Βασικά Σημεία Συνέντευξης με τον Θάνο Σιαφάκα, 21.08.2018 Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΤ, 12:15

Βασικά Σημεία Συνέντευξης με τον Θάνο Σιαφάκα, 21.08.2018

Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΤ,  12:15

                                    

«Η  σημερινή μέρα είναι ημέρα ορόσημο» είπε η Κα Κατσέλη . «Είναι μια μέρα λύτρωσης όπως είπε ο Πρωθυπουργός, αν και παραμένει ενισχυμένο το καθεστώς επιτήρησης και πολλά ακόμα περισσότερο ή λιγότερο επώδυνα μέτρα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν. Είναι όμως κυρίως μια μέρα περισυλλογής και κριτικής αξιολόγησης των αποφάσεων που ελήφθησαν από την ΤΡΟΙΚΑ και από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις. Για να βγάλουμε αξιόπιστα συμπεράσματα για το μέλλον, πρέπει να αντλήσουμε τα σωστά συμπεράσματα από το παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να απαντηθούν τρία βασικά ερωτηματικά:

  • Ήταν αναγκαία η προσφυγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης;

Απαντώ ναι, γιατί το 2010 δεν υπήρχε εναλλακτική. Οι διεθνείς αγορές είχαν κλείσει. Η χώρα είχε αφεθεί να γίνει ευάλωτη στις  κερδοσκοπικές κινήσεις των αδυσώπητων διεθνών αγορών και είχε συρθεί στη χρεοκοπία. Επομένως ποτέ πλέον δεν πρέπει να υπάρξει κρίση υπερδανεισμού και σώρευση χρεών που δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

  • Ήταν επιβεβλημένη η πολιτική ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας; Απαντώ ότι ούτε ήταν επιβεβλημένη ούτε ορθολογική. Ήταν ένα τοξικό φάρμακο. Ένα φάρμακο οι παρενέργειες του οποίου ήταν χειρότερες από την ασθένεια. Το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση το τεκμηριώνει πλήρως. Αυτή η πολιτική είναι όχι μόνο καταστροφική για μεγάλες κοινωνικές ομάδες αλλά και αποσταθεροποιητική τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά .
  • Γιατί επιβλήθηκε τότε;

Γιατί εξυπηρέτησε την βραχυπρόθεσμη οικονομική και πολιτική στόχευση των πιστωτών: να αποπληρωθούν τα δάνεια που είχαν αφειδώς χορηγήσει οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες με το πιο μικρό  πολιτικό και οικονομικό κόστος για τις ίδιες, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς της Ευρωζώνης . Ο πιο ισχυρός επιβάλλει τη θέληση του σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες επιδιώξεις του και ο ανίσχυρος αναγκάζεται να τις αποδεχθεί.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον και αντλώντας τα σωστά συμπεράσματα από το παρελθόν, δεν πρέπει ποτέ πλέον να αφήσουμε την χώρα ευάλωτη στις αγορές και σε πιστωτές. Για να γίνει αυτό, απαιτείται να ανακτήσουμε την οικονομική μας  κυριαρχία με ουσιαστική παραγωγική αναδιάρθρωση , αποτελεσματική  θεσμική θωράκιση και διακυβέρνηση και εμπέδωση μιας  κουλτούρας συνεργασίας και συναίνεσης, μακριά από τις κακές συνήθειες του παρελθόντος.

Στις πολιτικές ανακατατάξεις που νομοτελειακά θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, και στον αγώνα για τη συγκρότηση μιας πλατειάς προοδευτικής συμμαχίας προσδοκώ να είμαι παρούσα».

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings