Δεν πρέπει να κουνάμε το δάχτυλο στην κοινωνία

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News – Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

Στον δημοσιογράφο Β. Σκουρή

Πιστεύετε στ’ αλήθεια κυρία Κατσέλη ότι οι εξαγγελίες που ανακοινώθηκαν, μπορεί να υλοποιηθούν;

Πιστεύω ότι, παρά την ασφυκτική πίεση χρόνου, μπορούν να υλοποιηθούν, αρκεί να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και τα συγκεκριμένα μέτρα  να είναι σωστά, εφαρμόσιμα και δίκαια. Να υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησης και ομάδα διοίκησης κάθε έργου που θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης, εφαρμογής και επανασχεδιασμού. Να προβλεφθούν διατάξεις και αντισταθμιστικές ενέργειες για να αμβλυνθεί το κόστος εφαρμογής .Με ανοιχτά αυτιά σε σοβαρές ενστάσεις και προτάσεις Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει όχι μόνο να προχωρήσουν, αλλά να έχουν θετικά αναπτυξιακά και κοινωνικά αποτελέσματα.

Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν συγκρούσεις…

Όταν προωθούνται μεταρρυθμίσεις κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Να  συγκρουστούμε όταν οι αντιδράσεις είναι αδικαιολόγητες απέναντι σε μια μεταρρύθμιση που είναι προσεκτικά σχεδιασμένη, εφαρμόσιμη και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Όχι όμως να κουνάμε το δάκτυλο στην κοινωνία και σε όσους αντιδρούν πριν πρώτα ακούσουμε όλα τα επιχειρήματα, πριν εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα και πριν εξαντλήσουμε τα περιθώρια για μια δίκαιη κατανομή ωφελειών και κόστους.  Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι βιώσιμες εάν οι φορείς και τα άτομα που καλούνται να τις υλοποιήσουν δεν γίνουν συμμέτοχοι στην όλη προσπάθεια.

Αλήθεια, η πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος στα ΤΑΧΙ θα είναι καλή για τους επαγγελματίες;

Η απελευθέρωση πρέπει να γίνει με όρους και προϋποθέσεις. Ο αριθμός των δημοσίων αδειών που θα εκδοθούν, ο τρόπος και τα κριτήρια κατανομής τους, η διασφάλιση του ανταγωνισμού, η περιβαλλοντική προστασία και η καθολικότητα των υπηρεσιών παραμένουν ανοικτά ζητήματα. Περιμένουμε όλοι τις τελικές ρυθμίσεις για να τοποθετηθούμε.

Και με το Ενιαίο Μισθολόγιο τι σας προβληματίζει;

Όλοι μας είμαστε υπέρ ενός ενιαίου  μισθολογίου το οποίο άλλωστε θα  έπρεπε να είχε εφαρμοστεί  από καιρό. Δεν πρέπει όμως να αντιμετωπισθεί ως ένα δημοσιονομικό εργαλείο μείωσης αμοιβών -κάτι που άλλωστε επιτυγχάνεται με οριζόντιες περικοπές- αλλά ως βασικός άξονας διοικητικής μεταρρύθμισης. Γι αυτό  θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μια σοβαρή προσπάθεια αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα και να είχαν ολοκληρωθεί οι νέοι οργανισμοί των υπουργείων. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες,    πρέπει να μελετηθεί σοβαρά η δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του και η επίπτωση  του στην απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων. Για να μπορεί, για παράδειγμα, να εφαρμοστεί το πριμ παραγωγικότητας πρέπει να διασφαλιστεί η  αντικειμενική αξιολόγηση  τού έργου των δημοσίων υπαλλήλων με μετρήσιμα αποτελέσματα. Δεν μπορεί να αξιολογηθεί η παραγωγικότητα υπαλλήλων όταν υπάρχουν ακόμα τμήματα σε υπουργεία με έναν υπάλληλο που είναι και προϊστάμενος! Αν δεν λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα τότε υπάρχει ο κίνδυνος η μεταρρύθμιση να μείνει  στα χαρτιά

Θεωρείτε υπαρκτό τον κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ να γίνει Ένωση Κέντρου

Δεν το πιστεύω. Το ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν αντιμετώπισε κρίσεις και έχει μάθει να τις ξεπερνάει. Ξέρει ότι οδηγήθηκε σε ήττες όταν απομακρύνθηκε από τη κοινωνική του βάση, όταν παρέκλινε από τις βασικές του αρχές, όταν στελέχη του ενέδωσαν στη γοητεία της εξουσίας και την επιρροή εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας. Κέρδισε όταν έπεισε ότι υλοποιεί τομές και μεταρρυθμίσεις για την προώθηση του δημοσίου συμφέροντος, όταν υπηρέτησε τις αρχές του και όταν διαμόρφωσε γύρω από θέσεις, προτάσεις και πολιτική δράση ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες από δυνάμεις της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας. Αυτό πρέπει να κάνει και σήμερα.

Πολλοί, πάντως, σας «κατηγορούν» ότι επιδιώκετε να αποτελέσετε την αρχηγό της λαϊκής τάσης του ΠΑΣΟΚ…

Οι πολιτικοί δεν πρέπει να κρίνονται από ετικέτες που κάποιοι σκοπίμως προσπαθούν να τους κολλήσουν, αλλά από τα έργα τους, τη διαδρομή τους και τη συνολική συμβολή τους. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα συνεχίζω να αγωνίζομαι για να γίνουν πράξη αυτά που πιστεύω και με έκαναν να ενταχθώ από τα νεανικά μου χρόνια στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ.

Δεν μπορείτε, πάντως, να αρνηθείτε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και κυκλοφορούν και στελέχη με νεοσυντηρητικές απόψεις. Πολυσυλλεκτικό κόμμα θα μου πείτε…

Πράγματι, το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πάντοτε πολυσυλλεκτικό κόμμα και αυτό αποτέλεσε πηγή δύναμής του. Αυτό όμως   δεν το εμπόδισε  να  διατηρήσει το προοδευτικό ιδεολογικό  του στίγμα που εκφράζει τις ευρύτερες  κοινωνικές συμμαχίες που έχουν στηρίξει και  στηρίζουν τις  αναπτυξιακές και κοινωνικές του  θέσεις .

Ο κ. Βενιζέλος επεχείρησε να κάνει πολιτική διαπραγμάτευση με την τρόικα και, κατά κοινή ομολογία, δεν το κατόρθωσε. Μήπως τελικά δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.;

Φυσικά και υπάρχουν. Η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι συνεχής τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο.

Αν δεν διαπραγματεύεσαι είσαι χαμένος από χέρι, γιατί ούτε αλτρουϊσμός  υπάρχει, ούτε γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Ελληνικής οικονομίας και ψυχοσύνθεσης από την πλευρά των εταίρων μας που είναι άλλωστε πολλοί με αποκλίνουσες απόψεις και συμφέροντα.

Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να διατηρήσουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με αξιοπιστία στην υλοποίηση συμφωνημένων δεσμεύσεων, αποτελεσματική τεκμηρίωση αντίθετων θέσεων και προτάσεων, και συνεχή διόρθωση αστοχιών.

Πέρυσι, από τη ΔΕΘ, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε ότι το 2013 η Ελλάδα θα βγει από το Μνημόνιο. Επικοινωνιακό τρικ ή λάθος πολιτική εκτίμηση κυρία υπουργέ;

Όταν το πολιτικό σύστημα έχει ν’ αντιμετωπίσει τις αγορές, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το θεριό είναι σαν τη λερναία ύδρα. Κάθε φορά που κόβεται ένα κεφάλι, ξεπροβάλλουν κι άλλα.  Γι αυτό χρειάζεται το πολιτικό σύστημα να οδηγεί τις αγορές και όχι να σέρνεται απ’ αυτές.

Επιλέξτε το ακόλουθο αρχείο για να δείτε το σχετικό απόκομμα

LTKREALNEWS

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings