Δηλώνω παρούσα στις εξελίξεις
Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News /Στον δημοσιογράφο Β. Σκουρή / Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012
Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ή του κατώτατου μισθού, αν έρθει στη Βουλή, θα ψηφίσετε κ. Κατσέλη;
Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ή του κατώτατου μισθού το μόνο που θα κάνουν είναι να διευρύνουν την ανισότητα και να βαθύνουν την ύφεση. Γι’ αυτό και είμαι αντίθετη σε μία τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε είναι ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν αποκλειστικά αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. H Κυβέρνηση, πόσο μάλλον η Τρόικα, δεν πρέπει να παρέμβουν. Σε ό,τι αφορά τη δική μου στάση έχω αποδείξει τη συνέπεια λόγων και πράξεων. Για όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά και για τα μέτρα που θα περιληφθούν στο νέο Μνημόνιο, ζήτησα να γίνει συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα, πριν συμφωνηθούν με την Τρόικα, κάτι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε.
Ένα δεύτερο Μνημόνιο, με τα ιδεολογικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του πρώτου, γιατί θα αποτελεί λύση ή θα δίνει διέξοδο στην οικονομία της χώρας;
Το νέο Μνημόνιο δεν πρέπει να επαναλάβει λανθασμένες επιλογές του πρώτου Μνημονίου, όπως οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα χαράτσια και η δυσβάσταχτη φορολογική επιβάρυνση στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα. Αυτά πρέπει πάση θυσία ν’ αποφευχθούν. Η κοινωνία έχει ανάγκη να πάρει ένα θετικό μήνυμα. Κτίζοντας στην εμπειρία, πιστεύω ότι πρέπει να προτάξουμε και να υλοποιήσουμε ένα Εθνικό Πρόγραμμα Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Θεσμικής Αναδιοργάνωσης μέσα στο οποίο από τη μια θα ενταχθούν οι διεθνείς μας δεσμεύσεις, και από την άλλη θα περιληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή, δηλαδή μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, στήριξης των επενδύσεων, της απασχόλησης, αναμόρφωσης της φορολογίας, αναδιοργάνωσης του κράτους και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήσαμε σε πολλούς τομείς.
Η τρόικα δεν κατανοεί την κατάσταση, έχει ιδεολογικές ακαμψίες, εξυπηρετεί συμφέροντα στη χώρα; Τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη γνώμη σας;
Ο ιδεολογικός προσανατολισμός της τρόικας είναι γνωστός. Τόσο σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας όσο και πάνω στο μίγμα μακροοικονομικής πολιτικής εκφράζουν νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες ξεπερασμένων δεκαετιών. Ωστόσο, η Τρόικα, δηλαδή οι δανειστές μας, ενδιαφέρονται πρωτίστως να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να τους πείσουμε ότι χρειάζονται πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Διαφορετικά ούτε τους δημοσιονομικούς στόχους θα εκπληρώσουμε, ούτε τις μεταρρυθμίσεις θα υλοποιήσουμε αποτελεσματικά.
Ο Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά απέρχεται. Ποιο κατά τη γνώμη σας υπήρξε το μεγαλύτερο λάθος στη διακυβέρνησή του;
Δεν υπάρχει το «μεγαλύτερο λάθος». Πάντοτε μία διακυβέρνηση έχει θετικές και αρνητικές πλευρές. Εγώ ζήτησα να γίνει ένας απολογισμός της διετίας ώστε να καταγράψουμε με ειλικρίνεια τα λάθη και τις παραλήψεις μας, να τα εξηγήσουμε, αλλά και να αναδείξουμε το έργο που υλοποιήσαμε.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακάμψει; Και υπό ποίες προϋποθέσεις; Πολλοί υποστηρίζουν, άλλωστε, ότι το αργότερο μετά τις εκλογές ή θα διασπαστεί ή θα έχει την τύχη της Ένωσης Κέντρου…
Για να ανακάμψει πρέπει να βρει και πάλι την επαφή του με τον πολίτη. Να μπορέσει να τον εκφράσει γνήσια. Να ανταποκριθούμε με συγκεκριμένες θέσεις και πολιτικές στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και στην αγωνία του κάθε πολίτη για την επόμενη ημέρα. Είναι η ώρα της πολιτικής με «Π» κεφαλαίο και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να συσπειρώσει τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να εκφράσει μια εναλλακτική ρεαλιστική αλλά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.
Κορυφαία στελέχη υποστηρίζουν πως ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να είναι ο μόνος υποψήφιος για την αρχηγία, μέσα από ευρύτερο όργανο, όχι από τη βάση και νωρίτερα από τις 18 Μαρτίου.
Το καταστατικό του κόμματος και οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου είναι νομίζω ξεκάθαρες. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποια στελέχη δεν επιθυμούν την εκλογή προέδρου από τη βάση, ώστε να εκφραστεί ελεύθερα ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, η λαϊκή του βάση. Τα δυναμικότερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία έχουν αποτελέσει διαχρονικά τη ραχοκοκαλιά του ΠΑΣΟΚ, και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, στην πιο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας, απαιτούν απαντήσεις οι οποίες θα απορρέουν από σαφείς πολιτικές θέσεις, από συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα. Το έχω ξαναπεί, ότι η ενωτική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή σε έναν προοδευτικό πολιτικό φορέα ο οποίος εισήγαγε το μοντέλο του ανοιχτού και συμμετοχικού κόμματος ανατρέποντας τα κλειστά και ιεραρχικά συστήματα και στερεότυπα, δεν μπορεί να σφυρηλατηθεί με όρους παρέας. Είμαι αντίθετη σε επιλογές που επιχειρούν να μεθοδεύσουν τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου από ένα κλειστό, ελεγχόμενο όργανο όπου θα κυριαρχήσουν οι μηχανισμοί. Κάτι τέτοιο είναι πισωγύρισμα.
Τη συμπόρευση Βενιζέλου-Λοβέρδου πώς την κρίνετε;
Δεν μου προκαλεί έκπληξη, εφόσον υπάρχει ιδεολογική και πολιτική συμπόρευση
Ιδεολογικά και πολιτικά τι σηματοδοτεί για το ΠΑΣΟΚ ο. Ε. Βενιζέλος;
Στις διαδικασίες επιλογής νέου Προέδρου θα έχει ο ίδιος την ευκαιρία να προτάξει το πολιτικό και ιδεολογικό του στίγμα.
Οι λεγόμενοι «κοινωνιστές» του ΠΑΣΟΚ (Λούκα Κατσέλη, Χ. Καστανίδης, Χρ. Παπουτσής κ.α.) θα έχουν υποψήφιο αρχηγό ;
Ναι, πιστεύω ότι επιβάλλεται να αναδειχθούν εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης και εξόδου από την κρίση. Προτάσεις και λύσεις που στηρίζουν αυτούς που σήμερα δοκιμάζονται. Που ανοίγουν ευκαιρίες στους νέους και σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν στον τόπο.
Εσείς θα είστε υποψήφια αν σας ζητηθεί;
‘Έχω δηλώσει παρούσα στις εξελίξεις.
Εκλογές πότε κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνουν;
Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το PSI και υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση. Αυτό άλλωστε έχει συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Μπορείτε να δείτε το απόκομμα της εφημερίδας επιλέγοντας το ακόλουθο αρχείο
Leave a Reply