Εθνική προτεραιότητά μας αποτελεί η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας και η όσο το δυνατόν συντομότερη επιστροφή μας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τετάρτη 27 Απριλίου, 20:20

_MG_5135_0

Συντάκτης : Ανδρέας Μάλλης

 

Αποκλειστική συνέντευξη στο miloslife.gr, παραχώρησε η Υπουργός απασχόλησης κυρία Λούκα Κατσέλη με αφορμή την αυριανή της επίσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 

Στη συνέντευξή της η Υπουργός, αναφέρεται στις δράσεις και πρωτοβουλίες της Κυβέρνσης για την απσχόληση και την ανάπτυξη στο Ν. Αιγαίο και τις Κυκλάδες, τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, την ανεργία, αλλά και το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, τασσόμενη σαφώς κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους.

 

1) Ποιες δράσεις προωθείτε για την ενίσχυση της απασχόλησης ειδικά για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

 

Το Υπουργείο Εργασίας μέσω του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Στήριξη της Εργασίας το οποίο φέρει το όνομα Εργάνη παρεμβαίνει στις τοπικές αγορές εργασίας με δύο νέες καινοτόμες δράσεις

• Την κοινωφελή εργασίαμέσω της οποίας τοποθετεί πανελλαδικά 55.000 ανέργους σε θέσεις απασχόλησης για την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα

• Τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησηςόπου προετοιμάζονται και εντάσσονται 37.000 άνεργοι σε νέες θέσεις απασχόλησης με την κινητοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων και τοπικών φορέων.

Για την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίουτο πρόγραμμα Εργάνη αφορά 868 ωφελούμενους ανέργους και είναι συνολικού προυπολογισμού 5.260.000 ευρώ από τα οποία 2.714.000 αφορούν την κοινωφελή εργασία και 2.546.000 τα ΤΟΠΣΑ.

 

2) Θα βοηθήσουν τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης Απασχόλησης στην οικονομική ανάπτυξη των Κυκλάδων και με ποιον τρόπο;

 

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου είναι να διατηρήσει και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της μακροπρόθεσμα, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τα ποσοστά απασχόλησης.

Οι συνέπειες της εποχικότητας της κύριας απασχόλησης που είναι ο τουρισμός κι ακόμα το φαινόμενο της άδηλης ανεργίας και της υψηλής συμμετοχής των οικονομικών μεταναστών και αλλοδαπών- σε μεγάλο βαθμό κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο- επηρεάζουν την περιφερειακή αγορά εργασίας η οποία σε ετήσια βάση παρουσιάζει ανισορροπίες.

 

Με τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης τα οποία θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης μέσω κινητοποίησης των τοπικών φορέων, προετοιμάζουμε το ανθρώπινο δυναμικό να στηρίξει αποτελεσματικά τις αναπτυξιακές δράσεις στην περιφέρεια. Η στήριξη της εργασίας αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της κυβερνητικής πολιτικής αυτή τη δύσκολη χρονιά. Θέλουμε να μετατρέψουμε όσο είναι δυνατόν τα επιδόματα ανεργίας σε επιδότηση εργασίας.

 

3) Με τη δραματική αύξηση της ανεργίας και των φαινομένων αυθαιρεσίας από πλευράς εργοδοτών, καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμος ο ρόλος που καλούνται να παίξουν ο ΟΑΕΔ και το ΣΕΠΕ. Πώς προτίθεστε να ενισχύσετε τους φορείς αυτούς για να επιτελέσουν το έργο τους αποτελεσματικότερα;

 

Το ΣΕΠΕ -με το νέο νόμο που προωθούμε- θα γίνει σύντομα ένα Σώμα με πολύ καλύτερη λειτουργία, καθώς ενισχύεται ο διαμεσολαβητικός και ο ελεγκτικός του ρόλος. Παράλληλα η θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας, δίνει τη δυνατότητα στο ΣΕΠΕ, αλλά και στο ΙΚΑ να ελέγχουν με ηλεκτρονικό και σύγχρονο τρόπο την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, το ωράριο εργασίας κλπ. Επίσης, η ηλεκτρονική διασύνδεση του ΣΕΠΕ με ΙΚΑ και ΟΑΕΔ θα κάνει πιο γρήγορη και αποτελεσματική τη διασταύρωση στοιχείων, μία διαδικασία που θα υποστηριχθεί και με έμψυχο δυναμικό. Επιπλέον δημιουργείται και ένα αυτοτελές γραφείο για την ενημέρωση των πολιτών, την αξιολόγηση και τη διαχείριση των καταγγελιών, ενώ συστήνεται και ομάδα ετοιμότητας για άμεση επέμβαση σε 24ώρη βάση.

 

4) Έχουν ήδη περάσει 4 μήνες από την εξαγγελία των Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας. Θεωρείτε ότι το μέτρο έχει αποδώσει καρπούς; Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές στα εργασιακά λόγω Μνημονίου;

 

Παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή του σχετικού νόμου από τους κοινωνικούς εταίρους σε συνάρτηση με τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μισθολογικό κόστος έχει ήδη μειωθεί τουλάχιστον κατά 7% στην αγορά ενώ η χρήση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας έχουν συντελέσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους. Περιμένουμε να υπογραφούν στο άμεσο μέλλον κι άλλες ειδικές συλλογικές επιχειρησιακές συμβάσεις από εργοδότες και εργαζομένους που επιλέγουν το διάλογο και τη συναίνεση για την απαραίτητη προσαρμογή των όρων εργασίας αντί της επικράτησης των ατομικών συμβάσεων.

 

5) Ποια η γνώμη σας για την φημολογούμενη αναδιάρθρωση χρέους; Αναγκαίο κακό ή διέξοδος από την κρίση;

 

Η αναδιάρθρωση ή το « κούρεμα» του χρέους δεν συμφέρει κανένα παρά μόνο τους κερδοσκόπους. Αντίθετα, μια επιμήκυνση του χρέους ή και μείωση του κόστους δανεισμού σε συμφωνία με τους πιστωτές μας, όπως έγινε με τους ευρωπαίους εταίρους μας θα ήταν μια ευκταία λύση για την οικονομία μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η διαχείριση του ελληνικού χρέους είναι πλέον ευρωπαικό ζήτημα.

 

Εθνική προτεραιότητά μας αποτελεί η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας και η όσο το δυνατόν συντομότερη επιστροφή μας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings