Η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Για πρώτη φορά στην ιστορία του τραπεζικού κλάδου μια γυναίκα, η Λούκα Κατσέλη, θα αναλάβει πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαρτίου, μαζί με την έγκριση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2014, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να επικυρώσει τις αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα του ομίλου. Ήδη έχουν συνεδριάσει τα εταιρικά όργανα της ΕΤΕ και έχουν προτείνει την τοποθέτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και της Λούκας Κατσέλη για τη θέση της προέδρου. Με βάση το καταστατικό της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, πρόεδρος αναλαμβάνει ο επικεφαλής της εκάστοτε μεγαλύτερης τράπεζας. Σ’ αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να αναλάβει ο Μιχάλης Σάλλας της Τραπέζης Πειραιώς, ο οποίος και αρνήθηκε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Πειραιώς δεν θέλησε να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις του με την κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΤΕ αναμένεται να διαδραματίσει εξυγιαντικό ρόλο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επί δεκαετίες πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Όχι παραδοσιακά, αλλά γιατί η Εθνική ήταν η μεγαλύτερη σε ενεργητικό τράπεζα, κάτι το οποίο δεν ισχύει σήμερα. Η Λούκα Κατσέλη, από τη θέση της προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, θα εκπροσωπεί τις ελληνικές τράπεζες στην κυβέρνηση και στις διάφορες επαφές με τα υπουργεία.

Ποια είναι η Λούκα Κατσέλη

Η Λούκα Τ. Κατσέλη γεννήθηκε στην Αθήνα από δύο καταξιωμένους ανθρώπους στο χώρο της τέχνης, τον Πέλο και την Αλέκα Κατσέλη. Σε ηλικία 20 ετών (1972) απέκτησε με διάκριση τον πρώτο πανεπιστημιακό της τίτλο στις Οικονομικές Επιστήμες από το Smith College. Ακολούθησαν δύο Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης στην Οικονομική Πολιτική (Princeton, ΜΡΑ, 1974) και στη Διεθνή Οικονομική (Princeton, ΜΑ, 1976) και η απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στην Οικονομική Επιστήμη (Princeton, 1978).

Ως Επίκουρη αρχικά, και στη συνέχεια Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, στο Yale University (1977-1985), έλαβε το 1980 τιμητική διάκριση ως η καλύτερη νέα διδάσκουσα, καθώς και υποτροφία από το German Marshall Fund (1982-1984). Δίδαξε, επίσης, ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Birkbeckτου Λονδίνου (1986) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986-1987). Από το 1987 είναι καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διετέλεσε και Πρόεδρος την περίοδο 1997-2001. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στα γνωστικά αντικείμενα της διεθνούς και μακροοικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα δε σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας και μεταναστευτικής πολιτικής.

Διετέλεσε Επιστημονική Διευθύντρια του ΚΕΠΕ (1982-1986), μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (1982-1984) και Ειδική Οικονομική Σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 1993-1996. Επιπλέον, έχει διατελέσει μέλος πολλών έγκριτων διεθνών και ευρωπαϊκών επιτροπών, όπως η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «Επιτροπή Σοφών» για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης και η Επιτροπή Αναπτυξιακής Πολιτικής (CDP) του ΟΗΕ.

Το 2003 επιλέχθηκε, μεταξύ 100 διακεκριμένων οικονομολόγων από όλο τον κόσμο, για τη θέση της διευθύντριας του Κέντρου Ανάπτυξης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 2007.

Εκλέχθηκε Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Διετέλεσε πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος σε θέματα Οικονομίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε Βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ και στις 7 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη νέα κυβέρνηση τουΓιώργου Παπανδρέου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 θήτευσε ως Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από τις 14 Μαρτίου 2012, ημέρα ίδρυσης της «Κοινωνικής Συμφωνίας», είναι η πρόεδρος του νέου κόμματος.

Είναι παντρεμένη με τον Γεράσιμο Αρσένη και μητέρα δύο παιδιών, τουΔημήτρη και της Αμαλίας.

http://www.businessnews.gr/article/12820/i-loyka-katseli-proedros-tis-ellinikis-enosis-trapezon

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings