Η ομιλία στην παρουσίαση του προγράμματος “Act4Greece”

A1Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Μακαριώτατε Πατριάρχη Ιεροσολύμων,
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών κ πάσης Ελλάδος,

Κύριοι και Κυρίες Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί,  Υφυπουργοί, και Βουλευτές,

Κύριε Πρόεδρε της Ακαδημίας Αθηνών,

Κύριοι Περιφερειάρχες,
Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι Γενικοί Γραμματείς της κυβέρνησης,

Κύριε Πρόεδρε του ΤΧΣ ,

Κύριοι Υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος,

Κύριοι Πρυτάνεις,

Κυρίες και Κύριοι ,

Είναι με μεγάλη συγκίνηση και χαρά που σας καλωσορίζω εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας  στη σημερινή πρώτη παρουσίαση  ενός φιλόδοξου και καινοτόμου προγράμματος: του   «act4Greece».

Η ιδέα του act4Greece με τη σημερινή του μορφή άρχισε να μορφοποιείται πριν έξι μήνες όταν λάβαμε ένα γράμμα από ομογενείς της Αυστραλίας οι οποίοι είχαν μαζέψει χρήματα για να στηρίξουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα . Δεν ήξεραν όμως πού να τα στείλουν κι αν τα χρήματα αυτά θα έφταναν στον προορισμό τους . Μοιράστηκαν μαζί μας τους φόβους τους ότι μπορούσαν  τα χρήματα αυτά  να πάνε χαμένα και ότι , όπως συχνά συμβαίνει, δεν  θα μπορούσαν να λογοδοτήσουν σε όσους είχαν συμβάλει στην όλη προσπάθεια .

Το γράμμα αυτό μας οδήγησε σε τρία συμπεράσματα :

Α) ότι, πέρα από τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες,  τα προγράμματα χορηγιών και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης  Οργανισμών, Ιδρυμάτων  και Επιχειρήσεων, υπάρχουν σ’ όλο τον κόσμο απλοί άνθρωποι  που θέλουν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της Ελληνικής κρίσης και να βοηθήσουν ώστε η χώρα μας να κάνει τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός

Β) ότι βασική προϋπόθεση για την κινητοποίηση ανθρώπων και πόρων είναι η διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη διαχείριση πόρων και

Γ)  ότι  υπάρχει ένα σημαντικό κενό στις προσφερόμενες τραπεζικές υπηρεσίες στη χώρα μας,  τόσο όσον αφορά την αναδυόμενη αγορά της συμμετοχικής χρηματοδότησης  , του ονομαζόμενου crowdfunding ,που τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς,  όσο και στην ανάπτυξη της « κοινωνικής τραπεζικής» , δηλαδή τραπεζικών υπηρεσιών που επενδύουν στον άνθρωπο , στους νέους , στην κοινωνική συνοχή , στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ,  στην περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική αειφορία και επιχειρηματικότητα.

Οι καιροί έχουν αλλάξει.  Σήμερα η παγκοσμιοποίηση , η απελευθέρωση των αγορών , η κλιματική αλλαγή , η ψηφιακή επανάσταση και οι συνεχείς καινοτομίες στο χώρο των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής διαμορφώνουν ένα ολότελα καινούργιο περιβάλλον γεμάτο ευκαιρίες αλλά και κινδύνους . Το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να κερδηθεί αν δεν συνοδευτεί με σημαντικές επενδύσεις στο ανθρώπινο , φυσικό και κοινωνικό κεφάλαιο . Την ανάγκη αυτή την έχουν αντιληφθεί όλες οι επιχειρήσεις υψηλής απόδοσης διεθνώς που αναπτύσσουν φιλόδοξες στρατηγικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ernst & Υoung, πολλοί  επενδυτές θεωρούν τους Ενιαίους Απολογισμούς και τους Απολογισμούς ΕΚΕ πολύ σημαντικούς παράγοντες για την πληροφόρησή τους και τη λήψη σχετικών επενδυτικών αποφάσεων.

 

Τα συμπεράσματα αυτά μας οδήγησαν  σήμερα εδώ .Η  Εθνική Τράπεζα, που γιορτάζει φέτος τα 175 χρόνια από την ίδρυσή της ,  με  τον δυναμισμό της και την ευαισθησία της στα μηνύματα των καιρών, παίρνει την πρωτοβουλία για να γεννηθεί το Πρόγραμμα «act4Greece». Ένα έργο που πραγματοποιήθηκε  μέσα σε λίγους μήνες με την αμέριστη συμβολή στελεχών της Τράπεζας που το πίστεψαν και το στήριξαν με επαγγελματισμό αλλά και κέφι.

Η πρωτοβουλία αυτή υπηρετεί ένα όραμα:

Το όραμα:

– μιας Ελλάδας με βιώσιμο μέλλον,

– μιας κοινωνίας ανοιχτών οριζόντων και ίσων ευκαιριών,

– μιας οικονομίας  που η ανάπτυξη θα είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη και συμβατή με την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων,

– μιας νέας γενιάς που θα βρίσκει ανοιχτές πόρτες και θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τις ιδέες της στην πράξη,

-ενός  νέου σύγχρονου και βιώσιμου  αναπτυξιακού μοντέλου που στηρίζεται σε  παραγωγικούς και ενεργούς  πολίτες και τέλος

-ενός τραπεζικού συστήματος που στέκεται δίπλα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία ιδιαίτερα όταν αυτή δοκιμάζεται.

Υπάρχει ένα ιαπωνέζικο ρητό  που λέει :

«Οραμα χωρίς δράση  είναι  συνώνυμο με την ονειροπόληση . Δράση χωρίς όραμα αποτελεί εφιάλτη»

Η μεγάλη πρόκληση για όλους μας ήταν η μετουσίωση της ιδέας σε πράξη.  Βασικό εργαλείο που συνιστά την  καινοτομία που βρίσκεται στον «σκληρό πυρήνα» αυτής της πρωτοβουλίας είναι η συμμετοχική χρηματοδότηση, δηλαδή το crowdfunding. Η συμμετοχική χρηματοδότηση είναι μία νέα δημοφιλής μέθοδος για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων, κατά κύριο λόγο μέσω του διαδικτύου αλλά ,στη δική μας περίπτωση, και μέσω υποκαταστημάτων της Τράπεζας . Κάθε συνεισφορά , ανεξαρτήτως ποσού , από 1 έως πολλά ευρώ είναι ευπρόσδεκτα μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος και υλοποιηθεί η δράση.   Σύνθημά μας :«Η δύναμη των πολλών στην πράξη».  Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σήμερα.

Κάθε πολίτης, εταιρεία, φορέας, ΜΚΟ, και γενικά οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανάλογα με τις δυνατότητές του, μπορεί να συνεισφέρει, με χρήματα ή σε είδος, στη στήριξη ποικίλων πρωτοβουλιών της δικής του επιλογής. Μέσα από την πλατφόρμα του act4greece γίνεται συν-διαμορφωτής του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι με πλήρη ελευθερία και χωρίς καταναγκασμούς.

Μέσω του  «act4Greece» καθίσταται εφικτή  η χρηματοδότηση επιμέρους δράσεων  σε επτά κοινωνικούς και αναπτυξιακούς τομείς:

  • της πρόνοιας, υγείας & αλληλεγγύης,
  • κοινωνικής οικονομίας & επιχειρηματικότητας,
  • πολιτισμού & πολιτιστικής επιχειρηματικότητας,
  • περιβάλλοντος & αειφορίας,
  • έρευνας, εκπαίδευσης & κατάρτισης,
  • νεανικής & καινοτόμου επιχειρηματικότητας, και
  • αθλητισμού.

Η ιστοσελίδα του Προγράμματος www.act4Greece.gr,  γίνεται το βασικό εργαλείο προώθησης της συμμετοχικής χρηματοδότησης συγκεκριμένων έργων που εντάσσονται στους ανωτέρω   θεματικούς τομείς .

Με νομοθετική ρύθμιση που εντάχθηκε στο Ν. 4351/15, τροποποιήθηκε ο  Ν. 5101/1931 και δόθηκε η δυνατότητα σ’ ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα , όπως η Εθνική , να μπορεί να διενεργεί υπο την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας εράνους και να διαχειρίζεται τους επιμέρους λογαριασμούς , με στόχο την υποστήριξη  συγκεκριμένων έργων μέσω χορηγιών. Αναμένεται σύντομα η προώθηση νέου  θεσμικού και κανονιστικού  πλαισίου  όπως γίνεται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες , ιδιαίτερα στην Αγγλία και στη Γαλλία, αλλά  και στις ΗΠΑ,  που θα επιτρέπει τη  συλλογή πόρων και για  χορήγηση δανείων , ιδιαίτερα μικροπιστώσεων, όσο και για κεφαλαιοδότηση , ιδιαίτερα νεοσύστατων και καινοτομικών επιχειρήσεων.

Για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αποτελεσματικής προώθησης και διαχείρισης του καινοτόμου αυτού προγράμματος ζητήσαμε τη στρατηγική    συνεργασία  φορέων και ιδρυμάτων εγνωσμένου κύρους και προσφοράς, όπως:

  • το Κοινωφελές ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης,

–   το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης,

  • το Ίδρυμα Μποδοσάκη,
  • την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και
  • το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φορείς αυτούς για την αποδοχή της πρόσκλησής μας να συμμετέχουν ως  εταίροι στην Επιτροπή Στρατηγικής του Προγράμματος .Σύμφωνα με τον κανονισμό του προγράμματος , η Επιτροπή αυτή στόχο έχει την παρακολούθηση της εξέλιξης του , την έγκριση των φορέων υλοποίησης ανά τομέα δράσης που μπορεί να είναι μεταξύ άλλων Υπουργεία, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Ιδρύματα ή αξιόπιστοι ΜΚΟ , την έγκριση των  προτεινομένων έργων,  καθώς και την πρόταση νέων πεδίων δράσεων και νέων ενεργειών.

Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί μια αλλαγή κουλτούρας, αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας. Δημιουργούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις του  «μαζί» ενώ  ταυτόχρονα, κάθε Ίδρυμα ή/και Επιχείρηση συνεχίζουν να  έχουν  το δικό τους  Πρόγραμμα  Χορηγιών ή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η ψηφιακή πλατφόρμα του act4greece   επιτρέπει την  δημιουργία συνεργιών, κινητοποιεί  πρόσθετους πόρους προς την ίδια κατεύθυνση,  μεγαλύτερη μόχλευση  και  μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα .

Αυτό είναι το δεύτερο  μήνυμα που θέλουμε να βγει σήμερα: Η συνεργασία, η συνέργια, η συνεννόηση, η σφυρηλάτηση σχέσεων εμπιστοσύνης   αποτελούν προϋπόθεση κάθε μεγάλης επιτυχίας.

Η ανάπτυξη της διαδικτυακής πλατφόρμας για τις ανάγκες του προγράμματος που θα δείτε σε λίγο, παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε δωρητή , σε κάθε εταίρο , σε κάθε συνεργαζόμενο φορέα όχι μόνο να συμμετέχει και να συνεισφέρει  στο όλο εγχείρημα αλλά ταυτόχρονα να παρακολουθεί και να αξιολογεί κάθε δράση του προγράμματος .  Η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας  εγγυάται την ορθή και πλήρως διαυγή και διαφανή  λειτουργία της όλης διαδικασίας καθώς και την αξιοποίηση των πόρων με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία. Δίνει την ευκαιρία στους πολλούς – εντός και εκτός Ελλάδος- να πάρουν την πρωτοβουλία  στα χέρια τους, χωρίς ενδιάμεσους. Παρέχει τη δυνατότητα έκφρασης της αυτενέργειας των πολλών, με σαφείς όμως στόχους και  μετρήσιμα αποτελέσματα. Η διαφανής διαχείριση πόρων δημιουργεί έτσι κίνητρα για μεγαλύτερη συμμετοχή και κινητοποίηση πόρων . Αυτό είναι και το τρίτο σημαντικό μήνυμα της σημερινής πρωτοβουλίας .

Στην παρούσα πρώτη φάση, το Πρόγραμμα act4Greece ξεκινά με  3  έργα , συνολικού  προϋπολογισμού 1.121.736 ευρώ τα οποία εντάσσονται σε δύο από τους επτά θεματικούς τομείς , δηλαδή της πρόνοιας και της έρευνας και εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα:

  • Παροχή 344000 γευμάτων για τη σίτιση 4000 μαθητών σε 160 δημοτικά σχολεία της Δυτικής Αττικής , με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας
  • Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με την υποστήριξη και φορέα υλοποίησης τους Γιατρούς του Κόσμου.
  • Δημιουργία διαδικτυακής υποδομής ψηφιακού ιστορικού περιεχόμενου με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, για τη δημιουργία εκπαιδευτικού, εικονογραφικού και ερευνητικού υλικού, με την υποστήριξη και φορέα υλοποίησης το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες .

Τις επόμενες εβδομάδες, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δύο  πρόσθετα έργα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών των 2 σκηνών του Θεάτρου Τέχνης με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και την υποστήριξη ασυνόδευτων παιδιών που φθάνουν στην χώρα μας ως πρόσφυγες με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Τέλος, σύντομα  θα  γίνει ανοικτή προκήρυξη προς ενδιάμεσους φορείς για υποβολή  πρόσθετων  δράσεων.

Στο μέλλον, τα έργα θα πολλαπλασιαστούν και θα διευρυνθούν σε όλο το φάσμα των θεματικών τομέων του Προγράμματος act4Greece.

Η προεπιλογή των φορέων υλοποίησης ανά τομέα δράσης, ο συντονισμός των ενεργειών μεταξύ φορέων υλοποίησης  και δωρητών, η έγκριση, η διαχείριση και ο έλεγχος των επιμέρους φάσεων κάθε δράσης καθώς και η προβολή του προγράμματος θα γίνεται από την Επιτροπή Διαχείρισης του προγράμματος που ορίζεται με απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας.

Τέλος , σύμφωνα με το Καταστατικό εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα (π.χ. οι φορείς υλοποίησης των έργων), όσο και ευρύτερα  υποστηρικτές της πρωτοβουλίας αυτής μπορούν να συμμετέχουν στη Συνέλευση των Υποστηρικτών .

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα,  κάνουμε μια ελπιδοφόρο αρχή. Απευθύνουμε μια ανοικτή πρόσκληση σε όλους όσοι θέλουν και μπορούν να γίνουν μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα  στην Ελληνική Διασπορά  και την καλούμε ν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας. Όπως επίσης και σ’ όλους τους φίλους της Ελλάδας και του Ελληνισμού σε κάθε μήκος και πλάτος αυτού του πλανήτη.

Όσο πιο πολλές δυνάμεις ενωθούν,  τόσο καλύτερο και τόσο μεγαλύτερο θα είναι αυτό που θα πετύχουμε. Γι αυτό και η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μπορούν να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας. Της προσπάθειας  να πετύχουμε απτά, μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα . Να στηρίξουμε συνανθρώπους μας και παιδιά που έχουν ανάγκη . Να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους . Να στηρίξουμε πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες. Να δημιουργήσουμε ένα νέο αφήγημα, μια νέα εικόνα της Ελλάδας στα μάτια ολόκληρου του κόσμου.

Ναι,  βάζουμε ψηλά τον πήχη. Όπως είπε όμως ο Theodore Roosevelt  «  αν πιστέψεις ότι μπορείς, έχεις ήδη καλύψει το μισό δρόμο» . Είμαι σίγουρη ότι η δύναμη των πολλών θα νικήσει.

Από ανθρώπους για ανθρώπους… Act4Greece, λοιπόν!

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας .

A2A3

http://www.act4greece.gr/

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings