Ομιλίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη συνέντευξη τύπου για την έναρξη των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÇÓ ÕÐ. ÅÑÃÁÓÉÁÓ ËÏÕÊÁÓ ÊÁÔÓÅËÇ ÔÏÕ ÄÇÌÁÑ×ÏÕ ÁÈÇÍÁÉÙÍ ÃÉÙÑÃÏÕ ÊÁÌÉÍÇ ÊÁÉ ÔÇÓ ÁÍÔÉÐÑÏÓÙÐÅÉÁÓ ÔÏÕ ÅÑÙÐÁÉÊÏÕ ÊÏÉÍÏÂÏÕËÉÏÕ ÓÔÇÍ ÁÈÇÍÁ ÃÉÁ ÔÏ ÅÕÑÙÐÁÉÊÏ ÅÔÏÓ ÅÈÅËÏÍÔÉÓÌÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/EUROKINISSI

Σε κοινή συνέντευξη τύπου ανακοίνωσαν την έναρξη των εκδηλώσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011, που ξεκινούν αύριο στην Αθήνα, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Νταλάρα, ο Γενικός Γραμματέα Νέας Γενιάς, Γιάννος Λιβανός, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αργύρης Περουλάκης, και ο Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

 

Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη σημασία που αποκτά ο εθελοντισμός, ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες για όλο τον κόσμο, λόγω της βιβλικής καταστροφής που επέφερε ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία.

 

Αναφερόμενη στη σχέση του εθελοντισμού με το κράτος, η κα Κατσέλη τόνισε ότι είναι δύο έννοιες που λειτουργούν συμπληρωματικά, εξηγώντας ότι η ενίσχυση του εθελοντισμού δεν αποδυναμώνει το ρόλο του κράτους. Στη συνέχεια, η Υπουργός αναγνώρισε την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό και τις εθελοντικές οργανώσεις και υπογράμμισε: «Η εθελοντική εργασία, παρότι είναι εξ ορισμού μη αμειβόμενη, δεν πρέπει να παρέχεται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς επαρκή προστασία υγιεινής και ασφάλειας ή χωρίς τις άλλες εγγυήσεις του εργατικού δικαίου, προσαρμοσμένες βέβαια στην ιδιαιτερότητα της εθελοντικής εργασίας».

 

Τέλος, η Υπουργός Εργασίας επεσήμανε την αναγκαιότητα για τη «δημιουργία ενός “Εθνικού Παρατηρητηρίου για τον Εθελοντισμό” με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα διασυνδέεται με το Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας που συστήνεται με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου. Το Παρατηρητήριο αυτό θα συμπεριλάβει όλες τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο. Θα παρέχει χρήσιμα στοιχεία για τη χάραξη πιο αποτελεσματικών πολιτικών που θα χρησιμοποιούν τα δίκτυα εθελοντών, αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση για την προώθηση και την ανάπτυξη του εθελοντισμού».

 

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Εργασίας, Α. Νταλάρα, σημείωσε: «Ο εθελοντής είναι πάνω από όλα ένας ενεργός πολίτης, ένα μέλος της κοινωνίας που δεν αρκείται στον εντοπισμό και τον σχολιασμό των κακώς κειμένων και των προβλημάτων, αλλά βρίσκει το χρόνο και τη διάθεση για να εργαστεί για την αντιμετώπισή τους. Ο εθελοντής προσφέρει από το υστέρημά του σε προσωπικό ελεύθερο χρόνο για να παραχωρήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και σε αυτό διαφέρει ο εθελοντισμός από τη φιλανθρωπία».

 

Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Γ. Λιβανός, είπε πως στόχος του σχεδίου δράσης για ολόκληρο το Έτος του Εθελοντισμού είναι «να εμφυσήσει την αξία του εθελοντισμού ως στάση ζωής στους νέους». Επίσης, τόνισε ότι «σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, ο εθελοντισμός είναι πιο σημαντικός παρά ποτέ, διότι απευθύνεται κυρίως στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού, στις μειοψηφίες, που είναι οι πρώτες που θα βιώσουν τις συνέπιες της οικονομικής κρίσης, αλλά και διότι ο εθελοντισμός συμβάλλει στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης σε μια περίοδο που αυτές δοκιμάζονται έντονα».

 

Ακολουθούν οι ομιλίες της Υπουργού και της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς για την έναρξη της περιοδείας του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings