Σημεία συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,8 και στους δημοσιογράφους Μαρία Νικόλτσιου και Βαγγέλη Δουράκη

Η Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Τ. Κατσέλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,8 και στους δημοσιογράφους Μαρία Νικόλτσιου και Βαγγέλη Δουράκη, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το σισύφειο δράμα συνεχίζεται», καθώς, όπως τόνισε «για άλλη μια φορά το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο».

Η Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας είπε ότι ο Πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης έχουν πέσει σε μία παγίδα, καθώς είναι εγκλωβισμένοι στην ιδία αδιέξοδη Μνημονιακή στρατηγική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα σε χρεοκοπία. «Αποδέχονται ότι οι αποκλίσεις των δημοσιονομικών στόχων  είναι αποτέλεσμα της δικής μας μη συμμόρφωσης», ανέφερε η κα Κατσέλη, «αγνοώντας το βασικό, ότι δηλαδή κύρια ευθύνη έχει η ύφεση που την προκαλούν τα ίδια τα  μέτρα».

Η Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας τόνισε  ότι η στρατηγική   που έχουν επιλέξει οι τρείς αρχηγοί  «δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα που είναι η μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο, ακόμα και μετά το κούρεμα, δεν έχει καταστεί διαχειρίσιμο και βιώσιμο σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, το ΔΝΤ και την αγορά που προεξοφλεί νέα αναδιάρθρωση».

Για το λόγο αυτό, η κα Κατσέλη εκτίμησε ότι ακόμα κι αν βρεθούν 11,5 δις ευρώ μέτρα εξοικονόμησης όχι μόνο δεν θα υπάρξει λύση αλλά η ύφεση θα βαθύνει, τα πράγματα θα χειροτερεύσουν και το «κινέζικο μαρτύριο» θα συνεχισθεί.

Η κα Κατσέλη πρότεινε:

Πρώτον, να υποβάλει η Ελληνική Κυβέρνηση αμέσως – πριν την πληρωμή του ομολόγου προς την ΕΚΤ που λήγει στις 20 Αυγούστου –  αίτημα προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. ζητώντας την κατάθεση και δημοσιοποίηση  έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση αναθεωρημένων εκτιμήσεων  για την ύφεση και ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων. Η  Ελληνική Κυβέρνηση  από τη δική της πλευρά θα πρέπει να συγκροτήσει Επιτελείο Ειδικών για  την υποβολή Εθνικής Πρότασης  για τη Βιώσιμη Διαχείριση του Χρέους και την Ανασυγκρότηση της Οικονομίας.

Δεύτερον, στη βάση των πορισμάτων των εκθέσεων αυτών να αξιολογηθεί, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, τόσο το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους όσο και των προοπτικών εξόδου από την ύφεση.  Στη βάση αυτών των σεναρίων, να ληφθούν αποφάσεις είτε για νέο κούρεμα, είτε για ρύθμιση, είτε για αγορά χρέους από τη  δευτερογενή αγορά, είτε για διαγραφή χρέους ή συνδυασμό των ανωτέρω και να προσδιορισθεί ο ρυθμός ανάπτυξης που είναι αναγκαίος ώστε να καταστεί το υπόλοιπο χρέος βιώσιμο και διαχειρίσιμο.

Τρίτον, είναι μόνο σ’ αυτό το πλαίσιο,   που μπορεί  να προσδιορισθεί  το  μέγεθος των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν και ο αναγκαίος χρονικός ορίζοντας  της δημοσιονομικής προσαρμογής.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings