Συνέντευξή στον “Real FM”
Στον δημοσιογράφο Γ. Παπαδόπουλο
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καλωσορίζω την πρώην Υπουργό, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κα Λούκα Κατσέλη, η οποία έσπασε ρεκόρ καθώς έμεινε για ελάχιστες ημέρες ανεξάρτητη Βουλευτής μετά τη διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα στην οποία αποκαταστάθηκε. Είναι λοιπόν και πάλι Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Θα ήθελα κα Κατσέλη να ξεκινήσουμε μ’ ένα σχόλιό σας γι’ αυτό το οποίο φαίνεται να συζητείται εντονότατα μεταξύ των συναδέλφων μας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρομαι στη συμμετοχή του ΛΑΟΣ σ’ αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι κάτι το οποίο, όπως είπα και στην ομιλία μου χθες στη Βουλή, δημιουργεί μια αμηχανία σε όλους. Είναι τρία κόμματα τα οποία έχουν πολύ διαφορετικές θέσεις και τα πρόσωπα στην κυβέρνηση έχουν βεβαίως και πολύ διαφορετικές διαδρομές.
Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι κάτι το οποίο δε θα γινόταν ποτέ κάποια άλλη στιγμή, αυτή τη στιγμή μπροστά σ’ αυτή την κρίση που χρειάζεται να υπάρξει μια ευρύτατη αν θέλετε συνεννόηση των κομμάτων μέσα στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, προτίμησαν να προτάξουν ένα ευρύτατο μέτωπο δυνάμεων, το πιο ευρύ που μπορεί να γίνει κάτω από τις περιστάσεις, για ν’ αντιμετωπισθούν κάποια σοβαρά ζητήματα τα οποία προέκυψαν.
Άρα κάτι το οποίο δε θα το σκεφτόταν κανένας μια άλλη εποχή, γίνεται τώρα για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό, για μια πολύ συγκεκριμένη περίοδο.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ανησυχείτε ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αυτή η συγκατοίκηση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ανησυχώ διότι ξέρω ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα. Δηλαδή δε νομίζω ότι είναι η συγκατοίκηση που θα δημιουργήσει το πρόβλημα, το πρόβλημα υφίσταται και είναι μεγάλο. Δεν έχουμε ξεπεράσει και είναι μπροστά μας οι μεγάλοι κλυδωνισμοί που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Θα πρέπει τάχιστα να κινηθεί η κυβέρνηση, να κλείσει την 6η δόση και τη δανειακή σύμβαση. Προσωπικά εξέφρασα τις ανησυχίες μου στη Βουλή χθες διότι με την επέκταση της κρίσης στις γειτονικές μας χώρες αλλά και στο κέντρο της Ευρώπης, η κατάσταση επιδεινώνεται. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να κλειστούν τα μέτωπα το γρηγορότερο δυνατό.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Λύστε μας μια απορία: Εσείς ήσαστε από εκείνους που είχατε το θάρρος να εκφράσετε τις επιφυλάξεις σας και κατά τη διάρκεια του βίου της προηγούμενης κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθείται και η οποία ήταν προφανώς προβληματική διότι μας έφερε σ’ ένα σημείο οριακό. Πιστεύετε πραγματικά ότι με τη νέα αυτή κυβέρνηση, τη μεταβατική και με τις δυσκολίες τις εγγενείς έχει, όπως τις περιγράψατε, μπορεί η πολιτική ν’ αλλάξει, να βελτιωθεί και να έχει ένα δραστικά καλύτερο αποτέλεσμα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι το ζητούμενο και νομίζω ότι ο Λουκάς Παπαδήμος και το επιτελείο του, γνωρίζοντας και τους Ευρωπαίους εταίρους μας πολύ καλά, μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με τη στήριξη μιας ευρύτερης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να προσπαθήσει ν’ αλλάξει δυο τρία πράγματα.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι αυτά; Αυτά ακριβώς θέλω να μας επισημάνετε. Ποια είναι τα λάθη που έγιναν και πρέπει ν ‘αποφευχθούν τώρα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω θα επικέντρωνα σε τρεις μεγάλους τομείς: Το πρώτο είναι η πολύ μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης της μέσης ελληνικής οικογένειας. Δηλαδή η μείωση η μεγάλη που έγινε σε μισθούς και συντάξεις, με τις τιμές σχετικά υψηλές, είτε ν’ ανεβαίνουν, και τη φορολογική αφαίμαξη, αυτό οδήγησε σε μια πολύ μεγάλη συμπίεση του οικογενειακού προϋπολογισμού και έχει επιφέρει μια βαθύτατη ύφεση.
Επομένως, αντί όπως λέει η Νέα Δημοκρατία να μειωθούν οι φόροι για τα νομικά πρόσωπα, που και αυτό είναι σημαντικό αλλά δεν είναι του παρόντος, αυτό που κατά τη γνώμη μου πρέπει να εξετασθεί στο πλαίσιο ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων, είναι η μείωση του ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ, όπως κατέθεσα χτες στη Βουλή, αυξήθηκε μεταξύ 2009 και 2011 κατά 39% και τα έσοδα από ΦΠΑ μόλις 2%.
Άρα τι σημαίνει αυτό; Ότι ήταν τόσο μεγάλη η μείωση του τζίρου στην αγορά, που τελικά οι μεγάλες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών δεν απέφεραν έσοδα. Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο μπορεί να ξανακοιταχτεί στο πλαίσιο των βελτιώσεων και βελτιωτικών ρυθμίσεων που γίνονται κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου και στο νέο μνημόνιο να δούμε τα περιθώρια. Από πού μπορούν ν’ αντληθούν οι πόροι αυτοί; Νομίζω με μια συστηματική διασταύρωση στοιχείων και εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί, μπορεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής, από την παρακολούθηση των εξωχώριων συναλλαγών
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά τώρα, θα παταχθεί η φοροδιαφυγή σε τρεις μήνες; Εδώ δεν κατέστη δυνατό δυο χρόνια..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, τα δυο χρόνια αυτά δεν έγιναν πράγματα για να μπορεί να παταχθεί η φοροδιαφυγή.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνοι. Εγώ όμως θέλω να σταθώ σε κάτι που προκύπτει από το σκεπτικό σας. Εσείς δηλαδή μας λέτε ότι στην πραγματικότητα αυτή η μεταβατική κυβέρνηση δε θα έχει διεκπεραιωτικό ρόλο απλά και μόνο να εφαρμόσει κάποια συμφωνηθέντα, αλλά της αναγνωρίζετε ένα δικαίωμα να διαπραγματευθεί.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που η τρόικα είναι εδώ τις επόμενες εβδομάδες για να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση το νέο μνημόνιο και να κλείσουν τα θέματα, υπάρχει πεδίο διαπραγμάτευσης.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκλογές φαίνεται ότι δεν απέχουν πολύ..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να προσθέσω όμως σ’ αυτό που είπα, γιατί με ρωτήσατε «τι νομίζετε;» και είπα ένα, το θέμα της τόνωσης της αγοραστικής δύναμης της μέσης ελληνικής οικογένειας που πρέπει να γίνει και με μείωση των τιμών και με συγκεκριμένους τρόπους, π.χ. να προχωρήσουν οι έλεγχοι που είχαν ξεκινήσει κι έχουν ξεκινήσει για τις ενδοομιλικές συναλλαγές και να προχωρήσει η διαφανής τιμολόγηση. Ένα μέτρο το οποίο πραγματικά μπορεί ν’ αποδώσει σε μειώσεις τιμών.
Το δεύτερο θέμα είναι η ρευστότητα στην αγορά. Αυτή η κυβέρνηση, έστω και για 3-4 μήνες, όσο μείνει, πρέπει να λύσει το ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Κι εδώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δεν είναι δυνατό για μια επιχείρηση που θέλει να συμμετέχει σ’ ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ή να πάρει ένα κεφάλαιο κίνησης, να μη μπορεί να βρει φράγκο από τις Τράπεζες, κανένα ευρώ. Οι εγγυήσεις που ζητούν αυτή τη στιγμή οι Τράπεζες είναι 100%…
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι Τράπεζες πιέζονται, το ξέρετε πολύ καλά ενόψει του κουρέματος..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πιέζονται πάρα πολύ..
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο από την Ευρώπη λύση λέτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή η συστηματική κρίση που έχει δημιουργηθεί και αφορά στη ρευστότητα στην οικονομία ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να αρθεί και νομίζω αυτή η κυβέρνηση μπορεί να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για το ποια πρέπει να είναι η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ. Θα σας θέσω ευθέως το ερώτημα: Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές -οι οποίες θα έρθουν σχετικά σύντομα, αν δεν είναι 19 Φεβρουαρίου, θα είναι κάπου εκεί κοντά- με το Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι κάτι που θ’ αποφασισθεί μέσα στα θεσμικά όργανα. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει ένα μεγάλο κομμάτι της προοδευτικής παράταξης της χώρας. Η προτεραιότητα για μένα είναι να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση και διάλογος μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στα θεσμικά του όργανα για το πώς θα οικοδομηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την κοινωνία, ποιος είναι ο πολιτικός λόγος που πρέπει να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεδομένου ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, θα έχουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα…
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ο Γιώργος Παπανδρέου το κατάλληλο πρόσωπο που μπορεί να τα επιτύχει αυτά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μπορεί να συμβάλλει πάρα πολύ με την παρουσία του, το θεσμικό του ρόλο και όλοι μαζί είμαστε εκεί για να συμβάλλουμε, διότι το μέλλον είναι μπροστά μας, όλοι πονάμε την Ελλάδα και νομίζω ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που αποτελείται και από το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως και από άλλες δυνάμεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Με λίστα ή με σταυροδοσία οι εκλογές πρέπει να γίνουν;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω θα το αποφασίσουν μέσα στα όργανα, ανάλογα με το πότε θα γίνουν οι εκλογές, κάτω από ποιες συνθήκες και όλα αυτά.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να μπει στα όργανα πάντως και δε μπορεί να είναι απόφαση του Προέδρου μόνο λέτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι αυτό θα είναι οπωσδήποτε μια θεσμική απόφαση.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Leave a Reply