Συνέντευξη στην εκπομπή ‘Πρωινή Ενημέρωση’ της ΝΕΤ

Συνέντευξη της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη, στην εκπομπή ‘Πρωινή Ενημέρωση’ της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Ρ. Μπιζόγλη και Ι. Σκαλκό.

 

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Κυρίες και κύριοι, θα πάμε όπως σας προαναγγείλαμε να συνομιλήσουμε με την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την κα Λούκα Κατσέλη, την οποία έχουμε εδώ στη συχνότητα της ΝΕΤ, καλή σας ημέρα κα Κατσέλη.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Καλή σας ημέρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα κα Μπιζόγλη, καλημέρα σας.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Λοιπόν να ξεκινήσουμε με τα αποτελέσματα των επαφών της Κυβέρνησης με την τρόικα, είχαμε εχθές και τη συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου, που από ότι φαίνεται πήραμε φύλλο πορείας, αν και μας ζητάνε και κάποια καινούρια πράγματα κι αυτό έχει να κάνει με τις ΔΕΚΟ, με τους ΟΤΑ, με τα νοσοκομεία, ακόμα όμως και με τη ΔΕΗ. Τι θα κάνουμε εμείς;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Μπιζόγλη δεν είναι καινούρια, είναι μέσα στο Μνημόνιο. Ουσιαστικά προχωράμε με αποφασιστικά βήματα στην υλοποίηση όλων όσων είχαμε συμφωνήσει, πολλά εκ των οποίων ήταν και στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε και στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ή στην παραχώρηση του 40% στη ΔΕΗ;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι ουσιαστικά να έχει την πλειοψηφία στη ΔΕΗ, αλλά με άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, όπως ήταν και στο πρόγραμμά μας.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Κυρία Υπουργέ, είναι ακριβώς μία από τις διαρθρωτικές αλλαγές που τα προηγούμενα χρόνια σας είχα παρακολουθήσει και σε ομηρικές μάχες με τους προηγούμενους Υπουργούς Οικονομίας, που λέγατε ότι πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα για να υπάρξει και το πρώτο εναρκτήριο λάκτισμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Σκάλκο, είναι ακριβώς έτσι.

Η ελληνική οικονομία είναι λίγο σαν τον Γκιούλιβερ, με χιλιάδες μικρά κορδονάκια, τα οποία την κρατάνε στη γη. Είναι η στιγμή πραγματικά να κοπούν αυτά τα κορδονάκια, αλλά με προσοχή, με αποφασιστικότητα, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή.

 

Γι΄ αυτό προχωρήσαμε στην απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης και τώρα αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων. Με αποφασιστικότητα ανοίγουν σιγά-σιγά τα κλειστά επαγγέλματα, μπαίνουν οι βάσεις για μία ανταγωνιστική οικονομία και για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, έτσι ώστε τα παιδιά μας μετά από χρόνια να βρίσκουν δουλειά στον τόπο τους.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Αυτό τι σημαίνει για τη ΔΕΗ κα Υπουργέ; Αν και όπως είπατε υπάρχει στο προεκλογικό σας πρόγραμμα ότι θα δοθούν κάποιες μονάδες σε ιδιώτες για παράδειγμα; Γιατί είδα και τα μηνύματα που έστειλε ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εχθές.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Ναι, δεν ξέρω αν γίνατε κι εσείς αποδέκτης αυτού του sms του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το έλαβα. Είμαστε όλοι πάρα πολύ ευαίσθητοι στο θέμα της ΔΕΗ. Θα προχωρήσει η Κυβέρνηση και η αρμόδια Υπουργός με διάλογο και θα δούμε πως θα γίνει ακριβώς η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Σήμερα βλέπω ότι κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο για παράδειγμα του Βήματος η πρόσληψη του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας από την Κυβέρνηση ως Σύμβουλος για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στις αγορές και πάλι μετά το πέρασμα της τριετίας. Έχετε συνομιλίες με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, με τον κ. Τομάζο Πάντοα Σιόπα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τυχαίνει να τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά εγώ από αυτή τη θέση δεν έχω επαφές αυτή τη στιγμή με τον κ. Πάντοα Σιόπα.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Πάντως, σκεφτόμαστε να προσλάβουμε κάποιον άνθρωπο για να βοηθηθούμε να βγούμε και πάλι στις αγορές;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν είναι ανάγκη να προσλάβεις κάποιον. Αφού αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία, βασικός στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να ξαναμπεί το γρηγορότερο δυνατό στις αγορές, με χαμηλό κόστος. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Κυρία Υπουργέ, από τη θέση του Οικονομολόγου θα ήθελα να ρωτήσω το εξής και δεν κάνω καμία κίνηση σχετικά με τα θέματα παραπολιτικής που πολλές φορές έχουμε διαβάσει. Έχετε αναφερθεί στο θέμα του πληθωρισμού, έχουμε αυξημένο πληθωρισμό, ανεβαίνουν λοιπόν οι φόροι, δε δημιουργείται ένα μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτό το στασιμοπληθωρισμό όπως λέγεται που επηρεάζει όλων την τσέπη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Σκάλκο, δεν το αμφισβητεί κανένας ότι κάθε φορά που ανεβαίνουν οι τιμές, πλήττονται οι καταναλωτές. Γι΄ αυτό γίνεται αυτή η μάχη σε όλα τα επίπεδα να μειωθούν οι τιμές, ιδιαίτερα σε κλάδους, οι οποίοι έχουν μία τέτοια διάρθρωση που δεν επιτρέπουν τη γρήγορη μείωση των τιμών.

 

Είναι ένας κοινός αγώνας. Είναι φυσικό ότι λόγω και των φόρων έχει μπει μία μεγαλύτερη επιβάρυνση στους καταναλωτές. Από τη δική μας τη μεριά, από το Υπουργείο Οικονομίας, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστική εποπτεία της αγοράς, με αγορανομικές διατάξεις, με πρόστιμα όπου χρειάζεται, με παρακολούθηση, με αλλαγή των συμβάσεων για τις μισθώσεις, με πάγωμα των διδάκτρων, έτσι ώστε πραγματικά να δώσουμε μια ανάσα στους καταναλωτές, που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να πέφτει και πληρώνουν ακριβές τιμές στο ράφι.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Έχει αποδώσει αυτό κα Υπουργέ, είστε ικανοποιημένοι στο Υπουργείο από τις προσπάθειες που γίνονται για τον πληθωρισμό; Γιατί όπως έχετε πει κι εσείς η ίδια θα ήταν 1,2% αν δεν είχαμε φόρους.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς. Κοιτάξτε, θα περίμενα προσωπικά ότι θα ήταν ακόμα χαμηλότερος λόγω της ύφεσης και θεωρώ ότι αυτό θα φανεί τους επόμενους μήνες, καθώς παίρνουμε και καινούρια μέτρα, όπως τις προωθητικές ενέργειες και τις καθαρές τιμές στο ράφι. Αυτή θα είναι μια εξυγιαντική παρέμβαση, η οποία πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Άρα σας ξενίζει και εσάς αυτή η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που παρατηρείται, παρά τις περιοριστικές πολιτικές στο δημόσιο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν είναι μεγάλη, είναι σχετικά μικρή. Αυτό που θέλουμε είναι πραγματικά να αλλάξει, να αναδιαρθρωθούν οι δαπάνες, αντί να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης η κατανάλωση, να γίνουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα στο χώρο της οικονομίας.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ατμομηχανή της ανάπτυξης μπορεί να είναι, το έχετε πει κι εσείς, και το ΕΣΠΑ, η απορροφητικότητα του οποίου έχει φτάσει στο 8,4% περίπου με στόχο το 15%;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είμαστε στο 8,53%, γιατί το παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Και ο στόχος μας είναι για το 15%;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο στόχος είναι ότι θα ξεπεράσουμε το 15% για το 2010, ενώ το παραλάβαμε 3,5%.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Το θεωρείτε υλοποιήσιμο δηλαδή, θα το καταφέρουμε αυτό; Γιατί ήμασταν χαμηλά όπως είπατε κι εσείς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι απολύτως χαμηλό. Ο στόχος μας είναι 12% τέλος Σεπτεμβρίου και 15% μέχρι το τέλος του 2010.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Κυρία Υπουργέ, έχετε ακούσει κριτική για τον αναπτυξιακό νόμο και το στοίχημα της Κυβέρνησης πια, δεν είναι μόνο ο περιορισμός των δαπανών, είναι αυτό που λέμε ανάπτυξη για να ξεφύγουμε από την ύφεση και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ποια είναι, εάν μπορείτε να μας πείτε ορισμένες από τις συμβουλές που έχετε στο τραπέζι, που θα μας ανακοινώσει και ο Γιώργος Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη γι΄ αυτόν τον τομέα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε θα προκαταλάβω, βεβαίως, την ομιλία του Προέδρου, αλλά θέλω να πω ότι το στοίχημα για όλους μας είναι πραγματικά η ανάπτυξη. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, δεν εννοούμε απλώς αύξηση εισοδημάτων, αλλά να βάλουμε στέρεες βάσεις για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, για καινοτομία, για τεχνολογικό και παραγωγικό μετασχηματισμό στη χώρα.

 

Και γι΄ αυτό, ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος μπαίνει στη Βουλή για ψήφιση μέχρι το τέλος του μηνός, είναι πραγματικά ένα χρήσιμο εργαλείο. Δεν είναι η πανάκεια, δε θα λύσει όλα τα προβλήματα. Μαζί με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, μαζί με τις μεγάλες διαρθρωτικές τομές, μαζί με τον αναπτυξιακό νόμο, ουσιαστικά αλλάζει το επιχειρηματικό τοπίο στον τόπο μας. Θέλουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνει η Ελλάδα μία χώρα φιλική προς τις επενδύσεις, ώστε να μην ιδρώνει κάποιος που θέλει να κάνει μια επένδυση, είτε είναι Έλληνας, είτε είναι ξένος.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Από την αρχή της θητείας σας, κ. Υπουργέ, έχετε αναφερθεί στο κομμάτι των επενδύσεων, είχατε πει ότι υπάρχουν κάποιες επενδύσεις τις οποίες βρήκατε στο Υπουργείο να λιμνάζουν για πολύ μεγάλο ποσό, 20 δισεκατομμύρια ευρώ αν θυμάμαι καλά. Καθυστερήσατε στο κομμάτι αυτό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν υπάρχει καθόλου καθυστέρηση, κ. Μπιζόγλη. Σε καθημερινή βάση, με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, γιατί δεν είναι μόνο το δικό μας Υπουργείο, ξεμπλοκάρουμε επενδύσεις και κάνουμε man to man με κάθε επενδυτή, βοηθώντας να ξεπεράσει σκοπέλους σε υπηρεσίες, σε Περιφέρειες, σε Δήμους, σε Κοινότητες. Αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να μπει το καινούριο ρυθμιστικό πλαίσιο, με το οποίο δε θα χρειάζεται πια ένας επενδυτής να πηγαίνει από γραφείο σε γραφείο.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Πάντως ήσασταν, κ. Υπουργέ, από τις λίγες μέσα στο χειμώνα που αισιοδοξούσατε ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει προσαρμογή περίπου 25 δις, μέσα σε βάθος βέβαια κάποιου χρόνου. Εξακολουθείτε να το πιστεύετε αυτό, δηλαδή θα καταφέρουν θα πιάσει τόπο ο κόπος και η θυσία όλων των πολιτών;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Σκάλκο είμαι απολύτως σίγουρη ότι συνεχίζοντας έτσι με αποφασιστικότητα, με συλλογικότητα, με την εργασία όλων μας πραγματικά θα πετύχουμε αυτό το θαύμα και σήμερα αυτοί που μιλάνε για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, σε τρία χρόνια θα μιλούν για το θαύμα της ελληνικής οικονομίας.

 

Δεν είναι εύκολο. Πραγματικά πολλοί συμπολίτες μας αισθάνονται τη θηλιά στο λαιμό τους, δεν τα βγάζουν πέρα, είναι ένας αγώνας όλων μας και κυρίως των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Θέλω να ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους και γι΄ αυτό περάσαμε και το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τις ρυθμίσεις των επαγγελματιών. Είμαστε δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το πρόγραμμα στήριξης των 9,2 δις. και προσπαθούμε όσο μπορούμε όλοι μαζί να βγάλουμε πέρα το δύσκολο έτος του 2010 και του 2011 και να βάλουμε στέρεες βάσεις για το μέλλον.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ωστόσο, κ. Υπουργέ, είναι πολύ δύσκολο φανταζόμαστε όλοι, το καταλαβαίνετε κι εσείς που το είπατε, ότι το να περάσουμε από την οικονομία του Γκιούλιβερ στην ελληνική οικονομία του θαύματος, είναι πολύ μεγάλη απόσταση και είναι πολύ μεγάλες οι δυσκολίες, τις οποίες πότε τις βλέπετε να τελειώνουν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, είναι πραγματικά δύσκολο, είναι ένας άθλος και μου έκανε εντύπωση, διαβάζοντας και την έκθεση της Morgan Stanley, ότι αυτός ο άθλος πραγματικά έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό. Εγώ είμαι αισιόδοξη και είμαι αισιόδοξη ότι από τα μέσα του 2011 και μετά πραγματικά θα δούμε πολύ απτά αποτελέσματα αυτής της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας όλων μας.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Πάντως, μια που αναφερθήκατε στη Morgan Stanley, επειδή πολλά έχει ακούσει από την ελληνική δημοσιογραφία ο συγκεκριμένος οίκος, θεωρείτε ότι στα πλαίσια γενικά των τραπεζών θα έχουμε καλή πορεία; Γιατί βλέπουμε ήδη κάποιες προτάσεις για εξαγορές πολύ σημαντικές και αυτές οι τράπεζες στηρίχθηκαν από το εισόδημα των Ελλήνων φορολογουμένων το προηγούμενο διάστημα. Τι θα γίνει σε αυτόν τον τομέα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Στηρίχθηκαν και στηρίζονται στις αποταμιεύσεις των Ελλήνων και γενικά των καταθετών, δεν υπάρχει αμφιβολία. Χρειάζονται αναδιαρθρώσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχει ήδη προκηρυχθεί η μελέτη γι’ αυτή τη νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος. Θα υπάρξουν σύντομα αποφάσεις και μετά τα stress tests, που ήταν ένα θετικό μήνυμα για τις αγορές, νομίζω ότι και η ρευστότητα σιγά-σιγά θ’ αποκατασταθεί, γιατί ακόμα αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Η στρόφιγγα είναι κλειστή ακόμα, δεν έχει ανοίξει προς τους καταναλωτές πάντως και αυτό το βλέπουμε και από τους εμπόρους και από το ΤΕΜΠΜΕ. Μιλούσαμε με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και μας έλεγαν ότι δεν έχουν ενταχθεί ακόμα όλες οι Τράπεζες στο ΤΕΜΠΜΕ για παράδειγμα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επειδή το παρακολουθώ και μάλιστα σήμερα ρωτούσα τα στοιχεία, έχουν δοθεί δάνεια ύψους 4.500.000€ για τα δύο προγράμματα μέχρι σήμερα με 55 εγκρίσεις, 90% για τις πρώτες ύλες, 10% για τις ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές. Ελπίζω ότι θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί, πραγματικά η αγορά τα έχει ανάγκη αυτά τα δυο προγράμματα.

 

Εγώ βρίσκομαι προσωπικά σε άμεση επικοινωνία με όλες τις Τράπεζες και ελπίζω ότι από το Σεπτέμβριο θ’ αρχίσει να ρέει η χρηματοδότηση.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Δεν έχουν μπει πάντως προς το παρόν όλες οι Τράπεζες, ή ο μεγάλος όγκος των Τραπεζών.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχουν μπει οι Τράπεζες, εκτός από την Αγροτική, λόγω των επισφαλειών που είχε από την 1η και τη 2η φάση.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Στο κομμάτι αυτό των συγχωνεύσεων των Τραπεζών προχωράει η διαδικασία με τους Συμβούλους, οι οποίοι θα δουν με βάση τη διαφάνεια για το αν θα προχωρήσετε ή όχι ας πούμε στην πρόταση της Πειραιώς για παράδειγμα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό που ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών και η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων απ’ όλους τους Συμβούλους, είναι ουσιαστικά μια αποτίμηση της παρουσίας του Δημοσίου σε όλες τις Τράπεζες και την αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων, πάντοτε όμως με γνώμονα την ύπαρξη ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Πάντως το επόμενο διάστημα, το άμεσο, ξαναδίνεται μάχη για το φθηνό φάρμακο. Αν θυμάμαι καλά, λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο πρέπει να επικοινωνήσετε με τις φαρμακοβιομηχανίες και αμέσως μετά να υπάρξει η λίστα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Την 1η Σεπτεμβρίου θα βγει το καινούργιο δελτίο τιμών με τη νέα τιμολόγηση φαρμάκων, που όλοι  πίστευαν ότι δε θα γίνει ποτέ.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Άρα πόσο τοις εκατό θα είναι μειωμένες οι τιμές; Έχετε μια πρώτη εικόνα σήμερα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτη ακριβή εικόνα δεν έχω, αλλά πιστεύω ότι η συνολική μείωση θα κινηθεί μεταξύ 20% και 25%.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Να περάσουμε, κ. Υπουργέ, στο κομμάτι των εισπρακτικών εταιρειών, που είναι ένα μεγάλο κομμάτι και ταλαιπωρεί πολύ κόσμο με τη μορφή του εφιάλτη κυριολεκτικά. Το Υπουργείο έχει σκοπό να προχωρήσει σε ένα νομοθετικό έργο, σε ένα νομοσχέδιο γι’ αυτό το θέμα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει ήδη ολοκληρώσει όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για ένα νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές, το οποίο έτσι όπως το βλέπω, επειδή η Βουλή είναι γεμάτη νομοσχέδια, 46 νομοσχέδια ψηφίστηκαν αυτούς τους τελευταίους μήνες, θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα το Σεπτέμβριο.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Το οποίο τι θα προβλέπει; Δηλαδή θα μπορεί πάλι η εισπρακτική εταιρεία ή ο εκπρόσωπός της να παίρνει τηλέφωνα ανά δυο μέρες τον κάθε έναν που χρωστάει σε μια Τράπεζα;

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Και γιατί τελικά χρειάζονται αυτές οι εταιρείες κα Υπουργέ; Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής τους;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, οι Τράπεζες αναπτύσσουν τους εισπρακτικούς μηχανισμούς για να μαζεύουν τις οφειλές τους. Άρα οι μηχανισμοί αυτοί πάντοτε θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να είναι οργανωμένοι μηχανισμοί και να μην καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα δικαιώματα καταναλωτών, οι οποίοι βρίσκονται σε ευάλωτη θέση.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Άρα η πρόταση ποια είναι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Άρα είναι ένα νομοσχέδιο όπως ήταν και με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που ακολουθεί πιστά ευρωπαϊκές οδηγίες και προστατεύει τον καταναλωτή από αθέμιτες πρακτικές.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Άρα θα υπάρχει και συγκεκριμένο ωράριο που παίρνει κάποιος εκπρόσωπος από μια εισπρακτική εταιρεία, δε θα παίρνει ας πούμε 3-4 η ώρα το μεσημέρι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχει να κάνει με τη συχνότητα, έχει να κάνει με τη διάρκεια, έχει να κάνει με τον τρόπο, με τον οποίο ζητάει αυτή την πληροφόρηση και ούτω καθ’ εξής.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Κυρία Υπουργέ, αναφερθήκατε στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και πολλοί τηλεθεατές μας έχουν στείλει μηνύματα φοβούμενοι ότι μπορεί οι ίδιοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, βάσει του νόμου, να έχουν το διακανονισμό, αλλά ότι συγγενικά τους πρόσωπα, γιατί δεν είναι κρυφό ότι στην Ελλάδα εγγυητής μπαίνει η σύζυγος, ο σύζυγος, ο πατέρας, η μητέρα, ότι θα πληρώσουν τα σπασμένα, τα οικεία τους πρόσωπα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Σκάλκο, ο εγγυητής παραμένει εγγυητής. Έχει εγγυηθεί την πιστοληπτική ικανότητα κάποιου άλλου. Αυτό που λέει το νομοσχέδιο είναι ότι εάν κάποιος ενταχθεί στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο εγγυητής του ουσιαστικά δεν εμπίπτει αυτόματα αλλά αν και εκείνος βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία εγγύησης και εξόφλησης, τότε θα πρέπει κι εκείνος να ενταχθεί στις ρυθμίσεις του. Δε γίνεται αυτόματα δηλαδή η ένταξη του εγγυητή, διότι τότε θα ακυρώναμε και το θεσμό.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Και πολλή γκρίνια για τα υψηλά ποσοστά κέρδους στις πιστωτικές κάρτες. Καταλαβαίνετε ότι είναι δικαιολογημένη αυτή η γκρίνια και αυτή η διαμαρτυρία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε δίκιο. οι πιστωτικές κάρτες εξακολουθούν να είναι υψηλά στον τόπο μας και σε προσεχές νομοσχέδιο, το οποίο είναι και αυτό σε ολοκλήρωση για τις αθέμιτες χρεώσεις και καταχρηστικές πρακτικές, λαμβάνουμε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Αλλά να πούμε και κάτι για να μην περάσει και το λάθος μήνυμα: Αυτή τη στιγμή, όταν υπάρχει τέτοια κρίση ρευστότητας, είναι φυσικό οι πιστωτικές κάρτες να έχουν υψηλότερα επιτόκια και αρκετά υψηλότερα επιτόκια από τα τρέχοντα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Μπορούν κα Υπουργέ οι πολίτες να πηγαίνουν ήδη στις Τράπεζες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους; Το λέω αυτό γιατί έχουμε πολλά μηνύματα όπως αυτό που έλεγε ο Γιάννης, ότι πηγαίνουν και δε μπορούν να το καταφέρουν ακόμα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να είμαστε ξεκάθαροι: Από 1η Σεπτεμβρίου μπορούν να ξεκινήσουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και από 1ης Ιανουαρίου του 2011 μπορούν να κατατεθούν αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία. Θα συμβούλευα όσους συμπολίτες μας ακούνε, πραγματικά εάν έχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις να αποταθούν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία θα τους κατευθύνει για το πώς πρέπει να ενεργήσουν.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Άρα οι προτάσεις είναι από 1η Σεπτεμβρίου για να υπάρξει αυτός ο διακανονισμός.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Από 1η Σεπτεμβρίου μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη βοήθεια καταναλωτικών Ενώσεων, δικηγόρου, τραπεζικού διαμεσολαβητή, Επιτροπής διακανονισμού κτλ.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Ανέξοδα αυτά…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ή ανέξοδα σε μερικές περιπτώσεις ή με χαμηλό κόστος. Και από 1η Ιανουαρίου αρχίζει  η διαδικασία καταβολής αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Να πούμε και για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και ποιους αφορά, πώς μπορεί να λειτουργήσει; Γιατί φανταζόμαστε όλοι, για τους μικρομεσαίους δεν είναι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας είναι μια μεγάλη αναπτυξιακή τομή. Ουσιαστικά τι είναι;

Είναι ένα Ταμείο, το οποίο χρησιμοποιεί τους πόρους του ΕΣΠΑ ως ανακυκλούμενες πιστώσεις, έτσι ώστε από τα 400-500 περίπου εκατομμύρια που βάζουμε, να δώσει στην αγορά 1,5 δις σε δάνεια και σε μικροπιστώσεις, για να στηρίξει επενδυτικές πρωτοβουλίες και καινοτομικές πρωτοβουλίες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο οδηγός θα βγει μέσα στο Σεπτέμβρη. Ήδη έχουμε υπογράψει όλες τις συμβάσεις και προς τα μέσα του φθινοπώρου θα μπορούν να παίρνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δάνεια μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Και κάτι τελευταίο και να ολοκληρώσουμε: Στις συναντήσεις που είχατε με την τρόικα είχαν κάποιες αντιρρήσεις για τις κινήσεις του Υπουργείου ή για το ρυθμό που κινούνται τα νομοσχέδια ή προωθείται το νομοθετικό σας έργο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ίσα-ίσα, θα έλεγα το αντίθετο. Αυτό που συζητήσαμε και τους έχει κάνει εντύπωση είναι οι ρυθμοί υλοποίησης όλων όσον έχουν συμφωνηθεί και ακόμα περισσότερο.

Ι. ΣΚΑΛΚΟΣ: Πάντως για εμάς είναι αδύνατο να συμπυκνώσουμε όλες τις ερωτήσεις που θέλουμε με τη Ρίτσα, γιατί έχετε πάρα πολλές αρμοδιότητες και είναι ελάχιστος ο χρόνος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είμαι στη διάθεσή σας, οποιοδήποτε πρωινό να είμαστε πάλι κοντά.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Διακοπές προβλέπονται;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ελπίζω ότι θα μπορέσω να ξεκουραστώ για λίγες μέρες. Μην ξεχνάμε ότι την περασμένη εβδομάδα είχαμε τρία νομοσχέδια στη Βουλή.

Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Ευχαριστούμε πολύ.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings