Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ευθύτυπος»

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

1

Ερώτηση 1: Κυρία Κατσέλη, είναι λογικό, εφόσον είμαστε στην αρχή του δύσκολου 2011, να σας ρωτήσουμε «τελικά πόσο δύσκολο θα είναι»;

 

Λούκα Τ. Κατσέλη: Πρώτα από όλα θέλω να ευχηθώ από καρδιάς στους αναγνώστες της εφημερίδας σας Καλή Χρονιά με υγεία και δύναμη. Δύναμη, επιμονή, δουλειά και αισιοδοξία για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αυτού του χρόνου. Γιατί δυσκολίες έχουμε και θα έχουμε μπροστά μας, όμως το σημαντικό είναι να μην το βάζουμε κάτω. Να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, για ένα καλύτερο αύριο.

 

Ερώτηση 2: Δηλαδή, είστε ευχαριστημένη με τη μέχρι τώρα πορεία της χώρας μας στο πλαίσιο των επιταγών του Μνημονίου;

 

ΛΤΚ.: Δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένη γιατί αντιλαμβάνομαι πραγματικά την αγωνία του κόσμου. Ζω σ’ αυτή την πόλη την οποία αγαπάω, περπατάω στον δρόμο, μπαίνω σε καταστήματα, μιλάω με τους ανθρώπους και έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Με το χέρι όμως στην καρδιά πιστεύω ότι, με τη δουλειά που γίνεται, με τις μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται, το φως στην άκρη του τούνελ είναι πράγματι ορατό.

 

Ερώτηση 3: Δηλαδή, παρά τις καθημερινές απεργίες και διαμαρτυρίες, εσείς αυτή την άποψη διαμορφώνετε;

 

ΛΤΚ.: Είναι λογικό να έχουμε απεργίες και κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Όμως, εγώ θα θέσω αντίστροφα την ερώτηση: «ποιος Έλληνας που νοιάζεται για το αύριο το δικό του, για το μέλλον του παιδιού του και για την πατρίδα του, θέλει το κράτος του να μην μπορεί να του πληρώσει σύνταξη, το παιδί του να μην έχει δημόσιο σχολειό να πάει, να μην υπάρχει δημόσιο νοσοκομείο που να του εξασφαλιστεί αξιοπρεπής περίθαλψη;». Γιατί εκεί οδηγούμασταν με μαθηματική ακρίβεια αν αφήναμε το κράτος να χρεοκοπήσει. Είμαι πεπεισμένη ότι ο Έλληνας καταλαβαίνει ότι η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο: ότι και πρέπει να γίνουν μεγάλες θυσίες για να αποκτήσει ξανά η χώρα την δυνατότητα να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές και να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση, που θα φέρει περισσότερες δημιουργικές θέσεις εργασίας και δικαιότερη κατανομή του πλούτου.

 

Ερώτηση 4: Κυρία Υπουργέ, στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχετε συνειδητά επιλέξει να λέτε τη γνώμη σας, έστω και αν αυτό δημιουργεί ακόμη μία ακόμη δίνη στους κυκλώνες που ταλανίζουν την κυβέρνηση;

 

ΛΤΚ.: Αντιλαμβάνομαι το ρόλο μου ως ένα διαρκή αγώνα υλοποίησης πολιτικών με βάση τις πεποιθήσεις και τις αρχές μου. Οι συμπολίτες μου με εξέλεξαν στο Κοινοβούλιο για τις ιδέες και τις απόψεις μου και ο πρωθυπουργός μου έδωσε την δυνατότητα να υπηρετήσω τον τόπο από δύο θέσεις ευθύνης. Βρέθηκα σ΄ αυτές τις θέσεις χωρίς να ξεχάσω ότι όταν ζήτησα την ψήφο σας το έκανα κοιτώντας σας στα μάτια. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να κάνω το ίδιο σε όλη την πολιτική μου διαδρομή, να εκφράζω με παρρησία την άποψη μου αλλά και να συμβάλλω στην αποτελεσματική υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων.

 

Ερώτηση 5: Για να πάμε τότε λίγο και στα του οίκου σας, δηλαδή του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχετε πολλά και δύσκολα ανοιχτά μέτωπα, έτσι δεν είναι;

 

ΛΤΚ.: Μπορεί να είναι και πολλά και δύσκολα, όμως για μένα το πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση του κοινωνικού δικαιώματος στην εργασία. Ιδιαίτερα με την παρούσα οικονομική κρίση, οι άνεργοι, αυτοί που απειλούνται από ανεργία, αυτοί που ζουν στο όριο της φτώχειας και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες χρειάζονται ακόμη περισσότερο τη στήριξή μας.

 

Ερώτηση 6: Ωραία, αλλά από πού αρχίζετε;

 

ΛΤΚ.: Στην παρούσα φάση, θεωρώ ότι η διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Και τι κάνουμε γι’ αυτό;

 

Προωθήσαμε τα 17 προγράμματα συνολικού κόστος 2,5 δισεκ. ευρώ για 668.000 ωφελούμενους, που υλοποιούνται μέσω του ΟΑΕΔ. Αυτά τα 2,5 δισεκ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο ποσόν που έχει διατεθεί ποτέ για υλοποίηση πολιτικών στήριξης εργασίας που αποτελούν ταυτόχρονα ένεση άμεσης ρευστότητας στην αγορά, και εργαλείο ένταξης νέων, γυναικών και ανέργων στην αγορά εργασίας.

 

Ερώτηση 7: Ναι, μα έτσι λύνεται το πρόβλημα, κυρία Υπουργέ, όταν, όπως κι εσείς ήδη αναφέρατε, το ποσοστό ανεργίας «σκαρφάλωσε» σε διψήφιο ποσοστό;

 

ΛΤΚ.: Όσο η οικονομία μας είναι σε ύφεση, η ανεργία θα αυξάνει. Τα προγράμματα δεν αποτελούν πανάκεια αλλά ανάχωμα σε μια αγορά που δοκιμάζεται. Στόχος όμως όλων των μέτρων που λαμβάνονται είναι η οικονομία να βγει από την κρίση το γρηγορότερο δυνατό με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ειδικές συλλογικές επιχειρησιακές συμβάσεις. Πού αποσκοπούν; Στο να μην κλείσουν επιχειρήσεις και βρεθούν οι άνθρωποι που δουλεύουν σ’ αυτές στον δρόμο από τη μια στιγμή στην άλλη. Όλα τα μέτρα που παίρνουμε προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται. Γιατί μόνο μέσα από την ανάπτυξη και την δημιουργία προστιθέμενης αξίας στον τόπο θα καταπολεμηθεί η μάστιγα της ανεργίας.

 

Ερώτηση 8: Με αυτή την οπτική, κυρία Κατσέλη, σας ρωτώ «δεν υπήρχε καλύτερη λύση»από τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις;

 

ΛΤΚ.: Πιστεύω ειλικρινά ότι η λύση που δόθηκε είναι η ενδεδειγμένη κατω από τις σημερινές συνθήκες. Δίνει τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την πλειονότητα στη χώρα μας, να αποφύγουν το λουκέτο στην αγορά αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζομένους. Παράλληλα, οι επιχειρησιακές συμβάσεις αποτελούν παράθυρο ευκαιρίας για τους εργαζόμενους να οργανωθούν μέσα στον εργασιακό τους χώρο ―στο εργοστάσιο, στην εταιρεία, στο μαγαζί που δουλεύουν―, να φτιάξουν σωματεία και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

 

Ερώτηση 9: Βλέπω, κυρία Κατσέλη, ότι συνεχίζετε το έργο στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που είχατε αρχίσει στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.

 

ΛΤΚ.: Βεβαίως, εφόσον η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή που το χειρίζεται ανήκει πλέον στο Υπουργείο Εργασίας. Ήδη από τις 4 Ιανουαρίου δόθηκε η δυνατότητα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που δεν έχουν βρει μια κοινή φόρμουλα συνεργασίας με τους πιστωτές τους στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, να προσφύγουν το ειρηνοδικείο για την ρύθμιση των χρεών τους με βάση τις πραγματικές τους οικονομικές δυνατότητες.

 

Ερώτηση 10: Υποστηρίζετε και με άλλους τρόπους τους ανέργους ή τις άλλες ευπαθείς ομάδες, έτσι δεν είναι;

 

ΛΤΚ.: Βεβαίως, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλους τους εφικτούς τρόπους. Για παράδειγμα, καταβάλαμε έκτακτο βοήθημα σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Αρχίσαμε σταδιακά την επιστροφή του δώρου σε ευπαθείς ομάδες συνταξιούχων με τις κατηγορίες των παραπληγικών και των τυφλών. Εξασφαλίσαμε τη συνέχεια και τη βιωσιμότητα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που εξυπηρετεί 80.000 συμπολίτες μας και στο οποίο απασχολούνται 4.800 εργαζόμενοι. Για το 2011 επεκτείναμε την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλους τους ανέργους.

 

Ερώτηση 11: Κυρία Κατσέλη, να σας ευχηθούμε καλή συνέχεια και καλό κουράγιο στο έργο σας και θα είναι χαρά μας να σας ξαναφιλοξενήσουμε στην έκδοσή μας.

 

ΛΤΚ.: Ευχαριστώ πολύ και επιτρέψτε μου να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να μην χάνουμε όλοι το κουράγιο μας σ’ αυτή τη συλλογική προσπάθεια της εξόδου από την κρίση, της ανάταξης της οικονομίας μας και της οικοδόμησης ενος καλύτερου μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings