Συνέντευξη στην “Θεσσαλία”
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011. Η Κυβέρνηση Παπαδήμου εάν χρειαστεί μπορεί να παρατείνει τη θητεία της για κάποιο διάστημα ώστε να ολοκληρώσει το έργο της. Αυτό σημειώνει η κ.Λούκα Κατσέλη, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι το κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας δεν μπορεί παρά να είναι προϊόν λαϊκής βούλησης μετά τις εκλογές. Αναφερόμενη στην κρίση της Ευρώπης επισημαίνει την ανάγκη μια συγκροτημένης πρότασης που θα αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις. Ως προς τις εξελίξεις εντός του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι αυτό που προέχει είναι η πολιτική πλατφόρμα με την οποία θα κατέβει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Ακόμη θεωρεί ότι πρέπει να αναμένεται και από τον κ. Παπανδρέου να εκφράσει τις προθέσεις του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.
Χαιρετίσθηκε από πολλούς ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου ως ένα εξαιρετικό για την Ελλάδα πολιτικό γεγονός. Θα μπορούσε αυτή να παρατείνει τη θητεία της πέραν της 17ηςΦεβρουαρίου και να προχωρήσει στις αναγκαίες για τη χώρα τομές σε κλίμα συναίνεσης;
Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι κυβέρνηση ανάγκης. Συγκροτήθηκε για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την καταβολή της 6ης δόσης, όπως και έγινε, και κυρίως για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτή τη στιγμή εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδύτες, για το PSI, και προέχει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. Είναι αυτονόητο ότι εάν χρειαστεί μπορεί να παρατείνει τη θητεία της για κάποιο διάστημα, ώστε να ολοκληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό της το έργο.
Το κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας, που κανείς δε διαφωνεί ότι είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν οι αναγκαίες τομές, δεν μπορεί παρά να είναι προϊόν λαϊκής βούλησης μετά τις εκλογές.
Ποιό διακρίνετε ότι είναι το μέλλον της ευρωζώνης μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει σε Ιταλία και Ισπανία;
Δεν με εκπλήσσουν τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Το είχαμε προβλέψει, ότι μετά την Ελλάδα οι αγορές θα βάλουν στο στόχαστρο κερδοσκοπικών πιέσεων και άλλες οικονομίες. Σήμερα, πλέον, δεν είναι μεμονωμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, μετά την πρόσφατη προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής τους από τους S&P’s.
Επειδή ακριβώς η κρίση είναι συστημική, απαιτείται άμεσα μια συγκροτημένη πρόταση που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας με τολμηρές αποφάσεις: α). Με συνεχή συντονισμό πολιτικών και παρεμβάσεων μεταξύ μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, ώστε να ανακοπούν οι ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές πιέσεις σε χώρες, οι οποίες από μόνες τους είναι ανήμπορες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, και να διασφαλισθεί ικανοποιητική ρευστότητα στις διεθνείς αγορές. Η πρόσφατη συντονισμένη κίνηση 6 μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, είναι μία πρώτη ενθαρρυντική κίνηση προς αυτή τη κατεύθυνση. β) Με ουσιαστική ενίσχυση του αποθεματικού του EFSF, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει ενεργά για τη διαχείριση του χρέους των κρατών της ευρωζώνης, τόσο στη πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά, αλλά και με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις. γ) Με συντονισμό των μακρο-οικονομικών πολιτικών σε επίπεδο ευρωζώνης, που δεν θα εξαντλείται στην αυστηρή τήρηση κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας για τα κράτη-μέλη, αλλά θα υιοθετεί πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης με επίκεντρο σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Τέλος, με αποτελεσματική εποπτεία και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, φορολόγηση κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά και ουσιαστική ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης.
Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι έχουμε ως χώρα εκχωρήσει μεγάλο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας στα όργανα της Ε.Ε με αφορμή τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας;
Η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη συνεπάγεται ούτως ή άλλως απώλεια τόσο της νομισματικής, όσο και της συναλλαγματικής πολιτικής. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό που τώρα επιχειρείται είναι να υπάρχει ένας μεγαλύτερος συντονισμός και στη δημοσιονομική πολιτική. Πλήρης εκχώρηση, βέβαια, της δημοσιονομικής πολιτικής στα όργανα της Ε.Ε. όταν ακόμα δεν υπάρχει πραγματική σύγκλιση μεταξύ των Ευρωπαϊκών οικονομιών και όταν δεν υπάρχουν αντισταθμιστικές πολιτικές, όπως π.χ. ένα μεγάλος κοινοτικός προϋπολογισμός, είναι επικίνδυνη.
Σε κάθε περίπτωση όμως κάθε κράτος-μέλος διατηρεί τη δυνατότητα να επιλέγει τα συγκεκριμένα μέτρα και τις πολιτικές μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: μπορεί να είναι Ευρωπαϊκή επιταγή να μειώσουμε το έλλειμμα σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, αλλά είναι εθνική επιλογή αν αυτό θα γίνει με οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συνάξεις ή με αποτελεσματική φορολόγηση όσων φοροδιαφεύγουν και περικοπή της σπατάλης στο δημόσιο.
Τίθεται άμεσα θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ; Είναι τώρα κατάλληλες οι περιστάσεις να ξεκινήσουν οι διαδικασίες;
Αυτό που προέχει είναι η πολιτική πλατφόρμα με την οποία θα κατέβει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Να αξιολογήσουμε την πορεία των 2 τελευταίων χρόνων και να αναδείξουμε προοδευτικές επιλογές. Να απαντήσουμε στο καυτό ερωτήματα των πολιτών: «γιατί να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ»;
Αυτή η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει και πρέπει να ολοκληρωθεί. Όσον αφορά στην επιλογή Προέδρου, υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Θα πρέπει να αναμένουμε και από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου να εκφράσει τις προθέσεις του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Ένα είναι επιβεβλημένο: ο επόμενος Πρόεδρος να μπορεί να εκφράσει αξιόπιστα και να εγγυηθεί τη νέα πολιτική ατζέντα και το προοδευτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ.
Επισημαίνεται η ανάγκη μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο περνάει μέσα από την ιδρυτική διακήρυξη μιας νέας κεντροαριστεράς;
Τα δυο τελευταία χρόνια έγινε ένας σεισμός στην Ελλάδα, όπου αποδομήθηκε το μεταπολιτευτικό σύστημα διακυβέρνησης και οικονομικής διάρθρωσης. Το μεγάλο διακύβευμα του ΠΑΣΟΚ είναι να εκφράσει μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου ως μια μεγάλη και ιστορική προοδευτική παράταξη. Απέναντι στην προοπτική αυτή, πολλοί είναι εκείνοι που δομούν σενάρια συνεργασιών, τα οποία στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού και των μεταρρυθμίσεων, μεταφέρουν το βάρος του προγραμματικού λόγου κεντροδεξιά. Δεν πιστεύω στη συγκυβέρνηση με τις συντηρητικές δυνάμεις του τόπου, αλλά σε μια συγκυβέρνηση με μια Αριστερά που όμως θέλει να κυβερνήσει. Οι προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να προχωρήσουν σε μια προγραμματική συνεργασίας με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δημιουργίας θέσεων εργασίας και τη κοινωνική συνοχή.
Μπορείτε να δείτε το απόκομμα της εφημερίδας επιλέγοντας το ακόλουθο αρχείο.
Leave a Reply