Συνέντευξη στην “Μακεδονία της Κυριακής”

Σε ποιους απευθύνεται η Κοινωνική Συμφωνία; Στους μη προνομιούχους και σε όσους πλήττονται και αντιδρούν στο μνημόνιο ή σε όσους ζητούν ψυχραιμία και προτείνουν ανοχή και αντοχή στα αναγκαία επώδυνα μέτρα;

 

Η «Κοινωνική Συμφωνία» απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που αναζητούν ελπίδα και προοπτική για το αύριο.

Στους νέους που καλούνται να εργαστούν με όρους στυγνής εκμετάλλευσης

Στους άνεργους που όσο βαθαίνει η ύφεση τόσο απομακρύνεται η δυνατότητα να βρουν εργασία.

Στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που βλέπουν τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται ανεξέλεγκτα.

Στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έχουν γονατίσει από τα απανωτά χαράτσια και την καθίζηση της αγοράς.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες που σήμερα αισθάνονται εγκλωβισμένοι στο ψευδεπίγραφο δίλημμα «Μνημόνιο ή Ναυάγιο» και στον αδιέξοδο «μονόδρομο» της μονόπλευρης λιτότητας, και θέλουν να απελευθερωθούν. Απευθυνόμαστε στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, την οποία θέλουμε σύμμαχο και όχι αντίπαλο.

 

Μνημόνιο – ΔΝΤ και κεντροαριστερά συμβαδίζουν;

Όταν ο δρόμος που επιβάλλει το μνημόνιο  για να βγει μία χώρα από την κρίση  περνάει μέσα από βαθειά ύφεση, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την αποδόμηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, τότε προφανώς δεν συμβαδίζει με μία προοδευτική πρόταση.

Γι’ αυτό και έχει σημασία να προτάξουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης που να προτείνει και να δρομολογεί αξιόπιστες λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση με προοδευτικό πρόσημο. Να φέρουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στο προσκήνιο, ώστε τόσο η δημοσιονομική εξυγίανση όσο και οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες να προωθηθούν αποτελεσματικά.  Οφείλουμε και μπορούμε να διαπραγματευθούμε σ΄ αυτή τη βάση.  Η κυβέρνηση δεν άσκησε τη διαπραγματευτική της ισχύ, που είχαμε και έχουμε, γιατί δεν τόλμησε, δεν προετοιμάστηκε και γιατί έχει παραδοθεί σε νεοφιλελεύθερες, συντηρητικές ιδεοληψίες.

 

Στις αρχές Μαρτίου προτείνατε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI και μετά να γίνουν εκλογές λέγοντας μάλιστα ότι υπήρχε σχετική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Σήμερα λετε ότι το ελληνικό χρέος, ακόμα και μετά το κούρεμα, δεν είναι διαχειρίσιμο. Δεν είναι αντιφατική αυτή η στάση και τελικά πως το χρέος μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο; Να διαγραφεί, να κηρύξουμε στάση πληρωμών; Τι πρέπει να γίνει;

 

Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίφαση.

Γιατί πρώτ’ απ’ όλα, από τη στιγμή της ολοκλήρωσης του PSI άνοιξε ο δρόμος προς τις εκλογές όπως είχαν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Αλλά η ολοκλήρωση του PSI δεν κάνει αυτόματα και το χρέος βιώσιμο… Ίσως κάποιοι να θυμούνται ακόμη ότι είχα υποστηρίξει πως το δεύτερο Μνημόνιο αντιστρατεύεται τους ίδιους τους στόχους του PSI. Από τον Δεκέμβριο του 2011 υποστήριζα πως η ύφεση ίσως να ξεπερνούσε το 7%, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη. Και σήμερα όλοι αυτό λένε…

Αυτό περιορίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και τη δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει τις οφειλές της.

Ήδη οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν ότι το πρόσφατο «κούρεμα» που μόλις έγινε δεν είναι αρκετό.

Για να γίνει το χρέος βιώσιμο χρειάζονται επειγόντως θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που, σήμερα, είναι αδύνατον να προκύψουν μέσα από τις πολιτικές ύφεσης και σκληρής λιτότητας που εφαρμόζονται.

 

Μιλήσατε για κεντροαριστερή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με προϋπόθεση κάποια προγραμματική συμφωνία. Έχουν γίνει βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση; Με ποια πολιτικά κόμματα ή πολιτικά σχήματα θα μπορούσατε να συνεργασθείτε;

 

Συζητάμε με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που πιστεύουν πως μπορεί να διατυπωθεί μια ρεαλιστική και ριζοσπαστική πολιτική ώστε η χώρα, εντός του Ευρώ, να βρει την έξοδο από την πολύμορφη κρίση όπου βρίσκεται σήμερα.

Και είναι, πιστεύω, εφικτό να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις ώστε να αναδειχτεί μια ισχυρή κεντροαριστερή πλειοψηφία που να οδηγήσει σε μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Η «Κοινωνική Συμφωνία» πρωτοστατεί σ’ αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε να γίνουμε ο καταλύτης για μια προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα.  Θέλουμε να συμπράξουμε με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, αλλά δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς που δε φοβούνται να κυβερνήσουν.

 

Ξεκινήσατε τη διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων; Θα τα καταφέρετε ή σε κάποιες περιοχές δεν θα βρείτε υποψήφιους όπως κάποιοι σας κατηγορούν;

Θα έχουμε υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια ευρεία κινητοποίηση στελεχών σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν νέα πρόσωπα που θέλουν να βγουν μπροστά για να δώσουμε όλοι μαζί αυτό τον αγώνα που στοχεύει στο να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στους πολίτες.

Φύγατε από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και έχετε αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τι άλλαξε, έγινε πιο δεξιό, πιο συντηρητικό πιο νεοφιλελεύθερο; Είναι προοδευτικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ;

Στο ΠΑΣΟΚ, επί Γιώργου Παπανδρέου, δόθηκαν μάχες ανάμεσα σε ουσιαστικά συντηριτικές ή/και νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και προοδευτικές κοινωνικές τοποθετήσεις.  Με το πέρασμα του χρόνου, οι πρώτες άρχισαν να επικρατούν.  Γι΄ αυτό άλλωστε «αναδομήθηκα» δύο φορές και διαγράφηκα άλλες δύο.  Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ, με κύριο εκφραστή τον κ. Βενιζέλο, έχει επισημοποιήσει την υιοθέτηση βαθύτατα συντηρητικών πολιτικών.

Επέλεξε να αποδεχθεί το δεύτερο Μνημόνιο που αποδομεί θεμελιώδη, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και επιβάλει την πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης» για να κερδηθεί δήθεν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας.

Με το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαζόσασταν, ιδίως στην περίπτωση που θα μπορούσατε να αποτρέψετε την μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;

Οι όποιας μορφής συνεργασίες μεταξύ κομμάτων ούτε μπορούν ούτε οφείλουν να είναι αποτέλεσμα πρόσκαιρων συσχετισμών και συμφωνιών με στόχο την εξουσία.

Μόνο οι ουσιαστικές προγραμματικές συγκλίσεις σε θέσεις και πολιτικές μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα συνεργασίες. Και, παρ’ όλο που είμαι υπέρμαχος των συναινέσεων, μου είναι αδύνατον να προβλέψω άλλη συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο από αυτήν των ιδεολογικά όμορων και συγγενών κομμάτων. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και σήμερα με την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Μπορείτε να δείτε το απόκομμα της εφημερίδας, επιλέγοντας το ακόλουθο αρχείο

makedoniasynt

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings