Συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε την πρώην Υπουργό, την κα Λούκα Κατσέλη που είναι μαζί μας. Καλημέρα σας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας κα Υπουργέ, καλώς ήρθατε
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τον συνάδελφο μας τον Χρήστο, τον πολιτικό μας συντάκτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σου Χρήστο. Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έδωσε ψήφο η κα Κατσέλη χτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έδωσε ψήφο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί να μη το πούμε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Φυσικά. 255
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είστε ικανοποιημένη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 255. Ικανοποιηθήκατε εσείς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξάλλου η κα Κατσέλη έχει επανενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ πρώτον, δεύτερον νομίζω ….
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν ήταν γι’ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτός ο λόγος.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και την προηγούμενη φορά είχα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης θετική, ακριβώς για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην προηγούμενη κυβέρνηση λέτε τώρα
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν 2 βδομάδες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι τόσο πυκνές οι εξελίξεις, έχουμε χάσει και τις ψήφους εμπιστοσύνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτού του είδους η συμπεριφορά της πλειοψηφίας της Βουλής, προκάλεσε και ορισμένα ερωτηματικά. Λέει, τι Βουλή είναι αυτή η οποία μια βδομάδα πριν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση και την άλλη βδομάδα δίνει ψήφο σε μια άλλη κυβέρνηση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ήταν μια ιδιότυπη ψήφος εμπιστοσύνης, η οποία πραγματικά ήταν πρωτόγνωρη. Εγώ τουλάχιστον και πολλοί άλλοι συνάδελφοι ψηφίσαμε για να δρομολογηθούν εξελίξεις και να υπάρξουν εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτού του χαρακτήρα οι εξελίξεις;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς αυτό. Κι αυτό είχα ζητήσει …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν παράδοξο πάντως.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αν θυμόσαστε στην ομιλία μου είχα ζητήσει ακριβώς αυτό. Είχα πει, περιμένω να ακούσω τον Πρωθυπουργό, διότι η δική μου η ψήφος έχει αυτή την έννοια, να δρομολογηθεί ένα μεταβατικό σχήμα που θα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις με την Ε.Ε. και μετά να οδηγηθούμε συγκροτημένα σε εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, ξέρετε όμως τι λέει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου; Για μένα τι αλλάζει; Δηλαδή για τον πολίτη, ο πολίτης ζει ένα διαμορφωμένο οικονομικό περιβάλλον…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και πολύ δύσκολο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πολύ δύσκολο ούτως ή άλλως και ταυτόχρονα ζει υπό το βάρος μιας σειράς μέτρων που έχει λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με βάση το οποίο κινείται. Τι αλλάζει επ’ αυτού; Επειδή συμφώνησαν 2-3 κόμματα, υποστηρίζεται και από κάποια άλλα κόμματα που δεν συμμετέχουν στη Βουλή από ανεξάρτητους, τι αλλάζει για τον ίδιο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αλλάζουν πάρα πολλά. Νομίζω πρέπει να το εξηγήσουμε. Το γεγονός ότι έγινε μια πολυκομματική κυβέρνηση, με όλες τις δυσκολίες που αυτό το εγχείρημα είχε, σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερη ευκολία ή διαπραγματευτική δύναμη αν θέλετε, να ολοκληρωθούν η καταβολή της 6ης δόσης και να γίνει καταβολή της 6ης δόσης η οποία να θυμηθούμε έπρεπε να είχε γίνει τον Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη και δεύτερον να ολοκληρωθεί και η δανειακή σύμβαση.
Για τον Έλληνα πολίτη τι σημαίνει αυτό; Ιδιαίτερα σήμερα που είναι καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Ευρώπη, να κλείσει και να σταματήσει η χρηματοπιστωτική ασφάλεια. Τουλάχιστον επί 1,5 χρόνο ο πολίτης κάθε μέρα, ακούει, βλέπει, αισθάνεται ότι αύριο μπορεί να μην υπάρχουν ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισθοί και συντάξεις
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: 5 ευρώ για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Αυτός ο πανικός πρέπει να σταματήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό διασφαλίζεται δηλαδή τώρα κατά τη γνώμη σας;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, μόλις ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διασφαλίζεται κα Κατσέλη επειδή …;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα διασφαλιστεί ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε. γιατί έχει τεθεί και ένα θέμα και όχι μόνο από την Ελλάδα. Ακόμα και από συντρόφους σας στο ΠΑΣΟΚ αλλά έχει τεθεί και από το εξωτερικό. Θα διασφαλίζεται ένα καλύτερο περιβάλλον επειδή συμμετέχει στην κυβέρνηση το ΛΑΟΣ;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, αυτό ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έθεσε ο κ. Καστανίδης χθες ξεκάθαρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι; Αυτό διασφαλίζεται σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Δηλαδή όχι το ΛΑΟΣ, αλλά ότι η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει, έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους εταίρους μας, διότι αισθάνονται πιο σίγουροι, κακώς ίσως, σωστά ή λάθος, ότι αυτό το πλαίσιο το οποίο συμφωνήθηκε 26 Οκτωβρίου ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει πράξη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα παραμείνει σταθερό και θα γίνει πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί όμως κα Κατσέλη ζητάνε υπογραφές και επιμένουν σ’ αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Διότι υπάρχει μια κρίση αξιοπιστίας, η οποία διογκώθηκε τους τελευταίους μήνες ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με το δημοψήφισμα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και με το δημοψήφισμα και προσπαθούν όσο μπορούν να κατοχυρώσουν τη θέση τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αυτό που είπε ο κ. Παπαδήμος χτες ότι θα είναι μια πολυετής δανειακή σύμβαση από τους εταίρους μας και θέλουν να διασφαλιστούν και για το μέλλον;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Απολύτως. Και ένα από τα θέματα τα οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει αυτή η κυβέρνηση είναι τους όρους της δανειακής σύμβασης, η οποία αφορά τα δάνεια και όλο το ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλο το πακέτο που το ακολουθεί.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όλο το πακέτο για τα επόμενα χρόνια μέχρι και το ’14-’15.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρίση αξιοπιστίας δηλαδή πάνω στον Γιώργο Παπανδρέου είναι κρίση αξιοπιστίας στη χώρα; Αυτό κατάλαβα εγώ από αυτό που λέτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, η κρίση αξιοπιστίας για τη χώρα υπήρχε και υπήρχε από την αρχή της διακυβέρνησης, από το 2009, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, σε σχέση με το πολύ υψηλό έλλειμμα, σε σχέση με την αξιοπιστία στοιχείων και πράξεων.
Η αξιοπιστία ανακτήθηκε κατά ένα μεγάλο από την προηγούμενη κυβέρνηση, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κλονίστηκε πάλι κατά τη γνώμη μου το καλοκαίρι όταν με το μεσοπρόθεσμο το οποίο είχαμε υπογράψει δεν υλοποιήθηκαν έτσι όπως έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο τα μέτρα που είχαν εντάξει τον Μάιο …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δεν υλοποιήθηκαν απλώς, πέφτατε έξω στους στόχους συνεχώς.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι συνεχώς, αλλά κυρίως τους τελευταίους …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε 2-3 μήνες που είχαμε ελέγχους πέφταμε έξω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό δεν είναι ακριβές, τουλάχιστον θα έλεγα για τον πρώτο και μισό χρόνο. Έγινε πολύ πιο δύσκολο, έντονο, όταν άλλαξε το μίγμα της πολιτικής. Κι αυτό πρέπει να το συζητήσουμε, γιατί νομίζω ότι μαθαίνουμε πολλά από αυτή την εμπειρία.
Όσο τα μέτρα ήταν οριζόντια και χρειαζόταν απλώς μια νομοθετική παρέμβαση ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα εύκολο…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είτε είναι σχετικά εύκολο ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περικοπή μισθών ας πούμε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Περικοπή μισθών, συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ κλπ., δεν έχεις πρόβλημα υλοποίησης. Υλοποιείται. Το πρόβλημα που μπορεί να έχεις είναι αυτό που εμφανίζεται τώρα, ο άλλος να μη μπορεί να πληρώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχω να πληρώσω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όταν τα μέτρα από τα μέσα του ’11 και μετά αλλάξανε και μιλούσαμε για αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που είναι τα 3 μεγάλα στοιχήματα μπροστά μας, αυτό σημαίνει μα άλλη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Για να έχεις αποτελέσματα ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αποδείχτηκε και η αδυναμία διοίκησης;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Απολύτως. Για να έχεις αποτελέσματα, θέλει άλλη λειτουργία του διοικητικού μηχανισμού και του πολιτικού συστήματος. Εκεί το σύστημα φράκαρε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δείτε όμως τώρα κα Κατσέλη πως από αυτή τη περιγραφή μιας κατάστασης στην οποία δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς, μπαίνει ήδη ένα πρόβλημα για την αποδοτικότητα αυτού που φτιάχτηκε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτον, διότι στην τεράστια πλειοψηφία τους οι Υπουργοί είναι ίδιοι. Άρα οι δυνατότητες, οι ικανότητες, για να πάμε σε αυτό το επίπεδο, οι αντιλήψεις για το πώς λειτουργεί κανείς και διοικεί, είναι ίδιες με αυτές που είχαμε πριν. Μη μου πείτε ότι θα λειτουργήσει καλύτερα η διοικητική μηχανή γιατί ανέλαβε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης το Υφυπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, διότι φαντάζομαι δεν θα συμφωνήσουμε.
Επομένως ήδη έχουμε ένα περιβάλλον πραγματικά πάνω στο οποίο πατάμε που μας έχει δώσει αποτελέσματα αρνητικά. Δεύτερον, έχουμε και στα δυο κόμματα, κι αυτό ακούγεται ολοένα και πιο έντονα, δυνάμεις οι οποίες δεν πολύ-συμφωνούν με αυτό τη διαδικασία. Άκουσα τον κ. Γιαννίτση να λέει ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν συμφωνούν. Τι δεν πολυσυμφωνούν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι και για υπονομευτικές καταστάσεις. Παρακολουθούμε τους δυο πολιτικούς αρχηγούς, και για να μη μιλήσουμε για τον κ. Σαμαρά, δεν σας αφορά, να μιλήσουμε για τον κ. Παπανδρέου, όχι να κρατάει μια απόσταση, σαν να θέλει να διοικήσει πάλι το Υπουργικό Συμβούλιο, το κομμάτι που είναι του ΠΑΣΟΚ, βάζει θέματα για τον εκλογικό νόμο. Δηλαδή συζητά σαν να εξακολουθεί να είναι στη Διοίκηση, κάτι το οποίο οδήγησε σε μια αποτυχία.
Γι’ αυτό έφυγε ο κ. Παπανδρέου, δεν πήγε καλά. Γι’ αυτό έφυγε, δεν έφυγε γιατί τον έπιασε η μεγαλοθυμία. Κάτι συνέβη και έφυγε ο κ. Παπανδρέου την ώρα που έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Γιατί ο πολίτης να αισθάνεται άνετα, αισιόδοξος ότι κάτι καλύτερο θα γίνει; Επειδή είναι ο κ. Παπαδήμος;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βάλατε πάρα πολλά θέματα στην ερώτηση σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα είναι πολλά από μόνα τους. γι’ αυτό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα προσπαθήσω να απαντήσω χωρίζοντας τα αν μπορώ. Το πρώτο πράγμα, μπορούμε εάν συμφωνήσουμε ότι τα οριζόντια μέτρα και η αποδοτικότητα των οριζόντιων μέτρων έχει τελειώσει, άρα δεν μπορεί, και νομίζω ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό και στους εταίρους μας και η ίδια η τρόικα από τις αρχές του ’11 έλεγε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλα ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέτοιου είδους πολιτικών.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μείωσης μισθών, συντάξεων ή αύξησης φόρων. Εγώ θα πήγαινα ένα βήμα περαιτέρω. Αυτά τα τρία μέτρα και κυρίως το θέμα των συντάξεων και των έμμεσων φόρων θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν και θα πρέπει να τα ξανακοιτάξει η νέα κυβέρνηση ενόψει νέου μνημονίου. Αυτό είναι το πρώτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Άρα δηλαδή πολλά από αυτά δεν ήταν αποδοτικά και πρέπει να τα ξαναβάλει ο κ. Παπαδήμος και το είπα στη Βουλή στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα.
Πάμε επομένως σε διαρθρωτικά μέτρα πολύ περισσότερο, σε αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα όπως είπαμε, σε αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, σε καταπολέμηση φοροδιαφυγής. Τώρα τι έχει αλλάξει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά θέλουν χρόνο κα Κατσέλη. Σε 5 μήνες, 4…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σταθείτε. Αυτό ακριβώς θέλω να απαντήσω στον κ. Λυριτζή. Τι έχει αλλάξει; Για την υλοποίηση πολλών από αυτά τα μέτρα έχει γίνει μεγάλη προεργασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το προηγούμενο διάστημα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δηλαδή για την φοροδιαφυγή παραδείγματος χάρη που είναι ένα μείζον θέμα, που λέμε ότι αν μπορέσουμε να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το βάρος της προσαρμογής, να το μειώσουμε, για τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο, αυτή τη διετία δεν καθόταν το Υπουργείο Οικονομικών με σταυρωμένα χέρια.
Έγινε η μηχανοργάνωση, έγιναν οι διασταυρώσεις στοιχείων, μπορούμε πλέον …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό έχουμε αποτελέσματα λέτε τώρα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γι’ αυτό αρχίζουμε και έχουμε αποτελέσματα. Έγινε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Σε κάθε Υπουργείο έχουν αλλάξει οι υποδομές και ο τρόπος λειτουργίας. Άρα είναι πολύ πιο έτοιμο το σύστημα….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ισχύει και για τα μεγαλύτερα θέματα κα Κατσέλη; Για την αξιοποίηση όπως λέτε της δημόσιας περιουσίας, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, για τις αποκρατικοποιήσεις; Θα δούμε κάτι να αποκρατικοποιείται σ’ αυτή τη χώρα κάποτε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, φτιάχτηκε το Ταμείο, είναι ένα πρώτο βήμα. Στο θέμα της αξιοποίησης έχει γίνει καταγραφή ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει φτιαχτεί 5 μήνες το Ταμείο όμως κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εντάξει, αλλά εδώ πέρα υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα με τις αξιοποιήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουν κλείσει Οργανισμοί. Και εν πάση περιπτώσει, είναι ωραίο αυτό που περιγράφετε., ωστόσο ο ένας εταίρος στην κυβέρνηση διαφωνεί με κάποιο από τα μέτρα τα οποία θα κληθεί να πάρει ο κ. Παπαδήμος.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μια στιγμή, θα έρθουμε και σ’ αυτό. Το ζήτημα είναι ότι για τις τρεις ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έχει και τα πολιτικά του κομμάτια όλο αυτό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το κάθε τι που λέμε έχει και μια πολιτική διάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επομένως το ποτήρι δεν είναι ούτε γεμάτο, ούτε άδειο. Είναι κάπου στη μέση. Έχει γίνει πολύ προεργασία, με μια συγκροτημένη Διοίκηση και οργάνωση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Οπωσδήποτε στο χώρο της φοροδιαφυγής. Δεύτερον, υπάρχει και τεχνική βοήθεια. Είναι σημαντικό ότι έχουμε ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το εξωτερικό λέτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Από το εξωτερικό….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι τεχνική βοήθεια ή είναι έλεγχος;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, εγώ θα έλεγα τεχνική βοήθεια. Η ομάδα Ράιχενμπαχ είναι ουσιαστικά μια ομάδα που μπορεί να βοηθήσει. Τρίτον, πρέπει να αρθούν κάποια πολύ συγκεκριμένα εμπόδια, κυρίως για να υλοποιηθούν πολλά από τα μέτρα ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πότε μπορείτε να μας το πείτε κα Κατσέλη; Διότι η κυβέρνηση αυτή τον Φεβρουάριο φεύγει όπως είναι η συμφωνία τουλάχιστον. Πρέπει να φύγει ή πρέπει να ολοκληρώσει ένα έργο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτα – πρώτα ή είναι αυτή η κυβέρνηση …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί εδώ μας περιγράφετε μια σειρά από πράγματα που 2 χρόνια είναι λίγα. Ή, έγινε η προεργασία, αυτό που λέτε εσείς.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έγινε σε πολλά από τα ζητήματα μεγάλη προεργασία. Τώρα. αυτά πρέπει να γίνουν ή είναι αυτή η κυβέρνηση ή είναι η επόμενη κυβέρνηση. Άρα κάθε μέρα που χάνεται ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά τη γνώμη σας πρέπει να μείνει παραπάνω αυτή η κυβέρνηση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κάθε μέρα που χάνεται σημαίνει μεγαλύτερα βάρη σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και στην απλή ελληνική οικογένεια. Άρα δεν έχουμε περιθώρια..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά το μέλλον κα Κατσέλη, το μέλλον δεν το γνωρίζουμε όμως τι θα γίνει πολιτικά, είναι αβέβαιο. Μπορεί να είσαστε 15 κόμματα στη Βουλή και να σκοτώνεστε, να μη συμφωνεί ο ένας με τον άλλον.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια πια. Αυτά είναι συμφωνημένα.….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό, είναι συμφωνημένα, ο κ. Σαμαράς κρατάει μια άλφα απόσταση από το θέμα . Λέει, υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρόνος, υπάρχει ένα συγκεκριμένο έργο, το οποίο δεν ξέρω αν φτάνει ο χρόνος, εσείς θα μου πείτε ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με βάση αυτό έγινε η συμφωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αυτό έγινε η συμφωνία, 19 Φλεβάρη εκλογές. Εσείς εκτιμάτε ή πιστεύετε ότι πρέπει να παραμείνει αυτή η κυβέρνηση και μετά να πάμε σε εκλογές; Να παραμείνει για να ολοκληρώσει ένα πακέτο έργων; Που δεν είναι του τριμήνου κα Κατσέλη, το καταλαβαίνετε κι εσείς τώρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Συμφωνούμε το πού πρέπει να κινηθούμε ως Ελλάδα. Πρέπει στα τρία μέτωπα τα οποία ανέφερα και σε μια σειρά άλλων να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση και η επόμενη κυβέρνηση. Άρα πρέπει το πρώτο συμπέρασμα να βγάλουμε, να οργανωθούμε σωστά ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα οι βάσεις θα μπουν στην ουσία σ’ αυτή την κυβέρνηση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή είναι η βάση. Ένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως κα Κατσέλη μου επιτρέπετε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πάμε τώρα στο πολιτικό. Θέλετε να πάμε στο πολιτικό; Εγώ θέλω όμως να μένει κάποιο συμπέρασμα, τι πρέπει να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μένει κάτι, αλλά ξέρετε, το συμπέρασμα που λέτε πατάει σε μια βάση παραδοχής ότι όλο αυτό το οποίο έγινε το προηγούμενο διάστημα των 1,5-2 ετών ήταν σωστό.
Αν ήταν σωστό; γιατί απέδωσε αυτά τα αποτελέσματα; Γιατί είμαστε σε μια συνεχή αναθεώρηση, σε μια συνεχή μη επίτευξη στόχων, σε μια συνεχή ανάγκη για πρόσθετα μέτρα, πρόσθετα λεφτά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω σας το εξήγησα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξηγήσατε γιατί αυτό εμένα με βεβαιώνει ότι η συνέχιση στην ίδια αντίληψη θα μου δώσει αποτελέσματα, κυρίως την εποχή που στην Ευρώπη έχει ανοίξει ένας ευρύτατος διάλογος κατά πόσο αυτού του είδους η πολιτική και αυτού του είδους η αρχιτεκτονική για την Ε.Ε. είναι λύση και δεν είμαστε ένας αέναος κύκλος αναπαραγωγής του προβλήματος.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχει ένα κινέζικο γνωμικό το οποίο λέει ότι αν δεν ξέρεις που πας όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί. Το πρώτο πράγμα επομένως, πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό το να οργανωθούμε σωστά, Δημόσια Διοίκηση και πολιτικό σύστημα, να έχουμε αποτελέσματα πάνω σε 3, 4, 5 μεγάλες τομές, που θα μας δώσουν περιθώρια και να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και να ορθοποδήσει η οικονομία, είναι η πρώτη προτεραιότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε, το βλέπει σαν ανέκδοτο όμως ο κόσμος αυτό που λέτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεύτερη προτεραιότητα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μη σας δω να καταψηφίζετε τον επόμενο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις μετά από αυτά που λέτε. Διότι εγώ άκουσα χθες τον κ. Παπαδήμο και μου το θύμισε ένας φίλος τηλεθεατής να μιλάει για την ανάγκη αλλαγών στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πι εργασιακές σχέσεις από ότι ξέρω, όλες οι αλλαγές που είχαν ζητηθεί, έχουν γίνει. Άρα δεν νομίζω, στις εργασιακές σχέσεις είναι 1-2 εκκρεμότητες …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν γίνει στην πράξη κυρίως. Στη ζωή την ίδια ισχύουν. Πέρα από τη νομοθεσία.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και στη ζωή και θεσμικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, και θεσμικά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Φοβάμαι με αποτελέσματα τα οποία θα είναι ακόμα πιο υφεσιακά τους επόμενους μήνες. Άρα θα ξαναγυρίσουμε σ’ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πολιτικό πεδίο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πάμε στο πολιτικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, δεν έχουμε πολύ χρόνο, να συντομεύουμε, να είστε και εσείς σύντομη κι εμείς το ίδιο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ωραία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στο πολιτικό πεδίο λοιπόν αυτή η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει την αρχική συμφωνία μέχρι τις 19, διότι υπάρχει και ένα θέμα πολιτικής νομιμοποίησης όπως λέει η μια πλευρά ή πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και όσα πάρει, ακόμα και με παράταση χρόνου; Και είναι και μια κυβέρνηση πρόπλασμα για το μετά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το πότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Εάν αυτή η κυβέρνηση έχει ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν ισχύει λέτε το 19.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πιστεύω ότι το να βάλουμε 19 Φεβρουαρίου μπορεί να ανατραπεί και νομίζω ότι είναι λάθος να βάλεις μια συγκεκριμένη ημερομηνία, διότι μπορεί να μην έχει κλείσει η δανειακή σύμβαση, μπορεί να μην έχει κλείσει το PSI ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να χρειαστεί μια παράταση. Μάλιστα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχω ανησυχίες και θέλω να τις εκφράσω για το εάν θα μπορέσουμε να λύσουμε με σωστούς όρους το όλο πακέτο. Ο διάολος είναι στις λεπτομέρειες, υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα και επομένως αυτό που είπα και στη Βουλή χθες είναι ότι πρέπει αυτή η κυβέρνηση να κινηθεί τάχιστα, το ίδιο είπε και ο κ. Παπαδήμος χτες, για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν αυτό το πλαίσιο. Τώρα, τι άλλο θα μπορέσει να κάνει, αυτό θα φανεί.
Πιστεύω ότι …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, μη πάμε στις λεπτομέρειες σ’ αυτά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πιστεύω ότι όταν ολοκληρωθεί θα πρέπει να πάμε σε εκλογές, γιατί βασικό είναι να υπάρξει νομιμοποίηση και πολιτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλο αυτό το περιβάλλον τώρα όμως κα Κατσέλη αφορά και το ΠΑΣΟΚ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Απολύτως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ πέρασε όλη αυτή τη διαδρομή και κατέληξε στο να φύγει από την κυβέρνηση, να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός του. Σημαίνει και μια αντίστοιχη εξέλιξη στο χώρο του κόμματος; Ακούγονται φωνές δεξιά και αριστερά, ήδη έχουν αρχίσει να τίθενται θέματα. Εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να ανοίξει το θέμα που αφορά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να συμπληρώσω, πρέπει να οδηγήσει στις επόμενες εκλογές, οι οποίες μπορεί να μην είναι στις 19 Φεβρουαρίου αλλά να είναι στις 20 Μαρτίου, ο κ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό ειδικά το δεύτερο είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί ευρύτατα μέσα στα θεσμικά Όργανα του Κινήματος και θα δούμε ανάλογα και με το πότε γίνουν εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή πρέπει να γίνει συνέδριο; Τι πρέπει να γίνει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι κα Κατσέλη. Από τη στιγμή που υιοθετήσατε τη διαδικασία να ψηφίζουν οι φίλοι και ο λαός …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα προβλέπεται αυτό στο καταστατικό πια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι μόνο θέμα θεσμικών οργάνων, είναι και θέμα του κόσμου.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα αυτό λέω. Αυτή είναι μια θεσμική διαδικασία που ήδη είναι μέρος του καταστατικού και έτσι θα προχωρήσουμε όταν ανοίξει αυτή η συζήτηση. Εγώ νομίζω ότι η προτεραιότητα είναι άλλη. Διότι ακούω και το δημόσιο διάλογο για ονόματα, για συζητήσεις. Αυτό που δεν συζητιέται και αυτό συνήθως το κάνουμε πολύ συχνά, δεν συζητιέται το πολιτικό περιεχόμενο.
Ο κόσμος που μας ακούει, ειδικά ο κόσμος που είχε ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και τώρα βρίσκεται μπροστά σ’ αυτή την καταιγίδα των μέτρων που δεν αντέχει, πρέπει πρώτα – πρώτα να καταλάβει πώς φτάσαμε εδώ, γιατί φτάσαμε εδώ, ποιες ήταν οι επιλογές, τι έγινε και να αρχίσει να ανακτά …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έχει καταλάβει κα Κατσέλη ο κόσμος.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν το έχει καταλάβει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καταλαβαίνει κάθε μέρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Χτες το βράδυ ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν παράγει πολιτική το ΠΑΣΟΚ πια;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Περιμένετε. Εχτές το βράδυ ήμουν στη Χαλκηδόνα σε μια ομήγυρη 40 στελεχών ΠΑΣΟΚ και μιλούσαμε. Υπάρχουν τόσες ερωτήσεις στο στελεχιακό δυναμικό, πόσο μάλλον στον απλό κόσμο, απλό ψηφοφόρο. Νομίζω ότι αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα αυτή την περίοδο για το ΠΑΣΟΚ, για το κίνημα, για τα στελέχη. Να βγούμε έξω, να μιλήσουμε στον κόσμο …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη δική σας γνώμη όμως δεν μας την κάνατε σαφή κα Κατσέλη. Πρέπει να μείνει ο Παπανδρέου, πρέπει να ανοίξουν οι διαδικασίες, πρέπει να φύγει; Αυτό είναι το θέμα μας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο Γιώργος Παπανδρέου ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο οποίος συμπεριφέρεται σαν Πρωθυπουργός όπως έχετε δει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι. Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος αυτή τη στιγμή είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος έχει ευθύνη να ανοίξει αυτή τη συζήτηση και να οργανώσει αυτή τη συζήτηση μέσα στο ΠΑΣΟΚ κυρίως για το ποιο θα είναι το προοδευτικό περιεχόμενο τα επόμενα 5-10 χρόνια, οι προοδευτικές λύσεις, οι απλές λύσεις, με τι λόγο θα πάμε στις εκλογές. Αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή και ποια θα είναι η αντιστοίχιση …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελεία κα Υπουργέ, δεν έχουμε άλλο χρόνο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Στην κοινωνική ενσωμάτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Καλημέρα σας, σας ευχαριστούμε που ήσασταν κοντά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κα Υπουργέ.
Leave a Reply