Συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Les Echos

Σε συνέντευξη που παραχώρησε  η Βουλευτής Β’ Αθήνας Λούκα Τ. Κατσέλη στην γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos αφού αξιολόγησε θετικά την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του Πρωθυπουργού, τονίζει την ανάγκη η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα παράλληλα με την ολοκλήρωση των εκκρεμουσών υποθέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Παράλληλα, η κα Κατσέλη επισημαίνει την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό έναν οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες. Το κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να ξέρει τι σημαίνει στην πράξη η εφαρμογή των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, τονίζει η κα Κατσέλη. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων που μπορούν να πάρουν απρόβλεπτες μορφές. Αναφέρει επίσης ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και τέθηκε αφού είχε κλειστεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου με την Ευρωζώνη. Επισημαίνει, τέλος, ότι «όταν καταλήγουμε σε συμφωνία με τους εταίρους πρέπει να την τηρούμε και όχι να τη θέτουμε σε αμφισβήτηση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης (μετάφραση).

Ερώτηση: «Πώς βλέπετε την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του Π/Θ;» Λ.Κατσέλη: «Γνωρίζω καλά τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος είναι συνάδελφος. Ήταν ένας εξαιρετικός υποψήφιος γι’ αυτή τη θέση. Έχει ένα ήρεμο και καθησυχαστικό ταμπεραμέντο που μπορεί να αμβλύνει το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα. Μας πήρε χρόνο, αλλά εν τέλει έχουμε σήμερα μία μεταβατική κυβέρνηση στην Ελλάδα η αποστολή της οποίας είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τις τράπεζες με στόχο μία απομείωση του χρέους και να προετοιμαστούν οι πρόωρες εκλογές. Το έργο αυτής της κυβέρνησης δεν είναι εύκολο. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις ευρωπαϊκές προβληματικές αλλά και την εσωτερική κατάσταση. Είναι απαραίτητο η νέα κυβέρνηση να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό ένα πρόγραμμα αξιόπιστο σχετικά με τί θα πρέπει να αποδεχθεί και τί να περιμένει. Κάθε ελληνική οικογένεια θα πρέπει να ξέρει ξεκάθαρα τί σημαίνουν για την ίδια τα μέτρα εφαρμογής αυτού του σχεδίου».

Ερώτηση: «Ο Παπαδήμος όμως είναι ένας ‘ορθόδοξος’ τραπεζίτης…»
Λ.Κατσέλη: «Για το λόγο αυτό υπογραμμίζω την ανάγκη μίας ισότιμης προσοχής απέναντι στα προβλήματα των Ελλήνων. Η κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει στην πράξη μία τεράστια ευαισθησία απέναντι στην κατάσταση του κόσμου. Σε αντίθετη περίπτωση, διακινδυνεύουμε μία κοινωνική έκρηξη. Είναι ένας κίνδυνος πολύ υψηλός τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος».

Ερώτηση: «Ποιά μορφή θα μπορούσε να πάρει μία κοινωνική έκρηξη;»
Λ.Κατσέλη: «Η πρώτη αντίδραση θα μπορούσε να είναι η απόφαση να μην πληρωθούν φόροι. Πολλές οικογένειες λαμβάνουν αυτήν την περίοδο ειδοποίηση για την έκτακτη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που κυμαίνεται κατά μέσο όρο πάνω από 700 ευρώ. Κάποιοι μπορεί να μην έχουν τα χρήματα αυτά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές στους μισθούς τους. Πολλοί μικροί επιχειρηματίες έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους. Η ύφεση είναι βαθειά. Η ανεργία ξεπερνά ήδη το 17%. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος απεργιών, είτε αυτές φαίνονται είτε γίνονται με καλυμμένο τρόπο.».

Ερώτηση: «Πώς ο Γιώργος Παπανδρέου έφθασε στο σημείο να αφήσει τη θέση του;»
Λ.Κατσέλη: «Η απερχόμενη κυβέρνηση διέπραξε το λάθος να μην παρουσιάσει στους Έλληνες ένα ξεκάθαρο φύλλο πορείας. Αυτό που επίσης με εξέπληξε είναι ότι έθεσε υπό αμφισβήτηση τη σύμφωνη γνώμη που δόθηκε στο ευρωπαϊκό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου λανσάροντας την ιδέα ενός δημοψηφίσματος. Αυτή η επιλογή καθοδηγήθηκε από λόγους εσωτερικής πολιτικής. Αυτό, κατά την γνώμη μου, οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης. Είναι γνωστό ότι υπήρξα σκληρή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όταν ήμουν υπουργός, αλλά εκτιμώ ότι όταν καταλήγουμε σε μία συμφωνία πρέπει να την τηρούμε»

Μπορείτε να δείτε το απόκομμα της εφημερίδας και το πρωτότυπο γαλλικό κείμενο επιλέγοντας το αρχείο που ακολουθεί

lesechos_141111_1_0

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings