Συνέντευξη στον ΑΘΗΝΑ 98,4

zen_logo

Συνέντευξη της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 98,4 και στους δημοσιογράφους Ε. Καλογεροπούλου και  Π. Σιάνη.

 

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Κυρία Κατσέλη, καλημέρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα, κ. Σιάνη.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα σας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα, κα Καλογεροπούλου.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Γιατί είστε συνέχεια στο μάτι του κυκλώνα; Όλο τα βάζετε με τον κ. Παπακωνσταντίνου γράφουν οι εφημερίδες, ακούμε σχόλια στα κανάλια ότι είσαστε ένα στοιχείο μέσα στην Κυβέρνηση αποσταθεροποίησης, ότι έχετε μια εντελώς διαφορετική γνώμη, το Μαξίμου τα παίρνει στο κρανίο, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ενοχλημένος μαζί σας συνέχεια. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Σιάνη, άκουσα χαμογελάτε ή γελάτε. Εσείς θα μου πείτε.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Γελάμε λίγο.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Γελάμε, γελάμε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, δυστυχώς, αυτό που παρακολουθώ είναι όλα αυτά τα μυθεύματα, τις παρερμηνείες, τις εσκεμμένες δηλώσεις και γι΄ αυτό χτες παρέθεσα το ακριβές κείμενο των δηλώσεών μου, έτσι ώστε κάθε πολίτης να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Τίποτα από αυτά δεν είχε βάση. Kάθε φορά που βγάζουμε κάτι θετικό, και χτες μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για ένα σημαντικό πρόγραμμα του Υπουργείου, για τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, αντί να ασχοληθούμε με τα σοβαρά προβλήματα του τόπου, της κάθε οικογένειας, του κάθε πολίτη, που πραγματικά αυτή τη στιγμή αγωνιά, και να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε με τα μέτρα πολιτικής που έχουμε στη διάθεσή μας να βοηθήσουμε τον κόσμο, καθόμαστε και εφευρίσκουμε δήθεν διχογνωμίες, δήθεν κόντρες, ακριβώς για να φανεί ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει.

Αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά ο τόπος.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Κατσέλη, ωραία, σας ακούσαμε, παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι κι εγώ γελάω μαζί με τον Παναγιώτη για όλα αυτά, ξέρετε, δε γίνεται…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι για κλάματα, δεν είναι για γέλια.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως δεν είναι δυνατόν, λέει η λαϊκή σοφία «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά», δηλαδή κάτι πρέπει να υπάρχει. Εντάξει, μπορεί οι δημοσιογράφοι να έχουν μία δόση υπερβολής, αλλά ότι είναι εντελώς μυθεύματα όλα αυτά τα οποία γράφονται στον Τύπο δεν το νομίζω. Και θέλω να μου πείτε και κάτι, πιστεύετε…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Καλογεροπούλου, είναι εσκεμμένες διαστρεβλώσεις.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Από ποιους;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με συγχωρείτε, είναι εσκεμμένη διαστρέβλωση. Όταν η δήλωσή μου είναι σαφής και λέω, παραδείγματος χάρη, ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αθέμιτες χρεώσεις, οι στρεβλώσεις στην αγορά υπήρχαν, υπάρχουν και πρέπει να σταματήσουν και συμφωνώ απόλυτα με τον Υπουργό Οικονομικών, αυτό δεν μπορεί να βγαίνει ως κόντρα. Αυτό είναι εσκεμμένη διαστρέβλωση.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Από ποιους όμως, κα Κατσέλη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εσείς θα μου πείτε, κα Καλογεροπούλου, δεν είμαι Σέρλοκ Χολμς.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύετε ότι είναι μέσα από την Κυβέρνηση κάποια κέντρα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακούστε, αυτό το παιχνίδι δεν το έχω παίξει ποτέ στη ζωή μου. Μικροπολιτική δεν έχω κάνει ποτέ. Εμένα με εξέλεξε ο ελληνικός λαός στη Βουλή και είμαι Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης για να κάνω ένα έργο.

Και να σας πω και κάτι; Εμένα με ενδιαφέρει αυτός ο κόσμος που μας ακούει. Με τα μέτρα πολιτικής, με τα οποία προσπαθούμε να βάλουμε μπροστά την οικονομία, να έχουμε μία αλλαγή στο τοπίο και ο κόσμος να δει άσπρη μέρα αύριο. Αυτό είναι το βασικό μέλημά μου.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Κυρία Κατσέλη, υπάρχουν όμως κάποιοι που λένε ότι εσάς σας χτυπάνε συγκεκριμένα, γιατί ενδεχομένως έχετε μια πιο αριστερή αντίληψη για την οικονομία εντός του ΠΑΣΟΚ και κάποια κέντρα επιχειρηματικά και άλλα δεν θέλουν να στραφεί το καράβι προς τα αριστερά.

Συμφωνείτε με αυτή την άποψη, ότι εσείς εκφράζετε στο ΠΑΣΟΚ κάτι διαφορετικό; Κάποιοι μάλιστα λένε ότι είναι ίσως και παλαιακή η αντίληψη που έχετε για την οικονομία, για να σας το πω, γιατί το έχετε διαβάσει προφανώς, γιατί γράφεται κιόλας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Σιάνη, μπορώ να κατανοήσω ότι σε μερικούς, οι οποίοι είχαν συνηθίσει να αρμέγουν τα χρήματα του ελληνικού λαού με διαφορετικούς τρόπους, από παραμάγαζα, δεν τους αρέσει αυτό που κάνουμε. Δεν τους αρέσει η διαφάνεια, δεν τους αρέσει η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Γιατί μέσα από αυτό το Υπουργείο έχουμε την τεράστια ευθύνη να μοιράζουμε κονδύλια του ΕΣΠΑ, να δίνουμε σε υγιείς επιχειρήσεις χρήματα μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, να κάνουμε αγορανομικές διατάξεις, ώστε να πέσουν οι τιμές των φαρμάκων. Ίσως σε κάποιους μέσα στην Ελλάδα να μην αρέσει αυτή η διαφάνεια και η στήριξη των πραγματικών εισοδημάτων του κόσμου.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Και μέσα από την Κυβέρνηση τους ενοχλεί η αριστερή Λούκα; Μήπως ενοχλεί κάποιους;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι θέμα αριστερού ή δεξιού, είναι θέμα πολιτικών οι οποίοι σέβονται το αξίωμά τους και οι οποίοι πραγματικά υπηρετούν τον κόσμο που τους έβγαλε.

Και το μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή, κ. Σιάνη, είναι το στοίχημα της ανάπτυξης, της διαφάνειας και θα έλεγα και της στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων. Διότι, αυτή τη στιγμή, έχουμε οικογένειες ολόκληρες που δοκιμάζονται, μειώνεται ο μισθός τους, μειώνεται η σύνταξή τους, βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν, έχουν να πληρώσουν ένα ΦΠΑ  υψηλότερο από αυτό που ήταν.

Λοιπόν, το ζήτημα είναι να στηρίξεις αυτές τις οικογένειες, να στηρίξεις τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, ο οποίος αγωνίζεται να κρατηθεί και να βάλεις στέρεες βάσεις για τους υγιείς επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στον τόπο.

Γιατί το στοίχημα, κ. Σιάνη, είναι να επενδύσουμε στην παραγωγή στον τόπο μας, στην ποιοτική και ανταγωνιστική παραγωγή. Αυτό δεν είναι αριστερό ή δεξιό, αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Πάντως, μοιάζει να δυσφορείτε με τις αυξήσεις των φόρων και του ΦΠΑ. Δηλαδή, με τον τρόπο που το λέτε είναι ότι συμμερίζεστε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αυξήσεις των φόρων τις συνεχείς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα κοιτάξτε, το ξέραμε, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών και όλοι μας, όταν υπογράψαμε τη συμφωνία με τους εταίρους μας, ότι τα μέτρα θα έχουν αυτές τις επιπτώσεις. Είναι, αν θέλετε, η κοινή παράπλευρη απώλεια που έπρεπε να προσφέρουμε, για να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα 110 δις που μας έδωσαν οι ξένοι.

Παρόλο που λέγαμε και το ξέραμε ότι εξοικονόμηση δαπανών θα μπορούσαμε να έχουμε και με άλλα μέτρα, κανένας δε μας πίστευε. Όταν τους λέγαμε, παραδείγματος χάρη, ότι με τις ηλεκτρονικές προμήθειες, με το να βάλουμε τάξη στα νοσοκομεία μας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ξέρετε, θα εξοικονομήσουμε περισσότερους πόρους – και το πιστεύω ακράδαντα ότι έτσι θα γίνει -, εκείνοι σου λέγανε ναι, αλλά εμείς θέλουμε άμεσα μέτρα.

Και τι είναι για εκείνους άμεσα μέτρα; Μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση έμμεσων φόρων.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Κατσέλη, υπάρχει ωστόσο από κάποιους συναδέλφους σας μία γκρίνια ότι δεν κάνετε τίποτα για τις τιμές. Εσείς τι απαντάτε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτα-πρώτα, δεν την έχω ακούσει αυτή τη γκρίνια. Δεύτερον, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά για τις τιμές, γιατί δεν έχουμε, όπως ξέρετε, αγορανομικές διατάξεις, με τις οποίες να καθορίζονται οι τιμές. Οι τιμές καθορίζονται στις αγορές και ο στόχος είναι να κάνεις την αγορά να λειτουργεί εύρυθμα και σωστά.

Άρα, όταν λέμε αίρουμε τις στρεβλώσεις στην αγορά, σημαίνει παίρνουμε μέτρα, όπως παραδείγματος χάρη αυτό που λέμε καθαρές τιμές στο ράφι, καθαρή τιμολόγηση, αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του καταναλωτή, έτσι ώστε η αγορά να προσαρμοστεί σε αυτούς τους κανόνες. Κάνεις εποπτεία της αγοράς και τα αποτελέσματα, βεβαίως, δε φαίνονται από τη μία μέρα στην άλλη.

Δεν είναι σαν τα φάρμακα, που με αγορανομική διάταξη μπορείς να τα μειώσεις. Οι τιμές στο ράφι καθορίζονται από όλη την «αλυσίδα», από την παραγωγή μέχρι το ράφι, και εκεί βάζουμε χέρι, βάζουμε πρόστιμα. Τα πρόστιμα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, κάνουμε ελέγχους καθημερινά, αλλά, πέρα από αυτά, πρέπει να γίνουν μεγάλες εξυγιαντικές τομές και αυτές κάνουμε.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Δε σπάτε όμως μέχρι τώρα μονοπώλια και ξέρουμε ότι σε μια σειρά τομείς της οικονομίας, όπως είναι τα οπωροκηπευτικά, τα αναψυκτικά, ας πούμε, υπάρχει μια εταιρεία για τις μπύρες στην Ελλάδα, δηλαδή υπάρχουν μονοπώλια και στρεβλώσεις στην αγορά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε δίκιο, γι΄ αυτό λέμε άνοιγμα κλειστών αγορών…

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αλλά πότε, κα Κατσέλη, θα γίνουν όλα αυτά; Ο κόσμος μέχρι στιγμής δέχεται μόνο μέτρα, μία καλή μέρα δεν έχει δει και δεν μπορεί να δει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Καλογεροπούλου, να σας πω κάτι; Ο κόσμος που αγοράζει φάρμακα είδε τα φάρμακά του να μειώνονται 21% μεσοσταθμικά.

Ο μικρομεσαίος που είχε επαγγελματική μίσθωση είδε ότι αυτή η Κυβέρνηση άλλαξε τους κανόνες που υπάρχουν και τώρα μπορεί να φύγει ή να απειλήσει τον ιδιοκτήτη του ότι θα φύγει, εάν δεν του μειώσει το μίσθωμα.

Εκείνος που έχει το παιδί του στο σχολείο είδε να παγώνουν τα δίδακτρα.

Την επόμενη εβδομάδα θα δει και δύο μεγάλες προωθητικές ενέργειες, σημαντικές διατάξεις, οι οποίες θα επιβάλλουν καθαρές τιμές στο ράφι και περιορισμό όλων των στρεβλώσεων.

Άρα, κάντε λίγο υπομονή, πράγματα που δεν έγιναν τα περασμένα δέκα χρόνια είναι αδύνατον να γίνουν σε ένα μήνα.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Είναι φίλος σας ο κ. Παπακωνσταντίνου;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, βεβαίως, είναι φίλος και είναι συνεργάτης στενός και έχουμε μια άριστη συνεργασία εδώ και τρία χρόνια.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή θα λέγατε ότι έχετε την ίδια αντίληψη για τη διαχείριση των πραγμάτων;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, ποτέ δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ο καθένας μας έχει τη δική του οπτική γωνία, αλλά είμαστε μαζί στην ίδια Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση δρα συλλογικά. Και το ζητούμενο κάθε Υπουργικού Συμβουλίου και κάθε Συμβουλίου είναι ο καθένας να πει τη γνώμη του, να δούμε που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και να υπάρξει σύνθεση. Αυτό θα πει Κυβέρνηση και αυτό θα πει συλλογική δράση.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Έτσι ήταν και ο Συνασπισμός και διαλύθηκε πάντως, κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με συγχωρείτε, το πρόβλημα του Συνασπισμού ήταν ότι δεν είχε συλλογική δράση.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Είχε πολλές απόψεις.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Και κάτι τελευταίο, ο κ. Πεταλωτής είπε εχτές ότι η Κυβέρνηση δρα συλλογικά λέγοντας ότι αυτά που είπατε για την αύξηση του ΦΠΑ ήταν μέσα σε μια συλλογική απόφαση, άρα δε σας διαχωρίζει. Σας ενόχλησε αυτό; Γιατί θεωρήθηκε ότι ήταν απάντηση σε αυτό που είπατε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Σιάνη, γιατί να με ενοχλήσει; Συνυπογράψαμε όλοι το Μνημόνιο Συνεργασίας.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Μάλιστα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Συνυπογράψαμε όλη η Κυβέρνηση. Δηλαδή, δε γνωρίζαμε ότι με την αύξηση του ΦΠΑ, με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης θα υπάρχει επίπτωση στις τιμές; Όλοι το γνωρίζαμε και ο ελληνικός λαός το ήξερε και το ξέρει και το συνυπογράψαμε.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Υπάρχει προοπτική μείωσης του πληθωρισμού το επόμενο εξάμηνο ή θα συνεχίζει ανοδικά κατά τη γνώμη σας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχετε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, με την αύξηση του ΦΠΑ στις αρχές Ιουλίου θα υπάρξει μία πρόσθετη επιβάρυνση στις τιμές. Πιστεύουμε, όμως, ότι η προσαρμογή αυτή θα σταματήσει, θα εξομαλυνθεί και σιγά-σιγά θα έχουμε μία μείωση των τιμών.

Π. ΣΙΑΝΗΣ: Ωραία, ευχαριστούμε πολύ, καλό Σαββατοκύριακο.

Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ, καλό μεσημέρι να έχετε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings