Συνέντευξη στον “Βήμα FM”
Στους δημοσιογράφους Β. Αδαμόπουλο και Σ. Ξενάκη
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή η κεντρική καλεσμένη μας σήμερα, την ξυπνήσαμε πρωί-πρωί και είναι μαζί μας, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργός Εργασίας, η κα Λούκα Κατσέλη.
Καλημέρα σας. Να ξεκινήσουμε με το ερώτημα που απασχολεί νομίζω όλους τους Έλληνες και να μας μεταφέρετε την αίσθησή σας. Θα την πάρουμε τελικά αυτή την 6η δόση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γρήγορα ή αργά θα την πάρουμε, έτσι νομίζω τουλάχιστον καθώς παρακολουθώ κι εγώ τα τεκταινόμενα. Δυστυχώς έχει καθυστερήσει πολύ και όχι με δικό μας λάθος. Νομίζω ότι από το Σεπτέμβριο αυτό το θέμα έπρεπε να έχει κλείσει. Κατανοώ ότι βάζουν όρους, ότι θέλουν να είναι σίγουροι οι εταίροι μας ότι θ’ ανταποκριθούμε σε αυτά που έχουμε δεσμευτεί, αλλά νομίζω ότι έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο που μπορούμε με αξιοπιστία να υλοποιήσουμε δεσμεύσεις, κι από τις δυο μεριές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι όπως είμαστε σήμερα, τουλάχιστον όπως περιγράφεται σήμερα η επικαιρότητα, από τη μία έχουμε την Ευρώπη να ζητάει αυτές τις έγγραφες δεσμεύσεις και ουσιαστικά ν’ απευθύνεται στον κ. Σαμαρά μόνο, τον κ. Σαμαρά να κάνει τη δήλωση την οποία έκανε χθες που είπε ότι «εγώ ό,τι είχα να κάνω το έκανα, έστειλα και την επιστολή που έπρεπε να στείλω», τη δημοσιοποίησε κιόλας, και «ό,τι ήταν να πω το είπα» και κατά συνέπεια πρέπει να γίνει κάποιο βήμα. Ή κάποιο βήμα πίσω από τις Βρυξέλλες ή κάποιο βήμα πίσω από τον κ. Σαμαρά. Έτσι τουλάχιστον περιγράφεται το πράγμα σήμερα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική κι από τις δυο μεριές, νομίζω ότι τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά για να υπάρχουν τέτοιου είδους καθυστερήσεις και ότι θα βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος κι από τις δυο μεριές να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν σ’ αυτό το αίτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως είναι φοβερό, με τούτα και μ’ εκείνα, και με το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει δημιουργηθεί, έχουμε φτάσει κυριολεκτικά όχι στο παρά πέντε, στο παρά ένα ακόμη και της χρεοκοπίας, διεκδικώντας την εκταμίευση μιας δόσης προκειμένου να πάρουμε οξυγόνο για τα Χριστούγεννα. Τώρα όλη αυτή την κατάσταση, το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει δημιουργηθεί, εσείς πού το αποδίδετε κυρίως κα Κατσέλη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω όταν δημιουργείται ένα τέτοιο έλλειμμα, φταίνε και οι δυο μεριές. Από τη μια μεριά ας μην ξεχάσουμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας οι οποίοι συμφώνησαν 21 Ιουλίου σε κάποια πράγματα, στο κούρεμα του 20%, σ’ ένα χρηματοοικονομικό πλαίσιο για τα επόμενα τρία χρόνια, ουσιαστικά ξανάνοιξαν αυτό το πακέτο τον Οκτώβριο.
Ενώ ελήφθησαν οι αποφάσεις τον Ιούλιο, αυτές ανατράπηκαν στην πορεία. Επομένως από τη δική τους τη μεριά θέλουν χρόνο να μπορέσουν να έρθουν σε μια άλλη εσωτερική συμφωνία και να μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δημοψήφισμα δεν έπαιξε ρόλο καθόλου, αυτή ή ιστορία περί δημοψηφίσματος;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό δεν ήταν δική τους πρωτοβουλία, αυτό ήταν δική μας πρωτοβουλία. Θα έρθω τώρα στη δική μας πρώτα, με διακόψατε λίγο νωρίτερα.
Από τη δική μας τη μεριά, νομίζω πριν από το δημοψήφισμα το πρόβλημα ήταν διαφορετικό εάν θυμόσαστε, γιατί τα γεγονότα τρέχουν και τόσο γρήγορα που τα ξεχνάμε, έπρεπε το Σεπτέμβριο να είχαμε υλοποιήσει μια σειρά δεσμεύσεις οι οποίες είχαν ενσωματωθεί στην επικαιροποίηση του μνημονίου του Μαΐου, όπως π.χ. την εφεδρεία, το βαθμολόγιο, το μισθολόγιο, την αξιοποίηση της περιουσίας, οι οποίες αυτές δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο.
Οι εταίροι μας έπιασαν αυτό και ουσιαστικά από τότε, από το Σεπτέμβριο ξεκίνησε η διαδικασία αναβολών, διότι η τρόικα δεν είχε επιβεβαιώσει ότι είχαν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις που είχαμε. Επομένως η πρώτη μεγάλη αναβολή και ο λόγος ήταν ότι και οι δυο πλευρές με διαφορετικούς τρόπους είχαν αθετήσει τις δεσμεύσεις τους μέχρι το Σεπτέμβριο.
Από εκεί ξεκίνησε αυτή η περίοδος παρατεταμένων αναβολών και φτάσαμε τον προηγούμενο μήνα με το θέμα του δημοψηφίσματος το οποίο ήταν το τελευταίο σε μια σειρά ατυχών κινήσεων, το οποίο και αυτό το δημοψήφισμα είχε τον κίνδυνο να εκτροχιάσει την όλη διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν έγινε τελικά το δημοψήφισμα και νομίζω, αυτό είναι προσωπική μου άποψη, ότι ευτυχώς δεν έγινε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, ήταν ένας κατά τη γνώμη μου λανθασμένος χειρισμός, όχι για τους λόγους που προβάλλονται συνήθως και ακούω, αλλά για κάτι διαφορετικό, διότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είχε κλείσει και το δημοψήφισμα άνοιξε αμέσως μετά. Όποιο δημοψήφισμα είχε γίνει ή είχε προταθεί τρεις εβδομάδες ή ένα μήνα νωρίτερα ως ένα κομμάτι των διαπραγματεύσεων, αυτό θα ήταν το σωστό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα να σας πάω σε κάτι πιο καθημερινό το οποίο έχει να κάνει με ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Έλληνες, αυτό το ειδικό τέλος, χαράτσι το λένε, το οποίο επιβάλλεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με όλα αυτά τα οποία έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες και κυρίως ένα στατιστικό στοιχείο: Ένας στους πέντε καταναλωτές ως τώρα είναι προφανές ότι αδυνατεί να πληρώσει, με στατιστικά στοιχεία.
Αυτός είναι πάρα πολύ μεγάλος αριθμός. Δόθηκαν κάποιες διευκρινίσεις χθες από το Υπουργείο Οικονομικών, όχι και τόσο διευκρινίσεις όπως τις βλέπουμε, για να είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχουν και προτάσεις ακόμα και απόσυρσης. Χτες η κα Μπακογιάννη για παράδειγμα είπ ότι πρέπει ν’ αποσυρθεί όλως διόλου αυτό το μέτρο και να πάμε σε κάτι το οποίο να έχει σχέση με τη φοροδιαφυγή και με την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής για να έρθουμε στα ίσα και να βρεθεί αυτό το ποσό. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι δυο προβλήματα. Πρώτο είναι το ύψος της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης. Η ελληνική οικογένεια αυτό το μήνα λαμβάνει τα εκκαθαριστικά για μια σειρά φόρους οι οποίοι τέθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Είναι η έκτακτη εισφορές, είναι το ενιαίο τέλος.. Άρα η συνολική επιβάρυνση είναι υπερβολική. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εμφανίζεται στο ενιαίο τέλος κι έχει αναδειχθεί ως πρόβλημα ενιαίου τέλους, αλλά η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τη μέση ελληνική οικογένεια και πόσο μάλλον για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, δεδομένης και της περικοπής μισθών και συντάξεων, είναι πάρα πολύ υψηλή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν γονατίσει οι άνθρωποι κα Κατσέλη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουν γονατίσει και δε μπορούν να σηκωθούν με τίποτα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Συμφωνώ, το βάρος είναι υπέρμετρο και επομένως η κίνηση που πρέπει να γίνει τώρα εφ’ όσον θα έχουμε ένα μνημόνιο το οποίο θα υπογράψουμε, θα πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει συνολικά τη φορολογική επιβάρυνση για τους μισθωτούς ιδιαίτερα και για τους συνταξιούχους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να υπάρξουν απαλλαγές δηλαδή λέτε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εκεί μπορεί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις κατά τη γνώμη μου και το έχω πει και στη Βουλή εδώ και δυο εβδομάδες, π.χ. ο συντελεστής του ΦΠΑ του 23%, είναι πάρα πολύ υψηλός και δεν αποδίδει και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Έχουν αυξηθεί από το 2009 μέχρι το 2011 κατά 36% οι φορολογικοί συντελεστές του ΦΠΑ και έχουμε αύξηση εσόδων μόνο 2%.
Επομένως επειδή η ύφεση είναι βαθιά, ο κόσμος δεν έχει χρήματα, ουσιαστικά κόβει δεξιά κι αριστερά και το πρώτο πράγμα που κόβει είναι να καθυστερεί ή δεν πληρώνει τους φόρους. Άρα θα πρέπει η κυβέρνηση στο πλαίσιο και του εθνικού φορολογικού που έρχεται και του νέου μνημονίου το οποίο πρόκειται να συνάψει με τους εταίρους μας, να ξαναδεί από κοινού με τους εταίρους μας το συνολικό πακέτο. Αυτό είναι ένα. Μέσα σ’ αυτό το συνολικό πακέτο θα πρέπει να «προτιμηθούν», αν μπορώ να το πω έτσι, τα φορολογικά εκείνα μέτρα τα οποία είναι τα πλέον δίκαια και τα οποία είναι και τα πιο αντικειμενικά και τα πιο προοδευτικά. Και αυτή είναι μια ουσιαστική επιλογή. Το ενιαίο τέλος ακινήτων είναι ένα μέτρο το οποίο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ως μέτρο διότι ουσιαστικά επιβαρύνει.. .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το ΕΤΑΚ λέτε, έτσι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, είναι ένα αναμορφωμένο ΕΤΑΚ με πολύ πιο προοδευτική κλίμακα, αν θυμόσαστε είχε καταργηθεί, μπήκε ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ουσιαστικά τι είναι: Είναι φορολογία επί των περιουσιακών στοιχείων και κυρίως επί των ακινήτων, εγώ θα έλεγα ότι είναι αντίστοιχο αλλά με τα τεκμήρια, βλέπουμε δηλαδή την περιουσία ως ένα τεκμήριο κατανάλωσης και επειδή μπορεί μέσω αυτού να φορολογούνται άτομα και οικογένειες που έχουν υψηλά μεν εισοδήματα τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Θα πρέπει επομένως στο σύνολο της φορολογίας να δούμε ποια είναι τα φορολογικά εκείνα μέτρα τα οποία να πιάνουν αυτούς που δεν πληρώνουν περισσότερο και να είναι αρκετά προοδευτικά ως προς την κλίμακα, έτσι ώστε να πληρώνουν αυτοί που μπορούν να πληρώσουν περισσότερο από αυτούς που δε μπορούν να πληρώσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την κυβέρνηση Παπαδήμου πώς τη βλέπετε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να μη μιλήσω για την κυβέρνηση, να μιλήσω πρώτα-πρώτα για το πρόσωπο του κ. Παπαδήμου, ο οποίος αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι μεγάλη η συμβολή του διότι είναι ένα άτομο το οποίο χαίρει εκτίμησης και αξιοπιστίας στο εξωτερικό και επειδή η προτεραιότητα ενόψει και της κρίσης την οποία έχουμε σε όλη την ευρωζώνη είναι να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα στην ευρωζώνη, νομίζω είναι ένας πολύ καλός συνομιλητής με τους εταίρους μας, για να μπορέσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να κλείσει αυτά τα θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την κυβέρνηση δε μας είπατε. Για τον κ. Παπαδήμο μας είπε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση Παπανδρέου χωρίς έναν-δυο Υπουργούς. Και με το ΛΑΟΣ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι μια κυβέρνηση Παπανδρέου με τη συμμετοχή στελεχών και της Νέας Δημοκρατίας…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και του ΛΑΟΣ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξωκοινοβουλευτικά είναι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η δική μου άποψη, και την έχω εκφράσει, βλέπω πάντοτε με αρκετή καχυποψία αυτά τα σχήματα τα οποία τα λέμε συναινετικά σχήματα αλλά ουσιαστικά έχουν συμμετοχή εκπροσώπων πολλών κομμάτων, γιατί πιστεύω ότι στη δημοκρατία χρειάζονται ξεκάθαρες επιλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση: Χτες ο κ. Χρυσοχοΐδης πρώτος βγήκε και είπε ότι εφ’ όσον έχουμε αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ εγώ θα είμαι υποψήφιος. Νομίζετε ότι πρέπει ν’ ανοίξει αυτή η διαδικασία; Ο κ. Παπανδρέου πρέπει ν’ ανοίξει το δρόμο για τη διαδοχή του και αυτό πρέπει να γίνει τώρα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κάποια στιγμή και αυτό θ’ ανοίξει, νομίζω όμως ότι τώρα είναι θεμιτές όλες οι φιλοδοξίες των υποψηφίων. Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε, θα το εξετάσουμε στο μέλλον και νομίζω ότι και η κίνηση του κ. Χρυσοχοΐδη είναι απολύτως θεμιτή και σεβαστή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δική σας άποψη είναι ότι πρέπει να πάει με τον Παπανδρέου σε εκλογές το ΠΑΣΟΚ ή με άλλο αρχηγό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι ένα ερώτημα το οποίο αν θέλετε αυτή τη στιγμή δεν τίθεται, κυρίως διότι δεν ξέρουμε ούτε πότε θα γίνουν οι εκλογές..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις 19 Φεβρουαρίου θα γίνουν.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ έχω πολλές αμφιβολίες και θα σας πω γιατί. Διότι παρακολουθώντας τα ευρωπαϊκά θέματα έχω πολλά ερωτηματικά εάν πολλά από τα ζητήματα τα οποία κουβεντιάζουμε θα έχουν κλείσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Ελπίζω ότι όλα θα έχουν κλείσει, ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε εκλογές, γιατί πραγματικά πιστεύω στη δημοκρατική διαδικασία και όπως θυμάστε, ζήτησα εκλογές, αλλά είναι νομίζω πολύ νωρίς να βάλουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δε θέλετε να πείτε αν πιστεύετε ότι πρέπει να πάτε με τον κ. Παπανδρέου ή όχι γιατί νομίζετε πως είναι νωρίς.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι αυτό, νομίζω ότι ανάλογα το πότε θα γίνουν εκλογές, το τι θα έχει προκύψει, πρώτα-πρώτα τι θέλει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου και τρίτον, τι θα βγει από τη συζήτηση μέσα στα κομματικά όργανα, όσον αφορά το στίγμα του ΠΑΣΟΚ και αυτό θέλω να τονίσω, με ποιο λόγο θα κατεβούμε στις εκλογές, τι θα λέμε στον κόσμο, τι προοπτική τους δίνουμε και τι επιλογές θέτουμε στον κόσμο, ανάλογα με τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα θα μπουν και τα θέματα των υποψηφίων νέων αρχηγών αν θέλετε ή της παραμονής του κ. Παπανδρέου του ίδιου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κι εγώ ευχαριστώ.
Leave a Reply