Συνέντευξη στον ΒΗΜΑ fm, 29-8-2011
Στον δημοσιογράφο Β. Χιώτη
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Στην τηλεφωνική γραμμή είναι η κα Λούκα Κατσέλη, πρώην Υπουργός Οικονομίας και Εργασίας στη συνέχεια, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Καλημέρα σας κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Να ξεκινήσουμε μ’ αυτό το deal που θ’ ανακοινωθεί, μ’ αυτή τη συμφωνία που θ’ ανακοινωθεί το μεσημέρι μεταξύ της ALPHA ΒΑΝΚ και της EUROBANK. Εσείς παρακολουθείτε στενά τα τεκταινόμενα στις Τράπεζες διαχρονικά, άρα ποιο είναι το σχόλιό σας;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι μια πολύ σημαντική νομίζω και θετική κίνηση για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Είναι δυο Τράπεζες ιδιωτικές οι οποίες συνενώνονται, θα ενισχυθεί μ’ αυτόν τον τρόπο η κεφαλαιακή τους επάρκεια και θα έχουμε κι έναν δυνατό ιδιωτικό πόλο για την παρουσία ελληνικών συμφερόντων μαζί με τη συνεργασία βεβαίως του στρατηγικού επενδυτή του Κατάρ, σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πιστεύετε ότι αυτή η κίνηση θα πυροδοτήσει και άλλες κινήσεις και διεργασίες στον τραπεζικό τομέα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πιστεύω ναι. Πιστεύω ότι και για τον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν κάποιες Τράπεζες οι οποίες φαντάζομαι αυτή τη στιγμή αναζητούν κι εκείνες συνεργασία και ελπίζω ότι θα πυροδοτήσει και την ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας, ίσως με την απορρόφηση μιας εκ των άλλων δημοσίων Τραπεζών, ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή της Αγροτικής, ή οτιδήποτε…
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ή και τις δύο μαζί.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ή και τις δύο μαζί ή μαζί και με ιδιωτική Τράπεζα, διότι νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε, όπως έχω πει επανειλημμένα, έναν ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό τομέα και στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο μπορεί ν’ αναλαμβάνει και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μικροπιστώσεις και ν’ αναπτύσσει εξειδικευμένες υπηρεσίες που μια ιδιωτική Τράπεζα μπορεί να μην έχει κίνητρο να το κάνει.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Σας προβληματίζει ότι μέσα στην καινούργια αυτή πολύ μεγάλη Τράπεζα, τη μεγαλύτερη πια ελληνική Τράπεζα θα υπάρχει ένα 20% του Κατάρ;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καθόλου. Νομίζω ότι είναι σημαντικό και θα το έβλεπα και από μια άλλη οπτική γωνία. Ούτως ή άλλως το Κατάρ είχε ένα 5% στην ALPHA. Αυτή τη στιγμή η παρουσία του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα νομίζω πυροδοτεί και την παρουσία του ευρύτερα σε άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι θετικό.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Να δούμε λίγο και τα θέματα της οικονομίας. Ανακοινώθηκε προσφάτως ότι η ύφεση ήταν βαθύτερη απ’ ό,τι την περιμέναμε. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος, ανακοίνωσε την Παρασκευή, μάλλον άφησε να εννοηθεί ότι ο στόχος του ελλείμματος για φέτος δε θα επιτευχθεί. Όλα αυτά σας ανησυχούν ή τα θεωρείτε φυσιολογικά και θεωρείτε ότι το πρόγραμμα αυτό το μεσοπρόθεσμο θα μπορέσει τελικώς να εφαρμοστεί;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βάλατε πολλά μέσα στην ερώτησή σας. Βεβαίως με ανησυχεί. Και νομίζω ότι ανησυχεί κάθε Έλληνα πολίτη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. Όταν έχεις μια ύφεση όπου η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται περίπου 5%, ή μπορεί να φτάσει το 5% ακόμα και να το ξεπεράσει, αυτό είναι ένα μεγάλο καμπανάκι ότι θα έχεις μια σειρά προβλήματα όπως αύξηση ανεργίας, κλείσιμο επιχειρήσεων, και αυτό είναι αν θέλετε το μεγάλο στοίχημα της οικονομικής πολιτικής.
Πέρα και από το δημοσιονομικό, το βασικό στοίχημα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η παραγωγική της αναδιάρθρωση. Τώρα γιατί έγινε αυτό και γιατί πέσαμε έξω: Πέσαμε έξω όσον αφορά τη μία μονάδα περίπου του ΑΕΠ, μια ποσοστιαία μονάδα μεγαλύτερη ύφεση. Πιστεύω ότι ένας βασικός λόγος ήταν η συνεχιζόμενη χρηματοοικονομική ανασφάλεια στο εξωτερικό, το γεγονός δηλαδή ότι από τις αρχές του χρόνου δεν έχει καταστεί δυνατό ν’ αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Εάν δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, αν όλες οι στρόφιγγες του τραπεζικού συστήματος είναι κλειστές και αν ο κόσμος βομβαρδίζεται κάθε βράδυ από ανακοινώσεις ότι επίκειται χρεοκοπία, επίκεινται προβλήματα στη χρηματοδότηση της χώρας, είναι φυσικό ότι ακόμα και οι επενδυτές που θα ήθελαν κάτι να επενδύσουν ή οι καταναλωτές κάτι ν’ αγοράσουν, ουσιαστικά παγώνουν.
Και αυτό το είδαμε, αν δείτε τα στοιχεία σε μηνιαία βάση, κάθε φορά που είχαμε κάποιο καλό νέο όπως στις 21 Ιουλίου ή λίγο πριν ή λίγο μετά είχαμε μια ανάκαμψη της ζήτησης, αμέσως μετά όταν ξανάρχισαν τα άσχημα νέα, βούλιαξε η ζήτηση. Επομένως, αυτή η συνεχιζόμενη ύφεση μεταξύ άλλων έχει να κάνει κυρίως, κατά τη γνώμη μου, με αυτή τη χρηματοπιστωτική ανασφάλεια που ζούμε.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Βλέπουμε όμως μια χαλαρότητα στην κυβέρνηση, δηλαδή βλέπουμε ότι δε θα πιάσει το 7,5%, θα πάει 8,5% και πιο πολύ το έλλειμμα, βλέπουμε το ενιαίο μισθολόγιο ότι πλέον δεν υπάρχει, μιλάμε για ένα μισθολόγιο το οποίο όμως δε θα έχει τις περικοπές που περιμέναμε, βλέπουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωράνε. Έχει αλλάξει κάτι, η σχέση μας με την τρόικα; Τι συμβαίνει;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι όλοι οι ρυθμοί, το γκάζι πραγματικά πρέπει να είναι πατημένο για όλα τα θέματα, για όλα τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία έχουν ενταχθεί, αλλά δεν πρέπει να συγχέουμε τη λήψη απόφασης ή το μέτρο πολιτικής με το αποτέλεσμα.
Να σας πω ένα παράδειγμα: Το γεγονός δηλαδή ότι μπορεί να μειώνεις τις δαπνες στο δημόσιο τομέα, να κάνεις ό,τι μπορείς για να περιστείλεις τις δαπάνες και ταυτόχρονα το έλλειμμα να σου αυξάνει, κι αυτό είναι γιατί καθώς πέφτει η οικοδομική δραστηριότητα, έχεις χαμηλότερα έσοδα από αυτά που έχεις προγραμματίσει.
Άρα να μη συγχέουμε τη λήψη μέτρων με το αποτέλεσμα, τα οποία στην οικονομία είναι αποτέλεσμα του τι επίπτωση έχει το μέτρο στην ίδια την οικονομία αλλά φυσικά όλα τα μέτρα τα οποία αποτελούν δεσμεύσεις μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος και γι’ αυτό το χρόνο και για τον επόμενο, πρέπει να υλοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Αλλά μ’ έναν σοβαρό κίνδυνο. Ιδιαίτερα για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι με τις τιμές στο Χρηματιστήριο αυτές που είναι τώρα, δεν πρέπει οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνουν αν θέλετε το εφαλτήριο για πλουτισμό μερικών ή για ξεπούλημα περιουσίας.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή τι λέτε, ότι πρέπει ν’ αναβληθούν για λίγο, να πάρουμε μια παράταση χρόνου για τις αποκρατικοποιήσεις;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχω πει εδώ και πάρα πολύ καιρό και στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι για κάθε ΔΕΚΟ, ειδικά για τις ΔΕΚΟ πρέπει να υπάρξει ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο με βάση την αποτίμηση της μετοχής διαχρονικά, με βάση την αναπτυξιακή δυναμικότητα κάθε ΔΕΚΟ και κάθε περίπτωση να εξετασθεί χωριστά, με, γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Επίσης, μια δεύτερη πρόταση που τη θεωρώ πάρα πολύ σημαντική, είναι να συνδεθεί μα κάποια θεσμική διαδικασία στη Βουλή.
Δηλαδή να εμπλακεί σ’ αυτή την υπόθεση και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Να σας πω πολύ ανοιχτά: Φοβάμαι ότι και οι τέλειοι πέντε άνθρωποι που είναι στο Ταμείο και τους γνωρίζω σχεδόν όλους κι έχω βαθύτατη εκτίμηση στο πρόσωπό τους, όταν πρόκειται να διαχειριστούν ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τόσο σημαντικό, σε αυτή τη συγκυρία, θα πρέπει να είναι τόσο προσεκτικοί που χρειάζονται κάποιες θεσμικές εξασφαλίσεις.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μην έχουμε ειδικά Δικαστήρια λέτε; Τι εννοείτε, μην έχουμε διώξεις; Τι εννοείτε ακριβώς;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έβλεπα προχθές τις τιμές των διαφόρων εταιρειών σήμερα σε σχέση με πριν ένα χρόνο..
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Του ΟΠΑΠ για παράδειγμα λέτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι. Τρεις φορές, τέσσερις φορές, πέντε φορές κάτω οι τιμές. Εάν λοιπόν πας να πουλήσεις αυτή τη στιγμή έτσι, σ’ αυτές τις τιμές..
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κινδυνεύεις.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κινδυνεύεις και εσύ αν πας να πουλήσεις, αλλά θα υπάρξει πάντοτε κάποιος επιτήδειος ο οποίος θα έρθει να πάρει κάτι τσάμπα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Από την άλλη όμως, έχουμε δεσμευθεί στην Ευρώπη ότι μέχρι τέλος του τριμήνου, πρέπει να κάνουμε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα ακριβώς επειδή το ξέρω και επειδή είναι μια πολύ λεπτή ισορροπία την οποία πρέπει να κρατήσει κανένας, γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να μπει ένα επιχειρησιακό σχέδιο εταιρεία-εταιρεία και να προχωρήσουμε εκεί που δεν υπάρχει πρόβλημα, με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα, πλήρη διαφάνεια και θεσμικές κατοχυρώσεις.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση καλλιεργεί μια αισιοδοξία για τις γερμανικές επενδύσεις. Έχετε την ίδια άποψη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Παρακολουθούσα χτες τον υπεύθυνο του Γερμανικού Επιμελητηρίου εδώ πέρα ο οποίος ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, ο οποίος είπε και νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή τοποθέτηση, ότι οι Γερμανοί επενδυτές, όπως επενδυτές και απ’ όλο τον κόσμο, παρακολουθούν πολύ στενά το τι γίνεται στην Ελλάδα, θέλουν να βοηθήσουν, ψάχνουν για καλές ευκαιρίες.
Και νομίζω ότι εάν εμείς προχωρήσουμε στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, στην επίλυση δικαστικών διαφορών πολύ πιο γρήγορα από αυτό που γίνεται τώρα και αν εγγυηθούμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ρυθμιστικό πλαίσιο, που ακόμα δεν το έχουμε κάνει, νομίζω ότι θα έχουμε και μπορούμε να έχουμε, μια ανάκαμψη των επενδύσεων. Αλλά χρειάζεται να πάμε πολύ γρήγορα σε αυτά τα τρία που είπα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Με το νέο μισθολόγιο όπως περιγράφεται, θα έχετε διαβάσει κι εσείς τα δημοσιεύματα, συμφωνείτε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να έχουμε ένα ενιαίο μισθολόγιο το οποίο όμως να το δούμε και από την πλευρά των κινήτρων. Δηλαδή είναι σημαντικό ο δημόσιος υπάλληλος μέσω του μισθολογίου να έχει και κίνητρα απόδοσης στη δουλειά του. Να μην το δούμε μόνο ως ένα δημοσιονομικό μέσο, αλλά η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και του στελεχιακού δυναμικού ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα, πρέπει να ειδωθεί σε σχέση και με το προσοντολόγιο, σε σχέση με τις θέσεις ευθύνης, με την αναδιοργάνωση όλου του δημόσιου τομέα.
Η χώρα μας χρειάζεται μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση. Ο δημόσιος τομέας δεν είναι οργανωμένος σωστά. Θα έβλεπα το μισθολόγιο σαν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διοικητικής μεταρρύθμισης η οποία ακόμα δεν έχει προχωρήσει.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κυρία Κατσέλη, ένα θέμα μη οικονομικό: Σήμερα γράφουν όλες οι εφημερίδες ότι πίσω υπό τις υποκλοπές της κυβέρνησης Καραμανλή βρίσκονταν οι Αμερικάνοι, έχουμε στοιχεία πλέον, ένα από τα κινητά τηλέφωνα ανήκε σε υπάλληλο της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση αν αυτό το πόρισμα βγει έτσι όπως το λένε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι η κυβέρνηση ξέρει πάρα πολύ καλά τι πρέπει να κάνει, το θέμα των υποκλοπών γενικότερα είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει ν’ απασχολεί κάθε δημοκρατία, δυστυχώς είναι ευρύτατα διαδεδομένο και θα κάνει φαντάζομαι όλα τα διαβήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν, αν είναι αυτό αλήθεια.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή την επικοινωνία. Καλή σας μέρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ σας ευχαριστώ.
Leave a Reply