Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash
Στον δημοσιογράφο Κ. Παρρά
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Θα πάω ευθύς αμέσως να πω καλησπέρα σε μια πολιτικό που θήτευσε σε αυτή την κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ σε δυο πολύ σημαντικά Υπουργεία στο Ανάπτυξης και στο Εργασίας -εγώ προτιμώ αυτό τον τίτλο από τον άλλο, της Απασχόλησης- βουλευτή του ΠΑΣΟΚ την πρώην Υπουργό την κα Λούκα Κατσέλη.
Καλό μεσημέρι κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλό μεσημέρι κ. Παρρά.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Αν δανειστώ από στίχους αν κλέψω από την έμπνευση του στιχουργού, μιλώ με μια πολιτικό και θα το πω από μικροφώνου γιατί το πιστεύω, που δεν κρύβει αλήθειες και αυτό το έχει πληρώσει πολλές φορές, λέγοντας τη γνώμη της θαρρετά σε δύσκολες καταστάσεις και σε δύσκολες εποχές. Οφείλω να το πω γιατί εμείς οι δημοσιογράφοι συνήθως είμαστε κριτικοί και επικριτικοί απέναντι στους πολιτικούς, σας ζορίζουμε και έτσι πρέπει να κάνουμε θα μου επιτρέψετε να πω, αλλά πρέπει να λέμε και το σωστό όπου το εντοπίζουμε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτός είναι ο ρόλος σας κ. Παρρά, όλων των δημοσιογράφων να ασκούν κριτική, να αναδεικνύουν τα προβλήματα και να υπάρξει κι ένας ανοιχτός διάλογος. Ευθύνη του πολιτικού είναι να διατυπώνει την άποψή μου ευθαρσώς και με παρρησία.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Μην μου πείτε όμως ότι ως άνθρωπος δεν έχετε στενοχωρηθεί κάθε φορά που επιλέγοντας να πείτε την αλήθεια ή τη γνώμη σας γι’ αυτό που θεωρείτε γενικώς καλό για τη χώρα καλό, δεχτήκατε πισώπλατα μαχαιρώματα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό όταν μπαίνεις στην πολιτική πρέπει να το έχεις δεχτεί εκ των προτέρων.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Σίγουρα, αλλά ποτέ δεν συμβιβάζεσαι μαζί του. Πάντα πονάει και πάντα στενοχωρεί.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τελικά τουλάχιστον για εμένα το ζήτημα είναι αν μπορείς να κοιμηθείς ήσυχα το βράδυ.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Σωστό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και να προχωρήσεις στην πόλη, στις γειτονιές, να δεις τους ψηφοφόρους κατάματα και πραγματικά να αισθάνεσαι ότι κάνεις αυτό που σου λέει η συνείδησή σου.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Πόσο εύκολα είναι για το βουλευτή της πλειοψηφίας για το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για τον πρώην Υπουργό, κα Κατσέλη, να πάει αυτή τη στιγμή στην αγορά να δει τον ψηφοφόρο ή τον πολίτη κατάματα και να μιλήσει μαζί του;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παρρά εγώ προσωπικά δεν έχω συναντήσει κανένα πρόβλημα και δεν έχω συναντήσει κανένα πρόβλημα γιατί νομίζω ότι κατανοώ ή προσπαθώ να κατανοήσω το πρόβλημα του πολίτη με τον οποίο συζητάω. Ξέρετε, έχουν περάσει 20 μήνες που οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, προσδοκίες έχουν ανατραπεί, οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα μέσα στην ίδια οικογένεια είναι άνεργα και αν δεν καταλάβεις αυτό το πρόβλημα και αν δεν μπορείς να μιλήσεις με ειλικρίνεια γιατί φτάσαμε εδώ, που είμαστε τώρα, πως βλέπουμε τα πράγματα να εξελίσσονται και που πάμε, νομίζω ότι τελικά βρίσκεσαι εκτός.
Γι’ αυτό δεν είχα μέχρι τώρα κανένα πρόβλημα, γιατί πραγματικά προσπαθώ όσο μπορώ να ενημερώσω τον κόσμο, να αισθανθώ το πρόβλημα και όπου μπορώ να βοηθήσω.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Πολλοί συνάδελφοί σας έχουν πρόβλημα όμως, είναι σε γνώση σας οι επιθέσεις που δέχονται στελέχη του Κινήματος, στελέχη της Κυβέρνησης στην Περιφέρεια στα αστικά κέντρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχει οργή, πιστεύω όμως ότι όλοι, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού κατανοεί τα προβλήματα και θέλει να μάθει, να ενημερωθεί και να ακούσει παρά την οργή και παρά την αντίδραση που οπωσδήποτε υπάρχει.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Θέλει να μάθει να ενημερωθεί και να ακούσει, αλλά θέλει αν μου επιτρέπετε με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό σας και δυο ακόμη πράγματα: πρώτον κοινωνική δικαιοσύνη στα βάρη και πως σηκώνονται αυτά και δεύτερον να πληρώσουν επιτέλους αυτοί που ευθύνονται για το που φτάσαμε ως χώρα και πως φτάσαμε έως εδώ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Απολύτως. Και νομίζω ότι αυτό είναι και το ζητούμενο. Πρώτα – πρώτα χρειάζεται όλοι να συμβάλλουν ανάλογα με τις ικανότητές τους και τη φοροδοτική τους ικανότητα σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Δεύτερον χρειάζεται ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και ένα σχέδιο για τα επόμενα βήματα και ο κόσμος θέλει να ξέρει τι τον περιμένει, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη ανασφάλεια στην αγορά. Και επίσης θέλει να ξέρει ότι εκείνοι οι οποίοι και είναι αρκετοί, πλούτισαν παράνομα ή δεν επωμίστηκαν καθόλου βάρη ή οτιδήποτε, πρέπει να συμμετέχουν. Αυτά είναι ζητούμενα και νομίζω είναι και πολιτικά ζητούμενα της εποχής μας.
Δεν είναι εύκολα, για να μην χαϊδεύουμε αυτιά, δεν είναι καθόλου εύκολο. Διότι κοιτάξτε, κι αυτό πρέπει να το πούμε κ. Παρρά, ένας ο οποίος έχει την ικανότητα να βγάλει τα λεφτά του από την Ελλάδα, να τα βάλει σε φορολογικούς παραδείσους, να φτιάξει εξωχώριες εταιρείες και να κάνει τις συναλλαγές του και τα λοιπά, βρίσκει τρόπους να διαφεύγει, ενώ ο μισθωτός ο συνταξιούχος ο οποίος φορολογείται στην πηγή, δεν έχει τρόπο να διαφύγει. Και επομένως είναι άνισο, αν θέλετε …
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Είναι άνισο, είναι άδικο και όταν το ακούν κιόλας, έτσι είναι όπως το λέτε δεν σας ψέγω για το ότι το λέτε όπως είναι, αλλά όταν το ακούν κιόλας αυτό, και το ακούν από επίσημα χείλη, σπάνε τα νεύρα τους ακόμη περισσότερο, πιστέψτε με.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σπάνε, αλλά δεν πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι είναι κάτι που είναι εύκολο να το πατάξεις και θα σας πω γιατί. Διότι πολλά εξαρτώνται και από αποφάσεις που είναι διεθνείς, παραδείγματος χάριν είναι απαράδεκτο ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, 10-20 χρόνια, γίνεται συζήτηση για να μπουν κανόνες διαφάνειας για τους φορολογικούς παραδείσους και η διεθνής κοινότητα ακόμη δεν το έχει καταφέρει.
Δεύτερον. Για να πιάσεις τις συναλλαγές με τις εξωχώριες εταιρείες, πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα ολόκληρο πλέγμα ρυθμίσεων το οποίο ξεπερνά και την εγχώρια αγορά την εγχώρια οικονομία. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει διασταύρωση βάσεων δεδομένων, είναι πολύ σημαντικό να ανοίξει το τραπεζικό απόρρητο και έχουν ξεκινήσει τώρα τουλάχιστον σε διμερή βάση συζητήσεις με χώρες όπως η Ελβετία και τα λοιπά.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Αργήσαμε όμως κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μπορεί να αργήσαμε, αλλά ακόμη κι αν είχαμε αρχίσει πριν 20 μήνες, ακόμη δεν θα είχαμε δει αποτελέσματα για να είμαστε ειλικρινείς.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Το αργήσαμε, για να είμαι κι εγώ σωστός δεν το καταλογίζω μόνο σε αυτή την Κυβέρνηση και στους 20 μήνες. Βεβαίως έχει ευθύνη διότι διαχειρίζεται μια κρίση και πρέπει να τη διαχειρίζεται όπως είπατε κι εσείς με ένα τρόπο αν μη τι άλλο δίκαιο, το «αργήσαμε» ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα πηγαίνει πολύ πιο πίσω κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παρρά έχετε δίκιο, αλλά να πούμε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση είναι κάτι το οποίο είναι ζητούμενο όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε πάρα πολλές χώρες. Δηλαδή τα προβλήματα αυτά τα συναντούν όλες οι σύγχρονες οικονομίες και άλλες τα αντιμετωπίζουν καλύτερα ή λιγότερο.
Εμείς μέσα στην κρίση τοποθετούμε αυτή την προσπάθεια στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Μάλιστα. Ας αντιγράφαμε τα καλύτερα μοντέλα, συνήθως αντιγράφουμε σε αυτή τη χώρα ό,τι κακό υπάρχει.
Θέλω να σας πάω και να ζητήσω το σχόλιό σας σε κάτι που νομίζω ότι από χτες έχει ερεθίσει, έχει ενοχλήσει, έχει προκαλέσει και έχει προσβάλλει ένα περήφανο λαό όπως πιστεύω και θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι είναι ο ελληνικός λαός. Είναι η δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών του κ. Σόιμπλε, περί της ανάγκης αφού οι Έλληνες χρωστούσαν και αφού τους δανείσαμε, να δώσουν κι αυτοί κάποια από τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.
Αν αυτό το συνδέσει κανείς με την περίφημη -σαν τεχνικό όρο όπως αναφέρεται- ιστορία των εμπράγματων εγγυήσεων και κατά πόσο αυτές περιλαμβάνονται ή όχι στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, καταλαβαίνει κανείς ότι εκτός από το να προσβάλλεται, μπορεί και να ανησυχεί. Εσείς τι λέτε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παρρά νομίζω ότι ήταν μια ατυχής δήλωση, στη λάθος στιγμή. Και ήταν ατυχής δήλωση διότι ήδη η Ελλάδα και όλος ο ελληνικός λαός τους τελευταίους 22 μήνες, έχει χάσει πολλά από τα δικαιώματά του, πρώτον. Δεύτερον έρχεται αμέσως μετά μια σημαντική συμφωνία που έγινε την Πέμπτη, όπου όλα αυτά συνυπολογίστηκαν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιτέλους πήραν κάποιες αποφάσεις.
Πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε ουσιαστικά αποσκοπούσε στη γερμανική πολιτική αγορά, μιλούσε στους δικούς του συμπατριώτες και εκτόξευσε κάποιες διαπιστώσεις για τη δική του εσωτερική αγορά και νομίζω ότι ήταν ατυχής.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ναι, το κρατώ αυτό αλλά και στην εξήγηση που μου δίνετε, μου δημιουργείται την ανάγκη να σας ρωτήσω βλέποντας και παρατηρώντας όλο αυτό το 20μηνο που η Κυβέρνηση δίνει ένα τιτάνιο αγώνα για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, δυο πράγματα: τη μία, κα Κατσέλη, η Ελλάδα μοιάζει με χαμστεράκι, το ποντίκι του εργαστηρίου το πειραματόζωο, την άλλη είναι εκείνο το μαξιλάρι που αντέχει να το χτυπάνε, ακριβώς είτε τη μια φορά για εσωτερική κατανάλωση που έχει να κάνει με τη γερμανική εσωτερική κοινή γνώμη, την άλλη με τη γαλλική εσωτερική κοινή γνώμη, την άλλη γιατί έχει εκλογές το τάδε κρατίδιο στη Γερμανία, την άλλη γιατί έχει εκλογές στο άλλο κρατίδιο η Γαλλία. Πότε θα σταματήσει αυτό;
Γιατί μπορεί να είμαστε αδύναμος κρίκος, αλλά είμαστε και μια χώρα, ανεξάρτητη, να μην ανατρέξω πίσω και θυμηθώ τις ρήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου που είχαν γίνει συνθήματα σε χιλιάδες, σε εκατομμύρια στόματα Ελλήνων.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παρρά δεν θα σταματήσει εφόσον η Ευρώπη είναι ακόμη μια συνομοσπονδία κρατών και η Ευρωζώνη το ίδιο. Δηλαδή δεν έχουμε περάσει σε ένα στάδιο ευρωπαϊκής ενοποίησης τέτοιο, έτσι ώστε η Ευρώπη να μιλάει με μια φωνή. Η Ευρώπη ακόμη –κι αυτό είναι το πρόβλημα- παρά την οικονομική και νομισματική ένωσή της, μιλάει με πολλές φωνές και γι’ αυτό είδαμε και την κακοφωνία η οποία υπήρξε όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες.
Σε κάθε κράτος – μέλος και της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρώπης υπάρχουν εσωτερικές πιέσεις και οι ηγέτες των κρατών αυτών, κυρίως απευθύνονται πρώτα στη δική τους την εσωτερική αγορά, πολιτική ή οικονομική και δευτερευόντως στην Ευρώπη στο σύνολό της. Αυτό που ζήσαμε και βιώνουμε και είναι ενδιαφέρον για τον ιστορικό του μέλλοντος, είναι ότι μέσα από αυτή την κρίση μέσα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, ουσιαστικά φτιάχνονται και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι σιγά – σιγά θα αναπληρώσουν…
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Κυρία Κατσέλη να το δούμε αυτό αμέσως μετά, θα σας παρακαλέσω θερμότατα να βάλουμε μια άνω τελεία στη συζήτησή μας γιατί πρέπει να ακούσουμε χρηματιστήριο και τίτλους ειδήσεων. Θα επιστρέψω στη συζήτησή μας. Μείνετε αν έχετε την καλοσύνη στην τηλεφωνική γραμμή, γιατί έχω κι άλλα ερωτήματα που αφορούν τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας που μοιάζει περισσότερο καυτή από ποτέ.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Κυρία Κατσέλη θα έρθω στο θέμα που δημιουργήθηκε με τα ΤΑΞΙ και δεν θα μασήσω καθόλου τα λόγια μου, θέλω να ρωτήσω ευθέως. Ο κ. Ρέππας και ο κ. Ραγκούσης δεν είναι μέλη της ίδιας Κυβέρνησης; Δεν υπάρχει συνέχεια στην πολιτική μιας Κυβέρνησης;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παρρά φυσικά και υπάρχει. Απ’ ότι και αυτή την βδομάδα συζητήθηκε στη Βουλή, περιμένουμε από τον κ. Ραγκούση να καταθέσει τις προτάσεις του το γρηγορότερο δυνατόν, έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να υπάρξει η σωστή ρύθμιση για τα ΤΑΞΙ όλης της χώρας.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ναι, αλλά εγώ θα επιμείνω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να εξηγήσουμε όμως κάτι στους ακροατές μας γιατί δεν έχει γίνει αντιληπτό. Ο νόμος για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ο οποίος έχει περάσει ουσιαστικά έδινε τα περιθώρια μέχρι τις 2 Ιουλίου να κατατεθούν Προεδρικά Διατάγματα για τυχόν προστασία του δημοσίου συμφέροντος με κανόνες και ρυθμίσεις όπου αυτές ήταν αναγκαίες.
Ο κ. Ρέππας είχε ετοιμάσει το σχέδιο αυτό. Ο ανασχηματισμός βρήκε αν θέλετε το Προεδρικό Διάταγμα να μην έχει περάσει και να μην έχει ολοκληρωθεί. Επομένως οπωσδήποτε ο νέος Υπουργός εφ’ όσον θα φέρει τη δική του υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να έχει χρόνο να ενημερωθεί, να κρίνει ότι απολύτως αυτές είναι οι ρυθμίσεις και να προβεί στην επανεπιλογή αν θέλετε του Προεδρικού Διατάγματος.
Άρα δεν είναι περίεργο να υπάρξει χρόνος και διαβούλευσης και ενημέρωσης και κατάθεσης απόψεων.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ναι, εγώ όμως επιμένοντας με σεβασμό στην άποψή σας, δώσατε πράγματι μία πάρα πολύ καλή έτσι περιγραφή του προβλήματος, αλλά το πρόβλημα κα Κατσέλη είναι ότι αυτό το πράγμα άνοιξε, δεν ξέρω για ποιους λόγους στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και υιοθετώντας οι Ταξιτζήδες μια σειρά από ακραίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οχυρωμένοι πίσω από το δίκιο ότι είχαν συμφωνήσει με τον κ. Ρέππα και τους ανέτρεψε ο κ. Ραγκούσης αυτά που είχαν συμφωνήσει και θεώρησαν εαυτόν εξαπατημένο, φτάσανε χωρίς να δικαιολογεί βεβαίως τις πράξεις στο να αποκλείουν τα κρουαζιερόπλοια, στο να δίνουν ένα …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι ό,τι χειρότερο, διότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε, όπως πολύ σωστά είπατε, στη μέση της τουριστικής σεζόν και αυτή που όλοι πρέπει να διαφυλάξουμε, είναι αν θέλετε την ηρεμία της αγοράς. Δεν μπορούμε να μετακυλύουμε το βάρος αν θέλετε σε άλλους, σε τρίτους, παρά όποια προβλήματα και αν αντιμετωπίζουμε.
Πραγματικά καταλαβαίνω και τον κλάδο των ΤΑΞΙ, καταλαβαίνω ότι πιστεύανε ότι είχε κλειστεί μια συμφωνία, αλλά είμαι σίγουρη ότι με διάλογο και με καλή πρόθεση μπορεί να βρεθεί λύση τώρα με το νέο Υπουργό και να προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα έτσι με τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να περιλαμβάνει.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Πρέπει να κάνει πίσω ο κ. Ραγκούσης, πρέπει να βάλει λίγο νερό στο κρασί του;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, δεν νομίζω ότι είναι μπρος ή πίσω. Πρέπει να βρεθούν οι ρυθμίσεις τέτοιες, έτσι ώστε και η αγορά …
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Εσείς συμφωνείτε με το πληθυσμιακό κριτήριο το οποίο ζητούν κατ’ εφαρμογή των όσων ισχύουν και στην Ευρώπη να ισχύσει και για την περίπτωση τους οι ταξιτζήδες;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, το θέμα των πληθυσμιακών κριτηρίων ιδιαίτερα για τις μεγάλες πόλεις είναι κάτι το οποίο υπάρχει σε πάρα πολλές άλλες χώρες, στο Παρίσι όπου τουλάχιστον και εγώ έζησα αρκετά χρόνια υπήρχε. Υπάρχουν κανόνες στην αγορά ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις και σήμερα είχε και ένα πολύ καλό άρθρο ο κ. Βούγιας σε μία εφημερίδα, όπου ουσιαστικά …
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Θα μιλήσουμε μαζί του σε λίγο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όπου ουσιαστικά τόνιζε κάτι το οποίο είναι σημαντικό, ότι εάν υπάρχουν πάρα πολλά ΤΑΞΙ μέσα σε μία πόλη δημιουργούνται προβλήματα και για τις συγκοινωνίες και προβλήματα κυκλοφοριακά κλπ., τα οποία πρέπει να συνυπολογίσει κανένας όσον αφορά τις ρυθμίσεις που κάνει για τον αριθμό των ΤΑΞΙ που πρέπει να υπάρχουν.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Και τα οποία συνυπολογίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα. Άρα με κομψό τρόπο μου λέτε, ότι θα ήταν μια λύση να υιοθετηθεί τελικώς αυτό το οποίο είχε συμφωνηθεί.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παρρά, επειδή μου αρέσει πάντοτε να εκφέρω γνώμη όταν γνωρίζω και τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Εγώ προσπαθώ να εκμεταλλευτώ μια άλλη αρετή σας την οποία επαίνεσε νωρίτερα ότι δεν διστάζετε να πείτε τη γνώμη σας, γιατί δεν κάνετε δημόσιες σχέσεις στην πολιτική κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Απολύτως. Αλλά επειδή το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο είχε φτιάξει ο κ. Ρέππας ήταν περίπου απ’ ότι γνωρίζω 25 σελίδες με πολλές ρυθμίσεις ειδικές, πιστεύω ότι ο νέος υπουργός θα το μελετήσει προσεκτικά και θα φέρει το δικό του …
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Μήπως τότε πριν το μελετήσει όπως πρέπει να κάνει και το λέτε κι εσείς έπρεπε να μην ανοίξει τα χαρτιά του προκαλώντας αυτή την έκρηξη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, απ’ ότι γνωρίζω αυτή τη στιγμή βρίσκεται σ’ αυτή την πορεία αν θέλετε μελέτης και ο ίδιος δεσμεύτηκε στη Βουλή ότι θα καταθέσει τις προτάσεις του το γρηγορότερο δυνατό. Άρα ας κάνουμε λίγο υπομονή να δούμε …
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Δεν θα επιμείνω άλλο στο ιδιαίτερο και στο ειδικό, θα πάω στο γενικό,. Πολλές φορές αυτή η Κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι αληθές αυτό που της καταμαρτυρείται ότι δηλαδή ο χειρότερος εχθρός της είναι ο εαυτός της, δημιουργώντας κρίσεις μίνι ή μεγαλύτερες ανάμεσα στα μέλη της Κυβέρνησης, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ένα έλλειμμα πολλές φορές αλληλεγγύης ανάμεσα στους υπουργούς και αλληλοκατανόησης με τον ιδιότυπο Υπουργικό εγωισμό πολλές φορές να προκρίνεται της ουσίας, είναι έτσι ή διαφωνείτε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παρρά πάντοτε μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά εγώ θέλω να τονίσω κάτι. Δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ κυβέρνηση τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα τουλάχιστον που να είχε να αντιμετωπίσει τόσο τεράστια προβλήματα και που έκανε τόσες πολλές αλλαγές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Και αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσετε, δηλαδή ότι μέσα σ’ αυτή την κρίση, την πρωτόγνωρη κρίση για όλους το κάθε Υπουργείο, ο κάθε Υπουργός προώθησε ζητήματα τα οποία έπρεπε να είχαν ανοίξει και να είχαν ρυθμιστεί στην Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Αυτό είναι αληθές.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Άρα μέσα σ’ αυτή τη μεγάλη δυσκολία είναι φυσικό να υπάρξουν και διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετική ερμηνεία κανόνων ή αν θέλετε του ίδιου και του μνημονίου και να υπάρξουν και προστριβές και εντάσεις. Θα έλεγα όμως, τουλάχιστον για μένα, είναι πολύ – πολύ λιγότερες απ’ ότι θα περίμενε κανένας.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Το μνημόνιο και η εφαρμογή του δεν πέτυχε κα Κατσέλη κι αυτό νομίζω είναι κάτι που μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι. Και δεν πέτυχε γιατί αν …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ δεν θα συμφωνούσα, δεν ξέρω σε ποιον λέτε, ότι μπορεί να συμφωνήσουμε όλοι, δεν θα το έλεγα. Διότι κοιτάξτε …
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Μα αν είχε πετύχει δεν θα χρειαζόταν να πάμε σε ένα άλλο πακέτο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι. Τι θα πει πετυχαίνει ή δεν πετυχαίνει ένα μνημόνιο; Αυτό να το συζητήσουμε. Το μνημόνιο τι έλεγε; Το μνημόνιο έλεγε ότι βάζω ένα πρόγραμμα περιστολής δαπανών και αύξησης εσόδων, δηλαδή μείωσης του τρέχοντος ελλείμματος από το ’10 μέχρι το ’13 και μία σειρά διαρθρωτικών μέτρων. Αυτό ήταν το μνημόνιο του Μαΐου.
Λοιπόν, το δημοσιονομικό όφελος πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ επετεύχθη, έγινε μείωση του ελλείμματος κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες και τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία προβλεπόντουσαν μέσα θα έλεγα το 95% έχουν ληφθεί.
Άρα σε σχέση με τις πολιτικές του μνημονίου το μνημόνιο πέτυχε. Αυτό το οποίο εσείς και οι περισσότεροι συζητητές λένε, όταν λένε ότι δεν πέτυχε, λένε ότι τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών δεν ήταν ίσως αυτά που θέλαμε.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Παραδείγματος χάρη αυτό που βιώσατε εσείς και νομίζω ότι το βιώσατε έτσι με αρκετή δυσκολία ήταν το θέμα της ανεργίας, η οποία συνεχώς κάλπαζε σε μία αγορά …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα δεν είπε ποτέ ότι δεν θα αυξηθεί η ανεργία.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Σε απόλυτη ύφεση και χωρίς να υπάρχει προοπτική αυτά τα πράγματα να ανακοπούν ως τροχιές εφιαλτικού χαρακτήρος.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, το μνημόνιο το ίδιο εφ’ όσον ελήφθη η απόφαση ότι θα γίνει μια τέτοια απότομη δημοσιονομική προσαρμογή και θα αφαιρεθούν από την οικονομία τον πρώτο χρόνο, το 2010 περίπου 30 δις, ήταν αναπόφευκτο να υπάρξει βάθεμα της ύφεσης όπερ και έγινε και αύξηση της ανεργίας.
Άρα μέσα στις προβλέψεις του μνημονίου υπήρχε και η ύφεση και η αύξηση της ανεργίας.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες κα Κατσέλη και τα νούμερα τα οποία ειπώθηκαν.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ξεπεράστηκαν και τα νούμερα όχι πολύ, η ανεργία αν δεν κάνω λάθος το Μάιο προβλεπόταν ότι θα ήταν 13%-14% και είναι 15% κάτι.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Η πραγματική είναι μεγαλύτερη κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε δεν ξέρω τι είναι πραγματική, αλλά αυτό που μετράμε συνήθως το μετράμε κάθε χρόνο …
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Με τις επίσημες δηλώσεις των ανέργων ναι, αλλά υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει την κατάστασή τους.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οπωσδήποτε και πάντοτε υπήρχαν.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ναι, σωστό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σωστά. Τώρα γιατί έγινε κατά τη γνώμη μου αυτή η πιο μεγάλη ύφεση απ’ ότι περιμέναμε; Αυτό έγινε κυρίως διότι συνεχιζόταν ειδικά το β’ εξάμηνο του 2010 μια πρωτόγνωρη χρηματοπιστωτική αστάθεια. Αυτό που δεν έγινε τον προηγούμενο όλο χρόνο είναι δεν ελήφθησαν οι αποφάσεις από την πλευρά της Ευρώπης που να διασφαλίζουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Και άρα όταν εφαρμόζεις ένα μνημόνιο το οποίο έχει συγκεκριμένες παραδοχές και ξέρεις ότι θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση και την ίδια στιγμή δημιουργείται λόγω της χρηματοπιστωτικής αστάθειας ένα κλίμα αβεβαιότητας και πολλές φορές και πανικού λόγω της αύξησης των Spreads λόγω της ρευστότητας που επικρατούσε στο διεθνές περιβάλλον με φήμες ότι μπορεί να χρεοκοπήσει η χώρα, το ένα το άλλο, αυτό τι κάνει; Έκανε όλους τους παίκτες μέσα στην αγορά ακόμα πιο επιφυλακτικούς.
Και επομένως συγκρατήθηκαν ακόμα περισσότερο οι δαπάνες με αποτέλεσμα να έχεις μεγαλύτερη ύφεση κατά τι απ’ αυτή που προβλεπόταν. Επομένως δεν ήταν ότι το μνημόνιο απέτυχε, ήταν ότι τα αποτελέσματα του μνημονίου αν θέλετε ή τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ήταν αν θέλετε κατά τι χειρότερο ως προς την ύφεση και την ανεργία απ’ αυτά που προβλεπόντουσαν.
Αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι τι κάνεις γι’ αυτό; Ε, τι κάναμε γι’ αυτό; Τουλάχιστον για την ανεργία ξεκινήσανε άμεσα από τον προηγούμενο Νοέμβρη τα προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία έχουν καταφέρει να διατηρήσουν περίπου 400.000 θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, να ενταχθούν περίπου 80.000, δεν είναι αρκετά, απλώς μας δίνει ένα ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας.
Θα ήταν βαθύτερη η ανεργία εάν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα και γι’ αυτό τουλάχιστον προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ και στο νέο πρόγραμμα το οποίο αξιολογείται τώρα και ελπίζω ότι θα ξεκινήσει αμέσως 1η Σεπτεμβρίου της κοινωφελούς εργασίας, διότι η ανεργία όπως πολύ σωστά είπατε και ιδιαίτερα η ανεργία των νέων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Έτσι είναι, έτσι είναι. Μία λέξη, γιατί έχω παραβιάσει και τα χρονικά περιθώρια, έχω πρόβλημα χρόνου. Πιστεύετε ότι μπορούν να συγκεντρωθούν 50 δισεκατομμύρια κάνοντας αποκρατικοποιήσεις κάθε 10 μέρες την ώρα που σ’ αυτή τη γωνιά του πλανήτη δεκαετίες ολόκληρες δεν έγινε καμία;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αν θέλετε ένα μεγάλο στοίχημα και πολιτικό στοίχημα και οικονομικό στοίχημα. Εγώ πιστεύω ότι θα ήθελα να γίνουν σωστά οι αποκρατικοποιήσεις και όταν λέω σωστά να γίνουν με διαφάνεια, με συγκεκριμένο σχέδιο για κάθε ΔΕΚΟ, για κάθε …
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Αλλά τον βλέπετε και εσείς δύσκολο το στόχο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, δεν είναι δύσκολος ο ποσοτικός στόχος, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνει η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Κρατώ, σημειώνω αυτό το διπλό ιδιότυπο καμπανάκι που κρούει ένας άνθρωπος που ξέρει τι λέει. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις στα ερωτήματά μου κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ κ. Παρρά.
Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Καλό μεσημέρι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα.
Leave a Reply