Συνέντευξη στον ΣΚΑΙ 100,3

Στη δημοσιογράφο Σ. Κοσιώνη

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κυρία Κατσέλη καλημέρα σας και καλή χρονιά, τις θερμότερες ευχές μας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα και καλή χρονιά κα Κοσιώνη.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σε όλους τους τόνους, διαμηνύεται από την πλευρά της κυβέρνησης ότι το επόμενο τρίμηνο θα κριθούν όλα. Εσείς χθες είχατε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, με τον κ. Παπαδήμο. Μπορείτε να μας μεταφέρετε το κλίμα αυτής της συζήτησης, το αντικείμενό της, τι συζητήσατε, τι του προτείνατε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Φυσικά κα Κοσιώνη. Πρώτα-πρώτα ήθελα να μοιραστώ μαζί του κάποιες σκέψεις για τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε αυτούς τους επόμενους τρεις μήνες. Για μένα το πρωταρχικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή πέρα από το δημοσιονομικό, πέρα από το PSI που πρέπει να ολοκληρωθεί, πέρα από τις δεσμεύσεις μας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίες και αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν, έχει να κάνει με τη βαθιά ύφεση η οποία υπάρχει στην ελληνική οικονομία, την αναμενόμενη ύφεση και αυτό το κλίμα το γενικότερο στην αγορά, της εσωστρέφειας, της ηττοπάθειας, της αναβολής λήψης αποφάσεων. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί ν’ ανατραπεί και πρέπει ν’ ανατραπεί για να έχουμε αίσιο τέλος και σε όλα τ’ άλλα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Με ποιον τρόπο μπορεί ν’ ανατραπεί κα Κατσέλη; Τη στιγμή δηλαδή που βρισκόμαστε πολύ βαθιά μέσα στην ύφεση, δημοσιονομικά ακόμη βλέπουμε ότι η κατάσταση είναι αθεράπευτη, οι Τράπεζες δυσκολεύονται να διοχετεύσουν χρήματα στην αγορά, πώς μπορεί λοιπόν να βρεθεί λύση ή βελτίωση σ’ αυτό το θέμα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι και το μυστικό και η πρόκληση. Η οικονομία σ’ ένα μεγάλο μέρος είναι και κλίμα. Όταν ακόμα και αυτοί που μπορούν να ξοδέψουν, όταν επικρατεί κλίμα πανικού, δεν ξοδεύουν. Αυτός ο οποίος θέλει να επενδύσει, αλλά ο οποίος βλέπει μια ρευστή κατάσταση, αναβάλλει τις αποφάσεις που θέλει να πάρει.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έτσι είναι..

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επομένως, τουλάχιστον αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε. Για να το ανατρέψουμε, δεν ανατρέπεται από μόνο του όταν κατακλυζόμαστε από νέα τα οποία είναι και πάρα πολύ δυσάρεστα πολλές φορές. Αλλά εάν δεν το κάνουμε, θ’ αναγκαστούμε να πάρουμε χειρότερα μέτρα τα οποία θα επιτείνουν και θα χειροτερεύσουν την κατάσταση. Άρα, το θέμα είναι πώς σπας αυτό το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της απαισιοδοξίας, της αναβολής, της δημοσιονομικής εκτροπής.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πώς τον σπας λοιπόν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κατά τη γνώμη μου, το σπας μόνο με πολύ συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, τη στήριξη της απασχόλησης και την ορθολογική διαχείριση των πόρων. Πρέπει να κινηθούμε ταυτόχρονα και στα τρία μέτωπα. Δηλαδή και το αναπτυξιακό και στο κοινωνικό και το δημοσιονομικό.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τέτοιες δεσμεύσεις πάντως ακούμε και από την τωρινή κυβέρνηση, την κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και από την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, μας δίνεται μια ευκαιρία, διότι πρέπει να ολοκληρωθεί όπως ξέρουμε, τον επόμενο μήνα, το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αυτό το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είχε καταρτισθεί από πέρυσι τον Ιούλιο, μετά έχουν ενταχθεί σ’ αυτό μέτρα τα οποία πέρασαν από τη Βουλή τον Οκτώβριο και θα υπάρξουν και διορθωτικές κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δούμε μπροστά και σε συνεργασία με τους δανειστές μας να συνταχθεί ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο όμως θα έχει αποτελέσματα μέσα σε τρεις μήνες, σε έξι μήνες, τα οποία να μπορούμε ρεαλιστικά να τα υποστηρίξουμε.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι είδους μέτρα που θα μας οδηγούν σ’ αυτή την κυβέρνηση θα μπορούσαν να ενταχθούν σ’ αυτό το πρόγραμμα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Παραδείγματος χάριν, στο φορολογικό. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι οι υψηλοί συντελεστές του ΦΠΑ δεν αποδίδουν. Οι 9 στους 10 δεν πληρώνουν ΦΠΑ ή γιατί δεν έχουν ή γιατί δεν κόβουν απόδειξη ή για οποιονδήποτε λόγο. Είχαμε μια αύξηση 39% του ΦΠΑ τα δυο τελευταία χρόνια με μια απόδοση μόνο 2% στα έσοδα. Άρα, το να εξακολουθήσεις να έχεις μια αναποτελεσματική πολιτική δε βοηθάει.                 Πρέπει να μειωθεί ο υψηλός συντελεστής, να ενοποιηθούν αν είναι δυνατό κατά τη γνώμη μου οι συντελεστές του ΦΠΑ σε κάτι λογικό και, γιατί όχι, να συνδεθεί η μείωση αυτή του ΦΠΑ με την πληρωμή π.χ. μέσω χρεωστικών καρτών. Άρα δίνεις ένα κίνητρο να εισπραχθεί ο ΦΠΑ. Εάν πληρώσεις με τη χρεωστική σου κάρτα μια αγορά σου, τότε θα μπορέσεις να έχεις έναν ακόμα χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ήταν μια λύση που κυκλοφόρησε και τις προηγούμενες ημέρες, τη διαβάσαμε μάλλον στον Τύπο ως μια πιθανή πρόταση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή καταρτίζεται το Εθνικό Φορολογικό, στο οποίο μέσα πρέπει να μπουν έξυπνες λύσεις οι οποίες θ’ ανακουφίζουν τα νοικοκυριά έτσι ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να πάρουν μια ανάσα και την ίδια στιγμή θα βοηθάνε και την αγορά.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Βλέπω πάντως ότι παραδέχεστε ότι όλη αυτή η πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, αύξησης των φόρων, μεταξύ αυτών και του ΦΠΑ, ήταν λάθος κα Κατσέλη, μας οδήγησε σε αδιέξοδο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, είμαι από εκείνους που από την αρχή, το έχω πει και δημοσίως και μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι οι άκριτες πολιτικές μειώσεων μισθών, συντάξεων και αύξησης των φόρων δεν επιφέρουν το αποτέλεσμα. Θα δεχθώ όμως ότι το 2010 τουλάχιστον, όταν δεν είχαν γίνει τα μέτρα και οι διορθωτικές κινήσεις για να πιάσεις τη φοροδιαφυγή, τα περιθώρια ήταν πάρα πολύ στενά και επομένως αναγκάστηκες να πάρεις μια σειρά οριζόντια μέτρα, τα οποία δεν είχες άλλες εναλλακτικές. Από το 2011 όμως και μετά, από τη στιγμή που έχει γίνει η διασύνδεση δεδομένων στο Υπουργείο Οικονομικών, που μπορεί αυτή τη στιγμή να ξέρει κάποιος ποια είναι η αξία των ακινήτων, που μπορείς να κοιτάξεις μέσω τεκμηρίων το δηλωθέν εισόδημα σε σχέση με το πραγματικό, έχεις πολλά περισσότερα περιθώρια ν’ αντιστρέψεις και να βελτιώσεις το μίγμα της πολιτικής σου.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μα γιατί, είδατε εσείς να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, παρά αυτές τις εξελίξεις που μας περιγράφετε, ουσιαστικό όμως αποτέλεσμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι αυτό που θα θέλαμε κα Κοσιώνη.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ακριβώς, τέτοιο που να λέει ότι μπορούμε ν’ αποφύγουμε ας πούμε κάποια δύσκολα μέτρα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη πρόκληση μπροστά και για το πολιτικό σύστημα και για την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι δεν είχαμε ένα αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα που θέλαμε στο παρελθόν, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να το έχουμε τους επόμενους μήνες. Αυτή τη στιγμή όλο το βάρος, τουλάχιστον στο δημοσιονομικό, πρέπει να πέσει σε δυο σκέλη: Στην υλοποίηση, στη δρομολόγηση όλων των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής με έξυπνους τρόπους όμως, γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, κακά τα ψέματα, ξέρουμε ότι στην Ελλάδα δε δουλεύουν πολύ. Θέλουν κίνητρα και αντικίνητρα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το ξέρουμε και απεδείχθη και από την επιτυχία, επιτρέψτε μου να πω κα Κατσέλη, που είχε τελικά η είσπραξη αυτού του απεχθούς, για όλο τον κόσμο, και δύσκολου φόρου, του τέλους ακινήτων που εισπράχθηκε τελικά μέσω της ΔΕΗ. Δηλαδή νομίζω ότι ήταν μια περίπτωση που ξεγυμνώθηκε για ακόμη μια φορά ο εισπρακτικός μηχανισμός. Θέλω όμως πριν μας πείτε για τα υπόλοιπα, να σας ρωτήσω το εξής που βρίσκεται και στην επικαιρότητα: Η τρόικα τώρα πιέζει για μείωση του κατώτατου μισθού. Αύριο αυτό το θέμα θα συζητηθεί και από τον Πρωθυπουργό με τη ηγεσία της ΓΣΕΕ. Υπάρχει η σκέψη, μαθαίνουμε από το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο και βρεθήκατε για σημαντικό χρονικό διάστημα, να προταθεί, ν’ αντιπροταθεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Μπορείτε να μας πείτε τι περιθώρια υπάρχουν εκεί;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό ήδη το είχαμε δρομολογήσει, εάν θυμόσαστε ήδη από το 2010, με τη μείωση κατά 10% για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της κάρτας εργασίας. Δηλαδή αυτό έχει μπει ήδη στα σκαριά εδώ και αρκετούς μήνες,  αρχίζοντας από τον τουριστικό κλάδο αλλά μπορεί να επεκταθεί και παντού, όταν γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή των εργαζομένων μέσα σε μια επιχείρηση, να μπορεί να υπάρξει και άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Αυτό ήταν κάτι το οποίο το είχαμε συζητήσει εκτεταμένα με την τρόικα, το είχαν αποδεχθεί για έναν κλάδο, να το δούμε πειραματικά, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να υλοποιείται ή ν’ αρχίσει να υλοποιείται αυτό το μέτρο και μπορεί να επεκταθεί σιγά-σιγά. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η περαιτέρω μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα είναι καταστροφική και θα είναι καταστροφική για λόγους και δημοσιονομικούς. Δηλαδή θα βαθύνει την ύφεση, ακόμα περισσότερο, και θα μειώσει τα έσοδα. Όταν ο άλλος δε μπορεί να βγάλει τα μηνιάτικα, τα έξοδα, ουσιαστικά αυτό που δεν πληρώνει είναι τις ασφαλιστικές του εισφορές και τους φόρους.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι τέτοιες όμως οι εξοικονομήσεις που μπορούν να γίνουν από την πλευρά του μη μισθολογικού κόστους έτσι ώστε να πούμε ότι δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις σήμερα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές; Ας πούμε, μπορούν να μειωθούν ουσιαστικά οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες είναι ένα τεράστιο βαρίδι για τις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στη χώρα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχουν ήδη μειωθεί.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Από την άλλη όμως σου λέει ότι αν μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές θα επιβιώσουν τα Ταμεία;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ξέρετε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν ήδη μειωθεί, τουλάχιστον συγκρατηθεί, με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Σε πάρα πολλές επιχειρήσεις έχει γίνει πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για ένα χρονικό διάστημα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για ένα χρονικό διάστημα. Επομένως, με έξυπνες κινήσεις, μια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών νομίζω ότι η ελαστικότητα, όπως λέμε οικονομικά, θα είναι τέτοια, που τελικά τα έσοδά σου μπορεί να είναι ακόμα περισσότερα. Και αυτό το είδαμε και αποδείχθηκε και με τις ρυθμίσεις που είχαμε κατά καιρούς στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Δε μπορεί να γίνει άκριτα, διότι πραγματικά θα υπάρχει πρόβλημα στα Ταμεία, αλλά μπορεί να γίνει λελογισμένα και σταδιακά και καθώς προχωράς με μια μείωσης, όχι μόνο των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και της φορολογίας στην εργασία η οποία και αυτή είναι πολύ υψηλή. Και θα έλεγα και κάτι άλλο: Η μάχη της ανταγωνιστικότητας δε θα κριθεί τελικά από το κόστος εργασίας, μισθολογικό ή μη μισθολογικό, θα κριθεί από την παραγωγικότητα και από τον τρόπο που οργανωνόμαστε.

Εκεί πέρα είναι η δεύτερη μεγάλη ενότητα αν θέλετε πολιτικών με την οποία μίλησα για τον Πρωθυπουργό, γιατί πιστεύω ότι έχουμε καθυστερήσει κι εκεί πολύ, το ζήτημα τελικά θα κριθεί από το αν μπορέσουμε να έχουμε παραγωγή στη χώρα μας, ανταγωνιστική παραγωγή, έχουμε επιχειρήσεις οι οποίες πάνε πολύ καλά και εξάγουν, και θα έλεγα, ας στραφούμε σ’ αυτούς, τους παραγωγούς μέσα στην Ελλάδα και να δούμε τι χρειάζεται για να τους στηρίξουμε ακόμα περισσότερο.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι σας είπε ο κ. Παπαδήμος γι’ αυτές τις προτάσεις;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Του κατέθεσα ένα σημείωμα το οποίο θα καταθέσω και στον Υπουργό Οικονομικών, είπε ότι θα τις αξιολογήσει, θα τις μελετήσει και ελπίζω ότι πολλές από αυτές θα ενσωματωθούν και στο Εθνικό Φορολογικό και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ήθελα την άποψή σας και για ένα άλλο θέμα το οποίο δοκίμασε πρόσφατα και τη συνοχή της κυβέρνησης και αναφέρομαι στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Μιας που και εσείς έχετε γνώση του θέματος, ποια είναι η άποψή σας; Γιατί είναι ένα από τα θέματα που έχουμε μπροστά μας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πολλά από τα Ταμεία δεν ήταν βιώσιμα. Όπως έγιναν οι αναλογιστικές μελέτες για τις κύριες συντάξεις και υπήρχαν προσαρμογές, οι ίδιες προσαρμογές δρομολογήθηκαν και για τα Επικουρικά Ταμεία.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι μονόδρομος η μείωση των επικουρικών συντάξεων; Αυτό θέλουμε να καταλάβουμε. Η Νέα Δημοκρατία απ’ ό,τι καταλαβαίνω θεωρεί ότι δεν είναι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι μονόδρομος είναι η βιωσιμότητα όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και για τις κύριες συντάξεις και για τις επικουρικές. Εκεί η θέση μου ήταν και είναι η ίδια, ότι εκεί που υπάρχουν μεγάλα χάσματα ανάμεσα στα έσοδα, τ’ αναμενόμενα έσοδα και τις παροχές που δίνονται, πρέπει να υπάρχουν αναδιαρθρώσεις και πρέπει να υπάρχουν επικουρικές συντάξεις, στις οποίες ν’ αντικατοπτρίζουμε τις δυνατότητες των Ταμείων να τα εξυπηρετήσουν. Γιατί το να δίνουμε παροχές στις οποίες τελικά να ξέρουμε ότι μετά από λίγο δε θα μπορέσουμε να τις χρηματοδοτήσουμε, δε βοηθάει κανέναν.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κατανοητό απολύτως. Επειδή έχω λίγο χρόνο ήθελα να πάρω την άποψή σας και για δυο ακόμη θέματα. Πρώτον, για τη λειτουργία αυτής της κυβέρνησης, να σας ρωτήσω ευθέως αν συμφωνείτε μ’ αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή η κυβέρνηση Παπαδήμου δέχεται πόλεμο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πιστεύω ότι έχει προβλήματα αλλά δε θα έλεγα ότι δέχεται πόλεμο. Το ζήτημα είναι ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα πάντοτε μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Ιδιαίτερα θα έλεγα σε μια προεκλογική περίοδο. Γιατί, κακά τα ψέματα, εγώ νομίζω ότι το πρόβλημα είναι διαφορετικό, ότι έχουμε μπει θέλουμε δε θέλουμε σε μια προεκλογική περίοδο, όπου όλοι ξέρουν ότι οι εκλογές θα είναι κάποια στιγμή, την άνοιξη, δεν έχει τόση σημασία ο χρόνος, άρα αυτό δημιουργεί αντικρουόμενα συμφέροντα. Κι εγώ αυτό φοβάμαι κα Κοσιώνη. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να επιτελέσει ένα τεράστιο έργο μέσα σε έναν δυο μήνες, να ολοκληρώσει μια σειρά ανοιχτά ζητήματα τα οποία είναι φοβερά κρίσιμα για όλους μας, για τον τόπο μας, για τις οικογένειές μας, για τα παιδιά μας, την ίδια στιγμή που έχουμε μία προεκλογική περίοδο και όπου το κάθε πολιτικό στέλεχος, ανεξαρτήτως κόμματος, έχει και μια προσωπική στρατηγική.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό μπορεί να θεραπευθεί κάπως; Ας πούμε, μ’ έναν ανασχηματισμό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κατά τη γνώμη μου αυτό πρέπει να το αξιολογήσει πολύ σοβαρά ο Πρωθυπουργός, να έχεις από τη μια μεριά συνέχεια ενόψει των διαπραγματεύσεων, γιατί δε μπορεί κάποιος ν’ αναλάβει ένα χαρτοφυλάκιο όταν δε γνωρίζει τα θέματα και πρέπει να έχει έργο μέσα σ’ ένα μήνα, από την άλλη μεριά να περιοριστεί η σύγκρουση συμφερόντων αν θέλετε, η σύγκρουση μεταξύ πιθανού χρόνου εκλογής και επιτέλεσης έργου. Αυτή η ισορροπία είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αξιολογήσει ο Πρωθυπουργός και να πάρει τις αποφάσεις του.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπάρχει αυτό το κλίμα λοιπόν το προεκλογικό που περιγράφετε, με τις σκοπιμότητες αν θέλετε και τις στοχεύσεις του καθενός, υπάρχουν όμως και οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Πιστεύετε ότι πρέπει να τελειώνουν γρήγορα οι διαδικασίες εκεί; Αύριο είναι το Πολιτικό Συμβούλιο. Τι περιμένετε από το Γιώργο Παπανδρέου;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι αυτό που επείγει, είναι να ληφθούν ξεκάθαρες αποφάσεις. Η σταθερότητα και η συντεταγμένη πορεία είναι το κύριο ζητούμενο αυτή τη στιγμή.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι θα πει αυτό; Θα πει αύριο ν’ ανοίξει διαδικασίες ο Γιώργος Παπανδρέου;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, το τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ έχει άμεση σχέση και με το πότε θα γίνουν εκλογές. Επομένως τα δυο συνδέονται, η κυβερνητική πορεία και οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ συνδέονται άμεσα. Άρα, με διαφορετικά σενάρια εκλογών, πρέπει αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο να δώσει έναν οδικό χάρτη για τις διαδικασίες μέσα στο ΠΑΣΟΚ, εάν θα γίνουν οι εκλογές νωρίς ή αν θα γίνουν αργότερα, πότε και με ποιες διαδικασίες θα πάμε για την ανάδειξη και νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να είναι υποψήφιος; Ένα θέμα είναι αν δικαιούται να είναι υποψήφιος, ένα άλλο είναι αν πρέπει να είναι υποψήφιος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως και μπορεί και δικαιούται και θα τον κρίνουν τα στελέχη του κόμματος και ο κόσμος με βάση τις διαδικασίες…

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κλείνοντας, θα ήθελα ένα σχόλιο στην επιστολή που έστειλε σε ιστοσελίδα, αν θέλετε να το κάνετε κα Κατσέλη γιατί ήσαστε Υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο αδερφός του πρώην Πρωθυπουργού, ο κ. Νίκος Παπανδρέου ο οποίος έκανε λόγο για «ραγιαδισμό» Υπουργών, ότι οι υπουργοί δηλαδή περίμεναν να κινηθούν μόνο με άνωθεν εντολές. «Ένα είδος ραγιαδισμού που φαίνεται ότι το θέλουμε», είπε ο κ. Νίκος Παπανδρέου.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε θα σχολιάσω το περιεχόμενο της επιστολής του Νίκου Παπανδρέου, ο Νίκος Παπανδρέου πάντοτε έχει την παρρησία της σκέψης του και των θέσεών του, είναι μια ανεξάρτητη προσωπικότητα και ο καθένας μας σε αυτή τη δημοκρατία μπορεί να πει αυτό που πιστεύει και να το τεκμηριώσει με τον τρόπο τον καλύτερο που νομίζει.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ευχαριστώ πολύ κα Κατσέλη. Καλή σας ημέρα και καλή χρονιά.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings