Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER και το δημοσιογράφο Γ. Αυτιά
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα κάνουμε μια ειλικρινή κουβέντα με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Κατσέλη.
Καλημέρα, κα Κατσέλη, τι κάνετε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας, κ. Αυτιά. Τι γίνεστε;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μας λείπει το χαμόγελό σας και μας λείπουν και οι καλές ειδήσεις. Και επειδή δώσατε μάχη και με το ΤΕΜΠΜΕ και με άλλα πράγματα, θέλω να τα δούμε σήμερα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με τα φάρμακα…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς. Κυρία Κατσέλη, πολύς κόσμος με ρώτησε σήμερα και μου είπε: «Η κα Κατσέλη συναντάει και την τρόικα, μπορεί και μιλάει με όλους τους οικονομικούς παράγοντες. Ο 13ος μισθός από την πείρα της, μπορεί να μην έχει αρμοδιότητα, ο 13ος στον ιδιωτικό τομέα κινδυνεύει με βάση την όρεξη της τρόικας; Δηλαδή το μεγάλο σκόπελο, ξεπεράσαμε αυτή τη δυσκολία;»
Διότι οι τρεις, που τους ξέρετε πολύ καλά, της τρισηλίου οικονομικής θεωρίας που λέω εγώ, ο Thomson, ο Mazuh και ο Varuh δεν κάνουν πλάκα, είναι απίστευτοι, έτσι; Ξεπεράσαμε τον κίνδυνο του 13ου μισθού, κα Κατσέλη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τον έχουμε ξεπεράσει, κ. Αυτιά. Δεν υπάρχει θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Όμως θέλω να πάω και ένα βήμα πιο πέρα, γιατί σας άκουγα. Αν θυμόσαστε, στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός ζήτησε απ’ όλους τους Υπουργούς να κάνουμε τ’ αδύνατα δυνατά, έτσι ώστε το γρηγορότερο να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις, δηλαδή να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να επαναφέρουμε τις συντάξεις, αν όχι στο πρότερο, τουλάχιστον σ’ ένα καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι είναι σήμερα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Υπάρχει κάτι σ’ αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, κάνουμε τ’ αδύνατα δυνατά, τουλάχιστον από τη μεριά του Υπουργείου Εργασίας, να νοικοκυρέψουμε τα Ταμεία μας, να πιέσουμε όλους να πληρώσουν τις εισφορές τους – διότι, όταν δεν πληρώνει κάποιος εισφορά, δεν έχεις να δίνεις και συντάξεις -, έτσι ώστε το γρηγορότερο δυνατό να μπορούμε να πούμε στο συνταξιούχο, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν τα βγάζει πέρα, ότι «έλα, το κράτος είναι δίπλα σου, το κράτος είναι κοντά σου και σου δίνουμε κάτι παραπάνω».
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα, λοιπόν, αυτή τη στιγμή που μιλάμε και από τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου είπε «ακούστε να δείτε, θέλω να κοιτάξετε τον άνθρωπο που χτυπιέται αυτή την ώρα», διότι και αυτός που παίρνει 500 ευρώ, το ξέρετε καλά, χάνει 200, αυτός που παίρνει 600 ευρώ, χάνει 400, διότι τα Χριστούγεννα, και το ζείτε αυτό και ξέρω ότι ανησυχείτε για το θέμα αυτό, τα Χριστούγεννα όσοι είναι κάτω από τα 2.500 ευρώ συνταξιούχοι θα πάρουν όλοι 400 ευρώ, όσοι είναι πάνω από τα 2.500 δε θα πάρουν τίποτα, οι δε εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα κάτω από τα 2.500 ευρώ θα πάρουν 500 ευρώ και πάνω από τα 2.500 επίσης δε θα πάρουν τίποτα. Είναι σκληρό αυτό. Άρα, η εντολή που δόθηκε από τον Παπανδρέου είναι ποια, κα Κατσέλη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η εντολή είναι να κάνουμε τ’ αδύνατα δυνατά, ώστε το γρηγορότερο δυνατό μέσα στο 2011 να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Που σημαίνει ότι εσείς έχετε πέσει με τα μούτρα, όπως λέμε πολύ απλά, έχετε βάλει όλα σας τα δυνατά για να κόψουμε δαπάνες από φάρμακα για παράδειγμα. Δε μπορεί η Ισπανία, με τρεις φορές περισσότερο πληθυσμό, να έχει 60% λιγότερο δαπάνες φαρμάκων από την Ελλάδα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Αυτιά, το πάρτι που γινόταν ήταν άνευ προηγουμένου. Το ζήσαμε και στο προηγούμενο Υπουργείο. Μειώσαμε τις τιμές των φαρμάκων, 20% περίπου μεσοσταθμικά, και τώρα τα τρία Υπουργεία μαζί, Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας, κόβουμε τη φαρμακευτική δαπάνη με τρεις τρόπους: Με την ανατιμολόγηση των φαρμάκων που κάναμε, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία μπαίνει στον ΟΑΕΕ από τέλος Οκτωβρίου, και από το Υπουργείο Υγείας με την προετοιμασία, ώστε να ξαναμπεί η λίστα με τιμή αναφοράς, ώστε να μπορούμε να συνταγογραφούμε κυρίως τα φθηνότερα φάρμακα.
Γιατί είμαστε η χώρα που ουσιαστικά συνταγογραφούμε τα πιο ακριβά φάρμακα, και όχι τα πιο φθηνά φάρμακα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είναι σωστό αυτό το οποίο λέτε. Όπως επίσης, κα Κατσέλη, δεν μπορεί 52.000 πατερίτσες στην Πάτρα, δηλαδή η μισή Πάτρα να έχει σπάσει τα πόδια της… Δε μπορεί να βάζουν κάτω τη γριά 90 χρονών και να της κάνουν τρεις εξωσωματικές, έτσι δεν είναι; Ενενήντα χρονών εξωσωματική;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι δυνατόν 30% να είναι εγγεγραμμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά; Είναι δυνατό στο ΙΚΑ, σε οποιοδήποτε ΙΚΑ, να γράφονται αυτά που γράφονται; Επομένως, μαζί με όλες τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, γίνεται έλεγχος, υπάρχει υπευθυνότητα, καθιερώνεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να έχουμε ένα αντικειμενικό σύστημα να παρακολουθούμε ποιος συνταγογραφεί τι και εξυγίανση όλου αυτού του συστήματος.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σε λίγη ώρα θα έχουμε εδώ Αντινομάρχη, ο οποίος θα μας πει ότι σε Νομαρχία στη Βόρεια Ελλάδα τον πήγαν συνοδεία, παρίστανε τον τυφλό, πήρε το επίδομα τυφλότητας, το έβαλε στην τσέπη, είχε συνοδό, δρασκέλισε τα σκαλιά της Νομαρχίας και μπήκε σε υπερπολυτελές αυτοκίνητο οδηγώντας. Δηλαδή έχουμε μαϊμού επιδόματα, τα οποία δε δίνονται μόνο από μια Νομαρχία. Μπορεί κάποιος να πάει να πάρει από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, από τη Νομαρχία Ξάνθης, από τη Νομαρχία Καβάλας, τυχαία τα ονόματα, αλλά χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Σ’ αυτή την περίπτωση θα είστε αμείλικτη, ώστε ο φτωχός και αυτός που έχει ανάγκη πραγματική να παίρνει το επίδομά του και αυτός ο οποίος έκλεβε το κράτος να τα επιστρέψει και να τιμωρηθεί;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι μόνο αμείλικτη, αλλά με παραδειγματικές τιμωρίες. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε όλες αυτές τις καταστάσεις, πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονιστούμε βασικά σαν κράτος. Δεν είναι δυνατό να μην ξέρεις ποιος παίρνει ποιο επίδομα. Να έχουμε ένα μηχανογραφημένο σύστημα, όπου όλα τα επιδόματα να καταγράφονται. Να μην υπάρχει ένας κατάλογος για να δούμε αυτοί οι οποίοι πραγματικά ωφελούνται από τα προγράμματα του ΟΕΚ, της Εργατικής Εστίας και ούτω καθ’ εξής ποιοι είναι, τι άλλο παίρνουν, από πού παίρνουν.
Αυτή είναι η κατάσταση που κληρονομήσαμε εδώ και 11 μήνες, αυτήν την κατάσταση προσπαθούμε ν’ αλλάξουμε μέρα με τη μέρα και χτίζοντας δομές ενός κοινωνικού κράτους, το οποίο να είναι αποτελεσματικό.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα φαινόμενο, το οποίο πληροφορούμαι ότι είστε έτοιμη να το αντιμετωπίσετε. Πάει ο πολίτης να μάθει για το νέο Ασφαλιστικό, δαιδαλώδες, το ξέρετε, η Ελλάδα ζει με 4 Ασφαλιστικά αυτή τη στιγμή, Σιούφα, Ασφαλιστικό Ρέππα, Ασφαλιστικό Πετραλιά και Ασφαλιστικό Λοβέρδου και δεν ξέρω αν θα πάμε και σε Ασφαλιστικό Κατσέλη αύριο-μεθαύριο, θα δούμε…
Λέω το εξής: Πάει και χτυπάει την πόρτα των Ταμείων, αλλά λόγω της πρόωρης συνταξιοδότησης υπαλλήλων, δεν υπάρχει κάποιος χριστιανός ν’ απαντήσει σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Πληροφορούμαι ότι θα δημιουργήσετε τα ασφαλιστικά ΚΕΠ πληροφόρησης. Αληθεύει αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Χαίρομαι που το ρωτάτε, γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση είναι το πρώτο δικαίωμα του κάθε πολίτη. Προχωράμε μαζί με το Γιώργο Κουτρουμάνη, που έχει την ευθύνη, και φτιάχνουμε Κέντρα Ενημέρωσης για τον Πολίτη, ξεκινώντας τον επόμενο μήνα εδώ, από την οδό Σταδίου, που βρίσκομαι τώρα, αλλά ουσιαστικά φτιάχνοντας ένα τέτοιο δίκτυο πανελλαδικά. Και πάμε ένα βήμα πιο πέρα στην προοπτική του χρόνου, να φτιάξουμε αυτά που λέω εγώ κοινωνικά ΚΕΠ, δηλαδή υπηρεσίες μιας στάσης στην πρωτεύουσα κάθε Νομού, έτσι ώστε ο πολίτης, ο οποίος έχει προβλήματα με τη σύνταξή του ή με την υπερχρέωσή του, μιας και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έρχεται τώρα εδώ, ή με τις επιδοτήσεις που δικαιούται ή με την επιδότηση ενοικίου, να μπορεί να πηγαίνει σε ένα μέρος, να μην τρέχει από Υπηρεσία σε Υπηρεσία.
Σε συνεργασία και με τη ΓΣΕΕ και με το ΙΚΑ και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φτιάχνουμε αποκεντρωμένες δομές και ελπίζω ότι σε λίγους μήνες θα μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε τα πρώτα κοινωνικά ΚΕΠ.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα είναι πολύ μεγάλη προσφορά, διότι ξέρετε τι είναι να πηγαίνει ο κόσμος αριστερά και δεξιά και να ξεπαραδιάζεται για το αυτονόητο; Δηλαδή, ενώ θα πάρει μια επίσημη πληροφορία από το κράτος, να πηγαίνει αλλού, που πολλές φορές αντιλαμβάνεστε τι παρενέργειες δημιουργούνται.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πληρώνει αυτή τη στιγμή, για να τα λέμε όλα, 300 και 400 ευρώ σε κάποιους μεσάζοντες, για να του δώσουν την πληροφορία που το κράτος οφείλει να του δώσει.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα, λοιπόν, να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση, το κάθε Ταμείο να βγάλει ένα βιβλιαράκι ή να το στείλει, δεν ξέρω τι θα κάνει κτλ, να το δώσει σ’ εμάς να το λέμε στον κόσμο και ούτω καθ’ εξής.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πούμε και κάτι για το «Ρυθμίζω και Κερδίζω», γιατί είναι σημαντικό για να έχουμε συντάξεις.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς. Να κλείσω αυτό, για να πάμε στην πληρωμή των οφειλών, γιατί ενδιαφέρεται πολύ ο κόσμος.
Συμβαίνει το εξής, το ζούμε κάθε μέρα: Ζω ανθρώπους που έρχονται εδώ, θα σας το έχουν πει και σ’ εσάς, καθυστερεί να βγει η σύνταξη 6 μήνες, 7 μήνες, 8 μήνες. Εσείς που ξέρετε καλά την Αθήνα, από την οδό Σατωβριάνδου που είναι το ΤΕΒΕ μέχρι τη Διοίκηση του ΙΚΑ που είναι στην Αγίου Κωνσταντίνου, ούτε 300 μέτρα δεν είναι, κάνει 8 μήνες ο φάκελος. Ρωτώ: Ο νόμος σας δίνει τη δυνατότητα να δίνετε το 80% της σύνταξης που θα βγει σε κάποιον την ημέρα που θα υποβάλει τα χαρτιά του…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το 90% για την ακρίβεια. Και θα πρέπει να καθαρίζεται όλο σε 6 με 7 μήνες.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τι θα κάνετε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είμαστε στη φάση αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών, έτσι ώστε από 1/1/2011 να μην καθυστερούν οι συντάξεις, να μπορεί ο ενδιαφερόμενος καταθέτοντας τα χαρτιά να πάρει μια προσωρινή σύνταξη μέχρι 90% και να εκκαθαρίζεται το υπόλοιπο σε 6 με 7 μήνες το αργότερο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ξέρετε πόσος κόσμος πάει στη νύφη, στο γαμπρό, πάει στην Τράπεζα να πάρεια δάνειο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το ξέρω, γιατί έχω φίλους και γνωστούς και περιμένουν μήνες ολόκληρους και είναι χωρίς τίποτα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή, αν αυτός ο άνθρωπος, γιατί ξέρετε, είναι πολύ εύκολο να δουν τα ένσημά του… Πόσα είναι, 10.500; Μάλιστα. Βγάζεις περίπου 1.200 ευρώ, πάρε τα 1.000 τώρα για 5 μήνες και σου βγάζουμε την εκκαθάριση στο 5μηνο. Έτσι, κα Κατσέλη, δεν αναγκάζεται στη νύφης, στο γαμπρό, στον κουνιάδο…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Χάνει την αξιοπρέπειά του, κ. Αυτιά. Χάνει ο άνθρωπος την αξιοπρέπειά του. Όταν δε μπορεί να καλύψει τα βασικά, και τα βασικά του καλύπτονται από μια σύνταξη, χάνει την αξιοπρέπειά του. Αυτό το πράγμα είναι κοινωνικό δικαίωμα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σωστό. Επίσης, πριν περάσουμε στο «Ρυθμίζω και Κερδίζω», δηλαδή πώς θα ξεχρεώσουν τα χρέη τους, υπάρχει κι ένα άλλο θέμα: Υπάρχει κόσμος που το γιατρό τον χρειάζεται μια, δυο, τρεις, πέντε φορές στη ζωή του, έξι… Πληρώνει όμως το Ταμείο από νωρίς. Τηλεφωνεί στο ΙΚΑ, λοιπόν, και του λένε «δεν έχω σήμερα γιατρό». Λέει «παιδιά με πονάει το μάτι μου, το κεφάλι μου, το πόδι μου, θέλω γιατρό». Του λένε «έλα μετά από ένα μήνα». Αλλά η ασθένεια, κα Κατσέλη, δεν μπορεί να περιμένει, δεν έχει χρονόμετρο η ασθένεια. Πάει έξω, λοιπόν, πληρώνει 80 και 90 ευρώ, επιστρέφει στο ΙΚΑ ή το τάδε Ταμείο και του λέει «πάρε 12 ευρώ».
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς. Δεν τον καλύπτει. Κοιτάξτε, είναι δυο πράγματα που θέσατε. Το πρώτο είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και αυτό που εξήγγειλε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο Διοικητής του ΙΚΑ, είναι σημαντικό: Να αποκεντρωθούν στις 13 Περιφέρειες οι δομές του ΙΚΑ, έτσι ώστε να υπάρχει σωστή οργάνωση. Δεύτερον, να αναδιαρθρωθούν οι Υπηρεσίες του, ώστε να αναβαθμιστεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία πια, όπως ξέρετε, και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, θα πάει στην πρωτοβάθμια ΕΣΥ. Σιγά-σιγά θα φύγουν από το Υπουργείο Εργασίας και θα πάνε στο Υπουργείο Υγείας, για να γίνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες παροχής υγείας. Και ένα τρίτο, το χρηματοδοτικό σκέλος, να δούμε τα νοσήλια, να δούμε τι καλύπτουν και πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα περιμένουμε για το θέμα αυτό. Πάμε στη ρύθμιση των οφειλών. Εδώ λοιπόν συμβαίνει το εξής: Όλοι οι ξένοι μας λένε «πληρώστε τα χρέη σας στα Ταμεία, για να μην έχετε τόσο υψηλές ασφαλιστικές εισφορές». Δηλαδή, αν πληρωθούν όλες αυτές οι οφειλές και παταχθεί η εισφοροδιαφυγή, τότε και οι εισφορές θα πέσουν και θα έχουν και λεφτά τα Ταμεία να πάρουν. Διότι, διαβάζω σήμερα στην «Ελευθεροτυπία», ότι το ΙΚΑ ζητάει από την Εθνική προκαταβολή μέχρι τα Χριστούγεννα για να μπορέσει να έχει τα χρήματα αυτά, γιατί έρχεται και το δώρο και έρχονται και άλλα πράγματα. Τι θα κάνετε με το θέμα της ρύθμισης των χρεών; Πού πάει αυτή η ιστορία;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου καλούνται όλοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται, οι οποίες είναι πολύ ευνοϊκές. Δηλαδή μπορεί κάποιος, εάν πληρώσει όλες τις οφειλές του, να έχει έκπτωση 80% επί των προσαυξήσεων, που είναι σημαντικό κίνητρο. Εάν το πληρώσει σε 36 δόσεις, δίνεται 60% επιχορήγηση. Και υπάρχουν και ρυθμίσεις για μικροοφειλέτες, γιατί έχουμε πάρα πολλούς μικροοφειλέτες που χρωστάνε 3.000, 5.000, 10.000, και με το πλάνο που έχει μπει μπορεί να πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ το μήνα.
Είναι μια γενναία ρύθμιση για ένα διάστημα 48 μηνών. Είναι πολύ σημαντικό να πάνε όλοι να κάνουν αυτή τη ρύθμιση, να ενταχθούν στις διατάξεις της ρύθμισης, έτσι ώστε και τα Ταμεία να ανασάνουν, διότι έχουν πολλά λαμβάνειν, και να υπάρξει ρευστό για να πάει στις συντάξεις και σε καλύτερες παροχές και να μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε να ξεκινήσουμε με καθαρά βιβλία.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Διότι εδώ, κα Κατσέλη, το λέγαμε και με τον κ. Καζάκο πριν από λίγη ώρα, αν έχουμε μια περικοπή δαπανών στα φάρμακα αυτής της σπατάλης, όχι φαρμάκων ουσιαστικά, πας για να βγάλεις ένα δόντι και σου λένε «κάνε αξονική» – μιλάμε για τρελοκομείο…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έτσι είναι. Ελπίζουμε ότι θα προσεγγίσουμε τα 800 εκατομμύρια φέτος.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα το φτάσουμε αυτό το ποσό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κάνουμε τ’ αδύνατα δυνατά να το φτάσουμε. Ήδη έχουμε φτάσει τα 600 εκατομμύρια, πάμε να κάνουμε και το έξτρα βήμα να φτάσουμε τα 800 εκατομμύρια φέτος.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο συνάδελφός σας, ο κ. Λοβέρδος, έζησε την εξής φάση όταν απέναντί του ήταν η τρόικα: Όταν του είπαν «τι θα κάνεις με τα Ταμεία;», του λέει «θα κόψω φάρμακα, θα κάνω αυτό, θα κάνω εκείνο» κτλ. Και του λένε: «Εμείς δεν καταλαβαίνουμε απ’ αυτά, εμείς θέλουμε ψαχνό». Λέει, «τι εννοείτε»; «Θα κόψετε συντάξεις». Δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάει στα σίγουρα, κα Κατσέλη. Άρα πρέπει να εμφανίσουμε…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή ήταν η ομηρία όλου του ελληνικού κράτους. Όταν έχεις χάσει την αξιοπιστία σου, όπως την είχαμε χάσει εμείς, όταν τους λες ότι θα εξοικονομήσω 800 εκατομμύρια, π.χ. από τη φαρμακευτική δαπάνη, και σου λένε, το Φλεβάρη μιλάμε, «δε σε πιστεύω, δε θα το κάνεις»…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το ζήσατε αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το έζησα. Κι εγώ το έζησα και όλοι οι Υπουργοί που είμαστε μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης το ζήσαμε. Και το ζήτημα ήταν ότι δε σε πιστεύανε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Άρα, αυτή τη στιγμή χτίζεις αξιοπιστία. Όταν λέμε ότι θα μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, μειώνουμε τη φαρμακευτική δαπάνη. Όταν κάναμε τη μείωση των τιμών κατά 20%, κανένας δεν το πίστευε. Και όμως έχουμε τώρα μια καινούργια τιμολόγηση φαρμάκων. Και ο συνταξιούχος, όταν πάει στο φαρμακείο, στα περισσότερα φάρμακα βρίσκει χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι ήταν το Μάρτιο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα, λοιπόν, όποιος πάει να πληρώσει ή μάλλον, αν πληρώσουν όλοι και αν πετύχει και το θέμα της μείωσης των δαπανών, της σπατάλης στα Ασφαλιστικά Ταμεία, τότε λύεται άπαξ και δια παντός το πρόβλημα με τα Ταμεία, έτσι δεν είναι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε λύνεται άπαξ και δια παντός, αυτή είναι μια διαρκής μάχη, κ. Αυτιά. Διότι κακά τα ψέματα, η κακοδιαχείριση είναι σαν τον κλέφτη που έχει μπει μέσα στο σπίτι. Και για να έχεις πραγματικά βιώσιμα Ταμεία, πρέπει να έχεις σύγχρονο σύστημα διοίκησης Ταμείων με ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με ηλεκτρονικό τρόπο διαχείρισης, ώστε ο κάθε κατεργάρης να πιάνεται έγκαιρα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι πιάσαμε τοίχο σε ό,τι αφορά τη μείωση; Εγώ λέω, αν δεν πιάσουμε το στόχο των φαρμάκων και το στόχο της εισφοροδιαφυγής να μαζέψουμε αυτά τα λεφτά, ενδέχεται η τρόικα να πει «ελάτε εδώ, κ. Λοβέρδο, ελάτε εδώ, κα Κατσέλη, έλα εδώ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δεν τα πιάσατε τα λεφτά που θέλατε, πάμε σε νέα μείωση μισθών και συντάξεων»…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Αυτιά, δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή, γιατί ήδη υλοποιούμε εδώ και αρκετούς μήνες με μαθηματική ακρίβεια, με μικρές αποκλίσεις, ως ελληνική Κυβέρνηση, όχι ως τρόικα πια, ως ελληνική Κυβέρνηση, το πρόγραμμα, έτσι ώστε να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας. Διότι κακά τα ψέματα, ή νοικοκυρά είσαι ή επιχείρηση είσαι ή διαχειρίζεσαι Ταμεία του κράτους, εάν δε νοικοκυρέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτά λοιπόν σε ό,τι αφορά την ισχυρή πίεση. Υπάρχει ένα θέμα τώρα με τις απολύσεις. Βάλανε θέμα οι τρεις της τρόικας ότι, αν κάποιος απολύεται μετά από ένα χρόνο, να μην παίρνει αποζημίωση ή να παίρνει αποζημίωση μετά από 2 ή 3 χρόνια; Δηλαδή να καταργηθεί η αποζημίωση στον ένα χρόνο; Κάτι διάβασα αυτές τις μέρες και έμαθα ότι εκεί υπήρξε αντίσταση δική σας στο θέμα αυτό. Υπάρχει κάτι τέτοιο; Υπάρχει θέμα ν’ αλλάξει η αποζημίωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αν απολυθούν;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, έτσι όπως το θέσατε. Στα εργασιακά αυτή τη στιγμή επίκειται μια Υπουργική Απόφαση. Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στις συμβάσεις και στις συλλογικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε π.χ. σε μια περιοχή που είναι σε αποβιομηχάνιση ή που κλείνουν πάρα πολλές επιχειρήσεις και εταιρείες να μπορούν να έχουν πιο ευέλικτους όρους εργασίας για να απασχοληθεί πάλι ο κόσμος. Αλλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της ρύθμισης και θα υπάρξουν σύντομα αποφάσεις.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Υπάρχει πιθανότητα τα 739 ευρώ του κατώτατου μισθού να πάνε πιο κάτω; Δηλαδή να πάμε σ’ αυτό που ήθελε η τρόικα, τα 590; Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Δηλαδή αντιστέκεται η Ελλάδα σ’ αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι κάτι το οποίο το συζητάμε, υπάρχει και εγώ είμαι υπέρ αυτού σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, π.χ. όταν πάει να κλείσει μια επιχείρηση ότι «κοίταξε, θα κλείσω και θα απολύσω 1.000 ανθρώπους, μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;». Αυτό είναι κάτι που λέμε ναι, να το δούμε.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή, αν είναι μια επιχείρηση που έχει 30 ανθρώπους, εργάζονται 30 άνθρωποι που παίρνουν τον κατώτατο, τα 740 ευρώ, αν είναι να κλείσει, να χάσουν όλοι τη δουλειά τους, η εναλλακτική λύση είναι…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το θέμα είναι να υπάρξει μια συλλογική ρύθμιση, να αποφασίσουν μαζί ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα δεχτούμε κάτι λιγότερο για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις δουλειές μας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δεσμευτικό και για τον εργοδότη και για το κράτος που θα ελέγξει, γιατί δε θα έχουμε κατάχρηση εδώ, δε μπορεί να κάνει κατάχρηση…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι κάτι σημαντικό για εμάς, οι επιχειρησιακές, όπως τις λέμε, ρυθμίσεις, δηλαδή μια ρύθμιση που αφορά μία συγκεκριμένη επιχείρηση, να μην είναι πάνω από τις κλαδικές ρυθμίσεις, να μην καταστρατηγήσουν κεκτημένα δικαιώματα, αλλά να δοθεί η δυνατότητα σε τοπικό επίπεδο για μια μεγαλύτερη ευελιξία για τη συγκεκριμένη περίοδο της κρίσης.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είστε απόλυτα σαφής στο θέμα αυτό. Δηλαδή για να μη χάσουν 30 άνθρωποι τη δουλειά τους, να μη χάσει κανένας, για ένα χρονικό διάστημα μειωμένος μισθός και επανερχόμαστε μετά σε κανονική οικονομική εξέλιξη.
Θέλω να μου πείτε το εξής: Γιατί καθυστερούν τα επιδόματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας; Γινόταν πάρτι εκεί με τα δάνεια, το ξέρετε, και την επιδότηση του ενοικίου… Θα κρατήσει πολύ αυτή η ιστορία;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε πολύ δίκιο, έχω κατακλυσθεί από ερωτήματα δικαιούχων, των οποίων όλες οι παροχές σταμάτησαν τον Ιούλιο – Αύγουστο. Θέλω να πω ότι ήταν στο κόκκινο και οι δυο Οργανισμοί. Δεν είχαν λεφτά στο Ταμείο, τίποτα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Παραλάβατε άδειο Ταμείο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ήταν αρνητικά τα Ταμεία, το Ταμείο του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας. Γι’ αυτό ο Ανδρέας Λοβέρδος μαζί με τις Διοικήσεις των Οργανισμών ανέστειλαν τα προγράμματα τον Ιούλιο, διότι ουσιαστικά είχαν οφειλές, είχαν λαμβάνειν από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από το ΙΚΑ κτλ. και αυτά δεν τα είχαν λάβει. Επομένως, όταν δεν έχεις να δώσεις, τι να δώσεις;
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σωστό, όπως το λέτε είναι…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Άρα, μπήκε προσωρινά πάγωμα των προγραμμάτων. Αυτή τη στιγμή μαζί, με το ΙΚΑ και με τα άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία κοιτάμε να ξεκινήσει μια ομαλή ροή προς τους δυο Οργανισμούς. Από 1η Ιανουαρίου τα χρήματα θα πηγαίνουν κατευθείαν από την Τράπεζα που τα μαζεύει σε αυτούς τους Οργανισμούς, δε θα πηγαίνουν μέσω Ασφαλιστικών Ταμείων, και αναδιαρθρώνουμε τα ίδια τα προγράμματα με πολύ αυστηρότητα, ώστε να είναι αποτελεσματικά, να παρακολουθούμε ποιος παίρνει τι, ποιος δικαιούται τι, προκειμένου να ξεκινήσουν σε μια βιώσιμη, στέρεη βάση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κυρία Κατσέλη, εμείς εδώ έχουμε πολύ κόσμο από παντού, απ’ όλη την Ελλάδα, από τη Β’ Αθηνών την πολύπαθη, τον Πειραιά κτλ. Το ξέρετε και το ζείτε: Τι θα γίνει με τις ηλικίες 30-55; Ο κ. Καζάκος, που εκπροσωπεί την αγορά, μου έλεγε πριν από λίγη ώρα, «30-55, δυστυχώς η ανεργία πιέζει και προς τα κάτω». Δηλαδή η μεσαία τάξη αυτή την ώρα δέχεται μια ισχυρή πίεση ανεργίας και μείωσης εισοδημάτων. Εκεί τι θα κάνετε; Τι παρεμβάσεις θα κάνετε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή είναι η προτεραιότητά μου. Να πούμε κάτι το οποίο είναι θλιβερό. Φέτος, το 2010 είναι το Παγκόσμιο Έτος κατά της Φτώχιας. Στη χώρα μας έχουμε 2 εκατομμύρια περίπου Έλληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Και το όριο της φτώχιας είναι περίπου σε ατομικό επίπεδο 5.000 ευρώ το χρόνο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αν πέσει πιο κάτω, χαθήκαμε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή, απειλείται με καθεστώς φτώχιας περίπου ένα 20%. Ένας στους πέντε συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα με την κρίση, βιώνουν την ανασφάλεια και αυτές οι κατηγορίες που είπατε, στις παραγωγικές ηλικίες που έχουν εισόδημα και πολύ περισσότερο από τα 5.000 ευρώ. Γιατί; Γιατί ζουν με το φόβο ότι μπορούν να πέσουν απότομα, να γίνουν άνεργοι, να μην τους φτάνουν τα χρήματα, να αυξηθεί το κόστος ζωής τους κτλ.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εκεί θα φτιάξουμε ένα δίχτυ προστασίας;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εκεί χρειάζεται ένα δίχτυ ασφάλειας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εκεί τι κάνουμε, κα Κατσέλη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εκεί ενεργοποιούμε αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα, κ. Αυτιά. Πατάω το γκάζι όσο μπορώ, για να φτιάξουμε αυτό το δίχτυ ασφάλειας με τα παραδοσιακά εργαλεία και με νέα εργαλεία. Φτιάχνουμε ένα Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό είναι καινούργιο, έτσι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι καινούργιο, ξεκινάει. Όπως κάναμε τα τέσσερα Ταμεία στο προηγούμενο Υπουργείο, το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ουσιαστικά, τι είναι αυτό το Ταμείο; Βάζουμε ευρωπαϊκούς πόρους, περίπου 100 εκατομμύρια υπολογίζεται, ενώ θα μπουν άλλα 100 εκατομμύρια από ιδιωτικούς πόρους, και φτιάχνεται αυτό το Ταμείο, για να χρηματοδοτήσει θέσεις κοινωνικής εργασίας, έτσι ώστε Δήμοι, Κοινότητες, μη κυβερνητικοί Οργανισμοί, ενδιάμεσοι φορείς, κοινωνικές επιχειρήσεις που στήνονται τώρα με το νέο σχέδιο, να μπορούν να δημιουργήσουν προγράμματα απασχόλησης σε βραχυχρόνια ή μεσοπρόθεσμη βάση, αλλά και να στηριχθούν νέοι και γυναίκες και άτομα παραγωγικής ηλικίας και να ξεκινήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση και να πάρουν και μικροπιστώσεις και δάνεια.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Χτες ήμουν στα Τρίκαλα, στην Ασπροκκλησιά, σε ένα χωριό. Πήγα και είδα έναν Συνεταιρισμό δέκα γυναικών, οι οποίες φτιάχνουν καταπληκτικές μαρμελάδες, ποτά κτλ. Δεν έχουν καμία στήριξη. Δεν μπορούν να δανειστούν από Τράπεζα. Δε μπορούν να πάρουν μια μικροπίστωση για να πάρουν έναν ξηραντήρα. Αυτό το Ταμείο στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες πανελλαδικά, έτσι ώστε να υπάρξει και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αλλά και μετά…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πότε ξεκινάμε τη χρηματοδότηση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό στήνεται τώρα, γίνεται ο οδηγός. Πιστεύω με το τέλος του χρόνου να μπορέσουμε να ανοίξουμε αυτό το Ταμείο σε ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά μπορούν να ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Υπάρχει ένα θέμα: Αυξάνονται οι άνεργοι, πάμε σε μεγαλύτερη ανεργία. Λεφτά έχετε για τα επιδόματα ανεργίας; Υπάρχει κίνδυνος να έχουμε μείωση επιδομάτων ανεργίας ή θα αλλάξει το επίδομα ανεργίας, θα γίνει επίδομα εργασίας με βάση τα νέα στοιχεία;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ήδη υπάρχουν τα επιδόματα ανεργίας, οπωσδήποτε θα συνεχίσουν. Αλλά γίνεται μια προσπάθεια, ήδη έχει ξεκινήσει, με τον ΟΑΕΔ να στρίψουμε αυτά τα επιδόματα ανεργίας σε επιδόματα εργασίας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχει π.χ. η επιταγή επανένταξης, όπως λέγεται, η οποία ξεκινάει αμέσως τώρα και η οποία τι είναι… Το επίδομα ανεργίας μπορεί να το στρίψει ο εργαζόμενος σε επίδομα εργασίας προς την επιχείρηση ή επίδομα για την κατάρτιση και επανακατάρτισή του.
Ο ΟΑΕΔ, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει 4 προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να διατηρήσουν τους εργαζομένους που έχουν και να μην αναγκαστούν να τους απολύσουν.
Υπάρχουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία είναι πολύ σημαντικά. Είναι 6 με 7 προγράμματα και ξεκινούν τον επόμενο μήνα, καθώς και πολλά άλλα, τα οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να τα παρουσιάσουμε όλα, γιατί, όπως είπατε, υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Καζάκο, εδώ βλέπω ότι υπάρχει δρόμος, κάτι γίνεται εκεί στο Υπουργείο…
κ. ΚΑΖΑΚΟΣ: Η κα Κατσέλη έχει δώσει δείγματα γραφής. Εμείς στηρίζουμε πολλά κομμάτια από αυτά που έχει αναφέρει και είναι και δική μας αρμοδιότητα, δηλαδή της ΕΣΕΕ. Για παράδειγμα, υποστηρίζουμε το «Ρυθμίζω και Κερδίζω», υποστηρίζουμε ότι πρέπει να τακτοποιηθούν θέματα, όπως είναι η έλλειψη των γιατρών, έχουμε κάπου 850 με 1.000 γιατρούς συμβασιούχους που έληξε στο ΙΚΑ και δεν έχουμε αυτή τη στιγμή γιατρούς και διαμαρτύρεται ο κόσμος, και ξέρετε, κα Υπουργέ, ποιος είναι ο κόσμος αυτός;
Είναι όλοι οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, που δε μπορούν να πάνε πουθενά αλλού παρά μόνο στο ΙΚΑ. Και, όπως ξέρετε, την πρωτοβάθμια περίθαλψη τη γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους το ΙΚΑ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε απόλυτα δίκιο και σε συνεννόηση, σε πολύ στενή συνεργασία με το ΙΚΑ θα δούμε πού υπάρχουν ελλείψεις – ήδη το βλέπει ο Διοικητής -, για να καλυφθούν το γρηγορότερο δυνατό.
κ. ΚΑΖΑΚΟΣ: Δεν είναι θέμα Διοικητού, είναι θέμα, όπως ξέρετε, πολιτικής απόφασης. Και πρέπει την απόφαση αυτή να τη στηρίξετε, γιατί ο Διοικητής ο καινούργιος είναι ικανός, είναι άξιος. Δεν είναι καινούργιος.
Αλλά και κάτι ακόμα θέλω να σας πω: Τι θα γίνει με τα φέσια του κράτους προς το ΙΚΑ; Ο μεγαλύτερος φεσατζής προς το ΙΚΑ είναι το ίδιο το κράτος. Πρέπει το κράτος να σας δώσει λεφτά. Κι εσείς έχετε μεγάλη και μακρά εμπειρία. Πρέπει να βρεθούν τα λεφτά, να πέσουν στον Οργανισμό. Δεν μπορεί το κράτος να φεσώνει το ΙΚΑ και να τρέχουμε τον μικρό εργοδότη που πεινάει…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δυστυχώς, τα περασμένα χρόνια φτάσαμε σε ένα σημείο που ο ένας φέσωνε τον άλλον…
κ. ΚΑΖΑΚΟΣ: Είναι πολλά τα χρόνια, κα Κατσέλη…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό λέω. Και αυτό που ανακαλύψαμε όλοι μαζί είναι ότι ο ένας φεσώνει τον άλλον και τελικά ο πιο ανήμπορος είναι αυτός που πληρώνει το μάρμαρο.
κ. ΚΑΖΑΚΟΣ: Και ούτε είναι δυνατό η ΕΣΕΕ να μην εκπροσωπείται πλέον στη Διοίκηση του ΙΚΑ, γιατί έκανε μια…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό το λύσαμε.
κ. ΚΑΖΑΚΟΣ: Όχι, δεν το λύσατε, κα Υπουργέ, γιατί είστε η μοναδική που μπορείτε να υπογράψετε. Έχετε μόνο εσείς αρμοδιότητα. Δε λύθηκε ακόμα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε δίκιο. Αυτή είναι δέσμευση…
κ. ΚΑΖΑΚΟΣ: Εννέα μήνες είναι…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κυρία Κατσέλη, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, πάμε σε σκληρή πολιτική σε ό,τι αφορά τις σπατάλες, να τελειώσουμε μ’ αυτή την ιστορία και να ξεκινήσω μ’ αυτό είπατε: Δεν υπάρχει μέρα χωρίς ελπίδα. Ξεκινήσατε μ’ αυτό, ότι η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν «κάντε ό,τι μπορείτε, να επιστρέψουμε στον άνθρωπο που του πήραμε τη σύνταξη και το επίδομα, να του δώσουμε κάτι».
Αυτό το κάτι είναι ορατό από το 2011 και μετά; Υπάρχει τέτοια ελπίδα; Γιατί αυτό το μνημόνιο, αν το γυρίσει κάποιος στη σελίδα που λέει για τους φόρους του 2011, τον πιάνει η ψυχή του, κα Κατσέλη. Ζητάνε και τα καντήλια από τις εκκλησίες αυτοί οι τρεις της τρόικας. Λοιπόν, υπάρχει ελπίδα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Αυτιά, να ξέρετε, και αυτή είναι η δέσμευσή μου, ότι θα αγωνιστώ γι’ αυτή την ελπίδα κάθε μέρα που περνάει σ’ αυτό το Υπουργείο. Και θα αγωνιστώ γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι πραγματικά αυτή τη στιγμή σου λένε «δεν τα βγάζω πέρα» και βλέπεις την απόγνωση στα μάτια τους.
κ. ΚΑΖΑΚΟΣ: Μακάρι…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα έχετε και Υπουργικό Συμβούλιο για την περαίωση. Δε θα τολμήσω να ρωτήσω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε, γιατί θυμάμαι τι λέγατε προεκλογικά για το θέμα της περαίωσης. Είναι δύσκολο το θέμα αυτό αλλά πρέπει να μπει κι ένα τέλος.
Δηλαδή υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποιοι που οχυρώνονται πίσω από τους νόμους και δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Και τα ιστορικά κορόιδα, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι, πληρώνουν. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε απόλυτο δίκιο, είναι περίπου μία άλλη όψη του Ασφαλιστικού. Αυτός, που πρέπει να πληρώσει, πρέπει να πληρώσει.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και πρέπει να τον ελέγξεις. Αυτός είναι ο ρόλος του κράτους, να τον ελέγξει, για να πληρώσει αυτά που πρέπει να πληρώσει. Αλλιώς όλοι ζούμε κάτω από ένα καθεστώς ανομίας, το οποίο μας φέρνει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας γρήγορα ή αργά.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα και θα σας ρωτήσω αμέσως μετά αν έχουμε λεφτά για τις συντάξεις, αν θα ξαναφτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, κα Κατσέλη, του ν’ αγωνιά ο κόσμος.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Οι ειδήσεις πολλές σήμερα, Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που ρωτάει ο κόσμος και ενδιαφέρει όλη την ελληνική περιφέρεια, γιατί σπάζει και την ανεργία το θέμα αυτό, μεγάλη είδηση ότι εμείς ό,τι περικόψουμε από σπατάλη φαρμάκων και ό,τι εισπράξουμε από τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα βοηθήσουμε, ώστε να αυξηθούν οι συντάξεις και να πέσει και το κόστος των ασφαλίστρων, διότι έχουμε υψηλές ασφαλιστικές εισφορές… Αρκετοί δεν το ξέρουν, κα Υπουργέ, έχουμε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τη μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε πολύ δίκιο, κ. Αυτιά. Μιλάμε για το μισθολογικό κόστος. Ο εργαζόμενος λαμβάνει ένα πολύ χαμηλό μισθό. Η εταιρεία όμως, η επιχείρηση, ιδιαίτερα η πιο μικρή, αλλά και η πιο μεγάλη, πληρώνει ένα υψηλό κόστος. Η διαφορά είναι η ασφαλιστική εισφορά, η οποία είναι υψηλή. Και επομένως τι κάνει ο εργοδότης; Ουσιαστικά δεν προσλαμβάνει.
Γι’ αυτό τα προγράμματα του ΟΑΕΔ είναι επικεντρωμένα στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Να μειωθεί το ασφαλιστικό κόστος και να μπορέσει η μικρή και μεσαία επιχείρηση να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και, γιατί όχι, να τις αυξήσει.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς. Εμείς ρωτήσαμε τους πολίτες για σας, θα το δείτε σε λίγο, και σας ομολογώ ότι ό,τι απάντησαν, αυτό ακριβώς έχουμε και στο ρεπορτάζ. Σήμερα το πρωί είχαμε τον κ. Ασμάτογλου εδώ, είναι ακόμα. Το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο σ’ αυτή τη φάση δε θα ισοσκελιστεί με το πετρέλαιο κίνησης, είναι ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι περίπου 20 έως 22% με βάση τις περσινές τιμές.
Πολύς κόσμος σκέφτεται ακόμα και την πιθανότητα ενός επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Λέτε να το καταφέρει η Κυβέρνηση αυτό; Υπάρχει έστω και σαν σκέψη; Υπάρχει έστω και σαν θέληση από πλευράς Κυβέρνησης; Και πότε θα είναι έτοιμη να το υλοποιήσει αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ξέρω ότι είναι κάτι το οποίο απασχολεί πάρα πολύ το οικονομικό επιτελείο, είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί. Ήδη, όπως ξέρετε, όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, η Υπουργός, η κα Μπιρμπίλη, έχει εξαγγείλει ότι θα υπάρχει ειδικό τιμολόγιο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και είμαι σίγουρη ότι είναι κάτι που θα απασχολήσει και το Υπουργικό Συμβούλιο πολύ σύντομα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άλλωστε, είπε ο Πρωθυπουργός ότι μόλις έχει έτοιμο το σχέδιο, για να μην έχουμε αδικίες, όπως με το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θυμάστε τι έγινε, το πήραν 5 και 6 φορές και κάποιοι που είχαν πισίνες…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό που λέτε έχει τεράστια σημασία. Δεν είναι μόνο το πόσο δίνεις, ποιες είναι οι κοινωνικές σου δαπάνες, αλλά αυτές οι κοινωνικές δαπάνες να φτάνουν σε αυτόν που πραγματικά το έχει ανάγκη. Είμαστε η χώρα, και να ενημερώσουμε τον κόσμο, με τη μικρότερη αποτελεσματικότητα κοινωνικών δαπανών. Εάν μετράς τη φτώχια πριν και μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, η φτώχια πέφτει στη χώρα μας μόνο 3 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Δίνουμε λεφτά από το υστέρημά μας και αυτά δεν πάνε σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, αλλά χάνονται στο δρόμο, σαν το νερό στα χωράφια, όπου το δίκτυο έχει όλο τρύπες.
Αυτά που πρέπει να κάνουμε, επομένως, είναι δύο πράγματα: Πρώτον, να κλείσουμε όλες τις τρύπες στο δρόμο, ώστε το νερό να φτάνει σε αυτόν που πραγματικά το έχει ανάγκη, και την ίδια στιγμή να δούμε πώς θα ανοίξουμε τη στρόφιγγα να πέσει περισσότερο νερό.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έχετε δίκιο σ’ αυτό. Τώρα θέλω το εξής: Εσείς είστε σ’ ένα Υπουργείο, όπου δέχεστε την πίεση του κόσμου, «κυρία Κατσέλη, κάτω ο μισθός…» κτλ. Δείτε τώρα, το ξέρετε ότι θα πάρετε 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, κα Κατσέλη; 500 ευρώ θα πάρετε δώρο, διότι πλέον όλοι του Δημοσίου, Βουλευτές, Υπουργοί, απλοί άνθρωποι κτλ, θα πάρουν 500 ευρώ. Μάλλον οι Βουλευτές δε θα πάρουν καθόλου.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οι Βουλευτές δε θα πάρουν τίποτα. Οι Βουλευτές δεν παίρνουμε τίποτα, ούτε 13ο ούτε 14ο μισθό.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σωστό. Υπάρχει κόσμος που περίμενε να πάρει 1.000 ευρώ τα Χριστούγεννα, ανάλογα, ένα μισθό να έπαιρνε, και ξαφνικά θα προσγειωθεί στα 400. Δηλαδή είναι το σοκ, μετά το επίδομα της αδείας είναι το δώρο των Χριστουγέννων. Ρωτάω λοιπόν:
Ως χώρα δε θα μπορούσαμε να πούμε στους τρεις της τρόικας, «ελάτε εδώ, κύριοι, κόψατε το δώρο, κόψατε το μισθό, κόψατε το επίδομα, βάλατε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, μόνο τα καντήλια της εκκλησίας δε φορολογήσατε στους κυρίους αυτούς, δώστε μας τη δυνατότητα χαμηλού ΦΠΑ, 5% για παράδειγμα, σε 30 βασικά είδη της νοικοκυράς, δηλαδή γάλα, τυρί, ψωμί, κρέας, μακαρόνια, ζάχαρη, καφές».
Αυτό, από την πείρα σας, την ευρωπαϊκή, την οικονομική, μπορεί να επιτευχθεί, κα Κατσέλη, ώστε να ελαφρύνουμε τον κόσμο από αυτή τη λαίλαπα της ακρίβειας; Γιατί ο θεσμό είναι ψηλά. Μπορεί να γίνει αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για να μπορέσει να γίνει αυτό, πρέπει το 2010, και θα σας έλεγα και ένα μεγάλο μέρος του 2011, να πάει πάρα πολύ καλά. Για να το κάνεις αυτό, για να ξανανοίξεις δηλαδή κάποια κομμάτια του μνημονίου, θα πρέπει η χώρα να έχει δείξει δείγματα γραφής, ότι έχουμε κλείσει τα ελλείμματα, ότι έχουμε πετύχει τους στόχους, ότι βρισκόμαστε στο δρόμο. Να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα.
Αυτή τη στιγμή οι τρεις της τρόικα παρακολουθούν ένα πρόγραμμα, το οποίο ουσιαστικά το έχει συμφωνήσει η ελληνική Κυβέρνηση με τους εταίρους μας, οι οποίοι ζήτησαν από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους 110 δισεκατομμύρια ευρώ για να μας χρηματοδοτήσουν. Είναι οι πιστωτές μας. Άρα, εμείς αυτή τη στιγμή λογοδοτούμε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Δε λογοδοτούμε στην τρόικα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είστε έτοιμη ν’ ακούσετε τον κόσμο τι λέει για σας; Θέλετε να τους δείτε; Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, να δείτε τι λέει ο κόσμος. Και να σας πω και κάτι άλλο; Είναι καλό να βλέπει ένας Υπουργός τι λένε γι’ αυτόν. Σας πληροφορώ ότι, όπως ήρθε η μέτρηση από τους συναδέλφους, όπως κατεγράφη στην κάμερα, έτσι ακριβώς θα το δείξουμε.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και μ’ αυτό κλείνουμε, με τον κόσμο και τις δικές σας διαπιστώσεις. Είδατε: Μισθός, φόρος, σύνταξη, δουλειά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα, κ. Αυτιά. Για μένα αυτό είναι κοινωνικό δικαίωμα του κάθε πολίτη. Το δικαίωμα στη δουλειά του, το δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, με ένα μισθό που θα καλύπτει τα βασικά και θα του δίνει τη δυνατότητα να ελπίζει.
Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί. Και θα προσπαθήσω και σε αυτό δεσμεύομαι, από τη δική μου τη μεριά, να κάνω ό,τι είναι δυνατόν με τα προγράμματα που έχουμε, με τις δυνατότητες που έχουμε, με τα εργαλεία που έχουμε σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή, να σταθώ δίπλα σε αυτόν τον κόσμο.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα: Με τους φορτηγατζήδες, το Ασφαλιστικό τους θα λυθεί, που μπαίνει την τελευταία ώρα ή έχει προχωρήσει αυτό το πράγμα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι σε συνεννόηση τα δυο Υπουργεία να δούμε τι διατάξεις υπάρχουν. Ο κ. Κουτρουμάνης το χειρίζεται και δε θα ήθελα αυτή τη στιγμή να πω κάτι παραπάνω.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα, άρα είναι θέμα Κουτρουμάνη. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα και θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας μετά από ένα χρονικό διάστημα, όταν θα έχετε τα πρώτα αποτελέσματα. Καλή σας μέρα.
Leave a Reply