Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011

mega_2013_logo

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να πούμε μια καλημέρα στην Υπουργό όμως που έχουμε εδώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα κυρία Υπουργέ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας. Είναι μια δύσκολη μέρα σήμερα που είμαστε όλοι συγκλονισμένοι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι βέβαια, τι θα είμαστε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Απ’ αυτά που έγιναν και πραγματικά πρώτα-πρώτα η σκέψη μας είναι κοντά στους ανθρώπους στο νοσοκομείο και πρέπει αυτή τη στιγμή πραγματικά να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες, να υπάρχει παραδειγματική τιμωρία εκεί που πρέπει και αναλογεί.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Προσέξτε το πλάνο. Κοιτάξτε το πλάνο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τα είδα από χθες και είναι πραγματικά συγκλονιστικό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σκεφτείτε ότι μπορεί να είναι το παιδί σας εκεί;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δείτε τώρα. Πες ότι ο διαδηλωτής αυτός ήταν κάτι. Δείτε. Τον ρίξανε κάτω. Προσέξτε τώρα. Και τα δείχνω σε Υπουργό τώρα. Τον ρίξανε κάτω, τον χτυπήσανε. Τι τον βαράς ακόμα; Κοίταξε, έρχεται ο άλλος του ρίχνει κλοτσιές.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάει και ο άλλος για να προλάβει…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε παρακαλώ τώρα, είναι δυνατόν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, αν αυτό το βίντεο -και είμαστε σίγουροι ότι είναι από χθες…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Από πού είναι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρέπει να υπάρχουν παραδειγματικές τιμωρίες. Πραγματικά παραδειγματικές τιμωρίες.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό δεν είναι προφανές ότι είναι αστυνομική βία;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γι’ αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν το γρηγορότερο δυνατό οι έρευνες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εάν είναι -και είναι- αποκρουστικό μία φορά να βλέπεις νέα παιδιά, αστυφύλακες 20 χρονών, να καίγονται απ’ τις μολότοφ -που είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο- είναι δέκα φορές αποκρουστικό να βλέπεις την οργανωμένη βία του κράτους, την κρατική βία, να εκδηλώνεται με αυτό το πρόσωπο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Οικονομέα είναι μία περίοδος πάρα πολύ δύσκολη. Το πεδίο είναι πολύ εύφλεκτο και χρειάζεται πάρα-πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Απ’ το κράτος χρειάζεται πρώτα η ψυχραιμία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Απ’ όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μισό. Πάμε στο Θοδωρή να μας πει τουλάχιστον τι καιρό θα κάνει στα 60 δεύτερα που έχει μπας και συνέλθουμε. Έλα Θοδωρή.

 

Καιρός – Τίτλοι ειδήσεων

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με την κα Κατσέλη είμαστε εδώ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πριν πάμε στα του Υπουργείου της, να επικαλεστώ λίγο την ιδιότητά της ως Οικονομολόγου, ως Καθηγήτριας, που ξέρει τι γίνεται έξω. Θα σωθούμε; Γιατί γίνεται αυτό το πράγμα με τα δημοσιεύματα έξω, μπορείτε να μας εξηγήσετε; Κάθε μέρα, μας τσακίζουν δηλαδή. Είναι φοβερό πράγμα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Καμπουράκη να σας εξηγήσω όσο μπορώ να σας εξηγήσω. Αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου γίνεται ένας αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ χρηματοπιστωτικών αγορών και οργανωμένης πολιτείας. Οργανωμένης ευρωπαϊκής πολιτείας. Ουσιαστικά είναι ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι που πολλοί έχουν ανοιχτά στοιχήματα, έχουν ανοιχτές θέσεις.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τι ύψους είναι αυτά τα στοιχήματα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Περίπου 60 δισ., αν όχι παραπάνω. Στοιχήματα ότι το ευρώ θα υποτιμηθεί, ότι οι χώρες όπως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσουν και αυτά τα στοιχήματα παίζονται σε καθημερινή βάση και επομένως ανθίσταται βλέπετε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τα περισσότερα κράτη, να προσπαθούν ακριβώς χωρίς να έχουν τα εργαλεία και τα μέσα στο οπλοστάσιό τους, να προστατέψουν την ευρωζώνη.

Άρα το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι πλέον ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτοί που έχουν παίξει τα 60 δισ., πότε κερδίζουν, πότε χάνουν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κερδίζουν εάν πραγματικά υπάρχει κούρεμα. Εάν υπάρχει χρεοκοπία.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό που λέμε αναδιάρθρωση, κούρεμα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν κερδίζουν εάν υπάρχει οποιαδήποτε επιμήκυνση ή εάν υπάρχει βελτίωση των όρων του δανεισμού κλπ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα έχουν κάθε συμφέρον να πιέζουν στο κούρεμα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έτσι. Πιέζουν παντοιοτρόπως και όχι μόνο εμάς.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πιέζουν «βίσωνες» και παπαγαλάκια οικονομολόγους;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μέσα στα ΜΜΕ επίσης υπάρχει όπως και παντού, διασύνδεση, λόμπι κλπ.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στο πλαίσιο αυτό «εδράζετε» εσείς και το «SPIEGEL» για το Λουξεμβούργο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε θα ήθελα να μιλήσω για κάποια συγκεκριμένη εφημερίδα. Αλλά όλα αυτά τα βλέπω με πάρα πολύ καχύποπτο τρόπο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά όπως σοφά είπε ο Γιώργος, εάν χθες είχαν πέσει 1 εκατ. ευρώ στοιχήματα ότι θα υπάρξει νεκρός στη διαδήλωση, θα υπήρχε νεκρός στη διαδήλωση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σίγουρα. Άρα έπρεπε και οι κυβερνήσεις, όχι η Ελλάδα μόνο αλλά και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με κάποιο τρόπο να ελέγξουν αυτά τα στοιχήματα και αυτά τα παράγωγα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Διότι θα το μεθοδεύανε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ακριβώς.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για να κερδίσουν. Βέβαια.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτός που στοιχημάτιζε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Οικονομέα ακριβώς γι’ αυτό το πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό, διότι ξεκίνησαν αν θυμόσαστε τα spreads της Ελλάδος είχαν πέσει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αλλά δεν έχουμε ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κα Υπουργέ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μου επιτρέπετε δύο λεπτά να πω κάτι που έχει σημασία. Εάν θυμόσαστε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, τα spreads, τα ασφάλιστρα, για την Ελλάδα είχαν πέσει και ξαφνικά έγινε η συνάντηση στη Ντοβίλ, η οποία μεταξύ Μέρκελ – Σαρκοζί, όπου αναπτύχθηκαν οι βασικές παραδοχές για τον καινούργιο μηχανισμό σταθερότητας ο οποίος θα γίνει στην Ευρώπη από το 2013 και μετά και αμέσως μετά άρχισε πάλι η έκρηξη των πιέσεων στις χρηματαγορές.

Ο λόγος είναι ότι ουσιαστικά οι αγορές τεστάρουν το πολιτικό σύστημα και το ευρωπαϊκό θεσμικό οικοδόμημα, εφόσον εκείνο δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εμείς δε φταίμε σε τίποτα απ’ όλα αυτά κα Κατσέλη; Γιατί ακούω ότι φταίνε οι αγορές. Προφανώς τη δουλειά τους κάνουν όλοι. Εμείς, τη δική μας δουλειά την κάνουμε; Δηλαδή βλέπω Υπουργούς συναδέλφους σας να λένε ότι πρέπει να ανακτηθεί η πολιτική διεύθυνση. Άκουσα τον κ. Βενιζέλο, βλέπω τον κ. Λοβέρδο να λέει ότι πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το αποφασίσανε, θα υπογράψουν.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν είναι μια υπογραφή μόνο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και επίσης ακούμε ότι σας τράβηξε το αυτί στους Υπουργούς ο Παπανδρέου να μάθετε να συνεννοείστε. Αυτό είναι το κλίμα; Είναι αλήθεια αυτά;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει τίποτα απ’ αυτά. Το θέμα είναι ότι είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο κ. Βενιζέλος είπε για την πολιτική διεύθυνση, με συγχωρείτε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βγήκε και έκανε διευκρίνιση τι ακριβώς εννοεί. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη μέση από ένα μεγάλο τσουνάμι, το οποίο για να το αντιμετωπίσεις, γιατί είναι ένα τσουνάμι που έρχεται και από το εξωτερικό και υπάρχουν και εσωτερικά πολύ μεγάλα προβλήματα, πρέπει να προχωρήσουμε…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με την άποψη του κ. Λοβέρδου συμφωνείτε εσείς;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να ολοκληρώσω μόνο τη φράση μου. Αυτή τη στιγμή είναι δύο προτεραιότητες. Η πρώτη είναι να προχωρήσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τα αναπτυξιακά μέτρα, τα διαρθρωτικά μέτρα, να αρχίσει να κινείται το μηχανάκι της οικονομίας. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη προτεραιότητα.

Και δεύτερον, να είμαστε κοντά στον κόσμο και να διαχειριστούμε όσο πιο καλά μπορούμε -και δεν είναι εύκολο- γιατί ξέρω τα προβλήματα και ξέρουμε όλοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απλός πολίτης μέσα στην οικογένειά του, με την ανεργία, με τη μείωση του εισοδήματός μας, να είμαστε δίπλα του, τουλάχιστον να αισθανθεί ότι αυτή η κυβέρνηση καθημερινά νοιάζεται γι’ αυτόν.

Αυτές οι δύο είναι οι προτεραιότητες οι πολιτικές και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει όπως το κάνουμε, να υλοποιήσουμε αυτό το πολύ δύσκολο πρόγραμμα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κυρία Υπουργέ να σας διευκρινίσουμε κάτι. Αν ρωτάμε αν μπορείτε να συνεννοηθείτε μέσα στην κυβέρνηση και αν είναι σκορποχώρι ή δεν είναι, δεν το κάνουμε από διάθεση κουτσομπολιού. Εδώ όντως έχουμε ένα τσουνάμι μεγάλο το οποίο μας υπερβαίνει εν πολλοίς, γιατί είναι ευρωπαϊκό. Μιλάω σε έναν άνθρωπο τώρα ο οποίος με σκεπτικισμό από πέρσι είχε σταθεί απέναντι σε όλη αυτή την ιστορία και πρέπει να το πούμε αυτό και να το αναγνωρίζουμε. Εν πολλοίς κα οι ενστάσεις της δικαιωθήκανε. Φαίνεται εκ των πραγμάτων. Αναθεωρηθήκανε όλα μέσα σε ένα χρόνο. Όμως μας ενδιαφέρει αν μέσα σε αυτό το τσουνάμι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να στήσει και τον κόσμο στα πόδια του. Να βοηθήσει το λαό να σταθεί στα πόδια του γιατί είναι χαμένος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Οικονομέα και μιλάω ειλικρινά, όπως ξέρετε πάντοτε το κάνω. Βεβαίως πάντοτε μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά αυτή η κυβέρνηση δουλεύει, συνεννοούμεθα παρόλο ότι αυτό ακούγεται περίεργο, συνέχεια είμαστε…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δε συνεννοείστε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αφού κάθε τρεις και λίγο ο Πρωθυπουργός σας λέει μαζευτείτε και σοβαρευτείτε λέει στους Υπουργούς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο πατέρας μου έλεγε: Ό,τι έγινε σβήνει από το μάτι εκείνο που βλέπει το πόσο έχει ακόμα να γίνει. Πάντοτε μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα και πολύ καλύτερα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κυρία Κατσέλη δεν έχετε πάρει απόφαση ακόμα τι θα κάνετε με τα αυθαίρετα, με συγχωρείτε. Βγαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει θέλω 1,5 δισ., βγαίνει η κα Μπιρμπίλη λέει όχι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι; Δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις σε μία μέρα τι θα κάνεις με ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει την ελληνική κοινωνία 30 χρόνια.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν είναι μία μέρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τα αυθαίρετα δεν είναι χθες. Πρέπει να κοιταχθούν και να εξεταστούν όλοι οι παράμετροι, νομικοί, τι θα κάνει το Συμβούλιο Επικρατείας, τι σημαίνει αυτό για το δημοσιονομικό, τι μπορείς να κάνεις.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και το ίδιο για την ενέργεια θα μου πείτε τώρα. Γιατί και στην ενέργεια υπάρχει ένα πρόβλημα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι. Αυτό που είναι τα πρόβλημα και που σωστά επισημαίνετε, είναι ότι τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, άμεσα και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και λύσεις αποδεκτές, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό δημιουργεί και εντάσεις.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να σας ρωτήσω συγκεκριμένα επί του αντικειμένου σας;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχει πιθανότητα να μπουν εισοδηματικά κριτήρια στο επίδομα ανεργίας;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Στο επίδομα ανεργίας όχι, γιατί είναι ανταποδοτικό. Αλλά αυτό που θα αλλάξει στο επίδομα ανεργίας είναι ότι θα πρέπει να ξανακοιτάξουμε με καινούργιο μάτι και το κάνουμε ήδη, τα κίνητρα και αντικίνητρα που δημιουργούνται μέσα από τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας, έτσι όπως είναι ο νόμος μας και το θεσμικό μας πλαίσιο, για τη νόμιμη εργασία.

Να σας πω ένα παράδειγμα. Κάποιος σήμερα στην Ελλάδα με 5 μήνες εργασίας και ένσημα που αντιστοιχούν σε 5 μήνες εργασίας, δικαιούται 7 μήνες επίδομα ανεργίας. Άρα, δημιουργούνται έτσι όπως είναι…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κίνητρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κίνητρα για να μη δηλώσει την εργασία του μετά από τους 5 μήνες. Και τι γίνεται;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν τα λέτε με το όνομά τους τώρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να σας πω, αυτό πάω να πω.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί αυτό που λέτε…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αφήστε με να το πω με το όνομά του. Τι γίνεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις που σιγά-σιγά τις βρίσκουμε. Εργοδότες και εργαζόμενοι στο πέρας των 5 μηνών συμφωνούν απόλυση εικονική, πάει ο άλλος γράφεται στον ΟΑΕΔ, παίρνει το επίδομα ανεργίας και δουλεύει μαύρα καταστρατηγώντας το νόμο.

Ο εργοδότης κερδίζει τις ανασφάλιστες…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τα ταμεία χάνουν τις εισφορές.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τα ταμεία χάνουν, ο φορολογούμενος πληρώνει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εμείς χάνουμε τα αβγά και τα πασχάλια.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και ξανά επαναπροσλαμβάνεται μετά από 7 μήνες.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα περιγράφετε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Γιατί γενικά καλό ακούγεται. Όταν πείτε ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που πέντε μήνες δουλεύουν και εφτά παίρνουν…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γίνεται και στην οικοδομή, γίνεται και στον επισιτισμό, γίνεται σε πάρα πολλούς κλάδους. Αυτού του είδους τα κίνητρα και τα αντικίνητρα πρέπει να αλλάξουν. Γι’ αυτό λέμε ότι γίνεται αυτή τη στιγμή μια πολύ σοβαρή δουλειά καταγραφής όλων των επιδομάτων των δικαιούχων.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, ο άνεργος ο οποίος έχει και ένα σπίτι και νοικιάζει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο άνεργος που έχει ανάγκη δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και που πρέπει να πάρει το επίδομα ανεργίας του.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία είστε…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Για τον άνεργο δεν υπάρχει θέμα να αλλάξει κάτι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επειδή δουλεύει η γυναίκα του ή επειδή έχει ένα σπίτι στο χωριό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν κάποιος κάνει λαμογιές, αυτό είναι φανερό, είναι προφανές.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι κάτι πιο λεπτό κ. Οικονομέα. Δεν είναι αυτός που κάνει λαμογιές ή επειδή είναι παράνομος. Είναι ένα σύστημα το οποίο δε δουλεύει λόγω του λανθασμένου θεσμικού πλαισίου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σύμφωνοι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Λαμογιά γιατί το θεσμικό πλαίσιο των ωθεί να την κάνει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έτσι, όπως και σε πολλά πράγματα άλλα συμβαίνει αυτό δυστυχώς σε αυτή τη χώρα, όπου σε αναγκάζουν μερικές φορές.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ο φόβος είναι ότι αν μέσα σε αυτό τον τρόπο ή στην προσπάθεια να το αλλάξετε μήπως την πληρώσουν και άνθρωποι που δε φταίνε σε τίποτα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν πρόκειται να την πληρώσει κανένας ο οποίος έχει ανάγκη, ο οποίος δε φταίει, ο οποίος δεν είναι κομμάτι αυτού του προβλήματος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οπότε τι σκέφτεστε να κάνετε δηλαδή; Συγκεκριμένα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καταθέσαμε στους εταίρους μας στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν κοστολογηθεί, τα οποία είναι πέντε ουσιαστικά, πέντε δέσμες πολιτικών. Πρώτα-πρώτα, απ’ την πλευρά των εσόδων αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων. Μία περιουσία η οποία είναι σημαντική και η οποία παραμένει αδρανής και η οποία πρέπει να τη διαχειριστούμε ξανά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ήμουν νιος και γέρασα με την αξιοποίηση.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Την ξέρετε ποια είναι καταρχήν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως. Είναι 23 δισ. περίπου, εκ των οποίων 15 δισ. είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου εκεί το επιτόκιο είναι χαμηλό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σε τι; Σε ομόλογα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι κυρίως σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και είναι μία περιουσία η οποία δεν αξιοποιείται ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο των ομολόγων του 2007, πήγαμε στην άλλη άκρη και παραμένει αυτή η διαχείριση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν κάνουμε καμία επένδυση στην ουσία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καμία διαχείριση σωστή, έτσι όπως θα έπρεπε να γίνει. Άρα, αυτό είναι το ένα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι λέτε; Εδώ το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ δεν έχει λεφτά να πληρώσει τις συντάξεις του άλλου μήνα και μου λέτε τώρα ότι έχετε 23 δισ. στις τράπεζες και κάθονται;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σας λέω ότι αυτή τη στιγμή δεν έχεις τη δυνατότητα διαχείρισης, δεν είναι ότι κάθονται, είναι ότι έχεις ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο πρόκειται να το αλλάξουμε και θα το αλλάξουμε γρήγορα. Δεύτερον, ένας μεγάλος στόχος απ’ την πλευρά των εσόδων είναι να πατάξουμε τη μαύρη εργασία. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 26% ανασφάλιστη εργασία.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επί του συνόλου. Στους 100 εργαζόμενους οι 26 είναι…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Στους 100 εργαζόμενους οι 26 είναι ανασφάλιστοι. Είχαμε πρόσφατα τα στοιχεία από τους ελέγχους που κάνουμε. Ένα μεγάλο, 65% περίπου είναι από Έλληνες, το υπόλοιπο από αλλοδαπούς.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μιλάμε για περιθωριακές δουλειές ή για κανονικές δουλειές;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καθόλου. Ανασφάλιστη εργασία παντού.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σε μία οργανωμένη επιχείρηση μικρή – μεγάλη, είναι δύσκολο να πει κανείς ότι υπάρχουν ανασφάλιστοι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, αλλά όπως ξέρετε η ελληνική βιομηχανία ή οι υπηρεσίες, αποτελείται από πολύ μικρές, μικρές επιχειρήσεις, όπου η ανασφάλιστη εργασία είναι κανόνας. Ιδιαίτερα στο χώρο των τουριστικών επαγγελμάτων και του επισιτισμού, αυτό φτάνει το 40 και το 50%.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα κα Κατσέλη ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν νησιά ολόκληρα που το 50% των ανθρώπων που δουλεύουν στον τουρισμό τους φέρνουν ως μαθητευόμενους από τη Μολδαβία και από την Ουκρανία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για πρώτη χρονιά μπήκε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο λέει ότι δεν μπορείς παραπάνω από 17% των εργαζομένων να είναι τύπου μαθητείας και αυτό ελέγχεται αυστηρά. Αλλά να ξαναγυρίσω πίσω γιατί είναι το μεγάλο στοίχημα. Εμείς έχουμε βάλει ένα στόχο μέχρι το 2015 να κατεβάσουμε αυτό το ποσό στο 16%, δηλαδή να εντάξουμε στη νόμιμη εργασία 480 χιλιάδες άτομα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με ελέγχους θα το κάνετε αυτό φαντάζομαι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι μόνο. Με αλλαγή των κινήτρων, διότι οι πολιτικές αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, αυτά τα προγράμματα που κάνουμε της κοινωφελούς εργασίας ώστε να μην πληρώνουμε την ανεργία και να την επιδοτούμε την ανεργία αλλά να επιδοτούμε την εργασία, είναι ακριβώς ένα πακέτο μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πρέπει να πάμε σε ένα διάλειμμα, διότι μετά..

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και περικοπές μεγάλες – απλώς να τελειώσω τη φράση μου – στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη, που ήδη ξεκίνησε με 1 δισ. 400 εκατ.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: 8 δισ. έγινε ο στόχος νομίζω αν δεν κάνω λάθος. Θα τον πιάσετε αυτό το στόχο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: 8 δισ. είναι το συνολικό πακέτο μέτρων. Εδώ λέω για την ιατροφαρμακευτική δαπάνη που είναι της τάξεως του 1,4 δισ. για το ’11 μόνο. Θα το πιάσουμε και πιστεύω ότι έτσι όπως προχωράμε μπορεί και να το υπερβούμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα πάμε σε ένα διάλειμμα, διότι μετά θέλω να μας πείτε και που περιμένετε να πάει η ανεργία και τι θα γίνει με τα επικουρικά, διότι ο κόστος αρχίζει και τα ξεγράφει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θεωρεί δεδομένο ότι θα βάλετε χέρι στα επικουρικά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τα ξεγράφει με πόνο ψυχής, διότι απ’ αυτά περνάνε. Διάλειμμα.

 

Διάλειμμα

 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η Υπουργός είδε χθες την Τρόικα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι. Τι γίνεται; Είναι και η Τρόικα εδώ, μας ελέγχει συνέχεια.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ολοκληρώνεται σήμερα ή αύριο η επίσκεψη. Ουσιαστικά κοιτάνε όλο το μεσοπρόθεσμο, τη δουλειά που έχει γίνει σε κάθε Υπουργείο, με τα μέτρα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι αλήθεια αυτά που διαβάζουμε, ότι είναι δυσαρεστημένοι, ότι δεν πάμε καλά, δεν προχωράμε;

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και ότι κινδυνεύει η πέμπτη δόση γράφεται.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, ότι τους την έχει δώσει γιατί δεν προχωράμε, ότι είμαστε πίσω.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι ότι δεν προχωράμε. Επειδή συζήτησα μαζί τους τρεις ώρες, αυτό που τους απασχολεί…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συζητήσατε με όλους, με όλη την Τρόικα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όλη την Τρόικα. Είχαμε τρεις ώρες συζήτηση, η οποία ήταν πάντοτε ενδιαφέρουσα, ζωντανή συζήτηση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συγγνώμη τώρα, επειδή είναι λίγο χαλαρή η συζήτηση. Εσάς σας βλέπουν σαν καλό ή σαν κακό παιδί ας πούμε στην Τρόικα;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κακή είναι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, όχι δεν πιστεύω…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το κακό παιδί είστε εσείς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, έχουμε αναπτύξει μια σχέση η οποία είναι θα έλεγα…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σας φοβούνται λίγο θέλω να πω.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, έχουμε μία θέση και αντίθεση με τεκμηριωμένες όμως θέσεις και μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση, διότι και εκείνοι όλοι αναζητούν πραγματικά να δουν λύσεις. Όλοι, και η κυβέρνηση αλλά και οι εταίροι μας θέλουμε να βγει η χώρα μας από αυτή την κρίση το γρηγορότερο δυνατό και έχουν βάλει και το δικό τους κεφάλι στον ντορβά όπως λέμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχουν γίνει μέρος του προβλήματος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αν θέλετε, κι αυτό το αισθάνθηκα πολύ έντονα χθες, και εκείνοι έχουν τις ίδιες αγωνίες και τις ανησυχίες εν μέρει που έχουμε και όλοι μας. Όταν βλέπουμε…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι Τροϊκάνοι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και οι ίδιοι μέσα. Δηλαδή έχοντας πια ζήσει…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ανησυχούν για τον συνταξιούχο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, και για τον συνταξιούχο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για τη δική τους τη σύνταξη ανησυχούν.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μου είπαν κάτι το οποίο ήταν ενδιαφέρον. Μου είπαν ότι δεν μπορεί πια εάν δεν ξεκινήσει η ανάπτυξη, αν δεν υπάρξει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αν δεν μεγαλώσει η πίτα να έχουμε τα έσοδα που αναμένουμε, και ήταν κάτι το οποίο το είχαμε συζητήσει θυμάμαι πριν ένα χρόνο και πάνω σ’ αυτό είχαμε στηρίξει ένα ολόκληρο πρόγραμμα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είναι καλοί άνθρωποι δηλαδή.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως είναι καλοί άνθρωποι, αλλά είναι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται με άλλα βιώματα, και εκείνοι αν θέλετε εξετάζουν όλες τις πιθανές λύσεις και είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική πιστεύω κουβέντα για τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλά, συγγνώμη, δεν σας λένε εσάς ότι εσείς που διαφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ας πούμε είσαι εκτός λογικής κα Υπουργέ, οι καλοί άνθρωποι αυτοί;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, έχουν τις θέσεις τους.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εμείς φανταζόμασταν ότι θα σας στραβοκοιτάζανε, θα σας βλέπανε με μισό μάτι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχουμε αναπτύξει μια τέτοια σχέση που πια δεν στραβοκοιτάζει ο ένας τον άλλον.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ελξο-απωθητική;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πώς είσαι εσύ με τον Θανάση εδώ, ας πούμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, κάπως έτσι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ένα τέτοιο πράγμα, ναι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι. Είναι θα έλεγα μια σχέση η οποία είναι σχέση διαλόγου.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για τα επιχειρήματά σας τους έχετε πείσει; Για τη ΔΕΗ φερ’ ειπείν.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αντιπαράθεσης όπου χρειάζεται, αλλά και σύνθεσης…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να το θέσουμε διαφορετικά για να μάθουμε και τίποτα. Παλαιότερα στις προηγούμενες επισκέψεις πέρασε κρίση η σχέση σας ας πούμε; Υπήρξαν κάποιες στιγμές…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, δεν το κρύβω ότι υπήρχαν στιγμές που ήταν δύσκολες, κυρίως όταν ήταν η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, διότι πραγματικά η θέση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας ήταν ότι πρέπει πάση θυσία να περιφρουρηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυτό ήταν κάτι…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εκείνοι δεν το πίστευαν καθόλου αυτό. Όχι μόνο αυτό. Απαιτούσαν να…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό που ήταν η μεγαλύτερη προτεραιότητα για εκείνους ήταν η βελτίωση του εργατικού κόστους ανά μονάδα προϊόντος. Δηλαδή η μείωση των μισθών, για να τα πούμε ξεκάθαρα, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα ακόμα επιμένουν.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και το επιχείρημα και η αντίθεση που είχαμε ήταν ότι η βελτίωση αυτή της ανταγωνιστικότητας δεν θα γίνει και δεν πρέπει να γίνει με μεγάλη μείωση μισθών αλλά πρέπει να γίνει με αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό σημαίνει επενδύσεις. Δεν μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο. Θα γίνει όταν προχωρήσουν χωρίς κανένα εμπόδιο και αποτελεσματικά όλα τα διαρθρωτικά μέτρα της κήρυξης των επενδύσεων.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα συγγνώμη, ακόμα δεν ζητάνε αυτοί ότι οι επιχειρησιακές δεν πάνε καλά, πρέπει να κάνουμε…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, κοιτάξτε, δεν το ζητάνε. Κάναμε μια εκτεταμένη συζήτηση χθες εξηγώντας για τις ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, γιατί δεν είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη επιλογή επιχειρήσεων, όπου η προσαρμογή γίνεται με άλλους τρόπους και με άλλα εργαλεία, όπως πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν προτιμήσει να πάνε στη μερική απασχόληση, στην εκ περιτροπής απασχόληση. Και σε πάρα πολλές επιχειρήσεις όπου υπάρχουν ατομικές συμβάσεις, ουσιαστικά προσαρμόζονται οι ατομικές συμβάσεις ή και οι επιχειρησιακές συμβάσεις στα όρια των κλαδικών χωρίς να αναγκάζονται να πάνε σε ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ωραία, για να πάμε λοιπόν και στο θέμα της ανεργίας, να κάνουμε μία σύνδεση. Πού πιστεύετε ότι θα φτάσει η ανεργία το 2012;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς γιατί δεν μου αρέσει να κάνω μια πρόβλεψη όπου θα βγω αναξιόπιστη. Θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η Ευρώπη θα πάρει βασικές αποφάσεις για το χρηματοπιστωτικό θέμα. Εάν αυτό ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά. Εάν ληφθούν σημαντικές αποφάσεις μέχρι τον Ιούνιο, θα έχουμε μία ριζική ανατροπή του σκηνικού.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εννοείτε ότι αν συμφωνήσουν στην Ευρώπη, εδώ θα αρχίσουν επενδύσεις;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι ότι θα αρχίσουν επενδύσεις. Θα υπάρξει μια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ένα άλλο κλίμα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για να αρχίσουν να μοιράζουν λεφτά οι τράπεζες.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Καμπουράκη, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η οικονομία είναι και κλίμα. Όταν αυτή τη στιγμή κάθε μέρα βομβαρδίζονται καταναλωτές, επενδυτές και όλοι, ότι η χώρα είναι…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Από μέρα σε μέρα πεθαίνουμε όλοι μαζί.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ότι από μέρα σε μέρα πεθαίνουμε, τι γίνεται; Αντιδρούν.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Φόβος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχει φόβος. Δεν καταναλώνουν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Βέβαια.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μαζεύουν τα χρήματά τους, πάνε από τις τράπεζες. Οξύνεται το πρόβλημα. Οι επενδυτές σου λένε «άσε να περιμένω 3 και 4 μήνες να δω πού θα πάει η κατάσταση» και δημιουργείται ένα κλίμα…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και στο μεταξύ οι επιχειρήσεις διώχνουν κόσμο γιατί δεν αντέχουν, γιατί δεν υπάρχει κατανάλωση. Είναι…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αλυσίδα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Βέβαια.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είπα κάπου ότι η οικονομία δεν είναι σαν τη φυσική, σαν εργαστήρι. Είναι ένα πεδίο όπου ο ίδιος ο παρατηρητής επηρεάζει το πείραμα. Το πείραμα το ίδιο που περιμένεις ότι θα έχει κάποιες επιπτώσεις, όπως το παρατηρείς το επηρεάζεις κιόλας.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είχατε πει για το ΦΠΑ παλαιότερα πάντως, που λέτε για την κατανάλωση. Εσείς, απ’ ό,τι θυμάμαι, ήσασταν αντίθετη ως προς την αύξηση του ΦΠΑ και ένα από τα θέματα που φαίνεται ότι δικαιωθήκατε είναι κι αυτό, ότι έχει περιοριστεί η κατανάλωση λόγω του ΦΠΑ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για να συνδεθούμε και με τη Θεσσαλονίκη μέχρι να απαντήσει η Υπουργός. Πάμε στη Θεσσαλονίκη. Δέσποινα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν απάντησε όμως.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι, δεν απάντησε όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα μας πει για το ΦΠΑ. Θέλει να μας πει κάτι για το ΦΠΑ μέχρι να δούμε τους ανθρώπους εδώ;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο ΦΠΑ είναι υψηλός.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αναμφισβήτητα πάντως δημιούργησε μία κατάσταση στην αγορά και επιδείνωσε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επιδείνωσε και κρατάει τις τιμές υψηλά. Ήταν ένα μέτρο το οποίο εντάχθηκε προκειμένου να υπάρχουν άμεσα δημοσιονομικά οφέλη, αλλά…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, πάντως δεν ήθελε και καμιά φιλοσοφία κα Υπουργέ ότι εντέλει και ο τελευταίος επιχειρηματίας που είναι στην πιάτσα σ’ αυτή τη χώρα ήξερε ότι ήταν χειρότερο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Οικονομέα, και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και η Τρόικα γι’ αυτό δεν προχώρησαν και έγινε μετατροπή του μνημονίου, το οποίο έλεγε ότι όλα τα προϊόντα θα πάνε στο 23% και πήγαν επιλεκτικά κάποια, ενώ μειώθηκε ο ΦΠΑ στον τουρισμό και σε άλλα. Δηλαδή έγινε προσαρμογή ακριβώς για τους λόγους που ξέρουμε. Είναι πάντοτε μια δύσκολη απόφαση, ιδιαίτερα τώρα, μία μείωση του ΦΠΑ πόσο θα αυξήσει συνολικά τα έσοδα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είστε υπέρ εσείς μιας τέτοιας πολιτικής;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να παρακολουθούμε την αγορά και πάντοτε να προσαρμόζουμε…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα είστε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ. Να το τολμήσει το Υπουργείο Οικονομικών λέτε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε νομίζω ότι μπορεί να το τολμήσει τώρα, αλλά όταν…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πλάκα μου κάνεις.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το τολμήσει διότι όταν έχεις ένα τέτοιο δημοσιονομικό πρόβλημα δεν μπορείς. Πρέπει να το κάνεις μπορέσεις.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λοιπόν, για πάμε στη Θεσσαλονίκη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πριν πάμε στη Θεσσαλονίκη, θέλω δύο ερωτήσεις να σας κάνω. Με τις αποκρατικοποιήσεις, επειδή είναι το μεσοπρόθεσμο τώρα, συμφωνείτε εσείς έτσι όπως έχουν τεθεί τα θέματα;

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η ΔΕΗ. Πρέπει να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ; Πάει και η ΓΕΝΟΠ σήμερα στον κ. Παπούλια, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι. Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σ’ αυτή την κυβέρνηση όλοι μας έχουμε υποστηρίξει…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Προσέξτε τι θα πείτε γιατί θα το υπογράψετε πλέον τώρα, αλλάξανε τα πράγματα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, θα υπογράψετε όλοι το μνημόνιο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Οικονομέα…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σας πειράζω.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τις προσωπικές μας θέσεις τις εκφράζουμε μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να υπογράψετε κιόλας όμως, εε;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και το υιοθέτησαν.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και το υιοθέτησαν κιόλας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Από κει και πέρα παίρνεται μια συλλογική απόφαση με τα συν και τα πλην και προς Θεού, όλοι μας συντασσόμεθα σε μία κυβερνητική απόφαση. Από κει και πέρα…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Την υπογραφή τότε γιατί τη ζήτησε ο κ. Λοβέρδος, κα Κατσέλη; Δεν σας πιστεύει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αλλά σου λέει: μπορεί να έχω διαφορετική γνώμη εγώ σαν πρόσωπο…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άλλο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αλλά συντάσσομαι με την κυβέρνηση. Αλλιώς θα το κάνουμε αντάρτικο εδώ.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τότε γιατί η υπογραφή; Γιατί να υπογράφετε τότε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό που ζήτησε ο κ. Λοβέρδος είναι η εξειδίκευση κάθε τρεις μήνες που γίνεται από την Τρόικα των νέων μέτρων, να υπάρχει υπογραφή από όλο το Υπουργικό Συμβούλιο και να μην πέφτει το βάρος μόνο στον Υπουργό Οικονομικών. Είναι μία λογική αν θέλετε πρόταση η οποία δεν ξέρω αν είναι θέμα υπογραφής, αλλά οπωσδήποτε είναι…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό ρωτώ κι εγώ. Γιατί;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι θέμα υπογραφής. Είναι θέμα μιας συνολικής σωστής, αξιόπιστης ενημέρωσης…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στον κ. Λοβέρδο το λέτε αυτό φαντάζομαι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μου φαίνεται υπερβολή. Τέλος πάντων.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, δε νομίζω ότι είναι θέμα υπογραφής. Είναι θέμα πραγματικά συμφωνίας, αλλά τώρα με το μεσοπρόθεσμο όλοι νομίζω έχουμε πολύ ξεκάθαρη εικόνα το τι θα γίνει.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για τις αποκρατικοποιήσεις δεν είπατε όμως. Για τις αποκρατικοποιήσεις; Στη ΔΕΗ ας πούμε συμφωνείτε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, στις αποκρατικοποιήσεις προχωράμε. Στη ΔΕΗ συμφωνώ με τη βασική παραδοχή που είναι ότι η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Από το 51% η απόφαση είναι να μειωθεί το ποσοστό στο 34%, αλλά…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αλλά όχι το management.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, δεν έχει μπει θέμα «αλλαγή management». Περιμένουμε να δούμε, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, πότε, πού, πώς και με ποιον τρόπο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για πάμε στη Θεσσαλονίκη.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα υπάρξει άνθρωπος πάντως να πάρει το 17% της ΔΕΗ χωρίς το management εγώ προσωπικά, δυσκολεύομαι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα το πάρουν.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και να αποφασίζει άλλος λες.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι θέμα στρατηγικού, είναι θέμα μετοχοποίησης.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σε αυτό το χρηματιστήριο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα ακριβώς γι’ αυτό σας είπα ότι εξαρτάται πού, πώς, πότε, κι αυτό ισχύει για όλες τις αποκρατικοποιήσεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να σας ρωτήσω και κάτι τελευταίο για να πάμε στη Θεσσαλονίκη. Αυτό το δάνειο που λένε ότι θα μας δώσουν, να υποθηκεύσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε, την κρατική περιουσία, αυτό έχει δρομολογηθεί; Αυτό θα γίνει;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν έχει δρομολογηθεί καθόλου και μάλιστα υπήρχαν πολύ σοβαρές ενστάσεις για κάτι τέτοιο. Δεν πρόκειται και δεν πιστεύω ότι θα γίνει…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπήρχαν ενστάσεις από μερικούς από σας εννοείτε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι – όχι, και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν εγγυήσεις πάνω στη δημόσια περιουσία.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το είπε ο Πρωθυπουργός αυτό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μπορεί να υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους να φτιάξεις σύγχρονα οχήματα όπως λέγονται, για να βοηθηθεί αν θέλετε η δανειοδότηση.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά. Υπουργέ, σας είπε ο κ. Παπανδρέου ότι δεν δέχεται να πάρουμε δάνειο υποθηκεύοντας δημόσια περιουσία;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή υπήρχαν, όπως είπα, σοβαρές ενστάσεις για κάτι τέτοιο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και από τον ίδιο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και εκείνος εξέφρασε τους προβληματισμούς του.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άρα δεν το θέλει. Άρα δεν το δέχεται αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, μην σπεύδεις.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν σπεύδω, γι’ αυτό λέω. Δεν την ήξερα αυτή την πληροφορία.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ καταλαβαίνω από αυτά που λέει η Υπουργός ότι κάποιοι Υπουργοί μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο είπαν «τι κάνετε, θα μας πάρουν με τις πέτρες».

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Όπως;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχουν εναλλακτικές μέσω σύγχρονων τρόπων τιτλοποίησης αν θέλετε περιουσιακών στοιχείων οι οποίοι είναι πολύ καλύτεροι από τις προτάσεις που ακούγονται στον ξένο τύπο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μελλοντικών ενδεχομένως κερδών ίσως.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ομόλογο εννοείτε; Ένα ομόλογο δημόσιας περιουσίας; Ομόλογο «δημόσια περιουσία»; Να βάλετε σε ένα ομόλογο δημόσια περιουσία και να το δώσετε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, δεν θα ήθελα έτσι ελαφρά να κάνουμε μία τέτοια συζήτηση, ούτως ή άλλως δεν έχουμε ούτε το χρόνο…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ωραία, πάμε στη Θεσσαλονίκη τώρα που είναι μέσα στην καρδιά του αντικειμένου σας. Έλα Δέσποινα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλώς την.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρισκόμαστε έξω από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης. Οι εργαζόμενοι στη Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος ήρθαν από την Ξάνθη και έχουν αποκλείσει, όπως μπορείτε να δείτε, την οδό Αγίου Δημητρίου μπροστά από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης. Διαμαρτύρονται λοιπόν για την απαξίωση της ΣΕΚΑΠ. Δίπλα μου είναι ο κύριος Ζαπτής, εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εδώ έχουμε την Υπουργό. Για να της μιλήσει απευθείας ο άνθρωπος.

κ. ΖΑΠΤΗΣ: Καλημέρα κ. Καμπουράκη αυτή τη φορά από τη Θεσσαλονίκη.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλώς τον.

κ. ΖΑΠΤΗΣ: Θα πάρω λίγο τα πράγματα με τη σειρά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άσε τη σειρά και πες στην Υπουργό τι γίνεται, γρήγορα.

κ. ΖΑΠΤΗΣ: Ναι, θα ήθελα να ξεκινήσω γιατί οδηγήθηκε σε ασφυξία και σε αδιέξοδο η εταιρεία από τη λάθος πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση αυξάνοντας τέσσερις φορές απανωτά το φόρο στα τσιγάρα, πράγμα που ευνοεί τα πολυεθνικά μονοπώλια.

Δεύτερον, το ληστρικό επιτόκιο το οποίο επέβαλε η Αγροτική Τράπεζα γύρω στο 12%. Να φανταστείτε μέσα στο 2010 πληρώσαμε μόνο 4,5 εκατομμύρια φόρο, συν την περαίωση 5 εκατομμύρια και στο τέλος το κερασάκι στην τούρτα ήρθε να το προσθέσει η Αγροτική που θέλει να απεμπλακεί από τη ΣΕΚΑΠ, χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει, πού οδηγούμαστε, στο φθηνό ξεπούλημα, στο κλείσιμο της εταιρείας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα εσείς δουλεύετε; Δουλεύει η εταιρεία;

κ. ΖΑΠΤΗΣ: Δουλεύει, ναι, είναι υπό λειτουργία.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τότε γιατί διαμαρτύρεστε; Σας έχουν πει ότι θα κλείσετε, ότι δεν σας πληρώνουν; Τι γίνεται;

κ. ΖΑΠΤΗΣ: Θέλοντας η Αγροτική να απεμπλακεί, δεν την ενδιαφέρει με ποιο κόστος είτε μπορεί να οδηγηθεί στο κλείσιμο είτε με ένα φθηνό ξεπούλημα σε έναν ιδιώτη, δεν διασφαλίζονται, πρώτον, οι θέσεις εργασίας, η λειτουργία της εργασίας και τα κεκτημένα των εργαζομένων.

Εγώ αυτό που θέλω να τονίσω κ. Καμπουράκη είναι ότι η εταιρεία είναι ένα διαμάντι. Έχει προοπτικές ανάπτυξης. Γιατί το λέω αυτό. Γιατί έχουν μείνει τα μισά άτομα με σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και δυνατότητα διπλάσιας, τριπλάσιας παραγωγής, συν το ότι έχουμε και πολλές εξαγωγές.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για δυο λεπτά τώρα. Κυρία Κατσέλη, έχετε υπόψη σας καθόλου εσείς την υπόθεση αυτή;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τη γνωρίζω.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ως παράδειγμα τους βγάζουμε τους ανθρώπους.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, τη γνωρίζω. Υπάρχει και πρόβλημα και με τη Βιομηχανία Ζάχαρης επάνω. Ήμουν στη Θράκη, όπως ξέρετε, πριν μερικές βδομάδες. Οι συζητήσεις γίνονται και με την Αγροτική Τράπεζα, διότι πραγματικά η ΣΕΚΑΠ έχει δυνατότητες και πρέπει να εξευρεθεί μια λύση, και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να σας πω, γενικώς όταν έρχονται εργοστάσια, εργοστάσια, εργοστάσια κάθε μέρα και σας λένε «κλείνω, κλείνω, κλείνω, κλείνω», η πολιτεία έχει κανένα πρακτικό μέτρο αντίδρασης;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, η πολιτεία ουσιαστικά είναι ο ενδιάμεσος ιδιαίτερα στις ιδιωτικές εταιρείες. Παίζει έναν πολύ σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο και έχουμε καθημερινά αυτό που λέμε τριμερείς συναντήσεις, και θα έλεγα με θετικά αποτελέσματα αρκετές φορές, προσπαθώντας να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα, να βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος, διότι το Υπουργείο Εργασίας αυτό που δεν θέλει είναι να κλείνουν επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κανείς δεν θέλει. Τώρα σε αυτούς τους ανθρώπους μπορείτε να πείτε κάτι αισιόδοξο; Υπάρχει κάτι ή είναι μαύρο σκοτάδι τώρα, ελπίζετε αλλά;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι γενικά ο χώρος του καπνού και της καπνοβιομηχανίας είναι ένας χώρος ο οποίος έχει πολλά προβλήματα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση ιδιαίτερα για τη Θράκη. Η Θράκη θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Γι’ αυτό υπάρχουν και ειδικά στοχευμένα κίνητρα για τη Θράκη και ελπίζω…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Από την Αγροτική εξαρτάται το θέμα της ΣΕΚΑΠ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η Αγροτική έχει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης γι’ αυτό το θέμα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εκεί πέρα προσπαθήστε, κάντε κάτι. Το κράτος στην Αγροτική κάτι μπορεί να πει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, αλλά η Αγροτική η ίδια αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά προβλήματα αυτή την περίοδο και γι’ αυτό πρέπει να εξευρεθεί μια λύση η οποία να λύνει και τα προβλήματα της Αγροτικής και να στηρίζει τις βιομηχανίες οι οποίες είναι βιώσιμες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα Δέσποινα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για τα επικουρικά δεν είπαμε κάτι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να πούμε.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι ένα θέμα για τα επικουρικά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να σας πω πολύ γρήγορα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ακούγονται περικοπές ήδη, όπως λέει και ο Δημήτρης, που έχουν ξεγραφτεί από…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω πολύ γρήγορα. Ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες, όπως κάναμε και με την κύρια σύνταξη. Με βάση αυτές τις αναλογιστικές μελέτες εντοπίζουμε πού υπάρχουν προβλήματα. Δεν υπάρχουν σε όλα τα ταμεία. Σε ορισμένα ταμεία, εκεί που υπάρχουν προβλήματα σε συγκεκριμένα επικουρικά ταμεία θα γίνουν ρυθμίσεις.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ρυθμίσεις. Περικοπές εννοείτε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Περικοπές.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και περικοπές, βεβαίως, και περικοπές.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πότε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχουμε συγκεκριμένα μέτρα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπάρχουν ταμεία τα οποία θα χάσουν όλη την επικουρική σύνταξη; Θα σταματήσουν να δίνουν τελείως επικουρική σύνταξη; Σύμφωνα με μία πρώτη εικόνα που έχετε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή δεν έχω πλήρη εικόνα και δεν θα ήθελα να πω κάτι χωρίς πλήρη εικόνα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ούτε καν αυτό δεν μπορείτε να εγγυηθείτε, έτσι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, θα δούμε κάθε επικουρικό ταμείο χωριστά. Δεν υπάρχει περίπτωση να…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εάν έχει τα χάλια του ένα ταμείο, γιατί υπάρχουν ταμεία, θα κοπεί η επικουρική τελείως;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, δεν θα κοπεί η επικουρική γι’ αυτούς που το έπαιρναν. Θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις και θα δούμε πώς θα προσαρμοστούν.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν θα ξαναδοθεί η επικουρική.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για τους καινούργιους.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για τους καινούργιους κυρίως με…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αλλά αυτοί που έχουν ήδη πάρει θα συνεχίσουν να παίρνουν και οι καινούργιοι δεν θα παίρνουν; Πώς θα γίνει αυτό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, θα υπάρξει συνολική λύση την οποία θα ανακοινώσουμε σύντομα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και θα αφορά τους νέους συνταξιούχους, αυτοί που θα βγουν σε σύνταξη; Όχι τους νυν.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οπωσδήποτε θα αφορά τους νέους και όπως έγινε και με τις κύριες συντάξεις, μεταβατικές ρυθμίσεις για πολλές κατηγορίες εργαζομένων.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μην ελπίζεις μόνο για τους νέους. Και τους παλιούς θα πιάσει.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εγώ ακούω αυτό που είπε η Υπουργός.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου, ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν μπορεί κάποιος να παίρνει την επικουρική και κάποιος που βγήκε φέτος στη σύνταξη και του χρόνου αυτός θα τη χάσει. Δηλαδή κάπως θα το ισορροπήσουν.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι, αλλά το θέμα είναι ότι θα περικοπούν πάντως.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πολύ φοβούμαι πως θα τις χάσουν όλοι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι μία τραγωδία.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα σας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα. Σας ευχαριστούμε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings