Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα, ακόμα μια φορά. «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΕGA», η Υπουργός Εργασίας, η κα Λούκα Κατσέλη, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για να μην ξεχνιόμαστε, είναι εδώ κοντά μας στο στούντιο, στην «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΕGA». Καλημέρα, κυρία Υπουργέ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάμε στο Θεοδωρή Κολυδά για τα 40 του δευτερόλεπτα να δούμε τι καιρό θα κάνει και θα γυρίσουμε μετά να κουβεντιάσουμε τι σχέδιο έχει η Kυβέρνηση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό που αναγγείλανε χθες, να μας τα πει αναλυτικά. Να εξηγήσουμε. Και πολιτικά έχουμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έλα Θοδωρή, έχει αρχίσει ο χρόνος σου.
Καιρός – Τίτλοι Εφημερίδων
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με την κα Κατσέλη είμαστε εδώ. Πάμε να δούμε μαζί το βίντεο που εξήγγειλαν χθες τα νέα σχέδια που ελπίζουν να αποδώσουν.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κάτι θα αποδώσουν, δεν μπορεί. Κάτι θα κάνουν, δε γίνεται.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι ένα ανάχωμα σε μία κατάσταση, η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη, αλλά ήταν το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτούς τους φόβους, κυρία Υπουργέ, που εκφράζει η ΓΣΕΕ ότι θα έχουμε 200.000 άνεργους μέχρι το 2010, θα μαζευτούν πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι που δεν θα έχουν δουλειά, τους συμμερίζεστε εσείς ή είσαστε κάπως πιο αισιόδοξη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, συμμερίζομαι τους φόβους ότι, όσο διαρκεί η ύφεση, η ανεργία φουντώνει και αυτό πρέπει να το ξέρουμε και γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα, γι’ αυτό κάνουμε μία μεγάλη τομή με τα μέσα που διαθέτουμε, η οποία και αυτή θα αποδειχθεί ότι είναι ένα ανάχωμα, δεν είναι πανάκεια, δεν μπορεί να συγκρατήσει και να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά είναι ένα σημαντικό ανάχωμα 2,5 δις με 667.000 ωφελούμενους. Είναι κάτι, είναι ένα μεγάλο βήμα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα τα πούμε με λεπτομέρειες αυτά, για να δούμε τι θα κάνετε ακριβώς. Πάμε να δούμε το βίντεο και θα γυρίσουμε.
Προβολή ρεπορτάζ
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να δούμε τις κάρτες με αυτά τα μέτρα, να μας τα εξειδικεύσει και η κα Υπουργός.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με χαρά, γιατί είναι σημαντικό και να πληροφορηθεί ο κόσμος πότε μπορεί να κάνει χρήση αυτών των προγραμμάτων.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και από πότε ξεκινάνε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Από αύριο το μεγάλο πρόγραμμα. Αλλά, θα τα πούμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάμε στην κάρτα 1. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 200.000 εργαζομένων για 18 μήνες. Προϋπόθεση για κάθε επιδοτούμενο να διατηρείται ακόμα μία θέση εργασίας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δηλαδή αφορά 400.000 εργαζόμενους. Αυτή είναι η ναυαρχίδα των προγραμμάτων. Είναι επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει ότι μειώνεις το μη μισθολογικό κόστος μιας επιχείρησης, προκειμένου να διατηρήσει στο διπλάσιο τον αριθμό απ’ αυτούς που επιδοτούνται.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή, συγκεκριμένα τώρα, μία εταιρεία έχει κίνητρο…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πέστε ότι μία επιχείρηση έχει 100 εργαζόμενους, μπορεί τους 80 εξ αυτών να τους εντάξει στο πρόγραμμα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τους ήδη εργαζόμενους.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ήδη εργαζόμενους. Είναι για διατήρηση θέσεων εργασίας. Αυτό το πρόγραμμα βοηθάει τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και τις μεγάλες εν μέρει, να διατηρήσουν το προσωπικό τους, να μην το απολύσουν. Δίνει ένα δίχτυ ασφάλειας και στους εργαζόμενους ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα, για 24 μήνες, δεν θα απολυθούν.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή, είναι ένα μαγαζί που έχει 10 εργαζόμενους, 10 υπαλλήλους, μπορεί να τους εντάξει τους 8 απ’ τους 10 ή όλους;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όλους. Μέχρι 80 μπορεί να εντάξει και τους 10, αλλά κανονικά πρέπει να εντάξει τους 5 και να αφορά και τους 10. Δηλαδή επιδοτούμε τις ασφαλιστικές εισφορές για τους 5, αλλά είναι υποχρέωση να διατηρήσει τους 10. Το διπλάσιο αριθμό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όλες τις ασφαλιστικές εισφορές τις εργοδοτικές;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι μεγάλη ανακούφιση αυτό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι πολύ μεγάλη ανακούφιση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συγνώμη και εργοδοτικές και των εργαζομένων και των εργοδοτών εισφορές;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οι εισφορές των εργοδοτών, οι εργοδοτικές εισφορές.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οι κρατήσεις από τους υπαλλήλους θα γίνονται προφανώς, αλλά θα απαλλάσσεται η επιχείρηση από το να πληρώνει που είναι ένα αρκετά μεγάλο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι μεγάλο κόστος. Ουσιαστικά, μειώνει το κόστος για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό για 18 μήνες, κυρία Υπουργέ;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι για 18 μήνες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και μπορεί να εντάξει και τους 10;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για 12 μήνες, με υποχρέωση διατήρησης του διπλάσιου αριθμού για 18 μήνες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καθίστε, να ξαναρωτήσουμε, γιατί ρωτάνε και πολλοί. Και τους 10 υπαλλήλους μια επιχείρηση μπορεί να τους εντάξει ή τους 5 μόνο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η επιχείρηση εντάσσει στο πρόγραμμα τις εργοδοτικές εισφορές των μισών, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει τους διπλάσιους.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και άλλους τόσους. Αυτούς που επιδοτεί και άλλους τόσους.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και άλλους τόσους. Δηλαδή, εντάσεις 4, κρατάς 8.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Στην ουσία προσπαθείτε να αποθαρρύνετε να απολυθεί έστω και ένας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, είναι ένα κίνητρο διατήρησης θέσεων εργασίας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να ρωτήσω κάτι, υπάρχει κάποια προϋπόθεση που πρέπει να έχει μία εταιρεία; Να είναι κερδοφόρος;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να μην έχει απολύσει εργαζόμενο το προηγούμενο τρίμηνο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή αν κάποια επιχείρηση σήμερα απολύσει έναν εργαζόμενο, δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα από αύριο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι. Και θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι γι’ αυτό. Και θα σας πω γιατί. Γιατί θα μπορούσε κάποιος να κάνει χρήση αυτού του προγράμματος, να απολύσει σήμερα και να επιδοτηθεί για τους υπόλοιπους αύριο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τρεις μήνες από πριν.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τρεις μήνες δεν πρέπει να έχει απολύσει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και βεβαίως δεν μπορεί να απολύσει κάποιον και μετά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και δεν πρέπει να απολύσει για όλο αυτό το διάστημα, για τους 18 μήνες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κανέναν;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κανέναν.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να σας πω, τους εργαζόμενους που βάζει στο πρόγραμμα και τους πληρώνετε εσείς την εργοδοτική εισφορά, τους πληρώνετε για 12 μήνες.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η υποχρέωση είναι να τους κρατήσει για 18 μήνες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα, 12 μήνες έχουν την απαλλαγή.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, αλλά ο εργαζόμενος έχει σιγουριά για 18 μήνες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάμε στην κάρτα 2.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, πρόκειται για τη δύσκολη αυτή περίοδο. Ουσιαστικά αυτά τα μέτρα είναι μέτρα άμεσης δράσης, για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τώρα εν μέσω κρίσης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάμε στην κάρτα 2. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 70.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ξενοδοχεία. Με προϋπόθεση η λειτουργία των ξενοδοχείων, να είναι ανοιχτά δηλαδή τα ξενοδοχεία, Απρίλιο, Μάιο, Οκτώβριο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι και ο Σεπτέμβριος μέσα με ένα διαφορετικό πρόγραμμα. Ουσιαστικά, μιλάμε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε ήδη εδώ και 2-3 μήνες και συνεργαζόμαστε στενά με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να κρατήσουν τον κόσμο τους από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Και είναι σημαντικό, διότι έτσι και επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος και μειώνεται το κόστος και, άρα, διευρύνεται η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να σας πω, έτσι και αλλιώς, αυτούς ο ΟΑΕΔ τους έχει ανέργους.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς γι’ αυτό. Όλα αυτά τα προγράμματα, επειδή έγινε και μια συζήτηση χθες, στηρίζουν και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, διότι όταν κάποιος είναι άνεργος, δεν είναι μόνο ότι είναι άνεργος ο ίδιος και δεν έχει εισόδημα, δεν είναι μόνο ότι δεν παίρνεις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά ότι πληρώνεις και επίδομα ανεργίας.
Άρα, όλα αυτά τα προγράμματα, τα 17 προγράμματα που εξαγγείλαμε χθες και τα οποία υλοποιούμε, είναι προγράμματα τα οποία έχουν τριπλά οφέλη. Όφελος για τον εργαζόμενο, όφελος για τον εργοδότη και όφελος και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το δημόσιο προϋπολογισμό, καθώς δεν πληρώνεις και το επίδομα ανεργίας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όταν λέμε τώρα, γιατί ακούν άνθρωποι που έχουν ένα ξενοδοχείο, στο οποίο δουλεύουν 20 άτομα, 30 άτομα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ήδη έχουν κάνει χρήση πολλά ξενοδοχεία, επειδή αυτό το πρόγραμμα για τον Μάιο και τον Ιούνιο έχει ξεκινήσει. Ήδη έχουν κάνει πολλές ξενοδοχειακές μονάδες χρήση αυτών των προγραμμάτων και έτσι έχουν επιμηκύνει την τουριστική τους περίοδο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για να δούμε και την τρίτη κάρτα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 50.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάστηκαν σε μονάδες που λειτούργησαν τον Σεπτέμβριο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, αυτό είναι η επέκταση του προηγούμενου προγράμματος και για το Σεπτέμβριο. Υπήρχε μία καθυστέρηση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μπορεί τώρα να κάνει αίτηση και να πληρωθεί για το Σεπτέμβρη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, έχει ήδη γίνει, είχαμε κάνει την πρόβλεψη αυτή να καλυφθούν, επειδή υπήρχε μία καθυστέρηση σε αυτό το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά επειδή βλέπω εδώ έχει 70.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους, ένα ξενοδοχείο πόσους μπορεί να βάλει μέσα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι για το σύνολο των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο σύνολο της χώρας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για όλους.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για όλους.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάμε στην κάρτα 4, η οποία προβλέπει επιδότηση, τα μέτρα λέω, όχι η κάρτα, προβλέπεται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για πρόσληψη 40.000 ανέργων έως 30 ετών ή ειδικών κατηγοριών, άνθρωποι κοντά στη σύνταξη, γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, πολύτεκνοι, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, διάρκεια επιδότησης 4 χρόνια. Τι είναι αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει ξεκινήσει. Είναι πάλι για 4 ολόκληρα χρόνια. Υπάρχει μία κλιμάκωση κάλυψης από τον 1ο χρόνο μέχρι τον 4ο χρόνο. Η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών είναι 100% τον 1ο χρόνο, 75% το 2ο, 50% τον 3ο και 25% τον 4ο, με την υποχρέωση της επιχείρησης να κρατήσει τον εργαζόμενο για άλλον ένα χρόνο.
Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας μέσω επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών. Να πω κάτι γι’ αυτό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για νέους ανθρώπους μέχρι 30 ετών.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και από 55 και πάνω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι για τις δύο ευάλωτες ομάδες. Να πούμε δύο πράγματα, ποιες είναι οι πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες. Οι νέοι μέχρι 24 ετών και οι άνθρωποι οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους από 50 ετών και πάνω. Επομένως, πολλά από αυτά τα προγράμματα στοχεύουν σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Και όπως θα δούμε σε λίγο, νομίζω ότι ένα από τα πιο σημαντικά είναι το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για τους νέους, γιατί, εάν δεν στηρίξουμε αυτή τη στιγμή τους νέους ανθρώπους να μπουν στην αγορά εργασίας, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα και οικονομικό και κοινωνικό και πολιτικό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα συνεχίσουμε να έχουμε τεράστιο πρόβλημα, γιατί ήδη έχουμε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, κα Κατσέλη, ακούστε, εδώ υπάρχει ένα θέμα. Όταν παίρνεις τον άλλον με προοπτική 4 χρόνων, επειδή ακούω πολλούς εργοδότες οι οποίοι να λένε να τον πάρω, αλλά 4 χρόνια είναι πάρα πολλά. Μπορεί κάποια στιγμή να μη μου κάνει, να τσακωθούμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ή να είναι τεμπέλης ή να λουφάρει.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εάν υπάρχει δικλίδα, εάν φύγεις, παίρνεις άλλον, είναι άλλο πράγμα, του λύνω τα χέρια του εργοδότη να μπει στο πρόγραμμα, παρά να του τον κοτσάρεις με το ζόρι 5 χρόνια έναν άνθρωπο, που δεν ξέρει αν θα του κάτσει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, έχετε δίκιο. Μπαίνουν δυο θέματα. Το ένα είναι το θέμα της επιλογής, ποιος επιλέγει τον άνεργο που θα πάει να απασχοληθεί, και εδώ πέρα βρισκόμαστε σε συνεννόηση. Προς το παρόν ο ΟΑΕΔ κάνει αυτή την επιλογή, ο εργοδότης δηλαδή στέλνει τα χαρτιά του και ο ΟΑΕΔ κάνει αυτή την επιλογή και του στέλνει διαφόρους ενδιαφερόμενους από τη λίστα των ανέργων.
Εξετάζουμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους να δούμε πώς μπορεί να υπάρχει μέσα από τη λίστα αυτή ένας βαθμός επιλογής και ένας βαθμός, εάν δεν κάνει κάποιος, αντικατάστασης. Είναι ένα από τα ανοιχτά θέματα, στα οποία έχουμε μια συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα έχει επιλογή ο εργοδότης ή θα τον στέλνετε…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή, για όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ο εργοδότης κάνει την αίτησή του και υπάρχει μια λίστα εγγεγραμμένων ανέργων, από την οποία ο ΟΑΕΔ του προτείνει…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι άλλο πράγμα να του λες «έχω τέσσερις, διάλεξε τους δύο» και άλλο «αυτόν θα πάρεις και τελείωσε». Μοιάζει πιο λογικό το δεύτερο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γίνεται μια συνεργασία, ώστε να γίνεται μια σύζευξη αναγκών. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι υπηρεσίες αυτές της συμβουλευτικής, αν θέλετε, της σύζευξης αναγκών και των αιτήσεων προσφοράς εργασίας, πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά, πρέπει να γίνουν πολύ πιο εξατομικευμένες, γιατί δεν είναι ούτε όλοι οι άνεργοι ίδιοι ούτε τα προσόντα τα οποία ζητούνται ίδια. Αμέσως μετά, σε στενή συνεργασία και με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και με τον ΟΑΕΔ, κοιτάζουμε να αναβαθμίσουμε αυτές τις υπηρεσίες, που πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να σας ρωτήσω κάτι: Όταν λέτε «κοντά στη σύνταξη», γιατί αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο δράμα που υπάρχει, που χάνει ο άλλος τη δουλειά του και δε μπορεί να συμπληρώσει να πάρει σύνταξη, όταν λέτε κοντά στη σύνταξη, πόσο κοντά δηλαδή; Το έχετε καθορίσει αυτό το διάστημα, τι σημαίνει κοντά; Δύο, τρία, πέντε χρόνια;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Συνήθως τα προγράμματα είναι από 50 ετών και πάνω.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Που σημαίνει αυτό ότι μια επιχείρηση έχει κίνητρο τώρα να πάρει έναν 50χρονο, διότι απαλλάσσεται μέχρι για τια 4 χρόνια. Έτσι δεν είναι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Από τις ασφαλιστικές εισφορές. Κλιμακωτά, βέβαια. Αλλά να πούμε το εξής. Πρέπει να ξαναδούμε, και αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο, τα κίνητρα που δίνουμε και στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, να διατηρήσουν κόσμο πάνω από τα 55. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν διατάξεις οι οποίες σου λένε ότι δε μπορείς να απολύσεις πάνω από 55, διότι επιβάλλονται ποινές πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών. Η άποψη η προσωπική μου είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει θετικό κίνητρο, διότι μπορεί να έχουμε το φαινόμενο κάποιος να απολύει από 53 ή 54 ετών…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με απαγορεύσεις δε γίνεται πολιτική, κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Συμφωνώ. Γίνεται με κίνητρα και αντικίνητρα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με κίνητρα, εντάξει. Με απαγόρευση δε γίνεται, «σου απαγορεύω ν’ απολύσεις». Θα βρεις τρόπο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρέπει να βρούμε τα σωστά κίνητρα να διατηρηθούν αυτοί οι άνθρωποι στην αγορά εργασίας. Διότι κάποιος ο οποίος φεύγει στα 55 του είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρει δουλειά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι καταδικασμένος.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι πάρα πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όταν λέτε, κα Υπουργέ, για να το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό, γιατί μας ενδιαφέρει και προσωπικά, «πολύτεκνοι», εννοείτε και τους τρίτεκνους;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω, ναι, αλλά δεν είμαι σίγουρη. Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες εδώ και δε θέλω να πω κάτι το οποίο δεν είναι ακριβώς έτσι. Πολύτεκνοι είναι και οι τρίτεκνοι νομίζω. Αλλά θα πρέπει να το επιβεβαιώσω.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, άμα νομίζετε, να το κάνετε να είναι, γιατί εδώ πλέον το κράτος τους έχει αναγνωρίσει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είσαστε τρίτεκνος;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Βέβαια. Πολλοί είναι, δεν είμαι εγώ μόνο… Λοιπόν, πάμε στην κάρτα 5, να δούμε τη συνέχεια του προγράμματος. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για πρόσληψη 25.000 ανέργων έως 30 ετών ή ειδικών κατηγοριών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι το διετές πρόγραμμα. Αυτά είναι δυο προγράμματα, τα οποία είχαν ξεκινήσει το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, αν δεν απατώμαι. Το ένα πρόγραμμα αφορά 2 χρόνια, το δεύτερο πρόγραμμα ήταν για 4 χρόνια. Ήδη τρέχουν, είναι προγράμματα που υλοποιούνται και με αυτά βλέπαμε και πώς δουλεύει η αγορά εργασίας. Οι περισσότερες επιχειρήσεις προτιμούν τα 4 χρόνια. Έχει γίνει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εγγραφής στο 4ετές πρόγραμμα παρά στο διετές.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, διότι μπορεί να είναι αυτό που λες εσύ Δημήτρη, ότι αισθάνεται ο άλλος μια δέσμευση ας πούμε, από την άλλη όμως έχει και μια σιγουριά ότι για 4 χρόνια…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα τον έχω, θα τον εκπαιδεύσω…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι μόνο αυτό, απαλλάσσομαι από τις εισφορές.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι ακριβώς αυτό, δίνει έναν μακροχρόνιο ορίζοντα σε μια επιχείρηση, η οποία θέλει αυτή τη στιγμή ασφάλεια. Αυτό που ζητάνε και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι αυτή την περίοδο είναι μεγαλύτερη ασφάλεια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πόσους τέτοιους ανθρώπους μπορεί να πάρει; Μέχρι 80 μας είπατε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, το κάθε πρόγραμμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σ’ αυτό το πρόγραμμα που συζητάμε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σ’ αυτούς νομίζω είναι ανοιχτό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, δεν είναι για έναν μόνο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι για έναν, μπορεί να είναι και περισσότεροι. Θα έλεγα όμως ότι, επειδή το κάθε πρόγραμμα έχει δικές του προδιαγραφές και όρους, καθώς ο ΟΑΕΔ προσπαθεί να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας, οι οποίες έχουν ορισθεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, καθένας ο οποίος θέλει να κάνει χρήση των προγραμμάτων, να αποταθεί στον ίδιο τον ΟΑΕΔ ή στην ιστοσελίδα του, προκειμένου να κάνει ηλεκτρονικά, έτσι όπως γίνεται πια, την εγγραφή του.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα τις πούμε τις λεπτομέρειες σε λίγο για το πώς μπορεί να κάνει την εγγραφή.
Πάμε στην κάρτα 6, να δούμε τι σημαίνει αυτή η επιταγή επανένταξης σε ανέργους, μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα. Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχει όριο όμως;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πούμε δυο πράγματα γι’ αυτό. Αυτό σηματοδοτεί την αλλαγή της πολιτικής. Μέχρι τώρα τι κάναμε; Επιδοτούσαμε ανέργους και δίναμε επιδόματα ανεργίας. Είναι ουσιαστικά μια σημαντική εισοδηματική ενίσχυση. Και, βεβαίως, εξακολουθεί και είναι πάρα πολύ σημαντική και μακάρι να βελτιωθεί όσον αφορά το ποσό που παίρνει κάποιος ως επίδομα ανεργίας. Από την άλλη μεριά όμως, υπάρχει και το πρόβλημα των αντικινήτρων για εργασία. Όταν έχεις ένα επίδομα ανεργίας, το οποίο είναι πολύ υψηλό, υπάρχει ένας μικρός αριθμός ανέργων που επιλέγουν να είναι επαγγελματίες άνεργοι. Υπάρχει και αυτό και πρέπει να το δούμε.
Η πολιτική μας είναι να δώσουμε κίνητρα, ώστε οι άνεργοι να μπουν στην αγορά εργασίας. Και, επομένως, αυτό το πρόγραμμα δίνει την επιλογή στον εργαζόμενο να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας του σε επίδομα εργασίας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πώς θα γίνει αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η επιχείρηση δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, ο εργαζόμενος πληρώνεται από το επίδομα. Πείτε ότι έχει 6 μήνες ακόμα επίδομα ανεργίας. Αυτό το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας. Πληρώνεται ο μισθός του και οι ασφαλιστικές εισφορές μέσα από το πρόγραμμα αυτό για 24 μήνες. Εάν μετά κάνει και κατάρτιση, αυτό επεκτείνεται ακόμα περισσότερο για ένα χρονικό διάστημα και, επομένως, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, γιατί δεν καταλαβαίνω. Δηλαδή, έχω εγώ μια εταιρεία. Και προσλαμβάνω τον Οικονομέα, ο οποίος είναι ήδη στο Ταμείο Ανεργίας. Στο Ταμείο Ανεργίας μπορεί να καθίσει ένα χρόνο. Είναι λοιπόν ήδη 6 μήνες και πληρώνεται. Τους άλλους 6 μήνες, αντί να πηγαίνει στο Ταμείο Ανεργίας κάθε μήνα να παίρνει το 400άρι και να φεύγει – έρχεται, δουλεύει σ’ εμένα και πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πληρώνεται το μισθό του από την εργασία του και ο εργοδότης καλύπτεται ως προς την ασφαλιστική του εισφορά με αυτό το επίδομα και το υπόλοιπο το παίρνει ο εργαζόμενος επιπλέον.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό είναι υποχρεωτικό να το κάνει ένας άνεργος;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι επιλογή του. Είναι ελεύθερη επιλογή του.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μπορεί να καθίσει ένα εξάμηνο ακόμα να παίρνει το επίδομα ανεργίας;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι ελεύθερη επιλογή του. Είναι ελεύθερη επιλογή του να το μετατρέψει σε επίδομα εργασίας, γι’ αυτό λέγεται «επιλογή επανένταξης».
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα, δε θα του πείτε «ή θα πας να δουλέψεις ή σου κόβουμε το επίδομα».
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι. Ούτως ή άλλως, όταν ο ΟΑΕΔ προσφέρει εργασία σε έναν άνεργο, ο άνεργος πρέπει να πάει μία, δύο, τρεις φορές και να μπει στην αγορά εργασίας. Δε μπορεί να πει «όχι, δε θέλω να πάω». Για όλα τα προγράμματα. Δεν έχει επιλογή.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πρακτικά όμως δε συμβαίνει αυτό. Ποτέ ο ΟΑΕΔ δεν είπε σε κάποιον «πήγαινε εκεί» και αυτός είπε «δε μπορώ».
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, υπάρχουν και ορισμένοι που είναι επαγγελματίες άνεργοι, έχει δίκιο τώρα σ’ αυτό, αλλά δεν ξέρω πόσοι πολλοί είναι αυτοί…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η μεγάλη μάζα ταπεινωμένοι ψάχνουν για δουλειά και τρέχουν από δω και τρέχουν από κει…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και δε βρίσκουν δουλειές οι οποίες να ανταποκρίνονται κιόλας στα δικά τους τα προσόντα. Γι’ αυτό είπα πριν ότι είναι πολύ σημαντικό να αναβαθμίσουμε παράλληλα τις υπηρεσίες αυτές, έτσι ώστε να γίνεται πολύ πιο εξατομικευμένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάμε στην κάρτα 7, για να ολοκληρώσουμε τα προγράμματα που έχει καταρτίσει εδώ το Υπουργείο. Ειδικά προγράμματα επιχορήγησης για νέους έως 24 ετών απολυμένους, Κλωστοϋφαντουργία στη Θεσσαλονίκη, απολυμένους κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης, ο Όμιλος ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, ας πούμε, και άνεργοι Καστοριάς, ΑΜΕΑ κτλ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εδώ τα έχουμε βάλει όλα μαζί, αλλά να πω ένα που το θεωρώ ίσως από τα πιο σημαντικά προγράμματα, το ειδικό προγράμματα επιχορήγησης για νέους με σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Αυτό είναι ένα πολύ στοχευμένο πρόγραμμα για νέα παιδιά μέχρι 24 ετών, έτσι ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας πρώτη φορά και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Διότι όταν έχει κάποιος νέα παιδιά και παρακολουθεί τι γίνεται, βλέπει ότι, πρώτα-πρώτα τα περισσότερα δεν ξέρουν να κάνουν βιογραφικό, άρα είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσουμε αυτά τα παιδιά να μπουν στην αγορά εργασίας, και, δεύτερον, το στέλνουν και όλοι τους ζητάνε εργασιακή εμπειρία. Όταν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία, είσαι καταδικασμένος. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και τρέχουν από επιχείρηση σε επιχείρηση προσπαθώντας να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Λοιπόν, έρχεται αυτό το πρόγραμμα και σου λέει ότι μέχρι 12 μήνες σου καλύπτω το 80% του βασικού μισθού. Είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα stage, όπως τα είχαμε μάθει, όχι στον δημόσιο τομέα, με πλήρη ασφάλιση, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένους όρους.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λέει εδώ: «Ρωτήστε την κα Υπουργό πόσες είναι οι επιχειρήσεις στις μέρες μας που δεν έχουν απολύσει κανέναν το τελευταίο τρίμηνο για να δικαιούνται επιδότηση».
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο και εμάς μας απασχόλησε…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και το λέει με καλή πρόθεση υποθέτω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα, φυσικά. Κοιτάξτε, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Παλιά όλα τα προγράμματα έβαζαν όρο να μην έχει απολύσει για ένα χρόνο. Βάλαμε το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, ένα τρίμηνο. Θα το δούμε…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό πόσο καιρό θα τρέξει το πρόγραμμα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για αυτό το πρόγραμμα πρέπει να έχουν γίνει οι αιτήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, διότι είναι ένα πρόγραμμα με ειδικές συνθήκες κάτω από το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2010…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άρα, δεν είναι ότι θα περιμένουν 3 μήνες και μετά μπορούν να κάνουν…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, κάνουν από αύριο, είναι ανοιχτή στον ΟΑΕΔ η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν οι αιτήσεις. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις μικρές, μεσαίες και μεγάλες, οι οποίες δεν έχουν απολύσει…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συγνώμη, το τρίμηνο αρχίζει από πότε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Από τη στιγμή που κάνουν την κατάθεση, τρεις μήνες πριν.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα, λοιπόν άμα κάνουν μια αίτηση 20 Δεκεμβρίου, το τρίμηνο αρχίζει σχεδόν από τώρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έτσι είναι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εκτός αν έχει απολύσει σήμερα το πρωί, ας πούμε…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν έχει απολύσει πριν από ενάμισι – δυο μήνες τους πιάνει το πρόγραμμα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τους πιάνει. Μα, γι’ αυτό το κάναμε έτσι, σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και καινούργιες εταιρείες και όλες, έτσι; Και Ε.Ε. και Ο.Ε., δεν έχει καμία σημασία…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν έχει καμία σημασία. Μικρές, μεσαίες, μεγάλες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα αρχίζουν πολλές ερωτήσεις εξειδίκευσης. «Έχουμε 7 υπαλλήλους με πενθήμερη εργασία με κανονικό 8ωρο και 3 με 4ωρη εργασία. Σ’ αυτό το πρόγραμμα εντάσσονται και αυτοί που δουλεύουν 4 ώρες»;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μπορούν και μερικής, ναι. Και οι εκ περιτροπής.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: «Όταν μια επιχείρηση έχει τρεις υπαλλήλους, τι γίνεται; Τους κόβουμε στη μέση; Ρωτάω σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης».
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα καλύψει έναν για δύο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πάρε άλλον έναν, να ενταχθείς για δύο μετά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, πάρε άλλον έναν, να έχουμε έναν λιγότερο άνεργο. «Ο άντρας μου είναι άνεργος και τα παιδιά μου έχουν μια εταιρεία, αλλά μας λένε πως απαγορεύεται να τον προσλάβουν, επειδή είναι συγγενής α’ βαθμού».
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να τον προσλάβουν πού;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Στην εταιρεία τους.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα να προσλάβει κάποιος στην ίδια του την εταιρεία. Θα συμβούλευα τον κύριο ή την κυρία που το γράφει αυτό να αποταθεί στο ΣΕΠΕ, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, στο πιο κοντινό και να ρωτήσει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οι άνθρωποι άνω των 40 ετών που έχουν επίσης προβλήματα και είναι άνεργοι, υπάρχει κάποια πρόθεση να τους βοηθήσετε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, όλα τα προγράμματα ένταξης ανέργων απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και υπάρχουν και ειδικά προγράμματα επίσης και για τις γυναίκες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να πάμε σ’ ένα διάλειμμα και θα σας ρωτήσουμε για το μνημόνιο και για το αν υπάρχουν λεφτά ή όχι που μας υποσχόσασταν.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είμαι εδώ για ν’ απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κυρία Υπουργέ, πριν πάμε σε τίτλους και εφημερίδες, να σας ρωτήσω κάτι, γιατί έχω πολλές ερωτήσεις. Σας το ρώτησα και προηγουμένως και μου απαντήσατε. Να το ξεκαθαρίσουμε, επειδή είναι φλέγον το θέμα αυτό. Οι τρίτεκνοι συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα προγράμματα; Τους θεωρείτε πολύτεκνους ως κράτος;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επιβεβαίωσα στο διάλειμμα που είχαμε ότι όλοι οι τρίτεκνοι περιλαμβάνονται στους πολύτεκνους και, επομένως, μπορείτε και εσείς να κάνετε χρήση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κατηγορηματικά, λοιπόν, όπου υπάρχουν πολύτεκνοι, όπου ακούμε πολύτεκνους, εννοείτε και τους τρίτεκνους.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και τρίτεκνοι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία. Πάμε λοιπόν σε τίτλους και εφημερίδες και γυρίζουμε.
Τίτλοι εφημερίδων
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κυρία Υπουργέ, να σας ρωτήσω κάτι εγώ, διότι αυτά απευθύνονται σε εργοδότες.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και σε εργαζόμενους και σε νέους και σε γυναίκες.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εννοώ ότι αυτή τη στιγμή ακούει ο εργοδότης και λέει «να πάω να μπω σ’ αυτό το πρόγραμμα, με συμφέρει». Ο άνεργος που ακούει τώρα αυτή τη στιγμή μπορεί να κάνει κάτι ή απλώς θα καθίσει να περιμένει να πάει ο εργοδότης, αν πάει;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, μπορεί να κάνει.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτα – πρώτα, να εγγραφεί στον ΟΑΕΔ, αν δεν έχει εγγραφεί.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όλοι οι άνεργοι είναι καλό να εγγραφούν, όχι είναι καλό, είναι απαραίτητο να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ. Δεύτερον, να πληροφορηθούν για όλες τις διαδικασίες και τα προγράμματα που υπάρχουν. Τρίτον, υπάρχουν και προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Δηλαδή κάποιος μπορεί να ξεκινήσει…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο ίδιος, εντάξει, αλλά…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο ίδιος, αφορούν τον ίδιο και ως μισθωτό.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λέω, μπορεί ο εργαζόμενος να πει «βρε, παιδί μου, είμαι άνεργος, αν πάω στον ΟΑΕΔ και πω ‘παιδιά, θέλω να μπω σε ένα τέτοιο πρόγραμμα’» θα τον βοηθήσει καθόλου;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, θα τον βοηθήσει.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ή πρέπει να καθίσει σπίτι μήπως και τον πάρουν τηλέφωνο και του πουν «ένας εργοδότης κάπου ζήτησε και σε διαλέξαμε»;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εάν κάτσει στο σπίτι, είναι σίγουρο ότι δεν θα βρει δουλειά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως, από την άλλη μεριά, άμα γραφτεί ως άνεργος και κάνει τα σχετικά χαρτιά, δεν έχει και τι άλλο να κάνει, θα περιμένει αναγκαστικά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, περιμένει, αλλά όσο πιο ενεργητικός είναι, όσο πιο πολύ μιλήσει και με τον τοπικό ΟΑΕΔ και με τους πιθανούς εργοδότες στη συγκεκριμένη περιοχή και κινητοποιήσει και τους ίδιους τους εργοδότες να κάνουν…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Προσυνεννόηση μπορεί να υπάρξει ή απαγορεύεται;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, μπορεί να υπάρξει προσυνεννόηση και ενημέρωση, ιδιαίτερα και των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, και από τα Επιμελητήρια και από άλλους να κάνουν χρήση των προγραμμάτων. Είναι προς όφελος όλων.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα εσείς υπόσχεστε ότι θα τερματιστούν οι ουρές στον ΟΑΕΔ;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν υπόσχομαι τίποτα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δώστε μας μια υπόσχεση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, δίνουμε μια μάχη να βελτιώσουμε υπηρεσίες. Έχω πλήρη συναίσθηση ότι σε πάρα πολλά θέματα οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το δημόσιο τομέα και από τον ΟΑΕΔ…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είμαστε πολύ πίσω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι αυτές που πρέπει να είναι. Αυτό που μπορώ να δεσμευθώ είναι ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες αυτές.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα με την τεχνολογία που υπάρχει, με το internet, τα computers κι αυτά, είναι πολύ πιο εύκολη η δουλειά, αρκεί να οργανωθεί σωστά το σύστημα. Αλλά, εδώ φτάσαμε το 2010 – να μιλήσω και για κάτι άλλο για τον τομέα σας – να συζητάμε και να θριαμβολογούμε ότι επιβάλλαμε τη συνταγογράφηση την ηλεκτρονική. Το 2010. Τι ξεφτίλα είναι αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε απόλυτα δίκιο, κ. Οικονομέα. Είναι τρομακτικό. Πράγματα που έγιναν πριν 10 και 15 χρόνια σε άλλες χώρες, εμείς τρέχουμε τώρα να τα κάνουμε. Μιλήσατε για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ξεκινήσαμε το πιλοτικό πρόγραμμα εδώ και μερικές ημέρες. Ήδη είναι σημαντικό ότι έχουν γραφεί 80% όλων των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ και κάνουν χρήση του συστήματος. Είναι μια μεγάλη τομή.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πόσο υπολογίζετε ότι θα γλιτώνουμε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε για το ότι είναι τομή στο 2010, αλλά είναι τομή.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε. Εγώ αυτό το συναίσθημα έχω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κι εγώ το ίδιο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό το συναίσθημα έχω. Όλοι αυτοί που κυβέρνησαν, είτε από το κόμμα σας είτε από τη Νέα Δημοκρατία, όλοι αυτοί που διοίκησαν Οργανισμούς, δεν είχαν καν πολιτικό κόστος να πουν «κάτσε να οργανωθούμε λίγο με την τεχνολογία που μας προσφέρεται, να έχουμε έναν ηλεκτρονικό έλεγχο».
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, γιατί γι’ αυτό μιλάμε, μία αναβάθμιση, δεν ήταν δυστυχώς η προτεραιότητα που έπρεπε να είναι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εχθές πάλι, Γιώργο και κα Υπουργέ μου, ξέρετε ότι βρήκαν πάλι σε ένα χωράφι τόνους φάρμακα πεταμένα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι διαφορετικό, κύριε…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν είναι διαφορετικό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να σας πω γιατί.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Διότι από τη στιγμή που ο φαρμακοποιός με κάποια κομπίνα ή οι φαρμακοποιοί ή το consortium γιατρών ή φαρμακοποιών, είχαν γράψει 500 φάρμακα σε μη αρρώστους…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έτσι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και πήραν τα αυτοκόλλητα, τα πήγαν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, πληρώθηκαν και μετά…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τους περίσσεψαν.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν ξέρανε τι να κάνουν τα φάρμακα και άδειασαν 5 τόνους φάρμακα, κουτιά σφραγισμένα, σε ένα χωράφι ή, όπως το καλοκαίρι, που τα βρήκαν μέσα σε ένα λάκκο, που σε μια σπηλιά μέσα βρήκαν τόνους φαρμάκων. Εδώ γινόταν πάρτι δηλαδή. Τρομερό!
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γινόταν ένα μεγάλο πάρτι. Αυτό το πάρτι τελείωσε ή μάλλον τελειώνει, για να ακριβολογούμε, με τη νέα τιμολόγηση φαρμάκων, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πόσο υπολογίζετε ότι θα εξοικονομήσουμε; Για να καταλάβει και ο κόσμος ο οποίος…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα είναι πάνω από 2 δισεκατομμύρια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάνω από 2 δις;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πάνω από 2 δις, όταν θα έχεις τους τρεις πυλώνες αυτής της μεγάλης αλλαγής. Στην ανατιμολόγηση που έγινε κερδίσαμε 500 εκατομμύρια μέχρι τώρα, τους λίγους μήνες, και σε ένα χρόνο θα έχουμε 1 δις εξοικονόμηση, μόνο από την ανατιμολόγηση φαρμάκων. Άλλο 1 δις από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που επεκτείνεται τώρα και πέρα από τον ΟΑΕΕ, στο ΙΚΑ και σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: 2 δις το χρόνο εξοικονόμηση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: 2 δις και πάνω θα σας πω, διότι…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και σας λέω τώρα εγώ…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μια στιγμή να ολοκληρώσω. Όταν μπει η λίστα φαρμάκων, την οποία ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας με τιμή αναφοράς, έτσι ώστε να υπάρχει κίνητρο για να συνταγογραφούνται τα πιο φθηνά φάρμακα, και θα καλύπτονται πια από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα γενόσημα, τότε η εξοικονόμηση θα ξεπεράσει τα 2 δις.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα, λοιπόν, εγώ λέω, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι τα δέκα τελευταία χρόνια κάποια λαμόγια φάγανε 20 δις τουλάχιστον. Μόνο στο χώρο, 20 δις.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Στο χώρο, και μιλάμε μόνο για φάρμακα και δεν μιλάμε για όλα τα ιατρικά υλικά και όλη την κακοδιαχείριση στα νοσοκομεία. Θα είναι πιο πολλά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, εγώ σας λέω μόνο. Αν έχω συγκρατήσει καλά τα νούμερα, γιατί εσύ τα έχεις σπουδάσει…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν έχω συγκρατήσει καλά, όλη αυτή η σφαγή που έγινε στους συνταξιούχους και στους χαμηλόμισθούς με τα επιδόματα, με τις μειώσεις ήταν 1 – 1,5 δις. Σκέψου λοιπόν ότι αυτά τα 20 δις τα φάγανε κάποια λαμόγια μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εάν αυτό είχε γίνει, εάν αυτές οι τρεις κινήσεις είχαν γίνει πριν τέσσερα χρόνια, ας πούμε, ή πέντε χρόνια, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε περικοπές μισθών και συντάξεων.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γι’ αυτό, κα Υπουργέ, είναι εκτεθειμένο το πολιτικό σύστημα απέναντι στους πολίτες του, γιατί ανέβηκαν να μας κυβερνήσουν, και δεν μιλάω μόνο για τα πέντε τελευταία χρόνια που σας συμφέρει εσάς ως κόμμα να τα λέτε, μιλάω για τα 10 χρόνια, για τα 15 χρόνια. Γιατί στη Γαλλία και στη Γερμανία αυτά έχουν γίνει 20 χρόνια τώρα, τουλάχιστον 20 χρόνια. Γι’ αυτό είναι εκτεθειμένο το πολιτικό σύστημα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Οικονομέα, να σας πω κάτι; Το πολιτικό σύστημα είναι εκτεθειμένο γι’ αυτό, αλλά θα το έβαζα λίγο πιο γενικά. Η Ελλάδα μεταπολεμικά ουσιαστικά αναπτύχθηκε πολύ – πολύ γρήγορα και δεν αναπτύξαμε παράλληλα σύγχρονους θεσμούς διακυβέρνησης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό είναι το πρόβλημα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό αυτή τη στιγμή τώρα το αντιμετωπίζουμε. Είναι ένα μεγάλο…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν μας εμπόδισε όμως κανείς.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, ήταν δικό μας πρόβλημα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν μας εμπόδισε κανείς ούτε είχε πολιτικό κόστος. Άντε να δεχθώ ότι υπήρχε και ένα πρόβλημα με το πολιτικό..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, οι προτεραιότητες…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή, η οργάνωση και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το να σταματήσουν τα λαμόγια, δεν είχαν κανένα κόστος. Δουλειά ήθελε και οργάνωση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η ηλεκτρονική διαχείριση, παραδείγματος χάρη, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο σύνολο του δημόσιου τομέα, αλλά θα έλεγα και του ιδιωτικού τομέα, είναι κάτι το οποίο έχει μείνει πολύ πίσω. Το συνάντησα και στο προηγούμενο Υπουργείο και σε αυτό. Τώρα γίνονται τα μεγάλα βήματα που έπρεπε να τα είχαμε κάνει πριν δέκα χρόνια. Και για τη φοροδιαφυγή ισχύει αυτό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και για τη φοροδιαφυγή ισχύει αυτό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πούμε όμως ότι εκεί πέρα παραδείγματος χάρη, όταν είχε μπει το πρόγραμμα «ELENXIS» στο τέλος της δεκαετίας του ΄90, μπήκε για να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Σταμάτησε και τώρα ξαναμπαίνει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έτσι, αυτό είναι, αυτά είναι τα χάλια μας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πάμε στον Γιάννη. Έλα Γιάννη Σωτηρόπουλε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είσαι στον ΟΑΕΔ, Γιάννη.
Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα. Είμαι στο κτίριο της Διοίκησης του ΟΑΕΔ εδώ στον Άλιμο. Ακούσαμε νωρίτερα την κα Υπουργό να μιλάει για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας.
Σήμερα, εδώ με τη βοήθεια του Διευθυντή Εργατικού Δυναμικού του ΟΑΕΔ, τον κ. Μπουγιακλή, αλλά και το στέλεχος της Διεύθυνσης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, τον κ. Κοντοβά, θα σας δείξουμε με πέντε απλά βήματα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, με ένα κλικ που λέμε, πώς μπορεί ο εργοδότης από την οθόνη του υπολογιστή του στην επιχείρηση ή στο σπίτι του να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση για να προσλάβει προσωπικό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για να ενταχθεί στα προγράμματα αυτά.
Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να ενταχθεί. Δείτε λοιπόν εδώ με τη βοήθεια του κ. Κοντοβά. Πέντε βήματα θέλουμε πολύ απλά.
κ. ΚΟΝΤΟΒΑΣ: Καλημέρα σας. Πρώτο βήμα είναι να μπεις στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, oaed.gr.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, λογικό.
κ. ΚΟΝΤΟΒΑΣ: Αριστερά υπάρχει το κουτάκι που λέει αίτηση, που είναι η ηλεκτρονική μας αίτηση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα.
κ. ΚΟΝΤΟΒΑΣ: Μπαίνοντας μέσα στο περιβάλλον φαίνεται…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχει όλες τις λεπτομέρειες.
κ. ΚΟΝΤΟΒΑΣ: Όλες τις ηλεκτρονικές αιτήσεις που είναι για τα προγράμματα που υλοποιεί αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πρώτον, ενημερώνεσαι και δεύτερον, βλέπεις ποιο σε συμφέρει, ποιο σε βολεύει, έτσι;
κ. ΚΟΝΤΟΒΑΣ: Μάλιστα. Υπάρχουν και τα πληροφοριακά έντυπα άλλωστε επάνω. Εδώ υπάρχει για το πρόγραμμα που αναφέρθηκε προηγουμένως, το οποίο είναι για την επιχορήγηση 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μυστικά της συμπλήρωσης ποια είναι;
κ. ΚΟΝΤΟΒΑΣ: Είναι απλά. Το πρώτο βήμα είναι να βάλει τα στοιχεία της επιχείρησης, την επωνυμία του.
Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα απ’ αυτά, τι πρέπει να προσέξει;
κ. ΚΟΝΤΟΒΑΣ: Αυτό που πρέπει να προσέξει είναι την κατηγορία της επιχείρησης στην οποία ανήκει. Αν ανοίξουμε αυτό εδώ το πεδίο, υπάρχουν τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 2 έως 9 άτομα, από 10 έως 49 και από 50 και πάνω.
Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν έχει ένα άτομο μπορεί;
κ. ΚΟΝΤΟΒΑΣ: Όχι, γιατί εμείς επιχορηγούμε το 50% του ήδη απασχολούμενου προσωπικού τους.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα, πρέπει να έχει δύο υπαλλήλους τουλάχιστον.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αν δεν έχει υπαλλήλους, μπορεί να πάει σε κάποιο από τα άλλα προγράμματα από κάτω.
κ. ΚΟΝΤΟΒΑΣ: Από τα προγράμματα για να προσλάβει ανέργους.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κυρία Υπουργέ, αυτό ισχύει για μαγαζιά, για εταιρείες παροχής υπηρεσιών;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για οτιδήποτε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για οτιδήποτε. Για εργοστάσιο μικρό, βιοτεχνία, για όλα, έτσι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για οτιδήποτε.
κ. ΚΟΝΤΟΒΑΣ: Για όλους τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι.
κ. ΚΟΝΤΟΒΑΣ: Μόλις συμπληρώσει την κατηγορία της επιχείρησης στην οποία ανήκει, που είναι δηλαδή το απασχολούμενο προσωπικό, κατεβαίνει πιο κάτω και εδώ είναι το δεύτερο πεδίο που πρέπει να προσέξει πιο πολύ. Είναι το επιχορηγούμενο προσωπικό, για το οποίο πρέπει να δηλώσει ότι θέλει να επιχορηγηθεί.
Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για παράδειγμα;
κ. ΚΟΝΤΟΒΑΣ: Για παράδειγμα, αν έχει 9 άτομα, που είδαμε πιο πάνω, θα δηλώσει εδώ επάνω ότι επιθυμεί για τα 5 άτομα και 4 είναι το υπόλοιπο προσωπικό, το οποίο θα δεσμευθεί να διατηρήσει. Σύνολο 9.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Του δίνετε δηλαδή και ένα άτομο αβάντζο, απ’ ό,τι βλέπω.
κ. ΚΟΝΤΟΒΑΣ: Ναι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στο μονό αριθμό του δίνετε ένα αβάντζο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η μισή μονάδα υπέρ του μαθητή.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η μισή μονάδα υπέρ, ναι, ωραία.
Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να παρέμβετε; Πείτε μας.
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Ναι, καλημέρα σας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Εδώ θέλω να τονίσω ότι αυτή η ενίσχυση, αυτό το «δώρο» είναι μεγαλύτερο για μικρές επιχειρήσεις.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Αν ένας εργοδότης απασχολεί 3 εργαζόμενους, θα επιχορηγηθεί για τους 2. Ουσιαστικά το 50% που είναι ο κανόνας, για τη μικρή επιχείρηση ανέρχεται στο 67%.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, αυτό είναι πολύ καλό που το διευκρινίζετε, διότι είχαμε ήδη πολλές ερωτήσεις «τι θα γίνει, βρε παιδιά, εμείς που έχουμε 3 υπαλλήλους». Είναι πολύ καλό που το διευκρινίζετε. Πάμε μέχρι 2 λοιπόν.
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Να προσθέσω και κάτι που είναι εξίσου σημαντικό;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως.
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Ειπώθηκε ότι οι εργοδότες δεν πρέπει να έχουν απολύσει στο τρίμηνο που προηγείται της αίτησης προσωπικό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι.
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Εδώ πρέπει να τονίσουμε και να υπογραμμίσουμε ότι εργοδότης που έχει απολύσει προσωπικό στο τρίμηνο, αλλά μέχρι την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, εφόσον αντικαταστήσει αυτό το προσωπικό, και εντάσσεται, αλλά και επιχορηγείται, εφόσον το θελήσει, για το προσωπικό που θα προσλάβει σε αντικατάσταση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλή διευκρίνιση και αυτή λοιπόν. Άρα, λοιπόν, εάν προχθές μία επιχείρηση απέλυσε δύο άτομα…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μπορεί να τα αντικαταστήσει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και προσλάβει δύο άλλους, ανεξάρτητα από τα προγράμματα τα δικά σας, και κάνει την αίτηση μετά, εντάσσεται.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εντάσσεται.
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Εντάσσεται και επιχορηγείται.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, αυτό είναι πολύ ευέλικτο και πολύ σημαντικό.
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Ακριβώς.
Γ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και για να κλείσουμε, αφού λοιπόν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής, εκτυπώνει αυτή την αίτηση και…
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Και αυτό είναι σημαντικό. Εφόσον υποβάλλεται ηλεκτρονική αίτηση από το σπίτι του, από το γραφείο του ή από οποιοδήποτε χώρο ηλεκτρονικής πρόσβασης, ο εργοδότης έχει μία υποχρέωση ακόμη. Να εκτυπώσει την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση, να τις υπογράψει, να τις σφραγίσει και να τις προσκομίσει εντός πέντε ημερών στο ΚΠΑ, στο οποίο απευθύνεται η ηλεκτρονική αίτηση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, λογικό, δεν μπορεί να μην πάει και καθόλου.
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει, με βάση και την προκήρυξη, την υποχρέωση να εκδώσει ταυτόχρονα με την προσκόμιση την απόφαση υπαγωγής. Δηλαδή, μέσα σε πέντε ημέρες η επιχείρηση, αφού υποβάλλει τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά, θα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό μπορεί να το στείλει με κάποιο courier ή συστημένο, αυτά τα σφραγισμένα χαρτιά;
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Ασφαλώς, με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία. Άρα, λοιπόν, εγώ καταλαβαίνω, γιατί είχα μια ανησυχία μήπως είναι μεγάλη γραφειοκρατία και απλώς κάνετε ας πούμε…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, είναι πολύ ευέλικτο το πρόγραμμα και πολύ εύκολο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σε πέντε λεπτά μπορεί να έχει τελειώσει κάποιος.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σε πέντε ημέρες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, σε πέντε λεπτά…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε πέντε λεπτά υπογράφει την αίτηση και στέλνει το χαρτί.
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Σε πέντε λεπτά ακριβώς, ενώ ενδεχομένως πριν από κάποια χρόνια έπρεπε να μεταφέρει το μισό του λογιστήριο στον ΟΑΕΔ και να περιμένει την απόφαση ένταξης μετά από 2 ή 3 μήνες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μη μας θυμίζετε τα κάποια χρόνια, γιατί μελαγχολούμε κάθε φορά που τα σκεπτόμαστε αυτά, το τι έπρεπε να είχε γίνει και τι δεν έγινε.
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Στο ιστορικό παρελθόν, αναφέρεται γενικά. Η αναφορά μου έχει να κάνει με…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, κι εγώ γενικά το αναφέρω. Η μελαγχολία είναι τωρινή, δεν είναι παρελθόντος. Να σας ρωτήσω κάτι. Ο άνεργος έχει κάποιον τρόπο, αποφεύγοντας τις ουρές, να γραφτεί στον ΟΑΕΔ μέσα από κάποιο πρόγραμμα που έχετε του computer;
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Ο άνεργος, επειδή πρέπει να τηρείται και η νόμιμη διαδικασία, ο διοικητικός προσδιορισμός του ανέργου, και άνεργος είναι, όχι αυτός που ενδεχομένως συχνάζει σε μία καφετέρια μιας πλατείας, αλλά αυτός ο οποίος ενδιαφέρεται, είναι ικανός για εργασία και αναζητεί εργασία…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και το εννοεί ότι αναζητεί εργασία, έχετε δίκιο.
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Ακριβώς, και αναζητεί εργασία. Σε αυτή την περίπτωση, προσέρχεται στο ΚΠΑ της κατοικίας του και εγγράφεται και, όχι μόνο εγγράφεται, αλλά μέσα από μια διαδικασία συνέντευξης με τον εργασιακό σύμβουλο προσπαθούμε να περιγράψουμε τις δεξιότητες, τις ικανότητές του.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το προφίλ του.
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Το προφίλ του.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για να μπορείτε να τον κατευθύνετε κάπου, σωστά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για να μπορούμε να τον κατευθύνουμε.
κ. ΜΠΟΥΓΙΑΚΛΗΣ: Ακριβώς, για να συζεύξουμε με μια κατάλληλη θέση, την οποία έχει ζητήσει ο εργοδότης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει. Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες, κ. Διευθυντά και κ. Κοντοβά.
Πάμε σε ένα διάλειμμα και μετά θα…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, καλημέρα σας, αλλά νομίζετε ότι ξεχάσαμε να σας ρωτήσουμε για το μνημόνιο, έτσι; Μετά το διάλειμμα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για τον Αστακό ρωτήσαμε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι. Και για τα λεφτά που υπήρχαν. Ήταν Υπουργός, πως το λένε, σκιώδης Υπουργός Οικονομικών;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτή έφτιαξε το πρόγραμμα. Όλο το πρόγραμμα…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ευχαρίστως να σας απαντήσω για όλα.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ήταν παράλειψή μας, έπρεπε να της πούμε χρόνια πολλά για το σύζυγό της.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για το σύζυγο, βέβαια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Χρόνια πολλά σε όλους τους Γεράσιμους και όλους τους Μεμάδες, όπως λένε στην Κεφαλονιά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κυρία Υπουργέ, επιτρέψτε μας να πάμε μισό λεπτό στο Υπουργείο Οικονομικών. Έχουμε μια κατάληψη εκεί. Η Αμαλία Κολονέλου είναι στο σημείο. Καλημέρα, Αμαλία.
Α. ΚΟΛΟΝΕΛΟΥ: Καλή σας ημέρα. Από τις 6 το πρωί βρίσκονται εδώ στο Υπουργείο Οικονομικών συμβασιούχοι, 270 τον αριθμό, ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το γνωστό σε όλους ΚΕΠΥΟ που μας στέλνει τις φορολογικές δηλώσεις. Σε κάποιους από αυτούς τους 270 η σύμβαση έχει λήξει και σταδιακά, όπως μας είπαν, θα λήξουν και οι συμβάσεις και των υπολοίπων. Γι΄ αυτό, από τις 6 η ώρα το πρωί έχουν κλείσει αιφνιδιαστικά και τις δύο εισόδους και, βεβαίως, η επιδίωξή τους είναι να δουν τον Υπουργό, μήπως δοθεί, όπως μας λένε, κάποια λύση στο ζήτημά τους, γιατί σταδιακά θα βρεθούν και οι 270 στην ανεργία.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να ρωτήσουμε την κυρία που είναι δίπλα σου, να τη ρωτήσεις…
Α. ΚΟΛΟΝΕΛΟΥ: Ναι, εσείς ανήκετε στους 270, έχει λήξει η σύμβασή σας, λήγει;
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ: Εγώ ανήκω στους 170 και λήγει 15 Νοεμβρίου η σύμβασή μας. Δουλεύουμε 4 χρόνια ανασφάλιστοι, βγάζουμε τις φορολογικές δηλώσεις όλου του κόσμου, όλα τα εισοδήματα του κράτους. Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι είμαστε απαραίτητοι για το κράτος. Έχουν δεσμευτεί όλοι και ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί όλοι, είμαστε μητέρες, είμαστε άνω των 50 χρόνων…
Α. ΚΟΛΟΝΕΛΟΥ: Πόσα χρόνια δουλεύετε εσείς;
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ: Τέσσερα χρόνια δουλεύω χωρίς ούτε μια μέρα, δεν είχαμε το δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουμε ούτε τίποτε και πληρωνόμαστε χωρίς μισθό. Είμαστε ανασφάλιστοι και δεν έχουμε μισθό.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ: Στα stage όλοι νομίζουν ότι υπάρχει στάνταρ μισθός, δεν έχουμε στάνταρ μισθό, ανάλογα με τους δακτυλισμούς, έναν αριθμό γράφεις, 0,0007 πληρώνεσαι.
Α. ΚΟΛΟΝΕΛΟΥ: Να δώσουμε το λόγο και στον κ. Τσαντίλη. Κύριε Θάνο Τσαντίλη, εσείς είστε μέλος του…
Θ. ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των συμβασιούχων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Α. ΚΟΛΟΝΕΛΟΥ: Και επιδιώκετε να δείτε τον κ. Παπακωνσταντίνου;
Θ. ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ: Επιδιώκουμε να δούμε τον κ. Παπακωνσταντίνου ή τον κ. Σαχινίδη. Εργαζόμαστε 4 χρόνια ανασφάλιστοι σε μια από τις κεντρικότερες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιοι για την είσπραξη των εσόδων, το ΕΤΑΚΤ, την περαίωση, το TAXIS…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πόσος είναι ο μισθός τους;
Θ. ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ: Ένα προσωπικό πλήρως εξειδικευμένο.
Α. ΚΟΛΟΝΕΛΟΥ: Πόσος είναι ο μισθός, κ. Τσαντίλη;
Θ. ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ: Είναι γύρω στα 680 ευρώ και αυτό ανάλογα με την απόδοση που κάνεις. Θέλω να τονίσω ότι την ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να πατάξει τη μαύρη εργασία και την ανασφάλιστη εργασία απασχολεί για 4 χρόνια στους κόλπους του πλήρως ανασφάλιστους εργαζομένους.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν έχουν καμιά ασφάλιση, τίποτε; Κυρία Υπουργέ, αυτά είναι φοβερά πράγματα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα αυτό δεν λέγαμε πριν;
Θ. ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ: Δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός, ο κ. Σαχινίδης, να μας δει με την προϋπόθεση να ανοίξει η πλαϊνή πόρτα. Το λέω δημόσια σε περίπτωση που υποστούμε εμπαιγμό από την πολιτική ηγεσία, τουλάχιστον να το ξέρει ο κόσμος και ο κόσμος ο δικός μας κυρίως. Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις για να δούμε αν θα ανοίξει η πλαϊνή πόρτα.
Α. ΚΟΛΟΝΕΛΟΥ: Για να δείτε τον κ. Σαχινίδη.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία. Επειδή είσαστε και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Υπουργέ, ακούτε τα χάλια μας, ανασφάλιστοι 4 χρόνια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα, έτσι ήταν όλα τα stage, αυτό δεν λέγαμε; Αυτό δεν ήταν το πρόβλημα; Πριν μιλούσαμε για το πρόγραμμα για τους νέους ανθρώπους. Είπαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια αυτός ήταν ο εμπαιγμός όλου αυτού του κόσμου, να δουλεύει με προγράμματα stage στο δημόσιο χωρίς…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τους κλείσανε το μάτι ότι θα τους προσλάβουν μόνιμα στο δημόσιο, απ’ ότι λένε τα παιδιά…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έτσι ακριβώς, χωρίς ασφάλιση, χωρίς κανονικό μισθό, χωρίς τίποτε. Γι΄ αυτό καταργήθηκαν αυτά τα προγράμματα. Εγώ κατανοώ πλήρως ότι είχαν αυτό το πρόβλημα, αλλά αυτό ήταν, αν θέλετε, ο εμπαιγμός νέων κυρίως…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτός ήταν ο εμπαιγμός. Από την άλλη μεριά όμως, τώρα υπάρχει ένα θέμα εδώ, ότι τούτοι εδώ υποτίθεται ότι έχουν αποκτήσει μια εμπειρία, ξέρουν τη δουλειά, σε λίγο θα μείνουν στο δρόμο. Θα προσλάβουν άλλους μετά, οι οποίοι άντε ξανά – μανά από την αρχή;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η Κυβέρνηση έχει δεμένα τα χέρια της όσον αφορά τις προσλήψεις. Είμαι σίγουρη ότι και ο Υπουργός και ο Υφυπουργός θα το κοιτάξουν, γιατί το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το πρόβλημα στο ΚΕΠΥΟ. Είναι γνωστό το πρόβλημα, όπως και σε άλλους τομείς του δημόσιου τομέα. Οι συμβάσεις λήγουν, αναγκαστικά θα πρέπει να λήξουν στο δημόσιο τομέα…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το ίδιο είναι. Και στο ΚΕΠΥΟ το ίδιο πρόβλημα είναι και στην Ακρόπολη το ίδιο πρόβλημα, παντού το ίδιο πρόβλημα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και το ΚΕΠΥΟ με βάση το προγραμματισμό του θα κάνει τις προσλήψεις που χρειάζεται.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μάλιστα. Άρα, για να το συνειδητοποιήσει ο κόσμος, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τώρα θρηνεί και οδύρεται επί των ερειπίων, προσέλαβε τους ανθρώπους, νέα παιδιά με όνειρα, με σπουδές, με διδακτορικά, τους προσέλαβε ανασφάλιστους με 600 ευρώ και τους έκλεισε το μάτι και τους είπε κάντε υπομονή, περνάτε ένα Γολγοθά είσαστε ανασφάλιστοι, αλλά θα σας κάνουμε μόνιμους κάποια στιγμή.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Οικονομέα, ήταν χειρότερα κιόλας, διότι ακόμα και όταν έληγαν οι συμβάσεις, υπήρχε ανανέωση και ουσιαστικά υπεκρύπτετο σχέση μισθωτής εργασίας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κυρία Κατσέλη, το ίδιο είχε αντιμετωπίσει και η Νέα Δημοκρατία όταν παρέλαβε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπήρχαν, κοιτάξτε, δεν υπήρχαν τα stage…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τα stage δεν υπήρχαν, υπήρχαν άλλες μορφές. Δεν θυμάστε πάλι τους συμβασιούχους τι γινόταν; Να τελειώσει αυτή η ιστορία μια και καλή.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή, αυτό έχει τελειώσει. Από την άλλη μεριά, στο ΚΕΠΥΟ υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο είχα συζητήσει και με τα παιδιά, όταν είχα πάει εκεί, ότι, καθώς μηχανογραφείται όλο το σύστημα στο δημόσιο τομέα σιγά – σιγά, η ζήτηση για την εργασία αυτή μειώνεται και, άρα, θα πρέπει να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός για όλο το δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να μην εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως, επειδή το κράτος είναι, εγώ αισθάνομαι την ανάγκη να πω, επειδή το κράτος είναι εκτεθειμένο απέναντι σε αυτά τα νέα παιδιά, μπορεί να λέμε ότι φιλήσανε κατουρημένες ποδιές, βάλανε μέσο για να προσληφθούν, μερικοί από αυτούς, όχι όλοι φυσικά, αλλά το κράτος είναι εκτεθειμένο απέναντι σε αυτούς και θα έπρεπε και το κράτος το σημερινό, η Κυβέρνηση να το δει με κάποιο άλλο πνεύμα, γιατί είναι άνθρωποι, οι οποίοι προσφέρουν δουλειά, χρειάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες και θα έπρεπε ναι μεν να σταματήσει από εδώ και πέρα οποιαδήποτε τέτοια αισχρή μεταχείριση, αλλά θα έπρεπε αυτούς τους ανθρώπους εδώ να τους προσέξει, δεν γίνεται αλλιώς.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Οικονομέα, αυτό εκτείνεται σε όλο το δημόσιο τομέα. Δυστυχώς, αυτά τα φαινόμενα εμφανίστηκαν σε όλα τα Υπουργεία, σε όλους τους δημόσιους Οργανισμούς. Είναι πολύ σκληρό, ιδιαίτερα για νέα παιδιά, αλλά κάπου πρέπει να μπει φραγμός.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να σας πω τώρα, κα Υπουργέ, εντάξει, αφού είπαμε για τα προγράμματα και εσείς κάνετε ότι μπορείτε, δεν αμφιβάλω, για να βάλετε κάποιο ανάχωμα, κάτι αισιόδοξο έχετε να μας πείτε; Έχει μαυρίσει η ψυχή του κόσμου, τα μνημόνια…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πότε θα τελειώσουμε με αυτή την κρίση, να ξαναπάμε στην ανάπτυξη, να αγοράσουμε κάνα αμάξι, να πάμε κανένα ταξίδι στο εξωτερικό, να φάμε τίποτε αστακουδάκια;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι δεν πρέπει να το δούμε έτσι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να μην το δούμε έτσι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω το εξής. Το θέμα δεν είναι να ξαναγυρίσουμε πίσω σε όλα αυτά, έτσι όπως ήμασταν πριν. Το θέμα είναι, μπορούμε να αλλάξουμε; Μπορούν να έχουν δουλειά οι άνθρωποι, και να έχουν αξιοπρεπείς δουλειές, και να υπάρχει μια παραγωγική βάση, ώστε να παράγουμε πράγματα στον τόπο μας, τα οποία να μπορούμε να τα εξάγουμε, με τα οποία να μπορούμε πραγματικά να εγγυηθούμε στα παιδιά μας ότι σε 5 χρόνια, σε 10 χρόνια θα έχουν δουλειές στον τόπο τους; Αυτό είναι το στοίχημα. Και αυτό το στοίχημα δεν κατακτάται έτσι ανώδυνα. Κατακτάται με πολλή σκληρή δουλειά και νομίζω ότι το μήνυμα είναι ότι πρέπει να τολμήσουμε, να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες τομές, τις οποίες έχουμε ξεκινήσει, για την απλούστευση όλου του γραφειοκρατικού αυτού συστήματος, τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κυρία Κατσέλη, έχετε επίγνωση ότι ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει πάρα πολύ; Και ο Παπανδρέου και η Κατσέλη και ο Παπακωνσταντίνου και όλοι, μέχρι τον τελευταίο. Τώρα θα πάνε να την πέσουν στις ΔΕΚΟ. Στις ΔΕΚΟ υπάρχουν ελλείμματα μεγάλα, στις ΔΕΚΟ είναι ο πιο σκληρός πασοκικός συνδικαλιστικός πυρήνας, το ξέρετε καλύτερα από εμένα. Εκεί μέσα θα γίνει της κακομοίρας τώρα. Άμα πάτε να τους κόψετε, θα διαλυθεί το σύμπαν, το ξέρετε. Έχετε επίγνωση αυτού του πράγματος;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επειδή κυκλοφορώ μέσα στον κόσμο, όχι μόνο καταλαβαίνω αλλά αγωνιώ και εγώ μαζί με αυτό τον κόσμο, ο οποίος έχει σφίξει το ζωνάρι, ιδιαίτερα ο συνταξιούχος, ιδιαίτερα ο εργαζόμενος, ιδιαίτερα το νέο παιδί που δεν βρίσκει δουλειά, και ο οποίος αυτό που θέλει είναι να δει το φως στην άκρη του τούνελ. Θέλει μια ελπίδα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό. Έχετε να μας προσφέρετε κάποιο φακό, έστω κάποιο φως, γιατί έχει μαυρίσει η ψυχή του κόσμου;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι; Προσωπικά, πιστεύω ότι, εάν με αποφασιστικότητα και τόλμη, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα, υλοποιήσουμε και προωθήσουμε όλες αυτές τις αλλαγές που συντελούνται, μπορούμε να εγγυηθούμε στα παιδιά μας ότι από το τέλος του 2011 και μετά η οικονομία που θα έχουμε θα είναι πολύ – πολύ καλύτερη και πολύ πιο ανταγωνιστική από την οικονομία που έχουμε τώρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως, δεν μας τα είχατε πει έτσι πριν ένα χρόνο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς έτσι τα έλεγα…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν μας τα είχατε πει έτσι. Μας λέγατε, όχι εσείς προσωπικά, το κόμμα, η Κυβέρνηση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, και εγώ προσωπικά, επειδή ήμουν, όπως ξέρετε, υπεύθυνη του κόμματος για τα οικονομικά…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό το «λεφτά υπάρχουν» εσείς το είχατε εμπνευστεί και το ξεφούρνισε ο Παπανδρέου και τώρα ψάχνουμε να τα βρούμε και δεν τα βρίσκουμε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πούμε κάτι, γιατί αυτό έχει γίνει σλόγκαν. Το είδαμε και τώρα με τις πολιτικές που κάνουμε για τους ανέργους και τότε όταν παίρνανε για τα stage, λεφτά πάντοτε υπάρχουν. Είναι πώς τα διαχειρίζεσαι αυτά τα λεφτά και αν αυτά τα λεφτά τα διαχειρίζεσαι σωστά, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Το πρόβλημα που είχαμε τα τελευταία χρόνια ήταν ότι, όσα λεφτά και αν είχαμε, γιατί ποτέ δεν έχεις τα λεφτά που θέλεις, τα κακοδιαχειριστήκαμε και παρατηρήσαμε φαινόμενα όπως αυτά που βλέπαμε μέσα στις τηλεοράσεις.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τα λεφτά πάντως υπάρχουν, πήγε κοντά με το ότι υποσχεθήκατε έστω και οριακές αυξήσεις και μετά από 2-3 μήνες, αντί για οριακές αυξήσεις, θυμάστε τότε που ο Καραμανλής έλεγε ότι θα παγώσω τους μισθούς, εσείς λέγατε «όχι θα πάρουν και κάτι παραπάνω».
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω γιατί. Γιατί τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό τον ξέραμε, τον είχαμε δει και εγώ προσωπικά τον είχα καταγγείλει επανειλημμένα στη Βουλή. Αλλά τι πιστεύαμε τότε…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι δεν ξέρατε δηλαδή; Τι είναι αυτό που δεν ξέρατε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω τι δεν ξέραμε. Δύο πράγματα δεν ξέραμε, το πρώτο ήταν η έκταση της τρύπας, η οποία ακόμα ανακαλύπτεται και έχουμε φτάσει στο 15% σχεδόν του ελλείμματος, και το δεύτερο, αυτό δεν ήταν τόσο καθοριστικό, ήταν ότι από τον Γενάρη και μετά θα μπούμε στο μάτι ενός κερδοσκοπικού κυκλώνα, ο οποίος χτύπησε το ευρώ και χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως όχημα για κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για το οποίο η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι έχετε ευθύνη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Άκουσα τον κ. Σαμαρά και πολύ θα ήθελα να είχα μια σοβαρή συζήτηση μαζί του για τα επιχειρήματα τα οποία έθεσε. Όταν τα spreads ανέβηκαν ιλιγγιωδώς, με την ταχύτητα που ανέβηκαν από τον Γενάρη και μετά…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με τους κακούς χειρισμούς τους δικούς σας, λέει η αντιπολίτευση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν ήταν ο δικός μας κακός χειρισμός, διότι, αν ήταν ο δικός μας κακός χειρισμός, τα spreads θα έπρεπε να είχαν ανέβει στον προϋπολογισμό, ο οποίος προϋπολογισμός του 2010 αποτύπωνε ακριβώς το δικό μας πρόγραμμα, που ήταν ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης με αναπτυξιακά και διαρθρωτικά μέτρα και μέτρα κοινωνικής συνοχής, αλλά σε βάθος 4ετίας.
Και σε βάθος 4ετίας, επειδή ξέραμε ότι θα κάνουμε τις τομές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τις οποίες μιλήσαμε πριν, και όλα τα άλλα, στο δικό μας προγραμματισμό λέγαμε ότι αυτά τα χρήματα μπορούμε να τα εξοικονομήσουμε κάνοντας τομές εκεί που μπορούμε να κάνουμε τομές, όπως στη φοροδιαφυγή, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Λέτε εσείς, αλλά το αποτέλεσμα έδειξε ότι κάτι δεν πήγε καλά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σας είπα ακριβώς τι δεν πήγε καλά. Αυτό που δεν πήγε καλά και έγινε μια βίαιη ανατροπή αυτού του προγράμματος της δημοσιονομικής εξυγίανσης ήταν ότι μας στέρησε το οξυγόνο σε μια ήδη διασωληνωμένη οικονομία. Ουσιαστικά οι διεθνείς αγορές τράβηξαν το μηχάνημα. Και επομένως έπρεπε σε δύο μήνες…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, δυο λεπτά τώρα, για να πάμε και λίγο στα επιχειρήματα, διότι πρέπει να κλείσουμε, να πάμε στα επιχειρήματα λίγο της Νέας Δημοκρατίας, διότι…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να ολοκληρώσω τη φράση μου. Μόνο σε δύο μήνες έπρεπε να βάλουμε 110 δις. Σε δύο μήνες μέσα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όλα αυτά, το γεγονός ότι δεν πήρατε αμέσως μέτρα, οι δηλώσεις περί Τιτανικών, αν και έγινε στη Βουλή σε μια… Εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά μαζί, το ότι από την αρχή δεν είχατε πάρει χαμπάρι, διότι, όταν μπαίνουμε σε μια οικονομία, η οποία πάει κατά διαόλου, και η πρώτη πράξη είναι να πάρουμε από τις επιχειρήσεις να δώσουμε επίδομα αλληλεγγύης, τη στιγμή που ύστερα από δύο μήνες χρειάστηκε να περικόψουμε και τις συντάξεις και τους μισθούς, σήμαινε ότι δεν είχατε πάρει χαμπάρι τι γινόταν, καθόλου.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είχαμε πάρει απολύτως χαμπάρι. Το επίδομα αλληλεγγύης ήταν κομμάτι της αναδιανεμητικής πολιτικής, η οποία…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, ήταν καλών προθέσεων, αλλά ήταν εκτός πραγματικότητας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω, αλλά δεν με ακούτε. Αυτό, όπως και η δημοσιονομική περικοπή που κάναμε στον προϋπολογισμό, ήταν ένα συνολικό πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναδιανομής και διαρθρωτικών μέτρων. Αυτό όλο το πακέτο, το οποίο ήταν και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είχε βάθος 4ετίας και περιμέναμε μια σταδιακή προσαρμογή.
Δεν περιμέναμε αυτό που έγινε από Γενάρη μέχρι Μάιο, δηλαδή αυτή τη βίαιη ανατροπή που ήρθε από το εξωτερικό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ έχω την εντύπωση πάντως ότι αυτή την καταστροφή, την καταστροφική πορεία που ακολούθησε η χώρα τους τελευταίους μήνες και μας οδήγησε στο ΔΝΤ…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι δεν την ακολούθησε…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς τα είχατε προβλέψει και είχατε προειδοποιήσει και είχατε δημιουργήσει και εσωκομματικές, ας πούμε, εντάσεις σε αυτό το θέμα. Έχω την εντύπωση… Τώρα γιατί τα δικαιολογείτε όλα και λέτε ότι ήταν αναπόφευκτο…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, με συγχωρείτε δεν δικαιολογώ τίποτε. Αυτό που σας λέω είναι γεγονός.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θυμόμαστε πάρα πολύ καλά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τα spreads ανέβηκαν, σας μιλάω με γεγονότα, δεν μιλάω με εκτίμηση. Το γεγονός είναι ότι ανακοινώθηκε το έλλειμμα τον Οκτώβριο, τα spreads δεν ανέβηκαν. Τα spreads ανέβηκαν τον Γενάρη ως απόρροια αυτών των εξελίξεων που γινόντουσαν στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Εμείς ουσιαστικά υλοποιούσαμε το πρόγραμμά μας…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί δεν πλήξανε άλλες χώρες και πλήξανε μόνο εμάς;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Διότι ήμασταν η πιο ευάλωτη και ήμασταν η πιο αναξιόπιστη χώρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι εσείς κάνατε τη χώρα πιο ευάλωτη, αυτό λέμε τώρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον αστείο, όταν η χώρα είχε ήδη μπει σε επιτήρηση. Είμαι σίγουρη ότι δεν ξεχνάει κανένας συμπολίτης μας το γεγονός ότι η χώρα είχε ήδη μπει από τις αρχές του 2009 σε επιτήρηση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αφού είχε μπει σε επιτήρηση, γιατί ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε αυξήσεις, ενώ ήξερε ότι η κατάσταση είναι δραματική, και ο Καραμανλής έλεγε θα παγώσω, πράγμα το οποίο ήταν καταστροφικό για το κόμμα του, εσείς λέγατε όχι τι να παγώσεις, θα δώσουμε κάτι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, με συγχωρείτε, διότι δίνοντας ξέραμε πάρα πολύ καλά ότι εάν μπορούμε να μειώσουμε τις δαπάνες με άλλους τρόπους με 100 ή 200.000.000.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν μπορέσατε όμως, απ’ όσο απεδείχθη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σταθείτε, σας εξηγώ γιατί ανατράπηκε το πρόγραμμα και θα ήμασταν, θα μας κατηγορούσατε εάν δεδομένης αυτής της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης που έγινε, εάν δεν υπήρχε κάτι άλλο…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή, αν καταλαβαίνω, ο κ. Παπακωνσταντίνου τα έκανε όλα τέλεια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει εκείνη τη στιγμή. Έπρεπε όλη η Κυβέρνηση, και μάλιστα όλη η Κυβέρνηση μαζί, να αντιμετωπίσουμε μια καταιγίδα, η οποία ήρθε και έπληξε την οικονομία. Δεν μπορούσε κανένας να δανειστεί ούτε 1 ευρώ από τις διεθνείς αγορές, για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς. Τι θα κάναμε; Όταν βρίσκεσαι μέσα σε μια τέτοια φωτιά, θα πρέπει να πάρεις τα πυροσβεστικά μέτρα, αλλά το γιατί φτάσαμε μέχρι εκεί και δεν ήταν, παραδείγματος χάρη, η Γερμανία σε αυτή τη θέση, είναι διότι ήμασταν η ευάλωτη οικονομία.
Αυτό που εμείς λέγαμε και υλοποιούσαμε μέχρι τον Ιανουάριο ήταν ένα πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά με άλλο μίγμα πολιτικής. Άλλο μίγμα πολιτικής, αυτό έχει σημασία.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και τώρα για να έρθουμε στο σήμερα, επειδή έχουμε και εκλογές σε λίγες μέρες και το βασικό σύνθημα είναι μνημόνιο ή όχι μνημόνιο. Μεταξύ μας τώρα, εσείς είστε υπέρ του μνημονίου ή κατά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι είναι ψευτοδίλημμα. Δεν υπάρχει υπέρ ή κατά του μνημονίου. Το μνημόνιο είναι μια πραγματικότητα, είναι πίσω μας, δεν είχε άλλη δυνατότητα η χώρα. Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει και αυτό είναι το στοίχημα, είναι τι κάνουμε για να βάλουμε στέρεες βάσεις στην οικονομία μετά το μνημόνιο, για να βγούμε από αυτό το μνημόνιο και να μην ξαναέρθουμε ποτέ πια σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση. Και εκεί να καθίσουν τα κόμματα και οι πολιτικοί να καταθέσουν τις απόψεις τους. Τι θα κάνουμε; Δεν θα πάρουμε τα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει; Δεν θα πάρουμε τα αναπτυξιακά μέτρα; Δεν θα πάρουμε τα προγράμματα…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως, ανάπτυξη ακόμα δεν έχουμε δει και σας κατηγόρησαν και εσάς, όταν ήσασταν στο προηγούμενο Υπουργείο, ότι δεν είδαμε επενδύσεις.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όποιος περιμένει ανάπτυξη από το ένα βράδυ στο άλλο, δεν γνωρίζει τι σημαίνει ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει παραγωγική αναδιάρθρωση. Και ό,τι κάνεις σήμερα θα πιάσει τόπο σε ένα και δύο χρόνια. Αυτή η μάχη που δίνεται σήμερα είναι να γίνουν οι τομές που έπρεπε να είχαν γίνει πριν 3 και 4 χρόνια, έτσι ώστε να υπάρχει παραγωγή στον τόπο μας, να υπάρχει προστιθέμενη αξία μετά από 2 και 3 χρόνια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η ηλεκτρική καρέκλα, αυτή που κάθεστε, είναι καλύτερη από την προηγούμενη ή δεν έχει διαφορά ηλεκτρική από ηλεκτρική καρέκλα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το αίσθημα ευθύνης είναι κοινό και στα δύο Υπουργεία και τώρα ακόμη μεγαλύτερο, γιατί πραγματικά βλέπω την αγωνία των ανθρώπων, των ανέργων, των φτωχών…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει τώρα, δεν τα βάζουν και μαζί σας που δεν έχουμε επενδύσεις όμως. Παλιότερα είχαν ένα…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αφού ήταν τώρα στο κέντρο της αντιπαράθεσης…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι; Και τότε και τώρα προσωπικά δίνω τη μάχη γι’ αυτά που πιστεύω και είμαι αισιόδοξη για την Ελλάδα και είμαι αισιόδοξη για τη χώρα μας και πραγματικά πιστεύω ότι αυτά που κάνουμε…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άμα μας αφήσετε να είμαστε και εμείς αισιόδοξοι, αν μας αφήσει η Κυβέρνηση να είμαστε και εμείς αισιόδοξοι, θα είναι…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω γιατί είμαι αισιόδοξη. Γιατί έχουμε τρομακτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στα οποία μπορούμε να επενδύσουμε και το κάνουμε. Έχουμε καταπληκτικούς ανθρώπους, οι οποίοι μέσα σε ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτά είναι θεωρίες, εδώ στον Αστακό είπαν να κάνουμε μια επένδυση και την κόψανε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και μας την κάνανε οι Καταριανοί, φύγανε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα υπάρχουν πάντοτε επενδύσεις οι οποίες προχωρούν και επενδύσεις οι οποίες μένουν πίσω, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ένα: Να απλουστεύσουμε όλες τις διαδικασίες ίδρυσης αδειοδότησης, ώστε να μην υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος επενδυτής που να λέει ότι «εγώ προσπάθησα να κάνω επένδυση στην Ελλάδα, ήθελα να κάνω επένδυση και για 4 χρόνια δεν μπορούσα να πάρω»…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το fast track πια, τι άλλο να κάνουμε με το fast track;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα, γι’ αυτό λέμε, ότι αυτή είναι μια μεγάλη τομή.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα ισχύει και για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυτό, για τους Έλληνες επενδυτές;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, και αυτό που γίνεται με την απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο σημαντικό ακόμα και από το fast track. Και για τις μικρές επενδύσεις και για τις μεγάλες.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και στο Κατάρ τώρα, ξέρετε τι έγινε με αυτή την ιστορία; Επειδή ήσασταν μέχρι πρότινος Ανάπτυξης, με το Κατάρ γιατί ακυρώθηκε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εμένα ψιλομούφα μου φαίνεται η ιστορία με το Κατάρ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν γνωρίζω, γιατί σήμερα βγήκε το νέο. Δεν έχω το φάκελο, δεν ξέρω ακριβώς που υπήρξε εμπλοκή. Θα υπήρξε κάποια εμπλοκή, απ’ ό,τι άκουσα, από τους επενδυτές σε σχέση με τους αγοραστές, τους Ιταλούς. Αλλά, δεν γνωρίζω το φάκελο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κυρία Υπουργέ, ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.
Leave a Reply