Συνέντευξη στον “Flash 96”
Στον δημοσιογράφο Α. Κοκορίκο
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Πάμε να δούμε τώρα και να συζητήσουμε μερικές από τις εξελίξεις με την Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργό, την κα Λούκα Κατσέλη που είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή.
Καλώς σας μεσημέρι κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλό μεσημέρι κ. Κοκορίκο. Λυπάμαι μόνο γιατί έχει κλείσει η φωνή.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Εντάξει, είναι μέρες που όλοι μπορεί να κρυώσουμε. Κυρία Κατσέλη να εκμεταλλευτώ και τις γενικότερες έτσι γνώσεις σας και την εποπτεία που έχετε στα οικονομικά θέματα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης και τα παγκόσμια, για να μας δώσετε και μερικές πληροφορίες σε σχέση μ’ αυτά που διαβάζουμε.
Ακούσαμε τον κ. Παπαδήμο κατ’ αρχήν ο οποίος λέει ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησής του είναι η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ. Κάτι που θεωρούσαμε οριστικό, μόνιμο και αμετάκλητο ως τώρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι σωστό αυτό, διότι πρώτα – πρώτα η ίδια η ευρωζώνη κλυδωνίζεται. Ημετάδοση της κρίσης στην Ιταλία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο και αλλού σημαίνει, ότι θα πρέπει να δούμε τους επόμενους μήνες τι θα γίνει μέσα στην Ευρωζώνη. Άρα αυτό είναι το πρώτο.
Το δεύτερο είναι, ότι ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτοί οι κλυδωνισμοί θα πρέπει η Ελλάδα να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό το πακέτο συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για να μην βρεθεί για άλλη μια φορά στη δίνη του κυκλώνα.
Και τρίτον να προσθέσω ότι επειδή το PSI διαπραγματεύσεις τώρα ξεκινούν με τις Τράπεζες για την ανταλλαγή ομολόγων, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, ελπίζω μικρή πιθανότητα αυτό να μην κλείσει με επιτυχία και αυτό να προκαλέσει ένα πιστωτικό γεγονός.
Άρα έχουμε πηγές αβεβαιότητας οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν στο εξωτερικό, αυτό καλείται η Κυβέρνηση και ο κ. Παπαδήμος προσωπικά να διαχειριστεί. Και θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι αυτά θα κλείσουν μέχρι το Δεκέμβριο.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Να ανοίξουμε μια παρένθεση και να αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη αυτή την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου, η οποία μπορεί και να αναθεωρηθεί πριν από τα Χριστούγεννα ή μέχρι τα Χριστούγεννα σε Σύνοδο Κορυφής, αλλά ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, μπορεί σήμερα έτσι όπως είναι το καθεστώς, μπορεί να βγει μόνο μία χώρα από το ευρώ χωρίς να τροποποιηθούν οι ισοτιμίες των άλλων νομισμάτων;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Δηλαδή υποθέτουμε ότι η Ελλάδα λέει εθελοντικά θέλω να αποχωρήσω, υπάρχει περίπτωση οι άλλες ισοτιμίες της ιταλικής λιρέτας με το ευρώ, της ισπανικής πεσέτας, του πορτογαλικού εσκούδο και των άλλων νομισμάτων να μην είναι ίδιες;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, δεν υπάρχει σύμφωνα με τις ρυθμίσεις. Αυτή τη στιγμή θεσμική έξοδος από το ευρώ δεν υπάρχει. Αλλά το ζήτημα είναι ότι εάν θυμόσαστε και το ‘92 και το ’93 που υπήρχε η μεγάλη κρίση των ευρωπαϊκών νομισμάτων, φιδιού όπως το λέγαμε, όταν οι αγορές ουσιαστικά προκαλούν μεγάλες κρίσεις στα νομίσματα, θεσμικά οικοδομήματα μπορούν να καταρρεύσουν.
Άρα ναι μεν συντεταγμένα δεν υπάρχει δυνατότητα εξόδου από το ευρώ ή να μας βγάλουν από το ευρώ. Από την άλλη μεριά αν υπάρχει μια τεράστια κρίση στην ευρωζώνη και αν δούμε να καταρρέει και να φτάνει στη χρεοκοπία π.χ. μία μεγάλη χώρα στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, αυτό θα κλονίσει όλη την Ευρωζώνη.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Το λέω αυτό γιατί η κα Μέρκελ προώθησε στο Συνέδριο του Κόμματός της μια απόφαση σύμφωνα με την οποία θα μπορεί, θα είναι ελεύθερη μια χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι μια 3η εκδοχή η οποία σημαίνει κάτι τι; Ότι γίνεται επεξεργασία σεναρίων, τα οποία υπήρχαν και παλιά άλλωστε στην δεκαετία του ’90, η Ευρωζώνη να οργανωθεί γύρω από δύο κύκλους αν θέλετε. Έναν σκληρό πυρήνα με ένα πιο σκληρό ευρώ και μία περιφέρεια, ένα δεύτερο κύκλο χωρών τα οποία θα έχουν κι αυτά ένα ευρώ, αλλά ένα πιο ασθενές ευρώ ας το πούμε.
Μάλιστα αυτή ήταν μία πρόταση αν θυμάμαι καλά, η οποία είχε συζητηθεί πριν από το 2000 εκτενώς στην Ευρώπη, είχα κάνει κι εγώ, είχα δουλέψει σε μια εργασία τότε επαγγελματική γύρω απ’ αυτό το θέμα και πιστεύω ότι τέτοιου είδους σενάρια από τα διάφορα Ινστιτούτα επανέρχονται.
Αλλά νομίζω, ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτός ο κίνδυνος για την Ελλάδα. Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι τον προσεχή μήνα να κλείσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις συμφωνίες και να επανέλθει ένα πλαίσιο χρηματοπιστωτικής ασφάλειας.
Πιστεύω ότι μπορούμε παρά τους κλυδωνισμούς αυτό να το πετύχουμε.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Ξέρετε, το ρωτάω αυτό γιατί φαίνεται εντελώς παράδοξο να επιτραπεί σε μία χώρα και η πρώτη ύποπτη βέβαια είναι η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ και να υποθέτουμε ότι όλοι οι υπόλοιποι καταθέτες που έχουν τα λεφτά τους σε ιταλικές τράπεζες ή σε ισπανικές τράπεζες θα τα διατηρήσουν και δεν θα προκληθεί μία εκροή καταθέσεων από όλες τις χώρες πια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε δεν το βλέπω αυτό έτσι όπως το λέτε για πάρα πολλούς λόγους, αυτό δεν γίνεται. Πρώτον, δεν υπάρχει θεσμικά όπως είπαμε. Δεύτερον, δεν συμφέρει κανέναν, διότι ακόμα και κάτι τέτοιο να γίνει αυτό θα έχει ακόμα πιο αποσταθεροποιητικές πιέσεις, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιέσεις στις άλλες χώρες, που έχουν κι αυτές προβλήματα.
Άρα μην το συζητάτε, αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν παίζει.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Το θέμα είναι, ότι με το να μην το συζητάμε δεν γίνεται τίποτα με την έννοια ότι μέχρι τώρα το ευρώ δεν είχε σχέδιο Β’ και το λέγανε μάλιστα δημοσίως οι πολιτικοί ηγέτες …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σχέδιο Β’ για το ευρώ είναι διαφορετικό κ. Κοκορίκο και νομίζω ότι αυτό πρέπει να απασχολήσει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, πώς θα βάλουν, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες σωστά, πως θα εξοπλίσουν το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αρκετούς πόρους και ευχέρεια δράσης, ώστε να γίνει η διαχείριση των κρίσεων πολύ πιο ομαλά απ’ ότι έχει γίνει μέχρι τώρα.
Αυτό είναι το πρόβλημα. Το θεσμικό οικοδόμημα της Ευρωζώνης δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι ατελές και χρειάζεται και ένα ταμείο το οποίο να παρεμβαίνει στις αγορές με αξιόπιστο τρόπο και θα έλεγα και κάτι άλλο το οποίο μας αφορά άμεσα, ένα Ταμείο ευρωπαϊκό Εγγυήσεων για τις βιώσιμες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα ή από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Οι Τράπεζες λόγω της κρίσης δεν δανείζουν. Οι επιχειρήσεις οι οποίες ακόμα κι αυτές που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να πάρουν ένα δάνειο για να προχωρήσουν την επένδυση και η πρώτη προτεραιότητα είναι να λυθεί το ζήτημα της ρευστότητας. Να διοχετευτεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Αυτό το στοίχημα μπορεί να λυθεί, μάλιστα το είχαμε προχωρήσει όταν ήμουνα στο Υπουργείο Οικονομίας με την προετοιμασία ενός Ταμείου Εγγυήσεων ευρωπαϊκού σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατά τα πρότυπα του Γερμανικού KFW που είναι ένα αντίστοιχο το έχει αποδεχθεί η Γερμανία, είχε μπει στο μνημόνιο Μέρκελ – Παπανδρέου και νομίζω ότι αυτό επείγει πιο πολύ απ’ οτιδήποτε.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Τώρα αυτό το σχέδιο με μία Τράπεζα στην πραγματικότητα αντίστοιχη με την KFW το έχω ακούσει και από διαφορετικά χείλη, αλλά δεν βλέπω να προωθείται. Το έχει δηλαδή και ο Ρέσλερ νομίζω όταν είχε έρθει εδώ το είχε αναφέρει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ήταν η ίδια ιδέα, είχε προχωρήσει το καλοκαίρι του ’10, είναι ουσιαστικά για να καταλάβουν οι ακροατές μας ένα ευρωπαϊκό ΤΕΜΠΜΕ, όπως εμείς είχαμε το ΤΕΜΠΜΕ το οποίο έδινε εγγυήσεις σε επιχειρήσεις, το ίδιο και πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε ο κίνδυνος που υπάρχει σε κάθε κράτος – μέλος να μειωθεί εφ’ όσον αυτό το ΤΕΜΠΜΕ θα λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Η προσοχή που είπε ο κ. Παπαδήμος ότι θα δώσουμε για την ανεργία, αυτό λέτε ότι είχε υπόψη του;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, αυτή είναι μία δεύτερη, κοιτάξτε ο κ. Παπαδήμος πολύ σωστά μίλησε για μεγάλες προτεραιότητες. Μία από τις προτεραιότητες στις οποίες αναφέρθηκε ήταν τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης.
Θέλω απλώς να θυμίσω γιατί ήταν κάτι που ανέφερα κι εγώ εκτεταμένα στην ομιλία μου, ότι πέραν από την διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία που κατά τη γνώμη μου είναι τεράστιας σημασίας τώρα για να υπάρξει οποιαδήποτε ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία, η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα είναι η στήριξη της απασχόλησης.
Και εδώ υπάρχουν προγράμματα, θα σας θυμίσω, νομίζω ότι και από τη δική σας εκπομπή είχαμε μιλήσει για τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας και αυτά έχουν καθυστερήσει. Έπρεπε το καλοκαίρι ήδη αυτά να τρέχουν, να μπορούμε να απορροφήσουμε άμεσα 50.000 ανέργους σε έργα κοινωφελή και να στηριχθεί το εισόδημά τους έστω και για πέντε μήνες μέχρι να ξεκινήσουν τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που εξυπηρετούν 70.000 ωφελούμενους.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Κυρία Κατσέλη σας ευχαριστούμε πολύ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ. Γεια σας.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Καλό σας μεσημέρι.
Leave a Reply