Συνέντευξη στον “Real FM”
Στον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε την κα Λούκα Κατσέλη, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργό. Κυρία Υπουργέ, καλημέρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω. Πώς σας τυχαίνουν, όταν έχουμε συνέντευξη, σας κάθονται τα καλύτερα. Ο κ. Πάγκαλος εμφανίστηκε στο γαλλικό κανάλι 5 και δήλωσε ότι οι αγανακτισμένοι είναι κομμουνιστές, φασίστες και μαλάκες. Με συγχωρείτε κυρία μου που διατυπώνω μια τέτοια χυδαία λέξη συνομιλώντας μαζί σας, αλλά είναι η λέξη που χρησιμοποίησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Θέλω το σχόλιό σας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι όποιος γυρίζει στις γειτονιές της Αθήνας ή στην Ελλάδα και μιλάει με αγανακτισμένους, το μόνο που δεν μπορεί να πει είναι αυτούς τους χαρακτηρισμούς.
Αγανακτισμένοι είναι κάθε ελληνική οικογένεια, κάθε άνεργος, κάθε δημόσιος υπάλληλος που βρέθηκε αυτή τη στιγμή να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα, κάθε ιδιωτικός υπάλληλος που βλέπει το μισθό του να μειώνεται δραματικά και κάθε Έλληνας που αγωνιά. Το ζήτημα είναι πώς απαντάμε σ’ αυτόν τον κόσμο και νομίζω ότι πρέπει, ο ρόλος μας είναι να σταθούμε δίπλα σ’ αυτόν τον κόσμο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτή η κυβέρνηση σας δημιουργεί καμιά ελπίδα ότι μπορεί να αφήσει κάτι πίσω της;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, αυτή η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο έργο να κάνει και νομίζω ότι πρέπει και μπορεί να το κάνει όσο καλύτερα και όσο γρηγορότερα γίνεται. Και θα σας πω, γιατί ανησυχώ πάρα πολύ κ. Χατζηνικολάου, ότι επειδή η φωτιά είναι πολύ κοντά σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης, είναι πολύ σημαντικό να κλείσουν τα ανοιχτά μας θέματα με την Ευρώπη μέσα στο Δεκέμβριο αν είναι δυνατόν.
Ανησυχώ βαθύτατα ότι όταν η Ιταλία και η Ισπανία δανείζονται με 7% και 8%, θα υπάρξει πρόβλημα με το να δανείσουν στην Ελλάδα με 3% και 4% και 5%. Επομένως, το γρηγορότερο που θα μπορέσει ο κ. Παπαδήμος και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κλείσει τα ανοιχτά θέματα, τη δανειακή σύμβαση με την Ευρώπη, το καλύτερο για την Ελλάδα.
Χρειάζεται μία σταθερότητα. Είδα ευτυχώς χθες την κίνηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των άλλων τραπεζών, να παρεμβαίνουν επιτέλους μετά από ένα χρόνο στην αγορά. Ο κίνδυνος είναι μπροστά και πρέπει τα πράγματα να γίνουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη σωφροσύνη.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εκλογές πότε κα Κατσέλη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η αίσθησή μου είναι ότι θα πάνε προς την άνοιξη.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πιστεύετε κι εσείς ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα. Πιστεύετε ότι πρέπει σύντομα να έχουμε κυβέρνηση που να αποτυπώνει το νέο πολιτικό χάρτη που υπάρχει στη χώρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ναι, γιατί φοβάμαι κ. Χατζηνικολάου την απονομιμοποίηση της δημοκρατίας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πολύ εύστοχο το σχόλιο. Θέλω να ρωτήσω τώρα τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ, ποια είναι η επόμενη ημέρα. Μπορεί κατά τη γνώμη σας ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου, ο πρώην Πρωθυπουργός, να παραμείνει στη θέση αυτή; Αρκετά από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ότι δεν μπορεί να μείνει στη θέση αυτή και ότι πρέπει να υπάρξει η επόμενη ημέρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ. Το βασικό ζητούμενο, το συμπέρασμα που βγάζω εγώ μιλώντας…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Υπουργέ…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας απαντήσω. Ακούστε με όμως.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πιστέψτε με, δεν ξέρω αν είναι το βασικό ζητούμενο, ξέρω ότι είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ανάμεσα σε δημοσιογράφους και ανάμεσα σε πολιτικούς.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ανάμεσα σε πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σε πολιτικούς και σε δημοσιογράφους, αλλά επειδή ίσως δεν είμαι η συμβατική πολιτικός, αφήστε με να σας πω την άποψή μου. Το βασικό ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ είναι, πρώτον, να υπάρξει μία κοινή αφήγηση του τι συνέβη και φτάσαμε εδώ, γιατί έγινε η μεγάλη ανατροπή, ένα.
Τι συμπεράσματα βγάζουμε από αυτή την πορεία, που είμαστε εδώ, και γιατί θα ζητήσουμε από τον κόσμο να ξαναψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Ποιες είναι οι δύο – τρεις βασικές πολιτικές μας επιλογές για τα επόμενα δύο χρόνια που μας διαφοροποιούν και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από τα κόμματα της αριστεράς. Και αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό αφορά στον κόσμο, τι τον περιμένει, γιατί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, και μετά να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής εκείνη τη στιγμή για να το κάνει αυτό.
Το εάν θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, αν θα είναι κάποιος άλλος, είναι κάτι που θα το δεις εφόσον πρώτα ξεκαθαρίσεις …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα με συγχωρήσετε, αλλά θα σας πω ότι όποια κι αν είναι αυτή η αφήγηση, όπως την είπατε, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να τη συνοδεύει, γιατί τον Γιώργο Παπανδρέου συνοδεύει η αφήγηση των πολιτών για τα πεπραγμένα του.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Απολύτως, αλλά, κοιτάξτε, τα πεπραγμένα δεν τα διαβάζεις, δεν είναι με μία ανάγνωση. Τα πεπραγμένα, μέσα σ’ αυτή τη διετία έγιναν πολλά και πολλά θετικά και αρκετά αρνητικά, και ο Γιώργος Παπανδρέου ό,τι και να πει κανένας, όποια κριτική και να του ασκήσει, αυτή τη στιγμή έχει συνδέσει ιστορικά το όνομά του με μία πολιτική η οποία έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Μπόρεσε, και το λέω, ξέρετε την κριτική και ξέρετε ότι πολλές φορές ήμουν και αντίθετη από κομμάτια της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκαν, αυτό όμως δεν αναιρεί τη βασική θέση ότι βρέθηκε σε ένα χρηματοπιστωτικό τσουνάμι, ότι κατόρθωσε να φτιάξει και να στηρίξει με τις πρωτοβουλίες του μέσα στην Ευρώπη τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ότι μπόρεσε να οδηγήσει τη χώρα μέχρι εκεί που μπόρεσε, με τα λάθη και τις επιτυχίες του και να ανοίξει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις οι οποίες πολλές από αυτές θα έχουν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Μην είμαστε απλουστευτικοί κ. Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως θεωρείτε ότι παίζει το ενδεχόμενο να παραμείνει ο κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένα κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ. Εάν θα είναι ο κατάλληλος ή όχι να είναι Πρόεδρος, να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να ηγηθεί των εκλογών, είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην πορεία. Δεν είναι όμως αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή προέχει.
Αυτό που προέχει είναι να δεις με ποια ατζέντα θα κατέβει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, τι ζητάς από τον κόσμο, τι τον περιμένει, τι οδικό χάρτη του δίνεις και μετά να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής, μέσα στα συντεταγμένα όργανα αυτό το πράγμα να το…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Κατσέλη, ξεχνάτε όμως ότι επίσης ο κ. Παπανδρέου είναι ο Πρόεδρος που έφερε το ΠΑΣΟΚ στο χαμηλότερο δημοσκοπικό ποσοστό του μετά την μεταπολίτευση και ότι επίσης είναι αυτός ο οποίος με τη φαεινή ιδέα του δημοψηφίσματος οδήγησε σε πτώση την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, κύριε Χατζηνικολάου, πρώτα πρώτα δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με την ανατροπή της οικονομικής πολιτικής, όποιος και να ήταν στο τιμόνι τα ίδια ποσοστά θα έφερνε.
Αυτή τη στιγμή έγινε ένας σεισμός στην Ελλάδα όπου αποδομήθηκε ένα ολόκληρο σύστημα αν θέλετε και οικονομικό και πολιτικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δε νομίζω κανένας ότι θα μπορούσε ποτέ να το διαχειριστεί πολύ διαφορετικά πολιτικά, δεδομένων αυτών που γίνανε. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει και μερικά άλλα πράγματα τα οποία θα είχαν βοηθήσει.
Αυτό είναι κάτι το οποίο θα έχουμε καιρό να το συζητήσουμε, αλλά εμένα δεν με εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση και ο Γιώργος Παπανδρέου έχουμε υποστεί όλοι ένα πολύ μεγάλο κόστος από τη μεγάλη αυτή στροφή η οποία έγινε όσον αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Νομίζω ότι θα ήταν αφελής κανένας να πιστεύει ότι έχοντας μειώσει μισθούς, συντάξεις, έχοντας αυξήσει φόρους και έχοντας προωθήσει αυτό το πρόγραμμα, θα είχε ποσοστά τα οποία θα ήταν τα ποσοστά του 2009 ή του 2008. Άρα νομίζω ότι σ’ αυτό δεν αμφιβάλλει κανένας.
Το θέμα είναι, το δημοψήφισμα για μένα ήταν λάθος. Ήταν λάθος για ένα βασικό λόγο. Διότι έγινε μετά τη σύναψη της σύμβασης. Το δημοψήφισμα θα μπορούσε να ήταν ένα πάρα πολύ ισχυρό όπλο και πολιτικά αν είχε γίνει πολύ νωρίτερα από το καλοκαίρι και το είχαμε χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό ατού και στις συζητήσεις που είχαμε με την Τρόικα. Δεν έγινε. Έγινε μια στιγμή που ήταν κατά τη γνώμη μου λανθασμένη, μετά τη σύναψη, και είχε το κόστος που είχε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ κα Κατσέλη. Καλημέρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ. Καλημέρα.
Leave a Reply