Συνέντευξη στον “Real FM”, 26-09-2011

Στον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε και να κουβεντιάσουμε με την Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργό την κα Λούκα Κατσέλη. Κυρία Υπουργέ, καλημέρα σας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας από τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί ενδεχόμενου κουρέματος του ελληνικού χρέους, σταδιακού κουρέματος κατά 50%. Θέλω να ρωτήσω αν θεωρείτε ότι αυτό δίνει λύση στο δράμα που περνάει η χώρα μας ή αν αντίθετα φοβάστε ότι μπορεί να φέρει επιπλοκές.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Χατζηνικολάου, μάλλον θα φέρει επιπλοκές και είναι κάτι το οποίο είχε προταθεί και είχε απορριφθεί πριν την 21η Ιουλίου. Κατά την άποψή μου η λύση η ενδεδειγμένη είναι αυτή που απ’ ό,τι διάβασα σήμερα ξανασυζητιέται σε ευρωπαϊκούς κύκλους, δηλαδή η ενδυνάμωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο τριπλασιασμός των ποσών που έχει έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε πίεση στο ευρώ και σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης και δεύτερον, η ικανότητα του EFSF να παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές.

Σας υπενθυμίζω ότι αυτή ήταν η πρόταση στο τραπέζι από το Φεβρουάριο του 2011. Λυπάμαι που η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθυστερήσει τόσο πολύ και τόσο επικίνδυνα να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις. Νομίζω ότι θα ληφθούν αυτές οι αποφάσεις αλλά δυστυχώς με μεγάλο βάρος στις πλάτες εργαζομένων, συνταξιούχων, που πραγματικά θέλουν και αποζητούν ένα χρηματοπιστωτικό πλαίσιο το οποίο να είναι ασφαλές.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, ο κεντρικός τραπεζίτης ο κ. Γιώργος Προβόπουλος σε μια συνέντευξη που έδωσε χθες στη «REALNEWS» λέει «Αυτοσχεδιάζουμε για να καλύψουμε τα κενά της αδράνειας», κάνοντας ουσιαστικά πρώτη φορά δημόσια κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις και αβελτηρίες σε αυτή τη διετία. Θέλω τη δική σας εκτίμηση, τη δική σας γνώμη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Χατζηνικολάου, σήμερα στα «ΝΕΑ» έχω ένα άρθρο με τίτλο «Για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη» που ουσιαστικά εντοπίζει το πρόβλημα σε μία παραλλαγή αυτού που είπε ο κ. Προβόπουλος.

Το 2010 καταφέραμε μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή μέσω οριζόντιων μέτρων. Αυτό ήταν σαφές από τις αρχές του ΄11 ότι δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Δηλαδή δεν μπορούσε και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περαιτέρω μειώσεις μισθών, συντάξεων ή αύξηση των φόρων.

Ας υπενθυμίσω μόνο ότι ήδη από το Φεβρουάριο και η Τρόικα είχε βγει με παρόμοιες δηλώσεις. Επομένως η ατζέντα του 2011 ήταν διαφορετική και είναι διαφορετική από την ατζέντα του 2010 και μετατοπίστηκε στην υλοποίηση, και θέλω να υπογραμμίσω τον όρο «υλοποίηση διαρθρωτικών πολιτικών».

Αυτό είναι τελείως διαφορετικό παιχνίδι, και εάν θέλετε, όπως είπε και ένας πολύ σπουδαίος οικονομολόγος, η μεγαλύτερη αδυναμία των κοινωνιών για την ανάπτυξή τους είναι να οργανωθούν σωστά για την ανάπτυξή τους.

Η υλοποίηση διαρθρωτικών πολιτικών απαιτεί τελείως διαφορετική λειτουργία και του διοικητικού μηχανισμού και του πολιτικού συστήματος και εκεί νομίζω ότι φάνηκαν οι αδυναμίες μας, οι τεχνικές, οι οργανωτικές και οι πολιτικές, διότι άλλο να νομοθετείς και άλλο να υλοποιείς διαρθρωτικές πολιτικές.

Εκεί ο κάθε Υπουργός, ο κάθε Διοικητής φορέα γίνεται manager. Ουσιαστικά χρειάζεται πολύ ξενύχτι και κόπο για το πώς θα υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις και οι ρυθμίσεις. Χρειάζεται μία άλλη οργάνωση του διοικητικού μηχανισμού.

Αυτές ήταν πρωτόγνωρες εμπειρίες και νομίζω ότι τα αποτελέσματα φάνηκαν διότι μέσα στους 8 μήνες, στους τρεις μεγάλους τομείς που είπαμε ότι θα υλοποιήσουμε διαρθρωτικές πολιτικές, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στις αποκρατικοποιήσεις, στην αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, αλλά και σε πολλές άλλες που μπορώ να αναφέρω που αφορούν όλο το δημόσιο τομέα,  φάνηκαν οι αδυναμίες μας και νομίζω ότι πρέπει να μάθουμε από αυτήν την πορεία, από αυτά τα λάθη, που αφορά όλους μας και αφορούν και νοοτροπίες αν θέλετε και να βγάλουμε το χρήσιμο συμπέρασμα ότι από δω και πέρα κρινόμεθα όλοι βάσει αποτελέσματος και όχι βάσει λόγων και δεσμεύσεων και να αναδιοργανωθούμε κατάλληλα έτσι ώστε να μην ξαναβρεθούμε στην ίδια μοίρα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Τώρα αύριο καλείται η Βουλή, καλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει αυτό το καινούργιο χαράτσι στα ακίνητα. Καταρχήν θέλω να σας ρωτήσω αν θα το ψηφίσετε. Δεύτερον, αν πιστεύετε ότι θα περάσει αυτό από τη Βουλή. Τρίτον, αν θεωρείτε ότι με αυτό το κλίμα που υπάρχει το πολύ  άσχημο και βαρύ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι πιθανόν να δούμε κάλπες εντός του φθινοπώρου.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Χατζηνικολάου, όλοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουμε τον ίδιο προβληματισμό. Ξέρουμε ότι αυτό το καινούργιο οριζόντιο μέτρο, το καινούργιο χαράτσι αλλά και αυτά που θα έρθουν την άλλη εβδομάδα είναι έκτακτα οριζόντια μέτρα τα οποία πλήττουν συμπολίτες μας, οικογένειες οι οποίες πραγματικά πια δεν τα βγάζουν πέρα, και βρισκόμαστε αν θέλετε όλοι μας με το μαχαίρι στο λαιμό.

Πιστεύαμε ότι τον Ιούλιο θα ήταν η τελευταία φορά που βρισκόμαστε σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση να επιβληθούν μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου ή η περικοπή συντάξεων κλπ. Ξαναβλέπουμε το ίδιο πράγμα, γι’ αυτό αν θέλετε η ανάσα που είχε πάρει η ελληνική κοινωνία τον Ιούλιο έχει κοπεί για μία ακόμα φορά απότομα.

Από την άλλη μεριά όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να λάβουμε την έκτη δόση. Επομένως νομίζω ότι με αυτήν την ευθύνη μπροστά μας η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τη λήψη μέτρων, αλλά γι’ αυτό κ. Χατζηνικολάου προσωπικά αισθάνθηκα την ανάγκη να καταθέσω την άποψή μου λέγοντας ότι αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει και μπορεί να μην ξαναγίνει αρκεί να υλοποιήσουμε δύο τουλάχιστον μεγάλες δεσμεύσεις όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα με συντεταγμένο τρόπο και κάνω συγκεκριμένες προτάσεις στο άρθρο μου για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες. Δεν πρέπει να ξαναφτάσουμε σ’ αυτό το σημείο και ελπίζω ότι αυτά θα είναι τα τελευταία έκτακτα μέτρα τα οποία καλούμεθα να ψηφίσουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ελπίζετε. Βέβαια έχουμε ζήσει μια σειρά από αιφνιδιασμούς τα τελευταία χρόνια, συνεχώς αιφνιδιάζονται οι πολίτες και ξέρετε, αρχίζει και αναπτύσσεται πια…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι ό,τι χειρότερο κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, ακριβώς, αρχίζει και αναπτύσσεται στην κοινωνία μας το αίσθημα ότι για να σωθεί το κράτος, αυτό το άθλιο κράτος της μεταπολίτευσης, το σπάταλο, το αναξιοκρατικό…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το αναποτελεσματικό…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το αναποτελεσματικό, ότι για να σωθεί αυτό το κράτος θυσιάζουμε το λαό, θυσιάζουμε τις προοπτικές της χώρας, θυσιάζουμε την ευτυχία της ελληνικής οικογένειας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Χατζηνικολάου, αυτό το συναίσθημα νομίζω μας διακατέχει όλους και ιδιαίτερα όλους εμάς που με την ψήφο μας περνάμε μέτρα τα οποία τα θεωρούμε και άδικα και αν θέλετε αναποτελεσματικά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και για τα οποία δεν έχετε και εξουσιοδότηση, διότι έχετε εκλεγεί με άλλη ατζέντα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πούμε όμως ότι όλοι…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτή είναι η αλήθεια.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι αλήθεια, αλλά όλοι ξέρουμε ότι βρεθήκαμε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία κανένας δεν φανταζόταν, ότι θα…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αφήστε το αυτό γιατί θα διαφωνήσουμε και δεν έχουμε το χρόνο τώρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εντάξει, μπορούμε να το συζητήσουμε σε μια άλλη εκπομπή σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μεσολάβησαν έξι μήνες κ. Υπουργέ από την εκλογή σας μέχρι τη συνειδητοποίηση του πράγματος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Χατζηνικολάου, ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Εγώ θα σας έλεγα και ξέρετε ότι σε πολλά από αυτά τα μέτρα προσωπικά η ίδια δεν συμφωνούσα και δεν συμφωνώ και έχω προσπαθήσει να αναδιαπραγματευθώ και με την Τρόικα ορισμένα μέτρα, αλλά να μην έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι τόσο η Ελλάδα όσο και τώρα πολλά άλλα κράτη βρεθήκανε στο επίκεντρο μιας χρηματοπιστωτικής δίνης, όπου αυτοί που ευθύνονται είναι εκτός των συνόρων μας και εμείς γίναμε το εύκολο όχημα ακριβώς λόγω των δικών μας αδυναμιών.

Άρα αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα που θα την κάνουμε και οπωσδήποτε θα γίνει, θα την καταγράψουμε και θα την αξιολογήσουν οι ιστορικοί. Το θέμα είναι ότι η πολιτική είναι «τι κάνεις τώρα». Νομίζω ότι όλοι αισθανόμαστε ότι οριζόντια μέτρα που πλήττουν τους ίδιους και τους ίδιους δεν μπορεί να συνεχίσουν να παίρνονται.

Εγώ προσωπικά είμαι διατεθειμένη να ψηφίσω αύριο γι’ αυτά ως έκτακτα μέτρα, αλλά γι’ αυτό είπα ότι πρέπει να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Δύο είναι αυτή τη στιγμή. Πρέπει να προχωρήσουμε διαφορετικά, να οργανωθούμε διαφορετικά και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε δύο μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος, τη διεύρυνση της φορολογικής μας βάσης και την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, και δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει αναδιοργάνωση με πρόχειρο ενιαίο μισθολόγιο ή με πρόχειρη εργασιακή εφεδρεία.

Πρέπει όπως γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα, να γίνει με συντεταγμένο τρόπο, με ένα επιχειρησιακό σχέδιο Υπουργείο – Υπουργείο, έτσι ώστε να έχει αποτελέσματα. Αλλιώς θα δούμε πολύ δύσκολες καταστάσεις τους επόμενους μήνες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ κα Υπουργέ. Καλημέρα σας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ. Καλημέρα σας.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings