Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3 και το δημοσιογράφο Δημήτρη Ντόζη το Σάββατο,11 Σεπτεμβρίου 2010
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Ερχόμαστε στη συζήτησή μας με την κα Υπουργό. Πριν πάμε στα δικά σας και στα καθήκοντά σας, θέλω λίγο να δούμε το τι ειπώθηκε σήμερα από τον Πρωθυπουργό. Τη χαρακτήρισα λίγο δημοσιογραφική την ομιλία του. Ξέραμε ότι δε θα υπάρχουν παροχές, ξέραμε ότι δε θα υπάρχουν ανακοινώσεις…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ήταν ένα μήνυμα αλλαγών. Και νομίζω ότι το βασικό του μήνυμα είναι ότι ‘ναι, γίνεται’. Η Ελλάδα που σήμερα έχει ένα μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, μπορεί να γίνει η Ελλάδα της ανάπτυξης, της υγιούς επιχειρηματικότητας, μια Ελλάδα με ένα κοινωνικό κράτος, το οποίο πραγματικά να εγγυάται κοινωνικά δικαιώματα.
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Ακόμα και το κοινωνικό κράτος θέλει κάποια χρήματα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, χρειάζονται χρήματα και γι’ αυτό το στοίχημα είναι τριπλό. Είναι ανάπτυξη, με θέσεις εργασίας και με κοινωνικό κράτος.
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Μάλιστα, είπε πάντως σε κάποια στιγμή, το είδαμε με τη Νικολέτα Γεωργίου που νωρίτερα το σχολιάσαμε, ότι θα δώσει την εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει κάτι και με τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Νομίζω ότι γίνεται συναίσθηση σιγά – σιγά στην Κυβέρνηση ότι όντως ήταν αναγκαία τα μέτρα με το Μνημόνιο, αλλά κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν, σε βαθμό που ίσως δεν το αντέχουν. Μήπως πρέπει κάτι να γίνει; Να κάνουμε κινήσεις διορθωτικές;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό το γνωρίζουμε. Το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι έχουν επωμιστεί ένα πολύ μεγάλο βάρος. Και αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση από την καινούρια μου θέση τώρα.
Όσο εξοικονομούμε δαπάνες στα Ασφαλιστικά Ταμεία, όσο εξοικονομούμε δαπάνες μέσα στο κράτος, μπορούμε να δώσουμε μια ανάσα, μια ανακούφιση σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι στο κάτω – κάτω δε φταίνε και τίποτα.
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Για πείτε μου, από το πόστο σας, να έρθουμε στο δικό σας, τι θα κάνετε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακόμα είναι νωρίς να σας απαντήσω, γιατί πρώτα θέλω να έχω μια ουσιαστική ενημέρωση, αλλά για εμάς υπάρχουν τρεις μεγάλοι τομείς πολιτικής.
Ο ένας είναι τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία, η κοινωνική ασφάλιση. Έγινε μια μεταρρύθμιση. Αυτή πρέπει να υλοποιηθεί, πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι, πρέπει πραγματικά να πατάξουμε τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση μέσα στα Ταμεία μας, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξοικονομηθούν πόροι για να πάνε σε αξιοπρεπείς συντάξεις. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο πρέπει να υλοποιήσουμε.
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Εξοικονόμηση πόρων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, για να μπορέσετε να τα δώσετε κάπου, προφανώς.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σε αξιοπρεπείς συντάξεις. Το Ασφαλιστικό Ταμείο τι κάνει; Έχεις εισφορές, για να μπορέσεις να πληρώσεις συντάξεις. Επομένως, χρειάζεται η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η πάταξη της εισφοροαποφυγής.
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Σημείωσα το πρώτο στάδιο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτός είναι ο πρώτος τομέας. Ο δεύτερος είναι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, διατήρηση δηλαδή θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αυτή τη στιγμή, μπορεί να έχουμε και ανάπτυξη, μπορεί να έχουμε μεγέθυνση, αύξηση του εισοδήματος από το 2011 και μετά, αλλά αν δε φροντίσουμε σήμερα να ενισχύσουμε την απασχόληση, να στηρίξουμε κυρίως τους νέους μας, τις γυναίκες, τις ευάλωτες ηλικίες, που απολύονται από τη δουλειά τους, ώστε να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, θα υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα.
Γι’ αυτό μίλησε και ο Πρωθυπουργός για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει. Ένα από τα πρώτα…
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Το άκουσα με προσοχή, αλλά είχα μια απορία. Είπε ο Πρωθυπουργός 200.000 θέσεις εργασίας θα ήθελε να υπάρξουν, από τις οποίες μόνο 27.000 όμως πλήρους απασχόλησης, δηλαδή μόνιμες θέσεις εργασίας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχουν διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει…
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Όλα τα υπόλοιπα θα είναι προγράμματα δηλαδή.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι προγράμματα του ΟΑΕΔ, που εντάσσονται μέσα στο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, να ενισχύσουμε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Και ο τρίτος μεγάλος πυλώνας της πολιτικής μας είναι η κοινωνική οικονομία. Να απλωθεί ένα δίκτυ ασφάλειας και για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και να δημιουργηθούν και νέα εργαλεία, όπως π.χ. το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε από το ΕΚΤ, ώστε να ενισχύσουμε την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Και, τέλος, ένας καινούριος τομέας πολιτικής, ο οποίος δεν έχει προϋπάρξει στη χώρα μας, αλλά τον ξεκινήσαμε ήδη στο προηγούμενο Υπουργείο, στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με το Ταμείο Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας. Το Ταμείο γίνεται πράξη μέσα σε ένα μήνα και είναι ένα από τα πρώτα μελήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μικροπιστώσεις, μικροδάνεια σε άνεργους, ακόμα και μέσα από κοινωνικούς φορείς, για την απασχόληση και τη δημιουργική έκφραση νέων ανθρώπων, οι οποίοι με κοινωνικούς στόχους θέλουν να μπουν και στην επιχειρηματική δράση.
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Και επειδή δεν είχαμε τη χαρά να τα πούμε σε όλο εκείνο το διάστημα που ακούγονταν το όνομά σας ότι φεύγετε από την Κυβέρνηση, αισθάνεστε ότι έχετε πετύχει στο χώρο που βρισκόσασταν, στο Ανάπτυξης;
Αισθάνεστε ότι υπήρχαν προβλήματα, αφήσατε εκκρεμότητες πίσω σας; Αισθάνεστε ότι η επιλογή του Πρωθυπουργού ήταν ανταμοιβή, τιμωρία; Υπήρχαν τέτοιες παράμετροι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχουν τέτοιες παράμετροι. Ήταν μια μεγάλη πρόκληση, ένα μεγάλο στοίχημα. Έγινε πάρα πολύ μεγάλο έργο, μεγάλες τομές, προγράμματα τα οποία θα αποδώσουν σε δύο – τρεις μήνες, πράγματα που υλοποιούνται και για μένα ήταν μια τεράστια ευθύνη και πρόκληση. Και αυτή την ευθύνη τη μεταφέρω τώρα στο καινούριο Υπουργείο, όπου οι δυσκολίες θα είναι ίσως ακόμα μεγαλύτερες, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα τα βγάλουμε πέρα.
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Το Εργασίας είναι ένα δύσκολο Υπουργείο, βέβαια αποφάσεις οι οποίες αφορούσαν και ένα πολιτικό κόστος, ίσως να έχουν ληφθεί. Όντως οι αποφάσεις που πρέπει να αυξήσουν τις νέες θέσεις εργασίας, το βλέπω σαν ένα δύσκολο στοίχημα.
Δεν ξέρω, σας άκουσα αισιόδοξη, άκουσα και τον Πρωθυπουργό αισιόδοξο γι’ αυτές τις νέες θέσεις εργασίας και από την άλλη βλέπω εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και μέσα στην Ελλάδα ότι θα εκτιναχθεί η ανεργία. Δεν ξέρω τι να πιστέψω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, κ. Ντόζη, είμαστε σε ύφεση. Η οικονομία είναι σε ύφεση και έχουμε μια μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στον τόπο και αυτό σημαίνει αύξηση της ανεργίας.
Άρα οι πολιτικές μας, όσον αφορά στο χώρο της εργασίας, πρέπει να είναι, πρώτον, να διατηρήσουμε όσο είναι δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας και την ίδια στιγμή να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, οι οποίες δοκιμάζονται, έτσι ώστε σιγά – σιγά, μέσα από τα επενδυτικά τους προγράμματα, τα οποία στήσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, να μπορούν να διευρύνουν τις θέσεις εργασίας.
Το στοίχημα της ανάπτυξης δεν κερδίζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Απαιτεί συλλογική προσπάθεια, συνέργεια όλων, όχι μόνο των Υπουργείων, αλλά και των παραγωγικών φορέων.
Εδώ στη Θεσσαλονίκη, προσωπικά είχα μια πολύ στενή συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς και έχουμε βάλει μπροστά μια σειρά από προγράμματα, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, τα δύο μεγάλα Ταμεία για ενίσχυση επενδυτικών δραστηριοτήτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Υπογράψαμε το Συμβόλαιο Στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων 9 δις και όλα αυτά ξεδιπλώνονται σιγά – σιγά, με στόχο από το 2011 και μετά, από το τέλος του 2011 και μετά, να έχουμε σημάδια ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης στον τόπο.
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Τα κάνατε αυτά και κάνατε και το νόμο για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, που ξέρω, έχω συνομιλήσει με πολίτες, το περίμενε εκατομμύρια κόσμος…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και τη μείωση των φαρμάκων κατά 20%.
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Να σας πω τι νομίζω ότι δεν κάνατε, έχω το ελεύθερο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως.
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Να χτυπηθεί η ακρίβεια πιο γρήγορα. Δε γίνεται να πέφτουν οι μισθοί, όλη η οικονομία να δείχνει ότι συρρικνώνεται και με ένα μαγικό τρόπο, προφανώς ως καρτέλ λέω εγώ, οι τιμές να αυξάνουν στην αγορά. Μπορεί να χτυπηθεί αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρέπει να χτυπηθεί και έγινε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να χτυπηθούν οι υψηλές τιμές που υπήρχαν λόγω των εναρμονισμένων πρακτικών. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι, όταν είχαμε μια τόσο μεγάλη αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ, πραγματικά οι τιμές αντικατοπτρίζουν και το φορολογικό βάρος.
Αν αφαιρέσουμε την επιβάρυνση του φορολογικού, ο πληθωρισμός στη χώρα έτρεχε με 1,32% τον τελευταίο μήνα. Πάλι είναι ψηλά και υπάρχει μεγάλη ακρίβεια. Και μπορούν να γίνουν μεγάλα βήματα.
Γι’ αυτό π.χ. κάναμε την ανατιμολόγηση των φαρμάκων. Έπεσαν 20% μεσοσταθμικά και αυτή είναι μια μεγάλη ανακούφιση για πάρα πολύ κόσμο.
Περάσαμε το νόμο για τις μισθώσεις και τα νοίκια πέφτουν, διότι δώσαμε διαπραγματευτική δύναμη στο μικρό και μεσαίο επαγγελματία, που μπορεί τώρα να σπάσει το συμβόλαιό του πολύ πιο γρήγορα.
Προχωρήσαμε στο πάγωμα των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Μπήκαν πολύ μεγάλα πρόστιμα και έγιναν πολύ μεγάλοι έλεγχοι στην αγορά και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
Οι δύο μεγάλες τομές, τις οποίες τώρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα προωθήσει, είναι αυτές που προετοιμάσαμε για καθαρές τιμές στο ράφι. Αυτή θα είναι η μεγάλη παρέμβαση.
Δηλαδή από το χωράφι, που λέμε, μέχρι το ράφι να υπάρχει διαφάνεια στις τιμές και να αντικατοπτρίζεται στην τιμή το πραγματικό κόστος, με το οποίο παίρνει το λιανεμπόριο τα προϊόντα του από το χονδρεμπόριο. Και οι προωθητικές ενέργειες. Και ο έλεγχος των «ενδοομιλικών» συναλλαγών.
Διότι, δυστυχώς, υπάρχουν φαινόμενα καταχρηστικών πρακτικών, όπου μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και όμιλοι υπερτιμολογούν τις εισαγωγές τους και ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει το κόστος. Αυτές είναι μεγάλες παρεμβάσεις, οι οποίες ξεκίνησαν, προωθούνται και τα αποτελέσματά τους θα φανούν τους επόμενους μήνες.
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Θα αφήσω να κλείσω έτσι την κουβέντα, με την αισιοδοξία γι’ αυτή τη θεωρία με το χωράφι και το ράφι και τις εισαγωγές, γιατί μας χρειάζεται και λίγη αισιοδοξία, στους μαύρους καιρούς που ζούμε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι το μήνυμα του Πρωθυπουργού, ‘ναι, γίνεται’, πρέπει να είναι το μήνυμά μας.
Δ. ΝΤΟΖΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ που είχαμε τη χαρά να τα πούμε από κοντά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.
Leave a Reply