Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Mega Channel

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Στους δημοσιογράφους Ο. Τρέμη, Π. Τσίμα, Γ. Πρετεντέρη

 

Δείτε εδώ το σχετικό video

 

Ο. ΤΡΕΜΗ: Σύνδεση τώρα με την κα Λούκα Κατσέλη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ πρώην Υπουργό. Καλησπέρα κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλησπέρα κα Τρέμη.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Κατσέλη θα ψηφίσετε το άρθρο 37 παρ. 5 του πολυνομοσχεδίου που  καταργεί στην πραγματικότητα το δικαίωμα της ευνοϊκότερης ρύθμισης;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Τρέμη η θέση μου νομίζω και η στάση είναι γνωστή  και την έχω διατυπώσει ξεκάθαρα.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Είναι τεχνικό θέμα αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι καταργούνται όλες οι συμβάσεις.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Τρέμη, η θέση μου και το τι θα κάνω είναι ξεκάθαρο και το έχω πει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ζήτημα όμως είναι ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή ….

Ο. ΤΡΕΜΗ: Την προηγούμενη εβδομάδα αν μου επιτρέπετε, είπατε ότι δεν θα το ψηφίσετε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή είναι η θέση μου προσωπικά. Κυρία Τρέμη αφήστε με να σας απαντήσω εγώ. Από την προηγούμενη εβδομάδα έχω πει ότι είναι θέμα συνέπειας και αρχής δικής μου γιατί επί 9 μήνες χειρίστηκα το ίδιο θέμα και δεν μπορώ με τη σημερινή του μορφή, να ψηφίσω αυτό το άρθρο. Ο ρόλος μας όμως στη Βουλή …

Ο. ΤΡΕΜΗ: Άρα αν δεν αλλάξει, θα το  καταψηφίσετε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής δικής μου προσωπικής. Αυτή τη στιγμή όμως ελπίζω ότι μετά τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή, η Κυβέρνηση η ίδια θα φέρει αλλαγές.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Εμείς έχουμε μια άλλη εικόνα και παρακαλώ αν η πληροφόρησή μας δεν είναι σωστή να μας διορθώσετε. Έχουμε την εικόνα ότι ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Βενιζέλος ο οποίος χειρίζεται συνολικά το θέμα του πολυνομοσχεδίου και έχει συμπεριλάβει και όλες τις αποφάσεις και όλες τις διαπραγματεύσεις που έκανε ο διάδοχός σας σε αυτό, ο κ. Κουτρουμάνης, είπε ότι «αυτό είναι κάτι, το οποίο δεν το διαπραγματεύεται και ότι δεν μπορεί να αλλάξει, είναι δέσμευση με την Τρόικα».

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επειδή επί 9 μήνες….

Ο. ΤΡΕΜΗ: Είναι δέσμευση με την Τρόικα, δεν είναι διαπραγματεύσιμο, γιατί δεν το διαπραγματεύεται η Τρόικα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, η Τρόικα δεν το «διαπραγματευόταν» και από πέρσι τον Σεπτέμβριο όταν εγώ προσωπικά ήμουν στο Υπουργείο Εργασίας.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Εγώ άλλο σας ρωτάω. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα αλλάξει επομένως όταν ο Υπουργός λέει ότι «αυτό, δεν το διαπραγματεύεται η Τρόικα και δεν θα αλλάξει»

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αφήστε με μια στιγμή να ολοκληρώσω.  Σήμερα είχαμε στη Βουλή καινούργια δεδομένα. Καινούργια δεδομένα, τα οποία μερικά τα υπέβαλλα κι εγώ, για τις υφεσιακές επιπτώσεις αυτών των δυο ρυθμίσεων, όπου ουσιαστικά με πρόχειρους και συντηρητικούς υπολογισμούς έδωσα στην Κυβέρνηση κάποια στοιχεία, που λένε ότι η ύφεση το 2012 μόνο από αυτές τις ρυθμίσεις, μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη,  να είναι  πολλαπλάσια αυτή του σχεδίου του προϋπολογισμού.

Δεύτερον σήμερα στη Βουλή όλοι οι κοινωνικοί φορείς έθεσαν το θέμα και είπαν στην Κυβέρνηση «Αφήστε μας να κανονίσουμε τα του οίκου μας, αφήστε μας να ακολουθήσουμε το δρόμο της συνεννόησης, θα τα βρούμε και στο θέμα των κλαδικών συμβάσεων» και τα λοιπά.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ναι αλλά βλέπετε ότι δεν είναι θέμα Κυβέρνησης, είναι θέμα Τρόικα. Η Τρόικα το έθετε σε εσάς όταν ήσασταν Υπουργός Εργασίας, δεν πέρασε τότε και το ξαναθέτει τώρα με την ίδια ακριβώς μορφή και επιμένει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι; Το ότι επιμένει η Τρόικα αυτό είναι γνωστό κ. Τσίμα. Επέμενε και το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο και το Μάιο. Είχαμε εκτεταμένες διαπραγματεύσεις και είχαμε βρει μια  λύση, που ήταν μια συμβιβαστική λύση μια πρόταση η οποία ήρθε από την πλευρά τη δική μας, από την πλευρά της Κυβέρνησης με στήριξη των κοινωνικών εταίρων και του Πρωθυπουργού.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Άρα εσείς κάνατε –λέτε- καλύτερη διαπραγμάτευση από τους διαδόχους σας.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Από τον κ. Κουτρουμάνη, αυτό λέει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το ζήτημα είναι ότι οι εταίροι μας πιέζουν προς μια κατεύθυνση.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κάνατε καλύτερη διαπραγμάτευση από τον κ. Κουτρουμάνη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν είναι θέμα καλύτερης διαπραγμάτευσης…

Ο. ΤΡΕΜΗ: Πως όχι; Με το που φύγατε εσείς –λέτε- άλλαξαν τα πράγματα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εντάξει. Αυτό που λέμε στην Κυβέρνηση, είναι ότι αυτά τα θέματα εφόσον υπάρχει ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση, μπορεί να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις και είναι ο ρόλος μας στη Βουλή να αναδείξουμε εναλλακτικές λύσεις που θα βοηθήσουν και την Κυβέρνηση πραγματικά στη διαπραγμάτευση, στη δύσκολη διαπραγμάτευση που κάνει με την Τρόικα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι αλλά υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση, ότι τρενάρετε – τρενάρετε εσείς, καθυστερήσατε – καθυστερήσατε, οδηγήθηκε η χώρα στο χείλος του γκρεμού από καθυστερήσεις, παλινωδίες με όλα αυτά τα πράγματα και τώρα, που οι διάδοχοί σας που αναγκάζονται να σηκώσουν το βάρος των καθυστερήσεων και των παραλείψεων, τους λέτε «α, εδώ δεν ψηφίζω».

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Πρετεντέρη ποια καθυστέρηση;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όλων αυτών. Δύο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σταθείτε, μιλάμε …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ίδια η Κυβέρνηση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Πρετεντέρη μιλάμε για ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο θέμα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν λέω για το συγκεκριμένο, μιλάω γενικά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μην πάμε γενικά, να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο. Υπήρξε διαπραγμάτευση, καταθέσαμε σε τεχνικό επίπεδο στην Τρόικα μια ολόκληρη μελέτη για την προσαρμογή που έχει γίνει στην αγορά εργασίας η οποία ήδη ξέρουμε ότι είναι πολύ μεγάλη …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μην μου τα λέτε αυτά, εγώ συμφωνώ με την άποψη αυτή που υποστηρίζετε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και βρήκαμε μια λύση με την Τρόικα και αυτή δεν πρέπει να ανατραπεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Παρ’ όλα αυτά λέω όμως ότι τώρα βγάζουν το φίδι από την τρύπα που κάποιοι έβαλαν το φίδι στην τρύπα. Και το φίδι το έβαλαν αυτοί, που δυο χρόνια δεν έκαναν τίποτε για να το βγάλουν από την τρύπα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι. Στην επικαιροποίηση του Μνημονίου κάθε τρεις μήνες κάθε Υπουργείο έχει πάρα πολλά θέμα. Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται να δούμε ποια από αυτά τα μέτρα έχουν το μέγιστο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και την ελάχιστη επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Η μείωση, η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στην πραγματικότητα δεν βλέπω τι δημοσιονομικό όφελος έχει, ζημιά έχει: μειώνονται οι εισφορές.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα ακριβώς γι’ αυτό, αυτή ήταν η έκθεση που κατάθεσα στη Βουλή και στην Κυβέρνηση …

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Τότε όμως γιατί επιμένει η Τρόικα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και είπαμε το εξής: αυτά τα μέτρα που δεν νομίζω ότι τα είχε υπόψη της και τα έχει υπόψη της ούτε η Τρόικα και ίσως όχι και η Κυβέρνηση. Μια τέτοια μεγάλη μείωση …

Ο. ΤΡΕΜΗ: Πως δεν τα έχει υπόψη της; Κυρία Κατσέλη, αφού αναφέρεται ρητά στην ανακοίνωση. Με συγχωρείτε, την ανακοίνωση φαντάζομαι την είδατε όπως την είδαμε και όλοι μας. Υπάρχει λοιπόν αναφορά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Τρόικα, ρητή αναφορά, που σημαίνει αυτό που λέει και ο κ. Βενιζέλος ότι δηλαδή δεν το διαπραγματεύεται.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει θέμα «δεν το διαπραγματεύεσαι με την Τρόικα». Η Τρόικα κάθε φορά συζητάει με την Κυβέρνηση. Επειδή εννιά μήνες κάναμε αυτή τη δουλειά μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους σε αυτό το θέμα η Κυβέρνηση είχε μια σταθερή θέση. Αυτό που ζητάμε από την Κυβέρνηση είναι να εξετάσει τις επιπτώσεις της ανατροπής αυτής της θέσης και πραγματικά να κάνει βελτιωτικές κινήσεις.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή μας λέτε ότι άλλαξε η θέση της Κυβέρνησης; Δηλαδή αφού η Τρόικα επομένως είναι συζητήσιμη, γιατί αυτό καταλαβαίνω εγώ από αυτά που λέτε, δεν είναι δηλαδή ό,τι πει «εντάξει, δεν υπάρχει αντίλογος», αφού λοιπόν η Τρόικα είναι συζητήσιμη, άρα άλλαξε η θέση της Κυβέρνησης ή εν πάση περιπτώσει κάτι χάλασε στη διαπραγμάτευση και δεν είναι τόσο καλή, όσο ήταν πριν.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όταν γίνονται διαπραγματεύσεις, και έχουμε καταλήξει κάπου, για να ανατραπεί αυτή η θέση, κάτι βεβαίως θα έχει συμβεί. Αυτό είναι κάτι, το οποίο προσωπικά εγώ δεν το ξέρω. Εγώ ξέρω όμως τις επιπτώσεις αυτών των ρυθμίσεων πάνω στην οικονομία, αυτές ανέδειξα με την παρέμβασή μου και νομίζω ότι με αυτή την παρέμβαση που έκανα και στη Βουλή, η Κυβέρνηση μπορεί να το επανεξετάσει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή εσείς πιστεύετε ότι ο κ. Κουτρουμάνης, ο κ. Βενιζέλος όλοι οι άλλοι δεν τους τα είπαν αυτά για την ύφεση;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν νομίζω ότι είχαν γίνει, τουλάχιστον δεν έχω δει κάτι τέτοιο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Από ό,τι έχω καταλάβει εγώ τα είπαν. Ο κ. Βενιζέλος προχθές που τον είχα συνέντευξη εγώ και τον ρώτησα, μου είπε «βεβαίως τους τα λέμε, αλλά δεν τα παίρνουν υπόψη τους».

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και στη δική μας στην περίπτωση όταν ήμουν τους εννιά μήνες, τις ίδιες θέσεις οι ίδιες αυτές τρεις θέσεις, δηλαδή η κατάργηση της ευνοϊκότερης ρύθμισης, η κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, ήταν κομμάτι των θέσεων της Τρόικα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Βεβαίως. Μα αυτό ακριβώς λέω κα Κατσέλη, ότι τα λέγατε εσείς, λέγατε «να μην γίνουν», σου έλεγαν οι άλλοι «μήπως φτιάξει η κατάσταση» και χειροτέρεψε η κατάσταση και τώρα λέει …

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Πρετεντέρη αυτοί δεν είπαν να μην γίνουν.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή θέλω να πω ότι αυτοί πληρώνουν το τίμημα, αυτών που δεν κάνατε εσείς. Αυτή είναι η ιστορία ακριβώς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι με συγχωρείτε,  δεν έγινε έτσι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έτσι έγινε. Πως έγινε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι δεν έγινε έτσι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μα εσείς μας είπατε τώρα, ότι το ζήταγαν από πέρσι τον Σεπτέμβριο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ποιο είναι το ζητούμενο κ. Πρετεντέρη; Το ζητούμενο είναι να υπάρχει μια ευελιξία αλλά ελεγχόμενη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Μια επιχείρηση η οποία πραγματικά έχει πρόβλημα, να μπορεί να αποκλίνει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Επί τους στόχους, συμφωνώ. Μην πάτε να με πείσετε εμένα, την Τρόικα δεν πείθετε! Εγώ είμαι πεπεισμένος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η Τρόικα συμφώνησε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Η Τρόικα δεν πείθεται. Από πέρσι τους λέτε «έτσι, έτσι, έτσι» σου λέει «καλά, την άλλη φορά» και έφτασε κάποια στιγμή και λέει «παιδιά, κομμένο το καλαμπούρι τώρα θα γίνει!

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είπε «την άλλη φορά». Η Τρόικα συμφώνησε, πήγαμε στην ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση με συμφωνία της Τρόικα …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θεωρεί ότι δεν απέδωσε. Το λέει στην ανακοίνωσή της.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα να πω κάτι; Έχεις 13 συμβάσεις. Αυτό είναι ο ρόλος της Κυβέρνησης να δείξει ότι αυτή η ρύθμιση έτσι όπως είναι, είναι ικανοποιητική και ότι μια άλλη ρύθμιση που ανατρέπει τις συλλογικές συμβάσεις μπαίνουμε σε μια επικίνδυνη ατραπό.

Και μπαίνουμε σε επικίνδυνη ατραπό, διότι τελικά θα ανατρέψει τους ίδιους τους στόχους της Τρόικα. Αλλά αυτό πρέπει να το δείξει τεχνικά. Και γιατί θα ανατρέψει τους δημοσιονομικούς στόχους; Διότι αν η οικονομία μπει σε τέτοια μεγάλη ύφεση, θα έχουμε μείωση των εσόδων μείωση στα ασφαλιστικά Ταμεία και ούτω καθ’ εξής.

Αυτό είναι χρέος μας να το αναδείξουμε στην Τρόικα και είμαι σίγουρη ότι η ίδια η Τρόικα εξετάζοντας αυτά τα στοιχεία, μπορεί να αλλάξει και να επανέλθει στην πρότερη θέση.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Κατσέλη, κρατάμε αυτό που είπατε ότι αν δεν αλλάξει η συγκεκριμένη ρύθμιση εσείς δεν θα την ψηφίσετε. Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings