Συνέντευξη στο ΘΕΜΑ 98.9
Συνέντευξη της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα fm και στο δημοσιογράφο κο Μπ. Παπαπαναγιωτου.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όπως ήδη σας έχω προαναγγείλει, στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε την κ. Λούκα Κατσέλη, Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Κυρία Κατσέλη καλημέρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα, κ. Παπαπαναγιώτου.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θα ήθελα καταρχήν ένα σχόλιο και μία εξήγηση από την πλευρά σας γιατί έρχεται και επανέρχεται αυτή η φημολογία περί χρεοκοπίας και περί επιστροφής στη δραχμή. Πώς την ερμηνεύετε εσείς;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, είναι πρώτα – πρώτα τελείως αδικαιολόγητη. Είναι ένα μύθευμα, το οποίο δεν έχει καμία βάση. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνει οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο.
Η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ευρωζώνης, είναι στο ευρώ. Έχει υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας. Υπάρχει ένα ασφαλές χρηματοδοτικό πλαίσιο. Δεν κατανοώ αλήθεια από πού παρέρχονται αυτές οι φήμες. Και επειδή βλέπω και τις ευρωπαϊκές εφημερίδες, υπάρχουν τέτοιες παρόμοιες φήμες αποσταθεροποίησης σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και αυτό με βάζει σε πολύ πονηρές σκέψεις.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όπως;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε να δείτε, αυτή τη στιγμή, με το καινούργιο πακέτο το οποίο ψήφισε η Ευρωπαϊκή Ένωση…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τα 750.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με τα 750 δις €, ουσιαστικά μπήκε τέρμα σε πολλά κερδοσκοπικά παιχνίδια. Αυτή η συντήρηση ενός κύματος αβεβαιότητας με φήμες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, του ευρώ κλπ, δημιουργεί μεγαλύτερη αστάθεια. Δημιουργεί μεγάλες μεταβολές του ευρώ σε σχέση με τα άλλα ισχυρά νομίσματα, το δολάριο και άλλα. Επομένως, κάποιοι κερδίζουν πάλι από αυτό το παιχνίδι. Άρα, όλη αυτή η φημολογία δεν είναι αθώα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Προφανώς δεν είναι αθώα, το θέμα είναι όμως, παρότι είναι τόσο αστήρικτη έτσι όπως λέτε και εσείς πως καταφέρνει και βρίσκει τόσο πρόσφορο έδαφος; Θέλω να πω μήπως υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις και κάποιες παραλείψεις, οι οποίες λειτουργούν ως πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη αυτής της φημολογίας;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα, κ. Παπαπαναγιώτου, προς Θεού τώρα. Κάποιες καθυστερήσεις ή παραλείψεις πάντοτε θα υπάρχουν σε ένα κυβερνητικό έργο, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά άλλο αυτό και άλλο να υπάρχουν φημολογίες και ανυπόστατες φήμες περί εξόδου από το ευρώ ή περί πτώχευσης ή οτιδήποτε άλλο. Είναι τελείως αδικαιολόγητες και αστήριχτες αυτές οι φήμες.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ξέρετε, εγώ θα επιμείνω για τον εξής λόγο. Είναι ανυπόστατες όλες αυτές οι φήμες. Είναι προφανώς έργο και αποτέλεσμα των επιδιώξεων κάποιων κερδοσκοπικών κέντρων, ότι κάποιες ξένες τράπεζες και κάποιοι δυστυχώς, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, Έλληνες οι οποίοι δουλεύουν στο «City», ας πούμε σε κάποιες τράπεζες και αυτοί παίζουν σε αυτό το παιχνίδι, γιατί ο στόχος είναι να μεταφερθούν και κεφάλαια έξω κλπ.
Αυτά όμως όλα δεν θα έβρισκαν ευήκοα ώτα εάν είχαμε ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται κανονικά, επιτυγχάνονται οι στόχοι, υπάρχει μια αποτελεσματικότητα στο κράτος, ανατάσσεται η ελληνική οικονομία σιγά – σιγά αλλά σταθερά, αλλά εδώ βλέπουμε όμως αντιφατικά πράγματα. Δεν το βλέπετε αυτό ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ότι δηλαδή άλλη ανταπόκριση θα είχαν αυτές οι φήμες με μια άλλη αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν το βλέπω. Θα σας πω το ακόλουθο. Πρώτα – πρώτα έχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σε καθημερινή πια βάση χωρίς τίποτα να εμποδίζει την υλοποίησή του. Η δημοσιονομική…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είστε ικανοποιημένη δηλαδή από το πώς πηγαίνουν και τα έσοδα και η περικοπή των δαπανών;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όσον αφορά την υλοποίηση του δημοσιονομικού σκέλους, το θέμα των δαπανών πηγαίνει ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί. Υπάρχει μια υστέρηση στα έσοδα, η οποία όμως τώρα με την ενεργοποίηση και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών διορθώνεται. Επομένως, δεν υπάρχουν αποκλίσεις όσον αφορά το δημοσιονομικό κομμάτι.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Με συγχωρείτε κα Υπουργέ, με όλο το σεβασμό και όλη την εκτίμηση. Ας πούμε για τα φάρμακα έπρεπε στο πρώτο τρίμηνο να έχουν περικοπεί 250 εκατομμύρια και αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη 60 εκατομμύρια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, για το 2010, η δαπάνη στα Ασφαλιστικά Ταμεία πρέπει να μειωθεί 1,2 δις. Εγώ σας λέω ότι θα έχουμε ξεπεράσει αυτό το στόχο.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θα τον έχουμε ξεπεράσει στο τέλος του ΄10.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς, θα έχουμε ξεπεράσει αυτό το στόχο. Υλοποιείται το πρόγραμμα από τα τρία Υπουργεία ακριβώς έτσι όπως το είχαμε προγραμματίσει. Γι’ αυτό περάσαμε άλλωστε και την αγορανομική διάταξη, για μείωση κατά 21% μεσοσταθμικά των τιμών των φαρμάκων.
Το Σεπτέμβριο, με την εφαρμογή της λίστας και της υλοποίησης του Παρατηρητηρίου, της ανατιμολόγησης όλων των φαρμάκων, θα υπάρχουν περαιτέρω περικοπές. Μαζί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η λίστα και οι καινούργιες τιμές των φαρμάκων θα επιφέρουν μείωση της δαπάνης μεγαλύτερη από το 1,2.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Το βρίσκω υπεραισιόδοξο. Μακάρι να επιβεβαιωθείτε εσείς.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πούμε πού είναι τα αληθινά προβλήματα; Γιατί το αληθινό πρόβλημα έχει να κάνει με το κλίμα στην αγορά και ι αυτό το κλίμα πρέπει να αντιστραφεί. Η πορεία της οικονομίας εξαρτάται πολύ από το κλίμα που διαμορφώνεται και αυτή τη στιγμή η ψυχολογία είναι πάρα πολύ κακή. Υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
Αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα και πρέπει να δούμε ποια είναι τα βήματα που κάνουμε για να αντιστραφεί αυτό το κλίμα, στη διαμόρφωση του οποίου καθοριστικό ρόλο, κ. Παπαπαναγιώτου, παίζει και η εικόνα που προβάλλεται από τα ΜΜΕ. Αυτό το όργιο φημών, το οποίο ζούμε κάθε μέρα, βυθίζει ακόμα περισσότερο τις αγορές. Είναι πολύ σημαντικό να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση και να πούμε: τέρμα, έχουμε πρόγραμμα, το οποίο προχωράμε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κυρία Κατσέλη, τα ΜΜΕ στην προκείμενη περίπτωση εγώ θα έλεγα ότι διακινδυνεύουν από την άλλη πλευρά. Ο τρόπος με τον οποίο αποκρούουν όλη αυτή τη φημολογία ενδεχομένως να είναι και υπερβολικός από ένα σημείο και μετά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, αλλά αυτή η φημολογία υπάρχει. Εγώ δεν λέω ότι…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θέλω να σας πω ότι δεν είναι τα Μέσα τα οποία την αναπαράγουν τη φημολογία.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, εγώ δεν λέω ότι τα Μέσα αναπαράγουν τη φημολογία. Η φημολογία υπάρχει. Άρα αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει και κοιτάξτε, είναι μία εθνική προσπάθεια και ένα εθνικό στοίχημα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν διαφωνεί κανείς σ’ αυτό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό που πρέπει να πούμε όλοι μας στον κόσμο είναι ότι υπάρχει ένα χρηματοπιστωτικό δίκτυ ασφάλειας. Δεν χρειάζεται η Ελλάδα για τα επόμενα δυο χρόνια να βγει στις αγορές να δανειστεί με τέτοια υψηλά επιτόκια.
Δεύτερον, πρέπει σιγά – σιγά να εξομαλυνθεί η αγορά, έτσι ώστε ο καταναλωτής να ξαναγυρίσει στις αγορές, βεβαίως περιορισμένα, διότι έχει πληγεί το εισόδημά του.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Με τι εισόδημα; Ακριβώς.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, έχει πληγεί το εισόδημά του. Αλλά ακόμα…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και πώς να επιτευχθούν και οι στόχοι από το ΦΠΑ με αυτές τις συνθήκες;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακόμα και αυτός που δεν έχει πληγεί τόσο και αυτός έχει μαζευτεί πάρα πολύ.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βεβαίως.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Διότι, όταν φοβάσαι, όταν υπάρχει αβεβαιότητα, κόβεις ακόμα και αυτά που προγραμμάτιζες να κάνεις. Όμως έχουμε μπει σε ένα δρόμο, στον οποίο πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Υπάρχει πραγματικό φως στο τέλος αυτού του δρόμου, προσπαθούμε όλοι να υλοποιήσουμε μία σειρά αλλαγών έτσι ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις, να δημιουργηθεί επιτέλους ένα κλίμα ασφάλειας και αισιοδοξίας. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε και με τα έργα τα οποία προγραμματίζονται, με τα προγράμματα που τρέχουν, θα μπορέσουμε προς το τέλος του χρόνου και το 2011 πραγματικά να υπερβούμε αυτή την πολύ δύσκολη – πολύ δύσκολη – κατάσταση.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν διαφωνούμε σε αυτά. Η περιγραφή έναν εχέφρων άνθρωπο τον καλύπτει πλήρως και είναι γνωστή εδώ και μήνες. Το ερώτημα είναι το εξής, ότι βαθαίνει η ύφεση, οι αναπτυξιακές πινελιές σ’ αυτή την πολιτική καθυστερούν πάρα πολύ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τι καθυστερεί, κ. Παπαπαναγιώτου;
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τι έχει πέσει στην αγορά κα Κατσέλη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω τι έχει πέσει στην αγορά.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τι έχει πέσει στην αγορά; Στεγνωμένη είναι η αγορά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτά τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας έχουν πέσει στην αγορά. Δηλαδή έχουμε το ΕΣΠΑ, του οποίου η απορροφητικότητα έχει διπλασιαστεί απ’ ότι το παραλάβαμε, έχει φτάσει το 6,5%. Έχουν πέσει 2 δις στην αγορά. Μιλάμε για έργα, τα οποία προκηρύσσονται. Μιλάμε για προγράμματα…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εάν ήταν μία δραχμή και πήγατε στις δυόμιση, οι δυόμιση δραχμές δεν λένε τίποτα σε τέτοια παγωμένη αγορά. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, κ. Παπαπαναγιώτου, μια στιγμή. Όταν έχεις μία μείωση δαπάνης, που γίνεται από μισθούς, από συντάξεις κλπ, θα έπρεπε να μπορούσες να το αντισταθμίσεις πλήρως με άλλο πακέτο. Πακέτο πλήρους αντιστάθμισης δεν υπάρχει. Αλλά έχεις ένα πακέτο μερικής αντιστάθμισης. Αυτό το πακέτο τρέχει από την 1η Νοεμβρίου του 2009 και μετά με ρυθμούς πάρα πολύ γρήγορους. Δηλαδή πρόκειται για περίπου πάνω από 3 δις.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν έχουν πέσει στην αγορά αυτά τα 3 δις.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ρωτήστε όσους έχουν κάνει χρήση των πόρων, τα οποία έχουν διατεθεί. Ήδη έχουν πληρωθεί οφειλές και έχουμε στηρίξει επενδυτικά σχέδια, τα οποία τα έχουν πάρει οι άνθρωποι στην τσέπη τους.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Για να έρθουμε και στο ΤΕΜΠΜΕ, για το οποίο ρωτάνε και πολλοί, για τα δυο προγράμματα τα οποία θέτετε σε εφαρμογή.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, των 2 δις.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι. Το ένα από αυτά είναι για να αποπληρώσει κάποιος ασφαλιστικές εισφορές, δεν πρόκειται λοιπόν για χρήματα που πέφτουν στην αγορά. Είναι χρήματα τα οποία φεύγουν από τις τράπεζες και πάνε στο κράτος.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι έτσι, κ. Παπαπαναγιώτου. Παίρνοντας ο επιχειρηματίας δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου, πληρώνεται η οφειλή του στην Εφορία ή στο Ασφαλιστικό Ταμείο ή στον προμηθευτή του, ανακουφίζεται, παίρνει ανάσα και τα χρήματα τα οποία εκείνος έχει μπορεί να τα βάλει στην αγορά, να τα διαθέσει ή μπορεί να στραφεί σε μία τράπεζα και να πάρει ένα δάνειο. Άρα είναι μια μεγάλη ανάσα γι’ αυτόν.
Το ίδιο και τα άλλα προγράμματα, τα οποία διατίθενται στους μικρομεσαίους. Βεβαίως τον Ιούνιο με Ιούλιο, που θα είναι σε πλήρη εφαρμογή όλα τα προγράμματα, θα υπάρχει ακόμα περισσότερη ρευστότητα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αλλά και πάλι η ανάγκη ρευστότητας είναι πολύ μεγάλη. Αυτή είναι μια μερική αντιστάθμιση.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Φοβάστε ότι η ύφεση θα είναι πολύ βαθύτερη από αυτήν που έχει προϋπολογιστεί και εκτιμηθεί;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, νομίζω ότι ήδη τα στοιχεία μας δείχνουν μέχρι τώρα μια ύφεση της τάξεως των 2,3. Πιστεύω ότι θα βαθύνει ακόμα τους επόμενους μήνες και η εκτίμηση που έχουμε για μία ύφεση η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 3,5 και 4.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Με την άρση του καμποτάζ τελικά ακούω επικρίσεις, ότι είναι μεσοβέζικη αυτή η κατάληξη που έχετε. Δηλαδή ούτε άρση του καμποτάζ είναι ούτε και πλήρης ικανοποίηση των Ελλήνων ναυτεργατών οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν στα πλοία που κάνουν κρουαζιέρες στην Ελλάδα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν ξέρω ποιος το λέει αυτό, πάνω σε τι πληροφόρηση. Η άρση του καμποτάζ, η οποία θα περάσει στη Βουλή, το σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ουσιαστικά είναι μια μεγάλη τομή, άρει το καμποτάζ.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Προβλέπεται να συμμετέχουν Έλληνες ναυτικοί στα κρουαζιερόπλοια;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, συμμετέχουν ήδη οι Έλληνες ναυτικοί σε όλα τα κρουαζιερόπλοια.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ως προϋπόθεση εννοώ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, ως προϋπόθεση. Κοιτάξτε, ο τρόπος με τον οποίο ρυθμίζει την κατάσταση είναι ότι με τις μεγάλες πλοιοκτήτριες εταιρείες θα υπογραφεί σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία για μία σύμβαση έως 5 ετών και μέσα σ’ αυτή τη σύμβαση θα καθοριστούν μία σειρά όροι οι οποίοι έχουν να κάνουν με το λιμενικό τέλος, το οποίο θα πληρώνει, με τις ημέρες που θα είναι στην Ελλάδα, με τις στάσεις που θα κάνει, με τις σχέσεις με την απασχόληση των ναυτικών που θα κάνει. Επομένως, ανάλογα με το τι προσφέρει η κάθε εταιρεία, θα υπάρχει και συγκεκριμένη σύμβαση.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Κυρία Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ, κ. Παπαπαναγιώτου.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να είστε καλά. Καλή σας ημέρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γεια σας.
Leave a Reply