Συνέντευξη στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ του ΠΕΙΡΑΙΑ 90.4 fm

Συνέντευξη της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ του ΠΕΙΡΑΙΑ και τους δημοσιογράφους Π. Κασιμάτη και Ν. Μπαρδούνια. 

logos7620

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνομιλήσουμε με την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, την κα Λούκα Κατσέλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, ξεκινώντας για τα θέματα του καμποτάζ και την οικονομία και την πολιτική και τις εκλογές. Νομίζω θα έχει ενδιαφέρον.Έχουμε τη χαρά και την τιμή να την έχουμε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής. Κυρία Υπουργέ, καλημέρα σας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως είπατε και χθες, δεν είναι ευχάριστο να μιλάτε υπό το καθεστώς της ανασχηματισθείσας, ή της ανασχηματιζόμενης μάλλον, Υπουργού, γιατί πολλή κουβέντα γίνεται για όλο αυτό το θέμα και φυσικά δημιουργεί και πρόβλημα στα δικά σας πλάνα, στους δικούς σας σχεδιασμούς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όπως είπα και στη συνέντευξή μου, κάποιοι από το 2007, όταν πρωτομπήκα στην πολιτική, θέλουν πάντοτε ή να μετακινηθώ ή να αλλάξω κλπ. Είναι ένα κακόγουστο παιχνίδι, αλλά τι να κάνουμε, συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί συμβαίνει αυτό, κα Κατσέλη; Είστε ένας άνθρωπος αθόρυβος, αποτελεσματικός σε πολλά σημεία, σε άλλα κάνετε προσπάθειες βέβαια, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Έχετε πολλούς εχθρούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτα – πρώτα, δεν είναι μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, όταν κάποιος κάνει το έργο του και όταν κάνει τομές και θίγει τα κακώς κείμενα, κάποιοι βεβαίως αντιδρούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι βέβαια και ιδεώδες και ονειρικό το περιβάλλον. Υπάρχουν και συντροφικά μαχαιρώματα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι ένα δύσκολο περιβάλλον, αλλά η πρόκληση μπροστά μας είναι μία, και προσωπικά είμαι στην Κυβέρνηση γι’ αυτό το σκοπό, να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο. Ένα έργο, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, το ξεπεράσαμε. Περάσαμε τα πιο δύσκολα. Έχουμε τώρα ένα μηχανισμό στήριξης με 110 δις για τη χρηματοδότηση του προγράμματός μας για τα επόμενα 3 χρόνια, χωρίς να αναγκαστούμε να βγούμε στις διεθνείς αγορές.Αλλά το εθνικό στοίχημα είναι η ανάπτυξη. Να στήσουμε ξανά στα πόδια της την οικονομία μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε όμως ότι ο κόσμος αντιδρά, υψώνει φωνές διαμαρτυρίας απ’ όλες τις…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα, είναι φυσικό να αντιδρά, γιατί όλος ο κόσμος ανασκουμπώνεται, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν αλλάξει ριζικά. Όλη η κοινωνία μας βρίσκεται σε έναν αναβρασμό, και αυτό είναι απολύτως φυσικό, διότι εκεί που είχαμε φτάσει όλος ο κόσμος ξέρει ότι δεν πήγαινε άλλο. Παντού, επειδή είμαι μέσα στην αγορά, μιλάω με μικρομεσαίους επιχειρηματίες, μιλάω με νοικοκυριά σου λένε να πετύχετε, να προχωρήσετε, να γίνουν οι αναγκαίες τομές, έτσι ώστε σε 2-3 χρόνια αυτή η χώρα να είναι πολύ δυνατή. Και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε. Είμαι αισιόδοξη γι’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι. Υπάρχουν όμως ορισμένες πτυχές σ’ αυτό που είπαμε οικονομία. Μιλήσατε για την ανάπτυξη. Αναπτυξιακός νόμος. Υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις και μάλιστα σας κατηγορούν ότι δεν είναι αναπτυξιακός ο νόμος, όπως τον ονομάζουμε αναπτυξιακός, αλλά αντιθέτως δεν βοηθάει στην ανάπτυξη.Και μάλιστα λένε ότι εκτός από το γεγονός ότι ο νόμος αυτός δεν βοηθάει, ακόμη και οι κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών αυξάνοντας τη φορολογία είναι ένας επιπλέον τρόπος να μην κινείται τίποτα στην αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το ΦΠΑ και όλα αυτά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να τα ξεχωρίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μιλάτε για τον επενδυτικό νόμο. Στον επενδυτικό νόμο, στη διαβούλευση του οποίου συμμετείχαν 400 φορείς, δεν είδα πουθενά να λένε ότι ο νόμος αυτός δεν βοηθάει. Αν ανοίξετε και σήμερα τις εφημερίδες, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, που αποτελείται από παραγωγικές μονάδες, εξαγωγικές μονάδες, λέει ότι είναι ένας νόμος, ο οποίος εισάγει μεγάλες καινοτομίες και θα στηρίξει πραγματικά την παραγωγική αναδιάρθρωση που έχει ανάγκη ο τόπος.Και θα σας πω τρία χαρακτηριστικά, που νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε αυτόν τον αναπτυξιακό νόμο. Πρώτον, δεν επιδοτούμε και δεν επιχορηγούμε όλες τις επενδύσεις και δεν σκορπίζουμε λεφτά, αλλά συγκεντρώνουμε λεφτά για να χρηματοδοτήσουμε την καινοτομική επιχειρηματικότητα, την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, την πράσινη ανάπτυξη.Άρα όσοι μένουν έξω και είχαν συνηθίσει να παίρνουν λεφτά από τους προηγούμενους επενδυτικούς νόμους χωρίς να συνεισφέρουν σε αυτό το εθνικό στοίχημα μπορεί να γκρινιάζουν.Επομένως, το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε το επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας. Να ενισχύσουμε τις επενδύσεις που θα έχουν αναπτυξιακό αποτέλεσμα και θα προάγουν την ποιοτική ανταγωνιστική παραγωγή στον τόπο. H υγιής επιχειρηματικότητα, επομένως, αυτός είναι ο βασικός μας άξονας.Το δεύτερο σημείο, η δεύτερη καινοτομία αυτού του επενδυτικού νόμου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι προάγουμε την περιφερειακή σύγκλιση, δημιουργώντας στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά μια επιχειρησιακή μονάδα ανάπτυξης και κρατώντας ένα ποσό των πόρων, έτσι ώστε μέσα στις Περιφέρειες να άρονται οι περιφερειακές ανισότητες.Τρίτον, δίνουμε μεγάλο βάρος στις φορολογικές απαλλαγές και προτείνουμε ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, έτσι ώστε οι ξένοι επενδυτές και οι σοβαροί επενδυτές, μικροί ή μεγάλοι, στον τόπο μας να έχουν ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για 10 χρόνια μετά την επένδυσή τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την ίδια όμως στιγμή έρχεται το Υπουργείο Οικονομικών και αυξάνει τους φόρους, αυξάνει το ΦΠΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς μπορεί να γίνει ανάπτυξη με αυξημένο το ΦΠΑ;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η αύξηση του ΦΠΑ είναι ένα κομμάτι του Μνημονίου. Όπως και η μείωση των μισθών και των συντάξεων, έτσι και η αύξηση του ΦΠΑ, ήταν τα αναγκαία μέτρα τα οποία πήραμε γι’ αυτήν την τριετία, προκειμένου να μειωθεί ριζικά το δημοσιονομικό έλλειμμα.Αυτό δεν είναι μια επιλογή που η Κυβέρνηση έκανε αβίαστα, ήταν αποτέλεσμα αυτής της πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, την οποία δυστυχώς έπρεπε να κάνουμε για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στα 110 δις και να μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις, επενδυτικό νόμο και όλα τα άλλα. Γιατί αυτό που ίσως πρέπει να λέμε ξανά και ξανά είναι ότι εκεί που είχαμε φτάσει τον Απρίλιο η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να πληρώσει ούτε κρατικές ενισχύσεις ούτε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ούτε συντάξεις ούτε μισθούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως φαίνεται από τα λόγια σας ότι εσείς η ίδια αντιδράσατε σε αυτή την επιβολή της αύξησης του ΦΠΑ. Δηλαδή προσπαθήσατε μέσω και της διαπραγμάτευσης να πιέσετε, ώστε να μην γίνει πράξη αυτό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όλοι μας, και ο Υπουργός Οικονομικών και εγώ, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν στηρίζει την αγορά, δεν στηρίζει τους μικρομεσαίους. Επομένως, και τότε πιστεύαμε και τώρα πιστεύουμε ότι τα μέτρα ενάντια στη φοροδιαφυγή ή με την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς όλα τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα που παίρνουμε, είναι πολύ πιο αποτελεσματικά ίσως από μια αύξηση του ΦΠΑ.Από την άλλη μεριά, όταν διαπραγματεύεσαι, ο άλλος σου λέει, ναι, ξέρω ότι μπορεί να έχεις ευνοϊκά αποτελέσματα απ’ αυτά τα μέτρα, αλλά εγώ θέλω να είμαι σίγουρος ότι θα εισπράξεις μέσα στο 2010 αυτά που πρέπει να εισπράξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τουλάχιστον στη διαπραγμάτευση αυτή κερδίσατε κάτι άλλο. Αυτό ήταν μια …

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κερδήθηκε η μη μείωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, ο κ. Μίχαλος χθες στο ΕΒΕΑ, το μάθατε, μίλησε για το τοκογλυφική διαδικασία επιβολής εύκολων και αναποτελεσματικών επιλογών. Έτσι τη χαρακτήρισε.Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ίσως ο κ. Μίχαλος, καθώς και η Ν.Δ., έκανε μια επιλογή να μη στηρίξει το Μνημόνιο, χωρίς όμως να λένε ούτε εκείνος, αλλά ούτε και η Ν.Δ., από πού θα χρηματοδοτείτο η ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα άλλο μεγάλο θέμα που αφορά όλους τους Έλληνες και κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να ελέγξουμε την αγορά. Υπάρχει μια ακρίβεια, υπάρχουν σε ορισμένα προϊόντα συνεχείς αυξήσεις και κάποιοι ρίχνουν ευθύνες στο δικό σας το Υπουργείο.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και λένε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τι κάνει επιτέλους; Γιατί να υπάρχει αυτή η αισχροκέρδεια; Γιατί να υπάρχουν αυτές οι τιμές; Γιατί να υπάρχουν τα καρτέλ; Που ο κ. Παπανδρέου είχε βάλει ψηλά τον πήχη ξεκινώντας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, είναι ψηλά ο πήχης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά βλέπουμε όμως εκ του αποτελέσματος κρίνεται η Κυβέρνηση και το πρόβλημα παραμένει δηλαδή.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μην τα μπλέκουμε όλα. Βάλατε τρία θέματα στη συζήτηση. Πρώτον, Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δουλεύει όντας Ανεξάρτητη Αρχή. Δουλεύει αθόρυβα. Πέρασε στα ψηλά ότι πριν 4 εβδομάδες  έβαλε πρόστιμο 12,5 εκατ. ευρώ περίπου σε μεγάλη επιχείρηση λιανικού εμπορίου. Βάζει πρόστιμα εκεί που πραγματικά τεκμηριώνονται ολιγοπωλιακές πρακτικές ή εναρμονισμένες πρακτικές και αυτά τα πρόστιμα εισπράττονται.Επίσης, για πρώτη φορά, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, καταθέτουμε στη Βουλή για ψήφιση μια αναθεώρηση όλου του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είχε να αλλάξει από το 1977. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και το θεσμικό πλαίσιο παραμένει το ίδιο, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού να κατακλύζεται καθημερινά με χιλιάδες υποθέσεις, να μην μπορεί να ιεραρχεί τις προτεραιότητες με βάση το νομικό πλαίσιο που έχει και να μην μπορεί, επομένως, αβίαστα να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στις μεγάλες υποθέσεις που πρέπει να επικεντρωθεί. Άρα αυτό αλλάζει και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο για τον ανταγωνισμό.Τώρα, ακρίβεια στην αγορά. Όπως πολλές φορές έχω πει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οποία έχει φέρει και αύξηση του πληθωρισμού.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως έχει, αλλά αυτή είναι απόρροια δυο βασικών πηγών. Η μία είναι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας και του ΦΠΑ.  Κατά 70% περίπου η αύξηση των τιμών τους τελευταίους μήνες οφείλεται σ’ αυτό. Και το υπόλοιπο οφείλεται στη διατήρηση σε μερικούς τομείς, όχι σε όλους, των τιμών αρκετά ψηλά, αν εξαιρέσει κάποιος τους φόρους.Αν εξαιρέσουμε τους φόρους, ο ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν 1,92 το Γενάρη. Τώρα έχει πέσει στο 1,22. Εμείς θα θέλαμε να είναι πιο κοντά στο μηδέν και αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται με μια σειρά μέτρων που παίρνουμε, τα οποία έχουν αποφέρει στους τομείς που έχουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε που σας διακόπτω. Αυτά που λέτε είναι πολύ σωστά και νομίζω οι περισσότεροι τα κατανοούν. Όμως ο απλός πολίτης, ο συνταξιούχος των 600 ευρώ ή των 500 ευρώ, δεν τον ενδιαφέρει…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν τον ενδιαφέρει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάει στο μαγαζί και βλέπει το ψωμί να έχει ακριβύνει, το γάλα να έχει ακριβύνει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σταθείτε. Πολλά προϊόντα έχουν μειωθεί. Και εγώ θα  έλεγα, επειδή μιλήσατε για το συνταξιούχο, ρωτήστε οποιονδήποτε συνταξιούχο, όταν πάει στο φαρμακείο του, βλέπει τα φάρμακά του -20%…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Σωστό αυτό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και δεν είναι μόνο στα φάρμακα, είναι και σε μια σειρά άλλων προϊόντων που έχουμε μειώσεις τιμών, τα οποία μπορεί κάποιος να δει στο Παρατηρητήριο Τιμών.  Σε ορισμένα προϊόντα διατηρούνται υψηλές τιμές λόγω ολιγοπωλιακών καταστάσεων και γι’ αυτό προχωράμε με βασικές ρυθμίσεις για την τιμολόγηση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, και πολύ σύντομα θα τις καταθέσουμε στη Βουλή.Αλλά πολύ σωστά είπατε ότι ο απλός οικογενειάρχης πάει στο σούπερ μάρκετ και δεν τον ενδιαφέρει αν αυξήθηκαν οι τιμές λόγω φόρων ή λόγω άλλων παραγόντων. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ότι μειώνεται η αγοραστική του δύναμη. Αυτό δυστυχώς είναι το αποτέλεσμα και χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων στην οικονομία και των αυξήσεων των φόρων. Είναι κάτι το οποίο, όσο μπορούμε, προσπαθούμε να το αμβλύνουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να κάνεις αυτά που θα ήθελες να κάνεις, δεδομένου ότι έχουμε ένα Μνημόνιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φοβάστε ότι όλη αυτή η κακή κατάσταση, η κακή ψυχολογία του πολίτη που έχει σχέση με την οικονομία μπορεί στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές να μετατραπεί σε ψήφο διαμαρτυρίας προς το ΠΑΣΟΚ ή τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι ο Έλληνας πολίτης έχει πια συνειδητοποιήσει και είναι πολύ ώριμος στις επιλογές του και ξέρει πάρα πολύ καλά ότι τα μέτρα ελήφθησαν διότι πραγματικά είχαμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού.Εμένα αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι, όταν μιλάω με τον κόσμο, ο κόσμος μου λέει προχωράτε μπροστά, πρέπει να αλλάξουμε. Εμένα με ενδιαφέρουν τα παιδιά μου. Θέλω να υπάρχουν δουλειές στον τόπο. Δεν πήγαινε άλλο.Όταν έχει φτάσει ένα έλλειμμα στο 14% και ένα χρέος στο 140% και αυξάνει, πρέπει να παρέμβεις. Όλοι ξέρουν ότι τα μέτρα είναι πάρα πολλά και είναι επίπονα, όλοι το ξέρουμε. Και πραγματικά υπάρχουν πολλές οικογένειες οι οποίες βρίσκονται σε αδιέξοδο αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές οι οικογένειες δεν υπάρχει ο φόβος στις επόμενες εκλογές τις περιφερειακές να πούνε ότι εμείς θα ρίξουμε ψήφο διαμαρτυρίας γι’ αυτή την πολιτική;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Φυσικά, θα υπάρχει για κάποιους, αλλά πραγματικά νομίζω ότι ακόμα κι εκείνοι οι οποίοι έχουν αυτή τη στιγμή οικονομική δυσπραγία, γνωρίζουν, και αυτό είναι το στοίχημα, ότι έχουν μια Κυβέρνηση, η οποία πραγματικά δουλεύει για όλους με βάση το δημόσιο συμφέρον και κάνει ό,τι είναι αναγκαίο μέσα στο 2010, ώστε από το 2011, 2012 και 2013 να έχουμε καλύτερες προοπτικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως ένα μεγάλο στοίχημα για σας, κα Κατσέλη, είναι και το θέμα του τι θα γίνει με το τριχοτομημένο Υπουργείο Ναυτιλίας, όπως είναι τριχοτομημένη η κεντροδεξιά, έτσι είναι και το Υπουργείο Ναυτιλίας. Τι θα γίνει; Το πρώην Υπουργείο Ναυτιλίας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για σας. Πρέπει να συνοδεύσετε το όνομά σας και την υστεροφημία σας βέβαια με κάτι που να αφορά την ανάπτυξή του, να καλπάσει μπροστά, να υπάρξει πρόοδος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το όνομά μου δεν συνδέεται με το Υπουργείο. Συνδέεται με τη Ναυτιλία και, ξέρετε, αισθάνομαι πάρα πολύ περήφανη που ήμουν η Υπουργός που αυτή την εβδομάδα πέρασε την άρση του καμποτάζ. Πιστεύω ότι η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Ήταν μια πολύ σημαντική απόφαση του Πρωθυπουργού, της Κυβέρνησης και του Υπουργείου μας να προχωρήσουμε. Έγινε με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πολλές αντιδράσεις.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλό σχεδιασμό, όσο γίνεται πιο συναινετικά και πιστεύω ότι θα δούμε τα αποτελέσματα, διότι μπορεί η Ελλάδα πραγματικά να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να γίνει μια από τις σημαντικές δυνάμεις στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού.Κι αυτό είναι το αναπτυξιακό στοίχημα και για τον Πειραιά, αλλά και για όλη τη χώρα. Και μαζί με το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του Πειραιά, το οποίο εξαγγείλαμε και το οποίο υλοποιείται, σε συνδυασμό με τις μεγάλες επενδύσεις που προωθεί ο ΟΛΠ, πιστεύω ότι για τον Πειραιά αυτές οι τομές σημαίνουν μια διαφορετική αναπτυξιακή πορεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναπτυξιακή πορεία, αλλά εγώ θέλω να ξαναεπανέλθω λίγο στα πολιτικά. Έχει καθυστερήσει πάρα πολύ το ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει το ποιος θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ή ποιοι θα είναι επικεφαλείς στους μεγάλους Δήμους. Γιατί αυτή η δυστοκία; Η καθυστέρηση;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οι διαδικασίες ολοκληρώνονται. Θα υπάρχουν ανακοινώσεις πολύ σύντομα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον κ. Καμίνη στο Δήμο Αθηναίων τι άποψη έχετε;Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχω πάρα πολύ βαθιά εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Καμίνη. Θα αποφασιστεί από το ΠΑΣΟΚ ποιος θα είναι ο υποψήφιός του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν βέβαια χαμηλά ποσοστά αναγνωρισιμότητας. Δεν ξέρω αν αυτό αποτελεί κάποιο πρόβλημα στη γενικότερη πορεία του.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είμαι σίγουρη ότι όλα αυτά αξιολογούνται και θα υπάρξει μια ανακοίνωση σύντομα.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε σε μια συνέντευξή σας «πατάμε γκάζι». Όντως πατάμε γκάζι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, έχουμε πατήσει γκάζι από τον Οκτώβριο. Αυτά που έχουν γίνει σε 8 μήνες  είναι πάρα πολλά. Παραδείγματος χάριν, το γεγονός ότι περάσαμε όλο το θεσμικό πλαίσιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων από 35 ημέρες σε 1 ημέρα και από την 1η Οκτωβρίου κάποιος που θέλει να επενδύσει στη χώρα μας θα μπορεί να ιδρύσει μια επιχείρηση γρήγορα. Ότι προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα φτάσει κάποτε η μέρα που θα μπαίνει κάποιος στο Υπουργείο σας με μια αίτηση και θα βγαίνει από την άλλη πόρτα με έτοιμη την αδειοδότηση; Μέσα σε 1 ημέρα θα μπορεί να γίνει αυτό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Στο δικό μας Υπουργείο έχουμε κυρίως τις βιομηχανικές δραστηριότητες. Σε μια 1 ημέρα αδειοδότηση το βλέπω δύσκολο και δεν θα είναι και επιθυμητό, αλλά το να γίνει η αδειοδότηση σε 2 μήνες ή σε 3 μήνες και όχι σε 7 χρόνια και σε 5 χρόνια, αυτό είναι απολύτως εφικτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη ΔΕΘ περιμένετε κάποιες εξαγγελίες από τον Πρωθυπουργό σαν πακέτο κοινωνικό, το οποίο θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έχετε σχεδιάσει από κοινού κάτι το οποίο θα ακουστεί τότε; Υπάρχει κάτι ενδιαφέρον;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όπως πάντα, ο Πρωθυπουργός κάνει μια βαρυσήμαντη ομιλία, που ουσιαστικά δείχνει το δρόμο που θα πορευτούμε τον επόμενο χρόνο και τα επόμενα χρόνια, και είμαι σίγουρη ότι σε αυτή τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα της Κυβέρνησης και της αναπτυξιακής πορείας του τόπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοινωνικό πακέτο θα υπάρξει; Δεν μας απαντήσατε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οπωσδήποτε ξέρω ότι αυτό απασχολεί την Κυβέρνηση, δεν ξέρω αν θα είναι κομμάτι της ΔΕΘ ή μιας άλλης εκδήλωσης. Απασχολεί πάρα πολύ όλη την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και το δικό μας Υπουργείο.Όπως ξέρετε, περάσαμε πρόσφατα το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που αντέδρασαν οι τράπεζες όμως.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εντάξει, αλλά είναι ένα πολύ ουσιαστικό εργαλείο κοινωνικής πολιτικής. Η προστασία του καταναλωτή, η δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία πνίγονται από τα χρέη, τα οποία δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι μιας κοινωνικής πολιτικής, και θα έλεγα και αναπτυξιακής πολιτικής, διότι δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να ξαναμπούν στην αγορά, στην οικονομική ζωή του τόπου.Η μείωση της τιμής των φαρμάκων είναι επίσης για τους συνταξιούχους μας ένα πολύ σημαντικό κομμάτι κοινωνικής πολιτικής. Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που προωθούνται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επίσης.Άρα μη συνδέουμε αναγκαστικά την κοινωνική πολιτική με επιδόματα και επιχορηγήσεις, που αυτή τη στιγμή είναι δύσκολες κάτω απ’ αυτή την οικονομική συγκυρία, αλλά με μέτρα πολιτικής τα οποία στηρίζουν τον πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πατήσαμε γκάζι και ελπίζουμε να πετύχουμε πολύ γρηγορότερα απ’ ότι θα το επιθυμούσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και περιμένουμε και τις νέες εξαγγελίες σας για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό το επόμενο διάστημα ή ενόψει της ΔΕΘ να το ακούσουμε και να το πληροφορηθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings