Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

mega_2013_logo

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Σύνδεση με τη Λούκα Κατσέλη, την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Καλησπέρα, κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλησπέρα, κα Τρέμη.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Και τον Κωστή Χατζηδάκη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Καλησπέρα, κ. Χατζηδάκη.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καλησπέρα – καλησπέρα.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Κατσέλη, ξεκινώ από το δίλημμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός πριν από δύο μέρες και θέλω να σας ρωτήσω εάν μπορεί να το κάνει αυτό το οποίο μας άφησε να καταλάβουμε ότι σκοπεύει να κάνει, σε περίπτωση που αδυνατίσει πολύ η δύναμη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές τις αυτοδιοικητικές, να πάει δηλαδή σε εθνική κάλπη πρόωρα.

Και το ρωτάω, αν μπορεί όντως να το κάνει, γιατί ακούσαμε πριν και στο ρεπορτάζ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει το εξής, ότι θα επηρεαστεί το πρόγραμμα σταθερότητας και ότι πιθανότατα στην πράξη θα ακυρωθεί και το ίδιο το μνημόνιο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Τρέμη, ο Πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι που έριξε ο Αντώνης Σαμαράς. Έθεσε τρία βασικά ζητήματα. Πρώτο ζήτημα, το ερώτημα μνημόνιο ή αντι-μνημόνιο είναι ψευδεπίγραφο ερώτημα. Το βασικό ερώτημα ήταν, είναι και συνεχίζει να είναι μνημόνιο ή χρεοκοπία.

Δεύτερο ζήτημα που έθεσε: Η Νέα Δημοκρατία επί δύο συνεχείς μήνες οδηγεί τη χώρα σε αποσταθεροποίηση, διότι θέτοντας σ’ αυτή τη βάση, μνημόνιο ή αντι-μνημόνιο, το βασικό ερώτημα ουσιαστικά ζητάει να αλλάξει η πολιτική, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν μπορεί να αλλάξει η πολιτική δεδομένου του μνημονίου.

Kαι, επομένως, τη Δευτέρα μετά τις εκλογές…

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Εκλογές δεδομένου του μνημονίου μπορούν να γίνουν, κα Κατσέλη, γιατί το δικό μου το ερώτημα ήταν αυτό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας απαντήσω μόλις ολοκληρώσω. Δευτέρα πρωί μετά τις εκλογές, εάν δεν είχε τεθεί έτσι ανάγλυφα το ερώτημα και το δίλημμα στον ελληνικό λαό, θα είχαμε πλήρη αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης και έλλειψη…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί, κα Κατσέλη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μια στιγμή. Και το τρίτο θέμα…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν δεν βγει ο Περγαντάς στη Στερεά και βγει ο Περκεζές, ξέρω εγώ πώς τον λένε τον άλλον, τι αποσταθεροποίηση θα συμβεί, δεν κατάλαβα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Πρετεντέρη, αν ήταν μόνο αυτοδιοικητικές οι εκλογές, τότε δεν θα είχε νόημα…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτοί θα βγουν όμως. Αν δεν βγει ο Σγουρός και βγει ο Δημαράς, αν δεν βγει ο Μίχας και βγει ο άλλος ξέρω εγώ…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τότε δεν θα είχε νόημα να μπει το θέμα μνημόνιο ή αντι-μνημόνιο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, κα Κατσέλη, τι θα γίνει; Τι θα συμβεί;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν θα είχε κανένα νόημα. Αυτό που θα συνέβαινε την επομένη των εκλογών, τη Δευτέρα, είναι ότι θα ετίθετο βασικό θέμα ότι η Κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να ακολουθήσει την ίδια πολιτική.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Από ποιον θα ετίθετο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Από την ίδια την αντιπολίτευση, από όλη την αντιπολίτευση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να κάνω μια άλλη ερώτηση. Εγώ σας λέω, λοιπόν, ότι δεν περνάει το δίλημμα αυτό και ο ελληνικός λαός βγάζει τον Χειμάρα…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ζητάμε υπεύθυνη ψήφο, κ. Πρετεντέρη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, ας πούμε ότι δεν σας ακούει ο ελληνικός λαός και υπεύθυνη μπορεί να είναι και για τους άλλους και να ψηφίσει τους άλλους και πάνε 15 Νοεμβρίου.

15 Νοεμβρίου, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός βγαίνει και λέει «κύριοι, βγάλατε τον Χειμάρα και τον Αγοραστό και δεν ξέρω ποιον άλλον, ως εκ τούτου εγώ θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές». Θα έρθει η Τρόικα 15 Νοεμβρίου, τι θα πείτε; 18 Νοεμβρίου θα καταθέσετε προϋπολογισμό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Πρετεντέρη, ο κόσμος κατανοεί το πολιτικό διακύβευμα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αφήστε τον κόσμο, πέστε μου τι θα κάνετε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να σας πω και κάτι άλλο, κατανοεί και το πολιτικό διακύβευμα και το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Περιφέρεια, ειδικά τώρα με τον «Καλλικράτη», έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συμφωνώ μαζί σας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Λοιπόν, πολιτικά χαρακτηριστικά…

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Κυρία Κατσέλη, είναι όμως ένα νόμιμο ερώτημα. Είχε κάθε δικαίωμα το ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους τι διακυβεύεται κατά τη γνώμη της σ’ αυτές τις εκλογές.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Απολύτως.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αν όμως το δίλημμα αυτό απορριφθεί από το εκλογικό σώμα, δεν θα βρεθείτε εγκλωβισμένοι, δεν θα βρεθεί η Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στο δίλημμα που έθεσε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα, με συγχωρείτε, όπως είπε πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν διλήμματα.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Άρα, θα πάτε σε εκλογές;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, πάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες έχουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Και θα πρέπει πραγματικά να ξεδιπλωθεί στον κόσμο η επιλογή και το τι παίζεται.

Όταν επί δύο μήνες η Νέα Δημοκρατία θέτει την μπάλα σε ένα άλλο γήπεδο και το γήπεδο αυτό είναι μνημόνιο ή αντι-μνημόνιο…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κυρία Κατσέλη, το καταλάβαμε αυτό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα πρέπει να αποφασίσει, εκλογές για αυτό και όχι αυτοδιοικητικές εκλογές; Θέλω να απαντήσει η Νέα Δημοκρατία σ’ αυτό.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Κατσέλη, ακούστε με λίγο, γιατί θεωρώ ότι δε μου έχετε απαντήσει στο αρχικό ερώτημα. Εσείς μας παρουσιάζετε…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ούτε στο δικό μου.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Ήταν παρεμφερή. Μας παρουσιάζετε το ευχάριστο σενάριο, δηλαδή θέτετε ένα δίλημμα και θεωρείτε ότι ο ελληνικός λαός θα κατανοήσει και θα σας στηρίξει. Πέστε, λοιπόν, ότι ο ελληνικός λαός για κάποιους λόγους δεν κατανοεί, μπορείτε να πάτε σε εκλογές με δεδομένες τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου; Και σας επαναλαμβάνω, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει ότι αυτό στην πραγματικότητα συνιστά καταστροφή.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η καταστροφή και η αποσταθεροποίηση θα γινόταν ούτως ή άλλως, εάν ο κόσμος δεν είχε σωστή ενημέρωση. Εάν δεν είχε τεθεί ανοιχτά στον κόσμο το δίλημμα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα με αυτή τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας να φτάσουμε σε αποσταθεροποίηση τη Δευτέρα το πρωί, αυτό θα είχε συμβεί μαθηματικά, κα Τρέμη, Δευτέρα πρωί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ωραία, να πάμε στη δική μου ερώτηση, που πάλι δεν απαντήθηκε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ευχαρίστως να σας απαντήσω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: 18 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός. Θα καταθέσετε προϋπολογισμό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαιότατα και θα καταθέσουμε και θα προχωρήσουμε…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ανεξαρτήτως αν πάτε σε εκλογές;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σε όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει. Γιατί, κ. Πρετεντέρη, είμαι σίγουρη ότι ο ελληνικός λαός, του οποίου ζητάμε την ψήφο υπεύθυνα, θα ψηφίσει υπεύθυνα την Κυριακή.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ πάω στην ακραία ανεύθυνη περίπτωση που θα βγει ο Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να βγει ο κ. Αγοραστός, ο οποίος είναι και αγαπητός συνάδελφος.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα καταθέσετε προϋπολογισμό στις 18 Νοεμβρίου;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, θα κατατεθεί και προϋπολογισμός, γιατί είμαι σίγουρη…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα πάρετε τη δόση του Δεκεμβρίου, εφόσον είμαστε σε προεκλογική περίοδο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τη δόση του Δεκεμβρίου θα την πάρουμε εφόσον υλοποιήσουμε με αποφασιστικότητα όλα αυτά τα οποία έχουμε δεσμευτεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σε προεκλογική περίοδο θα την πάρετε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κανένας, κ. Πρετεντέρη, κανένας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο πολίτη, δεν θέλει εκλογές. Αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός είναι να θέσει ανοιχτά…

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αλλά, αν προκύψει; Με συγχωρείτε, κα Κατσέλη, επειδή μπερδευτήκαμε, αν προκύψει τέτοιο θέμα για οποιοδήποτε λόγο, αν προκύψει, μιλάμε για άμεση προσφυγή στις κάλπες; Δηλαδή την επόμενη μέρα θα ανακοινώσετε και χρόνο που θα προσφύγετε και πάλι στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Τρέμη, κανένας δεν είπε…

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Όχι, έχει μια σημασία αυτό που σας λέω, διότι…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, με συγχωρείτε, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα αξιολογηθούν όλα τα αποτελέσματα…

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Τότε για ποιον προϋπολογισμό θα μιλάμε εν τοιαύτη περιπτώσει;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ας το πάρουμε αλλιώς. Αν πηγαίναμε στις εκλογές με χαλαρή ψήφο και ο κόσμος νόμιζε ότι πάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές απλώς και μόνο και δεν λάμβανε υπόψη το βασικό ζήτημα, ότι είμαστε στη μέση μιας πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και τα μηνύματα τα παίρνουν και οι επενδυτές και οι ξένες αγορές, όπως είδαμε και σήμερα, και επομένως το πολιτικό διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πάρα πολύ σημαντικό, έχετε καμία αμφιβολία ότι Δευτέρα το πρωί θα ετίθετο από την ίδια την Αξιωματική Αντιπολίτευση θέμα νομιμοποίησης;

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Πάμε να ρωτήσουμε τον κ. Χατζηδάκη. Κύριε Χατζηδάκη, το ΠΑΣΟΚ και η κα Κατσέλη και τα άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λένε ότι εσείς, η Νέα Δημοκρατία, έχετε τη βασική ευθύνη για την κλιμάκωση, αυτή την πρωτοφανή, στην οποία βρισκόμαστε ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Που ενώ θα έπρεπε να είναι μία μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα με ένα νέο πλαίσιο που είναι ο «Καλλικράτης», ξαφνικά έχουν πέσει εν ριπή οφθαλμού δύο διλήμματα πάνω στο τραπέζι. Το ένα είναι η αντι-μνημονιακή ψήφος και το άλλο είναι ή στηρίζετε την Κυβέρνηση ή πάμε σε εκλογές.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εμείς, κα Τρέμη, κάναμε αυτό το οποίο γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οπουδήποτε υπάρχουν εκλογές αυτοδιοικητικές, όπου εκτός από τα πρόσωπα πάντοτε βγαίνει και ένα πολιτικό μήνυμα. 13 χρόνια ήμουν Ευρωβουλευτής, παντού όπου έζησα, η Αντιπολίτευση χρησιμοποιούσε τις εκλογές αυτές για να πει στον κόσμο «στείλτε ένα μήνυμα». Και το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, όταν ήταν Αντιπολίτευση, το ίδιο έλεγε.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Θα θέσετε θέμα εκλογών εσείς την επομένη μέρα;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Προσέξτε τώρα, τελειώνω…

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Ας πούμε στη στρατηγική σας ήταν, γιατί λέει και αυτό το ΠΑΣΟΚ, ότι την επομένη μέρα η Νέα Δημοκρατία θα έλεγε ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση να κυβερνήσει ο κ. Παπανδρέου και η Κυβέρνησή του, άρα, στην πραγματικότητα θα θέτατε εσείς με δική σας πρωτοβουλία θέμα εκλογών.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας πω αμέσως. Ενώ εμείς, λοιπόν, κάναμε σχεδόν το αυτονόητο, το ΠΑΣΟΚ έκανε σχεδόν το αδιανόητο. Δηλαδή είπε ότι, αφού θέλετε να μου σταλεί μήνυμα στις εκλογές, εγώ θα πάω κατ’ ευθείαν, αν δεν πάω καλά, σε εθνικές εκλογές.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Ναι, εδώ περιγράφει όμως ένα πλήρες σχέδιο, ότι το κάνατε αυτό για να προκαλέσετε ένα εκλογικό αποτέλεσμα συγκεκριμένο και εν συνεχεία να πείτε ότι «ωραία, τώρα ο κ. Παπανδρέου και η Κυβέρνησή του δεν έχουν τη νομιμοποίηση και, άρα, πάμε σε εκλογές». Θα ζητήσετε εκλογές.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εμείς ρωτηθήκαμε, ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης και ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε να πάμε σε εκλογές, δεν είναι ο στόχος μας, δεν τις προκαλούμε εμείς, για να είμαι ακριβής.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Μα, ο κ. Παπανδρέου είπε «δεν είναι ο στόχος μου εμένα να πάω σε εκλογές…». Κύριε Χατζηδάκη, μην κρυβόμαστε πίσω από τα λόγια.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να ρωτήσω κάτι τον κ. Χατζηδάκη;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να τελειώσω, κα Κατσέλη, δεν σας διέκοψα.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Κατσέλη, σας παρακαλώ. Και ο κ. Παπανδρέου προχθές είπε ότι «δεν είναι ο στόχος μου να πάω σε εθνικές εκλογές». Εντάξει δεν είναι ο στόχος σας. Θα θέσετε ή δεν θα θέσετε; Δεν έχετε απαντήσει στο ερώτημα. Θα θέσετε θέμα εκλογών;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σας είπα, το βάρος της ευθύνης, αν θέλει να κάνει εκλογές, θα πρέπει να το αναλάβει ο κ. Παπανδρέου. Εμείς είμαστε πολύ σαφείς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Χατζηδάκη, εγώ είμαι πολλά χρόνια δημοσιογράφος, θέμα εκλογών από δημοτικές εκλογές δεν έχω ακούσει να τεθεί ποτέ. Με οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Έχω περάσει εκλογές και εκλογές, έχανε η Κυβέρνηση, κέρδιζε η Κυβέρνηση, έχανε η Αντιπολίτευση, κέρδιζε η Αντιπολίτευση, θέμα εκλογών από δημοτικές εκλογές δεν έχει προκύψει ποτέ.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρετεντέρη, εμείς βλέπουμε μια Κυβέρνηση που έχει λάθος μίγμα πολιτικής, που οδηγεί στην ανεργία, στην ύφεση και στα λουκέτα. Λέμε, λοιπόν, στον κόσμο ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα, για να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Ο Πρωθυπουργός αλαζονικά πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και λέει…

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Κύριε Χατζηδάκη, δεν απαντάτε στο ερώτημα. Μπορείτε σας παρακαλώ πολύ να δεσμευτείτε -γιατί το ζήτησα και από τον κ. Παπανδρέου και δεν το έκανε- ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών εσείς, η Νέα Δημοκρατία, δεν θα θέσετε θέμα εθνικών εκλογών;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εμείς δεν έχουμε κανένα τρόπο να το επιβάλλουμε.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Άλλο, κ. Χατζηδάκη, σας ρωτάω. Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε τώρα!

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πως το λέτε, κα Τρέμη, αυτό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Τρέμη, μου επιτρέπετε;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κυρία Τρέμη, εμείς ξεκάθαρα λέμε, και εκεί τελειώνει η δική μας τοποθέτηση, δεν υπάρχει άλλο σκέλος, θέλουμε να σταλεί ένα μήνυμα, δεν πιστεύουμε ότι το καλύτερο αυτή την ώρα για τον τόπο είναι οι εκλογές. Ο κ. Πρωθυπουργός άνοιξε το ζήτημα, αυτός πρέπει να απαντήσει.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Δεν απαντάτε.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σας απάντησα, κα Τρέμη.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Άρα, θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δίκιο τελικά σε αυτό το θέμα.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η απάντησή μου ήταν σαφής.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συγνώμη, κ. Χατζηδάκη, εδώ έχει δίκιο η κα Τρέμη, με συγχωρείτε. Τα λέτε «ματζιμούνια», όπως τα λένε! Πέστε το κανονικά: θέλετε εκλογές ή δεν θέλετε;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν τις επιζητήσαμε, κ. Πρετεντέρη. Είναι ξεκάθαρο αυτό που λέω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ούτε θα βάλετε θέμα εκλογών. Θα βάλετε θέμα εκλογών; Πέστε το. Θα βάλετε ή δεν θα βάλετε; Ναι ή όχι; Μην μου λέτε άλλα.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αν πάει η Κυβέρνηση σε εκλογές, προφανώς θα συμμετέχουμε και προφανώς θα διεκδικήσουμε…

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Μα δεν λέμε αυτό, κ. Χατζηδάκη.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σας το λέω ξεκάθαρα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν θα βγείτε στο βουνό σας ρώτησα; Ρωτάω…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μου επιτρέπετε να θέσω δυο ερωτήματα στον κ. Χατζηδάκη;

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Ναι, κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Διότι σε αυτά που λέτε αντιφάσκετε με αυτό που είπε ο Πρόεδρός σας. Μπορώ να σας πω τι είπε ο κ. Σαμαράς; Ο κ. Σαμαράς στις 17/10 έλεγε: «Στο χέρι μας είναι το κύμα που στράφηκε εναντίον τους να γίνει αληθινό τσουνάμι. Η Κυβέρνηση τιμωρεί τον ελληνικό λαό κρύβοντας τις δικές της αμαρτίες. Τώρα ήρθε η ώρα να τιμωρήσει ο ελληνικός λαός την Κυβέρνηση».

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τι το περίεργο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με συγχωρείτε, αυτό δεν σημαίνει αποσταθεροποίηση μιας Κυβέρνησης που κάνει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα τη Δευτέρα το πρωί;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κυρία Κατσέλη…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και δεύτερον, ξέρετε πολύ καλά, επειδή είστε και στα οικονομικά, ότι πολιτική μέσα στο μνημόνιο, όταν έχεις δανειστεί 110 δις, δεν μπορείς να αλλάξεις. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Άρα, γιατί αντιφάσκετε και δίνετε ψευδή μηνύματα;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αφήστε με να απαντήσω. Ο κ. Σαρκοζί, που έχασε σχεδόν όλες τις Περιφέρειες στη Γαλλία, δεν έκανε εκλογές.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είχε μνημόνιο ο κ. Σαρκοζί;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ακόμη χειρότερα τότε!

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας πω και γι’ αυτό. Η Αντιπολίτευση ζήτησε να σταλεί ένα μήνυμα και εστάλη ένα μήνυμα. Σε σχέση με το μνημόνιο, εμείς δεν κάνουμε δομική αντιπολίτευση και χτες που ήρθε ένα νομοσχέδιο…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τι αντιπολίτευση κάνετε;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να μιλήσω. Χτες που ήρθε ένα νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, κα Κατσέλη, το ψηφίσαμε, γιατί ήταν το δικό μας σχέδιο. Έχουμε ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια. Όμως δεν υπάρχει κανένας φορέας της αγοράς την ίδια στιγμή που να μην σας λέει αυτό που λέμε κι εμείς, ότι έχετε λάθος μίγμα πολιτικής.

Και αυτό, λοιπόν, η πολιτική σας δηλαδή, που οδηγεί στην ύφεση και την ανεργία, θα τιμωρηθεί στις εκλογές. Μπορεί να σας ενοχλεί και να το αντιμετωπίζετε αλαζονικά και να θεωρείτε ότι ή το δικό σας μνημόνιο ή κανένα άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής, αλλά αυτό είναι λάθος.

Όπως λάθος είναι που στην απόγνωσή του για τη λάθος στρατηγική του ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά είπε αυτό που είπε, το οποίο είναι επανάληψη αυτού που είχε πει για το πιστόλι. Θυμάστε που είχε το πιστόλι, που ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που αποτρεπτικά δήθεν θα το χρησιμοποιούσε; Τώρα λοιπόν χρησιμοποιεί ένα καινούργιο πιστόλι με τις εκλογές. Βλέπετε ότι ανέβηκαν ήδη τα spreads, ξεκινάει η αποσταθεροποίηση και φοβούμαι ότι με το πιστόλι αυτό πυροβολεί στα πόδια του, αλλά παράλληλα και την ελληνική οικονομία. Και αυτό πρέπει να είναι σαφέστατο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Χατζηδάκη, με συγχωρείτε, γιατί αυτή τη στιγμή δεν λέτε την αλήθεια, κ. Χατζηδάκη, ούτε εσείς ούτε το κόμμα σας.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Γιατί;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω το εξής, διότι ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι…

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δηλαδή, δεν υπάρχει περιθώριο; Το μνημόνιο είναι Ευαγγέλιο, δεν υπάρχει δρόμος να γίνουν διορθωτικές κινήσεις;

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Κύριε Χατζηδάκη, αφήστε την να μιλήσει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Χατζηδάκη, εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους, γιατί ήσασταν και στην Ευρωβουλή, ότι το μνημόνιο δεν ήταν και δεν είναι επιλογή καμίας Κυβέρνησης αυτή τη στιγμή.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, στο μνημόνιο γιατί φτάσαμε είναι άλλη ιστορία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν λέω γιατί φτάσαμε.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μπορούσατε να πάρετε μέτρα, μπορούσατε να δανειστείτε το Γενάρη και τον Φλεβάρη, ας μην τα κουβεντιάσουμε αυτά. Το θέμα είναι ότι αυτό που κάνετε είναι ανεύθυνο αυτή την ώρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Χατζηδάκη…

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αλλάζετε στρατηγική στη μέση του δρόμου και σας είπα, δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό που λέτε τώρα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που σας είπα, ότι τη Δευτέρα το πρωί, οποιοδήποτε κι αν ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών, εσείς θα λέγατε ότι επιβεβαιώθηκε η ανάγκη αλλαγής πολιτικής, αποσταθεροποιώντας μία πορεία.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, το αποτέλεσμα των εκλογών, έτσι όπως το πάτε, θα είναι ακόμη χειρότερο για σας. Γιατί κοντά στα λάθη προστίθεται και η αλαζονεία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι αλαζονεία, είναι η αλήθεια και ζητούμε μια υπεύθυνη ψήφο.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Κατσέλη, ευχαριστούμε πολύ, κύριε Χατζηδάκη, παρακαλώ, βοηθήστε με, δεν έχουμε άλλο χρόνο.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και αυτό τιμωρείται από τους Έλληνες πολίτες.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σας είπα, εμείς το σχεδόν αυτονόητο ζητήσαμε και εσείς κάνετε το σχεδόν αδιανόητο.

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Θα πρέπει να πάμε στη Θεσσαλονίκη, ευχαριστούμε πολύ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι αδιανόητο, είναι ψευδεπίγραφο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τα είπαμε όλα!

ΟΛ. ΤΡΕΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ και πάλι.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings