Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA την Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

mega_2013_logo

Ο. ΤΡΕΜΗ: Σύνδεση τώρα με τη Λούκα Κατσέλη, την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Καλησπέρα, κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλησπέρα σας.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Μετέχετε σε αυτό το μαραθώνιο διευρυμένο ΚΤΕ, έτσι δεν είναι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Από τις 10 το πρωί.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Εδώ και 9-10 ώρες! Επειδή ακούστηκαν πολλά και εμένα μου έκανε εντύπωση η παρέμβαση της κας Παπανδρέου, θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι τον Οκτώβριο του ’09 η Κυβέρνηση θεωρούσε UFO όποιον πρότεινε την άμεση λήψη μέτρων, ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση, με αποτέλεσμα να χαθεί έτσι πολύτιμος χρόνος και να επιδεινωθεί η κατάσταση, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η κα Παπανδρέου, η οποία ούτε χτεσινή στην πολιτική είναι και έχει και μια αρκετά μεγάλη εμπειρία από τη θητεία της στα οικονομικά Υπουργεία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Τρέμη, πρώτα – πρώτα, κανένας δεν θεωρεί κανέναν UFO. Όλοι έχουν απόλυτο σεβασμό στις γνώμες όλων των Βουλευτών και ειδικά έμπειρων στελεχών, όπως η κα Παπανδρέου. Το ζήτημα ήταν αν προβλέπαμε τη χρηματοπιστωτική κρίση. Πιστεύω ότι κανένας δεν έβλεπε ότι τον Φεβρουάριο θα υπήρχε μια τέτοια μεγάλη δραματική επιδείνωση όσον αφορά τα spreads της ελληνικής οικονομίας και κανένας δεν είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βγει στις χρηματαγορές στις αρχές του 2010 να δανειστεί περίπου τα 50 δις.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι. Το είχε προβλέψει η κα Παπανδρέου.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Το είχε προβλέψει η κα Παπανδρέου, το λέει η ίδια.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πήγε -λέει- στο γραφείο του Προέδρου και του το είπε «πάρε κανένα μέτρο».

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επειδή έγινε η συζήτηση στον προϋπολογισμό, η κα Παπανδρέου είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό, όπως και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι αλλά λέει ότι είχε πάει στον κ. Παπακωνσταντίνου στο γραφείο του και κεκλεισμένων των θυρών τον είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη θύελλα. Και εκείνος την αντιμετώπισε σαν να ήταν UFO, αυτό είναι η δική της η έκφραση. Που σημαίνει ότι της έδωσε την αίσθηση ότι την υποτιμάει, υποτιμά αυτά που του λέει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Τρέμη, νομίζω ότι αυτή την ερώτηση και το τι έγινε μεταξύ του κ. Παπακωνσταντίνου και της κας Παπανδρέου θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Προφανώς δεν μπορείτε ούτε να επιβεβαιώσετε, ούτε να διαψεύσετε εσείς, είναι πολύ σωστό. Παρά ταύτα το πρόβλημα παραμένει ότι μια ολόκληρη Κυβέρνηση τότε έβλεπε το παγόβουνο να έρχεται και δεν έκανε τίποτε. Γιατί το νόημα αυτής της παρέμβασης της κας Παπανδρέου είναι ακριβώς αυτό, ότι «σας λέγαμε να πάρετε μέτρα» -προφανώς δεν το είπε προσωπικά για τον κ. Παπακωνσταντίνου- «και δεν κάνατε τίποτε». Είπατε κι εσείς πολύ σωστά τώρα ότι 5 μήνες δεν κάνατε τίποτε, έχουμε τον Φεβρουάριο να πέσουμε πάνω στο παγόβουνο! Άρα υπήρχε μια μεγάλη καθυστέρηση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Πρετεντέρη, δεν θα συμφωνήσω μαζί σας, παρ’ όλο που μπορούμε να το συζητήσουμε για την ιστορία τι θα μπορούσες να κάνεις τότε. Νομίζω ότι τρία ήταν τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν σήμερα και τα οποία ρωτάει ο κάθε πολίτης.

Πρώτα – πρώτα, οι κόποι αυτοί του ενός χρόνου, ενός έτους προσαρμογής στις δεσμεύσεις του Μνημονίου πιάνουν τόπο ή όχι. Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που έθεσαν όλοι οι Βουλευτές. Η δεύτερη είναι: υπάρχει ελπίδα; Μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση; Και το τρίτο, πώς προχωράμε, πώς ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας.

Αυτές ήταν οι τρεις βασικές ερωτήσεις, οι οποίες τέθηκαν όλες αυτές τις 10 ώρες. Απαντούμε τώρα και όπως ξέρετε θα πρέπει κι εγώ να δώσω τις δικές μου απαντήσεις…

Ο. ΤΡΕΜΗ: Απαντήσεις υπάρχουν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως υπάρχουν.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Γιατί είναι ερωτήσεις που τέθηκαν και στο πρόσφατο παρελθόν στο Υπουργικό Συμβούλιο, από ό,τι γνωρίζουμε κα Κατσέλη, όπου ένας Υπουργός συνάδελφός σας είπε στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι «θα πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί είχαμε αυτά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, γιατί υπήρξε τέτοια υστέρηση στα έσοδα».

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Τρέμη, αν μπορώ να συνοψίσω τις απαντήσεις, παρότι ο κάθε Βουλευτής έδωσε τη δική του απάντηση και στα τρία ερωτήματα, νομίζω όμως ότι γενικά η άποψη είναι η εξής: έγιναν πάρα πολλά αυτό τον πρώτο χρόνο. Υπήρξαν ουσιαστικά πολλές δεσμεύσεις και του Μνημονίου, αλλά και δεσμεύσεις δικές μας, οι οποίες υλοποιήθηκαν με μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές, με μεγάλες τομές σε ένα σωρό τομείς.

Εκεί που ουσιαστικά υστερήσαμε ήταν σε δυο θέματα, τα οποία τέθηκαν στο τραπέζι. Το ένα είναι το να επικοινωνήσουμε και πραγματικά να κατοχυρώσουμε ότι τα μέτρα αυτά και η προσαρμογή ήταν δίκαιη, ότι δεν ήταν άδικα τα μέτρα, και υπήρχαν πολλές αδικίες στα μέτρα έτσι όπως υλοποιήθηκε το Μνημόνιο στον πρώτο χρόνο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το λαμβάνουμε υπόψη μας για το μεσοπρόθεσμο.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε συντονισμένα, συλλογικά, αποφασιστικά στο πλαίσιο ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο όμως δεν θα βάζει πλέον βάρη στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους χαμηλοεισοδηματίες, το οποίο θα προχωρήσει όσο πιο γρήγορα μπορεί…

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Με συγχωρείτε, κα Κατσέλη, να σας διακόψω. Εδώ υπάρχει μια αγωνία. Πέρσι στο πρώτο πακέτο μέτρων είχε διατυπωθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι από κανέναν Αριστερό, ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων μισθωτών και των Ελλήνων συνταξιούχων έχει εξαντληθεί. Και τώρα ερχόμαστε την εξαντλημένη φοροδοτική ικανότητα να την ξαναρμέξουμε! Πώς;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Τσίμα, έχετε απόλυτο δίκιο, γι’ αυτό τέθηκε και χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο και σήμερα συζήτηση για τη μείωση του αφορολόγητου. Όπως ξέρετε, χτες έκανα μια πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο να αντικατασταθεί αυτό το μέτρο από τον υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων και θα ήθελα να πω ένα παράδειγμα για να μας καταλάβει ο κόσμος.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πολύ ωραία. Αυτό γιατί δεν γίνεται;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα είναι ακριβώς κάτι το οποίο συζητείται. Αυτή τη στιγμή, στο Γενικό Λογιστήριο απ’ ό,τι γνωρίζω κοιτάζουν τις δημοσιονομικές…

Ο. ΤΡΕΜΗ: Έχει κοστολογηθεί πόσα έσοδα θα έρθουν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να σας δώσω ένα παράδειγμα;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Γιατί λέγεται ότι θα είναι γύρω στα 2,5 δις, αν δεν γίνει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μπορώ να σας δώσω ένα παράδειγμα, για να μας καταλάβει ο κόσμος; Αυτή τη στιγμή, με βάση το Νόμο 3842/2010 που περάσαμε και εισήγαγε τα τεκμήρια διαβίωσης, που είναι μια σημαντική τομή, ένα ζευγάρι που έχει 150 τ.μ. σπίτι πρώτη κατοικία, 100 τ.μ. δεύτερη κατοικία, 2 αυτοκίνητα 1.800 κυβικά το ένα και 1.200 το άλλο ο κάθε σύζυγος και ένα σκάφος 10 μ. δηλώνει εισόδημα, και έχω μπροστά τη φορολογική δήλωση, 19.300 και ξέρετε πόσο φόρο πληρώνει;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Και οι δυο μαζί;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: 9 ευρώ!

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχετε δίκιο είναι απαράδεκτο αυτό και συζητάμε γιατί δεν πιάσαμε τη φοροδιαφυγή.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γιατί; Διότι η τεκμαρτή δαπάνη είναι πάρα πολύ χαμηλή.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να κάνω μια άλλη ερώτηση. Επειδή είδα για το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και είδα ότι υπάρχει η πρόθεση ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, έτσι ανακοινώθηκε τουλάχιστον, να πέσει στις 100.000 ευρώ. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι είναι 100.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι κάτι το οποίο επίσης συζητείται.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. με 1.000 ευρώ αντικειμενική αξία, μιλάμε σε τρίτης διαλογής περιοχή στην Αθήνα, αυτό είναι μεγάλη ακίνητη περιουσία;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, κ. Πρετεντέρη, δεν είναι και θα πλήξει ακριβώς τη μεσαία τάξη, γι’ αυτό η συζήτηση και χτες στο Υπουργικό…

Ο. ΤΡΕΜΗ: Και κάτω!

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και κάτω. Γι’ αυτό, η συζήτηση και χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο και σήμερα ήταν να αντισταθμιστεί αυτό από ένα άλλο μέτρο που να έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά να μην πλήττει τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Επειδή ακούω αυτή την ιδέα, ποιοι τα σκέφτονται αυτά;

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ένα καλό ερώτημα είναι αυτό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θέλω να μου υποδείξετε κάποιον, εσείς ή ο κ. Παπακωνσταντίνου, που κάθισε σε ένα τραπέζι και είπε «θα πάω το αφορολόγητο στις 6.000 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ το μήνα, θα μπορεί μια οικογένεια με ένα σπίτι, εξοχικό, σκάφος, δυο αυτοκίνητα, τρεις Φιλιππινέζες και δεν ξέρω τι να δηλώνει 19.000 και να τελειώνει και να πληρώνει 9 ευρώ φόρο και επίσης όποιος έχει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. θα πληρώνει Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας». Ποιοι σκέφτηκαν αυτά όλα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Πρετεντέρη, ξεχνάτε κάτι. Για πάρα πολλά χρόνια δεν υπήρχε τεκμαρτή δαπάνη. Κάναμε μια μεγάλη τομή βάζοντας την τεκμαρτή δαπάνη. Αυτό που γίνεται, η διορθωτική κίνηση -και θα γίνει η διορθωτική κίνηση άμεσα- είναι να υπερδιπλασιαστούν, όπως είπαμε, οι αξίες της τεκμαρτής δαπάνης, ώστε να είναι τα μέτρα πολύ πιο στοχευμένα και πολύ πιο δίκαια.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Στο ερώτημα δεν απαντήσατε πάντως. Αυτό δεν μπορούσατε να το είχατε σκεφτεί από πριν; Ήταν ανάγκη να πέσει στο τραπέζι κάτι τέτοιο;

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Εκτός αν είναι η γνωστή τακτική του Χότζα, δηλαδή να βάλουμε πολλά ζώα μέσα στο σπίτι και μετά να αρχίσουμε να τα βγάζουμε ένα – ένα, να αισθανόμαστε ανακουφισμένοι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Τρέμη, τα μέτρα του Μνημονίου ήταν αρκετά δισεκατομμύρια, όπως ξέρετε, και τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου είναι 28 δις. Το γεγονός ότι η συζήτηση έχει επικεντρωθεί σε πέντε από πάρα πολλές χιλιάδες από αυτά τα μέτρα σημαίνει ότι στα πέντε αυτά μέτρα χρειάζεται ξανά αξιολόγηση. Αυτή είναι και η αξία του διαλόγου και στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή και είμαι σίγουρη ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Μπορείτε να βεβαιώσετε δηλαδή ότι αυτή η συζήτηση θα καταλήξει σε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο δεν θα πλήττει το εισόδημα του μισθωτού και του συνταξιούχου;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, αυτό ήταν το γενικό αίτημα.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Λέω, αν μπορείτε να βεβαιώσετε ότι το πακέτο, όπως θα διαμορφωθεί τελικά, δεν θα πλήττει τον μισθωτό και τον συνταξιούχο, δεν θα βάζει άλλα βάρη σε αυτούς που ήδη τα σήκωσαν.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το αίτημα των Βουλευτών και του όλου Υπουργικού Συμβουλίου ήταν πραγματικά να μετακυλήσουμε το βάρος σε εκείνους που μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κύρια Κατσέλη, ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ. Γεια σας.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings