Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega Channel – 26-09-2011

Στη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη

Συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Π. Τσίμας και Γ. Πρετεντέρης

Ο. ΤΡΕΜΗ: Σύνδεση με την κα Λούκα Κατσέλη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργό. Καλησπέρα κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλησπέρα σας.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Κατσέλη, έχουμε μια κοινωνία η οποία σε ένα μεγάλο κομμάτι της -το λέγαμε και πριν στην κουβέντα μεταξύ μας- βρίσκεται σε απόγνωση. Και θέλω να σας ρωτήσω με αυτό το δεδομένο ή μάλλον και με αυτό το δεδομένο, εάν θεωρείτε ότι μπορούν να περάσουν αυτά τα μέτρα τα οποία πρόσφατα μας περιέγραψε πριν από 2 μέρες ο κ. Βενιζέλος.

Γιατί σας άκουσα στο «ΒΗΜΑ FM», πριν από μερικές μέρες να λέτε ότι το μεσοπρόθεσμο η εφαρμογή του είναι ανέφικτη και ότι εν πάση περιπτώσει δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να το εφαρμόσει και πώς θα το δεχτεί η κοινωνία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Τρέμη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα οριζόντια μέτρα, τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα και τα οποία θα κληθούμε να ψηφίσουμε στη Βουλή τις επόμενες 2 εβδομάδες, είναι και άδικα και πάρα πολύ δύσκολα. Η κοινωνία πραγματικά έχει εξαντλήσει τις αντοχές κι αυτό το αισθάνεται κάθε βουλευτής στη Βουλή και κάθε πολίτης.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τα μέτρα αυτά, ένα μεγάλο κομμάτι των μέτρων, είχε συμπεριληφθεί, τα 6,5 δις, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Και νομίζω ότι όλοι είπαμε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει να υλοποιηθεί.

Αυτή τη στιγμή δυστυχώς και από τις δυο μεριές και από την ευρωπαϊκή μεριά και κυρίως από τη  δική μας τη μεριά υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις κυρίως στην υλοποίηση των διαρθρωτικών πολιτικών. Αυτό μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση να πρέπει να πάρουμε νέα έκτακτα οριζόντια μέτρα.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Συγνώμη κα Κατσέλη, να σας διακόψω, γιατί μέχρι στιγμής το πράγμα μοιάζει αδιέξοδο. Αν τα μέτρα είναι άδικα και ο κόσμος δικαίως αντιδρά, τότε πώς είναι δυνατόν να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να πρέπει να τα ψηφίσει;

Ο. ΤΡΕΜΗ: Η εναλλακτική κ. Τσίμα είναι αυτή τη στιγμή να ξαναπάς πίσω να ξανανοίξεις τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αυτό δεν γίνεται. Αυτή η συμφωνία η οποία είχε δυο πλευρές όπως είπαμε πρέπει να υλοποιηθεί. Εμείς που πήγαμε πίσω, τι δεν κάναμε σωστά. Δεν κάναμε σωστά ότι δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε 3 μεγάλες τομές, οι οποίες τουλάχιστον στο δημοσιονομικό τομέα δεν θα μας είχαν οδηγήσει στα νέα έκτακτα μέτρα.

Τι είναι αυτά; Πρώτον, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κάτι που κι εσείς επανειλημμένα το έχετε πει. Δεύτερο, από την αρχή του χρόνου η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα με ένα επιτελικό σχέδιο όπως γίνεται και σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση και τρίτον το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ναι, αλλά αυτά δεν έγιναν και τώρα κα Κατσέλη έχουμε τα έκτακτα μέτρα. Και επανέρχομαι στο ερώτημα γιατί δεν θεωρώ ότι μου απαντήσατε, που σας έκανα στην αρχή, αν πιστεύετε ότι μπορεί αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση να τα εφαρμόσει και η κοινωνία να τα αντέξει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω, κοιτάξτε, η κοινωνία πραγματικά έχει εξαντλήσει την αντοχή της. Αλλά όπως η κοινωνία η δια, ο κάθε πολίτης, σκέφτεται τι άλλη επιλογή έχει. Και μέσα στο αδιέξοδο να μην έχουμε την 6η δόση, να μη μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά οι μεν βουλευτές πραγματικά έρχονται στη Βουλή και λένε, θα το ψηφίσω αλλά να είναι η τελευταία φορά που το κάνω αυτό και η κοινωνία σου λέει «θα σφίξω ακόμα περισσότερο το ζωνάρι, με όλο το κόστος που αυτό έχει.

Άρα το μήνυμα που πρέπει να βγει κα Τρέμη από αυτή τη συζήτηση μας σήμερα είναι ένα. Ότι δεν πρέπει να ξαναφτάσουμε τον Δεκέμβριο σε νέα έκτακτα μέτρα. Και για να το κάνουμε αυτό ….

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ποιος το αποκλείει αυτό; Εσείς μπορείτε να το εγγυηθείτε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό πρέπει όλοι μαζί και όλο το πολιτικό σύστημα πραγματικά να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να κάνουμε τα πράγματα που δεν κάναμε τους τελευταίους 6-8 μήνες.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Πάντως κα Κατσέλη, δεν κυβερνάει το πολιτικό σύστημα ούτε η κα Τρέμη ……

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και μπορούμε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένη …..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κυρία Κατσέλη δεν κυβερνάει το πολιτικό σύστημα ούτε  η κα Τρέμη, ούτε ο κ. Τσίμας, ούτε εγώ. Κυβερνάει η κυβέρνηση στην οποία μετείχατε μέχρι πριν από 3 μήνες.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε απόλυτο δίκιο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και μας επισημάνατε προηγουμένως ότι όλα αυτά γίνονται τώρα λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των μέτρων από την κυβέρνηση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Πρετεντέρη, έχετε απόλυτα δίκιο και σήμερα σε ένα άρθρο το οποίο έβγαλα σε μια …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, το διάβασα προσεκτικά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς. Σε μια εφημερίδα ….

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στα «ΝΕΑ».

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επισημαίνω τι λάθος κάναμε. Το λάθος είναι το εξής και είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και καλό είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, έτσι ώστε να μη τα ξαναβρούμε μπροστά μας.

Όταν μιλάμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αυτό σημαίνει υλοποίηση μιας πολιτικής. Δεν σημαίνει απλώς νομοθετώ, δεν σημαίνει απλώς περνάω ένα οριζόντιο μέτρο. Αυτό σημαίνει τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του κάθε Υπουργού, του κάθε επικεφαλής ενός φορέα. Σημαίνουν Υπουργοί managers, σημαίνει ότι συντάσσεις σωστά τη Διοίκηση, για να μπορέσει να υλοποιήσει ένα έργο. Αυτό είναι πρωτόγνωρο…

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κυρία Κατσέλη, πάμε λέμε για αυτά που δεν έγιναν όμως, επιτρέψτε μου.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Άρα αυτά πρέπει να γίνουν από χθες.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Εσείς μας είπατε η ίδια με το στόμα σας, μας είπατε ότι δεν κάναμε το σωστό, δεν κάναμε τις μεταρρυθμίσεις δηλαδή και άρα αναγκαζόμαστε να κάνουμε το λάθος. Και για να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση, γιατί αυτό είναι που ενδιαφέρει τον κόσμο …..

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Άρα το ζητούμενο είναι ας ξεκινήσουμε τώρα ….

Ο. ΤΡΕΜΗ: Άρα δηλαδή εφαρμόζοντας το λάθος πώς λέμε ότι το λάθος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πώς μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι δεν θα αναπαράξει το πρόβλημα και δεν θα πάμε σε νέα μέτρα; Μια απάντηση σ’ αυτό.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, αυτά τα μέτρα …..

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Τρέμη, εάν δεν κάνουμε ….

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Με συγχωρείτε κα Κατσέλη, να συμπληρώσω. Αν αυτά τα μέτρα  προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, που είναι που λογικό γιατί είναι υφεσιακά μέτρα, τότε προφανώς το Δεκέμβριο θα υπάρχει ακόμα μια τρύπα που θα πρέπει να καλύψετε με ακόμη μια δέσμη μέτρων. Πως σπάει αυτός ο φαύλος κύκλος;;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γι’ αυτό λέω ότι αν μπορέσουμε, που πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλιώς δεν θα το έλεγα, αν νόμιζα ότι δεν είναι εφικτό να οργανωθούμε κατάλληλα, έτσι ώστε μέσω παραδείγματος χάρη της άρσης του τραπεζικού απορρήτου και της διασταύρωσης στοιχείων καταθέσεων από το 2000 και μετά τεκμηρίων διαβίωσης που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει και δηλωθέντων εισοδημάτων να πιάσουμε πραγματικά τις αποκλίσεις για τη φοροδιαφυγή.

Αν δεν μπορέσουμε από αύριο να καταθέσουμε για κάθε φορέα, για κάθε Υπουργείο ένα σωστό επιτελικό σχέδιο αναδιοργάνωσης, έτσι ώστε το ενιαίο μισθολόγιο και η εφεδρεία να ενταχθούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και να μη βγουν τα μαχαίρια στην πορεία, διότι υπάρχει και αυτός ο κίνδυνος να γίνει, σε ένα δημόσιο τομέα ή σε έναν φορέα, όταν πρέπει να αποφασίσει ένα Διοικητικό Συμβούλιο αν θα απολύσει μια καθαρίστρια με 5 παιδιά και εργαζόμενο άνδρα ή κάποια άλλη.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κατανοητό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κα Κατσέλη. Μη το αναπτύξετε, θα τα ξαναπούμε.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Έχει αγωνία τώρα γιατί ξεκινάει απόψε η «Ανατροπή» και όσο καθυστερεί το δελτίο θα καθυστερεί και η «Ανατροπή».

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ωραία. Το μήνυμα όμως είναι ένα, ότι ας ξεκινήσουμε αυτά που δεν κάναμε να τα κάνουμε ….

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μακάρι, 2 χρόνια μετά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να τα κάνουμε αμέσως για να μπορέσουμε πραγματικά να βγάλουμε τη χώρα μας από αυτή την κρίση.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Ευχαριστούμε που κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings