Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1
Συνέντευξη της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με το δημοσιογράφο Γ. Παπαδόπουλο, τη Δευτέρα 22 Φεβρουρίου 2010.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα καυτά θέματα της οικονομικής επικαιρότητας με την κα Λούκα Κατσέλη, την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, την οποία και καλησπερίζω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλησπέρα σας.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Υπουργέ, το πρόσφατο ταξίδι σας στο Αμπού Ντάμπι πού αποσκοπούσε; Πήγατε για να εξασφαλίσετε δανεισμό, επενδύσεις, να φέρετε χρήματα και τι πετύχατε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο βασικός σκοπός ήταν η συζήτηση με τον επικεφαλής, τον Σεΐχη του Αμπού Ντάμπι, για την πιθανή συμμετοχή του Αμπού Ντάμπι στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο έχουμε εξαγγείλει και το οποίο στήνεται σταδιακά. Πρόκειται για ένα Αναπτυξιακό Ταμείο, που θα στηρίξει επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού κλπ.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Προϋπόθεση είναι να βρεθούν χρήματα, όμως, για το Ταμείο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Βρήκατε χρήματα στο Αμπού Ντάμπι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο το Αμπού Ντάμπι, με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή. Έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και με άλλα διεθνή Ταμεία, διότι θέλουμε πραγματικά η συμμετοχή του Δημοσίου να μην ξεπερνά το 30% – 35% και το μετοχικό κεφάλαιο να καλυφθεί από συμμετοχή άλλων σοβαρών επενδυτών και από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ιδιωτικούς, αλλά και δημόσιους.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σας τα ρωτώ αυτά κυρία Υπουργέ, διότι η αγωνία του κόσμου είναι ότι δεν βλέπει να εισρέει χρήμα στην αγορά. Εκπνέει ο Φεβρουάριος και ακόμα δεν έχει μπει στην τσέπη του μέσου επιχειρηματία ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ από τα 10 δις ευρώ. Τι θα γίνει;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτα πρώτα, όπως ξέρετε, οι οφειλές που υπήρχαν από τον αναπτυξιακό νόμο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ειδικά για τους επιχειρηματίες, ήταν 900 εκατομμύρια. Αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο, έχουν ήδη εγκριθεί 250 εκατομμύρια, τα οποία έχουν ήδη μοιραστεί, και κάθε μήνα θα εκταμιεύεται το αντίστοιχο ποσό, έτσι ώστε να ξεπληρωθούν όλες οι οφειλές μέχρι τον Μάιο. Για το ΕΣΠΑ, ήδη έχουν εγκριθεί 2,3 δισεκατομμύρια, τα οποία φτάνουν στους τελικούς δικαιούχους.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουν εκταμιευθεί κυρία Υπουργέ, έχουν εγκριθεί.
Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Γιάννη, με συγχωρείς όμως, για να μην πάθουμε δισεκατομμυρίαση, είναι γνωστά αυτά. Πράγματι τα έχετε ανακοινώσει κυρία Υπουργέ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν τα έχουμε ανακοινώσει μόνο. Έχουν υπογραφεί και αυτή τη στιγμή προχωρούν.
Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Πράγματι προχωρούν. Εδώ πέρα τα πράγματα είναι απόλυτα πρακτικά. Έχουμε ένα σκέλος, την ανάπτυξη, έχουμε κι ένα άλλο σκέλος, τις περικοπές και τις δαπάνες.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως.
Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Για την ανάπτυξη, πράγματι λέτε θα τρέξετε. Να το δούμε, αρκεί να μην σκοντάψουμε βεβαίως. Πάμε λίγο και στο σκέλος των περικοπών. Τι θα γίνει; Σήμερα συνεδριάζατε επτά ώρες. Θα πάρετε μέτρα πριν μας τα επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Λιαρέλλη, μιλάτε, φαντάζομαι, για το δημοσιονομικό σκέλος. Αυτή τη στιγμή, η βασική προτεραιότητα όλης της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι να υλοποιήσουμε σε μηνιαία βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θέλω να σας αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα.
Την Τετάρτη εξαγγείλαμε τη μείωση κατά 20% των τιμών των φαρμάκων, η οποία θα φανεί ήδη από το δελτίο, το οποίο θα βγει την επόμενη εβδομάδα για τις νέες τιμές των φαρμάκων. Μόνο απ’ αυτή την κίνηση, εξοικονομούμε ένα δισεκατομμύριο από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Άρα, σημαίνει κυρία Υπουργέ, από την απάντηση που δίδετε, ότι όλα όσα έχουν περιγραφεί από τον Όλι Ρεν, τον αρμόδιο Επίτροπο που τον περιμένουμε την άλλη εβδομάδα, από τον Γιούνγκερ, τον Πρόεδρο του EUROGROUP, από τον Τρισέ, οι οποίοι μιλούν ευθέως για αύξηση του ΦΠΑ, για ανάγκη αύξησης του ΦΠΑ, για ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού, για περαιτέρω περικοπές, εσείς αυτή τη στιγμή και για το προσεχές διάστημα των τριών μηνών δεν το αντιμετωπίζετε; Θα δείτε πώς πάει το πρόγραμμά σας και μετά βλέπουμε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, η απόφαση για το αν θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα και πότε, είναι, βεβαίως, θέμα του Πρωθυπουργού. Η κατεύθυνση που έχουμε όλοι οι Υπουργοί είναι να υλοποιήσουμε χωρίς καμία παρέκκλιση το πρόγραμμά μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κόκκινη γραμμή υπάρχει κυρία Υπουργέ; Για παράδειγμα, ο 14ος μισθός μπορεί να κινδυνεύσει;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, δεν θα ήθελα να μπω σε χώρο, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου μου. Αυτή τη στιγμή, όμως, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εγώ προσωπικά πιστεύω πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που έχουμε υποβάλλει, είναι τελείως ρεαλιστικό και ότι θα πετύχουμε τους στόχους.
Γιατί, τελικά, ποιο είναι αυτό, που πρέπει να απασχολήσει και εμάς και την Ευρώπη; Μέσα στο 2010 να πετύχουμε το στόχο, να κατεβάσουμε αυτόν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Αυτό, με τα μέτρα που δρομολογούμε, είναι εφικτό και μπορούμε να το κάνουμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Φτάνουν τα μέτρα αυτά;
Ν.ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Υπερφιλόδοξο λένε κάποιοι ότι είναι αυτό, όμως εγώ θέλω να σας ρωτήσω κάτι άλλο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με συγχωρείτε, αλλά αν ήταν υπερφιλόδοξο, δεν θα το ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του μηνός.
Ν.ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Κυρία Υπουργέ έχουμε τις επιχειρήσεις, εδώ έχουμε την πραγματική οικονομία, εδώ πρέπει να πέσει το βάρος της κυβέρνησης. Ακούμε και βλέπουμε αλλά και έχουμε και ανακοινώσεις, κα Υπουργέ, για αυξήσεις επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια. Έχουμε τη ρευστότητα στην αγορά, η οποία είναι μηδενική, θα έλεγα εγώ. Εδώ πάνω τι ακριβώς θα γίνει; Μπορεί τα επιτόκια από το 4% και 5% τα επιχειρηματικά να φτάσουν στο 8%, 9% και 10%; Είναι δυνατόν όταν οι ακάλυπτες και οι συναλλαγματικές τρέχουν με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ κα Υπουργέ. Θα προλάβετε μέσα στο 2010 να δούμε πια μια ανάσα; Εγώ δεν μιλάω για θετικούς ρυθμούς, αυτό το έχουμε ξεχάσει αλλά μια ανάσα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Θέτετε το θέμα της ρευστότητας, που είναι κάτι, το οποίο μας απασχόλησε ήδη από τον Νοέμβριο. Το νομοσχέδιο, το οποίο περάσαμε για τη ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων, ήταν ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Να βγουν οι επιχειρήσεις από τον Τειρεσία, να μπορέσουν να ρυθμίσουν και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αλλά και ένα μικρό ποσοστό των ενήμερων οφειλών. Επίσης, προχωρούμε τις επόμενες εβδομάδες με την εξαγγελία των νέων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, που με την εγγύηση του δημοσίου θα μπορέσουν να ενισχύσουν περαιτέρω τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Εγγύηση του δημοσίου λέτε ή και επιδότηση επιτοκίου στο ΤΕΜΠΜΕ;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα κάνω την επόμενη εβδομάδα όλες τις ανακοινώσεις. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω αυτές αλλά, οπωσδήποτε, θα υπάρχει ένα πρόγραμμα για την κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών των επιχειρήσεων, επιχειρηματικές ενισχύσεις και ενισχύσεις του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Υπουργέ, μιλήσατε για το νομοσχέδιο σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων. Δεν μας είπατε, όμως, κάτι για το άλλο νομοσχέδιο, το οποίο ακόμα δεν έχει κατατεθεί για τους ιδιώτες, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Θέλω να μου πείτε τι γίνεται, διότι εδώ δίδεται τώρα στον κόσμο η εντύπωση ότι ενώ αρχικά πίστευαν θα πιάσει πολύ κόσμο, τελικά ίσως να είναι, να μην είναι 10.000 αυτοί τους οποίους αφορά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση για εκείνους που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Είναι εκείνοι, οι οποίοι δεν πληρώνουν στις Τράπεζες καθόλου και αυτή τη στιγμή το έχουμε στείλει και αυτό το νομοσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, μου είπαν ότι θα έχουμε τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ και αμέσως μετά με τη γνωμοδότηση…
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να μας το αλλάξει δηλαδή;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι γνωμοδοτικός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή που υπάρχει τέτοια μεγάλη αναταραχή στις χρηματαγορές, θέλουμε να δούμε προσεκτικά τη γνώμη της ΕΚΤ και να τη λάβουμε υπόψη πριν την κατάθεση του σχεδίου νόμου, αν και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει καμία αλλαγή.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πιάσει πολύ κόσμο που έχει ανάγκη ή ελάχιστους τελικά; Αυτό δεν μου απαντήσατε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι, πραγματικά, λόγω της σημερινής κρίσης αλλά και της κρίσης που έχει ξεκινήσει πριν από το 2007, βρίσκονται σε αποδεδειγμένη αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους. Το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δίνει μια διέξοδο προς αυτή την κατεύθυνση. Στις 15 Μαρτίου θα κάνουμε, μάλιστα, μια ημερίδα, με τη συμμετοχή και των Γερμανών και των Άγγλων υπεύθυνων για αντίστοιχα προγράμματα, έτσι ώστε να μας ενημερώσουν και να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων γι΄ αυτή τη μεγάλη τομή.
Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Μην φωνάξετε Γερμανούς κα Υπουργέ, αυτοί θα μας ζητήσουν λεφτά.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και τα ρέστα θα μας ζητήσουν.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Παρόλο που δεν το γνωρίζετε, βρίσκονται στην πρωτοπορία σε αυτό τον τομέα, με νόμο που ισχύει εδώ και μια δεκαετία.
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη Γερμανία, για την Ελλάδα δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουν. Σας ευχαριστούμε πολύ κα Υπουργέ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.
Leave a Reply