Συνέντευξη στο Ράδιο 9, 26-09-2011

Στον δημοσιογράφο Μπ. Παπαναγιώτου

 

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να καλημερίσω την πρώην Υπουργό την κα Λούκα Κατσέλη. Καλή σας μέρα κα Κατσέλη και καλή εβδομάδα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα κ. Παπαπαναγιώτου, καλή εβδομάδα.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Έχετε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο και σήμερα στα «Νέα» με τίτλο «Για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, γιατί οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρέπει να μείνουν στα χαρτιά», θα έρθουμε σε αυτό να το συζητήσουμε γιατί έχετε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες, θα ήθελα λίγο μόνο να μου σχολιάσετε κατ’ αρχήν τις εξελίξεις που είχαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πως τι βλέπετε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οι συζητήσεις προχωρούν. Υπάρχουν εμπλοκές, οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν έχουν υλοποιηθεί έτσι όπως όλοι περίμεναν, η κακοφωνία μεταξύ των εταίρων μας συνεχίζεται, αλλά πιστεύω ότι με την πίεση που ασκείται και από την Ευρώπη και από την Αμερική και βεβαίως από την Ελληνική Κυβέρνηση θα ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες ώστε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να υπάρχει ένα καινούργιο χρηματοπιστωτικό πλαίσιο και πραγματικά να μπορέσει τουλάχιστον για αρκετό καιρό να επικρατήσει πάλι ηρεμία, ως προς τη διαχείριση του χρέους και να ληφθούν κάποιες βασικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό το καινούργιο χρηματοπιστωτικό πλαίσιο κα Κατσέλη είναι το Plan B;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι δεν νομίζω. Η Γερμανία πάντοτε από την αρχή είχε μια θέση, το ονομαζόμενο Plan B για ένα βαθύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 50%. Όπως ξέρετε αυτό είχε τεθεί στο τραπέζι πριν από τον Ιούλιο και αντιμετώπισε τη σθεναρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ιδιωτικών Τραπεζών. Αυτό, το οποίο θεωρητικά μπορούμε να το συζητήσουμε, είναι εάν το 21% το οποίο συμφωνήθηκε είναι επαρκές ή όχι.

Κατά τη γνώμη μου η βασική απόφαση η οποία θα πρέπει να ληφθεί και θα έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι διαφορετική, δηλαδή το EFSF το ίδιο το Ταμείο θα έπρεπε να έχει ήδη τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων και να επαναγοράζει ομόλογα και να μην γίνεται όλη αυτή η αναστάτωση μέσω Κοινοβουλίων και μέσω πολιτικών διεργασιών για τη διαχείριση του χρέους.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι αλλά αυτό συναντάει επί του παρόντος τη σθεναρή άρνηση κάποιων Ευρωπαίων εταίρων.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς. Δυστυχώς αυτή την κακοφωνία, αυτή την αναβλητικότητα για λήψη αναγκαίων αποφάσεων την πληρώνουμε όλοι και την πληρώνει και το ευρώ και η Ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.

Ήδη από τον Φεβρουάριο κ. Παπαπαναγιώτου εάν θυμάστε, όταν είχε συνέλθει στην Ελλάδα το Group των 50 Ευρωπαίων προσωπικοτήτων οι οποίοι όλοι μαζί κοιτάζουμε την πορεία του ευρώ και κάνουμε εισηγήσεις για το ευρώ, είχαμε πει δυο πράγματα τότε: πρώτον, ότι έπρεπε να τριπλασιαστεί το Ταμείο (το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έτσι ώστε να έχει ένα απόθεμα ικανό να αντιμετωπίζει κερδοσκοπικές πιέσεις σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος και δεύτερον θα έπρεπε να δοθεί έγκαιρα και γρήγορα η δυνατότητα σε αυτό το Ταμείο να παρεμβαίνει κατευναστικά στις αγορές, μέσω παρέμβασής του στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Δυστυχώς η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να πάρουν αυτές τις αποφάσεις τις οποίες κατά τη γνώμη μου θα αναγκαστούν να πάρουν γρήγορα ή αργά.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εγώ δεν έχω καταλάβει μόνο το εξής: αυτό το οποίο λέτε είναι αυτό το οποίο εσείς προφανώς προτείνετε και θεωρείτε σωστότερο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει. Αλλά θα γίνει δυστυχώς μέσα από κρίσεις.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό θέλω να ρωτήσω. Θα γίνει μέσα από κρίσεις, ή θα γίνει το Plan B το 50% κούρεμα του χρέους με ό,τι αυτό σημαίνει μετά και ταυτοχρόνως με ενίσχυση του EFSF που να φτάσει στο 1 τρις ευρώ, όπως ακούγεται;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παπαπαναγιώτου νομίζω ότι αυτό που θα γίνει, διάβασα σήμερα στις εφημερίδες ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητάει μια παραλλαγή αυτής της αρχικής πρότασης που είχαμε κάνει. Νομίζω ότι το πεδίο είναι ακόμη ανοιχτό, οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά γρήγορα ή αργά θα φτάνουμε στη θεσμική ολοκλήρωση της Ευρώπης, δυστυχώς με μεγάλο κόστος για τους λαούς και για τις οικογένειες οι οποίες βλέπουν μέσα από πρόγραμμα λιτότητας πραγματικά τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς να ανατρέπονται.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τώρα για να έρθουμε λίγο στο άρθρο σας με δυο κουβέντες. Το διάβασα, είναι όντως ενδιαφέρον, θα σταθώ και σε δυο τρία σημεία συγκεκριμένα από αυτά που αναφέρετε, αλλά σαν πνεύμα σαν αντίληψη τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας να γίνει για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και να μην χαθεί οριστικά αυτό το στοίχημα το οποίο έχετε βάλει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δύο είναι τα σημεία τα οποία θα ήθελα να επικεντρώσω την προσοχή μας.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κατ’ αρχήν να πούμε την αισιόδοξη νότα, ότι θεωρείτε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος κ. Παπαπαναγιώτου και πιστεύω ότι πρέπει να μαθαίνουμε από την εμπειρία μας, από τα λάθη μας και να κοιτάμε μπροστά διότι τελικά η πολιτική τι είναι; Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Άρα πρέπει μέσα στην κρίση να δεις ποια περιθώρια σου δίνονται να δράσεις, πως πρέπει να προχωρήσεις και τι πρέπει να κάνεις. Αλλιώς ο καθένας μας μπορεί να σχολιάζει απλώς την επικαιρότητα.

Αυτή τη στιγμή ακόμη και τώρα νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια όχι για άλλα καινούργια οριζόντια έκτακτα μέτρα, γι’ αυτό λέω στο τέλος του άρθρου ότι «ελπίζω ότι αυτά τα οποία θα αναγκαστούμε να πάρουμε, θα είναι τα τελευταία οριζόντια έκτακτα μέτρα».

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εννοείτε όχι άλλα έκτακτα και οριζόντια μέτρα πέρα των όσων έχουν ανακοινωθεί, ή κι αυτά τα θέτετε εν αμφιβόλω;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πέρα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί. Διότι ήδη αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκαν και πρόσθετα μέτρα και αυτή τη στιγμή για την 6η δόση όπως όλοι γνωρίζουμε βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τη μείωση ακόμη του αφορολόγητου από τις 8.000 που είχαμε συμφωνήσει τον Ιούλιο στις 5.000, για μια επιπλέον παρακράτηση στις συντάξεις που είναι πάνω από 1.200 και ούτω καθ’ εξής. Αυτά είναι έκτακτα μέτρα, οριζόντια μέτρα, με τα οποία νομίζαμε ότι είχαμε τελειώσει τον Ιούλιο του 2011 με τη συμφωνία που υπεγράφη στις Βρυξέλλες.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και γιατί δεν τελειώσατε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή είναι και η ουσία του άρθρου. Δεν τελειώσαμε και ξαναέρχονται οριζόντια μέτρα για έναν κυρίως λόγο: γιατί από τις αρχές του χρόνου οι τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι τομές στο δημοσιονομικό πεδίο, τις οποίες θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί και εν μέρει υλοποιηθεί, δεν έχουν προχωρήσει.

Η μία είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και επομένως η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η δεύτερη είναι η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα μέσα στον οποίο θα εντάσσονταν το μισθολόγιο και η εφεδρεία και το τρίτο είναι η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.

Αυτό που εξηγώ στο άρθρο είναι γιατί γίνεται αυτό. Γιατί εδώ όλοι …

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πριν πάτε σε αυτό. Και τα τρία που αναφέρατε, αφορούν την κυβερνητική ανεπάρκεια. Και τα τρία! Δεν εντάσσονται δηλαδή σε εκείνη την κατηγορία που αφορούν τη συνταγή επί της οποίας γίνεται μια συζήτηση. Αφορούν την επάρκεια της Κυβέρνησης.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι δικά μας.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι όλα δικά σας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πούμε δυο πράγματα γιατί θα πρέπει να το ξεκαθαρίσω. Το ένα είναι, και η συζήτηση έχει επικεντρωθεί μέχρι τώρα εάν τα μέτρα τα οποία είχαν ενταχθεί αρχικά στο Μνημόνιο και μετά στο Μεσοπρόθεσμο, ήταν σωστά ή όχι, αν δηλαδή το φάρμακο ήταν σωστό ή όχι. Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Έχετε όμως μια σύντομη απάντηση σε αυτό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η δοσολογία και το μίγμα πολιτικής είναι προϊόν μιας διαπραγμάτευσης. Και στη διαπραγμάτευση μέσα μπορείς ανάλογα με τη συγκυρία που γίνεται ορισμένα μέτρα τα οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τη μια χρονική περίοδο, δεν είναι την άλλη.

Άρα εγώ θα έλεγα ότι για το Μεσοπρόθεσμο τα περισσότερα μέτρα, ήταν ζυγισμένα και αν θέλετε είχαμε δώσει την έμφαση ακριβώς στις τρεις αυτές μεγάλες τομές.

Πάντως είναι ένα θέμα αν τα μέτρα είναι σωστά ή όχι. Από τη στιγμή όμως που έχεις δεσμευτεί γι’ αυτά τα μέτρα, όποια κι αν είναι αυτά και τα έχεις ψηφίσει, οφείλεις να τα υλοποιήσεις. Αλλιώς θα πρέπει –εάν δεν είναι εφαρμόσιμα, γιατί κι αυτή είναι μια δεύτερη διάσταση- να τα αλλάξεις στην πορεία, τεκμηριώνοντας γιατί πρέπει να τα αλλάξεις.

Άρα το θέμα είναι ότι τον Ιούλιο όταν συμφωνήσαμε το Μεσοπρόθεσμο υπήρχαν κάποιες βασικές παραδοχές, οι οποίες ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων από τις αρχές του χρόνου. Μια παραδοχή ήταν ότι θα είχαμε προχωρήσει σε αυτά τα τρία μέτωπα τα οποία σας ανέφερα. Σε αυτά δεν έχουμε προχωρήσει και μας έβαλαν ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κάτι το οποίο το φοβόμαστε διότι ξέραμε ήδη από τον Ιούλιο ότι αυτό θα γίνει ως πρόσχημα αν μη τι άλλο, επειδή οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να μην μπορούν να αποφασίσουν και να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Αλλά αυτό το ξέραμε.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Έχετε μια απάντηση όμως κα Κατσέλη γιατί δεν προχώρησαν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Γιατί να σας πω κάτι; Και τα τρία αυτά ζητήματα τα οποία θίξατε και τα οποία είναι πράγματι καίρια και ουσιώδη θα αποκαθιστούσαν εν μέρει ή εν όλω όπως το βλέπει ο καθένας και το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας που υπάρχει για όλο αυτό που συμβαίνει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε απόλυτο δίκιο κ. Παπαπαναγιώτου.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εδώ είναι μια πολιτική σχιζοφρένεια στην οποία δεν μπορεί κανείς να απαντήσει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό αφορά όλους μας και δεν αφορά μια Κυβέρνηση. Και αυτό είναι το σημείο του άρθρου που θέλω να τονίσω, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά θα έλεγα εδώ και 20-30 χρόνια μια ολόκληρη κοινωνία και μια ολόκληρη Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας, κρίνεται εκ του αποτελέσματος και όχι εκ των λόγων ή των δεσμεύσεων.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Προφανέστατα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το αποτέλεσμα όμως, η τέχνη της υλοποίησης μιας μεταρρύθμισης είναι πολύ διαφορετική από τη τέχνη του νομοθετείν. Και αυτό είναι το κεντρικό, ότι ο κάθε Υπουργός, ο κάθε Διοικητής ενός φορέα καλείται πια να γίνει manager. Χρειάζεται ξενύχτια και κόπος στις λεπτομέρειες της εφαρμογής. Είναι άλλη δουλειά αυτή.

Όταν η ελληνική Δημόσια Διοίκηση ποτέ δεν έχει ενεργήσει με αυτό τον τρόπο και όταν το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει μάθει να ενεργεί με αυτό τον τρόπο, ξαφνικά στη μέση μιας μεγάλης κρίσης καλούμεθα όλοι –και δεν είναι θέμα ενός Υπουργού είναι μια ολόκληρη κουλτούρα μιας κοινωνίας- να κριθούμε εκ του αποτελέσματος.

Αυτό το οποίο αν θέλετε στην ιδιωτική επιχείρηση ένας manager κρίνεται εάν τελικά στο τέλος του τριμήνου ο ισολογισμός του είναι αυτός που είχε πει ότι θα είναι. Αυτό το πράγμα είναι η πρώτη φορά που ζητείται μέσα στο 2011 από όλο το πολιτικό σύστημα.

Αυτή είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και πραγματικά παρ’ όλο ότι όλοι μας ρίχνουμε εύκολα το βάρος στην Κυβέρνηση ή σε έναν Υπουργό, αυτό είναι κάτι που το μαθαίνεις μέσα από άλλα βιώματα, μέσα από άλλες εμπειρίες, μέσα από σχολείο …

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άρα εμμέσως κα Κατσέλη ξέρετε τι μου λέτε; Ότι η Κυβέρνηση στις διάφορες παραλλαγές που είχε μέχρι στιγμής, ήταν ανεπαρκής και ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Ή ενδεχομένως δεν υπήρχαν τα πρόσωπα εκείνα, τα οποία θα μπορούσαν να διαχειριστούν το μέγεθος αυτού του προβλήματος. Εγώ αυτό καταλαβαίνω από αυτά που λέτε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τους τελευταίους μήνες όταν περάσαμε από τα οριζόντια μέτρα, τα οποία είναι ευκολότερο να νομοθετήσεις στην  υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η πρόκληση για όλους μας -και βάζω και τον εαυτό μου μέσα γιατί ήμουν Υπουργός μέχρι πριν- είναι να αλλάξουμε τρόπο δουλειάς. Να φτιάξουμε ομάδες που να μπορούν να υλοποιήσουν έργα, να κάνουν bypass στη Δημόσια Διοίκηση.

Αυτό είναι κάτι, το οποίο το μαθαίνουμε στην πράξη, είναι δύσκολο είναι πρωτόγνωρο και γι’ αυτό θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι μέσα από αυτή την τραυματική εμπειρία των τελευταίων μηνών, που ξαναβρεθήκαμε στο καναβάτσο να παίρνουμε πάλι οριζόντια μέτρα, πρέπει να δούμε πως θα οργανωθούμε σωστά, για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση για να μην ξαναβρεθούμε στην ίδια θέση. Και νομίζω ότι μπορούμε, δηλαδή νομίζω ότι μέσα από αυτή την εμπειρία των τελευταίων μηνών, μπορούμε να αντλήσουμε τα σωστά συμπεράσματα και να προχωρήσουμε μπροστά.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κυρία Κατσέλη επειδή έχουν μεσολαβήσει 24 δύσκολοι και βαρείς μήνες οι οποίοι έχουν αφήσει πίσω τους μια κοινωνία κι ένα πολίτη σε εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτή που ήταν πριν από 24 μήνες. Υπάρχουν τα κοινωνικά και πολιτικά αποθέματα κατά τη γνώμη σας και στην κοινωνία και στην Κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, ή μήπως δεν αντέχετε κι εσείς οι ίδιοι πια;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για όλους μας που αισθανόμαστε πολύ βαριά την ευθύνη στους ώμους μας να μην έχουμε αντοχές. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τη χώρα μας από αυτή την κρίση και γι’ αυτό στο άρθρο δεν κάνω απλώς την επισήμανση αυτή, ότι όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και ότι το ουσιαστικό αυτή τη στιγμή είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά κάνω και τρεις συγκεκριμένες προτάσεις.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας όλων μας.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Συγνώμη τώρα γιατί είναι προκλητικό. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 20.000 ευρώ ο κ. Ψωμιάδης πριν από λίγες μέρες, χρωστώντας κάποια εκατομμύρια στην Εφορία και τον κυνηγούσαν για άλλη ιστορία. Δεν ξέρω ποιο μήνυμα εσείς αντιλαμβάνεστε ότι πάει στην ελληνική κοινωνία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι η Δικαιοσύνη η ίδια είναι κι εκείνη υπόλογη απέναντι στην κοινωνία. Όλο το σύστημα Δικαιοσύνης.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εγώ συμφωνώ ότι υπάρχει ένα θέμα Δικαιοσύνης και πως λειτουργεί, υπάρχει όμως κι ένα πολιτικό ζήτημα δίπλα από αυτό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όλοι οι θεσμοί σε μια κοινωνία σε μια δημοκρατία και ο τρόπος λειτουργίας της, είναι πολιτικό ζήτημα. Και πρέπει να γίνουμε πάρα πολύ αυστηροί στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία αυτής της δημοκρατίας.

Για την φοροδιαφυγή παραδείγματος χάριν θα πρέπει το τραπεζικό απόρρητο που από το 2000 και μετά έχει τη δυνατότητα το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει το ύψος των καταθέσεων, να γίνει η διασταύρωση στοιχείων καταθέσεων τεκμηρίων διαβίωσης και δηλωθέντων εισοδημάτων και εκεί που υπάρχουν αποκλίσεις, σημαντικές αποκλίσεις να κληθούν τα φυσικά πρόσωπα για τα οποία καταγράφονται αυτές οι αποκλίσεις και να κληθούν να πληρώσουν αυτά τα οποία θα έπρεπε να πληρώσουν. Με πρόχειρους υπολογισμούς μέσω μιας αυστηρής εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα μπορούσαμε να αντλήσουμε ίσως μέχρι και 8 και 10 δις.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μέχρι 10 δις λέτε!

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι. Και είναι μια συντηρητική προσέγγιση. Τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία είχαμε αποφασίσει το Μάιο στο Υπουργικό Συμβούλιο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν έχει ενταχθεί κανένα έσοδο από την εφαρμογή τους, αλλά έχει μπει περίπου 220 εκ. αν δεν κάνω λάθος για το ’12. Η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης η αναπροσαρμογή τους από το 2011 θα επέτρεπε κατά τη γνώμη μου ακόμη μεγαλύτερα ποσά να έρθουν στα Ταμεία μας.

Αυτή τη στιγμή επομένως πρέπει να σκύψουμε με πολύ προσοχή σε όλα τα μέτρα, τα οποία καταπολεμούν την φοροδιαφυγή. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα και είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορεί άλλο να πληρώνουν οι συνταξιούχοι και μισθωτοί.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δυστυχώς δεν έχουμε άλλο χρόνο. Μία μονολεκτική εκτίμηση αν μπορείτε. Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στις ψηφοφορίες στη Βουλή κατά τη γνώμη σας; Τι εκτιμάτε; Τι κλίμα εισπράττετε εσείς;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλίμα στη Βουλή είναι πάρα πολύ τεταμένο. Είναι πολύ δύσκολο, είναι μια μεγάλη ευθύνη για όλους μας γιατί όλοι οι βουλευτές αντιλαμβανόμαστε ότι από τη μια μεριά κρίνεται η 6η δόση από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι η ελληνική κοινωνία πραγματικά έχει φτάσει στα όρια αντοχής της.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άρα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά είναι κάτι, το οποίο ο καθένας κρίνει με τη συνείδησή του. Και γι’ αυτό αισθάνθηκα εγώ προσωπικά την ανάγκη να καταθέσω αυτό το άρθρο, αν θέλετε αυτή την άποψη για συζήτηση, λέγοντας πραγματικά ότι ελπίζω ότι αυτά τα μέτρα τα οποία αυτή την εβδομάδα θα ψηφιστούν στη Βουλή και την επόμενη θα ανακοινωθούν επισήμως και θα ζητήσουν την ψήφο μας στη Βουλή, να είναι τα τελευταία έκτακτα μέτρα τα οποία παίρνονται.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ κ. Παπαπαναγιώτου.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλημέρα σας.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings