Συνέντευξη στο Ράδιο9 – 13 Ιουλίου 2011

Στο δημοσιόγράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πάμε αμέσως, φίλες και φίλοι, στην πρώην Υπουργό την κα Λούκα Κατσέλη, την οποία έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλή σας μέρα κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα κ. Παπαπαναγιώτου.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κατ’ αρχήν πώς βλέπετε τώρα εσείς και τι συμπεράσματα βγάζετε από αυτή την εξέλιξη, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, που μπήκε στο τραπέζι και το θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας της χώρας;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, στις 21 Ιανουαρίου, πριν 6 μήνες σχεδόν, είχε γίνει μια συνάντηση εδώ στην Αθήνα για το Euro 50, που είναι ένα γκρουπ με 50 προσωπικότητες της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχω και εγώ, για τα θέματα του Ευρώ. Είχε τεθεί  επί τάπητος το σχέδιο το οποίο πρέπει να προωθηθεί για τη διαχείριση του χρέους των μελών της Ευρωζώνης.

Τότε είχε μπει η ιδέα και είχε συμφωνηθεί σχεδόν από όλους για την ενεργοποίηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ότι πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη ρύθμιση των χρεών, για να μην έχουμε τα φαινόμενα που βλέπουμε και ότι έπρεπε να εξουσιοδοτηθεί το Ταμείο να μπορεί να κάνει ανταλλαγή ομολόγων σε εθελοντική βάση στη δευτερογενή αγορά.

Πέρασαν 6 μήνες κακοφωνίας στην Ευρωζώνη, οι πολιτικές ηγεσίες να διαπληκτίζονται μεταξύ τους για το ποια λύση θα δοθεί και ποια είναι η καλύτερη, ο καθένας ουσιαστικά επηρεασμένος από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της κάθε χώρας, τις πολιτικές διεργασίες και τη θέση των τραπεζών, των χρηματοπιστωτικών οίκων, των κερδοσκόπων, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κι αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για όλη την οικονομία της Ευρωζώνης.

Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο τόσο καιρό να συνεχίζεται η κακοφωνία και να μη μπορούν οι ηγέτες της Ευρώπης, μαζί με τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης να πάρουν αποφάσεις.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τώρα εδώ παρατηρήσαμε όμως και ένα παράδοξο φαινόμενο, το οποίο ενδεχομένως να παραπέμπει και σε μια αντίφαση. Την  ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός έστελνε μια μάλλον σκληρή επιστολή κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ο κ. Βενιζέλος χθες από τις Βρυξέλες ουσιαστικά πήγε να απενοχοποιήσει το ενδεχόμενο τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παπαπαναγιώτου θα έλεγα μη βάζουμε τίτλους, γιατί ο καθένας καταλαβαίνει διαφορετικά πράγματα κάτω από τον τίτλο επιλεκτική χρεοκοπία και μπορούμε να μπούμε σε μια ατέρμονη συζήτηση.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ας το προσδιορίσουμε όμως πρακτικά τι σημαίνει και για την ελληνική οικονομία και για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η σημασία είναι μια. Εφ’ όσον οι περισσότεροι κρίνουν και οι αγορές κρίνουν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο, θα πρέπει η Ευρωζώνη τώρα, όχι αύριο, όχι τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, μέσα στον Ιούλιο αν είναι δυνατόν να δώσει απαντήσεις σε δυο ερωτήματα.

Πρώτον, πώς θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ενός μέλους της Ευρωζώνης, το οποίο υλοποιεί τις δεσμεύσεις του και το οποίο χρειάζεται χρηματοδότηση για το ’12 και το ΄13 και το ’14 και δεύτερον πως θα επιλυθεί το βασικό ζήτημα ενός μη διαχειρίσιμου ας το πούμε χρέους, έτσι ώστε να μπορέσει να αποπληρωθεί κανονικά από αυτό το κράτος μέλος. Αυτές είναι οι δυο ερωτήσεις.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σωστά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οι απαντήσεις σε αυτά τα δυο ερωτήματα νομίζω ότι πρέπει να είναι σαφείς και ξεκάθαρες, έτσι ώστε να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές. Θα πρέπει επιτέλους το πιστόλι του πολιτικού συστήματος της Ευρωζώνης να μπει στο τραπέζι απέναντι στις αγορές.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σημαδεύοντας ποιους;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σημαδεύοντας τους ίδιους τους κερδοσκόπους ….

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τους οίκους, τους κερδοσκόπους, τα funds, τι ακριβώς;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και οι οίκοι αξιολόγησης είναι κομμάτι μιας ευρύτερης αγοράς. Αν θυμόσαστε κ. Παπαπαναγιώτου το Δεκέμβριο του 2010 είχα πει ότι άμα δώσεις το ένα σου χέρι στην αγορά θα σου κόψει και το άλλο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι αγορές να αισθανθούν ότι υπάρχει κάποιος που κρατάει τα γκέμια, ότι το άλογο δεν είναι μόνο του στην κούρσα, αλλά ότι υπάρχουν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρωζώνης οι οποίες κρατούν τα γκέμια στα χέρια τους.

Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πρώτον πρέπει να εξασφαλιστεί ότι ανεξάρτητα του τι πιστεύουν οι αγορές, εφ’ όσον η Ελλάδα αναλάβει και υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, έτσι όπως έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας, θα έχει απρόσκοπτη χρηματοδότηση μέχρι το ’15 που το πρόγραμμα συνεχίζεται.

Και δεύτερον, ότι επειδή αυτό δεν εξασφαλίζει από μόνο του ότι θα μπορεί να μπει στις αγορές το γρηγορότερο δυνατό και αυτό είναι ευκταίο και είναι κάτι που το θέλουμε, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη θεσμική δυνατότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να προβαίνει σε ανταλλαγή τίτλων στη δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει διαχείριση του χρέους με έναν ορθολογικό τρόπο.

Αυτή ήταν και η πρόταση του κ. Νταλάρα που ξαναήρθε μετά από 6 μήνες την περασμένη βδομάδα. Πιστεύω ότι τα τεχνικά θέματα μπορούν να επιλυθούν, είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να ρωτήσω κάτι κα Κατσέλη. Υπάρχει κατά τη γνώμη σας ενδεχόμενο να υπάρξει εμπλοκή σε ότι αφορά και το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας; Γιατί ακούγονται περίεργα πράγματα τώρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παπαπαναγιώτου εάν δεν ληφθούν οι αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωζώνης το γρηγορότερο δυνατό, τι θα γίνει; Πρώτα – πρώτα όπως ξέρετε ο κ. Τρισέ φεύγει και αντικαθίσταται. Επομένως δυστυχώς μέσα στην ατυχία μας είχαμε και τις δυο μεγάλες αλλαγές. Του κ. Τρισέ από την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τη Διοίκηση …..

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και του κ. Στρος Καν.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και του κ. Στρος Καν. Επομένως υπήρχε και αυτή η ρευστότητα πέρα από τη συνήθη κακοφωνία και την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών. Δεδομένων λοιπόν αυτών, πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις το γρηγορότερο δυνατό.

Εάν δεν ληφθούν, θα πάμε στην έκτη δόση που είναι το Σεπτέμβριο, 16 Σεπτεμβρίου, και πολύ σωστά επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στην επιστολή του, ότι οι αποφάσεις πρέπει οπωσδήποτε να έχουν ληφθεί πριν από εκείνη την ημερομηνία.

Γιατί; Διότι εάν δεν έχουν ληφθεί, η ρευστότητα θα συνεχίζεται, ο πανικός στις αγορές θα συνεχίζεται, αφήστε που μπορεί να μεταδοθεί η κρίση και σε άλλες χώρες όχι μόνο περιφερειακές αλλά και κεντρικές. Το τραπεζικό σύστημα θα κλονίζεται, θα υπάρχει λιγότερη ρευστότητα στην αγορά και τα προβλήματα στο εσωτερικό κάθε χώρας και κυρίως στη δική μας θα οξύνονται.

Άρα θα είναι πολύ πιο δύσκολη η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και μετά θα έρθουν εκ των υστέρων οι εταίροι μας να μας πουν ότι εμείς δεν υλοποιήσαμε τους στόχους. Μα εάν συνεχιστεί αυτή η χρηματοπιστωτική αστάθεια που υπάρχει και αυτή η κατάσταση στις αγορές, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν οι στόχοι οποιουδήποτε προγράμματος.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τώρα κα Κατσέλη, επειδή δεν έχουν περάσει, είναι παρά ελάχιστες μέρες που έχουν περάσει, έγινε ο κακός χαμός για να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και αυτό υποτίθεται ήταν προϋπόθεση και για την πέμπτη δόση, αλλά και για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του δεύτερου πακέτου, το οποίο κρίνεται αναγκαίο με δεδομένο ότι πριν το ’15 δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτά ξαφνικά βρίσκονται στον αέρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα αυτό συμβαίνει δυστυχώς κ. Παπαπαναγιώτου όχι τώρα, αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετούς μήνες. Και επισημαίνεται από την επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον κ. Γιούνκερ, η οποία αν τη διαβάσετε προσεκτικά ουσιαστικά λέει ότι «κοιτάξτε εμείς κάναμε ….»

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τώρα ανοίγει μια συζήτηση, τη διάβασα πολύ προσεκτικά και πράγματι λέει ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά εγείρονται κάποια ερωτήματα γιατί αυτά δεν ετέθησαν με την ίδια επίταση σε πιο ανώδυνες περιόδους.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ετέθησαν και το Μάρτιο.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πολύ ήπια.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ετέθησαν και το Μάρτιο και η υπόθεση, η παραδοχή που γινόταν, ήταν ότι αυτό θα είχε λυθεί. Δυστυχώς η Ευρώπη όπως είπαμε δεν έχει κατορθώσει να επιλύσει το θεσμικό της πρόβλημα και αυτή τη στιγμή ουσιαστικά δεν έχεις έναν εταίρο να μπορείς να διαπραγματευτείς. Αυτό είναι το ουσιαστικό ζήτημα.

Έχεις πολλούς, οι οποίοι τσακώνονται μεταξύ τους και ο οποίος ο κάθε ένας εξ αυτών έχει τα δικά του, αν θέλετε τις δικές του προτεραιότητες είτε οικονομικές προτεραιότητες, είτε πολιτικές προτεραιότητες.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μπορώ να σας παρακαλέσω να επανέλθουμε σε 3-4 λεπτά; Γιατί υπάρχουν και κάποια άλλα ζητήματα τα οποία θα είχε ενδιαφέρον να τα συζητήσουμε, γιατί πρέπει να πάμε σε τίτλους;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, μόνο το γρηγορότερο δυνατό γιατί όπως ξέρετε πρέπει να μπω σε μια συνάντηση.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.

Τίτλοι ειδήσεων

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επιστρέφουμε αμέσως για να ολοκληρώσουμε την ενδιαφέρουσα πιστεύω συνομιλία μας με την πρώην Υπουργό την κα Λούκα Κατσέλη που έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή.

Κυρία Κατσέλη, θα θέλατε να μας πείτε τώρα, εμπεριέχει κάποιους πρακτικούς κινδύνους για την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη; Ας πούμε ότι την Παρασκευή αποφασίζει η Σύνοδος Κορυφής να πάμε σε ένα καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Σημαίνει πρακτικά αυτό κάτι για την καθημερινότητα μας;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν πιστεύω ότι θα πάει σε ένα καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Θα πάει σε ένα καθεστώς, ελπίζω ότι θα πάει, σε ένα καθεστώς διαχείρισης του χρέους, το οποίο θα μειώσει το ρίσκο και θα είναι ελπίζω υπό όρους τέτοιους, που θα μπορεί η Ελλάδα να ξεπληρώσει και να αντιμετωπίσει αυτό το βάρος των τόκων και των χρεολυσίων τα οποία θα έχει να πληρώσει, έτσι ώστε να υπάρχει μια απελευθέρωση πόρων για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας που είναι η πρώτη προτεραιότητα.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτή είναι η καλή εκδοχή.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή είναι η καλή εκδοχή. Η κακή εκδοχή ποια μπορεί να είναι; Παράταση της αβεβαιότητας και της αδράνειας.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μόνο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή είναι η χειρότερη.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όχι ότι είναι λίγο αυτό, να παραταθεί αυτός ο πανικός, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι το χειρότερο κ. Παπαπαναγιώτου. Αυτό που επισημαίνουν όλοι οι αναλυτές διεθνώς είναι ότι αυτή τη στιγμή όταν η φωτιά έχει ήδη μπει, η πυρκαγιά έχει ανάψει, το να μη κάνεις τίποτα, είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τώρα βέβαια για να ευοδωθεί η καλή εκδοχή των πραγμάτων, υπάρχουν αρκετές αλλά μία είναι απαράβατη προϋπόθεση. Να μπουν στο Ταμείο Στήριξης στο μηχανισμό, πάρα πολλά χρήματα. Αυτή είναι η πρακτική λύση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι πάρα πολλά χρήματα που πρέπει να μπουν. Πρέπει κυρίως να δοθεί η θεσμική δυνατότητα στο Ταμείο να προβαίνει σε ανταλλαγή τίτλων στη διεθνή αγορά.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μα αυτό δεν έχει γίνει ήδη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν έχει γίνει.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όταν ο κ. Τρισέ λέει ότι «εγώ δεν θα πάρω υπόψη μου τις αξιολογήσεις των οίκων προκειμένου να παίρνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ομόλογα κρατών, που μπορεί να είναι και σε καθεστώς …»

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δηλαδή είναι τελείως διαφορετικό από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για να το πούμε απλά στον κόσμο τι είναι; Είναι ένα Ταμείο το οποίο έχει ένα σκοπό, κυρίως να διαχειριστεί κρίσεις. Και τι λέει; Ότι αυτό το Ταμείο του δίνονται οι δυνατότητες να βγάλει ένα τίτλο, να βγάλει ένα χαρτί, ένα ομόλογο, ένα ομόλογο του Ταμείου του ίδιου, το οποίο έχει υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση και το οποίο μπορεί να το ανταλλάξει αυτό το Ταμείο με ομόλογα ελληνικά.

Δηλαδή να βγει στην αγορά και να πει «εγώ σας πουλάω αυτό το ομόλογο σε όποιον θέλει να το αγοράσει και θα αγοράσω ομόλογα ελληνικά, πορτογαλικά, ιρλανδικά κλπ. Επειδή η τιμή που θα το αγοράσει είναι κατώτερη από την τρέχουσα τιμή. την τιμή αγοράς, ουσιαστικά γίνεται αν θέλετε ένα έμμεσο κούρεμα ας το πούμε έτσι. Ένα πολύ έμμεσο κούρεμα. Διότι το ίδιο το Ταμείο θα αγοράσει αυτά τα ομόλογα σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Η Τράπεζα τι κέρδος έχει από αυτό; Δεν θα παρακρατούν ελληνικούς τίτλους στα χαρτοφυλάκια τους, θα τα έχουν ανταλλάξει με τίτλους οι οποίοι έχουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση αλλά βεβαίως χαμηλότερες αποδόσεις.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ακριβώς. Και όχι ίδιας ονομαστικής αξίας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι χαμηλότερο ρίσκο, χαμηλότερη απόδοση και πουλάνε κάτι που έχει υψηλότερη απόδοση, υψηλότερο ρίσκο.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Γιατί να ξαναβγούμε λοιπόν κάποτε στις αγορές; Και εννοώ στο ορατό μέλλον, έτσι; Με την έννοια, γιατί οι αγορές αν έχει συμβεί αυτό θα μας ξαναεμπιστευτούν ότι κάποια στιγμή όταν θα έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά μας και τα δεδομένα να μας ξαναδανείσουν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω. Διότι οι αγορές ….

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι …..

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Διότι οι αγορές δεν έχουν χάσει …..

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Συγνώμη λίγο για να ολοκληρώσω το συλλογισμό μου.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι-ναι.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Που σημαίνει ότι μπορεί να είναι αρκετά, για να μη πω πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα που η Ελλάδα θα πρέπει να χρηματοδοτείται από τον μηχανισμό στήριξης.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν είναι έτσι. Πιστεύω ότι εφόσον ληφθούν αυτές οι αποφάσεις τώρα και εφόσον γίνει αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληρώνει για τα επόμενα 10, 20 χρόνια τα χρέη της με πολύ χαμηλότερα επιτόκια και επομένως θα είναι διαχειρίσιμο το χρέος της, αυτό θα δώσει ένα σήμα σε όλες τις αγορές ότι είναι βιώσιμη η ελληνική οικονομία, είναι διατηρήσιμο και βιώσιμο το χρέος και επομένως θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Και ταυτόχρονα θα απελευθερωθούν πόροι από τον προϋπολογισμό μας, αντί να πληρώνουμε τους δυσθεώρητους τόκους και χρεολύσια που αυτή τη στιγμή έχουμε να πληρώσουμε, να πληρώνουμε λιγότερα και αυτούς τους πόρους που έχουμε, με όλες τις οικονομίες που κάνουμε στο μεταξύ να μπορούμε να τους ρίξουμε σε αναπτυξιακούς σκοπούς που έχει τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βέβαια κα Υπουργέ ξέρετε και το ακούτε κι εσείς και είναι γνωστό, ότι όλη αυτή η συζήτηση που συνδέεται με την παροχή του δεύτερο πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, συνοδεύεται από ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Δηλαδή η συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει και φαντάζομαι ότι κι εσείς επειδή ήσασταν, αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε τώρα και φτάνει μέχρι τις εμπράγματες διασφαλίσεις από την πλευρά των δανειστών, αντέχει η ελληνική κοινωνία να συμβεί αυτό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι. Περάσαμε ήδη μια πολύ δύσκολη περίοδο με τη συζήτηση και τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες γύρω από το μεσοπρόθεσμο. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και υποβάλει σε θυσίες πολλές οικογένειες στον τόπο μας, όλο τον κόσμο, περιλαμβάνει τα μέτρα πολιτικής τα οποία δρομολογούνται για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι ή όχι και αν θα υλοποιηθεί, εξαρτάται άμεσα από το γενικότερο κλίμα. Γι’ αυτό λέω ότι προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη δημοσιονομική προσαρμογή, να προωθήσουμε τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία δεν είναι εύκολα, να ανασυντάξουμε τους μηχανισμούς μας, έτσι ώστε να έχουν και τις ρυθμίσεις που έχουμε για να έχουμε αύξηση και των ιδιωτικών επενδύσεων, πρέπει να επιτευχθεί ομαλότητα  στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σύμφωνοι, αλλά και να μη βαθύνει η ύφεση κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα ακριβώς αυτό.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τι θέλω να πω. Όταν γίνεται συζήτηση …..

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γιατί αν δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, αν μια επιχείρηση υγιής κατά τα άλλα, δεν μπορεί να πάει στην Τράπεζα και να πάρει ένα δάνειο, ένα κεφάλαιο κίνησης ή οτιδήποτε άλλο, όχι μόνο δεν μπορεί να κάνει επενδύσεις αλλά δεν μπορεί και να κινηθεί.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Προφανώς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επομένως ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη. Άρα για να υπάρξει ανάκαμψη, μια ανάκαμψη η οποία δεν στηρίζεται πια όπως παλιά στη δημόσια κατανάλωση, στο κράτος, και στηρίζεται και θα στηριχθεί ολοένα και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και όχι να μπουν και άλλοι φόροι. Διότι ακούγεται ότι μια από τις προϋποθέσεις είναι να αυξηθεί κι άλλο η φορολογία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το μεσοπρόθεσμο αυτή τη στιγμή από ότι γνωρίζω δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όχι-όχι, μιλώ μετά το μεσοπρόθεσμο τώρα κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση κ. Παπαπαναγιώτου για πρόσθετη φορολόγηση.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν υπάρχει.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τουλάχιστον από ότι ξέρω μέχρι τώρα δεν υπάρχει. Εάν βεβαίως τα πράγματα ανατραπούν τελείως, εάν δεν υπάρξει ομαλότητα και πάμε σε άλλες καταστάσεις, τα πάντα μπορεί να τα δούμε. Αλλά ακριβώς γι’ αυτό λέω ότι είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν όλες οι αποφάσεις τώρα, ώστε να έχεις μια ομαλότητα στην αγορά.

Πρέπει να αποκατασταθεί το κλίμα ομαλότητας και αυτό δεν μπορεί να γίνει κάτω από τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, που κάθε μέρα στα νέα μιλάμε όλοι για χρεοκοπία, για επιλεκτική χρεοκοπία, για πανικό κ.ο.κ.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τώρα και επειδή ρωτάνε πολλοί ακροατές και είναι το τελευταίο μου ερώτημα, να σας απελευθερώσω αφού σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, με τις καταθέσεις υπάρχει πρόβλημα κατά τη γνώμη σας;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει κ. Παπαπαναγιώτου και νομίζω ότι πρέπει να πρυτανεύσει η λογική. Είμαι σίγουρη ότι παρά την κρίση, παρά την αβεβαιότητα, παρά την κακοφωνία, θα ληφθούν οι αποφάσεις έτσι ώστε να στηριχθεί όπως πρέπει η ελληνική οικονομία και βεβαίως και το τραπεζικό της σύστημα. Άρα θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κάποιος φόβος, φόβος θα υπήρχε εάν δεν είχαν δρομολογηθεί αυτές οι αλλαγές.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να ‘στε καλά.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να ‘στε καλά. Καλημέρα.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings