Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον δημοσιογράφο Β. ΠΑΪΚΟ
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Η ειδησεογραφία της ημέρας κυρίες και κύριοι κινείται ανάμεσα στις επαφές του κ. Βενιζέλου με τον κ. Σόιμπλε, τη συνέντευξη τύπου, την πρώτη, την πρεμιέρα της κας Λαγκάρντ, με τις δηλώσεις του Όλι Ρεν για τα ευρωομόλογα.
Θα μιλήσουμε τώρα με μια κυρία η οποία υπήρξε Υπουργός σε δύο πολύ μεγάλα Υπουργεία, στο Υπουργείο Οικονομίας και στο Υπουργείο Εργασίας. Μαζί μας η πρώην Υπουργός η κα Λούκα Κατσέλη. Κυρία Κατσέλη, γεια σας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα κ. Πάικε.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μετά την αποχώρησή σας από την κυβέρνηση θα είχε πολύ ενδιαφέρον, δηλαδή εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω, φαντάζομαι και οι ακροατές μας, ποια είναι εκείνα τα πράγματα τα οποία είχατε στο μυαλό σας, είχατε στο σχεδιασμό σας, επιχειρήσατε και τελικά δεν καταφέρατε να κάνετε, για υποκειμενικούς ή αντικειμενικούς λόγους. Πώς θα τα αξιολογούσατε εσείς αυτά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω ειλικρινά. Πρώτα – πρώτα βγάζω τώρα έναν απολογισμό και από τα δύο Υπουργεία. Για όλους όσους ενδιαφέρονται, θα είναι στην ιστοσελίδα μου, γιατί πραγματικά πιστεύω στη λογοδοσία της πολιτικής.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βέβαια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αισθάνομαι βαθιά χαρά, διότι κατάφερα να κάνω ορισμένα πράγματα τα οποία τα θεωρώ σημαντικά. Όπως ξέρουμε την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε η πρώτη απόφαση Δικαστηρίου βάσει του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, δεν είναι όμως και αυτός που αναφέρετε, μιας και το αναφέρετε, δεν είναι όπως το θέλατε, έχω την αίσθηση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, είναι ακριβώς όπως το σχεδιάσαμε.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Όπως το θέλατε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και όπως έγινε μετά από τη διαβούλευση που είχαμε με όλους τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι μια μεγάλη τομή η οποία δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε έναν καταναλωτή, σε έναν οφειλέτη να μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του στις τράπεζες.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και κάποιες να γλιτώσει ενδεχομένως αν δεν έχει δυνατότητα να τις αποπληρώσει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς. Επιπροσθέτως η ρύθμιση που είχαμε κάνει πριν έξι μήνες , δηλαδή στις αρχές του ΄10 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, η ανατιμολόγηση φαρμάκων η οποία οδήγησε σε μία μεγάλη μείωση των τιμών των φαρμάκων, η άρση του καμποτάζ, η προστασία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ως κατώτατο κατώφλι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Υπουργείο Εργασίας.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Τώρα κα Κατσέλη επειδή το ερώτημά μου ξεκίνησε ανάποδα, δηλαδή από το τι δεν…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να σας πω τι δεν έκανα, αλλά κοιτάξτε, επειδή πάντοτε λέμε το τι δεν έγινε…
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Όχι – όχι…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πούμε και πράγματα που έγιναν και τα οποία είναι…
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θα περιμένω με πολύ ενδιαφέρον να αναρτήσετε στην ιστοσελίδα σας όλον τον απολογισμό πραγματικά, αλλά λέω τι δεν έγινε..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να σας πω τι δεν έγινε, τι δεν πρόλαβα να κάνω.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ξέρετε, δεν στέκομαι εκεί γιατί ζητάμε την αρνητική είδηση οι δημοσιογράφοι, αλλά για να βρούμε τις πολιτικές αιτίες, το βάθος των πραγμάτων δηλαδή.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε πολύ δίκιο κ. Πάικε και, κοιτάξτε, χρειάζεται πάντοτε μία νηφάλια αποτίμηση του τι έγινε, τι δεν έγινε για να μαθαίνουμε και από τις επιτυχίες και από τα λάθη μας. Άρα συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Θα μου επιτρέψετε να σταματήσω γιατί πιστεύω ότι πραγματικά πρέπει να γίνει και αποτίμηση των θετικών.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σωστό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα 30 προγράμματα. Το πρόγραμμα, τώρα, της κοινωφελούς εργασίας το οποίο τρέχει πανελλαδικά και θα ήθελα να πάρω την ευκαιρία από τη δική σας εκπομπή να πω ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι 16 Ιουλίου.
Είναι προγράμματα τα οποία βάζουν για πέντε μήνες ανέργους στη δουλειά μέσα στο 2011 για έργα κοινωφελούς σκοπού και πρέπει όλοι οι φορείς οι οποίοι μπορεί να είναι δικαιούχοι να κινητοποιηθούν, γιατί είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους συμπολίτες μας και για την οικονομία μας και για τους Δήμους μας να χρησιμοποιήσουν σωστά αυτό το πρόγραμμα για να δημιουργηθούν δράσεις απασχόλησης.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βλέπετε ότι το περιβάλλον είναι ευνοϊκό, είναι κατάλληλο ώστε να γίνει χρήση, να γίνει αξιοποίηση αυτών των ρυθμίσεων;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Χρειάζεται και μεγαλύτερη πληροφόρηση, περισσότερη πληροφόρηση και κινητοποίηση όλων των φορέων. Γι’ αυτό παίρνω την ευκαιρία και από τη δική σας την εκπομπή σε όσους μας ακούν να πούμε ότι είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας μπορεί κάποιος να πάρει όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επίσης εχθές με μεγάλη χαρά είδα ότι ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο νέος Υπουργός, προχώρησε το νόμο για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο θα είναι η συνέχεια του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τώρα τι δεν έγινε. Πάμε στο τι δεν έγινε και στο τι θα ήθελα να κάνω και δεν μπόρεσα να κάνω.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κυρία Κατσέλη, να ξεκινήσουμε από κάποια μεγάλα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θυμάμαι ότι εσείς λέγατε ότι πρέπει να επιλέξουμε για το τραπεζικό σύστημα τον ισχυρό κρατικό τραπεζικό πυλώνα. Αυτό νομίζω ότι έπεσε στον κουβά εντελώς δηλαδή ως αντίληψη της κυβερνητικής πολιτικής.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Συμφωνώ ότι υπάρχει μεν δημόσιος πυλώνας…
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Καλά, υπάρχει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αλλά δεν είναι ο ενεργός δημόσιος πυλώνας στον οποίο προσβλέπαμε και στον οποίο θα….
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και να είναι ισχυρός να διαμορφώνει πολιτική, ναι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει διότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει, να παίξει το ρόλο του στην αγορά, να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά και να μπορεί να παίξει και έναν καθοριστικό ρόλο σ’ αυτήν τη χρηματοπιστωτική αγορά ως προς το ύψος των επιτοκίων και ως προς τη διοχέτευση της ρευστότητας.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δε βλέπετε ότι η επιλογή είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι ακόμα μετέωρη η επιλογή θα έλεγα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Είστε πολύ ευγενική.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εάν θυμόσαστε, το Σεπτέμβριο του 2010 ανατέθηκε μία μελέτη σε μία σειρά οίκων για να δοθούν προτάσεις προς την κυβέρνηση για την αναμόρφωση όλου του τραπεζικού συστήματος. Αυτή έχει ολοκληρωθεί, αλλά απ’ ό,τι γνωρίζω εναπόκειται τώρα στο νέο Υπουργό να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, επιμένω όμως ότι η επιλογή φαίνεται ότι είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για να μείνουμε στα μεγάλα, είχατε πει και μάλιστα είχε προκαλέσει και συζητήσεις τότε, ότι η φορολογία, η συνεχής φορολογία, η άγρια φορολογία τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, είναι συγκοινωνούντα δοχεία αυτά και βεβαίως, καλά, την ύφεση που το ξέρουν όλοι. Γιατί νομίζετε ότι επιμένει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω διότι αυτή ήταν και μία από τις συνεχείς κουβέντες που είχαμε με την Τρόικα όσο ήμουν στο Υπουργείο Οικονομίας. Στη χώρα μας, στην οποία οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αποτελούν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά στην οικονομία, τι κάνουν οι επιχειρήσεις αυτές στην αγορά; Όταν βλέπουν ότι ο τζίρος πέφτει, κρατούν τις τιμές τους σχετικά υψηλά για να καλύψουν το κόστος τους συν ένα μικρό ποσοστό κέρδους. Επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια στην Ελλάδα. Όπως είπα, υπάρχουν ίσως σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα που έχουν μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, να μειώσουν κατά πολύ τα περιθώρια κερδών τους σε περιόδους ύφεσης και μετά να τα αυξήσουν σε περιόδους ανόδου.
Επομένως όταν μπαίνουν φόροι και κυρίως έμμεσοι φόροι ταυτόχρονα με ύφεση, βλέπουμε τις τιμές να μένουν υψηλές και μετά οι επιχειρήσεις εάν δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος λειτουργίας τους και το μικρό περιθώριο κέρδους που έχουν, ουσιαστικά κλείνουν.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Γιατί θεωρείτε ότι η κυβέρνηση…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Άρα η απόφαση είναι 1 – 0. Τώρα αυτό…
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, γιατί η κυβέρνηση επιμένει προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ είναι προφανές πως το βλέπει αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω ότι η κυβέρνηση, επειδή ήμουν από την άλλη μεριά των διαπραγματεύσεων σ’ αυτό το σημείο με την Τρόικα, έπρεπε ουσιαστικά μέσα σε ένα χρόνο να καλύψει έσοδα τα οποία δεν μπορούσε να τα καλύψει για πολλούς και διαφόρους λόγους με διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Όπως όπως όμως και ανεξαρτήτως συνεπειών, παρενεργειών;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δυστυχώς αυτή ήταν η κατάσταση το ΄10 και θα έλεγα εξακολουθεί να είναι τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του ΄11. Ποιο ήταν το πρόβλημα και ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι έπρεπε να γίνει αυτή η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή εμπροσθοβαρώς το ΄10 και το ΄11. Από τη στιγμή που η φοροδιαφυγή δεν μπορούσε, και μπορούμε να μπούμε σ’ αυτή τη συζήτηση, να πιαστεί το ΄10 ή μέχρι και το ΄11…
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, δεν μπορούσε. Δεν πιάστηκε τέλος πάντων. Δεν ξέρω αν μπορούσε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν πιάστηκε τέλος πάντων. Η αύξηση των εσόδων έπρεπε να καλύψει το κενό, η μόνη πηγή που έχεις είναι με αύξηση των φορολογικών σου συντελεστών και όσο μπορείς και της φορολογικής σου βάσης.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Όχι, ίσως με πιο σοβαρή προσπάθεια μείωσης των δαπανών.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έγινε μία πολύ σημαντική μείωση δαπανών, περίπου μισό μισό ήταν. Οι λειτουργικές δαπάνες, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν περίπου 4 δις. Θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμα περισσότερο.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βέβαια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αλλά τα περιθώρια, μιλάμε τώρα για ένα δις μπρος πίσω. Επίσης και με τους φόρους θα μπορούσαν να γίνουν και εγώ είχα κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, όπως παραδείγματος χάρη τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία τελικά τώρα μπήκαν.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όμως νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα αν ο ΦΠΑ δεν είχε αυξηθεί τόσο όσο αυξήθηκε τώρα.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βέβαια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτές είναι επιλογές πιο τεχνικές, οι οποίες όμως βεβαίως έχουν και ένα συγκεκριμένο κόστος στην αγορά και σε συγκεκριμένα νοικοκυριά.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βέβαια. Δεν είχαμε περιθώρια φαίνεται. Αυτό λέτε μάλλον, δεν είχαμε περιθώρια έναντι των πιέσεων της Τρόικας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό που λέω είναι ότι τα περιθώρια ήταν ασφυκτικά. Δηλαδή είσαι μέσα σε ένα πολύ στενό δημοσιονομικό πλαίσιο και μέσα εκεί πρέπει να κάνεις πολύ συγκεκριμένες επιλογές. Και κάτι άλλο το οποίο δεν έχει τονιστεί όσο πρέπει. Ξέρουμε ότι εκείνοι οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν περισσότερο είναι εκείνοι οι οποίοι εύκολα βγάζουν και τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, βέβαια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όταν λοιπόν δεν υπάρχει, και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δει όλη η Ευρωζώνη και γενικότερα το διεθνές χρηματοπιστωτικό μας σύστημα…
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όταν υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι, όταν οι ίδιες οι τράπεζές μας πριν μερικά χρόνια εξακολουθούσαν να διαφημίζουν πλατφόρμες του εξωτερικού για να μπορεί κάποιος να βγάζει τα χρήματά του…
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Καλά, τώρα δεν γίνεται αυτό. Έχουν πληγεί πάρα πολύ οι τράπεζες από αυτό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τώρα δεν γίνεται, αλλά μέχρι πριν λίγα χρόνια γινόταν.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι – ναι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και γινόταν φορολογικές απαλλαγές από τη διακίνηση των χρημάτων εκτός της χώρας.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και όταν μάλιστα με κάποιες…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όταν αυτή τη στιγμή έχει γίνει τόση μεγάλη εξαγωγή πόρων στο εξωτερικό για φορολογικούς σκοπούς, η φοροδιαφυγή είναι πάρα πολύ δύσκολο, πιο δύσκολο να πιαστεί και είναι πολύ πιο δύσκολο να ελέγξεις τη φυγή αυτή κεφαλαίου όταν δεν έχεις αναπτύξει πλήρως τις μηχανογραφικές σου υποδομές έτσι ώστε να μπορέσεις…
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θα συμφωνήσετε κα Κατσέλη φαντάζομαι ότι κάποιες ατυχείς δηλώσεις, πολύ ατυχείς δηλώσεις πριμοδοτούν την εξαγωγή, τη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, όπως για τα τανκς που θα βγουν στους δρόμους, για το ότι μπορεί να πάμε στη δραχμή κλπ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, συμφωνώ κ. Πάικε και πιστεύω ότι η οικονομία επηρεάζεται πάρα πολύ. Όσο συντηρούμε ένα κλίμα πανικού, εκβιαστικών διλημμάτων και αναταραχής στην αγορά, όσο όμως ουσιαστικά παρατείνεται η αβεβαιότητα στην Ευρώπη όσον αφορά τη ρύθμιση, τη συνολική ρύθμιση του χρέους και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τόσο πιο δύσκολη είναι η έξοδος από την κρίση.
Γι’ αυτό νομίζω, επειδή είμαστε αρχές Ιουλίου, αυτό θα ήθελα να τονίσω. Ο Ιούλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας κατά τη γνώμη μου όλου αυτού του χρονικού διαστήματος.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σχετικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σχετικά με τις αποφάσεις. Πρέπει η Ευρώπη να λάβει αποφάσεις, η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ευρωζώνης.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, ναι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρέπει πραγματικά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Είστε πιο αισιόδοξη μετά την ας πούμε στροφή και της Γερμανίας ακόμα υπέρ της εξεύρεσης κάποιας λύσης ή μετά τις δηλώσεις του κ. Ρεν για το ευρωομόλογο είστε πιο αισιόδοξη ίσως;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θέλω να δω τη λύση που θα δοθεί μέσα στον Ιούλιο. Οι τράπεζες, για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό κ. Πάικε, διεθνώς οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι και οι τράπεζες έχουν κάθε κίνητρο να ρίξουν τη μπάλα μπροστά αγοράζοντας χρόνο για να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, ναι, το είδαμε και χτες οι τραπεζίτες στο Παρίσι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχει ένας μεγάλος πόλεμος ο οποίος έχει ξεκινήσει από το 2007, άρχισε από την Αμερική μεταξύ αυτού που λέγανε του Wall Street και του main street, δηλαδή της πραγματικής οικονομίας και της χρηματοοικονομικής σφαίρας.
Αυτός ο πόλεμος τώρα έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη. Το δίλημμα είναι ποιος θα πληρώσει, θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και οι Έλληνες φορολογούμενοι ή θα πληρώσουν όσο μπορούν και το τραπεζικό σύστημα για επιλογές που έκαναν στο παρελθόν;
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι πολιτική απόφαση, γι΄ αυτό λέω ότι αρκετά με την κακοφωνία, η μπάλα είναι στο ευρωπαϊκό γήπεδο και θα πρέπει οι Ευρωπαίοι Ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, κατά τη γνώμη μου αυτό θα γίνει.
Και χάρηκα πάρα πολύ σήμερα που είδα στις εφημερίδες τον κ. Νταλάρα να μιλάει ότι η λύση μπορεί να είναι μία ενεργοποίηση ενός ταμείου για ανταλλαγή ομολόγων και διαχείριση του χρέους, μία πρόταση που μία σειρά Οικονομολόγων έχουμε προτείνει εδώ και πέντε μήνες περίπου, πιστεύω ότι προς τα εκεί θα πάμε, αλλά πηγαίνοντας μέσα από αναβολές, μέσα από κρίσεις, μέσα από καθημερινές διαρροές στον τύπο και παράταση αυτής της αβεβαιότητας, κάνει πολύ πιο δύσκολη..
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Χάνεται χρόνος και έτσι..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πλήττονται οι φορολογούμενοι, πλήττονται οι πολίτες, οι απλοί πολίτες, οι εργαζόμενοι μισθωτοί.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και είναι βούτυρο στο ψωμί ξέρετε των οίκων αξιολόγησης, έτσι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, μα οι οίκοι αξιολόγησης είναι κομμάτι αυτού του παιχνιδιού κι αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Και αυτός ήταν προσωπικά ο λόγος για τον οποίον εγώ προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα να ψηφίσω το μεσοπρόθεσμο, είναι μία συμφωνία, με όλα τα προβλήματα που έχει στην εφαρμογή του, στα άδικα μέτρα που έχει, στα υφεσιακά μέτρα τα οποία περιλαμβάνει.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Είναι η συμφωνία η οποία μπορεί να ανοίξει ένα δρόμο ναι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρέπει να λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης και της διαχείρισης του χρέους για την Ελλάδα και αυτό χρειάζεται δύο, δεν μπορεί να το κάνουμε μόνοι μας, πρέπει η Ευρωζώνη να πάρει τις αποφάσεις της.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Κυρία Κατσέλη να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνομιλία που είχαμε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.
Β. ΠΑΪΚΟΣ: Καλή σας μέρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γεια σας.
Leave a Reply