Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ και το δημοσιογράφο Γ.Γιουκάκη

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

net_logo

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Εμείς για την ημερίδα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την οργανώτρια, την Υπουργό Εργασίας, κα Λούκα Κατσέλη. Κυρία Υπουργέ, καλή σας ημέρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα, κ. Γιουκάκη.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Ήδη έχετε τοποθετηθεί επί του θέματος και πραγματικά θα ήθελα να μεταφέρετε και στους ακροατές μας που δεν ήταν εκεί το στίγμα της σημερινής διοργάνωσης, της σημερινής ημερίδας από το Υπουργείο Εργασίας. «Μαζί ενάντια στη φτώχεια», μαζί με ποιους και έναντι τίνος είναι το θέμα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Γιουκάκη, έχετε απόλυτα δίκιο. Ουσιαστικά η σημερινή ημερίδα είναι ένα κάλεσμα. Ένα κάλεσμα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, στις ΜΚΟ, στον ιδιωτικό τομέα, σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα.

Μία μάστιγα, η οποία εξαπλώνεται στη χώρα μας. Η φτώχεια είναι πραγματικότητα. Ένας στους 5 συμπολίτες μας τη βιώνει είτε εργαζόμενος είτε ακόμα περισσότερο ως άνεργος. Έχουμε το διπλάσιο ποσοστό φτώχειας απ’ ότι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυξάνει δραματικά ο κίνδυνος της παιδικής φτώχειας, όταν δηλαδή νέα παιδιά μέχρι 17 ετών βιώνουν τη φτώχεια, την ανέχεια, τη στέρηση σε τροφή, σε εκπαίδευση, σε στέγαση, με αποτέλεσμα και μία σειρά παραβατικών συμπεριφορών.

Επομένως, αυτό το στοίχημα είναι ένα εθνικό στοίχημα, στοίχημα για τη δημοκρατία, για την οικονομία μας και για την κοινωνική συνοχή. Μέχρι τώρα είχαμε καταθέσεις απόψεων και προτάσεων απ’ όλους τους φορείς και ξεκινάμε, στο πλαίσιο του εθνικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου, να συντονίζουμε αυτές τις απόψεις και τις δράσεις, να διοχετεύουμε τους πόρους που έχουμε σε υψηλής αποτελεσματικότητας πρωτοβουλίες και, κυρίως, να ενεργοποιούμε όλους τους φορείς, έτσι ώστε όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη, που είναι μια μάχη για το καλό της πατρίδας μας και για το μέλλον της πατρίδας μας.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Κυρία Κατσέλη, το προφανές είναι ότι, για να πάψουν να υπάρχουν φτωχοί σε μια χώρα, θα πρέπει να ζωντανέψει η οικονομία της, να βρεθούν και να υπάρξουν δουλειές, να βρεθεί δουλειά για τον καθένα, να εργάζεται, να μην είναι άνεργος. Έτσι δεν είναι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, αλλά να μην ξεχνάμε ότι φτώχεια υπάρχει ακόμα και στις στιγμές που μια οικονομία δεν είναι σε κρίση. Έχει να κάνει πολύ με την κοινωνία των 2/3, το πόσο διαφυλάσσεται σε μία κοινωνία η κοινωνική συνοχή. Και έχουμε ακόμα και οικονομίες που δοκιμάζονται από κρίσεις, αλλά που δεν αφήνουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες να μην έχουν ένα δίχτυ ασφάλειας.

Επομένως, βεβαίως όταν υπάρχει μια οικονομική κρίση τόσο έντονη όσο ζούμε στις μέρες μας αυτά τα φαινόμενα οξύνονται, αλλά ακόμα και χωρίς κρίση πρέπει να φτιάξουμε ένα δίχτυ ασφάλειας. Και τι μπορούμε να κάνουμε, γιατί ουσιαστικά αυτό ενδιαφέρει.

Πρώτα-πρώτα, να ξανακοιτάξουμε και να αναδιαρθρώσουμε τα κοινωνικά επιδόματα και τα κοινωνικά προγράμματα. Ακόμα και εκεί που ξοδεύουμε για κοινωνικές πολιτικές, τα προγράμματα αυτά δεν είναι πάντα αποτελεσματικά. Δεν φτάνουν σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Δεύτερον, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας. Ο κάθε φορέας εκτελεί προγράμματα, τα οποία όλα μαζί δεν έχουν μια κοινή στόχευση. Για μας, και νομίζω για όλους τους φορείς, προτεραιότητες είναι η παιδική φτώχεια, η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας, η καταπολέμηση της ανεργίας και επίσης η στήριξη οικογενειών με παιδιά, κυρίως μονογονεϊκών οικογενειών, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην αγορά εργασίας, αλλά και στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Γι’ αυτό έχουν πολύ μεγάλη σημασία και οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, η «Βοήθεια στο Σπίτι», προγράμματα στοχευμένα που στηρίζουν την οικογένεια.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν; Υπάρχουν αιτιάσεις απ’ τη μεριά των εργαζομένων, π.χ. του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ότι ουσιαστικά από 1/1 θα τελειώσουν τα προγράμματα αυτά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όσον αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αυτή τη στιγμή το δικό μας Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να συνεχίσει η συγχρηματοδότηση του προγράμματος το 2010 και το 2011, πράγμα το οποίο μας δίνει τις βάσεις να κάνουμε το πρόγραμμα βιώσιμο και μετά το 2011.

Νομίζω ότι η έκβαση μέχρι τώρα είναι θετική και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό. Είναι ένα απ’ τα πολύ σημαντικά προγράμματα, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί και θα συνοδευτεί με μία σειρά άλλων δράσεων κοινωνικής εργασίας, στήριξης κοινωνικών επιχειρήσεων, στοχευμένων προγραμμάτων για Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα σε επίπεδο δήμων που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα και για τη διατήρηση και ενίσχυση θέσεων εργασίας, αλλά και για την καταπολέμηση της φτώχειας σε τοπικό επίπεδο.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Κυρία Κατσέλη, είχε υπάρξει εξαγγελία ενός προγράμματος, και με την αρωγή βεβαίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά σε περιφέρειες π.χ. όπου υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, ακόμα και σε επίπεδο πόλης, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα ανεργίας. Αυτά τα προγράμματα έχουν μπει μπροστά; Λειτουργούν; Θα μπουν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Γιουκάκη, ήδη τρέχει σαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα ένα πρόγραμμα για την Καστοριά στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, κάνουμε την προεργασία ώστε από 1η Ιανουαρίου σε συνεργασία με τους νέους δήμους και τις δημοτικές αρχές να προωθήσουμε, όπως είπα, Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την καταπολέμηση της φτώχειας, σε συνεργασία, και αυτό θέλω να τονίσω, με όλους τους φορείς που εμπλέκονται.

Και ταυτόχρονα κάτι που είναι σημαντικό. Ενεργοποιήσαμε το Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, γιατί και ο ιδιωτικός τομέας έχει ένα πολύ σπουδαίο ρόλο να παίξει.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Κυρία Υπουργέ, πέραν του συγκεκριμένου και πέραν της πρωτοβουλίας, αλλά βεβαίως η συζήτηση περί φτώχειας ή ευμάρειας, περί εργασίας ή ανεργίας συναρτάται απόλυτα με τις γενικότερες εξελίξεις, έχετε μπροστά σας ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να προχωρήσουν πάρα πολλά πράγματα και, αν δεν κάνω λάθος, στον τομέα της δικής σας ευθύνης είναι το θέμα του σχεδίου νόμου περί των επιχειρησιακών συμβάσεων. Είστε έτοιμοι; Πού βρίσκεται το θέμα αυτή τη στιγμή;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, προχωράμε. Ολοκληρώνουμε τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και τις επόμενες βδομάδες θα καταθέσουμε το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συνομιλία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γεια σας.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings