Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Τ. Σαράντη και Π. Τσούτσια

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

net_logo

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε με την κα Λούκα Κατσέλη, την Υπουργό. Καλή σας ημέρα, κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα, κ. Τσούτσια. Καλημέρα, κ. Σαράντη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κατσέλη, θέλω να ξεκινήσουμε λίγο από το χθεσινό μήνυμα του κ. Παπανδρέου, όπου ανάμεσα στα άλλα καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θα έλεγα ότι οι πολίτες, όσοι πήγαν και ψήφισαν, έκαναν το χρέος τους, έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους. Από εκεί και πέρα, όμως, οι ευθύνες είναι στα κόμματα και σε εσάς, στην Κυβέρνηση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Απολύτως. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγαλύτερη ευθύνη είναι και σε αυτή την Κυβέρνηση να υλοποιήσει με αποφασιστικότητα και τόλμη τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε δρομολογήσει. Αλλαγές, έτσι ώστε σε ένα-δύο χρόνια ο κόσμος να αισθανθεί ξανά ασφάλεια, σιγουριά και θετική προοπτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε σε ένα-δύο χρόνια να μπορέσει να βγάλει λίγο το κεφάλι ο κόσμος προς τα έξω και να πει βλέπω κάτι στο βάθος του τούνελ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να υπάρξει μια ανάκαμψη. Κοιτάξτε, ποια είναι τα ζητούμενα αυτή τη στιγμή; Τα ζητούμενα είναι νομίζω τα εξής: Πάνω απ’ όλα να γυρίσει η οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το πιο δύσκολο φαίνεται αυτή τη στιγμή.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι το πιο δύσκολο, αλλά είναι απολύτως εφικτό. Και είναι απολύτως εφικτό, γιατί πιστεύω ότι με πολύ δουλειά, με πολύ κόπο, με αποφασιστικότητα και τόλμη μπορεί το τέλος του 2011, αρχές του 2012 να δούμε την οικονομική δραστηριότητα να σταθεροποιείται και μετά, σιγά-σιγά, να ανακάμπτει. Και πρέπει να έχουμε βάλει ήδη τις βάσεις για μία παραγωγική αναδιάρθρωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού το στηρίζετε αυτό; Γιατί βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση, αύξηση της ανεργίας και το 2011. Οι εκτιμήσεις είναι αυτές. Εσείς το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμάς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έτσι είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού στηρίζετε ότι θα γίνει το κλικ;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω. Συνήθως, στον τομέα της ανάπτυξης μέτρα που παίρνει κανένας τώρα αποδίδουν μετά από ενάμιση-δύο χρόνια. Για να μην ήμασταν σε αυτή την κατάσταση που είμαστε σήμερα, έπρεπε πριν δύο-τρία χρόνια να έχουν παρθεί μέτρα στήριξης των επενδύσεων και στήριξης των εξαγωγών. Τέτοια μέτρα δεν είχαν παρθεί, τέτοια μέτρα παίρνονται το 2010 και γι’ αυτό λέω ότι αυτά θα αποδώσουν προς το τέλος του 2011, 2012.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό έχει να κάνει σε σχέση με την απόδοση σε βάθος χρόνου. Τα βραχυπρόθεσμα ποια είναι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Αυτό που κυρίως χρειάζεται αυτή τη στιγμή για την ανάπτυξη είναι ρευστότητα στην αγορά. Να διασωθούν όσο περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται. Και γι’ αυτό βγάλαμε και δρομολογήσαμε τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τουλάχιστον απ’ τη δική μας τη μεριά, απ’ το Υπουργείο Εργασίας, τα οποία ουσιαστικά είναι προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας και ρευστότητας στην αγορά.

Γιατί, όταν επιδοτείς 100% τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων που εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν για 12 μήνες 400.000 θέσεις εργασίας, αυτή είναι μια μεγάλη ένεση στην αγορά, που στηρίζει τις βιώσιμες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στο 2010 και στο 2011.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην άλλη όχθη του ποταμού, όμως, έχουμε τα δημόσια έργα, τα οποία δεν προχωρούν, που σημαίνει δεν πέφτει χρήμα, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας ή αντίστοιχα και την οικοδομή, η οποία είναι σε κακό χάλι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και χαμηλή απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να τα πάρουμε ένα-ένα. Στην οικοδομική δραστηριότητα υπάρχει μια μεγάλη κάμψη και αυτή την περιμένουμε και θα σας πω γιατί. Διότι η παραγωγική αναδιάρθρωση που γίνεται ουσιαστικά αφαιρεί ζήτηση από τα μη εμπορεύσιμα αγαθά, όπως λέτε, δηλαδή κυρίως κατασκευές, οικοδομές, και ρίχνει τους πόρους στις εξαγωγές και στις επενδύσεις. Στις επενδύσεις κυρίως υπηρεσιών και προϊόντων.

Για την οικοδομή, πρέπει αυτή τη στιγμή να γίνει κάτι, να δώσουμε βάρος…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είναι αυτό το κάτι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και μάλιστα γίνονται και συζητήσεις, να δούμε, για να στηριχθεί τους επόμενους μήνες και φορολογικά, τι μπορούμε να κάνουμε και για την α’ κατοικία και για τα νέα ζευγάρια. Είναι κάτι που το οικονομικό επιτελείο αυτή τη στιγμή το αξιολογεί και είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν κάποια μέτρα το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας έρθουμε στα δημόσια έργα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για τα δημόσια έργα οι προκηρύξεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Μην ξεχνάμε ότι και το ΕΣΠΑ πάει καλά, πολύ καλύτερα απ’ ότι πήγαινε πριν μερικούς μήνες. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μία απορρόφηση 12,5%, όταν το παραλάβαμε 2%. Ο στόχος που είχαμε θέσει για το 2010, να ξεπεράσουμε το 15%, είναι απολύτως εφικτός.

Επομένως, το ΕΣΠΑ έχει ξεκολλήσει, προχωράει και αυτό συμπαρασύρει και τα δημόσια έργα, κυρίως στις Περιφέρειες, όπου ο βαθμός απορροφητικότητας είναι πολύ υψηλότερος, καθώς ξεπερνάει το 20%. Μην ξεχνάμε όμως ότι ιδιαίτερα για τα δημόσια έργα υπάρχουν μία σειρά δυσκολίες διοικητικής…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γραφειοκρατικές δυσκολίες.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γραφειοκρατικές, κυρίως όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις, τις μελέτες. Έχει γίνει όλη η απλούστευση των διαδικασιών και πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα ξεκολλήσει και αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα θέμα, το οποίο συζητείται και στο δικό σας το Υπουργείο και, απ’ ότι ακούμε, θα μπει σε διαβούλευση, είναι αυτό με τις επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις. Εσείς ως Υπουργείο τι βλέπετε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όπως ξέρετε, το μνημόνιο τον Μάιο, και κυρίως το επικαιροποιημένο μνημόνιο, είχε βάλει ένα πλαίσιο, το οποίο λέει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας μπορούν να αποκλίνουν από τις κλαδικές συμβάσεις που ισχύουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι μία ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος που είχαμε μέχρι τώρα.

Ως Υπουργείο πρέπει να δούμε πώς μπορεί να εφαρμοστεί, έτσι ώστε να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα, να προστατευτούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις οποίες πιστεύουμε, και πιστεύουμε ότι είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος στο οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων διαφυλάσσοντας εργασιακή ειρήνη.

Αλλά να δούμε πώς μπορούμε, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, να δώσουμε μια μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας όμως, όπως είπαμε, τις εργασιακές σχέσεις. Γι’ αυτό, είμαστε εδώ και ένα μήνα σε μία συνεχή διαβούλευση τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με την τρόικα.

Και η δική μου δέσμευση είναι να εξαντλήσω όλες τις δυνατότητες για συμφωνία των κοινωνικών εταίρων σε αυτή τη διαπραγμάτευση που έχουμε με την τρόικα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το δούμε, γιατί υπάρχει μια κόκκινη γραμμή απ’ την ΓΣΕΕ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχουν πολλές κόκκινες γραμμές και προσπαθούμε απ’ τη δική μας τη μεριά, επειδή προσωπικά βλέπω το ρόλο του Υπουργείου ως διαμεσολαβητή ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, να βρούμε μια κοινή πλατφόρμα, διότι αυτά τα θέματα πρέπει να μας ενώνουν και όχι να μας χωρίζουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτως ή άλλως, ο Πρωθυπουργός μίλησε χθες για συμμαχία δυνάμεων. Θεωρώ ότι μέσα εκεί είναι και οι κοινωνικοί εταίροι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι απαραίτητοι, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, διότι δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις ως έθνος, ως Ελλάδα, εάν δε συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Αυτό το έχουμε πετύχει σε δύο-τρία βασικά θέματα των εργασιακών σχέσεων, κυρίως π.χ. στο θέμα της διαιτησίας, όπου και εκεί υπήρχαν κόκκινες γραμμές, τις οποίες με πολύ δουλειά τις ξεπεράσαμε και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε και στις εργασιακές σχέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κατσέλη, έχει ξεκινήσει η συζήτηση και ο Πρωθυπουργός στην κυριακάτικη συνέντευξή του στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», αν δεν κάνω λάθος, έβαλε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, την επιμήκυνση του χρόνου κλπ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι απ’ το 2013 θα έχουμε μία ακόμα τριετία, ένα νέο μνημόνιο πιο light;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, μπήκαν στην ερώτησή σας πολλές υπο-ερωτήσεις. Πρώτα-πρώτα, το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα τριετίας. Το πρόγραμμα αυτό της τριετίας ουσιαστικά υλοποιείται και η άποψή μου είναι ότι θα υλοποιηθεί χωρίς καμία παρέκκλιση. Κάθε χρόνο εξειδικεύονται μέτρα και εμπλουτίζονται τα μέτρα με βάση τις γενικές αρχές που έχουν τεθεί στο μνημόνιο.

Εδώ υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση, για συζήτηση για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων, για το μείγμα πολιτικής το οποίο θα ακολουθηθεί το 2012, το 2013. Άρα, υπάρχουν ανοιχτά θέματα εντός του μνημονίου, στο οποίο αυτή η Κυβέρνηση με σθένος συνεχίζει την εξειδίκευση των μέτρων.

Το δεύτερο, ένα τελείως διαφορετικό θέμα, είναι εάν θα υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις που έχουμε πάρει από τους εταίρους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με τι όρους φυσικά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να μην ξεχάσουμε, γιατί αυτό στο δημόσιο διάλογο το ξεχνάμε, ότι όλο αυτό το πρόγραμμα τριετίας ουσιαστικά χρηματοδοτείται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους κυρίως, οι οποίοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη και δώσανε 110 δις. Και έχουμε συμφωνήσει κάποιους όρους αποπληρωμής αυτού του δανείου τόσο όσον αφορά το κόστος, όσο και τη χρονική διάρκεια.

Όσο εμείς είμαστε αξιόπιστοι και υλοποιούμε το πρόγραμμα, το οποίο έχουμε συμφωνήσει, τόσο περισσότερο σε ένα χρόνο ή σε κάποιο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να πούμε, αντί να σας ξεπληρώσουμε αυτά τα χρήματα σε αυτό το χρονικό διάστημα και με αυτούς τους όρους, μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, εφόσον έχουμε υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό;

Αυτό θα πει επιμήκυνση. Αυτό πιστεύω ότι, εάν το καταφέρουμε και εάν γίνει, παρόλο που δε χρειάζεται, διότι εφόσον υλοποιήσεις το πρόγραμμα έχεις προγραμματίσει και την αποπληρωμή, εάν το καταφέρουμε, θα είναι καλό, διότι θα απελευθερώσει περισσότερους πόρους για να μπορέσουμε να στηρίξουμε αναπτυξιακές πολιτικές, να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους πόρους για την κοινωνική μας πολιτική, για τη στήριξη θέσεων εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κατσέλη, θα καταφέρετε να μαζέψετε τις ΔΕΚΟ χωρίς να απολύσετε κόσμο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πιστεύω ότι γίνεται. Το βλέπω ότι είναι απολύτως εφικτό. Αυτή τη στιγμή, ο δημόσιος τομέας είναι ένας μεγάλος ασθενής. Μεγάλος ασθενής ως προς τις διοικητικές του δομές, ως προς την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ίδιων των δομών του και βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρει στον πολίτη.

Άρα, πέρα από οριζόντια μεγάλα μέτρα, χρειάζεται σε κάθε ΔΕΚΟ, σε κάθε Υπουργείο, σε κάθε δημόσιο φορέα, να γίνει πραγματικά μια τεράστια προσπάθεια αναδιάρθρωσης υπηρεσιών, εξυγίανσης δημόσιων οικονομικών και βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, ώστε ο πολίτης να αισθανθεί ότι το κράτος του, οι φορείς του τον εξυπηρετούν, τον υπηρετούν.

Και το βλέπω παραπάνω στο Υπουργείο στο οποίο προΐσταμαι, διότι τελικά είναι το Υπουργείο που είναι κοντά στον άνεργο, κοντά στους πιο ευάλωτους πολίτες, και όμως οι υπηρεσίες που προσφέρει δεν είναι αυτές οι οποίες θα έπρεπε να είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο και με αυτό να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας. Το μήνυμα που πήρατε ως Κυβέρνηση από τις δύο Κυριακές, το εκλογικό μήνυμα, ποιο είναι τελικά;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ θα το συμπύκνωνα σε δύο λέξεις: Κριτική στήριξη. Ένας κόσμος, ο οποίος πραγματικά βιώνει τις αρνητικές συνέπειες ενός μείγματος πολιτικής που του ανέτρεψε τον οικογενειακό του προϋπολογισμό και τις προσδοκίες του, ένας κόσμος, ο οποίος όμως είπε ότι ξέρω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, έχω υποστεί το βάρος άδικα πολλές φορές, παρόλα αυτά προχωρήστε μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έλεγα ότι «έχει αρχίσει και στερεύει η ανοχή μου» όμως, το λέει και ο κόσμος αυτό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γι’ αυτό πρέπει να αισθανθεί ο κόσμος και να αισθάνεται κάθε μέρα ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι δίπλα του, ότι τον αφουγκράζεται, ότι καταλαβαίνει το πρόβλημα και ότι, καθώς απελευθερώνει πόρους από εξυγιαντικές τομές και διαρθρωτικά μέτρα, αυτοί ξαναγυρίζουν πίσω για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη τη στήριξη του δημόσιου τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν η Υπουργός Εργασίας, η κα Λούκα Κατσέλη. Κυρία Κατσέλη, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη συνομιλία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να είστε καλά.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings