Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΡΑΔΙΟ 9 και τους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο και Δ. Σταυρόπουλο
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα στην Υπουργό Εργασίας, την κα Λούκα Κατσέλη. Καλημέρα, κα Υπουργέ, καλή εβδομάδα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα και σε εσάς και στους ακροατές σας.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σας θυμόμαστε κάθε φορά που τρώτε ξύλο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε νομίζω ότι τρώω ξύλο.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Απ’ το σύστημα. Χθες σας έβγαλε ανεξεταστέα, στην ίδια τάξη, 4 σας έβαλε. Λένε ότι 4 σας έβαλε η Τρόικα, βαθμολόγησε τους Υπουργούς και εσάς σας έβαλε κάτω απ’ τη βάση ως ιδεολόγο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Βερύκιε, κοιτάξτε, αυτό δεν είναι αναγκαστικά και κακό, το να είσαι ιδεολόγος στην πολιτική και πολιτικός πεποιθήσεων.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό το αναγνωρίζουν οι ξένοι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, ο πολιτικός, αναγνωρίζεται απ’ τους ψηφοφόρους, απ’ τον Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι το πρώτο. Δεύτερον, και απέναντι στους εταίρους μας και στο εξωτερικό, αλλά και εδώ, νομίζω ότι το ζητούμενο είναι να είναι κανένας ευθύς, ειλικρινής και αποτελεσματικός.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κατσέλη, ποιο είναι το σύστημα αυτό το οποίο διαρρέει για έναν Υπουργό της Κυβέρνησης σε μια μεγάλη εφημερίδα, στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα, τέτοιες απαξιωτικές βαθμολογίες; Γιατί πέραν του γραφικού της υπόθεσης, υπάρχει και μια σοβαρότητα. Η Υπουργός Εργασίας, η κα Λούκα Κατσέλη, η εκάστοτε Υπουργός, είναι στυλοβάτης κάποιας Κυβέρνησης.
Όταν σε μία μεγάλη εφημερίδα διαρρέουν τέτοιες βαθμολογίες, αυτό, κάποιοι, σύστημα σκοτεινό τις δίνει με κάποιο σκοπό. Ευθέως σας κάνω την ερώτηση και περιμένω μια απάντηση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι γνωρίζετε ίσως περισσότερα από εμένα. Δεν γνωρίζω ποιοι διοχετεύουν αυτές τις πληροφορίες στις εφημερίδες. Έχω γίνει αποδέκτης πολλών τέτοιων διαρροών από διάφορα συστήματα. Όπως γνωρίζετε, και στο παρελθόν και τώρα δεν μπαίνω σε αυτού του είδους τη συζήτηση.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ωστόσο, όμως, αποδεικνύεστε ένα σκληρό καρύδι. Το παλεύετε κοινώς. Αξίζει τον κόπο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Βερύκιε, όχι μόνο το παλεύω, νομίζω ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο ο κόσμος απαιτεί απ’ τους πολιτικούς πραγματικά να επιστρατεύσουν όλες τις δυνάμεις τους για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, να κάνουν καλά τη δουλειά τους με απλά λόγια.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν έχετε κουραστεί;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και νομίζω ότι αυτό είναι τουλάχιστον για μένα, αυτό με κρατάει και στη πολιτική, γι’ αυτό μπήκα στην πολιτική και αυτό θα κάνω.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κατσέλη, όταν ξεκίνησα πριν από κάποια χρόνια την επαγγελματική μου δραστηριότητα, έλεγα πάντα ότι όλοι οι νόμοι στην Ελλάδα, οι εργατικοί νόμοι, είναι υπέρ του εργαζόμενου. Πάντα ο εργαζόμενος είχε το δίκιο, είχε την αποζημίωσή του, τη σύνταξή του, τα δικαστήρια στα οποία προσέφευγε, είχε μια ασπίδα προστασίας.
Ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι χρόνια μετά όλοι οι νόμοι είναι υπέρ της εργοδοσίας και όλοι είναι κατά των εργαζομένων. Σήμερα, ο εργαζόμενος λόγω ΔΝΤ, λόγω, λόγω, λόγω, είναι απροστάτευτος και τα χειρότερα έρχονται. Γιατί, κα Κατσέλη; Δηλαδή, γιατί να πληρώνει ο εργαζόμενος το μάρμαρο, να απολύεται εύκολα, να μην παίρνει αποζημίωση, να μην παίρνει 13ο μισθό, να, να, να, να πληρώνει όλα τα βάρη και τα λάθη άλλων; Γιατί ο εργαζόμενος δεν φταίει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι δύο θέματα που βάζετε.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έχω άδικο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας απαντήσω ευθέως. Δε νομίζω ότι η ίδια η νομοθεσία μας είναι ή έτσι ή αλλιώς. Η νομοθεσία μας έχει πολλά προβλήματα. Πρώτα-πρώτα, χρειάζεται και κωδικοποίηση και απλούστευση, σε πολλά σημεία είναι αρκετά θολή.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επομένως, δεν είναι ζήτημα νομοθεσίας, αλλά εφαρμογής της νομοθεσίας και θεσμών.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και σε αυτό συμφωνώ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή την περίοδο, όταν η οικονομία βρίσκεται σε τέτοια ύφεση, όταν πραγματικά ακόμα και μικρές και μεσαίες, αλλά και μεγάλες, επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αγορά, είναι φυσικό να συμπιέζονται και τα εισοδήματα των εργαζομένων και κυρίως μέσω των απολύσεων να έχει τον κίνδυνο ο εργαζόμενος και το φόβο και να βιώνει την ανασφάλεια για την απόλυσή του. Αυτή είναι η μάστιγα της εποχής, αυτό είναι το πρωταρχικό. Δεν είναι θέμα νομοθεσίας.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κατσέλη, είστε σοσιαλιστής, είστε γυναίκα, είστε ευαίσθητη και Υπουργός Εργασίας. Περιμένατε ποτέ ότι στη χώρα μας θα δημιουργούντο με νόμο εταιρείες που θα νοικιάζουν εργαζομένους; Περιφερόμενος θίασος και αυτό με νομοθεσία; Αυτό εμένα με ντροπιάζει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σταθείτε, σε όλες τις χώρες υπάρχουν ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχουν εταιρείες οι οποίες μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους και να τους διαθέτουν. Το ζήτημα είναι με ποιους κανόνες, όρους και προϋποθέσεις λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εάν αυτή τη στιγμή και με το ΣΕΠΕ και με το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας κοιτάζουμε όλα αυτά τα ζητήματα και εάν και εφόσον υπάρξουν και πούμε ότι υπάρχουν σημαντικές παραβάσεις στους όρους, στις προϋποθέσεις, εδώ είμαστε να κάνουμε και νομοθετικές ρυθμίσεις.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ωστόσο, είπατε ότι η νομοθεσία μας είναι θολή.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σε πολλά σημεία και γι’ αυτό έχουμε ήδη συστήσει μια Επιτροπή κωδικοποίησης και απλούστευσης και αναμόρφωσης της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις ιδιαίτερα.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας φέρω ένα παράδειγμα;
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Θα τον θωρακίζουν αυτές οι αλλαγές περισσότερο τον Έλληνα εργαζόμενο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι, ένα παράδειγμα είναι και οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις. Όπως γνωρίζετε κ. Βερύκιε, στην αγορά επικρατούσε και ακόμα εξακολουθεί να επικρατεί μια ζούγκλα, δεδομένου ότι σε πολλές επιχειρήσεις γίνονται ατομικές συμβάσεις κάτω απ’ το τραπέζι, χωρίς διαφάνεια, χωρίς νομιμότητα.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ θέλω το παράδειγμα. Γιατί δεν τιμωρήσατε τη γαλακτοβιομηχανία στη Δράμα, που εξαπάτησε τους εργαζομένους της, τους έβαλε ή θέλησε να τους βάλει να υπογράψουν αυτή τη σύμβαση και όπως απεδείχθη από την έρευνα που κάνετε και κερδοφόρα είναι και απόθεμα έχει και δε χρωστάει και είναι μία υγιής επιχείρηση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ότι υπήρχε εξαπάτηση. Εργαζόμενοι και εργοδότες από κοινού υποβάλανε στο ΣΕΠΕ…
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μία επιχείρηση που λιμοκτονεί, όχι σε μία κερδοφόρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σταθείτε, να είμαστε ξεκάθαροι. Ο νόμος δεν προβλέπει πουθενά ότι μία επιχείρηση, η οποία υπογράφει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, πρέπει να είναι προβληματική επιχείρηση. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν πρέπει να γίνει καταστρατήγηση, ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και ότι πρέπει για τους λόγους της κάθε επιχείρησης εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν μια τέτοια σύμβαση.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποια λογική, κυρία Υπουργέ, μία επιχείρηση που πάει καλά θα τα βάλει με τους υπαλλήλους της;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν τα βάζει. Κοιτάξτε, αυτό μπορεί να το…
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν τους κόβει το 9%.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δύο πράγματα. Μην ξεχνάμε ότι σε αυτή ειδικά την επιχείρηση, γιατί είναι ένα καλό παράδειγμα, ένα 8% των μετοχών είναι στα χέρια των εργαζομένων και έχεις επίσης και κτηνοτρόφους της παραγωγής που είναι και αυτοί μέσα στην επιχείρηση. Άρα, είναι μία επιχείρηση η οποία έχει άλλα χαρακτηριστικά απ’ τη συνηθισμένη.
Δεύτερον. Μπορεί μία επιχείρηση να θέλει να υπογράψει ειδική επιχειρησιακή, γιατί προβλέπει π.χ. ότι οι τιμές στους επόμενους μήνες μπορεί να αυξηθούν για τον α’ ή β’ λόγο και θέλει να συγκρατήσει το κόστος της και να συγκρατήσει τις τιμές της.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με όλο το σεβασμό, κα Υπουργέ, εγώ αυτή τη λογική δεν την καταλαβαίνω.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η κάθε επιχείρηση μπορεί να έχει ιδιαίτερους λόγους για τους οποίους να θέλει να υπογράψει μία ειδική επιχειρησιακή. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει διαφάνεια. Ακριβώς γι’ αυτό, το ΣΕΠΕ με μία σειρά χρηματοοικονομικών δεικτών ανέδειξε πριν την υπογραφή της σύμβασης, γιατί η συλλογική σύμβαση έπεται της απόφασης του ΣΕΠΕ, όλα τα στοιχεία, ώστε και οι εργαζόμενοι και ο εργοδότης να έχουν την πλήρη κατάσταση μπροστά τους.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω τη διαφωνία μου;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επομένως, εναπόκειται τώρα στους εργαζόμενους, εάν θέλουν, να προχωρήσουν ή όχι.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δε θα κάνουμε τώρα διαλογική συζήτηση με τις διαφωνίες μας. Το ζητούμενο είναι ότι ο κόσμος αλλάζει. Έχουμε στη διπλανή χώρα, στην Ιταλία τη μεγάλη σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι, τη συμφωνία με τη FIAT, που προσπερνούν τις συλλογικές συμβάσεις. Περιμένουμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείς προσπερνούν; Ο κόσμος δεν το ξέρει, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς και εγώ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό που θέλει να πει ο κ. Βερύκιος είναι ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εργοδότες και εργαζόμενοι από κοινού υπογράφουν συμβάσεις τέτοιου είδους, επιχειρησιακές συμβάσεις, με διαφορετικούς όρους στην κάθε περίπτωση, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κατώτερους απ’ την εθνική συμφωνία.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Στη FIAT για παράδειγμα…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η νομοθεσία κάθε χώρας διαφέρει. Στη χώρα μας, όπως ξέρετε, έχουμε βάλει κατώτατο δίχτυ ασφάλειας την εθνική γενική συλλογική σύμβαση, που για το ’11 προβλέπει αύξηση 1,7%.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Στη FIAT, για παράδειγμα, θα δουλεύουν 24 Χ 6, δηλαδή 6 μέρες την εβδομάδα σε 24ωρη βάση. Με αύξηση των υπερωριών.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να βάλουμε το θέμα πιο πολιτικά; Νομίζω ότι αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι οικονομίες περνάνε μια μεγάλη κρίση. Ποιος είναι ο στόχος; Όσο γίνεται να διατηρηθούν εν ζωή βιώσιμες επιχειρήσεις, διότι αντιμετωπίζουν και προβλήματα απ’ το πιστωτικό σύστημα, απ’ το χαμηλό τζίρο, απ’ τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα μέσα στην Ευρώπη, από την ανασφάλεια κ.ο.κ.
Άρα, να μείνουν βιώσιμες επιχειρήσεις, διότι αν δεν μείνουν βιώσιμες, δεν θα μπορούμε να βγούμε από την κρίση.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δε διαφωνεί κανείς ως εδώ, κα Υπουργέ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και στο πλαίσιο αυτό, να υπάρχει ευελιξία με ασφάλεια στο πλαίσιο κάθε επιχείρησης, έτσι ώστε να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Ερώτηση: Όπως η Κυβέρνηση πιέζει τον εργαζόμενο να δώσει κομμάτι από το μισθό του, από τη ζωή του και από την ποιότητα της ζωής του, για να μην κλείσει η επιχείρηση στην οποία εργάζεται, για να μη χάσει τη δουλειά του, γιατί η Κυβέρνηση δεν πιέζει το ίδιο και τον τραπεζίτη, ο οποίος είναι εν δυνάμει μια κερδοφόρα επιχείρηση; Δηλαδή, όταν λέει στον εργαζόμενο «δώσε να μην κλείσεις», πες και στον τραπεζίτη, κάν’ του μια ρύθμιση, αύξησέ του τις δόσεις.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Με τις τράπεζες πλακώθηκε και το έχει πληρώσει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το λέτε σε μένα, το λέτε σε έναν Υπουργό που έχει πιέσει επανειλημμένα το τραπεζικό σύστημα.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ απολύτως. Και εσείς πιέστε τον Πρωθυπουργό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με το νόμο που κάναμε για τη ρύθμιση χρεών δόθηκε η ευκαιρία από τον περασμένο Δεκέμβριο σε πάρα πολλές επιχειρήσεις να προβούν σε ρυθμίσεις, να βγουν από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κάναμε το ίδιο και για τα νοικοκυριά που πραγματικά έχουν αδυναμία. Άρα, προφανώς πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι όλοι να συνεισφέρουν σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια, το τραπεζικό σύστημα, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, όλοι να βάλουμε πλάτη.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Νιώθετε ότι βρίσκεστε μεταξύ σφύρας και άκμονος; Από τη μια σας κατηγορούν οι μεγάλοι ότι είστε ιδεολόγος και δεν προχωράτε, όπως εκείνοι θα ήθελαν, τα σχέδια της Τρόικα, από την άλλη όμως τα συνδικάτα κατανοούν την προσπάθεια την οποία κάνετε; Είσαστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία που έχετε μαζί τους;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Βερύκιε, έχω άριστη συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και πριν στο Οικονομίας και τώρα στο Εργασίας. Μην ξεχνάτε ότι περάσαμε σχέδια νόμου, παραδείγματος χάρη για την άρση του καμποτάζ, το οποίο δεν ήταν αναγκαστικά εύκολο νομοσχέδιο και πέρασε χωρίς κλυδωνισμούς, χωρίς προβλήματα και αυτή τη στιγμή περιμένουμε και γίνονται συμβάσεις για το θαλάσσιο τουρισμό στη χώρα.
Η συνεργασία μου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους είναι πραγματικά πάρα πολύ αποτελεσματική, και με το ΣΕΤΕ και με τη ΓΣΕΒΕΕ και με την ΕΣΕΕ, και από κοινού προχωράμε. Το ζήτημα δεν είναι εάν ο ένας Υπουργός ή ο άλλος είναι πιο φιλεργατικός ή εργοδοτικός. Το ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή να κάνουμε τα σωστά πράγματα, για να βγούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από την κρίση.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Υπουργέ, έχετε αντιληφθεί γιατί είναι θυμωμένος ο κόσμος; Θα σας πω εγώ, αν και το ξέρετε. Ο κόσμος δεν είναι θυμωμένος επειδή του λέτε, η Κυβέρνηση, «δώσε, για να σωθεί η πατρίδα σου». Κανένας δε λέει αυτό. Όλοι θέλουμε να σωθεί η πατρίδα, να έχουμε την αξιοπρέπειά μας και την εθνική μας κυριαρχία.
Ο κόσμος είναι θυμωμένος για άλλο λόγο. Διότι βλέπει ότι δίνει αυτός, χωρίς να δίνει ο πλούσιος διπλανός του, ο τραπεζίτης, ο εφοπλιστής, ο βιομήχανος αυτό που του αναλογεί. Και είμαι αυτός ο οποίος λέω κάτι πολύ απλό. Όταν λες για τον εργαζόμενο «σου παίρνω τον 13ο και τον 14ο μισθό», που για κάποιον ήταν ένα παλτό μέσα στο χειμώνα, συμφωνείτε…;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Απολύτως.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα παλτό ήταν ή τα παπούτσια του παιδιού του. Για τον εφοπλιστή είναι ένα τάνκερ. Ο εφοπλιστής που έχει 25 τάνκερ δεν του πήρατε το ένα, κα Υπουργέ, και είστε σοσιαλιστική κυβέρνηση. Ενώ από τον εργαζόμενο του στερήσατε το παλτό και αυτό είναι το πρόβλημα του Έλληνα πολίτη. Όχι ότι δε θέλει να δώσει, γιατί όλοι θέλουμε την πατρίδα μας με εθνική κυριαρχία. Αλλά όταν μου στερείς εμένα το παλτό, θα στερείς και από τον Βερύκιο το ένα τάνκερ. Κι αυτό δεν το κάνατε, κα Υπουργέ, σας το λέω ευθέως.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα συμφωνήσω μαζί σας σε ένα πράγμα, πως ό,τι μέτρα παίρνεις, αν δεν υπάρχει αίσθημα δικαίου…
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ότι πραγματικά ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του, υπάρχει οργή και υπάρχει αγανάκτηση.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, συμφωνείτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Συμφωνώ μαζί σας, αλλά θα πω ένα πράγμα μόνο, επειδή μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα ρεαλιστικά.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όταν σε μία συνέντευξη την προηγούμενη βδομάδα είπα «πατριωτισμός σήμερα είναι επενδύσεις στη χώρα και όχι καταθέσεις στην Ελβετία ή στην Κύπρο ή αλλού»…
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έτσι μπράβο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτός ο οποίος είναι ισχυρός μέσα στην κοινωνία έχει πολλές άλλες διεξόδους πολλές φορές.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Αυτούς χτυπήστε, αυτούς.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Λοιπόν, κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή, όλα τα Υπουργεία…
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μα δεν την αφήνουν, Δημητράκη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μια στιγμή. Όλα τα Υπουργεία και κυρίως και το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης κοιτάζουν να δουν πώς θα πάρουν τα αναγκαία μέτρα και πώς θα δρομολογήσουν την υλοποίηση των μέτρων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, έτσι ώστε να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τα καταφέρατε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αλλά, να πω κάτι; Αυτό δεν είναι κάτι που το κάνει μόνος του κάποιος και μόνη της μια Κυβέρνηση. Δεν είναι εύκολο κάτω από τέτοιες συνθήκες να γίνει. Γι’ αυτό μιλάω για θέμα πατριωτισμού. Αυτή τη στιγμή…
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι εύκολο να στείλετε έναν, ο οποίος έκλεψε και προκαλεί την κοινωνία, φυλακή; Και ξέρετε πέντε και ξέρω δέκα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι; Μα, εάν, αυτή την περίοδο που μιλάμε αυτό τεκμηριώνεται μέσα από τη Βουλή, όλο το υλικό το οποίο υπάρχει, έτσι ώστε να μπορέσει να επιληφθεί εάν χρειαστεί και όποτε χρειαστεί η Δικαιοσύνη.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πάντως, ο κόσμος…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Ο κόσμος, συμφωνώ μαζί σας, έχει ένα συναίσθημα και αδικίας και οργής και ότι κάπως πρέπει να τιμωρηθούν άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά έκλεψαν ή πήραν λεφτά. Αυτό είναι κοινό αίσθημα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταπατηθούν και ανθρώπινα δικαιώματα.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πάντως, η όποια προσπάθεια επιχειρηθεί να γίνει κατά μόνας από Υπουργό, πέφτει στο κενό. Εδώ το ζητούμενο είναι να υπάρχει μία συντονισμένη ορχήστρα κυβερνητική και, απ’ ό,τι μπορώ να διαπιστώσω εγώ, κα Υπουργέ, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε θα το έλεγα.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μα πώς, κα Κατσέλη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε θα το έλεγα. Κοιτάξτε, μία συνολική προσπάθεια, η προσπάθεια που δεν είναι ατομική…
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Όταν εσείς βάλατε το θέμα των τραπεζών, υπήρξαν Υπουργοί, συνάδελφοί σας, μέλη της Κυβέρνησης να σας στηρίξουν; Δεν υπήρξε κανείς. Μόνο συντροφικά μαχαιρώματα δεχόσαστε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι; Έγινε; Έγινε. Πάντοτε μέσα σε μία Κυβέρνηση, μέσα σε μια κοινωνία υπάρχουν αντιθέσεις, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Άρα, το ζητούμενο είναι η σύνθεση, η απόφαση. Ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος ο οποίος διευθύνει την ορχήστρα και προχωράμε μπροστά. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε, αξιολογώντας αυτά που ήδη κάναμε και βλέποντας πώς μπορούμε να τα βελτιώσουμε, γιατί πάντοτε χρειάζεται βελτίωση.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω, έχουμε έναν φίλο, ο οποίος είναι άνεργος 7 μήνες και περιμένει να ανοίξει το πρόγραμμα νέων επιχειρηματιών. Θα ανοίξει αυτό το πρόγραμμα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχει ανοίξει. Είναι ανοιχτό.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ανοιχτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ήξερα. Απλώς μας ήρθε μήνυμα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, είναι όλα, και των νέων επαγγελματιών. Είναι ανοιχτά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα θα βγάλουμε και μία ανακοίνωση με όλα τα αποτελέσματα μέχρι τώρα.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τι έγινε εκεί με τα κοινοτικά κονδύλια, κα Κατσέλη, και αναγκάστηκε σε παραίτηση ο Γενικός Γραμματέας;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν έγινε τίποτα για τα κοινοτικά κονδύλια. Δεν υπήρξε θέμα κοινοτικών κονδυλίων, κ. Βερύκιε.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί παραιτήθηκε ο Γενικός σας Γραμματέας;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω, από μία ευαισθησία για τις διαδικασίες τις οποίες προχωρούσαμε. Αισθάνθηκε φαντάζομαι από υπερβολική ευαισθησία ότι κάπως δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι δικές του προτάσεις.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πάνω σε ποιον τομέα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για μία πρόταση την οποία θα καταθέσουμε για την Ψηφιακή Σύγκλιση.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Δηλαδή…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για την οποία ήταν υπεύθυνος, γιατί με την Υπουργική Απόφαση, η οποία ήταν στο τραπέζι μου, δεν την υπέγραψα ακριβώς επειδή είχε τις ενστάσεις, οριζόταν εκείνος υπεύθυνος για τους όρους, τις προϋποθέσεις και για όλα τα άλλα.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι διέρρευσε ότι διαφωνούσε ως προς τη διανομή των κοινοτικών κονδυλίων. Δηλαδή, αυτός ή πίστευε ότι πρέπει να δοθούν στο Βερύκιο που υποφέρει και η ηγεσία στον Σταυρόπουλο που έχει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν υπήρξε τίποτα τέτοιο, κ. Σταυρόπουλε, γιατί, πρώτα –πρώτα, δεν μοιράζουμε έτσι κοινοτικά κονδύλια. Η διαφωνία του ήταν για ένα έργο, για τη σκοπιμότητά του και για τον προϋπολογισμό του, ο οποίος ήταν απλώς ενδεικτικός. Η κοστολόγηση του κάθε έργου Ψηφιακής Σύγκλισης γίνεται από υπεύθυνους και όχι βεβαίως από κανένα υπουργικό γραφείο.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τελευταίο ερώτημα.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: 16 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Τελικά πέτυχε αυτό το σχέδιο, αυτή η καινοτομία του ΠΑΣΟΚ να επιλέγει τους Γενικούς του Γραμματείς μέσα από το διαδίκτυο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας έλεγα ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Από τη μια μεριά, θα μιλήσω από τη δική μου εμπειρία, υπήρξαν επιλογές που έγιναν μέσα από αυτή τη διαδικασία και ήταν πάρα πολύ χρήσιμες και αποτελεσματικές, και εγώ τουλάχιστον όρισα Γενικούς Γραμματείς, οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και από την άλλη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Από την άλλη μεριά, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μεταξύ Υπουργού και Γενικού Γραμματέα και σύμπτωση απόψεων και σχέση εμπιστοσύνης.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κατσέλη, ευχαριστούμε πολύ. Καλή σας ημέρα, καλή εβδομάδα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να είστε καλά.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καλημέρα.
Leave a Reply