Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΡΑΔΙΟ 9 και το δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Η Υπουργός Εργασίας, η κα Λούκα Κατσέλη, είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Κυρία Υπουργέ, καλημέρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα, κ. Παπαπαναγιώτου.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είστε καλά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πολύ καλά. Ευχαριστώ.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ωραία. Χθες εκφράσατε και εσείς κάποιες ενστάσεις τεχνικού χαρακτήρα, αν κατάλαβα καλά, για το κατά πόσο μπορεί να περπατήσει η περαίωση. Μόνο τέτοιες επιφυλάξεις υπάρχουν;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, το θέμα της περαίωσης είναι ένα θέμα το οποίο μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ. Αυτή τη στιγμή, απ’ ότι μας ενημέρωσε ο Υπουργός Οικονομικών, υπάρχουν 2 εκατομμύρια και ανέλεγκτες υποθέσεις. Όπως γνωρίζετε, από το 2011 και μετά μπαίνει ένα τελείως καινούργιο σύστημα σε εφαρμογή, κατά το οποίο κάθε φορολογούμενος θα ελέγχεται μέσα στον τρέχοντα χρόνο και δε θα υπάρχουν έλεγχοι για παλαιότερα χρόνια.
Επομένως, η ανάγκη του Υπουργείου Οικονομικών, έτσι όπως εξεφράσθη, είναι να μπει μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν και τις ανέλεγκτες χρήσεις, έτσι ώστε να μπορεί να ξεκινήσει ένα καινούργιο σύστημα. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις είναι απαραίτητο να υπάρξει πραγματικά μία ελάφρυνση του συστήματος, ώστε να προωθηθεί από το 2011 και μετά ο καινούργιος ελέγχου.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κυρία Κατσέλη, με όλη τη καλή πρόθεση και διάθεση κλπ., η μόνη εγγύηση γι’ αυτό που λέτε είναι η βούληση η δική σας ως Κυβέρνησης ότι αυτό θα γίνει. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, κ. Παπαπαναγιώτου, υπάρχει κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Γιατί το λέω…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με συγχωρείτε, υπάρχει ο νόμος του κράτους, που είναι το φορολογικό νομοσχέδιο. Το φορολογικό νομοσχέδιο, όταν είναι νόμος του κράτους, δεν μπορείς παρά να το υλοποιήσεις. Άρα, αυτό δεν είναι λόγια του αέρα, είναι μία δέσμευση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών και μία δέσμευση η οποία έχει μπει και στο μνημόνιο.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Συγνώμη, αυτός ο νόμος, τον οποίο επικαλείστε, σε τι ακριβώς διασφαλίζει ότι δε θα ξαναγίνει αυτή η ιστορία;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, διασφαλίζει, διότι βάζει ένα καινούργιο σύστημα ελέγχου φορολογητέων υποθέσεων, το οποίο λέει το εξής…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Με συγχωρείτε λίγο, για να κάνουμε γόνιμο διάλογο…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αλλάζει τις διαδικασίες.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βεβαίως. Και μακάρι να πετύχουν αυτές οι διαδικασίες.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εντάξει, θα το δούμε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μπορεί όμως και να μην πετύχουν, όπως δεν έχουν πετύχει χιλιάδες πράγματα σε αυτή τη χώρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, γι’ αυτό λέμε ότι το να πούμε ότι κάτι δεν θα πετύχει εκ των προτέρων δε βοηθάμε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ασφαλώς. Αλλά ούτε να καλλιεργούμε και τη βεβαιότητα της επιτυχίας και να βρεθούμε πάλι σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων μετά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, όχι. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών είναι μία απ’ τις μεγάλες αδυναμίες του φορολογικού μας συστήματος. Αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και η δέσμευση της Κυβέρνησης από παλιά και ακόμα και όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση ήταν, επιτέλους, να μπουν σε εφαρμογή οι διασταυρώσεις στοιχείων με τις βάσεις δεδομένων, πράγμα το οποίο ήδη έχει ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό.
Να μπουν μπροστά οι προϋπολογισμοί προγραμμάτων που έχουν ολοκληρωθεί. Να μπει μπροστά ένα καινούργιο φορολογικό σύστημα, το οποίο να μην αφήνει να δημιουργούνται ουρές, πράγμα το οποίο έχει νομοθετηθεί. Εδώ είμαστε για να κρίνουμε τα αποτελέσματα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Για να ’ρθουμε σε ένα άλλο θέμα, με αφορμή μια δήλωσή σας πρόσφατη, χθεσινή, η οποία έχει δημιουργήσει ορισμένα ερωτήματα, που αφορά το ενδεχόμενο οι επιχειρηματικές συμβάσεις να υπερισχύουν των συλλογικών, το οποίο πραγματικά σημαίνει ότι μια επιχείρηση, η οποία έχει προβλήματα και δεν πάει καλά, ότι μπορεί να κάνει επαναδιαπραγμάτευση και να προσλάβει κάποιον με χαμηλότερο μισθό απ’ τον κατώτατο. Και εσείς το αφήσατε ανοιχτό αυτό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Στο μνημόνιο και στο νόμο που πέρασε στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαμόρφωση των συλλογικών ρυθμίσεων, όταν μία γεωγραφική περιοχή ή μία επιχείρηση βρίσκεται σε διαρθρωτική κρίση και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Άρα, δίνεται η δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας.
Για να είμαστε πολύ ξεκάθαροι, εάν μία επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει και αυτή τη στιγμή χρειάζεται να κάνει μια διευθέτηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει, είναι κάτι το οποίο προσωπικά και ως Κυβέρνηση το βλέπουμε θετικά.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να σας ρωτήσω κάτι, επειδή προφανώς νομίζω ότι έχει εδραιωθεί περισσότερο στην ελληνική κοινωνία ότι, προκειμένου να κλείσει μία επιχείρηση, καλύτερα να υπάρξει ένας περιορισμός για να σωθεί και μετά βλέπουμε. Αλλά πώς θα διασφαλίσετε τους εργαζομένους από εκείνες τις περιπτώσεις που κάποιοι θα επικαλεστούν πρόβλημα, χωρίς πραγματικά να υπάρχει, απλώς για να μειώσουν το κόστος τους;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς επειδή, όπως πολύ σωστά είπατε, ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες, γι’ αυτό γίνεται μία προσεκτική ρύθμιση, σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε πραγματικά και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτές τις περιπτώσεις.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και πότε θα είστε έτοιμη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχουμε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξει ένα πρώτο σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μέσα στον Οκτώβριο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μέσα στο Νοέμβριο, θα υπάρξει ένα πρώτο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κυρία Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω, τώρα πια έχουμε κάποιους μήνες εφαρμογής του μνημονίου, κάποιοι στόχοι επιτυγχάνονται, κάποιοι άλλοι δεν επιτυγχάνονται και ήδη αρχίζει και αναπτύσσεται μία συζήτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κλπ.
Η εκτίμησή σας ποια είναι; Με δεδομένο ότι και ο πληθωρισμός ξέφυγε και τα έσοδα υστερούν πάρα πολύ και η ύφεση φλερτάρει με ποσοστά τα οποία είναι δύσκολα. Μόνο η μείωση των ελλειμμάτων πάει κάπως καλά, αλλά αυτό ίσως και το πιο εύκολο, το πιο οδυνηρό, αλλά και το πιο εύκολο. Ποια είναι η εκτίμησή σας;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, όπως γνωρίζετε, το πρόγραμμα, το μνημόνιο, είναι ένα μακροοικονομικό πλαίσιο για τα επόμενα τρία χρόνια. Ήδη οι αποκλίσεις δεν είναι όσον αφορά τα συνολικά μεγέθη. Είναι μέσα στις προβλέψεις του μνημονίου. Δηλαδή το έλλειμμα, και αυτός είναι ο στόχος βάσει του οποίου κρινόμαστε, να κατέβει, να είναι 8,1%, και θα διαμορφωθεί κάπου εκεί, αν όχι και καλύτερα.
Η ύφεση μέσα στο μνημόνιο ήταν μείον 4%. Θα είμαστε κάπως καλύτερα απ’ αυτό. Αυτό δε σημαίνει ότι τα προβλήματα δεν είναι οξυμένα. Και νομίζω ότι, ενώ πιάνουμε τους στόχους του μνημονίου, αυτό που μας απασχολεί επίσης είναι αυτό να γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μπουν φέτος, το 2010…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ως προς τα ελλείμματα τους στόχους, γιατί τους υπόλοιπους στόχους των εσόδων, του πληθωρισμού κλπ δεν τους πιάνετε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, οι επιμέρους στόχοι για το έλλειμμα είναι οι προτάσεις της Κυβέρνησης και οι εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν. Με τα πρόσφατα μέτρα νομίζω ότι θα είμαστε πολύ κοντά. Και κατανοούν όλοι ότι για να πιάσεις τον κεντρικό σου στόχο, που τον έχουμε πιάσει για το 2010 και θα τον πιάσουμε και για το 2011, όπου χρειάζεται, κάνεις αντισταθμιστικές κινήσεις.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Η άποψή σας είναι ότι σηκώνει η πραγματικότητα και η κατάσταση άλλη αύξηση της φορολογίας;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, η άποψη όλων νομίζω είναι ότι πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, τα οποία κυρίως θα ρίξουν όλο το βάρος και στη φοροδιαφυγή και στη μείωση της σπατάλης, που ακόμα υπάρχει σε πάρα πολλούς χώρους του δημόσιου βίου. Θα σας πω για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τις κοινωνικές παροχές.
Χρειάζεται να κάνουμε ακόμα πάρα πολλά, να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας και να εξοικονομήσουμε πόρους, και μπορούμε να το κάνουμε. Το δείξαμε με τα φάρμακα, το δείχνουμε τώρα με τις ιατρικές εξετάσεις. Η φαρμακευτική δαπάνη στα ασφαλιστικά μας ταμεία θα μειωθεί κατά πολύ μέσα στο 2010, όπως ακριβώς είχαμε πει.
Και υπάρχουν ακόμα περιθώρια για μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπανών, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε αλλαγή των φορολογικών συντελεστών.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εκτιμάτε ότι μπορεί να τεθεί στο τραπέζι το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ, κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να είστε καλά, κ. Παπαπαναγιώτου. Γεια σας.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να είστε καλά. Καλή σας μέρα.
Leave a Reply