Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο Α. Πορτοσάλτε
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Η κα Λούκα Κατσέλη, η Υπουργός Εργασίας είναι μαζί μας. Κυρία Κατσέλη, καλημέρα σας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Καλή εβδομάδα σας ευχόμαστε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ευχαριστώ, καλή εβδομάδα σε όλους.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Να είμαστε καλά και είναι, από ό,τι φαίνεται, και δύσκολη εβδομάδα και για σας εννοώ του κυβερνώντος κόμματος. Κυρία Κατσέλη, πώς τα κρίνετε τα αποτελέσματα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, το συμπέρασμα που βγάζω συνοψίζεται σε δύο λέξεις: Κριτική στήριξη, σε μια Κυβέρνηση η οποία βρισκόταν και βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της δικής της πορείας.
Κριτική στήριξη από τον κόσμο, η οποία εκφράστηκε με πολλούς τρόπους. Εκφράστηκε και με την αποχή, εκφράστηκε και με τη μη ψήφο σε εναλλακτικά ψηφοδέλτια, εκφράστηκε με το λευκό, εκφράστηκε με τη θετική ψήφο σε υποψήφιους οι οποίοι συγκέντρωναν τα απαραίτητα προσόντα.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Στη στιγμή αυτή, αλλά ενδεχομένως, όπως άκουσα κι από τον κ. Πρωθυπουργό, για την επόμενη τριετία, τελειώσαμε με το ζήτημα πρόωρων εκλογών κατά την άποψή σας ή πιθανώς αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Πορτοσάλτε, όλος ο προγραμματισμός μας είναι σε βάθος τριετίας, είναι ένα πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση. Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη αυτής της Κυβέρνησης, αλλά νομίζω και όλων μας, σε ένα-δύο χρόνια η οικονομία να μην είναι σε αυτά τα χάλια που ήταν πριν μερικούς μήνες, να έχουμε βάλει τις βάσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή και, κυρίως, τα νέα παιδιά της πατρίδας μας να αισθανθούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν στον τόπο τους και ότι ανοίγονται καινούριοι ορίζοντες γι’ αυτά.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κυρία Κατσέλη, γι΄ αυτά τα 4 επιπλέον δισεκατομμύρια του ΕΚΤ που πρέπει να μαζέψουμε τώρα για το 2010, στη διάρκεια του 2010, ειπώθηκε από μία σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο ότι 2 εκατομμύρια ή 2 δις είπε ο κ. Πρωθυπουργός θα εξοικονομηθούν από το Υγείας και από το Υπουργείο Απασχόλησης. Το επιβεβαιώνετε αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι η υλοποίηση των όσων έχουμε ήδη δρομολογήσει. Θα σας πω μόνο, κ. Πορτοσάλτε, ότι πρώτη φορά πια δε μιλάμε θεωρητικά, αλλά μιλάμε με αποτελέσματα 11μήνου.
Ήδη, με τη νέα τιμολόγηση της τιμής των φαρμάκων από τον περασμένο Απρίλιο, τέλος Απριλίου, με την αρχή της συνταγογράφησης που είχε γίνει στο ΙΚΑ το Μάιο, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που έγινε στον ΟΑΕΕ από τον Οκτώβριο και μετά, με την ενοποίηση των δομών υγείας και το καινούριο σύστημα προμηθειών που γίνεται, έχουμε εξοικονομήσει περίπου 0,5 δις για τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία μόνο από τη φαρμακευτική δαπάνη μέσα στο 2010.
Και όταν αυτό το ανάγουμε σε ένα χρόνο, υπολογίζουμε ότι η δαπάνη και η εξοικονόμηση πόρων στο χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα ξεπεράσει τα 2 δις για τα δύο Υπουργεία. Είναι μια μεγάλη τομή, εξυγιαντική τομή, την οποίαν την ξέραμε, τη λέγαμε. Είναι μια τομή, την οποία αν μπορούσαμε να την είχαμε κάνει πριν ένα-δύο χρόνια, θα ήταν άλλη η κατάσταση της οικονομίας το 2010. Την ξεκινήσαμε την άνοιξη του 2010 και ήδη αποφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα και το 2011 και το 2012 τα αποτελέσματα αυτά θα είναι ακόμα πιο θετικά.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Από πέρυσι οι βιομηχανίες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλα σημεία γεωγραφικά της χώρας άρχισαν να εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα εργασίας τεσσάρων ημερών, σε μια προσπάθεια να περικόψουν τα έξοδά τους, που κυρίως είναι σε επίπεδο μισθοδοσίας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μιλάτε για την εκ περιτροπής εργασία;
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Εκ περιτροπής εργασία και πολλά άλλα πράγματα. Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται περικοπή μισθού σε κάποιες επιχειρήσεις της τάξεως του 10 ή ενδεχομένως ακόμη κάτι περισσότερο. Εσείς θα νομοθετήσετε, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το ίδιο πράγμα σε όλες τις επιχειρήσεις; Γιατί κι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα ανταγωνισμού, αλλά να σας ακούσουμε κατ΄ αρχήν.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι πολύ-πολύ σημαντικό. Πρώτα-πρώτα, να δούμε τι έχουμε. Ήδη από το νόμο του μνημονίου το Μάιο έχει θεσμοθετηθεί ότι η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, δηλαδή αυτό που ισχύει σε μία επιχείρηση, μπορεί να αποκλίνει από την κλαδική σύμβαση. Αυτό έχει ήδη θεσμοθετηθεί και είναι κάτι το οποίο καλούμεθα εμείς τώρα να το εφαρμόσουμε, παρόλο που εφαρμόζεται άτυπα, όπως είπατε, σε πολλές επιχειρήσεις ήδη.
Η δική μας θέση στο Υπουργείο είναι σε αυτόν τον τομέα να επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και αυτή είναι η στρατηγική μας, να δούμε δηλαδή κάτω από τις σημερινές συνθήκες πώς μπορούν να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες να δίνουν μία μεγαλύτερη ευελιξία σε έναν εργοδότη να κρατήσει τους εργαζόμενους, να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, χωρίς να καταπατώνται βασικά εργασιακά δικαιώματα.
Άρα, αυτό που αναζητούμε αυτή τη στιγμή, και τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και τις μία-δύο εβδομάδες που έπονται, είναι να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο, το οποίο να έχει την ανοχή, αν θέλετε, αν όχι τη συμφωνία, των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να διασφαλίζονται και να διατηρούνται αυτές οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις για ένα χρονικό διάστημα, δίνοντάς τους μία μεγαλύτερη ευελιξία διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού που έχουν, χωρίς όμως να κάνουμε την αγορά εργασίας μια εργασιακή ζούγκλα.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Διορθώστε με βέβαια αν κάνω λάθος, αλλά διαβλέπω ένα άγχος ως προς το τι θα πει ο συνδικαλιστικός κόσμος, ο οποίος προτιμά ΠΑΣΟΚ, όλο αυτό το σύστημα το οποίο το εξέθρεψε το κόμμα σας εδώ και 30 χρόνια, όμως η κοινωνία είναι αλλού, κα Κατσέλη. Δεν ξέρω αν αυτοί οι άνθρωποι εκφράζουν την κοινωνία.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει κανένα άγχος. Το να επιδιώκει κανένας συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι πάρα πολύ σημαντικό, κ. Πορτοσάλτε, και είναι σημαντικό σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, διότι έτσι πραγματικά μπορείς να διασφαλίσεις εργασιακή ειρήνη και μία συμφωνία.
Και νομίζω ότι έχουν ωριμάσει τα πράγματα και στη χώρα μας σε σχέση με καταστάσεις του παρελθόντος, το είδαμε με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, και οι συνδικαλιστικοί φορείς, και κυρίως η ΓΣΕΕ, είναι πολύ-πολύ πιο ώριμοι και αναγνωρίζουν πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μέσα στον κόσμο των επιχειρήσεων.
Διότι κακά τα ψέματα, εάν μία επιχείρηση δεν μπορεί να κρατήσει, αλλά θα πρέπει να κλείσει και να απολύσει κόσμο, αυτό το αναγνωρίζουν και οι εργαζόμενοι και έρχονται και θέλουν και οι ίδιοι λύσεις για να μπορέσουν να κρατήσουν τις δουλειές τους. Άρα, δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση που ήμασταν πριν μερικά χρόνια. Υπάρχει πολύ μεγάλη ωριμότητα και πραγματικά νομίζω ότι θέτουμε τις βάσεις για σύγχρονους θεσμούς κοινωνικού διαλόγου και επίτευξη συμφωνιών.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κα Κατσέλη. Καλημέρα σας, καλή δουλειά σας εύχομαι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να είστε καλά, γεια σας.
Leave a Reply