Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, κα Κατσέλη. Γεια σας, κα Υπουργέ, τι κάνετε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Υπουργός Εργασίας έχει μπροστά της ένα μεγάλο καθήκον…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γολγοθά έχει μπροστά της, ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα μεγάλο πρόβλημα. Δηλαδή…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αν ήταν ένα, θα ήταν καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, θα ήταν καλά, δίκιο έχετε, αλλά ξέρετε όταν ο άλλος διαβάζει και η κάθε ελληνική οικογένεια αυτό είναι το βασικό της πρόβλημα, σου λέει, κάθε σπίτι έχει και έναν άνεργο και οι προοπτικές είναι, ενώ σταδιακά μπορεί να βγαίνουμε από την ύφεση, η ανεργία να μεγαλώνει και το βλέπουμε και σε άλλες χώρες, κα Κατσέλη, αυτό.
Βγαίνουν έστω και με μικρούς ρυθμούς από την υφεσιακή κατάσταση, παρόλα αυτά εκτοξεύεται η ανεργία σε πολύ υψηλά επίπεδα. Φαίνεται σαν η διέξοδος να είναι η υψηλή ανεργία με ανάπτυξη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε απόλυτα δίκιο. Κοιτάξτε, πρέπει η οικονομική δραστηριότητα να αυξάνεται, για να διατηρούνται και να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Όπως λένε, είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή, συνθήκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Χρειάζονται ταυτόχρονα ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, έτσι ώστε να δίνονται κίνητρα στην αγορά για την απασχόληση και για την εργασία, τα οποία αυτή τη στιγμή μπορεί να μην υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε μια πολύ καλή φράση και θα σας πω, ότι είναι μια απόλυτη αντίφαση μ’ αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Λέτε, να δίνετε κίνητρα στην αγορά, μάλιστα λέμε όλοι. Και ταυτόχρονα να ακούμε φόρους – φόρους – φόρους που είδα και το σχετικό του κ. Σαμαρά που ουσιαστικά φρενάρουν την αγορά, λειτουργεί ως αντικίνητρο. Πώς αυτό μπορεί να συνδυαστεί;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κατ’ αρχήν, όταν έχεις ένα φορολογικό συντελεστή 20% για τα επανεπενδυόμενα κέρδη, αυτός είναι ένα λογικός φορολογικός συντελεστής. Μπορούμε να συζητήσουμε εάν το 40% για τα μερίσματα ή για τους φόρους οι οποίοι μοιράζονται είναι υψηλό ή όχι, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αλλά το 20% στα επανεπενδυόμενα κέρδη είναι λογικό.
Και ταυτόχρονα μαζί με το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όπου θα υπάρξει ειδική φορολογική μεταχείριση, νομίζω ότι το φορολογικό πλαίσιο είναι τέτοιο που δεν θα αναστείλει τουλάχιστον την επενδυτική δραστηριότητα και την ανάκαμψη, όταν η οικονομία βρεθεί σε μία πορεία ανάκαμψης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή είναι ελκυστική η Ελλάδα σήμερα για επενδύσεις πιστεύετε, κα Υπουργέ;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακόμα όχι, αλλά πιστεύω ότι από τις αρχές του 2011 και μετά θα αρχίσει να γίνεται ελκυστική, όπως αρχίζει και διαμορφώνεται ήδη η εικόνα στις διεθνείς αγορές. Και θα σας πω γιατί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα εδώ πάμε για παράταση του Μνημονίου, κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γιατί το μεγαλύτερο εμπόδιο αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο το φορολογικό, είναι ακόμα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην αδειοδότηση.
Ήδη έγινε ένα σημαντικό βήμα με την απλούστευση διαδικασιών ίδρυσης, που πρέπει να γίνει πράξη τώρα, μέσα στο φθινόπωρο. Η διαδικασία αδειοδότησης, η οποία προχωράει από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για όλες τις επενδύσεις μέσα στο 2010, μαζί με το Fast Track είναι δύο μεγάλες πρωτοβουλίες, οι οποίες από το 2011 θα κάνουν πολύ πιο φιλικό το περιβάλλον του επιχειρείν στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μόνο αυτό όμως, κα Κατσέλη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν είναι μόνο, βεβαίως όχι, αλλά είναι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Γιατί ακούω από διάφορους παράγοντες της αγοράς που λένε και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα σου λέει, και το εργασιακό καθεστώς που έχετε ρε παιδιά δεν με πολυβολεύει. Εγώ θα ήθελα να είναι πιο ελαστικό, να μην υπάρχουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να γίνουν οι ατομικές συμβάσεις κλπ. κλπ. Είναι σε μια κατεύθυνση αλλαγών…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το εργατικό δεν έχει τεθεί ποτέ. Κοιτάξτε, επειδή μιλούσα με τον επιχειρηματικό κόσμο και με την πρότερη ιδιότητά μου ως Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τα βασικά εμπόδια, τα οποία σου θέτουν όλοι, και οι εγχώριοι και οι διεθνείς επενδυτές, αυτή τη στιγμή είναι τρία.
Πρώτον, η σταθερότητα των κανόνων. Όσο πιο σταθερό είναι το περιβάλλον, όσο ξέρει ο επενδυτής και ο επιχειρηματίας τι τον περιμένει, τόσο πιο φιλικό είναι το περιβάλλον.
Δεύτερον, αυτό που είπαμε πριν, όλη η γραφειοκρατία για την αδειοδότηση, το γεγονός ότι δεν ξέρει κάποιος, εάν βάζοντας τα χρήματα στην Ελλάδα τώρα θα μπορέσει να κάνει έναρξη της επιχείρησής του μετά από ένα χρόνο, δύο χρόνια, τρία χρόνια, πέντε χρόνια ή, αν πάει κάποιος στο Συμβούλιο Επικρατείας και κάνει προσφυγή, μπορεί να κρατήσει και 7 χρόνια μία υπόθεση.
Άρα, το δεύτερο είναι η απλούστευση όλων των διαδικασιών. Και το τρίτο, το μεγάλο, είναι το φορολογικό καθεστώς, όπου και εκεί θέλει σταθερότητα κανόνων. Δεν πειράζει τόσο, αν είναι 20 – 25 ή 15, το βασικό είναι η σταθερότητα κανόνων και να ξέρεις ότι για τα επόμενα 10 χρόνια δεν πρόκειται…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι αυτό το περιβάλλον.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό θα είναι το περιβάλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι σωστό που λέτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτοί είναι ο τρεις βασικοί παράγοντες και σε όποιον μιλήσεις αυτό σου λέει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς μπορείτε να μας πείτε, κα Κατσέλη, αν υπάρχει και πότε μπορεί να φανεί το φως στο άκρη του τούνελ; Γιατί αυτό ρωτάει ο κόσμος, εντάξει Μνημόνιο και φαίνεται ότι πάμε και για παράταση του Μνημονίου, τουλάχιστον συζητείται το θέμα και ο Υπουργός Οικονομίας το άφησε ανοιχτό επίσης χθες το βράδυ που μίλησε εδώ στο «ΣΚΑΪ» στον κ. Παπαχελά.
Πότε θα υπάρξει φως; Μπορείτε να το πείτε αυτό στον κόσμο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, κατά τη γνώμη μου, με την υλοποίηση και των διαρθρωτικών πολιτικών, αλλά και όλων των συνοδευτικών πολιτικών, πιστεύω ότι από το τέλος του 2011, δηλαδή το β’ εξάμηνο του 2011, σιγά – σιγά η κατάσταση θα αντιστρέφεται και θα υπάρξει μία στην αρχή αργή ανάκαμψη, η οποία θα επιταχυνθεί το 2012.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά όλες οι προοπτικές για τον τομέα άμεσου ενδιαφέροντος σας, όλες οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, δηλαδή αύξηση της ανεργίας, αύξηση της ανεργίας, πώς σκοπεύετε να παρέμβετε για να συγκρατηθεί κάτι τέτοιο, που δεν αφορά βεβαίως έναν περιορισμένο τομέα, αφορά συνολικά την οικονομία, αλλά θα ακολουθήσουμε ας πούμε επιδοματική πολιτική για παράδειγμα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, θα σας πω τι γίνεται ήδη και τι δρομολογείται. Πρώτα – πρώτα, όσο η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και όταν έχεις μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στο σύνολο της οικονομίας περίπου 4%, αυτό σημαίνει ότι και απολύσεις γίνονται και επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο και η ανεργία αυξάνεται. Άρα, με βάση τα επίσημα στοιχεία αυτή τη στιγμή η ανεργία είναι στο 12%, εγώ πιστεύω ότι θα αυξηθεί ακόμα κατά τι, μέχρι να αρχίσει να αντιστρέφεται.
Τώρα, όσον αφορά τις πολιτικές, τι κάνουμε; Τρεις είναι οι στόχοι. Πρώτον, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας όσο το δυνατόν γίνεται, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα και διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό εργασιακό καθεστώς; Δηλαδή…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα μιλήσω και γι’ αυτό, μιλάτε για τις εργασιακές σχέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αλλά μιλάω πρώτα για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Ήδη υπάρχουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε τέσσερα προγράμματα, τα οποία επιδοτούν κυρίως ασφαλιστικές εισφορές είτε για την απασχόληση των ανέργων είτε για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και, όπως έχω πει, την επόμενη εβδομάδα θα βγει μια σειρά άλλων προγραμμάτων προς αυτή την κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και μιλάμε, κα Υπουργέ, συγνώμη λίγο, για τον ΟΑΕΔ και επειδή έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει περικοπή του επιδόματος ανεργίας;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, το επίδομα ανεργίας δεν πρόκειται να κοπεί. Το επίδομα ανεργίας υπάρχει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μειωθεί, όχι να κοπεί, να μειωθεί.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν έχουμε κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αυτό που γίνεται είναι ότι στρέφουμε τα εργαλεία από επιδόματα ανεργίας περισσότερο σε επιδότηση εργασίας. Και αυτό είναι το στοίχημα. Και αυτό γίνεται και με την επιδότηση, όπως είπαμε, εισφορών για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και με την επιμήκυνση της περιόδου σε τουριστικές επιχειρήσεις, σε ξενοδοχεία και σε άλλες, όπου ήδη γίνανε δύο σημαντικές παρεμβάσεις, για να κρατηθούν θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο.
Υπάρχουν επιχορηγήσεις νέων ελεύθερων επαγγελματιών που τρέχουν, κυρίως για γυναίκες και νέους, και απ’ αυτά μόνο τα προγράμματα έχουμε διατηρήσει μέχρι τώρα 65.000 με 70.000 θέσεις εργασίας, το οποίο είναι λίγο, αλλά σημαντικό. Και με τα καινούργια προγράμματα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, επειδή πρέπει να ολοκληρώνουμε, δεν έχουμε άλλο χρόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κλείσουμε λίγο με το επίπεδο των εργασιακών σχέσεων και αν υπάρχει το ενδεχόμενο να πάμε σε αλλαγές σ’ αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, για τις εργασιακές σχέσεις, όπως έχω επανειλημμένα πει, θα υπάρξει Υπουργική Απόφαση και νομοθετική ρύθμιση προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία ουσιαστικά θα στοχεύει στη διατήρηση πάλι θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά, κα Κατσέλη.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να είστε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα. Ευχαριστούμε πολύ.
Leave a Reply