Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH και τους δημοσιογράφους Θ. Λάλα και Κ. Μπογδάνο
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα καλεσμένη στην εκπομπή μας η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Λούκα Κατσέλη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη magna carta πότε θα την υπογράψουμε, κα Κατσέλη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας, κυρία μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα αντιμετωπίζουμε λιγάκι ψύχραιμα, τι να κάνουμε. Πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ επώδυνο αυτό που συμβαίνει.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να το συζητήσουμε και να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει, γιατί ο καθένας έχει μια διαφορετική εικόνα του τι συμβαίνει ακριβώς, έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του επώδυνου δεν νομίζω ότι έχουμε όλοι διαφορετική. Είναι μία η εντύπωση.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το επώδυνο το βιώνουμε όλοι και κυρίως οι πιο αδύνατοι, οι άνεργοι, οι οικογένειες που δεν τα βγάζουν πέρα και πραγματικά γι’ αυτό βασικός στόχος είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας, να εξασφαλίσουμε βασικά κοινωνικά δικαιώματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κατσέλη, από χθες που έχει συμβεί αυτό ακούω διάφορους να λένε τζάμπα μάγκας η Κατσέλη. Δύο μήνες διαπραγματευόταν και το αποτέλεσμα ήταν να επιλέξουμε τη χειρότερη λύση. Εσείς πιστεύετε ότι κάτι κερδίσαμε από αυτή τη διαπραγμάτευση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι όσοι το λένε αυτό δεν έχουν σωστή πληροφόρηση. Δεν θα έλεγα κερδίσαμε. Να δούμε πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτα – πρώτα, δημιουργήσαμε μια νέα μορφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης. Ένα εργαλείο, το οποίο είναι χρήσιμο για να μπορέσει να διατηρηθεί στη ζωή μια επιχείρηση και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, που είναι ο πρωταρχικός στόχος.
Δεύτερον, αποφύγαμε την πλήρη απορρύθμιση και πλήρη αποσυλλογικοποίηση του συστήματος. Δηλαδή, με απλά λόγια, τι κάναμε; Βάλαμε μια κόκκινη γραμμή στο να κάνει ένας κακόπιστος εργοδότης ό,τι θέλει μόνος του. Με αυτές τις ειδικές συμβάσεις -είναι συλλογικές συμβάσεις- απαιτείται συμφωνία μεταξύ επιχείρησης και σωματείου, ακόμα και στις μικρές επιχειρήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε κάτι, με συγχωρείτε που σας διακόπτω, πάνω σε αυτό το σημείο που λέτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να ολοκληρώσω για να μη χάσουμε τον ειρμό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, με συγχωρείτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ωραία. Άρα, πρώτον, έχεις ένα σύγχρονο εργαλείο, που υπάρχει και σε άλλες χώρες, με ευελιξία για διατήρηση θέσεων εργασίας. Δεύτερον, αποφεύγεις την απορρύθμιση και τις ατομικές συμφωνίες, που δυστυχώς ακόμα υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό μέσα στην ελληνική κοινωνία. Στηρίζεις τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Τρίτον, βάλαμε ένα κατώτατο δείκτη ασφάλειας του μισθού. Στην εθνική γενική συλλογική σύμβαση για όλους και τις κλαδικές συμβάσεις για όσους δεν συμφωνήσουν να μπουν σε αυτές τις ειδικές επιχειρησιακές συμφωνίες.
Τέταρτον, κρατήσαμε για τις μικρές επιχειρήσεις την διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων -γιατί εκεί πράγματι όταν έχεις λίγους εργαζόμενους, δεν υπάρχει οργανωμένο σωματείο- λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται σε αυτή τη συλλογική διαπραγμάτευση από σωματείο, κλαδική οργάνωση ή ομοσπονδία.
Μετά, δίνουμε, πυροδοτούμε αν θέλετε, μια καινούρια δυναμική σε επίπεδο επιχείρησης, να κάτσουν γύρω από το τραπέζι ο εργοδότης και οι εργαζόμενοι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να συμφωνήσουν πάνω στα βασικά, στο μισθό, στον τρόπο που θα οργανώσουν την εργασία για 1 χρόνο, και να γνωστοποιήσουν αυτή την απόφασή τους με δημοσιότητα και διαφάνεια.
Τέλος, εάν υπάρξει αθέτηση της συμφωνίας μετά το χρόνο, τότε ακυρώνεται αυτόματα η συμφωνία και υπάρχουν ποινικές και αστικές κυρώσεις. Και τέλος, στο δεύτερο μέρος, που αφορά τον ΟΜΕΔ, κρατάμε τη διαιτησία, στην οποία μπορεί να προσφύγουν ή οι εργοδότες ή οι εργαζόμενοι, ώστε να υπάρχει μια απόφαση, εάν δεν τα βρουν στο τραπέζι.
Άρα, βασικά εμπλουτίζεται το συλλογικό μας Δίκαιο και το Εργατικό μας Δίκαιο με αυτό το νέο εργαλείο, που ενισχύει τους κοινωνικούς εταίρους, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να κάτσουν σε επίπεδο επιχείρησης να συζητήσουν τα προβλήματα, να βρουν μια κοινή συμφωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά είναι όλα τα πράγματα τα οποία περιλαμβάνει αυτό το οποίο υπεγράφη χθες ή αν θέλετε ο νέος νόμος.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς. Τώρα για να δούμε λιγάκι στις λεπτομέρειες του αυτό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπτωση που διαφωνήσουν ο εργοδότης με τους εργαζόμενους, τι γίνεται; Κατεβαίνει κάποιος και λέει «10% μείωση των μισθών». Και λένε οι άλλοι «δεν το θέλουμε».
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σωστά. Ξαναγυρίζουμε ή στις κλαδικές ή πάμε στη μεσολάβηση, στη διαιτησία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα υπάρξει διαιτησία.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχουν δυο επιλογές. Αν δεν τα βρουν και δεν μπορεί να συναφθεί ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, τότε πάμε στη διαιτησία ή ξαναγυρίζει πίσω στις κλαδικές. Αλλά επειδή ο εργοδότης δεν θα θέλει να πάει πίσω στις κλαδικές, θα πάνε στη διαιτησία.
Γιατί, έτσι όπως είναι τώρα η διαιτησία, δημιουργείται κίνητρο στον εργοδότη να κάτσει στο τραπέζι να τα βρει με τους εργαζόμενους, διότι η διαιτησία πια θα αφορά μόνο το βασικό μισθό και το ημερομίσθιο. Επομένως, όλη την άλλη διευθέτηση των όρων εργασίας ο εργοδότης θα πρέπει να την επιδιώξει μέσα από διαπραγμάτευση. Άρα, ο εργοδότης αποκτά κίνητρο και αυτός να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που μέχρι τώρα δεν είχε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, θέλω να σας πω, κα Κατσέλη, ότι, από τη στιγμή που η κατάσταση είναι έτσι όπως είναι έξω, καταλαβαίνετε ότι το πάνω χέρι το έχει ο εργοδότης.
Δηλαδή, από τη στιγμή που απειλείται με απόλυση, να χάσει τη δουλειά του δηλαδή ο εργαζόμενος κλπ. κλπ., είναι λίγο ως πολύ ότι πρέπει να περάσει η απόφαση του εργοδότη. Γιατί αν δεν περάσει η απόφαση του εργοδότη, τώρα διαιτησία κλπ. καταλαβαίνετε. Έξω λέμε. Τώρα στην πραγματικότητα τι έχει να συμβεί.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μια στιγμή να δούμε ποια είναι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ένας εργοδότης, μια μικρή επιχείρηση, η οποία βλέπει το τζίρο της να έχει πέσει 20%, τι επιλογές έχει; Αυτή τη στιγμή, έχει δυο επιλογές. Ή να κλείσει …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να απολύσει ….
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ή να απολύσει ή να κάθεται και να μαραζώνει προσπαθώντας να διατηρηθεί στη ζωή. Αυτή τη στιγμή, τι του λες; «Έχεις ένα καινούριο εργαλείο. Καθίστε μαζί με τους εργαζόμενους για 1 χρόνο να κάνετε μια συμφωνία, που πραγματικά να βοηθήσει την επιχείρηση να διατηρηθεί στη ζωή και να διαφυλαχθούν, να διατηρηθούν θέσεις εργασίας».
Και ταυτόχρονα τους δίνουμε από τον ΟΑΕΔ κλπ. και άλλη στήριξη, επιδοτώντας τις ασφαλιστικές εισφορές και στηρίζοντας γενικά τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγεται σαν να έχει μπει η οικονομία στο άρθρο 99, έτσι όπως το λέτε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γιατί το λέτε αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι είναι σαν να έχεις πάρει μια παράταση, να μην το κλείνεις βεβαίως το μαγαζί, να λες «μάλιστα, να δούμε τώρα πως μπορώ να κινητοποιήσω κάποιες δυνάμεις». Μέσα σε αυτή τη διάρκεια να κάνουμε ό,τι μπορούμε να περικόψουμε. Αλλά οι οικονομικές συνθήκες διαμορφώνονται …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να σας ρωτήσω κάτι, επειδή μας ακούν οι ακροατές μας. Στο σπίτι σου, όταν το εισόδημα σου δεν βγαίνει, δεν κάθεσαι με όλα τα μέλη της οικογένειας να πεις «παιδιά, τι θα κόψουμε από δω, τι μπορούμε να βγάλουμε από κει, πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την πίεση που έχουμε»;
Αυτό γίνεται και αυτό θεσμοθετούμε, αν θέλετε, να γίνει μέσα στην επιχείρηση. Να βάλουν τα προβλήματα στο τραπέζι, να κάτσουν εργοδότες και εργαζόμενοι μαζί, και όχι μόνο αυτό, αλλά να τα γνωστοποιήσουν, γιατί αυτή είναι και η σημασία της ρύθμισης που υπάρχει, ότι πρέπει να συντάξουν από κοινού μια αιτιολογημένη έκθεση την οποία να την καταθέσουν στο ΣΕΠΕ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ειλικρινά, ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες, για να μη γενικευτεί ο νόμος; Αυτό αφορά τις προβληματικές επιχειρήσεις.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι μόνο. Κοιτάξτε, δεν είναι μόνο προβληματικές. Σε αυτή τη στιγμή, που υπάρχει μια κρίση, αφορά έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Αλλά να σκεφθείτε και σε άλλες εποχές, πάντοτε υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα ή γιατί χάνουν αγορές ή γιατί πρέπει να αναδιαρθρώσουν την παραγωγή τους ή γιατί έχουν πρόβλημα με τους πιστωτές τους κλπ.
Άρα, εισάγοντας αυτό το νέο θεσμό στο συλλογικό Εργατικό μας Δίκαιο, αυτός μπορεί να βοηθήσει και σε περιόδους σαν αυτήν που περνάμε σήμερα, που έχουμε μια οικονομική κρίση ευρύτερη, αλλά και σε άλλες εποχές, όπου συγκεκριμένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, μου λέτε ότι ουσιαστικά ο νόμος αφορά όλες τις επιχειρήσεις.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο νόμος αφορά οποιαδήποτε επιχείρηση, αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, αν θέλετε, και δίνεται η δυνατότητα σε μια επιχείρηση από κοινού εργοδότης και εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα και να αποφασίσουν από κοινού τις λύσεις που θα δώσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κατσέλη, θα μας επιτρέψετε να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα διαφημιστικό και επιστρέφουμε.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με χαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.
Διαφημίσεις
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είμαστε, κυρίες και κύριοι. Στον FLASH είμαστε, στον FLASH 96 FM Stereo. Είναι Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010, και στην τηλεφωνική γραμμή φιλοξενούμενη αυτής της εκπομπής είναι η κα Λούκα Κατσέλη, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κυρία Κατσέλη, μιλάγαμε για το εάν και πώς θα γενικευτεί ο νόμος ή αν τέλος πάντων αφορά εκτός τις προβληματικές …..
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πώς θα εφαρμοστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα πριν μου πείτε αυτό να σας ρωτήσω κάτι ακόμα. Ξέρετε, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Στις κερδοφόρες επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας ή πατώντας πάνω σ’ αυτό το νόμο, θα μπορούσε ο εργοδότης να διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Πώς ασφαλίζεται ο εργαζόμενος απέναντι σ’ αυτό;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Διασφαλίζεται με το να συζητήσει και να δει τι ακριβώς θα πρέπει να συμφωνήσει. Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε πάρα πολλές επιχειρήσεις ο εργοδότης προωθώντας, αν θέλετε, στενά το δικό του συμφέρον μερικές φορές …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει επιτύχει …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχει επιτύχει μέσω ατομικών συμβάσεων να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του. Αυτό ισχύει στην αγορά. Δεν βάζεις φρένο σε όλα, δεν αντιμετωπίζεις όλα τα προβλήματα, αλλά ουσιαστικά δημιουργείς αντικίνητρα για μια τέτοια συμπεριφορά.
Γιατί τώρα του λες και του εργοδότη και του εργαζόμενου «έχεις ένα εργαλείο που σου επιτρέπει να πετύχεις καλά αποτελέσματα σχετικά με την επιχείρηση, εξασφαλίζοντας όσο είναι δυνατόν τα εργασιακά σου δικαιώματα. Αρκεί να κάτσετε σε ένα τραπέζι, εργοδότης – εργαζόμενοι, να κουβεντιάσετε και να πάρετε από κοινού κάποιες αποφάσεις».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό βέβαια φαίνεται σαν ευχολόγιο. Υπάρχει δυνατότητα δέσμευσης γύρω από αυτό; Γιατί, ελάτε παιδιά να συζητήσουμε, όπως στην οικογένεια μας θα συζητούσαμε, αλλά από τη στιγμή που οι άνθρωποι δεν συζητούν και υπό τον εκβιασμό μιας κρίσης, η οποία είναι σαρωτική, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα γίνονται λιγάκι εκβιαστικά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας βάλω αντίθετα το ερώτημα. Αν δεν υπήρχε αυτό το εργαλείο, εάν δεν το είχαμε θεσπίσει, τι επιλογές έχεις τώρα; Και ο εργοδότης και ο εργαζόμενος. Ο εργοδότης αυτή τη στιγμή η μόνη επιλογή που έχει είναι ή να συνεχίσει να χάνει λεφτά ή να κλείσει την επιχείρησή του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν συνεχίζει, κα Κατσέλη μου. Στην αγορά δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Όταν χάνει ο εργοδότης, κλείνει την επιχείρηση και μένουν …
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς. Κοιτάξτε να δείτε. Ακριβώς αυτό λέω. Το ίδιο λέμε. Εφ’ όσον κλείνει την επιχείρηση του, εδώ του λες «έχεις και μια άλλη επιλογή. Έχεις μια επιλογή και σου επιτρέπει πια ο νόμος μέσα από αυτές τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις να καθίσεις και να κάνεις ένα καινούριο πλαίσιο, μια καινούρια συμφωνία με τους εργαζόμενούς σου, που θα σου επιτρέψει να διατηρηθείς στη ζωή».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά γίνονται για να μην υπάρχουν απολύσεις;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Για να υπάρξει βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις, διότι, αν κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις και η μια μετά την άλλη βάλει λουκέτο, η ανεργία θα φτάσει πραγματικά σε δυσθεώρητα ύψη. Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία να δημιουργηθούν κίνητρα βιωσιμότητας επιχειρήσεων και διατήρησης θέσεων εργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, αν αποτύχει το σχέδιο, το οποίο αυτή τη στιγμή ως νόμο κατεβάζετε στη Βουλή προς διαβούλευση, αν ψηφιστεί δηλαδή και αποτύχει, τότε θα έχει δίκιο ο κ. Παμπούκης που μίλησε χθες και είπε, ότι δεν θα αποφεύγουμε τις μεγάλες απολύσεις και στο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι αν θα αποτύχει. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε κίνητρα και να κάνουμε ρυθμίσεις τέτοιες, ώστε πραγματικά να βάλουμε ανάχωμα στην ανεργία.
Αυτή η ρύθμιση, η δυνατότητα δηλαδή αυτής της νέας μορφής συλλογικής επιχειρησιακής σύμβασης, βάζει ένα ανάχωμα στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και στην άνοδο της ανεργίας.
Αλλά επειδή ο κόσμος ακούει πολλά, να δούμε και που ξεκινήσαμε. Ποια ήταν, αν θέλετε, η άποψη και εξακολουθεί να είναι πολλών εταίρων μας στο εξωτερικό, αν θέλετε συμπεριλαμβανομένης και της τρόικας σε ένα βαθμό;
Ότι θα έπρεπε οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν πάντοτε ανεξέλεγκτα πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις, έτσι; Άρα, να μην υπάρχει επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε άλλους οι οποίοι δεν έχουν υπογράψει, να υπάρξει πλήρης ανατροπή του εργασιακού μας καθεστώτος.
Αυτή τη στιγμή, με τη ρύθμιση που κάνουμε, εισάγουμε ευελιξία στο σύστημα για τη βιωσιμότητα, όπως είπα, των επιχειρήσεων, αλλά με όρους, προϋποθέσεις, διατηρώντας τη συλλογική διαπραγμάτευση και ενισχύοντας τη συλλογική διαπραγμάτευση σε επίπεδο επιχείρησης
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κατσέλη, το δάσος, το δέντρο. Το δέντρο είναι η οικονομία ως σύνολο. Οι οικονομικές συνθήκες διαμορφώνονται, και σε αυτό συνηγορεί η οικονομική θεωρία, από το κλίμα που υπάρχει στην αγορά. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει φόβος, ένα κατ’ εξοχήν αντιπαραγωγικό συναίσθημα.
Και δεν υπάρχει μόνο φόβος. Λέτε ότι περνάμε κάτι, ούτως ώστε να διευκολύνουμε λίγο την κατάσταση, συγχρόνως όμως στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια, έχουμε ένα ασυνεπές κράτος, το οποίο δεν δίνει ΦΠΑ, ούτως ώστε να πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις.
Προσπαθείτε τώρα να διευκολύνετε σε βάρος των εργαζομένων. Υπάρχει ένα φορολογικό σύστημα, το οποίο παίρνει από τους πολίτες και τα ξαναφορτώνει στους πολίτες.
Σε βάθος χρόνου αυτό το πράγμα πιστεύετε ότι πραγματικά μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έχοντας βεβαίως υπόψη μας ότι τα στοιχεία δεν είναι καλά. Ανεργία 12,6%, ύφεση 4,6%,.Με περαιτέρω μειώσεις μήπως τελικά μικρύνει ακόμα περισσότερο η οικονομία, οπότε έχουμε ακόμα περισσότερα προβλήματα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Να πάρεις όλα τα μέτρα που μπορείς, και διαρθρωτικά μέτρα και μακροοικονομικά μέτρα, για να πυροδοτήσεις την ανάκαμψη της οικονομίας.
Και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, που είναι ένα θέμα πολύ δύσκολο και έχει ταλανίσει, αν θέλετε, και τη χώρα μας πάρα πολλά χρόνια, ουσιαστικά είναι μια διαρθρωτική τομή αυτό που κάνουμε, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους, χωρίς ταυτόχρονα να καταπατώνται βασικά εργασιακά δικαιώματα.
Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα μέτρα. Αυτό είναι μια ρύθμιση νομίζω προς την απολύτως σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, με τα άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ επιδοτούμε τις ασφαλιστικές εισφορές, που είναι και μια έμμεση ρευστότητα.
Χθες κατατέθηκαν οι βασικές αρχές του αναπτυξιακού νόμου, φτιάχτηκαν 4 Ταμεία στο Υπουργείο Οικονομίας για να πέσει ρευστότητα στην αγορά. Γίνονται δηλαδή προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα, μα σε όλα τα μέτωπα, για να αντιστρέψουμε την κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε πιο πριν τι γίνεται στο σπίτι, άμα έχουμε οικονομικά προβλήματα. Δεν κάθεται η οικογένεια κάτω να τα βρει; Ναι. Και σκέφτομαι τόση ώρα ότι στο σπίτι κάθεται η οικογένεια κάτω να τα βρει, αλλά άμα υπάρχουν 2 παιδιά, μία γυναίκα η οποία να είναι ενδεχομένως πιο άβουλη, ένας σύζυγος που να είναι πιο άβουλος και να υπάρχει ένας ο οποίος να έχει εκεί μέσα την εξουσία, θα πει «θα κάνετε αυτό το οποίο λέω εγώ».
Έτσι λοιπόν, και στις επιχειρήσεις θα έρθει ο εργοδότης τώρα και θα πει «παιδιά, έχουμε, δεν έχουμε προβλήματα, εμένα δεν με συμφέρει να σου κόψω, Θάνο, 100 €; Δεν με συμφέρει να σου κόψω εσένα, Παναγιώτη, 100 €;». Δεν έπρεπε να υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο μια σειρά δικλείδας, ρύθμισης;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχει. Μα, ακριβώς, υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που να λέει δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, αν είστε για παράδειγμα εύρωστοι, αν είστε κερδοφόροι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να σας δώσω παραδείγματα που υπάρχουν μέσα. Ακριβώς αυτό που λέτε εσείς γίνεται με τη ρύθμιση. Ενώ στην οικογένεια, όπως είπατε, δεν υπάρχει συμφωνία, εδώ στην επιχείρηση πρέπει να υπάρξει συμφωνία και των δυο εταίρων. Όλων. Και των εργαζομένων και του εργοδότη. Δεν μπορεί να κάνει ο εργοδότης ό,τι θέλει μόνος του.
Και μπαίνει δίκτυ ασφάλειας. Ποιο είναι το δίχτυ ασφάλειας; Μισθός στη εθνική γενική συλλογική σύμβαση για όλους και οι κλαδικές συμβάσεις για όσους δεν συμφωνήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ υπάρχει και το θέμα της διαιτησίας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Άρα, αν δεν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι, πάνε στην κλαδική σύμβαση που υπήρχε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο.Κ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εάν ο εργοδότης παρά ταύτα δεν το αντέχει, πάνε στη διαιτησία. Άρα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Και η γνωστοποίηση, μη το υποβαθμίζουμε. Το γεγονός ότι πρέπει να γραφτεί μια αιτιολογημένη έκθεση, να κατατεθεί και να δοθεί στη δημοσιότητα ουσιαστικά δημιουργεί αντικίνητρα στον εργοδότη να κάνει του κεφαλιού του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κατσέλη, θα ήθελα 4 ερωτήσεις, πολύ γρήγορα όμως, να μου τις απαντήσετε. Πρώτα – πρώτα, πώς αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα εντός του; Δηλαδή πιστεύετε ότι δεν είναι μια κόντρα τρομερή με το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα μέτρα; Τι θα κάνει εσωτερικά; Πώς θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος; Μπορεί αυτό το πράγμα να σας οδηγήσει σε μια τεράστια εκλογική ήττα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτα – πρώτα, δεν θεωρώ τις ρυθμίσεις αυτές που εισάγουμε για το εργατικό αντιλαϊκές. Τις θεωρώ πραγματικά ρυθμίσεις τις οποίες μπορώ, όπως προσπάθησα και να κάνω, να τις υποστηρίξω. Ρυθμίσεις που υπάρχουν σε πάρα πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη και οι οποίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί ακριβώς διασφαλίζουν αυτό που εγώ θεωρώ, και νομίζω ότι πάρα πολύς κόσμος θεωρεί, το υπέρτατο κοινωνικό δικαίωμα, να διατηρήσει κάποιος τη δουλειά του. Άρα, δεν θεωρώ ότι αυτή είναι αντιλαϊκή ρύθμιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, κατ’ επέκταση δεν φοβάστε και ξεσηκωμό των ανθρώπων.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, φοβάμαι την παραπληροφόρηση. Δεν φοβάμαι την κατανόηση. Αν υπάρξει σωστή πληροφόρηση, νομίζω ότι θα υπάρχει πλήρης κατανόηση του κόσμου ότι, όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα είτε σε επίπεδο επιχείρησης, είτε σε επίπεδο οικονομίας, πρέπει να λάβεις μέτρα να το αντιμετωπίσεις.
Όταν έχεις ένα τεράστιο έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά σου και δεν μπορούσες να δανειστείς από το εξωτερικό, κάτι έπρεπε να κάνουμε, πράγμα το οποίο έγινε.
Εγώ αυτό φοβάμαι, φοβάμαι το φόβο. Εάν υπάρχει πληροφόρηση, εάν υπάρχει έγκυρη ενημέρωση, εάν ο κόσμος ξέρει ποιο είναι το περιεχόμενο του νόμου και της ρύθμισης και ποια είναι τα δικαιώματα του και οι ευθύνες του, εγώ δεν φοβάμαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι η τελευταία δέσμη μέτρων για τους εργαζόμενους; Ή θα δούμε στο μέλλον, μέσα στον επόμενο χρόνο και στον μεθεπόμενο χρόνο καινούρια πράγματα, εάν κάτι δεν πάει καλά από όλα αυτά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η πολιτική και οι ρυθμίσεις είναι: παρακολουθείς την αγορά, λαμβάνεις μέτρα αντιμετωπίζοντας προβλήματα. Θα ήταν περίεργο να πούμε ότι σταματάει η νομοθετική πρωτοβουλία. Παρακολουθούμε, διορθώνουμε, βελτιώνουμε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Και τι θέλουμε; Θέλουμε να βγει η οικονομία όσο το δυνατόν γρηγορότερα από αυτή την κρίση, να υπάρχει ανάκαμψη στην οικονομία και γι’ αυτό πρέπει να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, πρέπει να διατηρηθούν στη ζωή μικρές, μεσαίες, μεγάλες επιχειρήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επικαλούμαι την ειλικρίνεια σας και θέλω να μου πείτε εάν πιστεύετε βαθύτερα ότι δίνουμε παράταση ζωής σε έναν ετοιμοθάνατο ή πραγματικά μπορεί να θεραπευτεί.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πιστεύω ακράδαντα, και δεν θα ήμουν σ’ αυτή τη θέση, ότι όχι μόνο μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μποροούμε πραγματικά να στήσουμε μια βιώσιμη οικονομία για τα παιδιά μας. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν όλες οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που χρειάζονται, ώστε να υπάρξει παραγωγή στον τόπο. Γιατί, αν δεν υπάρξει παραγωγή στον τόπο, δεν θα υπάρχουν δουλειές στον τόπο και τα παιδιά μας θα φεύγουν στο εξωτερικό.
Άρα, ό,τι κάνουμε είναι μέτρα μερικές φορές που όλοι, ειδικά οι πιο αδύνατοι συμπολίτες μας, πρέπει να σφίξουν ακόμα περισσότερο το ζωνάρι, γιατί πραγματικά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σ’ αυτόν τον τόπο έχουν ευκαιρίες στον τόπο τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Κατσέλη, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που δεχθήκατε να μιλήσετε στην εκπομπή μας. Καλό υπόλοιπο ημέρας.
Leave a Reply