Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH και τους δημοσιογράφους Γ. Κύρτσο και Γ. Σταματόπουλο .
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούμε να συνομιλήσουμε τώρα με την κα Κατσέλη, την Υπουργό Εργασίας. Κυρία Κατσέλη, καλημέρα σας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μας κάνετε μία πρώτη αξιολόγηση της χθεσινής γενικής απεργίας. Πώς την είδε η Κυβέρνηση, κα Κατσέλη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ήταν μια μαζική και γενικά ειρηνική απεργία, μία διαδήλωση. Κατανοούμε απόλυτα την αγωνία του κόσμου που βγήκε στο δρόμο να πει ότι πραγματικά έχω προβλήματα, υπάρχουν προβλήματα στην εργασία, στην επιχείρηση και ότι προσβλέπουμε σε μέτρα, τα οποία θα βγάλουν τη χώρα μας από την κρίση.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλά το μήνυμα είναι ότι δεν θέλουν τα μέτρα που εσείς θεωρείτε αναγκαία, έτσι δεν είναι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε θα το έλεγα αυτό, κ. Κύρτσο. Θα έλεγα ότι σε κανέναν δεν του αρέσει, βεβαίως, να του μειώνεται ο μισθός, είτε το 13ο είτε το 14ο δώρο, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μία ωριμότητα στον κόσμο, κατανοεί ότι αυτά τα μέτρα, τα οποία παίρνονται, πρώτα-πρώτα δεν είναι μέτρα επιλογής, είναι μέτρα ανάγκης.
Μέτρα ανάγκης, για να βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας, μέτρα ανάγκης, για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές σε ένα χρόνο να δανειστούμε και, πάνω απ’ όλα, μέτρα, τα οποία είναι ειδικά διαρθρωτικά μέτρα, έτσι ώστε σε ένα-δύο χρόνια να μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι επιχειρησιακές δημιουργούν μεσαίωνα, που λέει η Νέα Δημοκρατία, κα Κατσέλη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κάθε άλλο και ξέρετε ότι έκανα επί δυόμισι μήνες μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, όχι μόνο εγώ, όλη η Κυβέρνηση, και αλλάξαμε πολλές από τις ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονταν από το Μάιο, αλλά οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που πέρασαν πιστεύω είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Και μου βάζανε πάντοτε οι φίλοι μας, οι εταίροι μας από την Κοινότητα, τρία ερωτήματα, τα οποία νομίζω ότι πρέπει να τα απαντήσουμε. Νομίζετε, μου έλεγαν, ότι πρέπει να υπάρχουν οι ίδιες αμοιβές και οι ίδιοι όροι εργασίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους που εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία και σε ένα μικρό ξενοδοχείο στην Πλατεία Βάθη; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να το απαντήσουμε.
Δεύτερον, νομίζετε ότι αντέχει να κρατηθεί ζωντανό και να μην κλείσει ένα εμπορικό κατάστημα σήμερα, όταν μεταξύ 2004 και 2009 οι κατώτατες αμοιβές -ανάλογα με την κλαδική του εμπορίου, ξέρετε, που υπάρχει- ανέβηκαν 30%, από 661 στα 861 ευρώ; Και τι να τους απαντήσω; Κάθε ερώτηση που ρωτούσαν ήταν ακόμα πιο δύσκολη να απαντήσει κανένας.
Λέγανε, νομίζετε ότι, αν συμφωνούν σε μια επιχείρηση εργοδότης και εργαζόμενοι σήμερα, κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, να υποστούν όλοι μια μικρή μείωση μισθών 5%-10%, ώστε να μην απολυθεί κανένας το επόμενο έτος, θα πρέπει αυτό να απαγορεύεται; Αυτά τα τρία ερωτήματα πρέπει να τα δούμε και να τα απαντήσουμε συλλογικά.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλά είναι η μείωση αυτή που περιγράφουμε 5%-10% που ακούγεται λογική ή μπορεί να υπάρξει μία κατάρρευση των αμοιβών;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όταν κοιτάξει κανένας ποιες είναι οι αμοιβές στις κλαδικές συμφωνίες και στο κατώφλι της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης, που μπαίνει ως κατώφλι πια, γιατί αυτό δεν ήταν πριν στο μνημόνιο, τώρα μπήκε, η απόκλιση είναι 15%-16%.
Λοιπόν, πρέπει να πρυτανεύσει η λογική. Αυτή τη στιγμή, όλη η οικονομία μας βρίσκεται σε μία κρίση και εμείς δε νομοθετήσαμε, γιατί το άκουσα κι αυτό και πραγματικά είναι μία τεράστια ανακρίβεια, δε νομοθετήσαμε μειώσεις μισθών, νομοθετήσαμε τη δυνατότητα σε επίπεδο επιχείρησης να κάτσουν εργαζόμενοι και εργοδότης και να καταλήξουν, αν γίνεται, σε μία συμφωνία.
Αν δεν καταλήξουν, ισχύουν αυτά που ίσχυαν πριν.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό καταλαβαίνετε, Υπουργέ, ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες αποβαίνει γενικά υπέρ του εργοδότη, ο οποίος σχετικά εύκολα μπορεί να πει στον εργαζόμενο και να τον πείσει ότι, επειδή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, πρέπει να αποδεχθεί τις ρυθμίσεις.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να ρωτήσω κάτι; Εάν αυτός ο εργοδότης είναι ένα εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας και δεν βγαίνει, είναι υπέρ του εργαζόμενου να βάλει και αυτός λουκέτο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν είναι υπέρ του εργαζόμενου να βάλει λουκέτο και να μείνει στο δρόμο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρέπει να δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, για να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα. Εάν δεν απαντήσουμε συλλογικά και αν κρύβουμε τα πάντα κάτω από το χαλί, δε θα μπορέσουμε να πάμε σε αυτά.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, επειδή έχετε ασχοληθεί πολύ το τελευταίο διάστημα, πείτε μας έτσι με το χέρι στην καρδιά, είναι το καθαρά μισθολογικό κόστος αυτό που επιβαρύνει δραματικά τις επιχειρήσεις ή είναι και άλλοι παράγοντες;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, δεν είναι το μισθολογικό κόστος, δεν είναι τα 700 ευρώ, δεν είναι αυτό.
Αλλά είναι το μη μισθολογικό κόστος, και το έθεσα κιόλας και σε ένα άρθρο πρόσφατα, είναι οι υψηλές εργοδοτικές εισφορές, είναι η υψηλή φορολογία, είναι η αβεβαιότητα, είναι η γραφειοκρατία, είναι το κόστος συναλλαγών.
Είναι το γεγονός ότι πολλές από τις επιχειρήσεις μας δεν έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν για καινοτομία, για σωστή οργάνωση, για μείωση των δαπανών τους, για σωστή διαπραγμάτευση με τις τράπεζες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ισχύουν.
Αλλά δεδομένων όλων αυτών, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, με την κρίση και με τη μείωση του τζίρου στην αγορά, πρέπει να υπάρχουν κάποια εργαλεία, με τα οποία να μπορούν με ωριμότητα εργοδότης και εργαζόμενοι από κοινού να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, να τα βάλουν σε μια σειρά και να απαντήσουν.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κατσέλη, η στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας για σας είναι δεδομένη; Γιατί είχαμε μία νέα διαγραφή προχθές, του κ. Παπαχρήστου, εφόσον καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο, δεν το υπερψήφισε τέλος πάντων. Είναι τόσο έντονη η κατάσταση όπως περιγράφουν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή στο εσωτερικό ακούγονται διαφορετικά πράγματα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, και θα πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν εύκολη η συζήτηση που είχαμε μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα και δεν είναι και εύκολα όλα αυτά τα θέματα και για μας που είμαστε Υπουργοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι μεγάλες αλλαγές. Μεγάλες αλλαγές, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν με τρόπο που πραγματικά να είναι όσο πιο αποτελεσματικός και όσο πιο σωστός γίνεται.
Και θέλω να σας πω, κ. Σταματόπουλε, ότι προσωπικά, επειδή δύο μήνες τώρα ασχολούμαι με αυτό το θέμα σε καθημερινή βάση με συνεχείς διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους εδώ και με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην Κοινότητα, είμαι ικανοποιημένη γιατί οι ρυθμίσεις που φέραμε στη Βουλή, ιδιαίτερα για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, είναι σωστές ρυθμίσεις.
Με ξέρετε καλά, ποτέ δε θα μπορούσα να φέρω κάτι στη Βουλή, το οποίο να μην μπορώ να το υπερασπιστώ. Δε θα μπορούσα να αντικρίσω την κοινοβουλευτική ομάδα και να μιλήσω έτσι όπως μίλησα τις προηγούμενες μέρες.
Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά τα τρία ερωτήματα που έθεσα πριν, είναι ερωτήματα καίρια, γιατί είναι καλό μερικές φορές να κρυβόμαστε πίσω από στερεότυπα και να λέμε δεν αλλάζουμε αυτό που έχουμε, είναι καλό. Δεν είναι καλό αυτό που έχουμε, διότι ξέρουμε τι γίνεται στην αγορά.
Στην αγορά μέσα, ο κάθε μικρός ή μεσαίος επιχειρηματίας, ο οποίος δεν τα βγάζει πέρα, κάνει ατομικές συμβάσεις, φέρνει τους εργαζόμενους μπροστά σε ατομικά αδιέξοδα, προσπαθεί να επιβιώσει ή με παράνομες μειώσεις των μισθών ή με απολύσεις ή βάζοντας κόσμο σε διαθεσιμότητα.
Λοιπόν, αυτά τα θέματα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε συλλογικά. Και με τους περιορισμούς που βάλαμε και την πολύ σκληρή διαπραγμάτευση που έκανα με τους εταίρους μας στην Κοινότητα, όπως έκανε και όλη η Κυβέρνηση, νομίζω ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι ικανοποιητικές.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ αντέχει αυτή την κυβερνητική πολιτική; Ή θα πάτε σε ένα είδος κοινωνικής διάσπασης της βάσης του ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να φέρει και μια πολιτική διάσπαση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου κι όλου του κόσμου του ΠΑΣΟΚ, θέλει να δει τη χώρα να βγαίνει από την κρίση.
Αυτό εισέπραξα προσωπικά και στην κοινοβουλευτική ομάδα και από τα συνδικαλιστικά μας στελέχη και από τον κόσμο, γιατί κυκλοφορώ, είμαι Βουλευτής της Β΄ Αθήνας και κυκλοφορώ στον κόσμο. Όλος ο κόσμος ρωτάει «εντάξει, να υποστώ αυτή τη θυσία, αλλά θα βγούμε από αυτή την κρίση, θα τελειώσει αυτή η κατάσταση»;
Και με το χέρι στην καρδιά θέλω να πω ότι με τη δουλειά που γίνεται, με τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στη λειτουργία του κράτους, στους θεσμούς, στους νόμους, αλλάζουμε πολλά πράγματα, τα οποία έπρεπε να είχαμε αλλάξει εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση, πώς κρίνετε την άγρια επίθεση που έγινε στον πρώην Υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ήταν πραγματικά θλιβερό φαινόμενο. Τηλεφώνησα στον κ. Χατζηδάκη, ευτυχώς, είναι καλά. Και πραγματικά αυτά είναι ακραία φαινόμενα, τα οποία δεν μας τιμούν.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Υπουργός Εργασίας, η κα Κατσέλη, ήταν μαζί μας. Σας ευχαριστούμε πολύ, κα Κατσέλη.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ευχαριστούμε.
Leave a Reply