Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH και τον δημοσιογράφο Θανάση Λάλα
Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011
Θ. ΛΑΛΑΣ: Κυρίες και κύριοι, έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την κα Λούκα Κατσέλη, την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Θα θέλαμε να μιλήσουμε μαζί της για κάτι που εχθές ειπώθηκε μέσα σ’ αυτό το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, μια πρόταση που κατέβασε η κα Κατσέλη, η οποία είναι καθ’ οδόν προς τη Βουλή. Θα θέλαμε να μας διευκρινίσει τι ακριβώς είναι αυτή η πρόταση.
Κυρία Κατσέλη, καλή σας μέρα, χαίρομαι που ανταποκριθήκατε άμεσα στη διάθεσή μας να μιλήσουμε μαζί σας και να διευκρινίσουμε κάτι που αφορά πάρα πολύ κόσμο. Μαθαίνουμε, τουλάχιστον το ρεπορτάζ λέει ότι μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αυτό το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο χθες, κάνατε μια πρόταση για το αφορολόγητο όριο, για την αλλαγή του αφορολόγητου ορίου.
Θέλετε να μου πείτε το σκεπτικό; Δηλαδή τι είναι ακριβώς αυτό που σας οδηγεί σ’ αυτή την αλλαγή, σ’ αυτή την πρόταση αλλαγής;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όπως ίσως ξέρουν και οι ακροατές μας, εδώ και δυο – τρεις εβδομάδες, ένα από τα μέτρα τα οποία συζητούνται στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού είναι η μείωση του αφορολογήτου, ένα μέτρο το οποίο θα πλήξει πολλούς συμπολίτες μας, καθώς πολλοί κάτω από 12.000 μπορεί να είναι και χαμηλοεισοδηματίες και χαμηλόμισθοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι.
Βασικό μέλημα όλου του Υπουργικού Συμβουλίου χθες, στις 10 ώρες συζήτησής μας, ήταν πώς θα προστατεύσουμε τον πραγματικά χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο από περαιτέρω μείωση του εισοδήματός του.
Θ. ΛΑΛΑΣ: Σκέφτεστε όμως ότι ταυτόχρονα βοηθάτε και τους ανθρώπους οι οποίοι παρουσιάζονται σαν χαμηλοσυνταξιούχοι και φοροδιαφεύγουν;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό είναι το πρόβλημα, υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι δηλώνουν εικονικά εισοδήματα, και ακριβώς αυτός είναι αν θέλετε ο πρωταρχικός στόχος, πώς θα πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο αυτό, στη συζήτηση που έγινε, κατέθεσα μία πρόταση στον Υπουργό Οικονομικών, η οποία αυτή τη στιγμή αξιολογείται, για υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης που ορίστηκαν από το νόμο που πέρασε τον προηγούμενο χρόνο, το 2010.
Να σας πω ένα παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή, αν ένα ζευγάρι έχει π.χ. ένα σπίτι πρώτη κατοικία 150 τετραγωνικά μέτρα, ένα δεύτερη κατοικία 100 τετραγωνικά μέτρα, δυο αυτοκίνητα 1800 και 1200 κυβικών, ένα για κάθε σύζυγο, και ένα σκάφος 10 μέτρα του συζύγου, ξέρετε πόσο πληρώνει φόρο; 9 ευρώ. Έχω μπροστά μου τη φορολογική δήλωση. Δηλώνει εισόδημα 19.300…
Θ. ΛΑΛΑΣ: Και δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ενώ έχουμε εισάγει και πολύ σωστά, το Υπουργείο Οικονομικών, τεκμήρια διαβίωσης, τα τεκμήρια είναι πολύ χαμηλά, ο υπολογισμός τεκμηρίων, με αποτέλεσμα να πληρώνουν μόνο 9 ευρώ.
Θ. ΛΑΛΑΣ: Στην περίπτωση της δικής σας πρότασης, αυτή η περίπτωση πώς θ’ αντιμετωπιζόταν;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Με βάση τα τεκμήρια, εάν γίνει υπερδιπλασιασμός των τεκμηρίων, δηλαδή μετριέται το κάθε ακίνητο ή το κάθε περιουσιακό στοιχείο πιο υψηλά απ’ ό,τι μετριέται με βάση το Ν. 3842, αυτό το ζευγάρι θα πληρώσει πολύ περισσότερο φόρο. Να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα.
Θ. ΛΑΛΑΣ: Θα μου επιτρέψετε ένα λεπτό, γιατί αυτό το πράγμα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτοί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, εάν είχαν κληρονομήσει αυτά όλα τα στοιχεία τα περιουσιακά τα οποία λέτε, θα άλλαζε κάτι; Λαμβάνεται υπ’ όψιν;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα μπορεί να λαμβάνεται, αλλά ακόμα και να τα κληρονομήσει δεν νομίζω ότι κάποιος με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να δικαιολογήσει εισόδημα 19.300, διότι στο κάτω-κάτω χρειάζεται και να τα συντηρήσει αυτά όλα. Άρα 9 ευρώ φόρος είναι κάτι ελάχιστο.
Θ. ΛΑΛΑΣ: Έχετε δίκιο. Πάμε στο δεύτερο παράδειγμα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το δεύτερο παράδειγμα: Κάποιος που έχει 300 τετραγωνικά μέτρα -είναι υπαρκτές οικογένειες- πρώτη κατοικία, 50-50 οι δυο σύζυγοι, 200 τετραγωνικά μέτρα δεύτερη κατοικία, δύο αυτοκίνητα 3000 και 2000 κυβικών, ένα για κάθε σύζυγο, μια πισίνα 60 τετραγωνικά και ένα σκάφος 10 μέτρα του συζύγου, πληρώνει αυτή τη στιγμή φόρο με βάση το δηλωθέν εισόδημα, που ήταν 56.000 ευρώ, 7.800.
Θ. ΛΑΛΑΣ: Απίστευτο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Λοιπόν, εάν θέλουμε να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή, η πρόταση που έγινε και η οποία αυτή τη στιγμή αξιολογείται από το Υπουργείο Οικονομικών είναι πραγματικά ν’ αλλάξουμε τα τεκμήρια διαβίωσης. Τα τεκμήρια διαβίωσης και η εισαγωγή τους ήταν μια μεγάλη τομή που έγινε από την Κυβέρνηση με το Ν. 3842/2010, αλλά πρέπει ν’ αλλάξουμε τα τεκμήρια αυτά, να τα υπερδιπλασιάσουμε όπως είπα, έτσι ώστε πραγματικά να συμβάλουν όλοι σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αύξηση των εσόδων.
Θ. ΛΑΛΑΣ: Για να βοηθήσουμε την εικόνα την οποία πρέπει να σχηματίσει ο ακροατής, έχετε στοιχεία πόσοι είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν αυτού του είδους τις ψευδείς δηλώσεις;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν έχω τα στοιχεία μπροστά μου και δεν μ’ αρέσει να μιλάω εάν δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά είναι πάρα πολλές δηλώσεις και πάρα πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι δηλώνουν εισόδημα κάτω από 20.000.
Θ. ΛΑΛΑΣ: Άρα μιλάμε για ένα μεγάλο κομμάτι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Αυτό που βγήκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, που ήταν ένα πολύ σημαντικό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο 9 ωρών, είναι ότι τρεις είναι οι βασικές μας προτεραιότητες: Η πάταξη της φοροδιαφυγής με όλα τα μέσα που έχουμε, η υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων και κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων, οι οποίοι πραγματικά δεν αντέχουν άλλο, και το τρίτο, η στήριξη των νέων και η καταπολέμηση της ανεργίας. Αυτοί είναι οι τρεις μεγάλοι εθνικοί μας στόχοι αυτή τη στιγμή.
Θ. ΛΑΛΑΣ: Κυρία Κατσέλη, επικαλούμαι την εμπειρία σας και θα ήθελα να μου πείτε τι πιστεύετε ειλικρινά μετά από την εμπειρία που έχει συνολικά η Κυβέρνηση με τη μέθοδο αυτή των αποδείξεων, ξέρετε, που καταθέτουμε αποδείξεις έτσι ώστε να έχουμε ένα μπόνους, εάν η δική σας γνώμη είναι ότι οι αποδείξεις πρέπει να στοχοποιηθούν. Δηλαδή με τη λογική αν θέλετε της φοροδιαφυγής, μήπως τελικά θα πρέπει ν’ αναζητούμε αποδείξεις ελευθέρων επαγγελματιών, αυτών των ανθρώπων που ουσιαστικά εντοπίζουμε ότι είναι και οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες;
Γιατί όταν εμφανίζονται αποδείξεις από το σουπερ μάρκετ, δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ που δεν κόβει απόδειξη. Αλλά όμως υδραυλικός που σου κάνει τη δουλειά…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πολύ σωστά λέτε, το πρόβλημα είναι στις υπηρεσίες. Εκεί έχουμε όλοι ευθύνη να ζητάμε απόδειξη, κυρίως από τις υπηρεσίες που παρέχονται στο σπίτι, από μεμονωμένα άτομα, φυσικά πρόσωπα, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κτλ., και ο καθένας μας θα πρέπει να σκεφτεί ότι όταν δεν ζητήσει απόδειξη κάποιος άλλος συμπολίτης μας, ο οποίος μπορεί να είναι χαμηλόμισθος ή χαμηλοσυνταξιούχος, θα πληρώσει το μάρμαρο.
Θ. ΛΑΛΑΣ: Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να μας πείσει ότι τελικά δεν θα πάμε σε εκλογές, κατά τη γνώμη σας είναι μια προσπάθεια η οποία έχει να κάνει με την πραγματικότητα ή με κάτι το οποίο θα θέλαμε πραγματικά να μη γίνει, αλλά τελικά θα γίνει;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, και αυτό βγήκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ξεκάθαρα, είναι ότι ένας είναι ο στόχος όλων, να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, από την κρίση, να προχωρήσουμε μπροστά και ν’ αναδιαρθρώσουμε την παραγωγική μας βάση, ν’ ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας.
Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή, αποφασιστικότητα και κυρίως εμπιστοσύνη από τον κόσμο. Και αυτό πρέπει να ζητήσουμε και να ζητάμε και αν θέλετε να το κερδίζουμε κάθε μέρα. Ο κόσμος είναι ανοιχτός, θέλει να δει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται να πιστέψει ότι όλοι μαζί μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα μας από αυτό το αδιέξοδο.
Θ. ΛΑΛΑΣ: Σας ευχαριστώ που το «σαν σήμερα» το κάνατε «τώρα», ενημερώσαμε τους ακροατές μας. Να είστε καλά, καλή συνέχεια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ευχαριστώ πολύ.
Leave a Reply