Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 96

Συνέντευξη της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 και στη δημοσιογράφο κα Ε. Στάη. 

 

Ε. ΣΤΑΗ: Να καλωσορίσω αμέσως την Υπουργό Οικονομίας, κα Λούκα Κατσέλη. Καλώς ήρθατε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλό μεσημέρι, κα Στάη.

Ε. ΣΤΑΗ: Καλώς ήρθατε, παρόλο που σας κρατούσαν στο Υπουργείο δεμένη, απ’ ό,τι κατάλαβα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι δύσκολο μερικές φορές να φύγεις από αυτό το Υπουργείο.

Ε. ΣΤΑΗ: Λοιπόν, εγώ χαίρομαι που είστε εδώ, γιατί η προσωπική επαφή κάνει πάντα τη συζήτηση πολύ πιο ανοιχτή.

Και θέλω να ξεκινήσουμε από το ταξίδι του Πρωθυπουργού ανά τον κόσμο, όπου είδαμε όλοι τη θετική εικόνα και το θετικό αντίκτυπο. Πάψαμε να είμαστε μέρος του προβλήματος και είμαστε μέρος του παιχνιδιού, και είναι σημαντικό. Ποιο είναι το πρώτο μας κρίσιμο στοίχημα, όμως, γιατί φαντάζομαι ότι είναι ο δανεισμός μας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε απόλυτα δίκιο. Αυτό που περιμένουμε όλοι είναι την αποκλιμάκωση των περιθωρίων κινδύνου, όπως λέγεται ελληνιστί spreads. Είναι κάτι που εγώ προσωπικά δεν περιμένω να γίνει αυτόματα. Θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς στήριξης, για τους οποίους ο ίδιος ο κ. Σαρκοζί μίλησε.

Ε. ΣΤΑΗ: Να σας κάνω μια ερώτηση εδώ. Ποιο επιτόκιο θα είναι καλό για μας;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, περιμένουμε να πέσουνε τα περιθώρια κινδύνου στο ίδιο επίπεδο που έχει η Πορτογαλία κλπ. Αυτή τη στιγμή κυμαίνονται γύρω στο 300. Περιμένουμε, δηλαδή, να πέσει κάτω από το 250. Θα είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη.

Ε. ΣΤΑΗ: Θέλουμε δηλαδή ένα 5%;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Περίπου 4%-5%. Εκεί.

Ε. ΣΤΑΗ: Σε περίπτωση που δεν το πετύχουμε, τι θα γίνει;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτα – πρώτα, δεν επαφίεται πια σε εμάς να το πετύχουμε. Επαφίεται, πρώτον, στις αγορές, να αξιολογήσουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, και αυτό το έχουν κάνει όλοι πάρα πολύ θετικά. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Αυτό που είναι σημαντικό για τις αγορές είναι να έχουν το πιστόλι στο τραπέζι, δηλαδή να ξέρουν ότι θα χάσουν, αν συνεχίσουν να κερδοσκοπούν ενάντια στα ελληνικά ομόλογα. Και για να υπάρχει ένα ξεκάθαρο σήμα ότι θα χάσουν, αν συνεχίσουν να κερδοσκοπούν, θα πρέπει να ξέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να ενεργοποιήσει έμπρακτα όλους τους μηχανισμούς στήριξης που έχει.

Ε. ΣΤΑΗ: Εσείς πιστεύετε ότι είναι διατεθειμένη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι είναι η στιγμή της ευθύνης. Άκουσα πολύ θετικά αυτά που είπε ο κ. Σαρκοζί, ξέρω ότι υπάρχει μία κινητοποίηση. Η λύση δεν είναι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όπως άκουσα σε μερικά μέσα ενημέρωσης, γιατί αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο σενάριο.

Άμεσα μπορεί να γίνουν δύο – τρεις κινήσεις, όπως παραδείγματος χάρη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρατείνει για άλλον ένα χρόνο για όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα τις υπάρχουσες συνθήκες αποδοχής των κρατικών ομολόγων με τους όρους που υπήρχαν…

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Μετά το τέλος του χρόνου, λέτε δηλαδή, που είναι το κρίσιμο σημείο τα ελληνικά ομόλογα στην παρούσα αξιολόγηση;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς. Εγώ λέω, και ως οικονομολόγος μιλάω τώρα, ότι μία τέτοια ανακοίνωση παραδείγματος χάρη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι για ένα χρόνο ακόμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να επεκταθεί αυτή η ρύθμιση που είχαν, θα ήταν πάρα πολύ ευνοϊκή και για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και για την Ελλάδα.

Ε. ΣΤΑΗ: Είσαστε πολύ σαφής στο τι περιμένουμε, για να μας καταλαβαίνει και ο κόσμος, ότι περιμένουμε ένα επιτόκιο στην καλύτερη περίπτωση στο 4% στη χειρότερη γύρω στο 5%, από κει και μετά είναι κόκκινο σημάδι για μας και πρέπει να ενεργοποιηθεί το πιστόλι στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλα αυτά στο εσωτερικό της χώρας, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να δανειστούμε, με τα τελευταία μέτρα που πήρατε ως Κυβέρνηση υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα. Και δε θα σας μιλήσω για την κοινωνική αποδοχή, θα το πούμε κι αυτό αν είναι δίκαια τα μέτρα αυτά, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία μας τα επισημαίνουν και πολλοί ακροατές και γι΄ αυτό θέλω να σας τα θέσω ως ερωτήματα δικά τους.

Υπάρχει μία τρομερή κερδοσκοπία σε συγκεκριμένους τομείς και μάλιστα αναφέρονται πολύ έντονα στο θέμα των καυσίμων και το ξέρουμε αυτό ότι έχουν ανέβει έχουν πάει στα ύψη. Πριν από λίγο μας έλεγε εδώ η Νικόλ ότι στην Κρήτη γίνεται ένα πάρτυ κερδοσκοπίας στα καύσιμα, όπου που έχει ανέβει Νικόλ το λίτρο;

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Με βάση τα στοιχεία που είχαμε στο Λασίθι έφτασε να πωλείται 1,56 το λίτρο, αλλά έχουμε και στην Αθήνα πάνω από 1,50 η δε μέση τιμή έχει φτάσει πάνω από 1,37.

Ε. ΣΤΑΗ: Λοιπόν, είστε διατεθειμένοι στο θέμα αυτό να κάνετε τι; Θα βάλετε πλαφόν στα καύσιμα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτον, να πω τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα, διότι παρακολουθούμε και ελέγχουμε πολύ στενά την αγορά.

Είχαμε μία σειρά συσκέψεων τα τρία συναρμόδια Υπουργεία, αλλά κυρίως το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και το δικό μας Υπουργείο.

Θεωρούμε ότι οτιδήποτε πάνω από 1,4 αυτή τη στιγμή είναι πέρα από τα όρια του αποδεκτού, γι΄ αυτό ήδη αποστείλαμε επιστολή προς τη ΡΑΕ, διότι πρέπει η ίδια η ΡΑΕ να γνωμοδοτήσει για το ανώτατο…

Ε. ΣΤΑΗ: Θα πείτε ποια είναι η ΡΑΕ για τους ακροατές μας;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με τη γνωμοδότηση της οποίας θα μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, αν χρειαστεί, δηλαδή την επιβολή κάποιας ανώτατης τιμής για τα καύσιμα.

Ε. ΣΤΑΗ: Μάλιστα, οπότε θα πάμε σε ανώτατη τιμή, θα πάμε σε πλαφόν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, εάν χρειαστεί. Επειδή έχουμε συνολική εικόνα της αγοράς και έχουμε πια ένα Παρατηρητήριο Καυσίμων, αυτά είναι ακόμα μεμονωμένα παραδείγματα.

Ε. ΣΤΑΗ: Δεν το κατάλαβα αυτό, γιατί στην αγορά στην Ελλάδα δεν είναι μεμονωμένο το φαινόμενο, οι τιμές έχουν ανέβει και είναι κερδοσκοπικό το θέμα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Στάη, στα καύσιμα, επειδή υπάρχει πια ένα Παρατηρητήριο Καυσίμων και παρακολουθούμε από κοντά, έχουμε συνεργεία από τα τρία Υπουργεία ελέγχων στην αγορά, ακόμα αυτά τα φαινόμενα, δηλαδή βενζίνης πάνω από 1,50 ή από 1,45, είναι μεμονωμένα.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, προσανατολίζεστε όμως στο πλαφόν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Kάνουμε όλες τις ενέργειες, διότι όπως σας είπα η διαδικασία είναι λίγο πιο περίπλοκη, δεν επαφίεται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου να κάνει μια αγορανομική διάταξη. Χρειάζεται η γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Την περιμένουμε αυτή, ώστε, εάν χρειαστεί, να κινηθούμε και να επιβάλουμε τα αναγκαία μέτρα.

Ε. ΣΤΑΗ: Να έρθουμε σε κάτι άλλο που αφορά την καθημερινότητα του κόσμου και επίσης έχουμε εδώ πολλά μηνύματα; Δε λέω τα ονόματα των ακροατών, γιατί είναι αρκετοί που θέτουν παρόμοια ερωτήματα, ότι παρόλο που ήδη έχουμε μπει σε μία φάση ύφεσης, γιατί και μόνο η ανακοίνωση των μέτρων έχει σφίξει τις οικονομικές δυνατότητες των ανθρώπων, η ακρίβεια και αυτή χτυπάει ταβάνι. Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα έλεγα δε χτυπάει ταβάνι. Κάθε καταναλωτής μπορεί πια να δει, συνδεόμενος με το Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο λειτουργεί από το Δεκέμβριο την αύξηση των τιμών εκεί που υπάρχει, παραδείγματος χάρη στις μεταφορές ή σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

Συνολικά, ο ρυθμός πληθωρισμού τον Φλεβάρη ήταν τσιμπημένος, ήταν 2,8%, ακριβώς λόγω συγκεκριμένων μέτρων στην αγορά. Δεν πρόκειται περί πληθωρισμού, πρόκειται περί μίας αναπροσαρμογής τιμών λόγω των έκτακτων φόρων κατανάλωσης, οι οποίες περιμένουμε ότι αυτές θα απορροφηθούν σε μεγάλο βαθμό.

Ε. ΣΤΑΗ: Καλά, συγνώμη, τώρα το λέτε αναπροσαρμογή τιμών, αυτό σημαίνει όμως ακριβότερες τιμές υψηλότερες.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα βεβαίως.

Είναι φυσικό όμως ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των συνομοσπονδιών, και του εμπορίου και των σούπερ μάρκετ των ίδιων, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να απορροφήσουν κυρίως τον ΦΠΑ ο οποίος έρχεται, όταν αυξάνεις φόρους κατανάλωσης, όπως κάναμε και το Νοέμβριο και τώρα, οι τιμές αναπροσαρμόζονται ανοδικά.

Αυτή είναι μία αναπροσαρμογή, την οποίαν την περιμέναμε και την περιμένουμε ακόμα, και θα υπάρξει μία αναπροσαρμογή τιμών περίπου μία-δύο ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό, όμως, λόγω ύφεσης θα απορροφηθεί, γιατί πέφτουν οι τιμές ταυτόχρονα σε πολλές κατηγορίες προϊόντων.

Ε. ΣΤΑΗ: Βέβαια αντιλαμβάνεστε ότι εκεί που ανεβαίνουν οι τιμές…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι εκεί που πονάει.

Ε. ΣΤΑΗ: Είναι εκεί που πονάει και…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βέβαια, απολύτως.

Ε. ΣΤΑΗ: Και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο στο πότε θα γίνει εξισορρόπηση όπως λέτε, γιατί η κοινωνική ανοχή αντοχή και συναίνεση είναι ένα κρίσιμο πολιτικό στοίχημα το οποίο μάλιστα έχει και ορίζοντα χρόνου μικρό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε απόλυτα δίκιο. Και κάτι άλλο το οποίο πρέπει να πω, αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα έχουν αρνητική επίδραση, να μην ξεγελιόμαστε, και στην ύφεση και στο επίπεδο των τιμών.

Διότι όταν αυξάνει παραδείγματος χάρη για την ενέργεια ή για το ηλεκτρικό ρεύμα η τιμή, αυτό μπαίνει μέσα σε όλη την αλυσίδα. Επομένως, αυτή τη στιγμή ελπίζουμε ότι θα αντισταθμιστεί ακριβώς λόγω ύφεσης από τη γενική κατάσταση της αγοράς, αλλά οπωσδήποτε είναι μια επιβάρυνση.

Τι μπορούμε εμείς να κάνουμε από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου; Παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση πια μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών -θα έλεγα σε όλους τους ακροατές μας να συνδεθούν διότι μπορούν μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών να βρουν τις φθηνότερες τιμές, στα σούπερ μάρκετ, στον πάγκο της λαϊκής, για συγκεκριμένα προϊόντα, ένα εργαλείο που πριν δεν υπήρχε.

Από τη δική μας τη μεριά, είμαστε σε συνεχή επαφή με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ κυρίως και τους ανθρώπους της αγοράς, και παρακολουθούμε στενά για να δούμε τι άλλα μέτρα θα χρειαστεί να επιβάλουμε, εάν χρειαστεί.

Ε. ΣΤΑΗ: Όπως, τι μέτρα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, με αγορανομικές διατάξεις μπορείς να βάλεις κάποιους περιορισμούς, αλλά αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι και σας το λέω ειλικρινά, διότι μετά αρχίζουν άλλα φαινόμενα στρεβλώσεων μέσα στην αγορά.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Πάντως, από την επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι χειρότερη η κατάσταση διότι έχουμε την αύξηση του ΦΠΑ, που εκεί μπορεί να δούμε πολύ μεγαλύτερες αναπροσαρμογές προς τα πάνω και αυξήσεις από το 2%.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πάντοτε, κα Λειβαδάρη, όταν επιβάλλεις έμμεσους φόρους αυτό έχει μία επίδραση στην αναπροσαρμογή τιμών.

Επομένως, θα εξαρτηθεί πάρα πολύ εάν ο επιχειρηματικός κόσμος και το εμπόριο απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων, μειώνοντας το ποσοστό κέρδους τους, όπως μας έχουν διαβεβαιώσει.

Και ήταν πολύ μεγάλη έτσι ανακούφιση που είχαμε τη δέσμευση του εμπορικού κόσμου και του κόσμου των επιχειρήσεων, οι οποίοι είπαν ότι θα το απορροφήσουν μειώνοντας το δικό τους ποσοστό κέρδους.

Ε. ΣΤΑΗ: Κυρία Κατσέλη, ας έρθουμε τώρα στην καρδιά κάποιων προβλημάτων, που ακουμπάνε και την οικονομική λογική αλλά και το συναίσθημα, γιατί όλα αυτά πάνε παράλληλα για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο.

Λοιπόν λέτε ότι θα πάρετε κάποια μέτρα, συζητήσαμε ήδη τώρα για τα καύσιμα, όπου κατάλαβα ότι είστε προσανατολισμένοι στο πλαφόν στα καύσιμα, μας είπατε για την παρέμβαση που μπορεί να κάνετε για την εκτόξευση των τιμών.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κάναμε μια μεγάλη παρέμβαση για τα φάρμακα επίσης, η οποία έρχεται τώρα.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, θα έρθουμε και στα φάρμακα, γιατί εκεί υπήρχε ένα πίσω-μπρος, αλλά να έρθω στο θέμα των αργοποριών. Γιατί έχει γίνει πολλή κουβέντα για αργοπορίες σε κρίσιμα ζητήματα, όπου αντί να μειώσουν το πρόβλημα το επιδεινώνουν και το επαυξάνουν.

Και δε θα πάμε πίσω να δούμε εάν το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό, εάν δηλαδή αυτό το διεθνές πρόβλημα της κερδοσκοπίας δημιουργήθηκε γιατί εμείς καθυστερήσαμε, τώρα είμαστε…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό δεν ισχύει, μπορώ να σας το πω…

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, αυτό το έχετε ήδη απαντήσει πολλές φορές.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να σας πω κι ένα πρόσθετο επιχείρημα; Ένα πρόσθετο επιχείρημα που δεν έχει ακουστεί.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, ναι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εάν ήταν έτσι, τότε μετά τη λήψη των μέτρων έπρεπε να είχες αυτόματα αποκλιμάκωση των spreads.

Λοιπόν, το γεγονός ότι αυτό δεν έγινε παρά ελάχιστα, σημαίνει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το εσωτερικό ζήτημα, το δημοσιονομικό, δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα. Δεν είναι ότι καθυστερήσαμε και γι΄ αυτό είχαμε την αδυναμία δανεισμού με χαμηλό κόστος. Είναι αντίθετη η αιτιολογία. Από τις αρχές Δεκεμβρίου είχαμε μία κερδοσκοπική επίθεση ενόψει του δανεισμού και αυτό οδήγησε στα πρόσθετα μέτρα.

Ε. ΣΤΑΗ: Το είδαμε και στον τελευταίο δανεισμό, που πήραμε με 6,4% τα 5 δις και από ότι κατάλαβα από αυτά που μας είπατε πριν ένα ερωτηματικό φόβου, στο που θα είναι το περιθώριο του επιτοκίου για να δανειστούμε τώρα τον Απρίλιο, το έχετε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως υπάρχει και γι΄ αυτό περιμένουμε την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ε. ΣΤΑΗ: Λοιπόν να δούμε ερωτήματα των ακροατών μας: Όταν λέει η κα Υπουργός για πλαφόν 1,40 -μιλάνε για τις τιμές της βενζίνης- να μη δίνει την εντύπωση ότι όλα θα πάνε 1,40 γιατί στην περιοχή μου είναι 1,22. Μην αυξηθεί οπότε και πάνε όλα στο 1,40.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πολύ σωστή παρατήρηση, γι΄ αυτό ακριβώς το πλαφόν είναι κάτι το οποίο θέλει πάρα πολλή προσοχή.

Να πω ότι στην Κύπρο είχαν βάλει πλαφόν και το βγάλανε. Στην Κύπρο είχαν βάλει πλαφόν για τις ανατιμήσεις και, επειδή ακριβώς σηματοδοτεί στην αγορά, όπως πολύ σωστά λέει ο ακροατής σας, μία τιμή στην οποίαν όλοι πάνε εκεί, θέλει πάρα πολλή προσοχή το πλαφόν.

Και γι΄ αυτό δεν έχουμε μιλήσει εμείς ποτέ για πλαφόν. Διότι ο ανταγωνισμός δουλεύει. Και αυτό που είπα και πριν, σε πάρα πολλά πρατήρια οι τιμές είναι χαμηλές και καλές.

Ε. ΣΤΑΗ: Λοιπόν για να κλείσουμε αυτό το θέμα, ερώτημα άλλου ακροατή λέει: Μετά την επιβολή των μέτρων ποια ήταν η μέση τιμή και τώρα θεωρείτε ότι 1,4 είναι φυσιολογική μέση τιμή της βενζίνης;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όπως εξήγησα 1,4 δεν είναι καθόλου φυσιολογικό.

Επειδή όπως ξέρετε σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διαφορετικές ζώνες, το περισσότερο που θα έπρεπε τώρα να είναι, είναι 1,31 για την Αθήνα. Αλλά όπως είπε και ο άλλος ακροατής, έχουμε και τιμή στο 1,22 και στο 1,25 διότι ακριβώς λόγω ύφεσης υπάρχει ανταγωνισμός μέσα στην αγορά.

Ε. ΣΤΑΗ: Η Ιωάννα βέβαια τηλεφώνησε και λέει ότι: Σε μια εβδομάδα μέσα η τιμή ενός κουτιού Νουνού στο Βερόπουλο αυξήθηκε 6 λεπτά. Είναι οι αυξήσεις τις οποίες συζητήσαμε πριν από λίγο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, αλλά θα έλεγα στην κυρία που πήρε να μπει στο Παρατηρητήριο Τιμών και θα βρει το Νουνού σε διάφορα σούπερ μάρκετ. Αυτό θα πει ανταγωνισμός και θα πρέπει να αναζητά κανείς που μπορεί να είναι φθηνότερο ένα προϊόν στα καταστήματα της γειτονιάς του.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, αν είναι στη γειτονιά της θα είναι εύκολο. Αν δεν είναι στη γειτονιά της όμως δε θα είναι καθόλου εύκολο, γιατί όλα έχουν και μια πρακτική δυνατότητα εφαρμογής.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, γι΄ αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και νομίζω ότι το καταναλωτικό κίνημα και οι καταναλωτικές ενώσεις θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους.

Ε. ΣΤΑΗ: Όποιοι έχουν σχέση με το internet θα μπορέσουν να το κάνουν.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι μόνο. Και από το τηλέφωνο, από το κινητό. Με ένα τηλέφωνο στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, μπαίνεις από το κινητό και ενεργοποιείται το σύστημα.

Ε. ΣΤΑΗ: Μάλιστα.

Λοιπόν, να έρθουμε τώρα στις αργοπορίες συγκεκριμένων νομοσχεδίων που σας αφορούν άμεσα, είτε δεν έχετε εσείς τις αποκλειστικές αρμοδιότητες, αλλά αφορούν το οικονομικό επιτελείο. Δύο είναι τα νομοσχέδια για τα οποία συζητάμε και όλοι λένε και μάλιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε “έπρεπε να είχαν έρθει χτες”.

Μιλάμε για το φορολογικό νομοσχέδιο, μέσα από το οποίο προτίθεστε και υποτίθεται ότι θα δοθεί το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης στα βάρη ως προς τον κόσμο και το άλλο είναι το αναπτυξιακό. Τι θα γίνει, για να μην αισθανθεί ο κόσμος ότι μπήκαμε μετά από αυτά τα μέτρα σε ένα τούνελ ύφεσης, από το οποίο κανείς δε γνωρίζει πότε θα βγούμε και μάλλον όταν θα βγούμε θα έχουμε πολλούς τραυματίες και πολλούς νεκρούς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Στάη, χαίρομαι που με ρωτάτε, γιατί πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο μύθο, τουλάχιστον για το αναπτυξιακό, και θέλω να το εξηγήσω, γιατί υπάρχει μία πλήρης παρανόηση όσον αφορά το αναπτυξιακό.

Ε. ΣΤΑΗ: Το αναπτυξιακό που σας αφορά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Που με αφορά.

Ε. ΣΤΑΗ: Το φορολογικό αφορά τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το φορολογικό αφορά το άλλο Υπουργείο. Όπως γνωρίζετε, είθισται το φορολογικό νομοσχέδιο να έρχεται κάθε χρόνο περίπου αυτή την εποχή, κάπου Φλεβάρη. Ιδιαίτερα αυτό το φορολογικό, για να μιλήσω, παρόλο ότι λείπει ο κ. Παπακωνσταντίνου, να μιλήσω έτσι εκ μέρους του…

Ε. ΣΤΑΗ: Όχι, θα μας μιλήσετε και για τις σχέσεις σας με τον κ. Παπακωνσταντίνου αμέσως μετά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, είναι πάρα πολύ καλές, θα έλεγα είναι άριστες και συνεργαζόμαστε πολύ στενά.

Ε. ΣΤΑΗ: Τώρα, είναι μυθολογία αυτό το οποίο συζητιέται;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε κι εγώ διαβάζω αυτά που συζητούνται και εκπλήσσομαι.

Ε. ΣΤΑΗ: Το έχετε κουβεντιάσει μεταξύ σας;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, πολλές φορές και έχουμε πει να κάνουμε και κοινές συνεντεύξεις για το θέμα που είναι συναρμοδιότητας, που είναι η πολιτική εγγυήσεων, στην οποία ελπίζω τώρα, μόλις κι εκείνος…

Ε. ΣΤΑΗ: Μόλις γυρίσει από…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μόλις γυρίσει και μόλις μπορέσουμε να συνεργαστούμε για να το βγάλουμε μπροστά, να πάμε μαζί.

Ε. ΣΤΑΗ: Θα έλεγα ότι αν είναι μύθος το ότι δε συνεργάζεστε, θα έπρεπε ίσως να έχετε κάνει ήδη την κοινή συνέντευξη τύπου.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε σοβαρά την πολιτική εγγυήσεων, που είναι ένα μεγάλο θέμα. Αλλά ελάτε μια στιγμή να σας απαντήσω για τον άλλο μύθο. Το θέμα του αναπτυξιακού νόμου, γιατί γι’ αυτό μιλάμε.

Πρώτα – πρώτα, αυτό που μας ενδιαφέρει και αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει όλους μας, είναι οι επενδύσεις να κινούνται, δημόσιες και ιδιωτικές. Για τις δημόσιες επενδύσεις έχουμε ένα ΚΠΣ, το ΕΣΠΑ, έχουμε 16 δις διαθέσιμα και πρέπει τάχιστα, και αυτό κάνουμε, αυτό αρχίσαμε να κάνουμε από τις 7 Οκτωβρίου, να ενεργοποιούμε όλους τους δυσκίνητους μηχανισμούς του δημοσίου, προκειμένου να απορροφηθεί το ΚΠΣ όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Παραλάβαμε δημόσιες επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ με 3,5% απορρόφηση. Στόχος μας είναι το 2010 να φτάσει πάνω από το 15%. Και έχουμε ήδη υπογράψει 3 δις, από μέσα Οκτωβρίου μέχρι αυτή τη στιγμή. Κάθε μήνα έχουμε περίπου 800 – 900 εκατ. ευρώ εγκρίσεις, για έργα στην περιφέρεια και στην Αθήνα.

Ε. ΣΤΑΗ: Έχουν ήδη υπάρξει τέτοιες εγκρίσεις;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, βεβαιότατα, 3 δις.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Δηλαδή μπορεί να πάμε στα 10 δις φέτος;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή θα υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 9,8 δις, ένα αυτό. Δεύτερον, ιδιωτικές επενδύσεις: δύο μεγάλα προβλήματα.

Το ένα είναι οφειλές που είχε η κυβέρνηση προς επενδυτές, οι οποίοι είχαν προωθήσει αναπτυξιακά προγράμματα μέσω του προηγούμενου νόμου. Είχαμε 900 εκατομμύρια οφειλές. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπληρώσει 300 εκατομμύρια περίπου. Τους ξεπληρώνουμε όλους και στηρίζουμε αναπτυξιακά σχέδια για να ξεπληρώσουμε και τα 900 εκατομμύρια μέχρι το Μάιο και ταυτόχρονα αξιολογούμε 4.000 επενδυτικά προγράμματα που θα καλύψουν το 2010.

Ε. ΣΤΑΗ: Είστε ευχαριστημένη εσείς με αυτούς τους ρυθμούς που μας περιγράφετε; Δηλαδή η ελληνική κοινωνία δε θα μπει σε αυτόν τον κυκεώνα της ύφεσης, όπου οι αριθμοί μέχρι στιγμής, τους οποίους έχει αναφέρει και ο συνάδελφός σας ο κ. Λοβέρδος, της ανεργίας για παράδειγμα θα φτάσει στο 1 εκατομμύριο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εδώ είναι δυο διαφορετικά ερωτήματα. Το ένα είναι, θα έχουμε ύφεση το 2010; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, ναι, και θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπαμε. Γιατί; Γιατί, για να μην είχαμε ύφεση, αυτά που κάνουμε τώρα έπρεπε να είχαν γίνει πριν 2 χρόνια.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Μεγαλύτερη πόσο κα Κατσέλη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή είναι η διαφορά. Δηλαδή ότι έπρεπε…

Ε. ΣΤΑΗ: Πού την προβλέπετε την ύφεση αυτή;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε θα ήθελα να πω ένα νούμερο, γιατί θα εξαρτηθεί πόσο γρήγορα θα σταθεροποιηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Διότι όσο έχουμε αυτή την αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τόσο αναβάλουν και οι καταναλωτές και οι επενδυτές τις δαπάνες τους. Και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση.

Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να σταματήσει το κλίμα πανικού, να υπάρξει ομαλοποίηση και σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, να επανέλθει η αγορά στους κανονικούς της ρυθμούς, οι καταναλωτές, παρόλη τη μεγάλη αφαίμαξη πραγματικού εισοδήματος, να μπορέσουν σιγά – σιγά να ξαναμπούν στην αγορά…

Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό όπως ξέρετε, για κάποιες κοινωνικές ομάδες δεν είναι καθόλου εύκολο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι καθόλου εύκολο και κατανοώ απολύτως, μα απολύτως, το πρόβλημα που έχουν.

Ε. ΣΤΑΗ: Όπως επίσης λειτουργεί και στις άλλες κοινωνικές ομάδες το ψυχολογικό στοιχείο βέβαια.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γιατί υπάρχει ένα κλίμα, ακριβώς αυτό είπα. Και άρα δεν μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή μια πρόβλεψη για τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά θα έχουμε. Αυτό όμως…

Ε. ΣΤΑΗ: Πάντως πιστεύετε ότι θα είναι μεγαλύτερη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δυστυχώς, θα είναι μεγαλύτερη. Αυτό όμως σημαίνει…

Ε. ΣΤΑΗ: Οπότε αυτά τα εφιαλτικά νούμερα, που εσείς δε θέλετε ως οικονομολόγος να αναφέρετε αριθμούς έτσι εύκολα και αβασάνιστα, όμως άλλοι συνάδελφοί σας, όπως ο κ. Λοβέρδος, ανέφερε αριθμούς και αυτός ο αριθμός του 1 εκατομμυρίου, που προσωπικά το έχω τσεκάρει και από άλλες πηγές, ότι δεν ήταν καθόλου υπερβολικός…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τι 1 εκατομμύριο;

Ε. ΣΤΑΗ: Άνεργοι, ένα 20% δηλαδή η ανεργία, ότι φαίνεται ότι είναι εφιαλτικό για μια κοινωνία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ υψηλό και γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες. Και επειδή ήδη μπήκαμε στα μαύρα, να πούμε και κάτι αισιόδοξο εδώ.

Ε. ΣΤΑΗ: Έχω κι άλλα μαύρα εδώ, από ερωτήματα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Περιμένετε όμως να πούμε και στον κόσμο που μας ακούει κάτι αισιόδοξο, το οποίο μπορούμε να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή για να αντιστρέψουμε αυτή τη μαυρίλα, πρέπει να προωθήσουμε τις επενδύσεις.

Τις δημόσιες επενδύσεις τις προωθούμε. Αυτό δεν το φοβάμαι. Εκεί που θα είναι το μεγάλο άλμα θα είναι στις ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή μόνο στο Υπουργείο μας έχουμε 25 επενδυτικά σχέδια 20 δις, τα οποία έχουν μπλοκαριστεί στη γραφειοκρατία.

Ε. ΣΤΑΗ: Εδώ είναι το θέμα, ξεμπλοκάρετε γρήγορα τη γραφειοκρατία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς αυτό είναι το δεύτερο που θα ήθελα να σας πω.

Ε. ΣΤΑΗ: Πέστε το γρήγορα αυτό, επειδή έχουμε καθυστερήσει, δεν έχουμε χρόνο και είναι κάποια ερωτήματα που πρέπει να σας τα βάλουμε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κάνουμε μια μεγάλη τομή στο Υπουργείο, ξεμπλοκάροντας όλες τις διαδικασίες, καταθέτουμε τις επόμενες βδομάδες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων από 39 μέρες που απαιτείται σήμερα για να ιδρύσεις μια επιχείρηση και 15 βήματα, μία μέρα – ένα βήμα. Και αμέσως μετά έρχεται η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο, που και αυτό θα επιτρέψει όλες αυτές τις επενδύσεις να λάβουν χώρα.

Ε. ΣΤΑΗ: Ένα θέμα το οποίο έρχεται σε πολλαπλότητα εδώ πέρα, είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα, από διαφορετικούς ακροατές, αφορά το νομοσχέδιο για τα υπέρ – χρεωμένα νοικοκυριά. Και μάλιστα ένας ακροατής μας, ο κ. Νώντας, με ρωτάει αν εσκεμμένα δε σας το ρωτάω.

Επειδή είναι πολλά τα ερωτήματα που αφορούν αυτό και που έρχονται με διάφορους τρόπους, μήπως το εμποδίζουν οι τράπεζες και μάλιστα ο κ. Κώστας λέει «χάρη σε αυτά τα νοικοκυριά είστε τώρα στην εξουσία», πέστε μας τι γίνεται με το θέμα αυτό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχουν απόλυτα δίκιο και, αν είναι κάποιος που σπρώχνει γι’ αυτό το νομοσχέδιο, γιατί το πιστεύω ακράδαντα, είμαι εγώ. Είναι μια μεγάλη τομή, που θα ανακουφίσει πραγματικά πολύ κόσμο και πολλές οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται σε αποδεδειγμένη αδυναμία να ξεπληρώσουν χρέη.

Αυτό βρίσκεται, όπως έχω πει επανειλημμένα, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Περιμένουμε τη γνωμοδότησή της…

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Υπήρχαν αντιρρήσεις…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, δεν υπήρχαν αντιρρήσεις, το έχουμε στείλει για γνωμοδότηση. Θα μπορούσαμε να το είχαμε καταθέσει χωρίς τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό όμως, σε αυτή τη στιγμή της χρηματοπιστωτικής αναταραχής, θα ήταν επικίνδυνο.

Θέλω να έχω τη  γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επικοινωνώ καθημερινά με εκείνους, βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο διαβούλευσης. Ελπίζω να το έχουμε το γρηγορότερο δυνατό και μόλις το έχουμε θα το καταθέσουμε στη Βουλή.

Ε. ΣΤΑΗ: Να έρθουμε και είναι το τελευταίο μας ερώτημα, γιατί θα μας διώξουν από το στούντιο, τι έγινε με τα φάρμακα, έχουμε ερωτήματα και για τα φάρμακα και μάλιστα είναι και κάποιοι που είναι γιατροί, ακροατές μας και ρωτάνε γιατί αποσύρθηκε αυτή η τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν αποσύρθηκε, απλώς αναβλήθηκε η κατάθεσή της. Έρχεται με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή για το ΕΣΠΑ…

Ε. ΣΤΑΗ: Τέλος πάντων, δεν πέρασε. Και είχατε και μία…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, εγώ το απέσυρα…

Ε. ΣΤΑΗ: Γιατί είχατε πάρα πολλές αντιρρήσεις από συναδέλφους σας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είχαμε προλάβει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων να γίνει η κατάλληλη ενημέρωση γι’ αυτή τη μεγάλη τομή η οποία γίνεται και η οποία θα οδηγήσει σε ένα διαφανές και αξιόπιστο σύστημα τιμολόγησης, που μέχρι τώρα δεν είχαμε. Είχαμε μόνο, αν θέλετε, περίεργες διαδικασίες τιμολόγησης. Γίνεται για πρώτη φορά μια μεγάλη τομή με ένα αξιόπιστο σύστημα, μείωση τιμών…

Ε. ΣΤΑΗ: Τώρα θα έχει πιο χαμηλή…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαιότατα, μειώνουμε τις τιμές των φαρμάκων και αυτό θα φανεί…

Ε. ΣΤΑΗ: Πιο χαμηλή από αυτή που είχατε…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: 20%…

Ε. ΣΤΑΗ: Που είχατε προτείνει και το αποσύρατε για να το φέρετε ολοκληρωμένο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η μεσοσταθμική θα είναι περίπου το ίδιο, 20% – 22%. Με μια μεγάλη μείωση των τιμών, εξοικονόμηση δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 1 δις μόνο από τη διαδικασία τιμολόγησης και για πρώτη φορά ένα διαφανές σύστημα, που δε θα μπαίνουν οι διάφοροι ενδιαφερόμενοι στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για να επηρεάζουν την τιμολόγηση.

Ε. ΣΤΑΗ: Εγώ σε αυτό θα σας πω ότι, επειδή αρκετά πράγματα τα οποία είπαμε τώρα, σας τα έβαλα εγώ με γενικό τίτλο καθυστερήσεις, βλέπω ότι κι εσείς η ίδια το λέτε, έχετε μια ειλικρίνεια και μια ευθύτητα στον τρόπο που τα αντιμετωπίζετε, ότι δεν είχε γίνει  καλή συνεννόηση, με τον Κοινοβουλευτικό Τομέα…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μιλάμε για μια βδομάδα καθυστέρηση.

Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, υπάρχουν όμως πολλά τέτοια, τα οποία δημιουργούν ένα κεφάλαιο που λέγεται καθυστερήσεις και έλλειψη συνεννόησης.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι; Όταν ολική ανατιμολόγηση για 6.500 φάρμακα είχε να γίνει από το 1997 και σε 3 μήνες έγινε ανατιμολόγηση φαρμάκων, στήθηκε ένα Παρατηρητήριο Φαρμάκων, περνάει ένα καινούριο σύστημα τιμολόγησης, που κάνει τέτοιες μεγάλες τομές, γιατί πρόκειται για μεγάλη τομή, ε, μια βδομάδα καθυστέρηση ας τη συγχωρέσουμε…

Ε. ΣΤΑΗ: Τελευταίο ερώτημα, γιατί σήμερα μίλησε ο Πρόεδρος των βιομηχάνων. Θάνο, εσύ μη φωνάζεις, θα φάμε 2 λεπτά, τώρα τι να κάνουμε. Πέστε μας σας παρακαλώ πάρα πολύ, είπε ο Πρόεδρος των βιομηχάνων, ότι δεν υπάρχει περίπτωση στον ιδιωτικό τομέα να κοπεί ο 14ος μισθός. Εσείς το υπογράφετε αυτό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οι κοινωνικοί εταίροι είναι εκείνοι που κάνουν τη διαπραγμάτευση. Όταν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι βγαίνουν και λένε κάτι τέτοιο, εμείς όχι μόνο το υπογράφουμε…

Ε. ΣΤΑΗ: Το λέω, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει προς άλλες κατευθύνσεις.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επειδή είχα συνομιλίες και με τον κ. Ρεν και όλους, δεν υπήρχε ποτέ τέτοιο αίτημα.

Ε. ΣΤΑΗ: Άλλη αναταραχή στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, όπως ελαστικοποίηση των όρων και συνθηκών εργασίας κλπ.;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δε βλέπω κάτι παρόμοιο.

Ε. ΣΤΑΗ: Μάλιστα, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Ε. ΣΤΑΗ: Γεια σας από εμάς.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings