Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL και τις δημοσιογράφους Κάτια Μακρή και Μαριάννα Πυργιώτη
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τα θέματα της οικονομίας δεν μπορούμε παρά να τα συζητάμε κάθε μέρα, γιατί κάθε μέρα έχουμε εξελίξεις. Πάμε όμως στα εσωτερικά θέματα, τα οποία και αυτά μας απασχολούν πάρα – πάρα πολύ.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Ναι, γιατί έτσι ζούμε, στην καθημερινότητα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ακριβώς. Λέγαμε λοιπόν πριν από λίγο για την προσωρινή σύνταξη-εξπρές. Είναι κάτι το οποίο ανακοίνωσε χθες ο κ. Κουτρουμάνης. Θέλουμε να μάθουμε όλες τις πληροφορίες γι’ αυτό, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό, αν συμβεί και όποτε συμβεί. Πάμε αμέσως στην Υπουργό Εργασίας, την κα Λούκα Κατσέλη. Καλό σας μεσημέρι. Τι κάνετε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλό μεσημέρι, κα Μακρή, κα Πυργιώτη.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Γεια σας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλό μεσημέρι και καλή χρονιά σε όλους τους ακροατές σας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλή χρονιά, κα Υπουργέ. Εχθές λοιπόν είχαμε αυτή την ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, και επειδή είναι πάρα πολύ σημαντικό και επειδή σωστά επεσήμανε η Μαριάννα ότι το έχουμε ακούσει κατά το παρελθόν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πάρα πολλές φορές χωρίς ποτέ να το έχουμε δει, θέλουμε να μας πείτε συγκεκριμένα πράγματα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Μακρή, δεν είναι ανακοίνωση. Πρόκειται περί ρύθμισης, η οποία εντάσσεται στο σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή για ψήφιση, μετά την ανοιχτή διαβούλευση, και στοχεύει σε ένα πράγμα, στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Αυτή τη στιγμή, ξέρουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με κάποιον ο οποίος συνταξιοδοτείται και ο οποίος πρέπει να περιμένει πάρα πολλούς μήνες προκειμένου να βγει η σύνταξή του. Αυτό δημιουργεί, ιδιαίτερα σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο, μεγάλα προβλήματα στους συνταξιούχους.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντα δημιουργούσε, κα Υπουργέ.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πάντοτε δημιουργούσε, αλλά φανταστείτε ακόμα περισσότερο τώρα, που όλο το οικογενειακό εισόδημα έχει συμπιεστεί και υπάρχουν άνθρωποι στην οικογένεια οι οποίοι δεν έχουν εισόδημα από άλλες πηγές. Επομένως, βασικός στόχος του Υπουργείου μας είναι να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη και γι’ αυτό αποφασίσαμε στο σχέδιο νόμου να αντιστρέψουμε λίγο τη λογική της δημόσιας διοίκησης.
Δηλαδή, να βγαίνει η προσωρινή σύνταξη, και αν θα είναι 80% ή 90% μένει να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Να βγαίνει ως προσωρινή σύνταξη, να δίνεται και μετά να γίνεται η εκκαθάριση, διότι αυτή τη στιγμή πρέπει αυτός που συνταξιοδοτείται να υποβάλει όλα τα χαρτιά του, να μαζέψει όλα τα χαρτιά. Αυτό παίρνει πάρα πολύ καιρό.
Οι υπηρεσίες ακολουθούν το δικό τους χρονοδιάγραμμα και αυτό παίρνει πάρα πολύ καιρό και επομένως αντιστρέφουμε τη λογική. Λέμε, εντάξει, μπορεί να μη γίνει η συνολική εκκαθάριση. Θα υπάρχει ένα Σώμα Ελεγκτών που να πιστοποιεί ότι πραγματικά αυτός δικαιούται σύνταξη, ο άνθρωπος που βγήκε στη σύνταξη, ο πολίτης δηλαδή. Θα βγαίνει απόφαση προσωρινής σύνταξης και θα παίρνει ένα ποσοστό αρκετά υψηλό, 80% με 90% της σύνταξής του, και η εκκαθάριση, τα υπόλοιπα, θα δίνονται εκ των υστέρων.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πότε θα ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είναι στο νομοσχέδιο του ΣΕΠΕ. Το Υπουργείο Εργασίας προωθεί δύο μεγάλα σχέδια νόμου αυτή την περίοδο. Το πρώτο είναι για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που είναι μεγάλη προτεραιότητα του Υπουργείου μας, και το δεύτερο είναι για την κοινωνική οικονομία και τη σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Στο νομοσχέδιο του ΣΕΠΕ υπάρχουν μία σειρά ρυθμίσεων που αφορούν τον ασφαλιστικό τομέα και εκεί μπαίνει και η ρύθμιση για την προσωρινή σύνταξη.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Αυτό το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω είναι το εξής, κα Κατσέλη. Θα ισχύσει για όλα τα ταμεία ή μόνο για το ΙΚΑ; Ένα ερώτημα.
Δεύτερο ερώτημα. Επειδή ακριβώς πολύ γλαφυρά περιγράψατε και το έχουμε ζήσει και εμείς κάθε φορά που υποπίπτει στην αντίληψή μας το τι χαρτιά χρειάζεται για να βγάλει κάποιος σύνταξη, δεν πρέπει ταυτόχρονα να απλοποιηθεί αυτή η ανόητη γραφειοκρατία;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε απόλυτα δίκιο. Μάλιστα, τώρα βγήκα από μία συνάντηση όλων των διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων, των κυριότερων ασφαλιστικών ταμείων, και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και συζητούσαμε ακριβώς αυτό.
Πρέπει να γίνει και θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά θα πάρει λίγο καιρό, σε μία απλούστευση και κωδικοποίηση όλων των διαδικασιών, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η τεράστια γραφειοκρατία που βαραίνει και τον πολίτη και το ίδιο το Υπουργείο. Το ίδιο θα έλεγα και για την εργασιακή μας νομοθεσία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Γιατί αυτό ήταν η προεκλογική σας δέσμευση, κα Υπουργέ. Εγώ θυμάμαι τον Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη πριν από τις εκλογές, δηλαδή του 2009, να δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος του ΄10, τώρα μου διαφεύγει ο χρονικός ορίζοντας που είχε δώσει…
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό αφορούσε κάτι το οποίο το είχα χειριστεί στο άλλο…
Κ. ΜΑΚΡΗ: Θα υπάρχει απλοποίηση όλων των διαδικασιών για τη σύνταξη. Δεν θα υπάρχει πια αυτή η ταλαιπωρία.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Μακρή…
Κ. ΜΑΚΡΗ: Το θυμάμαι σωστά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το θυμόσαστε πολύ σωστά και γι’ αυτό βάζουμε μπροστά από αρχές του 2011 την αντιστροφή αυτής της λογικής. Επειδή η απλούστευση δεν είναι εύκολη διοικητικά, τα βήματα που πρέπει να γίνουν θα πάρουν αρκετούς μήνες, αντιστρέψαμε τη λογική και είπαμε ότι θα βγαίνει η προσωρινή σύνταξη και μετά θα γίνεται η εκκαθάριση.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Υποθέτω, γιατί θέλω να δεσμευθείτε χρονικά γι’ αυτό, δηλαδή υποθέτω ότι το Φεβρουάριο θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του ΣΕΠΕ που λέτε, του Σώματος Επιθεωρητών, που θα περάσει και αυτή η διάταξη μέσα. Άρα, από τον Μάρτιο δηλαδή μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Στο χρονοδιάγραμμά μας είναι ότι η προσωρινή σύνταξη θα γίνει πραγματικότητα, αν όχι το πρώτο τρίμηνο, το πρώτο εξάμηνο του ΄11.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Το πρώτο εξάμηνο του ΄11, μάλιστα. Για να πάμε λίγο στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Στις αρχές του χρόνου απασχόλησε πάρα πολύ η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση από γαλακτοβιομηχανία της Βορείου Ελλάδος. Έκτοτε τι έχει γίνει με τις επιχειρησιακές, κα Κατσέλη; Πόσες εταιρείες έχουν κάνει αίτηση για να μπουν σε αυτό το καθεστώς;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή πλήρη εικόνα. Δεν είναι πολλές. Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις στο ΣΕΠΕ για τη διαδικασία. Εμείς, το ΣΕΠΕ έστειλε, αν θέλετε, βασικές κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να προχωράνε οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και τι απαιτείται από το ΣΕΠΕ ώστε να υπάρξει μία αιτιολογημένη έκθεση της επιχείρησης και των εργαζομένων, προκειμένου να υπαχθούν και να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας. Το ίδιο έκανε και η ΓΣΕΕ.
Να πω κάτι, το οποίο δεν έχει τονιστεί και ήταν ενδιαφέρον. Η ΝΕΟΓΑΛ, που ήταν η πρώτη εταιρεία η οποία υπέβαλε αίτηση στο ΣΕΠΕ για να υπαχθεί, είναι ενδιαφέρουσα εταιρεία, γιατί είναι συνεταιριστική. Και οι κτηνοτρόφοι μέσα έχουν ένα ποσοστό και οι εργαζόμενοι έχουν ένα 8% περίπου της εταιρείας και από κοινού οι παραγωγοί, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση υπέβαλαν την αίτηση για να υπογράψουν μία ειδική επιχειρησιακή σύμβαση.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μάλιστα, έγινε με τη σύμφωνη γνώμη λέτε των εργαζομένων.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και των παραγωγών. Δηλαδή, είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη αίτηση κατατέθηκε από μία επιχείρηση όπου οι εργαζόμενοι είναι και μέτοχοι της επιχείρησης.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Να σας ρωτήσω εγώ για το άλλο πολύ μεγάλο θέμα, για τα βαρέα και ανθυγιεινά, που θα περικοπεί περίπου το 10% των επαγγελμάτων που είναι τώρα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν θα περικοπεί το 10%. Αυτή τη στιγμή ποιο είναι το πρόβλημα, κα Πυργιώτη. Στην Ελλάδα, για λόγους αν θέλετε που τους γνωρίζουμε όλους…
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Ναι, δυστυχώς.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και ιστορικούς, αλλά και αδιαφάνειας θα έλεγα, έχουμε ίσως το υψηλότερο ποσοστό εγγεγραμμένων εργαζόμενων κάτω από το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
Στο πλαίσιο και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά ουσιαστικά και της διαφάνειας και της σωστής λειτουργίας στο δημόσιο τομέα, γίνεται μία εκκαθάριση αυτής της λίστας, με στόχο το ελληνικό ποσοστό να είναι περίπου στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, που είναι περίπου ένα 10%.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Εσείς εκτιμάτε ότι τα επαγγέλματα τα οποία βγάζετε πλέον, έχουν βγει δηλαδή και τα επαγγέλματα τα οποία εκπροσωπούν αυτή τη στιγμή τα βαρέα και ανθυγιεινά, με δεδομένο πια τα νέα όρια αν θέλετε σύνταξης, διότι κάποτε είχαμε και μια αίσθηση ότι, εντάξει, τα βαρέα και ανθυγιεινά εκεί γύρω στα 50 – 55 με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, αν δουλεύεις από 20 χρονών, την παίρνεις τη σύνταξη.
Τώρα δεν είναι έτσι. Είναι βαρέα και ανθυγιεινά με μια δεκαετία πάνω υπό μία έννοια. Δηλαδή, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Συνυπολογίζει κανείς το ότι να δουλέψει ένας άνθρωπος από 18 – 20 χρονών σε χειρονακτική συνήθως εργασία στα βαρέα και ανθυγιεινά ή σε εκτεθειμένη εργασία, πότε θα βγει στη σύνταξη;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Πυργιώτη, θέτετε δύο ξεχωριστά ζητήματα. Το ένα είναι ποιος δικαιούται να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Ναι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και αυτό είναι κάτι του οποίου γίνεται η επεξεργασία αυτή τη στιγμή και, όταν είναι έτοιμη η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Και το δεύτερο είναι, όντας στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών…
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Στα βαρέα και ανθυγιεινά, πόσα χρόνια αντέχει να δουλεύει;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το συνταξιοδοτικό αυτό το έχει καλύψει και έχει κλείσει το θέμα. Άρα, αυτή τη στιγμή, αυτό που μένει είναι ποιοι δικαιούνται να είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η λίστα αυτή, όπως ξέρετε, είναι μία ιστορική λίστα, η οποία έχει διαμορφωθεί κάτω από άλλες συνθήκες.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Έχουμε και επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πια, επαγγέλματα στα οποία έχει υπάρξει ένας εκσυγχρονισμός στον τρόπο άσκησής τους με τα νέα μέσα, οπότε παύει να είναι ανθυγιεινό ένα επάγγελμα. Επομένως, όλα αυτά εξετάζονται από την αρμόδια Επιτροπή και, όταν είμαστε έτοιμοι, θα κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Κυρία Υπουργέ, έχει ένα πολύ ενδιαφέρον πρωτοσέλιδο σήμερα η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Εξαφανισμένα, λέει, βασικά φάρμακα, κερδοσκοπία βιομηχανιών και εμπόρων καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί. Εξαφανίζουν τα φάρμακα από τα φαρμακεία τα φθηνά, γιατί προτιμούν να τα εξάγουν σε πολύ ακριβότερες τιμές. Αυτό υποθέτω ότι αφορά και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία είναι στη δικαιοδοσία σας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Μακρή, δεν έχουμε καμία τέτοια καταγγελία που να έχει έρθει τουλάχιστον σε γνώση μας όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Δεν υπάρχει δηλαδή θέμα για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν έχει έρθει. Επειδή πάντοτε μπορεί κάπου να υπάρξει ένα θέμα, αυτή τη στιγμή δεν έχει έρθει τίποτα σε γνώση μας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Επειδή έχετε ασχοληθεί με πάρα πολλά θέματα, βεβαίως πια δεν είναι της αρμοδιότητάς σας, αλλά εσείς ψηφίσατε το νομοσχέδιο, θέλω να σας ρωτήσω για τις ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, είναι της αρμοδιότητάς μου, διότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όπως ξέρετε…
Κ. ΜΑΚΡΗ: Έχει περάσει σε σας, έχετε δίκιο.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχει περάσει σε μας. Αυτή τη στιγμή, έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά σε συνεργασία…
Κ. ΜΑΚΡΗ: Είναι όντως απρόθυμες οι τράπεζες, κα Υπουργέ, να βοηθήσουν τα νοικοκυριά;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, είναι φυσικό στην αρχή να υπάρχει μια δυστοκία, αλλά ο νόμος, η εφαρμογή του νόμου, δεν εναπόκειται και δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών.
Οι τράπεζες εμπλέκονται στην πρώτη φάση, που είναι η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού. Εάν μεν είναι ευκταίο να επιτευχθεί ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός, και αυτός είναι ο στόχος και του νομοθετήματος, σιγά – σιγά να μπούμε σε μία κουλτούρα εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Εάν όμως αυτό δεν επιτευχθεί, που όπως φαίνεται δεν επιτυγχάνεται μέχρι τώρα τουλάχιστον για πληθώρα περιπτώσεων, τότε ο πολίτης μπορεί να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο και το Ειρηνοδικείο με βάση όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του θα βγάλει την απόφαση. Έχει γίνει όμως μια πολύ σημαντική προετοιμασία, η οποία δεν έχει γίνει και γνωστή, επιμόρφωσης των δικαστών στα Ειρηνοδικεία, έτσι ώστε πραγματικά να μπορούν να χειριστούν τέτοιες υποθέσεις.
Προχωράει η πρόσληψη 80 νέων Ειρηνοδικών. Έχει μία στενή συνεργασία με τους νομικούς σε περιφερειακό επίπεδο, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ώστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και με τις οργανώσεις καταναλωτών, έτσι ώστε να συνδράμουν τους πολίτες σε αυτή τη διαδικασία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Έχετε μήπως υπολογίσει πόσες χιλιάδες περίπου θα περιληφθούν σε αυτή τη ρύθμιση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Στην αρχή λέγαμε για νούμερα τα οποία ξεπερνούσαν τις 100.000 μέσα σε ένα – δύο χρόνια. Αυτή τη στιγμή, ακόμα είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε. Θα περιμένουμε. Νομίζω στο τέλος του χρόνου, μετά από έξι μήνες, οκτώ μήνες, θα δούμε ποια είναι η ζήτηση για τέτοιου είδους διευθετήσεις. Μην ξεχνάμε ότι και οι ίδιες οι τράπεζες προβαίνουν και από μόνες τους σε ρυθμίσεις και επομένως δίνεται η δυνατότητα να κάνει και από μόνη της η τράπεζα μία ρύθμιση με ένα δανειολήπτη.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Και ένα τελευταίο από μένα τουλάχιστον ερώτημα πολιτικού χαρακτήρα. Δε μου λέτε, ο κ. Πάγκαλος προκαλεί σοβαρό πρόβλημα πια στην Κυβέρνηση με τις δηλώσεις του;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κυρία Μακρή, οι πολιτικοί, και νομίζω ότι γι’ αυτό κάθε κουβέντα που λέμε πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επηρεάζουμε. Και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Εγώ πάλι θα πάω σε πολύ πιο πεζό θέμα, γιατί είναι ερώτημα ακροάτριας και το θεωρώ, ξέρετε, πολύ σημαντικό. Ρωτήστε, λέει, την κα Υπουργό τι θα γίνει με τους μακροχρόνια άνεργους. Είμαι 56 χρονών και μας λείπουν τα 100 ένσημα το χρόνο. Δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε μειωμένη σύνταξη. Πού να βρούμε δουλειά, τι να κάνουμε;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Χαίρομαι που βάζετε την ερώτηση, διότι είναι ακριβώς η μεγάλη μας αγωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανεργία αυξάνει και τα προγράμματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη κυρίως από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού απευθύνονται περισσότερο σε ειδικές κατηγορίες και σε νέους, αλλά…
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Μακροχρόνια άνεργους.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους, αλλά και σε αυτούς, σε εργαζόμενους και σε επιχειρήσεις, για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Από την άλλη μεριά, υπάρχει πρόβλημα και προχωράμε με τρεις μεγάλες παρεμβάσεις. Η πρώτη είναι τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας. Δεύτερον, ελπίζω μέσα στο πρώτο εξάμηνο αυτού του χρόνου, και ιδιαίτερα για μακροχρόνια άνεργους και ανθρώπους πάνω από 55 ετών, σε συνεργασία με τους Καλλικρατικούς Δήμους να έχουμε προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης, που είναι μια νέα μορφή απασχόλησης και κοινωνικής εργασίας.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Μάλιστα. Θα κολλάνε ένσημα εκεί βέβαια.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Που κάποιος σαν την κυρία ή κάποιος τουλάχιστον πάνω από 55 θα μπορέσει να εξασφαλίσει τα ένσημα που του λείπουν. Και η τρίτη τομή είναι οι κοινωνικές επιχειρήσεις με το σχέδιο νόμου το οποίο καταθέτουμε, όπου μπορούν πέντε άτομα από κοινού να φτιάξουν μία επιχείρηση που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, αλλά για κοινωφελή σκοπό, έτσι ώστε σε συνεργασία και με τους Δήμους και με τις Περιφέρειες να μπορούν να ενεργοποιηθούν στην αγορά εργασίας.
Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ, κα Υπουργέ. Καλό σας μεσημέρι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ. Γεια σας. Καλό μεσημέρι.
Leave a Reply