Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL και το δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλημερίσουμε την Υπουργό Εργασίας. Κυρία Υπουργέ, καλή σας ημέρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θέλω να συζητήσουμε σήμερα τα συνήθη αυτά που σας ρωτούν, θέλω να συζητήσουμε για τα γενικότερα με αφορμή την επίσκεψη Ρομπάι στη χώρα, ο οποίος μας είπε, πάρτε μέτρα για την απάτη, πάρτε μέτρα για τη διαφθορά, πάρτε μέτρα για τη φοροδιαφυγή, πάρτε μέτρα για τη γραφειοκρατία.
Τα ίδια μας είπε και ο Στρος Καν και μας τα είπε χειρότερα μάλιστα. Είμαστε μέσα στο βούρκο, είμαστε να μην πω χειρότερες εκφράσεις που λέει ο λαός. Μας έχουν πάρει χαμπάρι στο εξωτερικό και έχω την αίσθηση ότι εμείς νομίζουμε ακόμη ότι μπορούμε να τους κοροϊδεύουμε.
Και το ερώτημά μου είναι τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση, ώστε να αναστρέψουμε γρήγορα αυτή την πολύ δυσάρεστη εικόνα;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να ξεκινήσουμε από το εξής. Για να πολεμήσεις και την διαφθορά και την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή χρειάζονται πάνω απ’ όλα ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Έχουμε φτάσει στο 2011 και μόλις τώρα αυτό το χρόνο ολοκληρώνεται η διασύνδεση βάσεων δεδομένων και για το Υπουργείο Οικονομικών και για το Υπουργείο Εργασίας.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει συνδεθεί για πρώτη φορά παραδείγματος χάρη το ΙΚΑ, το ΣΕΠΕ, ο ΟΑΕΔ έτσι ώστε να μπορεί κανένας να πιάνει τις καταστρατηγήσεις που γίνονται, μερικές φορές συμφωνία εργοδοτών – εργαζομένων, για θέματα που αφορούν την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαποφυγή.
Το «ΕΛΕΓΞΙΣ» το οποίο ήταν το βασικό εργαλείο αν θέλετε του Υπουργείου Οικονομικών και με βάση το οποίο γίνονται πια οι έλεγχοι, είχε σταματήσει για πάρα πολλά χρόνια.
Άρα αυτή η επένδυση στην υποδομή, την ηλεκτρονική, που είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος πραγματικά να πιάσεις αυτά τα φαινόμενα και να τα καταπολεμήσεις ολοκληρώνεται μέσα σ’ αυτό το χρόνο.
Το είδαμε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είχαμε μέσα σε τρεις μήνες στον ΟΑΕΕ θεαματικά αποτελέσματα πτώση 50% των δαπανών και για το 2011. Οι δαπάνες θα κατεβούν για όλα τα ταμεία τα οποία μπαίνουν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μέχρι την 1η Μαΐου, 1 δισ. 400 εκατομμύρια ευρώ.
Η «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ένα ουσιαστικό εργαλείο, το οποίο μερικές φορές μας ταλαιπωρεί, αλλά κάθε απόφαση ή του Υπουργού ή Γενικού Γραμματέα ή Δημάρχου το γεγονός ότι βγαίνει πια στο διαδίκτυο έχει αλλάξει και τη συμπεριφορά όλων των στελεχών. Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη καταπολέμηση ακριβώς αυτού του οποίου συνέβαινε τόσα πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αν θέλετε, της ανομίας γύρω από το θέμα των προμηθειών κλπ.
Το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών το οποίο μπήκε μπροστά, ήδη τρέχει σε πιλοτική μορφή και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται. Έχουν ήδη γίνει απ’ αυτά που λένε οι εταίροι μας, και πολύ σωστά τα λένε, πάρα πολύ σημαντικά βήματα υποδομής τα οποία ήδη παράγουν αποτελέσματα και μπορεί να γίνουν ακόμα περισσότερα. Είναι τεράστιο το έργο που πρέπει να γίνει.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Υπουργέ, ακούγοντάς σας είχα την αίσθηση ότι έχει συντελεστεί μια επανάσταση στη χώρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχει συντελεστεί μια επανάσταση.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ελάτε τώρα σας παρακαλώ. Εδώ οι εφημερίδες, το σύνολο του Τύπου και οι εφημερίδες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, δεν μιλώ μόνο για τις εφημερίδες που αντιπολιτεύονται το ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνησή του, κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι πηγαίνει σε όλα με βήμα σημειωτών, ότι καθυστερεί, ότι δεν υπάρχει εσωτερική συνοχή ακόμη και σε μεγάλες αποφάσεις, όπως στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, ότι δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική διεύθυνση και συντονισμός.
Μια εικόνα η οποία 18 μήνες μετά αντί να δημιουργεί αισιοδοξία, μας ξαναγυρίζει στην εθνική κατήφεια των πρώτων ημερών της διακυβέρνησής σας.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Χατζηνικολάου διαβάζω και εγώ εφημερίδες, αλλά δεν συμμερίζομαι αυτή την απαισιοδοξία. Και σας το λέω εγώ που ξέρετε ότι μιλάω και ειλικρινά και μ’ αρέσει να λέω που πρέπει να πάμε πολύ πιο γρήγορα, που πρέπει να επιταχύνουμε, που πρέπει και να αλλάξουμε πράγματα που κάνουμε. Αυτή τη στιγμή όμως τον τελευταίο ένα χρόνο έχει γίνει …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχει γίνει το μάζεμα που έπρεπε να έχει γίνει στις σπατάλες του δημόσιου τομέα κα Υπουργέ; Για να έχουμε ένα παράδειγμα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ξέρετε τι μάζεμα έχει γίνει; Θα σας πω ένα παράδειγμα μόνο. Ο ΟΕΚ, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος είναι σ’ αυτό το Υπουργείο, το 2004 είχε έναν προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια, το 2009 όταν τον αναλάβαμε είχε έναν προϋπολογισμό ο οποίος είχε φτάσει 800 εκατομμύρια. Είχε βελτιωθεί καθόλου; Όχι.
Ξέρετε πόσος είναι τώρα ο προϋπολογισμός του ΟΕΚ και πόσος πρόκειται να πάει; στα 130 εκατ.ευρώ. Δηλαδή αυτή τη στιγμή εάν δείτε και σας καλώ να κοιτάξετε Υπουργείο – Υπουργείο τις βασικές περικοπές, τις τεράστιες, που έχουν γίνει στη σπατάλη. Και δυστυχώς αυτό δεν βγαίνει έτσι όπως έπρεπε να βγει. Και επειδή όλοι είμαστε μπλεγμένοι -αν θέλετε- τρέχοντας με τα θέματα πολιτικής δεν επικοινωνούνται και οι μεγάλες τομές που έχουν γίνει.
Σας ανέφερα ήδη 5-6 και νομίζω ότι αυτό το κλίμα πρέπει να περάσει, ότι στην Ελλάδα με όλα τα προβλήματα, με το γεγονός και θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα τριπλά απ’ αυτά που κάνουμε, παρ’ όλα αυτά έχει συντελεστεί ένα τεράστιο έργο και συντελείται κάθε μέρα.
Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα, το οποίο δεν τονίστηκε. Την Δευτέρα έγιναν τα εγκαίνια του ΓΕΜΗ. Ο νόμος πέρασε το Μάρτιο. Μέχρι τώρα για να ιδρύσει κάποιος μια επιχείρηση στην Ελλάδα έπρεπε να περάσουν 35 μέρες σε 15 βήματα.
Λοιπόν, από την περασμένη Παρασκευή μπορεί κάποιος να συστήσει μία επιχείρηση σε μία μέρα με ένα βήμα. Για να γίνει αυτό έπρεπε να διασυνδεθούν οι βάσεις δεδομένων των Επιμελητηρίων, των Συμβολαιογράφων, του TAXIS στο Υπουργείο Οικονομικών, έγινε δηλαδή μία υποδομή η οποία ήταν τεράστια, η οποία όμως βεβαίως δεν φαίνεται και ούτε κανένας τη διαφημίζει.
Μόνο αυτή η μικρή πράξη, ανεβάζει την Ελλάδα από την 139η θέση στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας γύρω στην 30η. Αυτό είναι κάτι το οποίο άλλες χώρες θα το διαφήμιζαν στα πρωτοσέλιδα. Ε, σ’ εμάς περνάει στην 40η σελίδα, επειδή είμαστε μέσα σ’ αυτό το κλίμα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας δεν προβάλουμε και φταίμε και εμείς σ’ αυτό αυτά τα πράγματα τα οποία γίνονται, έτσι ώστε να αποκτήσει ο κόσμος …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα μιλήσατε για ανταγωνιστικότητα, θέλω να σας θυμίσω όμως ότι ακόμη και οι Έλληνες επενδυτές δεν εμπιστεύονται πλέον την Ελλάδα. Πηγαίνουν και μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στη Βουλγαρία, στα Σκόπια, θέλω να πω, μήπως είναι η στιγμή να δείτε τα πράγματα με πιο επαναστατική διάθεση;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι πιο επαναστατική δεν γίνεται κ. Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πώς δεν γίνεται; Πώς δεν γίνεται, για παράδειγμα οι φορολογικοί συντελεστές παραδέχονται όλοι ότι είναι στο Θεό.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Λοιπόν, σταθείτε, αυτό που λέτε τώρα, αυτό δεν είναι θέμα επανάστασης, αυτό είναι θέμα μίγματος πολιτικής μέσα στους περιορισμούς που έχεις. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα φεύγουν οι επιχειρήσεις πάνε στις γειτονικές χώρες. Περιμένουμε να έρθουν ξένοι εδώ, πώς θα έρθουν όταν οι Έλληνες δεν μένουν;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πω κάτι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για να έρθουν οι επενδύσεις εδώ είναι να απλουστευτεί ριζικά το πλαίσιο ίδρυσης, αδειοδότησης, λειτουργίας επιχειρήσεων. Η ίδρυση έγινε, ολοκληρώθηκε. Κατατίθεται τώρα ο νόμος στη Βουλή για την αδειοδότηση και αυτό θα ολοκληρωθεί, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ψηφιστεί και ο νόμος και θα χρησιμοποιηθεί η ίδια πλατφόρμα.
Μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως ήταν άλλωστε και στο μνημόνιο, θα υπάρξει ένα τελείως άλλο επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε όλους τους ξένους και τους Έλληνες επενδυτές που μιλάω, αυτό που τους πονάει περισσότερο και έχουν απόλυτα δίκιο είναι το γεγονός ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα όσον αφορά την αδειοδότηση.
Και επειδή πια οι επενδύσεις δεν είναι ο βιομήχανος που ξέραμε, αλλά είναι μεγάλα ταμεία τα οποία επενδύουν δεξιά και αριστερά, όταν ο άλλος για να πάρει μία άδεια πρέπει να περάσει και ένα και δύο και τρία χρόνια, το σκέφτεται πάρα πολύ να έρθει στην Ελλάδα ανεξαρτήτως του φορολογικού συντελεστή. Άρα αυτό είναι το πρώτο εμπόδιο και πρέπει να τρέξουμε, να πατήσουμε γκάζι σε όλες τις διαδικασίες για την απλούστευση και την αλλαγή του επιχειρηματικού πλαισίου.
Το δεύτερο θέμα είναι η ρευστότητα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, ειδικά για τους Έλληνες επενδυτές και το ξέρουμε, ότι οι Τράπεζες έχουν αυτή τη στιγμή τεράστια προβλήματα και έχουν κλείσει την δυνατότητα διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά.
Επομένως εκεί πέρα η έναρξη και του αναπτυξιακού νόμου, αλλά πιο σημαντικό απ’ όλα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας το οποίο μέχρι το Μάιο – Ιούνιο θα έχει ξεκινήσει, δίνει μια άλλη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη ρευστότητα, που είναι, ότι δεύτερος μεγάλος περιοριστικός παράγων.
Γιατί κακά τα ψέματα κ. Χατζηνικολάου αυτή την περίοδο και από το 2010 ακόμα, αυτοί που θέλανε να κάνουν επενδύσεις, ακόμα και οι μεγάλες επιχειρήσεις, δεν είχαν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Αυτό είναι το δεύτερο.
Το τρίτο θέμα είναι το φορολογικό, που κι αυτό έχει σημασία και το οποίο κατέβηκε, έγινε η προσαρμογή για τα επανεπενδυόμενα κέρδη, είμαι σίγουρη ότι μόλις λίγο φτιάξουν τα δημοσιονομικά θα κατέβει και το υψηλό ποσοστό φορολογίας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα πείτε μου σας παρακαλώ τι είδους περικοπές θα γίνουν στο Υπουργείο Εργασίας και τι επίπτωση θα έχουν στα προγράμματα με τα οποία υποστηρίζονται οι άνεργοι;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως. Εμείς έχουμε ίσως το μεγαλύτερο βάρος σ’ αυτό το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Έχουμε βάλει ως στόχο μέχρι το 2015 να έχουμε καθαρά έσοδα 7 δισ.ευρώ, που είναι τεράστιο το ποσό και θα χρειαστεί μια τρομακτική προσπάθεια να καταφέρουμε να το πιάσουμε.
Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πιάσουμε με πέντε δέσμες πολιτικών.
Ο πρώτος μας στόχος είναι η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και η βελτίωση της εισπραξιμότητάς όσον αφορά τα έσοδα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας 26%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, μέσος ευρωπαϊκός όρος 6%. Και ο στόχος μας είναι να μην φτάσουμε το 6%, αλλά τουλάχιστον να προσεγγίσουμε το 12%.
Άρα όλα μας τα μέτρα και μέτρα βελτίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και κινήτρων είναι να καταπολεμήσουμε την ανασφάλιστη εργασία και να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα. Γι’ αυτό περάσαμε και τη ρύθμιση, για την καταβολή των τρεχουσών οφειλών και την ρύθμιση των κεφαλαιοποιημένων οφειλών του παρελθόντος. Γι’ αυτό προχωράμε με την κάρτα εργασίας και τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, γι’ αυτό αναβαθμίζουμε το ΣΕΠΕ κλπ.
Απ’ αυτούς τους δύο στόχους ελπίζουμε ότι θα εισπράξουμε περίπου 1 δισ.ευρώ, και 1.4 δισ.ευρώ μέχρι το ’15. Μετά ένας άλλος μεγάλος τρίτος τομέας είναι η βελτίωση της απόδοσης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Έχουμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος 15 δισ.ευρώ με 3,5% επιτόκιο, δηλαδή αρνητικό επιτόκιο.
Μια καλύτερη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων πρόκειται να βελτιώσει πραγματικά τα έσοδα των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Και από την πλευρά των δαπανών δύο είναι οι μεγάλοι τομείς που μπορούμε να κάνουμε περικοπές και εξορθολογισμό. Το πρώτο είναι κάτι το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει με θεαματικά αποτελέσματα, αλλά πραγματικά πρέπει να συνεχιστεί για να έρθουμε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.
Ξεκίνησε, όπως ξέρουμε, με την μείωση κατά 20% των τιμών των φαρμάκων το Σεπτέμβριο, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρώτα στον ΟΑΕΕ, στο Ταμείο των Εμπόρων και τώρα επεκτείνεται σε όλα τα ταμεία με ναυαρχίδα το ΙΚΑ. Μπαίνουν σιγά – σιγά τα νοσοκομεία, οι ιδιωτικοί γιατροί, οι κλινικές και μέχρι το 2012 πιστεύω ότι θα έχει ολοκληρωθεί.
Και μετά να τελειώσω και μ’ αυτό που είπατε, τον εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής. Εκεί, η περιστολή δεν είναι με αλλαγές στα επιδόματα, σ’ αυτούς που το έχουν ανάγκη, αλλά κυρίως με διασταύρωση ελέγχων, με απογραφή δικαιούχων και καταπολέμηση της καταστρατήγησης που γίνεται.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λοιπόν, μου γράφει φίλος επιχειρηματίας, μικρός επιχειρηματίας. Ο λόγος -μου λέει- που δεν διαφημίζουν το γραφείο μία στάσης είναι γιατί είναι ανεπαρκές το σύστημα. Οι αρμόδιοι φορείς δεν είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους, εκκρεμούν τουλάχιστον πέντε Υπουργικές Αποφάσεις. Δεν έχουν πιστοποιήσει τους Συμβολαιογράφους, μόνο 150 επί συνόλου 3.500 πανελλαδικά. Και το μηχανογραφικό σύστημα χτίζεται εκ νέου, στις φιέστες όμως τα πήγαν καλά. Έτσι μου γράφει φίλος επιχειρηματίας πολύ σοβαρός και τον οποίον εμπιστεύομαι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, δεν μπορώ να απαντήσω, διότι δεν είμαι το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά από τη στιγμή που έγιναν οι πρώτες επιχειρήσεις μέσω των Επιμελητηρίων θα επεκταθεί το σύστημα και θα μπουν όλοι οι Συμβολαιογράφοι βεβαίως. Κάθε σύστημα επεκτείνεται σταδιακά.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα θέλω να σας ρωτήσω, με το ΕΣΠΑ τι γίνεται; Με τα έργα που αφορούσαν απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση από το Γ’ ΚΠΣ και δεν έχουν αποπληρωθεί, τι γίνεται;
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω. Το Γ’ ΚΠΣ, κοιτάξτε …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή μας τα εμφανίζετε πολύ ωραία και πολύ ροζ κα Υπουργέ, αλλά δεν είναι.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι κ. Χατζηνικολάου, είμαι η πρώτη, κοιτάξτε να σας πω κάτι…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε ο κόσμος έξω βιώνει πολύ μεγάλες δυσκολίες.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό το ξέρω πάρα πολύ καλά …
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πολύ μεγάλες υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε απόλυτα δίκιο. Ο κόσμος, ο οποίος έχει δει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό να ανατρέπεται, την ανεργία να φουντώνει και να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα, ό,τι και να του λες αισθάνεται το πρόβλημα μέσα στο σπίτι του.
Και ακριβώς επειδή έχουμε πλήρη συναίσθηση αυτού, γι’ αυτό προσπαθούμε, όσο μπορούμε τουλάχιστον, να δίνουμε λύσεις βήμα – βήμα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο άλλο άκρο ότι τίποτα δεν γίνεται. Ο κόσμος έχει ανάγκη ακριβώς επειδή βρίσκεται σε κρίση να αισθανθεί ότι οι κόποι του πιάνουν τόπο.
Εάν αισθάνεται ότι υφίσταται αυτά που υφίσταται, αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα, τότε θα πει γιατί να το κάνω. Και έχει τεράστια σημασία αυτή η ισορροπία ανάμεσα στο να μην εξωραΐζεις τα πράγματα, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και έχουμε τεράστια προβλήματα, αλλά από την άλλη μεριά να μην φτάνουμε στο άλλο άκρο να ισοπεδώνουμε τα πάντα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ κα Υπουργέ. Καλημέρα.
Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ κ. Χατζηνικολάου. Γεια σας.
Leave a Reply