Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

real

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τη νέα Υπουργό Εργασίας, την κα Λούκα Κατσέλη. Κυρία Υπουργέ, καλή σας ημέρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα, κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από μία ηλεκτρική καρέκλα σε μία άλλη και μάλλον σε πιο ηλεκτρική αυτή τη φορά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε δίκιο, αλλά κάθε ηλεκτρική καρέκλα έχει προκλήσεις και είναι και θέση ευθύνης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι πολίτες θεωρούν ότι στην προηγούμενη δεν τα καταφέρατε καλά. Στις δημοσκοπήσεις που έχω δει είστε μία από τους 2-3 Υπουργούς, μαζί με την κα Ξενογιαννακοπούλου και τον κ. Πάγκαλο, που οι πολίτες θεωρούν ότι δεν έπρεπε να μείνουν στο νέο σχήμα της Κυβέρνησης. Ξέρω ότι είναι σκληρό αυτό που σας λέω, όπως σας το λέω, αλλά προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις και θέλω να έχω τη δική σας απάντηση σ’ αυτό. Θεωρείτε ότι πετύχατε στο προηγούμενο Υπουργείο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Χατζηνικολάου, θα ήθελα πάρα πολύ με όποιους το λένε αυτό να είχα τη δυνατότητα να συναντηθώ μαζί τους και να τους μιλήσω, για να καταλάβω που δεν προχώρησε το έργο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να σας πω εγώ τι ακούω; Εγώ ακούω ότι η ανάπτυξη, σας είχαν συνδέσει με την ανάπτυξη και ανάπτυξη δεν βλέπουν.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα ο πολίτης, ιδιαίτερα ο πολίτης που σκέφτεται, ξέρει ότι ανάπτυξη, δηλαδή θετικοί ρυθμοί αύξησης του εισοδήματός μας, καθώς και καινούργιες θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξουν το 2010 και το 2011, όταν η οικονομία βρίσκεται σε ένα σοκ και όταν αυτή τη στιγμή αφαιρείται από την οικονομία δαπάνη 20 δις.

Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει όλοι μας να το γνωρίζουμε, έτσι ώστε να μην φορτώσουν τα ίδια πράγματα στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ανέλαβε αυτό το πόστο.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει έτσι, δεν γίνεται με μαγικό ραβδί, δεν γίνεται με έναν νόμο, δεν ξυπνάμε και έχουμε ανάπτυξη. Ανάπτυξη θα γίνει, όταν θα έχουμε τις επενδύσεις στον τόπο μας, όταν θα έχουμε βάλει τα ταμεία κεφαλαίων να τρέχουν και θα υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για να τις έχουμε, δεν πρέπει κάτι να κάνουμε, δεν πρέπει να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο; Δηλαδή εμείς είδαμε πάλι τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη …

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα παρουσιάσαμε το σχέδιο, το σχέδιο είναι ξεκάθαρο …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποιο είναι το σχέδιο, το fast track είναι το σχέδιο, που κατ’ ουσίαν είναι μία αντιγραφή του νόμου Παπαθανασίου;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, πώς;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μια στιγμή. Το σχέδιο έχει τρεις άξονες: πρώτον, πρέπει αυτή τη στιγμή να στηριχθεί η παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να έχουμε μία οικονομία που αναπτύσσεται με κατανάλωση, που χρηματοδοτείται από δανεικά και να διευρύνουμε την παραγωγική βάση του τόπου.

Δεύτερον, αυτό πρέπει να συνδεθεί με στήριξη και ενεργητικές πολιτικές διατήρησης και αύξησης των θέσεων εργασίας, δηλαδή πολιτικές απασχόλησης.

Και τρίτον, χρειάζεται και ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, διότι, όπως βγήκε και από τη συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας προχθές στο Όσλο, εάν δεν έχεις δίχτυ κοινωνικής προστασίας, δεν μπορείς να έχεις ούτε βιώσιμη ανάπτυξη ούτε και μία ανταγωνιστική οικονομία.

Άρα, το σχέδιο έχει τρεις πυλώνες μεγάλων πολιτικών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Υπουργέ, είναι γνωστά αυτά. Πείτε μου κάτι. Πιστεύετε ειλικρινά ότι θα φέρει κανείς χρήματα στην Ελλάδα με φορολογία στο 45%, όταν στη γειτονική Βουλγαρία ή στην Κύπρο, που είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, η αντίστοιχη φορολογία είναι στο 10%;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρώτα – πρώτα, να πούμε ότι το 45% δεν είναι στα αδιανέμητα κέρδη, δηλαδή στα κέρδη που επανεπενδύονται.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, είναι στα διανεμόμενα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αλλά είναι στα διανεμόμενα κέρδη, αυτό έχει σημασία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και στα αδιανέμητα πάλι ψηλό είναι, είναι το διπλό δηλαδή;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μια στιγμή. Στα αδιανέμητα ήταν 25% και κατεβαίνει τώρα στο 20%, μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλό είναι αυτό που έγινε, αλλά …

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Επίσης, κάτι άλλο. Στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο υπάρχει η πρόταση για τις μεγάλες επενδύσεις, να υπάρχει ένα δεκαετές ειδικό καθεστώς φορολόγησης με μείωση του φορολογικού συντελεστή 1,5% σε σχέση με τον τρέχοντα φορολογικό συντελεστή για τις επενδύσεις, για τα αδιανέμητα κέρδη.

Και θα σας έλεγα το εξής, μιλώντας και με επιχειρηματίες και με επενδυτές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το πρόβλημα δεν είναι τόσο το φορολογικό. Είναι κι αυτό μεγάλο πρόβλημα, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το κόστος αδειοδότησης, δηλαδή υπήρχε μια αβεβαιότητα εάν μία επένδυση θα προχωρήσει, πόσο γρήγορα θα προχωρήσει, εάν θα γίνουν ενστάσεις στην πορεία και εάν κάποιος επενδυτής θα μπορεί να έχει θετικές αποδόσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Γι’ αυτό το fast trαck, ο νόμος για την επιτάχυνση των διαδικασιών, είναι πολύ ουσιαστικό κυρίως για μεγάλες επενδύσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα θέλω για το καινούργιο Υπουργείο να μου πείτε. Τι δυνατότητες έχετε, έχετε κανένα εργαλείο στα χέρια σας; Θέλω να πω, σκεφτόμουν την ημέρα που το αναλάβατε …

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τι εργαλεία έχουμε;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, τι εργαλεία έχει ένας Υπουργός Εργασίας στα χέρια του σε μια χρονική στιγμή που η κρίση οξύνεται, που η ανεργία είναι εκρηκτική, που τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε τεράστιες δυσκολίες, αλλά έχουμε ένα ουσιαστικό εργαλείο, που είναι τα 2,8 δις από το ΕΠΑΝΑΔ, δηλαδή από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ανθρώπινου Δυναμικού, μέσω των κοινοτικών κονδυλίων δηλαδή, του οποίου αυτή τη στιγμή η απορρόφηση πάει σχετικά καλά, αλλά το οποίο θα το τρέξουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και με την εμπειρία που αποκτήσαμε από το προηγούμενο Υπουργείο, έτσι ώστε να στηρίξουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και κυρίως τους ανέργους, με επιδότηση της εργασίας.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία προς την κατεύθυνση της στήριξης της εργασίας. Και ήδη έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Ο ΟΑΕΔ τρέχει τέσσερα μεγάλα προγράμματα για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε να μειώσουμε το κόστος της εργασίας για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι τέσσερα μεγάλα προγράμματα, και για τον τουρισμό και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν περίπου 60.000 με 75.000 θέσεις εργασίας.

Αυτά θα τα επιταχύνουμε και θα υπάρξουν και άλλα προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με τις εργασιακές σχέσεις έρχεται επιδείνωση;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Στις εργασιακές σχέσεις νομίζω πως ό,τι ήταν να γίνει περίπου έχει ολοκληρωθεί με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο προκάτοχός μου. Αυτή τη στιγμή, θα δω, μιλώντας με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τι εκκρεμότητες υπάρχουν και πώς μπορεί πραγματικά το καλό κλίμα που επετεύχθη μετά τη συλλογική σύμβαση εργασίας να διατηρηθεί.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στο ασφαλιστικό; Ακούσαμε από την Τρόικα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έρχονται και άλλα μέτρα, είναι μπροστά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όλα τα μέτρα, τα οποία πρόκειται να ληφθούν, έχουν ήδη αποτυπωθεί μέσα στο τριετές πρόγραμμα του Μνημονίου. Άρα, δεν περιμένω καινούργια μέτρα, περιμένω υλοποίηση αυτών που έχουν συμφωνηθεί.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ακούω να λέτε με σιγουριά πως δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα, ενώ το σήμα που εκπέμπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι μπορεί να χρειαστούν και άλλες αλλαγές.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν έχω καθόλου αυτή την αίσθηση. Αυτό που χρειάζεται είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής. Και μαζί με όλους τους συνεργάτες εδώ στο Υπουργείο και τον Αναπληρωτή Υπουργό και τους Υφυπουργούς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, μέσω και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών και της καμπάνιας που γίνεται, για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Και με αυτή την ευκαιρία θέλω να πω σε όσους μας ακούνε ότι τρέχει το πρόγραμμα «Ρυθμίζω και Κερδίζω». Είναι ένα πρόγραμμα για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών, που λήγει 15 Οκτωβρίου, και, επειδή είναι η τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση αυτών των εισφορών, θα ήθελα όσοι μας ακούν να σπεύσουν να κάνουν αυτή τη ρύθμιση και να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές του διατάξεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Κατσέλη, το τουρκικό μοντέλο, αυτό που συνέβη στη γειτονική χώρα, όπου ο Ερντογάν κάποια στιγμή γύρισε την πλάτη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έκανε επιθετική πολιτική δημιουργίας κινήτρων για την ανάπτυξη, καταφέρνοντας ρυθμούς ανάπτυξης αντίστοιχους μ’ αυτούς της Κίνας, είναι ένα μοντέλο που θα έπρεπε ίσως να αποτελέσει παράδειγμα; Δεν λέω εγώ να το αντιγράψουμε, γιατί είναι άλλες οι συνθήκες στη γειτονική Τουρκία, άλλη η οικονομία της. Όμως μήπως κάπου σ’ αυτή τη συνταγή υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν κι εμάς να υπερβούμε την κρίση;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Χατζηνικολάου, στην Τουρκία ουσιαστικά υλοποίησαν πλήρως τη συμφωνία που είχαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ήταν τριετής συμφωνία, όσο και η δική μας. Τέλειωσε η συμφωνία και μετά η τουρκική οικονομία μπήκε σε μια άλλη φάση ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση.

Αυτή τη στιγμή, όπως και σε άλλες χώρες ,η συμφωνία η οποία έχει γίνει με τους εταίρους μας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς καμία παρέκκλιση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα από του χρόνου κιόλας, αν και πιστεύω ότι και φέτος θα είναι καλά τα αποτελέσματα, ώστε να έχουμε πάλι αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές, να μπορούμε να ξαναβγούμε στις διεθνείς αγορές χωρίς υψηλά κόστη και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών για την ανάπτυξη του τόπου μας, που νομίζω είναι ο κύριος στόχος που έχουμε.

Γιατί, ξέρετε, η δημοσιονομική εξυγίανση είναι ένα μέσον, δεν είναι στόχος. Το να κλείσεις το έλλειμμά σου και να διαχειριστείς σωστά τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι κάτι που κάθε Κυβέρνηση κανονικά πρέπει να το κάνει από μόνη της. Δυστυχώς, η χώρα μας έφτασε σε ένα σημείο που το αυτονόητο, όπως λέει ο Πρωθυπουργός, έχει γίνει ζητούμενο.

Και φτάσαμε στα πρόθυρα μιας χρεοκοπίας, της οποίας το τίμημα πληρώνουμε όλοι πολύ ακριβά, και κυρίως οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ, κα Υπουργέ. Καλημέρα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ. Καλημέρα σας.

About Author

Connect with Me:

Leave a Reply

  • Theme Settings